nizamettin aşa / Nizamettin AŞA: Konutlarda köpük gitmeye başladı

Nizamettin Aşa

nizamettin aşa

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı: Herkes davalık olacak

Evini daha yüksek bir tutara kiraya vermek amacıyla mevcut kiracısını çıkarma yoluna giden ev sahibi sayısı arttı. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Gidişata baktığımızda mahkemelerin kilitleneceğini, herkesin birbiriyle davalık olmasını öngörüyoruz" dedi.

Gamze BAL

Yayınlanma: - 23 Eylül Güncellenme:

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı: Herkes davalık olacak

Vatandaşın başı yüksek kira fiyatlarından sonra kendisine dava açmak isteyen ev sahibiyle dertte.

funduszeue.info’ye konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evini daha yüksek bir tutara kiraya vermek amacıyla mevcut kiracılarını çıkarma yoluna giden ev sahibi sayısının arttığına dikkat çekerek, kiracılara açılmaya başlanan tespit ya da tahliye davalarında patlama yaşanacağını söyledi.

“Önümüzdeki günlerde ev sahiplerinin kiracılarına açtığı davalar daha da artacak” diyen Aşa, “Gidişata baktığımızda mahkemelerin kitleneceğini, herkesin birbiriyle davalık olmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

‘DAVA AÇMAK İÇİN GEREKEN SÜRE UZATILMALI’

Aşa’nın verdiği bilgilere göre, ev sahibinin 5 yılın sonunda günün koşullarına uygun bir kira talep etme hakkı bulunuyor. Bunun dışında bir de, ev sahibinin yılın sonunda hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davası açma hakkı var.

Mağduriyetleri engellemek için tespit davası açılma süresinin 5 yıldan yıla; tahliye davalarının süresinin de 10 yılın üzerine çıkarılmasını öneren Aşa, “Bunu yapmak bir kararnameye bakar. Vatandaşın mağdur olmaması için bu dava sürelerinin açılması için gerekli sürelerin uzatılması gerek” dedi.

Aşa, bunlara ek olarak TÜFE’ye göre belirlenen yıllık kira artışlarının oranında da iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Nizamettin Aşa

‘TEBLİGAT GÖNDERMEDEN ÇIKARAMAZ’

Ancak kirada oturan yurttaşın da hakları mevcut. Bu kapsamda, mal sahibinin, çıkarmak istediği kiracıya kira kontratının süresi dolmadan bir ay önce tebligat göndermesi gerekiyor.

Nizamettin Aşa, bu tebligatın kiracının eline 30 gün önceden geçmemesi durumunda kira kontratının otomatik olarak bir yıl daha uzadığının bilgisini verdi.

Tebligat zamanında ulaşsa da mal sahibinin haklı bir sebep göstererek dava açması gerektiğine dikkat çeken Aşa, “Eğer mal sahibi ‘kendim oturacağım’ diyerek dava açıp da davayı kazandığı halde o dairede oturmazsa, bunun tespiti halinde 3 yıl evi boş tutmak zorunda. Başkasına verdiyse sizin kiranızı tazmin etmekle yükümlü. Fakat bunları çıkarılan kiracı tespit etmeli. Böyle bir açık var” diye konuştu.

‘BAZI MAL SAHİPLERİ KOMİSYON İSTEMEYE BAŞLADI’

Ayrıca, Nizamettin Aşa’nın yaşanan bir iki olaydan aktardığına göre, internet üzerinden kendisi ilan veren bazı mal sahipleri, kiracıdan aldığı depozitonun yanı sıra bir de komisyon istemeye başladı.

“Mal sahiplerinin fırsatçılığı had safhada” diyen Aşa, “Bazı kiracılar gelip, mal sahiplerinin kendilerine ’emlakçıya verdiğin bir aylık komisyonu bana ver’ dediğini aktarıyor. Ya da ev sahipleri doğrudan bize gelip komisyonun yarısını istiyor” diye konuştu.

TALEP ARTTI AMA EV YOK

Öte yandan, vatandaş artan kira fiyatları ile kiralık konut arzının yetersizliği arasında sıkıştı. Geçici de olsa yüksek fiyattan ev tutmak zorunda olanlar, kiralık ev sayısının azlığından dolayı kiraya çıkamıyor.

Kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış ağustosta ülke genelinde yüzde ; bazı illerde ise yüzde 60’ı aşarken, kiralık ilan sayısının ise yıllık bazda yaklaşık yüzde 50 azaldığı belirtiliyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa,  şu an kiralık ilanı olan evlerin çoğunun yüksek bedelli olduğuna dikkat çekerek, “Makul fiyatlı olsalar belki bir tane bile ilan göremezsiniz” dedi.”

“Kiralık ev yok. Ev olmayınca ilan da olmuyor” diyen Aşa, “Geçen sene her emlakçının elinde anahtar vardı, müşteri bulunamıyordu. Bu yıl her emlakçının kapısının önünde müşteri var, ev yok” şeklinde konuştu.

‘BİR ANDA BİN AİLE EV ARAMAYA BAŞLADI’

Aşa’ya göre, İstanbul’da kiralık ev olmamasının ana sebeplerinden biri kentsel dönüşüm.

“Hızlı bir kentsel dönüşüme girdik. Bir anda bine yakın hane halkı ev aramaya başladı. bine yakın bina yıkıldı” diyen Aşa, “Sonra yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrenciler de gelince talep iyice arttı” dedi.

Aşa, bu sorunun çözülmesi için sadece kiralanmak üzere dairelerin olacağı inşaatların devlet tarafından teşvik edilmesini ve atıl durumdaki bina ve tesislerin geçici de olsa meskene çevrilmesini önerdi.

Cansel Turgut Yazıcı

‘ARZ BİTİNCE FİYAT ARTTI’

funduszeue.info’ye konuşan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise, tüm bunlar olurken yeni gayrimenkul üretiminin olmamasının da tetikleyici olduğunu söyledi.

Yazıcı, “Arz bitti piyasada. Arz bitince fiyat arttı. Yeni gayrimenkul üretimi de azaldı. Bu da fiyat artışına neden oluyor” dedi.

“Bir de enflasyon gibi bir gerçeğimiz var. Gayrimenkul yerine farklı finansal enstrümanlara yatırım yapılmaya başlandı” diyen Yazıcı, “İnsanlar artık yeni evi yatırım amacıyla almıyorlar. Bu da kiraya verilecek ev sayısının düşmesinde önemli bir etken” diye konuştu.

Ev satın almak hayal oldu: Türkiye barınma sorununa doğru gidiyorİlginizi ÇekebilirEv satın almak hayal oldu: Türkiye barınma sorununa doğru gidiyorKira krizi büyüyor: İstanbul'da yıllık artış yüzde 50'yi aştıİlginizi ÇekebilirKira krizi büyüyor: İstanbul'da yıllık artış yüzde 50'yi aştıTÜİK mi haklı BETAM mı? Kiralar uçarken resmi veriler neden geride kaldı?İlginizi ÇekebilirTÜİK mi haklı BETAM mı? Kiralar uçarken resmi veriler neden geride kaldı?Kiralardaki artış durdurulamıyor: 15 metrekarelik tek kişilik odalar bile aylık bin TLİlginizi ÇekebilirKiralardaki artış durdurulamıyor: 15 metrekarelik tek kişilik odalar bile aylık bin TL

davaEkonomienflasyoninternetistanbulpatlamaTürkiyeyüz yüze

"25 yıllık emlak&#;ılık hayatımda b&#;yle birşey g&#;rmedim"

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan'ın kadın ve erkek öğrencilerin ev paylaşmasına karşı yasal düzenleme yapılabileceğine ilişkin açıklamaları birçok çevreden yankı buldu. Olası yasal düzenlemenin emlak piyasası üzerinde nasıl etkileri olacağı da tartışılmaya başlandı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa 25 yıllık emlakçılık hayatında kız ve erkek öğrencilerin birlikte ev tutma talebiyle karşılaşmadığını belirtti.

Emlak sektöründe İstanbul'da yıllık bine yakın öğrenci hareketi olduğunu belirten Nizamettin Aşa "Kimisi ev tutar, kimisi evden çıkar. İstanbul genelindeki emlak piyasası için bu hareketler her sene olur. Biz de emlakçı olarak öğrenciye ev verdik. Ancak kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalma talebiyle hiç karşılaşmadım. Başkasında da böyle bir talep olduğu kulağıma gelmedi. Böyle bir durum aile ve kültür yapısına ters düştüğü için gözle görülür bir talep olduğunu da sanmıyorum. Tek tük oluyorsa bilemem." dedi.

Haberin Devamı

Yasal düzenlemenin emlak sektörüne etkisinin olup olmayacağı konusunda açıklama yapan Nizamettin Aşa "Bize öğrencilerin kız erkek ev tutması yönünde yansıyan birşey yok. Ama devletin bu yönde bir tespiti olduysa ve bir kanun yapacaksa da bu kanun çıksın ona göre değerlendiririz." dedi.

"EMLAKÇILAR OLARAK SICAK BAKMIYORUZ"
Kız ve erkek öğrencilerin aynı evi tutma talebinin bugünden sonra gelmesi durumunda emlakçılar olarak sıcak bakmadıklarını söyleyen Nizamettin Aşa "Sadece biz değil binadaki diğer oturanlarda sıcak bakmaz, tepkiyle karşılanır. O tepkiler içinde bu öğrenciler barınamaz. Böyle birşet bırakın Anadolu'da İstanbul'da bile sıcak karşılanmaz" diye konuştu.

"BU KONUDA ARTIK DAHA DUYARLIYIM"
Öte yandan Wall Street Journal Türkiye'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Denetim Kurulu Başkanı Göksel Kurşun, "Zaten çok talep funduszeue.info genel bir tercih değil. Tek-tük oluyordu. Böyle durumda ben şahsen eli yüzü düzgün olana ev kiralıyordum. Ama ev sahibi için sorun olmasa bile ben kız-erkek öğrenciye aynı evi kiraya vermem. Başbakanın açıklamaları üzerine duyarlılığım arttı" dedi.

Satılık konut ilanları için tıklayın

Nizamettin Aşa kimdir

Nizamettin Aşa kimdir

Nizamettin Aşa kimdir

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; konut satışları Ocak ayında yıllık yüzde oranında azaldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut satışlarında yaşanan düşüşü değerlendirdi. 

Nizamettin Aşa: Konutta 'deki hedef saptı!

Nizamettin Aşa: Konutta 'deki hedef saptı!

Konut satışları yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,4 düşüş gösterdi. Verileri değerlendiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "'deki hedef saptı" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm ev kiralarını ikiye katladı!

Kentsel dönüşüm ev kiralarını ikiye katladı!

Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kentsel dönüşüm uygulamaları, faiz artışı ve göç gibi etkenler nedeniyle İstanbul'da bir çok ilçede ev kiralarının geçen seneye oranla ikiye katlandığını söyledi.

İstanbul'daki öğrenciler kira fiyatlarını arttırdı!

İstanbul'daki öğrenciler kira fiyatlarını arttırdı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’da kiraların ikiye katladığını söyledi. Nisan-Mayıs’a kadar fiyatların yüzde civarında arttığını, geçen yıl lira olan bir evin şu anda 2 bin lira civarında tutulduğunu belirtti.

İstanbul'da kiralar neden yükseliyor?

İstanbul'da kiralar neden yükseliyor?

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son 6 ay içinde İstanbul ' un bazı semtlerinde kiralık ev fiyatlarının kentsel dönüşüm ve Suriyeliler nedeniyle arttığını belirtti

Nizamettin Aşa : Büyükşehirlerde 1 milyon konut sahibini bekliyor!

Nizamettin Aşa : Büyükşehirlerde 1 milyon konut sahibini bekliyor!

Siftahsiz dükkan kapayan, iflasın eşiğine gelmiş komisyoncu sayısı çığ gibi büyüyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa seçim öncesi piyasaların adeta dibe vurduğunu belirtip, "Şu anda yaklaşık bir milyon konut satılmayı bekliyor" dedi

Nizamettin Aşa kimdir?

Nizamettin Aşa kimdir?

İstanbul Emlakçılar Odası’nda ikinci başkanı olarak görev alan Nizamettin Aşa kimdir? Nizamettin Aşa, konut sektörü hakkında neler düşünüyor? İşte Nizamettin Aşa ve konut sektörü ile ilgili düşünceleri

Nizamettin Aşa kimdir Haberi

Nizamettin Aşa kimdir

Konut satışları Ocak'ta yıllık yüzde azaldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut satışlarının önündeki en büyük engelin faiz olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Aşa, "Faizle bağlı konut kredisi satışlarında yüzde 80 gibi düşüş söz konusu. Bu ciddi bir düşüş ve faizin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Aylık psikolojik sınır yüzde Şu an yüzde 2 seviyelerinde geziyor, bu psikolojik sınırın 2 katı. Yani bin TL'lik evin bin TL gibi geri ödemesi var, bu da caydırıcı. Faiz engelini aştığımız zaman mesele kalmayacak çünkü ciddi şekilde alıcı potansiyeli var" ifadelerini kullandı.  

Aralık ayında konut satışlarının yükselişte kampanyalar, KDV tapu harcı gibi indirimlerin etkili olduğunu ifade eden Aşa "Bu kampanyalar uzatıldı ama kısıtlı ve bazı projeleri kapsıyor. Piyasanın asıl beklediği daha geniş

Copyright © funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası