dermatoloji nedir / Dermatoloji Birimi - Medicana Sağlık Grubu

Dermatoloji Nedir

dermatoloji nedir

Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Çeşitli deri hastalıkları, tırnak rahatsızlıkları ya da egzama gibi problemlerin araştırılmasını, teşhisini ve yönetimini içeren dermatoloji hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte cevapları

funduszeue.info

Yayınlanma: - 21 Mayıs Güncellenme:

Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Cildimizde ve vücut derimiz üzerindeki tüm hastalıklara bakan bir bilim dalı olan Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik..

DERMATOLOJİ NEDİR?

Dermatoloji, cildin sağlığı ve saç, tırnak ve mukoza zarının hastalıkları ile ilgili bir tıp alanıdır. Deri vücuttaki en büyük organdır. Bakterilere ve yaralanmalara karşı ilk savunma hattıdır ve genellikle genel sağlığı yansıtır.

Dermatolojik Koşullar

Saç, cilt veya tırnaklardaki sorunlar çok yaygındır ve hemen hemen herkes yaşamlarında bir veya birden fazla dermatolojik rahatsızlık semptomları yaşar. Aslında, bir pratisyen hekime yapılan ziyaretlerin yaklaşık altıda biri cilt problemi içerir. En sık görülen dermatolojik durumlardan bazıları şunlardır:

Sivilce: Yağ bezlerinin iltihabı nedeniyle ciltte sivilce

Dermatit:
Dermatit, cildin iltihaplanmasıdır. Genellikle kaşıntılı bir döküntü ile şişmeye neden olur.

Egzama:
Egzama kişiden kişiye değişen ve birçok farklı biçimde ortaya çıkan bireysel bir hastalıktır. Hastalık bulaşıcı değildir. Hafif egzama vakalarında, cilt kuru, pullu, kırmızı ve kaşıntılıdır. Daha şiddetli vakalarda, deride döküntü, kabuklanma ve kanama meydana gelir. Sürekli kaşıma cildin parçalanmasına ve kanamasına neden olur. Bu durumda, cildi enfeksiyona açık bırakır.



Sedef hastalığı:
Bu, cilt hücrelerinin büyümesini hızlandıran kronik, otoimmün bir cilt hastalığıdır.

Mantar enfeksiyonları:
Bir mantarın neden olduğu cilt veya tırnakların enfeksiyonu

Siğiller:
Bunlar bir virüs cildin üst tabakasını etkilediğinde ortaya çıkan bulaşıcı, iyi huylu cilt büyümeleridir

Uçuk:
Herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağız yakınında iltihaplı kabarcık

Cilt kanseri:
Cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi

Dermatolojide Tedaviler

Cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilecek çeşitli dermatolojik tedaviler vardır. Bunlar şunları içerebilir:

– Topikal ilaçlar
– Sistemik ilaçlar
– Dermatohistopatoloji
– Cerrahİ
– İmmünoterapi
– Fotodinamik terapi
– Fototerapi
– Lazer tedavisi
– Radyoterapi

Bu tedavilerin her birinin, belirli dermatolojik hastalıkların yönetiminde oynayacağı rol vardır. Topikal ajanlar en yaygın tedavi şeklidir ve istenen etki için doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir. Bununla birlikte, diğer terapi türleri diğer koşullar veya özel amaçlar için önemlidir.

DERMATOLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Dermatologlar ’in üzerinde farklı hastalığı tedavi edebilir .

Dermatoloji pratiği önemli ölçüde klinik bilgi gerektirir. Dermatologların cilt semptomlarına neden olabilecek birçok iç durumu bilmesi funduszeue.infoologların tedavi etmek için eğitildiği daha yaygın koşullardan bazıları:

– Saçta dökülme, saç kaşıntısı, saçta yağlanma ve yara olması,
– Aşırı terleme (Hiperhidroz),
– Sivilce, akne,
– Nasır, ayaktaki kaşıntılı durumlar,ayakta su toplanması,
– Ciltte bulunan doğum lekeleri,
– Vücutta kaşıntılı tüm durumlar,
– Kaşıntı ve kaşıntılı deri lezyonları,
– Alerjiler ve lenfödemler,
– Vücutta kızarıklıklar, morluklar, döküntüler,
– Ciltteki yaralar, çatlaklar,
– Mantar enfeksiyonları; ayak mantarı, cilt mantarı, kasık mantarı ve vücut mantarı,
– Seboroik dermatit ve kontakt dermatit,
– Deri yüzeyinde olan tüm lezyonlar (benler, siğiller, sivilceler, çiller gibi),
– Cilt kırışıkları, güneş lekeleri,
– Tırnak bozuklukları,
– Telenjaktiziler (ciltteki altı damarlarda çatlama),
– Cilt tümörleri,
– Ciltte gelişen içi su dolu baloncuklar (büller),
– Deride paraziter hastalıklar (uyuz gibi),
– Deride viral enfeksiyonlar (zona, uçuk gibi),
– Sistemik bazı hastalıkların deri lezyonları; lupus, skleroderma, dermatomiyozit,
– Sedef hastalığı,
– Varise bağlı gelişen yaralar,
– Vitiligo (deride beyaz lekeler),
– Aftlar (ağız içi yaralar kulak-burun-boğaza da gidilebilinir),
– Aşırı kıllanma.

Atopik dermatit (egzama) nedir?İlginizi ÇekebilirAtopik dermatit (egzama) nedir?Sivilce ve siyah noktalardan kurtulmanın yollarıİlginizi ÇekebilirSivilce ve siyah noktalardan kurtulmanın yolları

beyazBilimcilt kanseriEgzamaGüneşsivilce

Derimiz ve cildimiz bizim için oldukça önemlidir. İnsanların dış görünüşünü ve sağlığını ilk olarak belli eden kısım derimizdir. Bizler için önemi büyük olan cildimiz, deride oluşan rahatsızlıkların tedavisini sağlamak amacıyla dermatoloji (cildiye) bilim dalı kurulmuştur. Bu bilim dalı cilt ve derimizle ilgili bütün hastalıkları tespit ederek, tedavi sürecini belirlemek için görev yapar.

Dermatoloji klinikleri gelişen teknolojinin de etkisiyle artık sadece cilt hastalıklarında değil, bir çok cilt gençliği ve güzelliği alanında da insanlara fayda sağlamaktadır. Bu işlemleri yapan doktorlara da dermatolog adı verilmektedir. Dermatologlar derimizle ilgili rahatsızlıkları inceleyerek bizlere en uygun tedavi yöntemini belirleme konusunda yardımcı olmaktadır. Derimiz vücudumuzu kapladığı ve organlarımızı koruduğu için bizim en önemli koruma kalkanımızdır. Bu yüzden bu konuda insanların duyarlı olması gerekmektedir. Oluşan deri hastalıklarında veya cildinize yaptırmak istediğiniz botoks, lazer, dolgu veya buna benzer işlemleri bir dermatolog tarafından mutlaka hastanelerde yada hijyenik koşuldaki özel kliniklerde yaptırmalısınız.

Dermatoloji alanında en bilinen rahatsızlıklar vitiligo, Behçet hastalığı, aşırı terleme, yanıklar, ürtiker, saç dökülmeleri, alerjik deri rahatsızlıkları ve benzer deri hastalıklarıdır. Dermatoloji kliniklerinin bu rahatsızlıklar dışında estetik amaçlı yaptığı işlemleri ise şöyle sıralayabiliriz; botoks, dolgu, lazer epilasyon, kırışıklık tedavileri, çatlak tedavileri, peelingler, leke tedavileri, ameliyatsız yüz germe işlemleridir. Ülkemizde dermatoloji alanında görev yapan pek çok dermatolog bulunmaktadır.

Bu konuda Türkiye iyi yetişmiş uzman doktorlara sahiptir. Böyle bir imkanı elimizde bulunduruyorken, bir deri hastalığına sahipseniz yada cildinize estetik amaçlı bir takım işlemler yaptırmak istiyorsanız kesinlikle bir dermatoloji kliniğini tercih etmelisiniz. Bu sayede yapılacak olan tüm işlemler alanında uzman kişiler tarafından profesyonel bir şekilde uygulanacaktır. Deri hastalıkları ciddi sorunlara sebebiyet vermese bile önemsenmesi gereken rahatsızlıklardır. Eğer sizin de cildinizle ilgili bir rahatsızlığınız veya şikayetçi olduğunuz, gözünüze devamlı takılan, sizi olumsuz etkileyen, özgüveninizi zedeleyen bir cilt probleminiz varsa bir dermatologdan yardım alabilir, işlemlerinizi dermatoloji kliniklerinde güvenle yaptırabilirsiniz.

Dermatoloji

Dermatoloji, cilthastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle bir durumdan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri Hastalıkları (Dermatoloji=Cildiye) uzmanına başvurmalıdır. Dermatolog adı verilen uzmanlar teşhisi rahatlıkla koyar ve hastaya uygun bir çözüm yolu önerirler. Bazen çözümün çok basit olabileceği unutulmamalıdır.

Deri Hastalıkları olarak da bilinen dermatolojik rahatsızlıklardan en yaygın olanları Dermatofaji, Sedef Hastalığı, Akne, Hulusi Behçet'in keşfettiği Behçet hastalığı, alerji, ve sık görülen bir cinsel rahatsızlık olan HPV olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak birçok dermatolojik rahatsızlık gündelik yaşantımızda karşımıza çıkabilir. Bunun için öncelikle bu hastalıklar konusunda az da olsa bilgi sahibi olmalı ve herhangi bir hastalığın belirtilerinden şüphelenildiğinde hemen bir uzmana danışılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir hastalığın tedavisinde en faydalı etkenlerden birisi erken teşfunduszeue.info problemleri olan hastalar Dermotologlar tarafından uygun ilaçlar reçete edilerek hastalığın tedavisi sağlanır.

Dış bağlantılar[değiştir

Dermatoloji Nedir?

Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir. Bu bilim dalında insan vücudu için son derece hayati bir organ olan derinin her türden rahatsızlığı incelenmekte ve tedavi edilmektedir.

Halk arasında cildiye  olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır. Derinin genel yapısı, işlevleri, deri bütünlüğünün ve sağlığının korunması, derinin alerjik hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, enfeksiyöz hastalıklar, saç ve tırnak hastalıkları, neoplastik hastalıklar, metabolik-sistemik bazı hastalıkların deri bulguları gibi konularda uzmanlaşan hekimler kazandıkları bilgi ve becerilerle toplum sağlığı adına çalışmaktadırlar. En sık rastlanan deri hastalıklarından nadir görülen türlere kadar her konuda tam donanıma sahip olan dermatologlar gerekli olan vakalarda diğer uzmanlıklarla ortaklaşa çalışarak hastaları sağlıklarına kavuşturmayı hedeflerler. Bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaşta gözlemlenebilen cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkili bir rol oynayan dermatologlar kişiye özel iyileştirme yöntemlerine giderler.

Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Fark edildikleri andan itibaren hastanelerin dermatoloji servislerine başvurulması gereken cilt hastalıklarının bazıları basit ilaç tedavileri ile kısa sürelerde önlenebilirken bazıları ise uzun dönem tedaviler gerektirir. Akneden cilt kanserlerine kadar çok sayıda hastalığın tanı ve tedavisinde çalışan dermatologların baktığı hastalıkların başlıcaları:

  • Sivilceler(akne)
  • Pruritus (kaşıntı)
  • Ürtiker (Kurdeşen)
  • Parazit kaynaklı deri hastalıkları (Bitler, uyuz vb.)
  • Mantar hastalıkları (tırnak, ayak, el, gövde, genital bölgei saçlı deri vb.)
  • Egzama rahatsızlıkları (temas egzamaları, seboreik egzama, atopik dermatit vb.)
  • Sedef, liken ve benzeri dermatitler
  • Saç hastalıkları (kepeklenme, saç derisi egzamaları, genetik saç dökülmeleri vb.)
  • Behçet hastalığı
  • Büllü hastalıklar
  • Deride iyi ve kötü huylu tümörler
  • Bağ dokusunda meydana gelen hastalıklar
  • Pigmentasyon bozuklukları (güneş lekeleri, vitiligo, çiller vb.)
  • Enfeksiyöz/bulaşıcı döküntülü hastalıklar (kızıl, kızamıkçık, su çiçeği, zona vb.)
  • Alerjik cilt hastalıkları (böcek sokmaları, gıda alerjileri, ilaç alerjileri vb.)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ( Genital siğil, uçuk, sifiliz gibi enfeksiyöz hastalıklar)
  • Güneş alerjisi
  • Hirşutizm (aşırı tüylenme)
  • Hiperhidroz (aşırı terleme)
  • Nasırlar ve siğiller
  • Benler
  • Damarsal deri hastalıkları
  • Tırnak hastalıkları
  • Dudak, dil ve ağız içi hastalıkları (aftlar, uçuklar ve ağız içinde oluşan diğer hastalıklar)
  • Beslenme ve metabolik bozukluklara bağlı cilt hastalıkları
  • Psikolojik sebeplere bağlı cilt hastalıkları
  • Sistemik hastalıklarda ortaya çıkan cilt bulguları
  • Genetik sebeplere bağlı deri hastalıkları
  • Fiziksel faktörlere bağlı rahatsızlıklar (sıcağa veya soğuğa tepkimeler, yabancı cisim tepkimeleri vb.)

Vücuttaki en büyük organ olması dolayısıyla oldukça fazla hastalık türüne sahip olabilen insan cildi; dış etkenlere karşı savunmasız olabilmektedir. Ciltte oluşan bazı hastalıklar estetik ve kozmetik açıdan istenmeyen görüntülere sebep olabilmekte, hatta kişilerin fiziksel görüntülerindeki sıkıntılar psikolojik sorunlara dahi yol açabilmektedir. Su dengesini sağlayan, güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı kalkan görevi gören, vücut sıcaklığını dengede tutan ve en önemlisi canlılığın devam etmesini sağlayan deri, insan yaşamı için son derece önemlidir. Bu sebeple dermatoloji uzmanları bu rahatsızlıkların yanı sıra daha birçok hastalığın tanı ve tedavisinde rol almaktadırlar. Dermatoloji kapsamında uygulanan bazı tanı ve tedavi yöntemleri:

Deri Biyopsisi: şüpheli görülen hastalıklı bölgeden tanıyı kesinleştirmek amacıyla çeşitli boyutlarda parça alınması işlemidir. Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen işlemde alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilir.

Kriyoterapi: Derideki lezyonları tedavi etmek amacıyla uygulanan dondurma tekniğidir. derece sıvı azot uygulaması ile siğiller, cilt kanserleri, nasırlar, güneş lekeleri, genital bölge siğilleri molluskum kontagiozum gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı kullanılarak lezyonu tedavi amacıyla doku hasarı oluşturmak veya kanamayı durdurmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Et benleri, siğiller, sebase hiperplazi, pyojenik granülom, seboreik keratoz gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Dermatoskopi: Dermatoskopik muayene ile ben, pigmentsiz lezyonlar incelenebildiği gibi aynı zamanda ciltteki anormal yapılar, parazitler, deri tümorleri ve kan damarları ile alakalı rahatsızlıklar detaylı şekilde gözlemlenebilmektedir.

Vücut Ben Taraması: Sağlıklı bireylerin dahi düzenli olarak yaptırması gereken vücut ben haritalaması cilt kanserlerine karşı erken teşhiste büyük rol oynar.

Allerji testleri: Prick (Delme tesi), Patch (Yama testi) alerji şüphesi olan bireylerde hastalığın neye karşı ve hangi şiddette olduğunu tespit etmeye yönelik yapılmaktadır.

Fototerapi: Işık tedavisi olarak bilinen fototerapi, nedeni bilinmeyen kaşıntılar, vitiligo, sedef hastalığı tedavisinde kullanılabilmektedir.

Dermokozmetik işlemler

  • Botulinum toksin uygulaması: Kırışıklık ve el içi, ayak tabanı, koltuk altı terlemelerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
  • PRP tedavisi
  • Kimyasal Peeling Uygulamaları: Ciltte oluşmuş istenmeyen lekeleri gidermek, deriyi canlandırmak, sivilce izlerini yok etmek ve görünüşü iyileştirmek için deriye uygulanan solüsyon işlemlerini kapsar.
  • Dolgu uygulamaları
  • Mezoterapi: Deri çatlakları, selülit problemleri, güneş lekeleri, saç dökülmeleri, gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan mezoterapi; minerallerin, vitaminleri, aminoasitlerin ve enzimlerin tek tek ya da farklı karışımlarla cilde enjekte edilmesi yöntemidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.