foto direnç nedir / LDR ve Fotodiyot Arasındaki Fark Nedir? - Aydınlatma Portalı

Foto Direnç Nedir

foto direnç nedir

Foto direnç

Foto dirençler, üzerlerine düşen ışık şiddetiyle ters orantılı olarak dirençleri değişen elemanlardır. Foto direnç, üzerine düşen ışık arttıkça direnç değeri lineer olmayan bir şekilde azalır. LDR’nin aydınlıkta direnci minimum, karanlıkta maksimumdur. Hem AC devrede, hem DC devrede aynı özellik gösterir. Bu elemanların yapısında “kadmiyum sülfür” (CdS) yarı iletken madde olarak kullanılmaktadır. Kadmiyum sülfür, yalıtkan bir taban üzerine yerleştirilmiş olup, içerisinde iki taraftan daldırılmış birbirlerine değmeyen iletken teller bulunmaktadır. Bu iki iletken telden dışarıya uç çıkarılarak LDR’nin bağlantı terminalleri oluşturulmuştur. LDR’nin üst yüzeyi ışık etkisini algılayabilmesi için şeffaf bir malzemeyle kaplanmıştır.

LDR üzerine ışık düştüğünde valans elektronları ışık enerjisi ile yeterli hıza ulaşıp, koparak iletkenlik bandına geçerler. Yani LDR, devre akımını oluşturan serbest elektronlar yönünden zenginleşmiş olur. Bu da LDR direncinin düşmesi demektir. LDR’nin en çok duyarlı olduğu ışık yeşil ışıktır. Üzerine düşen ışık hüzmesinin şiddetine bağlı olarak valans bandından iletkenlik bandına geçebilen elektron sayısı arttığı için LDR’nin direnci de azalır. Ancak, ışık şiddetinin artışıyla iletkenlik bandına geçebilen elektron sayısı doğru yönde lineer orantıya sahip olmadığı için LDR’nin direncindeki düşüş de lineer değildir. Bu elemanların dirençleri karanlıkta MΩ seviyesindeki iken yeterli ışık aldığı takdirde Ω gibi çok küçük değerlere düşebilmektedir. Bu elemanların ışığa duyarlılığı ışık gören yüzeylerinin büyüklüğüne ve üzerindeki lensin tipine bağlı olarak değişir. Lens mercek tipi olduğu takdirde duyarlılık artmaktadır. LDR’ler yapısal hassasiyetlerinden dolayı aşırı ısıda çalışamazlar. Aşırı ısı altında (maksimum 60&#;°C) bozulurlar. Bu elemanlar çeşitli ışık kontrol devrelerinde kullanılırlar. Örnek LDR model numarası BRY33, LDR03, LDR05, LDR07, OPR

Merhaba arkadaşlar. Nedir? serimizin bu yazısında sizlere LDR&#;den, çalışma prensibinden ve kullanımından bahsedeceğim.

LDR direncini öğrendikten sonra ayarlı dirence de göz atın ! >>>>Potansiyometre ile proje yapmaya başla!

Ayrıca tüm dirençleri de inceleyebilirsiniz >>>>Tüm direnç çeşitlerini öğren !

LDR(Foto direnç) Nedir?

LDR (Light Dependent Resistor), Türkçede &#;Işığa Bağımlı Direnç&#; anlamına gelmektedir. Bir diğer adı da foto dirençtir. LDR her ne kadar bir direnç çeşidi olsa da aynı zamanda pasif bir sensördür. LDR&#;ler bulundukları devrelerde değişen direnç değerleri ile bir çıkış sağlarlar fakat bu işlemi dış ortamdan aldıkları fiziksel bir değişim ile gerçekleştirdiklerinden dolayı bir sensör görevi görmüş olurlar.

LDR ve diğer tüm dirençler hakkındaki detaylı bilgiye kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

LDR Sembolü

 

LDR

 

LDR İç Yapısı

 

Projenin bulunduğu blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

LDR Çalışma Prensibi

LDR, yukarıda da bahsettiğim gibi ışığa duyarlı bir devre elemanıdır. Üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı bir çalışma prensibine sahiptir. Yani üzerine düşen ışık şiddeti arttıkça sahip olduğu direnç değeri azalır, ışık şiddeti azaldıkça sahip olduğu direnç değeri artar. LDR&#;ler sahip oldukları direnç değerlerinin değişmesi ile bir anahtarlama görevi görürler. Başka bir açıdan bakacak olursak bir optik sensör görevi de görmüş olurlar. Aşırı ısı altında bozulmaktadırlar (Maksimum: 60 °C).

LDR Çalışma Prensibi
LDR ile Motor Kontrolü

LDR Ne İşe Yarar?

LDR, tanımında da belirttiğimiz gibi bir direnç çeşidi olsa da aynı zamanda bir pasif sensördür. Ortamdaki ışığı kontrol ederek bağlı olduğu elektrik devreyi tetikler. Eğer bir devrede veya sistemde LDR&#;nin kullanıldığını görüyorsanız orada ışığa duyarlı bir tepki oluşacağını veya en azından ışık seviyesinin kontrol edildiğini anlayabilirsiniz.

LDR Kullanım Alanları &#; LDR Kontrollü Devreler Nerelerde Kullanılır?

LDR günlük hayatımızda en yaygın olarak aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Sokak lambaları, gece lambaları, kumanda sistemleri günlük kullanımlarımıza örnek olarak verilebilirler. LDR aynı zamanda endüstride ve hobi elektroniğinde de optik sensör olarak birçok farklı projede ve sistemde kullanılmaktadır.

Basit LDR Devresi

Herhangi bir kontrolcüye gerek duymadan, transistörün tetiklemesiyle çalışan basit bir LDR devresi yapmak mümkündür. Aşağıdaki devre şemasını paylaştığım devrede, LDR bir ışık sensörü görevi görmektedir. Potansiyometredeki direnç belirli bir değere getirildikten sonra karanlıkta transistör tetiklenir ve LED&#;in yanmasını sağlanır.

Basit LDR Devresi

Arduino İle LDR Kullanımı

Arduino veya herhangi bir kontrolcü ile yukarıdaki devrede verilen birçok devre elemanına gerek duymadan basit bir şekilde karanlık/aydınlık durumlarını referans alarak bir LED kontrol etmek mümkündür. Aşağıdaki görselde, sadece Arduino, LDR, LED ve 2 adet direnç kullanılarak basit bir devre örneği verilmiştir.

Arduino LDR DevresiSiz de kendi projenizde LDR kullanmak ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız Arduino ile LDR kullanımını detaylı incelediğimiz ve uygulamasını yaptığımız blog yazımızda buradan ulaşabilirsiniz.

 

Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan LDR diye adlandırdığımız Foto Direnç elemanını LDR Foto Direnç Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.

Daha önceki tanıtımlarımızda Arduinoya veri girebileceğimiz Push Buton, Potansiyometre, PIR Hareket Sensörü gibi elektronik devre elemanınlarını öğrenmiştik. Benzer çalışma yapısına sahip olan LDR Foto Direnç elektronik devre elemanını öğreneceğiz.

LDR Foto Direnç ortamdaki ışık şiddetine bağlı olarak değeri değişen direnç türüdür.

Yani direnç değeri üzerine düşen ışığın şiddetine göre ters orantılı olarak değişmektedir. Bu özelliği sayesinde ışık şiddetine göre açılıp kapanan devrelerde çok kullanılmaktadır. Hava karardığında otomatik olarak yanan sokak lambaları LDR çalışma prensibini anlamak için en uygun örnektir.

LDR foto Direnç

Resimde gördüğünüz gibi iki bacağı bulunmaktadır. Bağlantı şekli olarak daha önce kullandığımız Push Buton bağlantısıyla benzer şekilde bağlanmaktadır.

Örnek bağlantı şeması ve kod uygulamasını Arduino LDR Foto Direnç ile LED Uygulaması sayfasında paylaştım. Sayfayı inceleyerek çalışma şeklini görebilirsiniz.

LDR kullanarak çok zorlanmadan Tübitak için tasarım projeleri üretebilirsiniz. Geçen sene yaptığımız iki projeyi sizle paylaşmak istedim. Kullanımını öğrendikten sonra sizde aynı projeleri yapabilirsiniz.

Işığı Takip Eden Güneş Paneli Tübitak Projesi mesela geçen sene Tübitak Bilim Fuarları kapsamında yaptığımız tasarım projelerinden bir tanesi. Tabi burada servo motor kullanımı da var. Onu ilerleyen derslerde öğreneceğiz.

Bir diğer örneğimiz ise Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak Projesi ise sadece LDR bilgisi ile yapabileceğiniz bir proje.

Arduino eğitimleri alarak sizde onlarca projeyi çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Şimdilik bu bilgiler kullanım için yeterli diye düşünüyorum. Soru gelirse yazı içeriğini güncelleyerek ayrıntılı bilgilendirme yapmaya çalışırım.

Faydalı olması dileğiyle.

Ldr nedir? Ldr Sens&#;r ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Ldr &#;alışma prensibi ve sembol&#;

Haberin Devamı

 Kadminyum sülfür, yalıtkan bir taban üzerine yerleştirilmiş olup içerisinde iki taraftan daldırılmış ve birbiri ile temas etmeyen iletken teller vardır. Bu iki iletken tel yolu ile dışarı ucun çıkartılması Ldr bağlantısının terminallerini oluşturulmaktadır. Ldr'nin üst yüzeyi ise ışık etkisinin algılanabilmesi için şeffaf bir malzeme ile kaplanmaktadır.

Ldr Sensör Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır?

 Ldr, bir direnç çeşidi olmakla birlikte Ldr sensör aynı zamanda pasif bir sensör olarak nitelendirilmektedir. Bir devrede ya da sistemde Ldr'nin kullanılması, bu sistemde ışığa duyarlı bir tepki oluşacağını göstermektedir. Bununla birlikte ışık seviyesinin kontrol edildiğinin de önemli bir göstergesidir. Ldr, ortamdaki ışık kontrolünü sağlıyarak bağlantılı elektrik devresini tetikler.

 Ldr, günümüzde sokak lambalarında, gece lambalarında, kumanda sistemlerinde, kanın renk yoğunluğunu tespit eden tıpta kullanılan makinelerde, flaşı olan fotoğraf makinesinde, otomatik açılan kapılarda, ellerin yaklaştırılması halinde hareketi algılayan sensörler ile çalışan sıvı sabun ve kağıt havlu makinelerinde kullanılmaktadır. Bu belirtilen alanlara benzer sistemlerde de ldr kullanımına rastlanmaktadır. Ldr, aynı zamanda endüstride ve hobi elektroniğinde optik sensör olarak çok sayıda değişik sistem ve projede kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Ldr Çalışma Prensibi ve Sembolü

 Ldr, ışığa karşı duyarlı bir devre elemanı. Üstüne düşmekte olan ışığın şiddetiyle ters orantısı bulunan bir çalışma prensibi söz konusudur. Bu çalışma prensibine göre üstüne düşmekte olan ışığın şiddeti çoğaldıkça haiz olduğu direncin değeri azalmaktadır. Işık şiddeti azaldıkça sahip olduğu direnç değeri artmaktadır. Ldr'ler haiz oldukları direnç değerlerinin değişmesi ile bir anahtarlama görevini üstlenmektedirler. Böylece bir optik görevi de görmüş olurlar. Aşırı ısı altında bozulmaktadırlar. Maksimum sıcaklık dereceleri 60 °C'dir.

 Ldr üzerine ışık düştüğü zaman valans elektronları ışık enerjisi ile yeterli hıza ulaşıp koparak iletkenlik bandına geçer. Ldr, devre akımını oluşturan serbest elektronlar yönünden de zenginleşir. Bu durum ldr direncinin düşmesi anlamına gelmektedir. Ldr'nin en çok duyarlı olduğu ışık ise yeşil ışıktır. Üzerine düşen ışık süzmesinin şiddeti ile bağlantılı bir şekilde valansı içeren iletken banda geçebilen elektronların sayıları arttığından Ldr direncinde azalma görülmektedir.

Haberin Devamı

 Basit bir ldr devresi yapmak için herhangi bir kontrolcüye gerek duyulmaksızın transistörün tetiklemesi prensibi ile çalışan bir sistem kurulabilmektedir. Bu tarz bir sistemde ldr bir ışık sensörünün işlevini yerine getirmektedir. İlk etapta potansiyometredeki direnç belirli bir değere getirilir sonrasında ise karanlıkta transistör tetiklenir ve böylece Led'in yanması sağlanır. Foto direncin üç farklı sembolü bulunmaktadır. Bu sembolleri arasında ortası zikzak şeklinde birbirine doğru birleşen iki dik çizginin zikzak kısmını yuvarlak için alan sembol yaygın olarak kullanılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası