evlenme beyannamesi ve evlenme izin belgesi nereden alınır / Evlenme Başvurularına Yeni Düzenleme

Evlenme Beyannamesi Ve Evlenme Izin Belgesi Nereden Alınır

evlenme beyannamesi ve evlenme izin belgesi nereden alınır

1- Evlenme dosyasında bulunması zorunlu belgeler nelerdir?

Evlendirme Yönetmeliğinin 20 nci maddesi gereğince evlenme dosyasında; iki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi, fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu, rıza belgesi, vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği ve evlenme ehliyet belgesinin bulunması zorunludur.

2- Evlenme müracaatı nerelere yapılır?

Birbiri ile evlenmeye karar vermiş olan kadın ve erkeğin, oturdukları yer evlendirme memurluğuna müracaatları esastır. Ancak, evleneceklerin ayrı illerde bulunması veya birinin yurt dışında olması gibi hallerde ayrı ayrı müracaat da mümkündür

3- Evlenme için sağlık raporu nerelerden alınır?

Evlenmeye engel hastalık bulunmadığına dair sağlık raporları, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinden alınmalıdır.

4- Evlendikten sonra bekar nüfus cüzdanlarımız ne kadar geçerlidir ?

Evlenme nüfus kütüklerine tescil edilir edilmez, nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi gerekmektedir.

5- Yurtdışında yabancı veya türk ile evlendiğim zaman, Türkiye’deki kayıtlarıma nasıl ve nezaman tescil ettirmem gerekiyor?

Yurt dışında yabancı yetkili makam önünde yapılan evlenme, o yerdeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine eşlerden biri tarafından bildirilir. Bildirim evlenmeyi yapan yetkili makamlardan alınacak evlenme belgesinin o yerdeki konsolosluğa verilmesiyle yapılır. Evlenmenin yapıldığı yerde Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği bulunmadığı takdirde yabancı makamlardan alınan evlenme belgesi, Türkçe'ye çevrilip usulune göre onaylanmış ve Dışişleri Bakanlığınca tasdik edilmiş olmak şartıyla, yurt içinde her hangi bir nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de evlenme bildirimi yapılabilir. Evlenme belgesinde yer alan yabancı uyruklu kişilerin kimlik bilgilerinin eksik olması halinde eksik bilgiler ve bu bilgileri gösterir şekilde kişilerin uyruğunda bulunduğu devletin yetkili makamlarından verilmiş ve Türkçe'ye çevrilmiş belgeler evlenme belgesine eklenmek suretiyle tamamlanır. Yabancı resmi belgelerin onaylanması Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin yönetmeliğin nci maddesinde belirtilen esaslara tabidir. 

6- Yurt dışında yabancı birisi ile evleneceğim, benden evlenme ehliyet belgesi istiyorlar. Nasıl alabilirim?

Nüfusta kayıtlı olduğu nüfus idaresinden yada bulunduğu yerdeki nüfus idaresinden evlenme ehliyet belgesi alınabilir.

7- Evlenme belgeleri ne kadar süre geçerlidir?

Evlenme yapılmasına ilişkin olarak tanzim edilen belgelerin Ülkemizde altı ay süre ile geçerlidir. Yabancı ülkelerdeki geçerlilik süresi o ülkenin milli kanunlarını ilgilendirmektedir

8- 15 yaşında birisi evlenebilir mi? Evlenme yaşını kim neye göre tayin eder?

Medeni Kanunun üncü maddesine göre; onbeş yaşındaki küçüğün evlenmesi mümkün değildir.

9- Evlenme cüzdanı sadece evlenme sırasında mı verilir?

Evlenme töreni biter bitmez evlendirme memurluğunca verilmesi gerekmekte ise de, evlenmenin nüfus kütüklerine tescilinden sonra da ilgililerin müracaatları halinde nüfus müdürlüğünce de verilmektedir.

Çocuklarımı evlenme cüzdanıma kayıt ettirmek istiyorum. Bunun için neler gereklidir?

Eşlerin çocukları olması veya eş ve çocukların bilgilerinde değişiklik olması halinde; nüfus müdürlüğüne yapılan müracaat üzerine uluslararası aile cüzdanında gerekli düzeltmeler ve eklemeler yapılır.

Yabancı uyruklu bir kişi ile evlenmek için gerekli belgeler nelerdir?

Evlendirme Yönetmeliğinin 20 nci maddesi gereğince evlenme dosyasında; iki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi, fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu, rıza belgesi, vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği ve evlenme ehliyet belgesinin bulunması zorunludur.

Ayrıca, yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye’ de yapacağı evlenme için yabancı ülke vatandaşının uyruğu bulunduğu ülke makamlarından alacağı evlenme ehliyet belgesinde, kişinin evlenmesinde sakınca olmadığı hususunun yanı sıra “bekâr, boşanmış, dul” gibi medeni durumunu gösterir “Evlenme Ehliyet Belgesi” ibraz etmesi gerekmektedir.

Kızlık soyadımı kullanmak istiyorum? Nereye müracaat etmem gerekli?

sayılı Türk Medeni Kanununun nci maddesi “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”hükmünde olup, uygulamada bu istikamette sürdürülmektedir.

Yabancı uyruklu bir kişiyle evlenmek istiyorum. Evlilik işlemlerinde diğer belgelerin yanı sıra “Vatandaşlık Belgesi”nin de gerekli olduğunu söylediler. Bu belgeyi nereden alabilirim?

“Vatandaşlık Belgesi” Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonunun (C.I.E.C.) 28 nolu "Vatandaşlık Belgesi Verilmesine İlişkin Sözleşme"sinin ekidir.

Bu Sözleşme ülkemiz tarafından onaylanmasına rağmen ikinci bir ülke tarafından onaylanmamıştır. Anılan Sözleşmenin yürürlük kazanabilmesi için 17 nci maddesi gereği en az iki devlet tarafından onaylanması ve İsviçre Federal Konseyi tarafından Sözleşmenin yürürlüğüne ilişkin tebliğ yayınlanması gerekmektedir. Dolayısıyla herhangi bir ülke için düzenlenmesi mümkün değildir.

Sözleşme eki bu belge yerine iç mevzuatımız gereği nüfus kayıt örneği, aynı Komisyonun 16 nolu Sözleşmesi eki çok dilli doğum kayıt örneği (Formül-A) ve 20 nolu Sözleşmesi eki “Evlenme Ehliyet Belgesi" temin edilebilir.

Diğer taraftan, Sözleşmelere ilişkin tüm bilgi ve belge örneklerine Genel Müdürlüğümüz web sitesi olan seafoodplus.info adresinden de ulaşılabilmektedir.

Yabancı bir ülkede evlendim. Evlilik belgemi nereden apostille ettirebilirim?

Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansınca hazırlanan 12 nolu “Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi”nin eki olan apostille tasdik şerhi; La Haye'e üye devletlerin yerel makamları tarafından bizzat belgenin aslına veya buna eklenecek bir kağıdın üzerine konur. Apostille tasdik şerhinin ayrı bir belgede yer alması halinde ise, şerh, tasdik edilen belge ile birleştirilerek, tasdik eden makamın mührü, birleşme yerine basılacaktır.

Apostille tasdikli belge, noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte kabul edilip işleme alınır.

Yabancı bir ülkede evlendim. Söz konusu ülke Apostille Sözleşmesine üye midir?

Üyeolan ve sonradan katılan ülkelerin listesine La Haye’in resmi sitesi olan seafoodplus.info adresinden ulaşılabilmektedir.

Son Güncellenme:

Yeni evlenecek çiftlerin düğün ve nikah hazırlığı kadar önemli olan, resmi nikah için gerekli ve zorunlu idari izinleri almaları ve başvuruları yapmalarıdır.

Evlenme Beyannamesi Nedir?

evlenme beyannamesi kavramı yeni evlilik yapacak kişilerin karşısına çıkan bir kavramdır. Evlilik hazırlıklarına başlandığında resmi prosedürün de nasıl olacağı çevreden sorulup araştırılırken farklı farklı cevaplarla karşılaşmak olanaklıdır. Birbirinden farklı bu cevaplar sizleri yanıltmasın, çünkü farklı tarihlerde evlilik yapmış kişilerin izledikleri yolda farklı olmuştur. Çünkü bunun sebebi evlilik için gerekli resmi prosedürlerde zaman içerisinde değişiklik olmasıdır.

Resmi işlemler için evlilik başvurusunda bulunan çiftlerden evlilik beyannamesi istenmekte idi. Fakat İçişleri Bakanlığının yılında bu belgenin kaldırılması için yayımladığı bir genelge bulunmaktadır. Bu genelgeye göre istenilen belgeler arasında "evlilik beyannamesi" bulunmamaktadır.
Evlenecek çiftlerin ikametgahlarının dışında bir yerde evlenmeleri durumunda istenen bir belge olan evlilik beyannamesi, bu genelgeye göre artık istenmemektedir. Evlilik başvurusu yapılırken hazırlanacak belgeler arasında yer almamaktadır.

Yani çiftler bu genelgeye göre istedikleri yerde evlilik için müracaatta bulunabilmektedirler. Bu genelgeye göre uygulamanın yılına kadar tüm yurtta yeknesak biçimde uygulanması sağlanacaktır. Çünkü hala bazı belediyelerin bu belgeyi istedikleri de olduğu anlaşılmaktadır.

Evlilik İzin Belgesi Nereden Alınır?

Evlenmek isteyen çiftlerden birinin başvuru yapması yeterlidir. Bunun için ikamet edilen ilçeye bağlı evlendirme dairesine başvuru yapılır ve başvuru sırasında verilen belgeler doldurularak hazır edilir.

Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Uluslararası evlenme ehliyet belgesi Alman eşin Almanya´daki ikamet yerinde bulunan yetkili Alman nüfus idaresi tarafından düzenlenir.

Info

Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilcilikleri evlenme ehliyet belgesi düzenleme­­mektedirler.

Alman eşin Almanya´da ikamet etmemesi durumunda ise Almanya´da en son ikamet ettiği yerdeki nüfus idaresi yetkilidir. Şayet Alman uyruklu eş geçmişte de hiç bir zaman Almanya´da ikamet etmemiş ise, uluslararası evlenme ehliyet belgesinin düzenlenmesi konusunda Schönstedstr. 5, (Mitte) Berlin adresindeki Berlin I No´lu nüfus idaresi yetkilidir.

Uuslararası evlenme ehliyet belgesi yazılı olarak talep edilmelidir (başvuru formuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz). Başvuru formunu indirip doldurduktan sonra ikamet ettiğiniz yere bakan Alman Konsolosluğu´na veya Fahri Konsoloslarımızdan birine gidip, kimliğinizi (ör. pasaport veya kimlik belgesi) ibraz ettikten sonra başvuru formunu orada imzalamanız gerekir. Burada yapılacak olan imza tasdiki harcı 80,00 Euro´dur. Bu işlemin yanı sıra bir de kimliğinizin ve nişanlınızın kimliğinin tasdikli fotokopisini yaptırmanız gerekir (en fazla 29,00 Euro harç).

Info

Not: Yalnızca her iki nişanlının da Alman uyruklu olması halinde, uluslararası evlenme ehliyet belgesi talep formunun ikisi tarafından da imzalanması şarttır.

Evlenme ehliyet belgesi ve soyadı beyanı formlarını buradan indirebilirsiniz:

Evlenme Ehliyet Belgesi
Soyadı Beyanı

Daha sonra uluslararası evlenme ehliyet belgesini düzenleyecek olan Almanya´daki nüfus idaresinden başvuru formunun dışında başka hangi belgelerin ibraz edilmesi gerektiğini öğrendikten sonra başvuru formu ile birlikte istenen belgeleri Almanya´daki nüfus idaresine doğrudan gönderiniz. Büyükelçilik / Konsolosluk / Fahri Konsolos başvuru formunuzu sizin adınıza Almanya´ya gönderemez.

Info

Not: İşlem süresine ilaveten postada geçen süreyi de lütfen gözönünde bulundurunuz. Evlenme ehliyet belgesinin kısa sürede düzenlenmesi bu nedenle mümkün değildir. Bu itibarla, nikah tarihinden haftalar önce vakitlice evlenme ehliyet belgesi için gerekli işlemlere başlayınız.

Bağlayıcı olmamakla birlikte aşağıda Alman nüfus idareleri tarafından uluslararası evlenme ehliyet belgesinin düzenlenmesi için istenen belgelere ilişkin genel bir bilgi verilmektedir. Fakat lütfen yine de mutlaka şahsen ilgili nüfus müdürlüğüne hangi belgelerin gerekli olduğunu sorun.

Başvuru formuna Alman nişanlıya ait aşağıdaki belgeler eklenmelidir:

Ayrıca daha önce evlilik yapmış olan kişiler için:

Türk nişanlı için aşağıdaki belgeler eklenir:

Info

Türkçe belgelerin tamamına vasıflı bir tercüman tarafından yapılmış tercümeler de eklenmelidir.

İkametgah belgesi, nüfus kayıt örneği ve boşanma kararına apostil tasdik şerhi uygulanması gerekir. İkametgah belgesi ile vukuatlı nüfus kayıt örneğinin apostili Valilik makamından, boşanma kararının apostili ise Adalet Komisyonundan temin edilir.

Bu bilgi notundaki tüm bilgiler, metnin hazırlandığı tarihte dış temsilciliklerimizin sahip olduğu bilgi ve değerlendirmeleri yansıtmaktadır. Özellikle zamanla meydana gelen değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğu konusunda sorumluluk üstlenilmemektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir