pırasa hangi koşullarda yetişir / Pırasa nasıl yetiştirilir? Pırasa nerede yetişir? Pırasanın faydaları nelerdir? - Gıda Hattı

Pırasa Hangi Koşullarda Yetişir

pırasa hangi koşullarda yetişir

Pırasa Hangi Mevsimde Yetişir?

Yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen pırasa, genelde yaprakları için yetiştirilir. Başlangıçta kısa bir sapı olan pırasa, çiçek açtıkça genişler ve dallanır. Hızla büyüyerek tohum verebilir. Yemeklerin içerisinde kullanılan bu sebze, kalsiyum, magnezyum, B6 vitamini ve K vitamini bakımından zengindir. Diyet lifi içeriğiyle sindirimi destekler. İlk olarak Akdeniz havzasında yetiştiği bilinmektedir.

pırasa

Pırasa Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada en çok pırasa üretiminin yapıldığı yer Endonezya'dır. İkinci sırada ise Türkiye yer alır. Belçika, Fransa, Çin, Kore ve Kazakistan Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir. Kara pırasa ise daha çok Denizli ve Orta Anadolu taraflarında yetiştirilir. 

pırasa

Pırasa Hangi İklimde Yetişir?

Pırasa, serin iklimlerde yetişir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın derece arasında olması idealdir. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmayan bu bitkide, sıcaklığın artmasıyla verimin düşmesi görülebilir. derece soğuğa kadar gelişimini devam ettirse de, sıcaklık 0'a düştüğünde gelişimi durur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye çok zarar verir. Bazı çeşitleri dereceye kadar dayanabilir.

pırasa

Pırasa Hangi Toprakta Yetişir?

Her toprağa uyum sağlayan pırasalar için en ideali, nemli, humuslu, besin maddeleri zengin tınlı-killi topraklardır. Toprağın pH'sı ,5 arasında olmalıdır. Asitli topraklardan kaçınılmalıdır. Pırasa tohumları uygun sıcaklıkta gün içinde çimlenir. Bitkiyi yetiştirirken toprakta en çok azot besin maddesi kullanılması ve bu maddenin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. 

Pırasa Hangi Mevsimde Yetişir?

Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.

pırasa

Pırasa Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Erkenci çeşitler: Erkenci pırasaların olgunlaşma süresi gündür. Bu çeşitler, Ağustos-Eylül arasında hasat edilir. Yaz tüketimi için idealdir. Erkenci pırasa çeşitleri; Fil hortumu, columbus ve vestadır.
  2. Sezon ortası çeşitleri: Casimir, Kazanan ve Fil pırasası, dona karşı daha dayanıklıdır. 
  3. Geç olgunlaşan çeşitler: Geç olgunlaşan çeşitler de dona dayanıklıdır. Olgunlaşması için güne ihtiyaçları vardır. Timsah, karantansky, haydut ve sonbahar devi geç olgunlaşan çeşitler arasındadır. Genellikle kış aylarında hasat edilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. İncir hangi mevsimde yetişir?
  2. Ceviz hangi mevsimde yetişir?
  3. Kereviz hangi mevsimde yetişir?
  4. Avokado hangi mevsimde yetişir?
  5. Turp hangi mevsimde yetişir?
kaynağı değiştir]

Baş ve yaprak yapılarına göre altı pırasa türü bilinmektedir, ancak yaprak çeşidi ve rengine göre ve ekildikleri alan ve ömürleri de dikkate alındığında yüzlerce pırasa türünden söz edilebilir.

Boston ve Bibb de denilen Tereyağbaşlı pırasanın başı yayvandır, tereyağ yumuşaklığındadır ve Avrupa'da yaygındır. Beyaz gövdesi uzun olan, beyaz etli,lezzetli, adaptasyon kabiliyeti yüksek, verimli bir çeşittir. Yenilen kısmı yaklaşık 50&#;cm. uzunluğunda ve 3 – 4&#;cm. çaptadır. Orta erkenci ve aranılan bir çeşittir. Türkiye'de İnegöl pırasası olarak da bilinir.

Çin pırasası ise uzun saplı, kılıca benzer, başsız, Batı türlerinin tam tersine acımtırak ve sert, pişirilmek ve türlülerde kullanmak için uygun olan bir türdür. Bu tür, sapı ve yapraklarına göre iki gruba ayrılır.

Iceberg de denilen Gevrekbaş, lahanayı andıran sıkı ve yoğun başlardan oluşur. Tadından ziyade gevrek yapısından dolayı, pırasa türlerinin en narini olarak görülürler. Bu tür ABD'de en yaygın türdür. Iceberg ismi, 'lerin başında tren vagonlarında kırılmış buzlarla kaplı bir şekilde ülkeye getirilirken Iceberg'leri anımsattığından gelmiştir.

Yayvanyapraklar'ın hafif, narin, ince yaprakları vardır. Bu grup, meşe yaprağı ve lollo rosso pırasalarından oluşmaktadır.

CO da denilen Romen türün ise kendine özgü başı vardır ve daha uzun yaprakları vardır.

Batavian da denilen Yaz Gevreği ise gevrek yapısı ile kısmen yoğun başlardan oluşur, Iceberg ve Yayvanyaprak arası bir türdür.

Pırasa

Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir.

Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı vardır, ancak çiçek açtığında genişler ve dallanır ve karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkar, ancak daha kısadırlar. Bu hızla büyüme ve tohum verme safhasıdır. Yemek için yetiştirildiği zaman, bu safha gerçekleşmeden hasat toplanır.

Tarih[değiştir

Pırasa nasıl yetiştirilir? Pırasanın yetişme koşulları nelerdir? Pırasa fidesi nasıl ekilir? Pırasa yetiştirmek hakkında her şey.

Pırasa yılın her mevsiminde, iki senede bir yetişen bir bitkidir. Pırasa tınlı, killi ve organik maddelerce zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. 

Pırasa yetiştirme koşulları

Pırasa Yetiştirme Koşulları

Pırasa nasıl yetiştirilir? Toprak isteğinden gübrelemeye, iklim gerekliliklerinden hasada kadar işte pırasanın yetişme koşulları:

Toprak

Pırasa her türlü toprakta yetişebilmektedir. Önemli olan toprağın organik maddelerce zengin olması, nemli ve humuslu olmasıdır. pH’sı ,5 civarında olmalıdır.

Gübreleme

Pırasanın gübrelemesinde başlıca olarak çiftlik gübresi kullanılır. Dekara ton olarak yanmış çiftlik gübresi kullanılır. Ticari gübrelemenin toprak analizi sonucuna göre verilmesi önerilir. Dekara genel olarak, kilo fosfat , 15 kilo potasyum,  kilo kalsiyum oksit, kilo azot ve 1, kilo magnezyum verilebilir. Azotlu gübreler bölünmelidir.

Pırasa Yetiştirme

Pırasa nasıl yetiştirilir? Pırasa hem tohumdan hem de fide ile yetiştirilmektedir. Eğer pırasanın beyaz kısmının uzun olması isteniyorsa fide ile yetiştirme yapılmalı ve derin dikim yapılmalıdır. Tohumla direkt üretim yapılacaksa sonbaharda tarla sürülür. Diskaro çekilir ve mibzer ile tohum atılır. Dekara 40 kilo tohum atılır. Sıra arası 40 cm gelecek şekilde ekim yapılır. Toprak yaş olmamalıdır, bu çürümeye neden olabilir.

Pırasa serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. derece arasın ideal yetişme sıcaklığıdır. derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettirir ancak sıcaklığın sıfırın altına düşmesi gelişimi durdurur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye zarar vermektedir. Pırasanın bazı çeşitleri ve ye kadar dayanabilmektedir.

Pırasa tohumları ideal sıcaklıkta, günde çimlenir. Pırasa bitkisinin, serin iklimde yetiştirilmesi önerilir. Yetiştirirken en çok azot besin maddesinin kullanılması ve maddenin belirli aralıklarla verilmesi önerilir. Verimin ve kalitenin yüksek olması için, su tutan topraklarda yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Pırasa fidesi ekimi

Pırasa Fidesi Nasıl Ekilir?

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusuna fide ekimini anlatarak devam edelim. Pırasa yetiştiriciliğinde diğer ve en geçerli yöntem fide yetiştirip sonrasında fideleri toprağa dikmektir. 1 m 2 ‘ye gram hesabıyla tohumlar serpme ya da sıravari ekilir. hafta içinde fidelerin kalınlığı kurşun kaleme ulaşır. Fideleri yerinden sökmeden önce sulama yapılır. Daha sonra sökülerek tarlaya tek, çift sıra ya da tahtalar üzerine ’li sıralar şeklinde dikim yapılır. Çift sıra dikim verimi artırmaktadır. Makineyle dikim yapıldığında dönümde 20 bin bitki olacak şekilde 40X12 cm, elle dikim yapılacaksa 25X10 cm sıra arası ve üzeri mesafeler kullanılır.

Pırasa fidesi nereden alınır?

Pırasa fidesi bitki satan yerlerden alınabilir. Seralardan da temin edilebilir. Fakat pazarlarda da bazen kök halinde pırasa bulmak mümkündür. Pırasa yetiştirmek için pırasa tohumu da ekilebilir. Bunun için de bahçeye ekilen pırasalardan tohum almış olmak gerekir.

Pırasadan tohum alma

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun bir cevabı da pırasa tohumlarıdır. Pırasa yetiştirmek için pırasa tohumu ekilebilir. Pırasadan tohum alma nasıl olur? Pırasadan tohum almak amacıyla üretilince iki yıllık olarak yetiştirilir. Birinci yılda pırasa bitkisi meyve halindedir. İkinci yılda ise çiçek tohum oluşturur. Yani dikildikten sonra ikinci yılda pırasa tohumları hasat edilebilir.

Pırasa tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yapılır. Pırasa tohumunun kalitesi hasadın verimini de etkiler. Ekim derinli 1 &#; 2 cm, sıra üzeri mesafe 3 &#; 15 cm, sıralar arası 70 cm olmalıdır.

Pırasa Hasadı

Geniş alanlarda kez, küçük alanlarda kez hasat yapılabilir. Makine veya elle çekilerek hasat yapılır. Sökülen pırasalar önce havuzda yıkanıp topraktan temizlenir. Daha sonra kökten bir kısım kesilir ve üst yapraklar soyulur.

Pırasa Toprağa Nasıl Gömülür?

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun cevapladığımıza göre konuya elde ettiğimiz pırasaları nasıl saklayacağımızı anlatarak devam edebiliriz. Yaz aylarının sonlarına doğru pazardan alacağınız pırasaları toprağa gömerek uzun süre saklayabilirsiniz. Yazın ekilen pırasaların toprağa ekilme zamanı geldi. Aksi taktirde pırasalarınız donar. Bunu engellemek için pırasa toprağa nasıl gömülür? Pırasanın nasıl ekileceğine dair bir videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.

funduszeue.info?v=_sQt0kUX4GI&#;feature=emb_logo

Pırasa Çeşitleri

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını verdiğimize göre yetiştirilen pırasa çeşitler ile konumuza devam edebiliriz. Ayrıca pırasanın besin değerleri için Tarım Bakanlığı&#;nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yazlık Pırasalar

Bu çeşit pırasaların yaprak rengi açık yeşildir. Bitkiler daha yumuşak dokulu, daha kısa ömürlü ve soğuklara daha hassastır. Yaprak ayası daha dar, yaprakları dik duruşludur. Yalancı gövde, kışlık çeşitlere göre kat daha uzun olup çeşit özelliği ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak 80 cm’ye kadar çıkabilir. Bu gruba giren pırasa çeşitleri &#; 8 ºC / &#; 10 ºC’de ölür. Yalancı gövdenin gövde ile birleştiği kısımda soğan oluşmaz.

Pırasa fidesi ile yetiştirilebilecek yazlık ve kışlık pırasa

Kışlık Pırasalar

Kışlık pırasaların yaprakları daha koyu yeşil renkli ve yaprak ayaları daha enlidir. Yazlık pırasalara göre yalancı gövde daha kısa ve daha kalındır. Bu çeşit pırasaların yalancı gövdesi 40 cm – 45 cm uzunluğunda ve 3 cm – 5 cm kalınlığındadır (kara pırasa 20 cm – 25 cm uzunluğunda ve 5 cm – 6 cm kalınlığındadır). Kışlık çeşitler yalancı gövdenin gövde ile birleştiği yerde hafif soğan oluşturur ve çok düşük sıcaklıklara dayanabilir.

FacebookTwitterTumblrPinterestMessengerMessengerWhatsAppTelegramViberE-Posta ile paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası