pipo tütünü zararlı mı / Puro ve Pipo, Sigaradan Daha Güvenli Değildir - Hemen Sağlık

Pipo Tütünü Zararlı Mı

pipo tütünü zararlı mı

Pipo içmek zararlı mıdır?

İçindekiler:

  1. Pipo içmek zararlı mıdır?
  2. Bir pipo günde kaç kez içilir?
  3. Pipo tütün nasıl içilir?
  4. Sigara mı daha zararlı pipo mu?
  5. Sigaramı daha zararlı pipo mu?
  6. Pipo yasal mı?
  7. Pipoya nasıl başlanır?
  8. Bong la ne Icilir?
  9. Pipo Tütün nasıl içilir?
  10. Eskiden tütün nasıl içilirdi?
  11. Pipo ağızda nasıl tutulur?
  12. Puro sigara mı?
  13. Pipo Kaşığı ne işe yarar?
  14. Pipo tütünü ne kadar gider?
  15. Iyi bir pipo nasıl olur?
  16. Bong satmak yasak mı?
  17. Tütünü Osmanlıya kim getirdi?

Pipo içmek zararlı mıdır?

Diğer tüm tütün tüketim biçimleri gibi pipoiçiminin de sağlığa zararlıolduğu kesindir. Bulundurduğu nikotin maddesinin bağımlılığa yol açtığı klinik olarak kanıtlanmış olan pipo; dil, dudak ve gırtlak kanserinin de tetikleyicisi olabilmektedir.

Bir pipo günde kaç kez içilir?

Özetlemek gerekirse, çoğu kişi için pipoiçme sıklığı günaşırı / haftada 2 – 3′ü geçmemelidir. İçerken ciğere çekilmemelidir ve bunun keyifle geçmesi gereken birdinlenme aktivitesi olduğu hatırlanmalıdır.

Pipo tütün nasıl içilir?

Pipo Nasıl İçilirtüm inceliği burada. Haznenin en atına koyacağınız tütünçok gevşek olmalı bu kısma koyacağınız tütünhaznenin üçte biri kadar olmalı. Çünkü nefes çektiğinizde dumanın tam gelmesi için bu gereklidir. Aksi halde ya tütünçabuk yanar ya da dumanı tam alamazsınız.

Sigara mı daha zararlı pipo mu?

Araştırmaya göre pipove puro içenlerde kandaki zararlımaddeler, aynı sigarada olduğu gibi artıyor. Bu maddeler (özellikle kotinin denilen ve nikotin yıkımı sonucu oluşan bir madde) pipokullanımında sigarayagöre yüzde 20, puro kullanımında yüzde 10 oranında olsa da yine de tehlikeli seviyelerde bulunuyor.

Sigaramı daha zararlı pipo mu?

Araştırmaya göre pipove puro içenlerde kandaki zararlımaddeler, aynı sigarada olduğu gibi artıyor. Bu maddeler (özellikle kotinin denilen ve nikotin yıkımı sonucu oluşan bir madde) pipokullanımında sigaraya göre yüzde 20, puro kullanımında yüzde 10 oranında olsa da yine de tehlikeli seviyelerde bulunuyor.

Pipo yasal mı?

Türkiye'ye girişi yasalolarak izin verilen pipotütünü çeşitleri olağanüstü sınırlı. Bu aromalar tütünün tadını bastırır birtakım istisnalar dışında gerçek ve doğal tütün tadını almayı neredeyse imkansız hale getirir.

Pipoya nasıl başlanır?

Bu yüzden ilk içimde piponunsadece 1/3 'ü tütün ile doldurulur. Yavaşça yakılır, keyifle içilir. Sonraki içimde, piposadece yarısına kadar doldurularak içilir, böylece piponuntütün çemberinin dibi ve ortası iyice karbon tabakasıyla kaplanmış olur. Böylece piponuzun “rodajı” tamamlanmıştır.

Bong la ne Icilir?

Özellikle, esrar maddesinin tüketimi için kullanılan ve 'bongşişesi' olarak adlandırılan malzemeler, nargile olarak satılıyor. Ancak, bongşişeleri özellikle gençler tarafından esrar içmek için kullanılıyor.

Pipo Tütün nasıl içilir?

Pipo Nasıl İçilirtüm inceliği burada. Haznenin en atına koyacağınız tütünçok gevşek olmalı bu kısma koyacağınız tütünhaznenin üçte biri kadar olmalı. Çünkü nefes çektiğinizde dumanın tam gelmesi için bu gereklidir. Aksi halde ya tütünçabuk yanar ya da dumanı tam alamazsınız.

Eskiden tütün nasıl içilirdi?

Nedeni bilinmez tütünOsmanlı'da çok rağbet gördü. Bu arada tütünbugünkü gibi kağıtlara sarılarak içilmezdi.Tütünuzun çubuklarla içilirdi. Zengin konaklarda bu iş için özel hizmetçiler bulundurulurdu.

Pipo ağızda nasıl tutulur?

1. tütünü hazneye koyun. tütün seviyesi piponunağzını geçmemelidir. tütünü hafifçe bastırarak haznenin 2/3 ünü boş bırakacak şekilde sıkıştırın. 2. hazneyi tekrar doldurun ve biraz kuvvetli bastırarak haznenin 1/3 ünü boş bırakacak şekilde bastırın. 3. hazneyi tepeleme doldurun ve kuvvetle bastırın.

Puro sigara mı?

Puro. Puro, parçalanmış veya yaprak halindeki puroluk ve kısmen sigaralık tütünlerin sarılması ile elde edilen tütün mamulüdür. Puronun zararları sigaranın zararları ile aynıdır. Tıpkı sigaradaki tütün gibi puronun içerisinde de tütün vardır.

Pipo Kaşığı ne işe yarar?

Bunlardan birisi olan pipo kaşığıile aslında çok hayati işlevleri yaparsınız. Öncelikle pipoya tütün doldurmak için elinizi kullanabilirsiniz ya da basit bir bastırıcı alet olarak tamper kullanabilirsiniz. Bu sayede piponuniçindeki tütünü sıkıştırabilirsiniz. İşte bunu pipokaşığını kullanarak da yapabilirsiniz.

Pipo tütünü ne kadar gider?

Pipolarınız -bakımı düzgün yapıldığında- eskimeyeceği için hayatınız boyunca içilebiliyor olacaktır. Dolayısıyla aylık sabit bir pipogideriniz yok. 3 farklı 25 TL'lik “50′şer gr” tütünler de size rahatlıkla 1 ay yetecektir. Yani ortalama bir pipoiçicisinin aylık tütünve pipobakım gideri 85 TL.

Iyi bir pipo nasıl olur?

tam en dibinde olmamalıdır, yukarıda da olmamalıdır. deliğin alt kısmı tütün haznesinin dibini ufki olarak kesmelidir. pipodibinde su oluşursa onu kanalizasyon gibi çekmeyecek kadar yukarıda ama sıkıştırılan tütüne denk gelip de tıkanmayacak kadar da aşağıda olmalıdır.

Bong satmak yasak mı?

Güvenlik güçleri bongşişesi kullananlara yasalişlem uygularken, şişelerin satışı konusunda herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Özellikle büyükşehirlerdeki gençlerin yoğun olarak kullandığı uyuşturucu, güvenlik güçleri tarafından da sıkı denetlenmesine rağmen yayılmaya devam ediyor.

Tütünü Osmanlıya kim getirdi?

Naima'ya göre tütünİstanbul'a 'da geldi. Peçevi'ye göre ise geliş tarihi 'tü ve İngilizler tarafından İstanbul'a getirilmişti.

Puro Ve Pipo, Sigaradan Daha G&#;venli Değildir

Yap&#;lan bir &#;al&#;&#;ma, pipo i&#;menin sigaradan daha g&#;venli olmad&#;&#;&#;n&#; a&#;&#;klad&#;. Sigara ve pipo i&#;mek, akci&#;er fonksiyonlar&#;na zarar veriyor ve Kronik Obstr&#;ktif Akci&#;er Hastal&#;klar&#;na (KOAH) neden olabiliyor.

Sigaradan pipoya veya puroya ge&#;mek, akci&#;eriniz i&#;in herhangi bir fayda sa&#;lamayacakt&#;r. Yeni bir &#;al&#;&#;ma, pipo ve sigaran&#;n d&#;&#;&#;n&#;ld&#;&#;&#;nden daha &#;ok zararl&#; olabilece&#;ini ortaya koyuyor.

Ara&#;t&#;rmac&#;lar, pipo ve puronun sigaradan daha g&#;venli oldu&#;una ili&#;kin yanl&#;&#; alg&#;n&#;n da etkisiyle son y&#;llarda sigara t&#;ketiminin azald&#;&#;&#;n&#;, buna kar&#;&#;n pipo ile puro t&#;ketiminin artt&#;&#;&#;n&#; belirtiyorlar.

Ancak &#;al&#;&#;maya g&#;re, pipo ve puro i&#;mek de, sigaran&#;n yapt&#;&#;&#; gibi akci&#;er fonksiyonlar&#;na hasar veriyor ve kullan&#;mlar&#; kronik obst&#;riktif akci&#;er hastal&#;klar&#;yla (KOAH) ili&#;kilendiriliyor. KOAH, akci&#;erdeki hava kanallar&#;nda hasara neden olan ve nefes almay&#; &#;ok g&#;&#; hale getiren ilerleyici bir hastal&#;kt&#;r. Sigara i&#;mek, KOAH&#;&#;n &#;ok iyi bilinen bir sebebidir; ancak uzmanlar sigara i&#;menin de&#;i&#;ik formlar&#; olan, pipo ve puro i&#;menin de akci&#;erde KOAH&#;a sebep olanla ayn&#; de&#;i&#;iklikleri yapt&#;&#;&#;n&#; inceleyen az say&#;da ara&#;t&#;rma oldu&#;unu belirtiyorlar. Bu sonu&#;lar, durumun ger&#;ekten de &#;yle oldu&#;unu ileri s&#;r&#;yor.

Robert Johnson T&#;p Okulu ara&#;t&#;rmac&#;lar&#;, Dahiliye Y&#;ll&#;&#;&#;&#;ndaki bir &#;al&#;&#;ma i&#;in yazd&#;klar&#; ba&#; makalede &#;u g&#;r&#;&#;e yer vermektedirler: &#;&#;ster sigara, ister puro isterse de pipo olsun; sigara i&#;mek en ba&#;&#;ml&#;l&#;k yap&#;c&#; kimyasallardan biri olan nikotin emilimiyle sonu&#;lan&#;r ve bu, &#;l&#;&#;lebilir akci&#;er hasar&#; yapacakt&#;r.&#;

&#;Sonu&#;lar &#;zellikle &#;nemlidir; &#;&#;nk&#; t&#;t&#;n end&#;strisi, sigara sat&#;&#;lar&#;n&#;n d&#;&#;mesiyle zorda kald&#; ve aktif olarak onun yerine ge&#;ecek &#;r&#;nleri te&#;vik etmeye ba&#;lad&#;. T&#;t&#;n t&#;ketiminin tamam&#;yla durmas&#;na alternatif olarak bunlar&#;n e&#;zamanl&#; kullan&#;m&#;n&#;n promosyonu yap&#;lmaktad&#;r.&#;

Ara&#;t&#;rmac&#;lar y&#;r&#;tt&#;kleri &#;al&#;&#;mada, puro ve pipo i&#;menin akci&#;er fonksiyonlar&#;nda yapt&#;&#;&#; de&#;i&#;ikli&#;i, ya&#;lar&#; 48 ile 90 aras&#;nda de&#;i&#;en ve kalp hastal&#;&#;&#; risk fakt&#;rleri konusunda bir &#;al&#;&#;maya kat&#;lm&#;&#; 3 bin ki&#;i &#;zerinde inceledi. 

Kat&#;l&#;mc&#;lar, halen devam eden ve ge&#;mi&#;teki sigara al&#;&#;kanl&#;klar&#;na ili&#;kin bir ara&#;t&#;rma anketine yan&#;t verdiler ve uzmanlar bu ki&#;ilerin akci&#;er fonksiyonlar&#;n&#; ve kotik (nikotin al&#;m d&#;zeyini g&#;steren metabolit) seviyelerini de&#;erlendirdiler. Kotin, nikotinin bir yan &#;r&#;n&#;d&#;r ve idrarda tespit edilir.

Sonu&#;lar; sigara i&#;meyen ancak puro ve pipo i&#;en kat&#;l&#;mc&#;lar&#;n, hi&#; sigara i&#;meyenlere oranla azalm&#;&#; akci&#;er fonksiyonuna sahip olma olas&#;l&#;&#;&#;n&#;n neredeyse iki kat daha fazla oldu&#;unu g&#;sterdi. Sigaraya ek olarak puro ve pipo i&#;enler de ayr&#;ca, daha y&#;ksek oranda KOAH geli&#;mesiyle ba&#;lant&#;l&#; akci&#;er fonksiyonu bozuklu&#;u riskine sahiptir. 

Ara&#;t&#;rmac&#;lar ayr&#;ca, y&#;ksek kotin seviyesinin pipo ve puro i&#;me ile ba&#;lant&#;l&#; oldu&#;unu da buldular.

&#;Baz&#; pipo ve puro i&#;icileri, sigara i&#;enlere g&#;re duman&#; i&#;lerine &#;ekmediklerini ya da az &#;ektiklerini s&#;ylerler. Ancak son &#;al&#;&#;madaki y&#;ksek kotin seviyesi, bu kan&#;y&#; yalanc&#; &#;&#;karm&#;&#;t&#;r.&#;

Do&#;. Dr. Orhan &#;ELEN

Merhaba, 1 hafta &#;nce laparoskopik t&#;p mide ameliyatı oldum, 1 hafta ge&#;ti şuan gayet iyiyim. Fakat sigara kullanıyordum ve şuan epey zorlanıyorum, te devamı

Tütün bağımlılığı
nedir?

Dünya Sağlık Örgütüne göre nikotin kullanım bozukluğu olarak da isimlendirilen tütün bağımlılığının temel belirtileri şunlardır:

- Kullanımı kontrol etme kabiliyetinin bozulması,
- Tütün kullanımına diğer etkinliklere göre daha fazla öncelik verilmesi,
- Zararlarla veya olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına rağmen kullanıma devam edilmesi ile kendini gösteren güçlü bir nikotin kullanma isteği,
- Nikotinin gitgide eski etkisini kaybetmesi (tolerans geliştirilmesi),
- Nikotin kullanımının kesilmesi veya azaltılması sonrasında yoksunluk belirtilerinin görülmesi,
- Tütünün etkilerinin sebep olduğu, alevlendirdiği, yineleyici toplumsal ya da kişiler arası sorunlar olmasına karşın tütün kullanımını sürdürme (Örneğin; tütün kullanımıyla ilgili olarak başkalarıyla tartışmalara girme),
- Yineleyici bir biçimde tehlikeli olabilecek durumlarda tütün kullanma (Örneğin; yatakta sigara içme),
- İşteki, okuldaki ya da evdeki konumunun gereği olan başlıca yükümlülüklerini yerine getirememe ile sonuçlanan, yineleyici tütün kullanımı (Örneğin; işini engelleme.)
 

Bağımlılık Nedir

Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre bir kişiye “tütün kullanım bozukluğu tanısı” konulabilmesi için, bireylerin en az bir aydır, düzenli olarak sigara kullanması ve diğer belirtileri taşıması gerekmektedir.

En yaygın tütün ürünleri; sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, pipo, puro, nargilelik tütün mamulü, enfiye ve çiğnemelik tütündür. 

Tütün Yoksunluğu Nedir?

Tütünün özgün maddesi koyu renkli bir sıvıdır ve bahsedilen bu zehirli sıvıya nikotin adı verilmektedir. Nikotinin şiddetli bağımlılık yapıcı etkisi vardır. dakika boyunca alınmadığında, yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler tütünün bırakıldığı ilk gün en üst düzeyde hissedilebilir; ancak yoksunluk belirtileri zamanla azalarak yok olmaktadır.

Yoksunluk belirtileriyle baş etmek ve istekle başa çıkmak gibi, bırakma sürecinde kişiyi zorlayabilecek bazı durumlar ortaya çıkabilir. Bu süreci bir uzman desteği alarak kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz.

Yoksunluk belirtileri arasında;

  1. Kolay kızma ya da öfkelenme
  2. Baş dönmesi
  3. İştah artışı
  4. Kas kasılmaları
  5. Tansiyon düşmesi
  6. Uykusuzluk gibi belirtiler sayılabilir.
  7. Çökkün duygu durum
  8. Şiddetli nikotin alma isteği gibi belirtiler sayılabilir.

Pasif İçicilik ya da İkinci El Tütün Dumanına Maruz Kalma Nedir?

Tütün, yalnızca kullanıcı olanlarda değil, doğrudan kullanıcısı olmayanlarda da sağlık sorunlarıyla birlikte ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Tütün ürünlerinin içindeki toksin (zehir) ve kansere neden olabilecek diğer maddeler yanan sigaradan havaya yayılarak, içen kişinin yakınındakiler için zehirli bir ortam oluşturur. Bu sebeple tütün kullanmadığı halde tütüne maruz kalanların durumu da büyük bir önem arz etmektedir. Bu durum pasif içicilik ya da ikinci el tütün dumanına maruz kalma olarak ele alınmaktadır. İkinci el tütün dumanı, sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinin kullanıldığı durumlarda kapalı alanları dolduran dumandır. Bu dumanın solunması pasif içicilik olarak adlandırılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü yılı açıklamasına göre; ikinci el tütün dumanına maruz kalma, özellikle erken yaşta çok daha kritik sonuçlara sebep olmaktadır. Dünya genelindeki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı tütün dumanının kirlettiği havayı solumakta ve bu durum ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.

Pasif içiciliğin tehlikeleri şu şekildedir:

  1. Yanan bir sigaradan çevreye yayılan duman 50 adeti kanser yapıcı olan kimyasal madde ve toksin içermektedir.
  2. Bir sigaranın yaklaşık 12 dakikada yandığını ancak sigara içen bir kişinin sigarayı yalnızca 30 saniye içine çektiğini söyleyebiliriz. Geri kalan dumanı çevredekiler içine çekmektedir.
  3. Çevreye yayılan sigara dumanı içilenden daha zararlıdır. Çünkü sigara içildiği zaman ısı daha yüksektir; ancak çevreye yayılan duman daha düşük ısıdan yayılmaktadır.
  4. Çevreye yayılan sigara dumanı normal olarak içilen sigaradan 3 kat daha fazla nikotin, yüzde 70 oranında daha fazla katran ve 2,5 kat fazla karbon monoksit içermektedir.
  5. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda astım, bronşit, soğuk algınlığı, orta kulakla ilgili sorunlar ve akciğer işlevinde azalma gibi solunum sistemine ilişkin sorunların görülme riski de daha yüksektir
  6. Yanan bir sigaranın üçte ikisi havaya gitmektedir.

Sigarayla mücadele ettiğimizde, yalnızca kendi sağlığımızı değil, sevdiklerimizin de sağlığını korumuş oluruz. Çocuklarımız ve gençlerimize, soludukları havayı sağlıkla ciğerlerine çekebilecekleri, tertemiz bir dünya hediye edebiliriz


Tütün Bağımlılığının Yol Açtığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Tütün kullanımı aşağıdaki hastalıkların oluşmasında etkilidir:

  1. Kanser türleri (akciğer, mide, cilt, rahim ağzı vs.)
  2. Kalp ve damar hastalıkları
  3. Diyabet
  4. Solunum hastalıkları
  5. Gastrit, Ülser gibi mide hastalıkları
  6. Diş ve diş eti hastalıkları 
  7. Gebelikte erken doğum, düşük doğum, çocukta gelişim bozuklukları, sütün kesilmesi

Tütün kullanımı, halk sağlığı açısından kritik bir sorundur ve toplumun genel hastalık riskini ve yükünü artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yılı Avrupa Tütün Kullanım Trendleri Raporuna göre; sigara kullanımı erken ölüm riskini artırmaktadır. Aynı raporda tütün kullanımı dünyadaki erken ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak bildirilmektedir ve tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 18 üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir.


Çocuğunuz sigara kullanıyorsa

  1. Çocuklar ebeveynlerini model alabilmektedir. Ebeveyn olarak bu anlamda olumlu bir model olmanız, bırakma sürecinde çocuğunuza verdiğiniz desteğin etkisini artıracaktır.
  2. Çocuğunuzu sigara içerken yakaladığınızda zarar vermeden sadece elindeki paketi alabilir; sigara içilmemesi ile ilgili ev ya da okul kurallarını hatırlatabilirsiniz.
  3. Sigara ile her yakaladığınızda aynı tepkiyi vermeniz; tutarlı bir mesaj verebilmek ve sınırlarınızı netleştirebilmek adına önemlidir.
  4. Kurallara sizin de uymanız ve çocukların sizi sigara içerken görmemesi, özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır.
  5. Nasihat dilini kullanmadan sigaranın etkileri hakkında konuşabilir ve doğru bilgileri öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Tütün Kullanımının Çocuk ve Ergenler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Şüphesiz ki tütün kullanımı toplumun tamamını ilgilendiren bir sorun olarak görülmektedir. Öte yandan gelişme çağındaki çocuk ve ergenler üzerinde daha kalıcı etkiler bırakmaktadır. Bu dönemlerdeki etkileri değerlendirdiğimizde şunları söyleyebiliriz:

  1. Çocukluk ve ergenlik dönemleri, gerek tütün tüketimi gerekse yasa dışı uyuşturucu madde kullanımı da dâhil olmak üzere birçok sağlığa zararlı davranışta bulunma eğiliminin ortaya çıkabildiği bir tür deneme dönemidir
  2. Tütün kullanan çocuk ve ergenlerin yetişkinlik döneminde düzenli tütün kullanıcısı olma olasılığı daha yüksektir.
  3. Çocukluk ve ergenlik döneminde tütün içmek kısa vadede astım uzun vadede kalp-damar, solunum ve kanser gibi hastalıkların riskini artırmaktadır.

(Bir Bakışta Sağlık: Avrupa Raporu)


Biliyor musunuz?

  1. Tütün kullanımı bireyin psikolojik, fiziksel ve sosyal yaşamını olumsuz etkilemekte; erken ölüm riskini artırmaktadır.
  2. Tütün kullanımından dolayı ortaya çıkan duman, kullanmayan kişiler için de ciddi sonuçlar doğurmaktadır. İkinci el tütün dumanı; kalp hastalığına, kansere ve diğer kronik hastalıklara sebep olabilmektedir
  3. Sigara şirketleri her yıl milyar dolar kazanmaktadır.
  4. Dünyada her yıl 7 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir.
  5. Dünyada bir günde kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir.
  6. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine nikotin vuruşu gönderiyor.
  7. Türkiye’de her yıl kişi sigara kaynaklı sebeplerle yaşamını yitirirken bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.

Elektronik Sigaralar Diğer Tütün Ürünleri Kadar Sağlığa Zararlıdır

Tütün ve tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin mücadeleye son yıllarda yeni nesil tütün ürünleri de dâhil edilmiştir. Bu ürünler Dünya Sağlık Örgütünün yılı açıklamasına göre Elektronik Nikotin Dağıtım Sistemleri (ENDS) olarak adlandırılmaktadır. En yaygın türleri; e-sigara, vape veya vape kalem, e-nargile, e-pipolar ve e-purolardır. Elektronik sigaralar, sıvı nikotin ve insanların sağlığı için toksik olabilecek diğer kimyasalları içermektedir.

Tütün endüstrisi tarafından bu ürünler sigarayı bırakmak için kullanılabilecek, daha zararsız ürünler olarak tanıtılsa da Dünya Sağlık Örgütünün yılı açıklamasına göre bu ürünlerin de tütün ürünleri kadar sağlığa zararlı olduğunu bildirmektedir. Bu ürünlerin kullanımı konusunda özellikle çocuk ve ergenler büyük risk altındadır. Beynin gelişimi 20’li yaşların ortalarına kadar devam ettiği için, bu ürünlerin erken yaşta kullanımı beynin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca e-sigara kullanımının kalp hastalığı ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı bilinmektedir. Bu cihazlar büyüyen fetüse zarar verebileceği için onları kullanan hamile kadınlar için de önemli riskler oluşturmaktadıfunduszeue.info kimyasalları soluyanlar tıpkı sigara dumanına maruz kalanlar gibi dumandan etkilenerek pasif içici olmaktadır. Pasif içiciliğin, kalp rahatsızlığı, akciğer ve mesane kanseri, astım krizi, çocukluktaki solunum yolu hastalıkları, ani bebek ölümleri ve akciğer yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara yakalanma tehlikesini arttırdığını göstermektedir. Bunlara ek olarak, elektronik sigaralara kartuşlarında sızıntı, kartuş değişimi sonrası nikotinin kazara alınması, istem dışı yüksek doz nikotin alma olasılığı gibi birçok risk barındırırken; patlama, yanık ve yaralanmalara da neden olmaktadır.


Tütün Ürünlerini Bırakmak İçin Hiçbir Yaş Geç Değil!

Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlar. Nabız sayısı ve kan basıncı normale döner, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düşer

  1. 30’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 10 yıl artar.
  2. 40’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 9 yıl artar.
  3. 50’lerinizde bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 6 yıl artar.
  4. 60’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 3 yıl artar.

Bırakmak mümkün!

Sigarayı bırakmanın zor olacağı düşünebilir ve bu süreci ertelemek isteyebilirsiniz. Ancak ilk adımı atmaya karar verdiğinizde ve bu süreçte bir uzmandan destek aldığınızda; sürecin çok daha kolay ilerlediğini görebilirsiniz

Sigarayı bıraktığınız anda sağlığınızda/vücut fonksiyonlarınızda meydana gelen iyileşmeler, bırakma sürecine bağlı kalmanızı sağlayacaktır.

Sigara bırakma tedavisinde psikolojik destek ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Bırakma yöntemleri ve bırakma süreci hakkında bilgi edinmek için Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile iletişime geçebilirsiniz. numaralı YEDAM Danışma Hattımızda alanda uzman psikologlarımız; size, ailenize ve çevrenize sigarayı bırakma konusunda destek sağlamakta, bağımlılık hakkında merak ettiğiniz soruları cevaplandırmaktadır. YEDAM, 15 yaş ve üzeri tütün ürünlerini bırakmak isteyen kişiler için danışmanlık desteği sağlamaktadır.


Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda Bazı Olumlu Değişimler Meydana Gelir

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta birçok olumlu değişim meydana gelir. Bu değişimler şu şekilde sıralanabilir:

Son sigaranızdan;

  1. 20 dakika sonra, kalp atış hızınız ve kan basıncınız düşer.
  2. 12 saat sonra, kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normal düzeye gelir.
  3. 2 hafta - 3 aylık süre zarfında, kan dolaşımınız düzene girer ve akciğer fonksiyonlarınızda gelişme kaydedilir.
  4. 1 - 9 aylık süre zarfında, öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalır.
  5. 1 yıl sonra, koroner kalp hastalığı riskiniz, sigara içenlerinkinin yarısı kadar olur.
  6. 5 yıl sonra, inme riskiniz, yıldır sigara içmeyen birininki kadar azalır.
  7. 10 yıl sonra, akciğer kanserinden ölme riskiniz, sigara içenlerinkinin yaklaşık yarısı kadar olur.
  8. Ağız, boğaz, yemek borusu, mesane, böbrek ve pankreas kanseri riskiniz azalır.
  9. 15 yıl sonra, koroner kalp hastalığı riskiniz, sigara içmeyen birininkinin seviyesine iner. (Dünya Sağlık Örgütü, )

Sigarayı Bırakmak İçin 10 Adım

  1. Bırakma gününüzü belirleyin.
  2. Çevrenizdeki bütün sigara, çakmak, kibrit ve kül tablalarını uzaklaştırın.
  3. Küçük hedefler koyun.
  4. Kendinizi oyalayacak uğraşlar bulun.
  5. Sık sık dişlerinizi fırçalayın ve duş alın.
  6. Beslenmenize dikkat edin, bol su için.
  7. Sigara isteğinizi tetikleyecek etkenlerden uzak durun.
  8. Sakız çiğneyerek veya bitki çayı içerek sigara içme isteğinizin önüne geçin.
  9. Temiz hava alın, hareket edin.
  10. Canınız sigara isterse 10 kez derin nefes alıp verin.

YEDAM Danışma Hattını () Arayarak, Sorularınızı Uzmanlarımıza Sorabilirsiniz!

YEDAM Danışma Hattı’ndaki çağrılar, alanda uzman kişiler tarafından cevaplandırılmaktadır. Bağımlılık ve bırakma süreci hakkında aklınıza takılan soruları sorabilir, süreçle ilgili uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Haftanın her günü sabah ile gece arasında hizmet veren danışma hattımız; bağımlı kişilere, ailelerine ve bağımlılık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese destek vermektedir.


Dokümanlar

Sitede yer alan içerikler hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz.

  • Ögel, K. (). Bağımlılık ve Tedavisi Temel Kitabı. IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul.
  • Soruda Bağımlılık (). [Link: Soruda Bağımlılık Yeşilay (funduszeue.info)]
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (). DSM-5 tanı ölçütleri başvuru el kitabı (Çev. E. Köroğlu). Ankara: Hekimler Yayın Birliği.
  • Organisation for Economic Co-operation and Development (). Health at a glance: Europe. [Link: funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). ICD for mortality and morbidity statistics last version. [funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). Tobacco fact sheet. [Link: funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). Tobacco. [Link: funduszeue.info#tab=tab_1]
  • World Health Organisation (). Tobacco: e-cigarettes. [Link: funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). Tobacco: health benefits of smoking . [Link: funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). Report on the global tobacco epidemic. [Link: funduszeue.info]
  • World Health Organisation (). European tobacco use trends report. [Link: WHO global report on trends in prevalence of tobacco use , third edition]
  • Cankül, E () Periodantal hastalıklar ve sigara ilişkisi. 
  • Köseoğlu E. ,Ugur F.,Saraymen R.,Canatan H,. Coşkun A, Bilgen M, Elektronik Sigara Kullanımına Objektif Bakış Cukurova Medical Journal ; 39 (3)
  • funduszeue.info, Inc. Material Data Safety Sheet: Propylene Glycol. Updated May 21, funduszeue.info, Inc., Houston, TX. Accessed May 22,
  • American Chemistry Council () Ethylene Glycols: ConsiderationsAgainst Use in Theatrical Fogs/Mist and Artificial Smoke. Available from: funduszeue.info, Accessed22

Tütün Bağımlılığı Afişi

pdf
İNDİR

Tütün Bağımlılığı Broşürü

pdf
İNDİR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası