whatsapp delil / Whatsapp Yazışmaların Delil Niteliği

Whatsapp Delil

whatsapp delil

Facebook ve Whatsapp kayıtları boşanmada delil olur mu?

Facebook ve Whatsapp kayıtları boşanmada delil olur mu?

Boşanma, resmi nikâhla yapılan evlilik birleşmesinin aile mahkemesi kararıyla yine resmi bir şekilde sona erdirilmesi işlemine verilen addır. Türkiye'de isteyen her çift evlilik birlikteliğini istediği zaman sebep belirterek ya da belirtmeyerek sonlandırabilir. Evlenmek kadar boşanmak da doğal bir seçimdir. Günümüzde evlilikten çok boşanma vakasının gerçekleştiği bilinen bir gerçektir. Psikologlar da herhangi bir sebeple geçinemeyen, bu yüzden birbirlerine maddi manevi zarar veren çiftlere ilişkilerini devam ettirmek yerine boşanmalarını tavsiye eder.

Anlaşmalı boşanmalar tek celsede sonuçlanır

Boşanmalar her ne kadar arttıysa da bu konuda kamuoyunun bilgisi genelde yetersizdir. Boşanma süreci sanıldığı kadar kafa karıştırıcı bir hukuki aşama değildir. Genelde anlaşmalı boşanmalarda tek mahkemede çiftler boşanmış olur. Çiftler anlaşmalı olarak boşanıyorlarsa bir protokol düzenlenir ve ikili madde madde bu protokolü oluşturur. Burada eğer çocuk varsa velayet konusunda net bir beyan belirtilmelidir. Ya da görüş günleri açıklanmalıdır. Eğer maddi bir beklenti varsa tazminat konusunun altı kesin bir şekilde çizilmelidir. 

Anlaşmalı boşanmalarda bu konular net bir şekilde ele alınmazsa ilerleyen yıllarda problemler ortaya çıkar. Boşanan çiftler tekrar iletişim kurmak ve tartışmaya mahal verecek konularda görüşmek zorunda kalır. Öte yandan boşanma protokolü hazırlarken talep etmediğiniz bir maddeyi bir daha talep edemeyeceğinizin de farkında olmanız gerekmektedir. Boşanma aşamasında genelde duygusal yoğunlukta olan çiftler bazı şeyleri göz ardı etmektedir. Bu yüzden boşanırken yapılabilecek en doğru şey, her konuyu enine boyuna bütünüyle düşünmek ve gözden geçirmektir.

Avukat tutmadan boşanma davası açarsanız ne olur?

Boşanma davası açmaya karar verdiğinizde bir avukata ihtiyacınız bulunmaktadır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının boşanma hakkı olduğundan avukatsız da dava açabilirsiniz ancak bu sizi oldukça uğraştırır. Bu yüzden tavsiye edilmez. Hukuki bilginizin olmamasından dolayı çok fazla para ve zaman harcayabilir, stresli bir süreç yaşarsınız. Örneğin ilk aşama olan boşanma dilekçesini yanlış yazdığınızdan ötürü devlet kurumlarına birçok kez tekrar tekrar gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Bu yüzden yetkin bir avukata başvurarak  sadece bir celsede boşanmanızı sağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken avukata istediklerinizi söylemek ve hukuki süreci başlatmak. Bu aşamadan sonra yalnızca bir kere boşanma duruşmasına katılarak eşinizden ayrılabilirsiniz. Ayrılık işlemi resmi olarak gerçekleştikten sonra bir daha hiçbir şekilde mahkeme olmaz ve hakimin verdiği protokol kararları işlemeye başlar.

Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli olarak boşanma

Tabi tüm bunlar normal boşanma davaları ve anlaşmalı ayrılıklar için izlenen yoldur. Her çiftin boşanma süreci bu kadar kolay ve bu kadar hızlı olmayabilir. İki tarafın da rızasıyla yapılan resmi boşanmaların dışında çekişmeli boşanma adı altında çeşitli boşanma davaları da açılmaktadır. Bunların başlıcalarının sebeplerini sayacak olursak; taraflardan birinin herhangi bir suç işlediğine şahit olmak, eşlerden birinin akli dengesinde bozukluklar oluşması, eşlerden birinin 3. bir şahısla cinsel ya da gönül ilişkisinin olması, taraflardan birinin bir diğerine şiddet uyguladığı birliktelikler, sözlü şiddet ya da toplum içinde küçük düşürme gibi onur kırıcı davranışlarda bulunulması, bireyin eşini yaralamaya yahut öldürmeye kast etmesi ya da bunu planlaması, taraflardan birinin hiçbir sebep gözetmeksizin eşlerin ortak yaşadığı evden haber vermeden ayrılması.

Bütün bu ve benzeri sebepler çekişmeli boşanma davalarının konularıdır ve genel itibarıyla oldukça çetrefilli geçerler. İşte bu durumda başvurulan avukatın önemi oldukça büyüktür. Çünkü bu gibi konularda kanıt ve yeterlilik aranır. Herkes herkesten şikayetçi olabilir, her türlü iddiada bulunabilir. Asıl olan bunu somut bir şekilde kanıtlara dayandırmaktır. Çiftler bu durumların en az bir tanesini yaşadıysa ve karşılıklı kurulan iletişimlerde anlaşmalı boşanmaya giderilemediyse mağdur olan taraf maddi ya da manevi hak - haklar talep edebilir.

Eşim beni aldatıyor, ne yapmalıyım?

Türkiye'de çekişmeli boşanma davaları en çok aldatma konularıyla ilgili olmaktadır. Ve en çok merak edilenler de bu konularla alakalıdır. Avukatlara danışılırken sorulan sorular arasında başlıca olarak şunlar gelmektedir; eşim beni aldattığını itiraf etmiyor ne yapmalıyım, eşimi aldattım ama çocuğum bende kalmak istiyor bunu nasıl sağlarım, eşim benden boşanmak istemiyor ne yapabilirim, maddi durumum yeterli değil çocuğumun velayetini alabilir miyim, eşimden boşanmak istemiyorum beni boşayabilir mi, Facebook ve Whatsapp kayıtları boşanmada delil olur mu? 

Öncelikle eşlerden birinin boşanmak istememesi sizin istemediğiniz bir bireyle yaşayacağınız anlamına gelmez. Mahkemeler boşanmak isteyen tek bir taraf da olsa çiftleri elbette ki boşar. Zina sebebiyle boşanma davalarında ise eğer karşı taraf eşini affederse dava açma hakkı olamaz. Bunun yanında zina eyleminin üstünden 5 yıl gibi bir zaman geçmişse konu zaman aşımına uğrar ve dolayısıyla eş zina yapan eşine dava açamaz. Mahkeme eşlerin bu konuyla ilgili sorunun yıllar önce çözüldüğüne hükmeder.

Boşanma davalarında sosyal medyanın önemi

Günümüzde şüphe götürmez bir gerçek ki, sosyal medyanın çok önemli bir yeri var. Sosyal medyadaki yazışmalar ve görüşmeler aynı zamanda birer delildir. Artık çoğu ilişki yaşayan birey birbirleriyle olan iletişimini sosyal medya üzerinden kurduğu için boşanma davalarında sosyal medya kayıtlarının da mühim bir yeri oluyor. Peki, bu kayıtlar mahkemede yasal bir delil olarak sunulabilir mi? Yargıtay bu delilleri inceler mi? Bu tip deliller davacı ya da davalı tarafı haklı çıkarır mı? Cevap hem evet hem de hayır. Mahkemeler yalnızca Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube ya da Whatsapp görüntü ve mesajlarını delil olarak kabul etmiyor. Bunu yetersiz delil sayıyor. Bunlar başlı başına bir şey kanıtlar nitelikte değil. Ancak bu demek değildir ki sosyal medya delili sunmak anlamsız.

Elinizde başka bir somut delil varsa bunlarla birlikte sosyal medya delillerini de mahkemeye sunabilir ve olumlu netice alabilirsiniz. Geçmişte bunun örnekleri yaşanmıştır, yaşanmaya devam etmektedir. Yani ana delil olarak kabul görmese de sosyal medya kontakları yan delil olarak sizin elinizi güçlendirebilir. Örneğin elinizde hem canlı bir tanığınız hem de sosyal medya delilleriniz varsa hakim sizin lehinize karar vermekte çekingen davranmaz. Kısacası bulabildiğiniz her delil sizin yasal olarak haklı çıkmanız için önemlidir.

Yargıtay’ın sosyal medya ile ilgili emsal kararları

Ancak sosyal medya delilleriniz ters de tepebilir. Örneğin kimi davalarda eşler birbirlerinin Facebook adreslerine (özel hayatın gizliliğini ihlal edip) girerek sanki 3. bir şahısla konuşuyor gibi konuşmalar ürettiğinden ve bunları mahkemeye sunduğundan hukuka aykırı delil adı altında işlem yapılmıştır. Veya eşinin başka insanlarla fotoğrafları varmış gibi bilgisayar hilesi kullanarak foto belge üreten kişiler hakkında da yine yasak delil adı altında cezai işlem uygulanmıştır. 

Bundan dolayı seçeceğiniz sosyal medya delillerinde dürüst ve titiz olmanız sizin faydanıza bir davranış olacaktır. Bu konuda Yargıtay pek çok emsal karar vermiştir. Haklı durumda olsanız bile bu tür davranışlar sizi haksız kılabilir. Bu yüzden atacağınız adımlara, sunacağınız delillere ve en başında birlikte çalışacağınız avukata dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki ne kadar haklı olursanız olun, eğer iyi bir avukatla haklılığınızı mahkemede ispatlayamazsanız sonuçlar beklediğiniz gibi olmaz. 

Diğer Makaleler;

Turkey: Whatsapp Yaz&#;&#;malar&#; Delil Olarak Kabul Edilir mi

Günümüzde ya&#;anan teknolojik geli&#;meler &#;&#;&#;&#;&#;nda günlük hayat&#;m&#;zda haberle&#;me arac&#; olarak s&#;kça telefon uygulamalar&#;n&#; kullan&#;yoruz. Özellikle pandemi sürecinde yüksek h&#;zla büyüyen e-ticaret hacmi bu konunun hem hukuk dünyas&#; aç&#;s&#;ndan hem de tüketici aç&#;s&#;ndan ele al&#;nma zorunlulu&#;unu ortaya koymaktad&#;r. Nitekim sat&#;c&#; ve al&#;c&#; icap ve kabullerini bu uygulamalardan üzerinden mesajla yoluyla yapmaktad&#;r.

Ayr&#;ca bu mesajla&#;malar sadece internet üzerinden yap&#;lan al&#;&#;veri&#;ler konusunda tart&#;&#;mal&#; de&#;il. gerek i&#; hukuku gerekse ceza hukukuna varana dek hukukun her alan&#;nda uygulama alan&#; bulmaktad&#;r.

Bu ba&#;lamda elektronik ortamda kullan&#;lan mesajla&#;ma uygulamalar&#;ndan &#;üphesiz en popüler olan&#; Whatsapp. Biz de Whatsapp ba&#;l&#;&#;&#; alt&#;nda elektronik ortam üzerinden yap&#;lan bu konu&#;malar&#; ele alacak, taraflar aras&#;nda ortaya ç&#;kacak herhangi bir uyu&#;mazl&#;k sonucunda bu konu&#;malar&#;n mahkemelerce delil olarak kabul edilip edilmeyece&#;ini anlataca&#;&#;z. Fakat yaz&#;m&#;z&#;n ba&#;l&#;&#;&#; her ne kadar Whatsapp olsa da belirtilecek hususlar&#;n k&#;yas yoluyla whatsapp benzeri di&#;er uygulamalar aç&#;s&#;ndan da geçerli olaca&#;&#;n&#; belirtmek isteriz.

Peki Whatsapp uygulamas&#; üzerinden yap&#;lan yaz&#;&#;malar delil niteli&#;i ta&#;&#;r m&#;?

Öncelikle belirtmek gerekir ki hukukta deliller çe&#;itli s&#;n&#;fland&#;r&#;lmalara tabii tutulmu&#;tur. Fakat bu s&#;n&#;fland&#;rmalardan en önemlisini kesin delil ve takdiri delil s&#;n&#;fland&#;rmas&#; olu&#;turur. Kesin delil; mahkemeleri ba&#;layan, hakimin delil do&#;rultusunda karar vermesini zorunlu k&#;lan ve vak&#;an&#;n kesin olarak ispat edilmesine yarayan delillerdir. Kesin delil s&#;n&#;f&#;n&#;; senet, kesin hüküm ve yemin olmak üzere 3 adet delil olu&#;turur. Bunun yan&#; ke&#;if, tan&#;k, bilirki&#;i incelemesi gibi hakimin ba&#;l&#; olmad&#;&#;&#; takdiri deliller vard&#;r. Hakim bu delilleri hukuki çerçeve de gerekçelendirmek suretiyle serbestçe de&#;erlendirebilir.

Her ne kadar konuyu hukuk muhakemesi aç&#;s&#;nda ele al&#;yor olsak da hem Ceza Muhakemesi Kanunu hem de Hukuk Muhakemesi aç&#;s&#;ndan elde edilen delillerin mahkemeler taraf&#;ndan dikkate al&#;nabilmesi için delillerin hukuka ayk&#;r&#; olmamas&#; gerekir. Hukuka ayk&#;r&#; delil; hukuka ayk&#;r&#; yollarla elde edilmi&#; olan delillerdir. Bu deliller yukar&#;da belirtmi&#; oldu&#;umuz ve HMK aç&#;s&#;ndan kesin delil s&#;n&#;f&#;na girecek delillerden olsa dahi hukuka ayk&#;r&#; delil niteli&#;inde olaca&#;&#;ndan mahkemelerce dikkate al&#;nmaz.

Yarg&#;tay'&#;n elektronik ortamda e-mail yoluyla yap&#;lan ve hukuka uygun olarak elde edilmi&#; yaz&#;&#;malar&#;n delil olarak kabul edilebilece&#;i yönünde kararlar&#; mevcut. Yarg&#;tay Hukuk Dairesi elektronik ortam da yap&#;lan yaz&#;&#;malar&#;n delil kabul edilece&#;i yönündeki karar&#; &#;öyle;

Yarg&#;tay Hukuk Dairesi'nin 10/06/ tarihli ve / E. / K. say&#;l&#; karar&#;

"HMK'nun maddesinde "Uyu&#;mazl&#;k konusu vak&#;alar&#; ispata elveri&#;li yaz&#;l&#; veya bas&#;l&#; metin, senet, çizim, plan, kroki, foto&#;raf, film, görüntü veya ses kayd&#; gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi ta&#;&#;y&#;c&#;lar&#; bu Kanuna göre belgedir." yaz&#;l&#;d&#;r. Bu düzenleme ile mail yaz&#;&#;malar&#; da belge olarak kabul edilmi&#;tir. O halde, mahkemece mail yaz&#;&#;malar&#; ve davac&#; taraf&#;ndan yap&#;lan ödemeler de&#;erlendirilerek davac&#;n&#;n borçlu olup olmad&#;&#;&#;na karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yaz&#;l&#; &#;ekilde davan&#;n reddine karar verilmesi usul ve yasaya ayk&#;r&#; olup, bozma nedenidir."

Karar da görüldü&#;ü üzere Yarg&#;tay, elektronik ortamdaki veriler ve mailleri belge olarak kabul etmektedir. Bu durumda Whatsapp uygulamas&#; üzerinden yap&#;lan konu&#;malarda elektronik ortamda yap&#;ld&#;&#;&#;ndan delil te&#;kil edece&#;i kanaatindeyiz. Nitekim baz&#; görü&#;ler maillerin, Whatsapp ve benzeri uygulamalardan ayr&#; tutulmas&#; gerekti&#;ini savunmakta, bu kararlar&#;n Whatsapp ve benzeri uygulamalardan yönünden geçerli olmad&#;&#;&#;n&#; ileri sürmektedir. Fakat hukuka uygun olarak elde edilmi&#; Whatsapp konu&#;malar&#;n&#;n delil olarak kabul edildi&#;i bir çok Yarg&#;tay kararlar&#; da bulunmaktad&#;r. Örne&#;in Yarg&#;tay monash.pw Dairesi taraf&#;ndan verilen;

Yarg&#;tay 9. Hukuk Dairesi'nin 28/11/ tarihli ve / E. / K. say&#;l&#; karar&#;

Tüm imza yetkileriniz kald&#;r&#;lm&#;&#; olup; &#;irket ad&#;na imzan&#;z&#; kullanman&#;z halinde, hukuki ve cezai takibat yapma hakk&#;m&#;z sakl&#;d&#;r." gerekçesi ile feshedildi&#;inin bildirildi&#;i görülmü&#; olup, her ne kadar davac&#; taraf feshe dayanak yap&#;lan whatsapp konu&#;malar&#;n&#;n delil olarak kullan&#;lamayaca&#;&#;n&#; belirtmi&#; ise de; bahsi geçen konu&#;malar&#;n davac&#;n&#;n da aralar&#;nda bulundu&#;u konu&#;ma grubunda geçti&#;i, grubun ba&#;ka bir üyesi ve di&#;er bir çal&#;&#;an taraf&#;ndan yetkililere iletildi&#;i anla&#;&#;lm&#;&#;, konu&#;ma içerikleri göz önünde bulunduruldu&#;unda grubun d&#;&#;&#;nda bulunan ve hakk&#;nda konu&#;ulan çal&#;&#;anlar&#;n, özellikle  K1 ve  K3, davac&#; ile ayn&#; ortamda çal&#;&#;malar&#;n&#;n beklenemeyece&#;i böylelikle meydana ç&#;kan konu&#;malar&#;n i&#;yeri ortam&#;nda huzursuzlu&#;a ve olumsuzlu&#;a sebebiyet verece&#;i, bu de&#;erlendirme ile birlikte konu&#;malar&#;n ele geçirilme biçimi ve d&#;&#;ar&#;ya kapal&#; olan whatsapp konu&#;ma gurubunda geçmi&#; olmas&#; göz önünde bulundurularak her ne kadar bu konu&#;malar hakl&#; sebeple fesih nedeni olmasa bile en az&#;ndan geçerli sebeple fesih kayna&#;&#; olabilece&#;i kanaatine var&#;ld&#;&#;&#;'' gerekçesiyle davan&#;n reddine karar verilmi&#;tir..

Sonuç olarak whatsapp ve benzeri uygulamalar yoluyla elektronik ortam da yap&#;lan yaz&#;&#;malar mahkemelerce delil olarak de&#;erlendirilirler. Bu husus gayet aç&#;kt&#;r fakat bu nokta da dikkat edilmesi gereken konu delilin hukuka uygun olmas&#; gereksinimidir. Nitekim yukar&#;da defaatle belirtmi&#; oldu&#;umuz gibi delilin hukuka ayk&#;r&#; olmas&#; halinde katiyen mahkemelerce dikkate al&#;nmayacakt&#;r. Whatsapp yaz&#;&#;malar&#;n&#;n nas&#;l hukuka uygun elde edinilece&#;i konusunda herhangi bir kanun hükmü yoktur. Fakat Yarg&#;tay kararlar&#;nda; "delili sunmak isteyen ki&#;i, delil olarak sunulmak istenen Whatsapp konu&#;mas&#;n&#;n taraf&#; olmal&#; ve yaz&#;&#;ma kayd&#;n&#;n kendisi taraf&#;ndan al&#;nm&#;&#; olmas&#; gerekir.Ayr&#;ca bu konu&#;man&#;n ki&#;ilerin özel hayat&#;n&#;n gizlili&#;ini if&#;a edecek nitelikte olmamal&#;d&#;r." diyerek hangi konu&#;malar&#;n hukuka uygun delil olarak kabul edilece&#;i yönünde kriterleri ortaya koymu&#;tur.

Bu noktada belirtmek gerekir ki Yüksek Mahkemeler 'in delili sunan taraf&#;n konu&#;malar&#;n bizzat taraf&#; olmas&#; dahi, delilin hukuka ayk&#;r&#; say&#;lmas&#;n&#;n hakkaniyete uygun olmayaca&#;&#; gerekçesiyle delil olarak kabul etti&#;i kararlar da mevcuttur.

Sakarya BAM 9. Hukuk Dairesi'nin 08/09/ tarihli ve / E. / K. say&#;l&#; karar&#;

Bu nedenlerle daval&#; i&#;verenden bu kadar a&#;&#;r hakaret ve ilac&#;n&#; kötülemeye yönelik yaz&#;&#;malar sonras&#;nda i&#; ili&#;kisini sürdürmesini beklemek hakkaniyete ayk&#;r&#; olup, bu yaz&#;&#;malar&#; salt ki&#;isel veri niteli&#;inde kabul ederek delil olarak kullan&#;lmayaca&#;&#;n&#; varsaymak i&#;verene aç&#;k bir haks&#;zl&#;k say&#;lacakt&#;r. Tüm bu nedenlerle i&#;veren taraf&#;ndan usule uygun &#;ekilde yap&#;lan feshin hakl&#; oldu&#;u de&#;erlendirilerek mahkemece verilen hükmün yerinde oldu&#;u kanaatine var&#;ld&#;&#;&#;ndan dairemizce davac&#; taraf&#;n istinaf talebinin reddine karar verilmi&#;tir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

AUTHOR(S)

Yigit Yildiz

Neziroglu Law Firm

Muhammed Küçük

Neziroglu Law Firm

POPULAR ARTICLES ON: Litigation, Mediation & Arbitration from Turkey

Negligence But No Damages

Gowling WLG

While the court found that the lawyers had provided negligent advice, it did not accept that the negligent advice had caused any loss to the former owners.

My Customer Is Disputing A Debt: What Can I Do?

Myerson Solicitors LLP

If, as a business, you find yourself in a position where one of your customers is disputing a debt owed to you, there are a few steps you can take to try and recover the debt.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır