kazayağı çiçeği hakkında bilgi / Kazayağı çiçeği Katırtırnağı Nedir Nasıl yetiştirilir Faydaları | Bi̇tki̇, Çiçek, Kaktüs

Kazayağı Çiçeği Hakkında Bilgi

kazayağı çiçeği hakkında bilgi

Kazayağı nedir?

Kazayağı
Nisan-Eylül ayları arasında açan çiçekleri eflatun,parlak pembe,beyaz,sarı funduszeue.infoları dolgun,etli ve yayılıcı bir funduszeue.infoma cm. boylanır.Çok yıllık funduszeue.info türlü toprakta yetişfunduszeue.infoı iyi,taşlı veya kumlu toprakları tercih funduszeue.info dayanıklıdıfunduszeue.info ve çelikle üretimi yapılıfunduszeue.info kenarlarında, taşlık alanlarda, yol ve bordürlerde, şevlerde, eğimli yamaçlarda, toprağın örtülmesinde kullanılır.
Dekoratif, y arı çalımsı, sürünücü bir bitkidir. Yapraklar sapsız, karşılıklı, birbirleriy le 90°' lik açı y apacak şekilde dizilmişlerdir. Yan durumlu çiçiçekler tek tek bulunurlar.
Parlak pembe renkli, şerit şeklindeki petaller ve sarı stomenleriy le papaty a gibidir. Çiçeklenme mevsimi ilkbahar ve y azdır.
Boy u cm olup, anav atanı Güney Afrika'dır. Tam güneş, ama korunaklı yerleri sever.

Dondan hoşlanmaz, fakat (2 °C)'ye kadar kısa süreli de olsa dayanır. Her çeşit toprakta yetişir, drenajı iyi, taşlı vey akumlu toprakları tercih eder. Tuza çok iyi dayanır.

Kaz Ayağı Bitkisi

Kaz Ağacı Bitkisi Yaprakları kaz hayvanının ayağına benzediği için bu şekilde isimlendirilmiştir. Her dem yeşil çok yıllık bir bitkidir. Üretim şekli çelik yöntemi ile yapılır. Çok güzel pembe ve sarı çiçekler açarlar peyzaj uygulamalarında şevli alanlarda ve sarkan bitki olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kabristan ve mezarlık bitkisi olarakta çok kullanılmaktadır. Soğuk iklim için uygundur fakat aşırı soğuklar bitkinin zarar görmesine sebep olabilir.

Nisan-Eylül arasında eflatun, parlak pembe renkli çiçek açan funduszeue.infoları dolgun, etli ve yayılı bir bitkidir. Ortalama cm boy yapar. Çok yıllık bir bitkidir. Her türlü toprakta yetişir. Tuza dayanıklıdır. yol ve bordürlerde, eğimli yamaçlarda toprağın örtülmesinde kullanılır. Dekoratif, yarı çalımsı ve sürünücü bir bitkidir. Sulama veya herhangi bir özel bakım istemez. Ispanakgiller familyasından; kokulu, otsu bir bitkidir. Yaprakları kazayağına benzediğinden bu ismi almıştır. Anavatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyidir. Zamanla bu bölgeden papazlar tarafından Avrupaya getirilmiştir.

Bağırsaklardaki solucan ve tenyaların atımında etkili olduğundan solucanotu, tenyaotu adları ile de bilinmektedir. Ülkemizin birçok yerinde boş tarlalarda yabani olarak yetiştiği görülmektedir. Kültürel üretimi yapılmamaktadır. Yaprakları değişik şekilde sıraya dizilmiştir. Yaprak diziliş şekli eğrelti otunu andırmaktadır. Alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları sapsız gövdeye oturmuş olup, geniş bir mızrak şeklinde, kenarları kertiklidir.

Yaprakları şekil itibariyle çınar ağacı yaprağını da andırmaktadır. Bitki toprak üzerinde yüzeysel gelişim gösterir. Her yaprağın dibinden bir dal çıkmaktadır. Bitki yetiştirildiği toprağa göre yeşil, esmer veya kahverengimsi renkte olabilir. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki yaprak diplerinden çıkan saplar üzerinde oldukça çok çiçeğin dizilmesi ile oluşmuştur. Yetiştirildikleri toprağa göre yeşil, esmer ve kızıl renklerde olabilmektedir. İçeriğinde bulunan başlıca uçucu yağ Ascaridol olup, bunun bitkideki oranı bitkinin yetiştiği bölgeye göre değişmekle birlikte %0, arasındadır.

Bunun dışında Plicarvon, Aritason, Cymol, Limonen, Kafur ve Terpineol gibi uçucu yağ türevlerini de değişik oranlarda içermektedir. Kazayağının kavurma şeklinde yemeği yapılmakta, böreği yapılmaktadır. Bunlarla birlikte, yemeklere tat vermesi amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan, toprak üstü aksamından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağı aktarlarda satılmaktadır. Uçucu yağı, eter yağı olarak da bilinmektedir.

Devamını göster

Kazayağı Bitkisi Nedir? Özellikleri, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ispanakgiller familyasından; kokulu, otsu bir bitkidir. Yaprakları kazayağına benzediğinden bu ismi almıştır. Ana vatanı orta ve kuzey Amerika&#;nın güneyidir. Zamanla bu bölgeden papazlar tarafından Avrupaya getirilmiştir. Bağırsaklardaki solucan ve tenyaların atımında etkili olduğundan solucanotu, tenyaotu adları ile de bilinmektedir. Ülkemizin birçok yerinde boş tarlalarda yabani olarak yetiştiği görülmektedir. Kültürel üretimi yapılmamaktadır.

Yaprakları değişik şekilde sıraya dizilmiştir. Yaprak diziliş şekli eğrelti otunu andırmaktadır. Alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları sapsız gövdeye oturmuş olup, geniş bir mızrak şeklinde, kenarları kertiklidir. Yaprakları şekil itibariyle çınar ağacı yaprağını da andırmaktadır. Bitki toprak üzerinde yüzeysel gelişim gösterir. Her yaprağın dibinden bir dal çıkmaktadır. Bitki yetiştirildiği toprağa göre yeşil, esmer veya kahverengimsi renkte olabilir. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki yaprak diplerinden çıkan saplar üzerinde oldukça çok çiçeğin dizilmesi ile oluşmuştur. Yetiştirildikleri toprağa göre yeşil, esmer ve kızıl renklerde olabilmektedir.

kazayagi_1

İçeriğinde bulunan başlıca uçucu yağ Ascaridol olup, bunun bitkideki oranı bitkinin yetiştiği bölgeye göre değişmekle birlikte %0, arasındadır. Bunun dışında Plicarvon, Aritason, Cymol, Limonen, Kafur ve Terpineol gibi uçucu yağ türevlerini de değişik oranlarda içermektedir.

Kazayağının kavurma şeklinde yemeği yapılmakta, böreği yapılmaktadır. Bunlarla birlikte, yemeklere tat vermesi amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan, toprak üstü aksamından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağı aktarlarda satılmaktadır. Uçucu yağı, eter yağı olarak da bilinmektedir.

Bitkinin faydalarından bahsedecek olursak;

*İçeriğinde bulunan Oleum chenopodili adı verilen uçucu yağ bağırsak solucanları, tenyalar ve bağırsak kurtlarının uyuşturarak vücuttan atılmasını sağladığı söylenmektedir.
*Ciltteki tahriş ve çöküntülere karşı kullanılır.
*Antibakteriyel özelliği vücudu mikroplardan korur.
*Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
*Yemeklerde kullanıldığında çocukların iştahını açar.
*Sindirim sistemini düzenler.
*Adet halini düzenler.
*Canlılık sağlar, teskin edicidir.
*Saç derisindeki kepeklenmeyi önler.
*Mide ülserini tedavi edici mideyi kuvvetlendiricidir.
*Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
*Mesane taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır.

Kazayağı uçucu yağı gelişi güzel, sürekli veya yüksek oranda kullanıldığında başta karaciğer ve diğer organlara ciddi oranda zarar verebilir. Bunun dışında aşırı dozda kullanımı kramplar, felç gibi anormallikler, hareket bozuklukları, şuursuzluk, tansiyon düşmesi, sinir sistemi bozuklukları gibi anormallikler görülmesine neden olabildiği söylenmektedir. Kazayağı bitkisinden yapılan kavurmasının, börek gibi gıdalar, saf eter yağı kadar etkili olmasa da, sonuçta bitki içerik maddesi olduğundan, tüketimde dikkatli olunmasında fayda vardır.

Kaynakça:
funduszeue.info

Yazar:Çiğdem Aydın

Son Güncellenme:

Kazayağı çiçeği, yeşil yaprakları, karşılıklı olarak, çiftler halinde, en fazla da 9 cm uzunluğunda ve 2 cm kalınlığa kadar kılıç şeklinde, kesitte üçgen bir görünüm ile yukarı doğru kavisli olarak büyür.

Kazayağı Çiçeği Nedir?

Kazayağı çiçeği, dayanıklı bir bitkidir. Bu bitki, suyu ve tuzlu toprakları çok sever. Bu nedenle sulak yerlerde kendiliğinden yetişme özelliğine sahiptir. Kökenini ise Afrika bataklıkları olarak bilinir.

Kazayağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kazayağı bakımı için konteynerler saksısı idealdir. Aynı zamanda bu çiçeğin ılıman bölgelerde kış dönemini geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bitkiyi derin bir suyun içine koymak gerekir. Ardından bitkiyi keserek kurumasını beklemeniz gerekir. Bitkiyi Mart ayında sulamaya devam etmelisiniz. Son donmadan itibaren en az altı hafta önce iç mekanlara bitkinin dikimine başlayabilirsiniz.

Kazayağı Çiçeği Özellikleri

Kazayağı çiçeğinin antibakteriyel bir özelliği vardır. Kazayağı çiçeğinin bazı özellikleri ise;

Haberin Devamı

Kazayağının otundan bazı yörelerde yemek yapıldığı biliniyor.

Bu çiçeğin yağı bağırsak kurtlarını ve tenyalarını düşürme özelliğine sahiptir.

Çayı, mesane taşlarına ve mide ülserine iyi gelir.

Ciltte kullanıldığı zaman tahriş ve çöküntüleri kapatma özelliği sayesinde de kozmetikte de sıkça kullanılır.

Suyunu demleyerek saçta kullanmak ise, kepeklenmeye önler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası