ayağı kalkınca başım dönüyor / Ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşıyorsanız vertigo belirtisi olabilir! - Sağlık Haberleri

Ayağı Kalkınca Başım Dönüyor

ayağı kalkınca başım dönüyor

Gün İçinde Oluşan Ani Baş Dönmesine Dikkat!

“Her taraf dönüyor”, “Yer ayağımın altından kayıyor”,” Bir yana doğru kayıyorum”, “Kafamın içi boşalıyor”, “Gözlerim kararıyor” şeklinde yakınmalarınız varsa bu belirtiler vertigo hastalığının habercisi olabiliyor. Öncelikli olarak yorgunluk, halsizlik, baygınlık gibi belirtiler ile kendini gösteren vertigo, önlemi alınmadığı takdirde yaşam kalitesini büyük ölçüde bozabiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan, vertigonun belirtileri, teşhis ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Vertigo kulak ya da nörolojik nedenli olabiliyor

Vertigo çoğunlukla kişide baş dönmesiyle ortaya çıkabilen yalancı yer değiştirme hissidir. Gerçekte var olmadığı halde kişi eşyaların çevresinde döndüğünü, ya da gözlerini kapadığında kendisinin eşyaların çevresinde döndüğünü hissetmesi ile meydana gelen bir çeşit hareket illüzyonudur. Çoğunlukla iç kulak hastalıklarının yani iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğu bir durumdur. Tüm gerçek vertigoların %70‘inin nedeni kulak olmakla birlikte nörolojik olarak baş dönmeleri de vertigoya sebep olabilmektedir.

Günler boyu süren şiddetli baş dönmesi en önemli belirtisi!

Vertigo tanısı genellikle muayene ile saptanır. Hastanın durumuna göre şikayetlerin nasıl başladığı, ne kadar sürdüğü, eşlik eden ek belirtiler ve kronik bir hastalığı olup olmadığı ilaç kullanım öyküsüyle birlikte istenecek tetkikler, tanı hakkında büyük ölçüde yardımcı olur.

Baş dönmesinin süresi detaylandırıldığında; birkaç saniye veya dakika içinde geçen baş dönmesi sıklıkla pozisyonel vertigoda (benign paroksismal pozisyonel) görülebilmektedir. Günler boyunca süren baş dönmesine bulantı ve kusmanın da eşlik ettiği daha gürültülü tabloda ise denge sinirinin iltihabı akla gelir. Başta sersemlik, göz kararması ve bayılma ataklarında nörolojik ve kardiyolojik hastalıklardan şüphenilebilmektedir.

Vertigo beyin ya da kulak problemine bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor

Kulak problemlerine bağlı vertigolara “periferik”, beyin hastalıklarına bağlı vertigolara ise “santral vertigo” adı verilmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı, kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler ile belirti göstermektedir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, yutma bozukluğu, vücutta uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada sadece baş dönmesi mevcuttur. Bilinç durumunda değişiklikler beyindeki denge merkezi ile ilgili veya psikojenik kaynaklı bozukluklarda görülür. Beyin ve beyin sapı kanamalarında da bilinç kaybına sıkça rastlanır.

Pozisyonel vertigonun tanısı birkaç testle kolaylıkla konulabiliyor

Pozisyonel vertigo nedenlerinin başında, hastalık iç kulak içinde sıvı ile dolu kanallar içindeki kristallerin, baş hareketleri ile yer değiştirmesine bağlı gelişir. Bu durum ani baş hareketleri ile ortaya çıkan birkaç saniye veya dakika süren baş dönmesi ile karakterizedir. Tipik olarak, hasta yatakta dönerken veya kalkarken ya da başını bir yöne aniden çevirdiğinde gelişir. Başı yukarıya kaldırma, yerden bir şey almak için öne eğilme en sık görülen tetikleyici hareketlerdir. Tanısında; Dix-Hallpike (DH) testi, yan yatma ve yuvarlama testleri ile hastalığın tanısı konulmaya çalışılır. Dix-Hallpike (DH) testinde hasta oturur pozisyondayken birden yatar pozisyona getirilir ve bu sırada başa belli bir pozisyon verilir. Yaklaşık 20 saniye beklendikten sonra hasta oturur pozisyona alınır. Eğer tipik göz hareketleri meydana gelmezse test diğer taraf için tekrarlanır. Bu testte tipik göz hareketinin gözlenmesi tanı için önemlidir. Manevralar ile tanı rahatça konulabildiği için ek bir teste gerek kalmayabilir.

Vertigo tedavisinde ilaç kullanımı önerilmiyor

Vertigo hastalığında altta yatan problem genel olarak tam bulgu vermediği için ilaç tedavisi tercih edilmemektedir. Hastalığın seyri açısından ilaçların yan etkisiyle birlikte uyku ve sersemlik durumu ortaya çıkabileceğinden mümkün olduğu sürece ilaç kullanılmaması önerilmektedir. Yatış pozisyonu olarak hastalar mutlaka baş yukarıda olacak şekilde yatmalıdır. Ani baş hareketlerinden kaçınmalı, doktor kontrolünde verilen egzersiz programlarına uyulması gerekir.

Baş d&#;nmesi deyip ge&#;meyin

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Başımızın dönmesinden çok korkar, ama baş döndürücü şeylere karşı dayanılmaz bir istek duyarız. Baş döndürücü aşklar, heyecanlar, maceralar, kazançlar arar; Tanju Okan’ın "İçmişim başım dönüyor" şarkısında hüzünlenir, hatta ağlarız. Başınız hiç döndü mü?.. O müthiş ve dayanılması güç ve kötü duyguyu hiç yaşadınız mı? Yanıtınızın "Hayır" olmasını dilerim.

BAŞ dönmesi, yön bulmada zorlukla birlikte oluşan bir dönme hissidir. Kendinizi cisimlerin etrafında döner gibi de hissedebilirsiniz, çevrenizin sizin etrafında dönerken de görebilirsiniz. Durum her iki halde de dayanılması zor, korkutucu, nahoş bir duygu karmaşası ile birliktedir. Baş dönmesine yol açan sorun, beyincik, beyin sapı, sekizinci sinirde olabilir. Ama nedeni çoğu kez iç kulaktadır.

MENİERE HASTALIĞI

İç kulak ile ilişkili baş dönmelerinin en meşhuru "Meniere hastalığı"nda görülenidir. Bu hastalığın nedeni bilinmemektedir. Meniere bağlı baş dönmeleri ani baş dönmeleridir. Birkaç saatten bir kaç güne kadar sürebilir. Genellikle 24 saatte yavaş yavaş ve kademeli olarak gelişir. Baş dönmesine bulantı ve kusma da eşlik eder. Kulak çınlaması, kulakta basınç ve dolgunluk hissi de olabilir.

İLTİHABİ NEDENLER

Sekizinci kafa sinirinin iltihabi sorunlarından kaynaklanan baş dönmelerine de sık rastlanır. Bu hastalık daha çok gençlerde görülmektedir. Hastalığın başlangıcı çok gürültülü ve can sıkıcıdır. Sonraları atakların sıklığı ve şiddeti azalır, belirtileri hafifler. "Vestibüler nöritis"e bağlı baş dönmelerinde de bulantı ve kusma hep vardır.

GENÇLERDE DE GÖRÜLÜR

Baş dönmesinin en çok görüleni, baş ve boyun hareketlerine bağlı olan ve genellikle 30 saniyeden daha kısa sürelidir. Pozisyona bağlı tehlikesiz bir baş dönmesi olarak bilinir. Özellikle bir kulağımızın üzerine yattğımızda veya başımızı geriye doğru eğdiğimizde başımız dönüyorsa bu sorundan kuşkulanmalıyız. Bu tür baş dönmelerinde bulantı, kusma, kulak çınlaması gibi belirtiler pek görülmez. Baş dönmesi bir kaç hafta içinde genellikle kendiliğinden iyileşir. Seyrek olarak birkaç ay veya yıl yeniden tekrarlanabilir.

VİRÜS ENFEKSİYONU

"Herpes virüsü enfeksiyonu" sonucu oluşan sinir iltihabı da baş dönmesine yol açabilr. Vücut enfeksiyonu ile ilişkili sinir iltihaplarında, dayanılmaz, zor bir kulak ağrısı, ani başlangıçlı bir işitme kaybı ve birden yüz felci de oluşabilmektedir. Baş dönmesinin nedeni bazen de kan basıncını ayarlayan sistemlerin arızalanmasıdır. Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa, sorununuzun iç kulak, beyincik, beyin sapı bölgeniz ile değil, kan basıncınızı ayarlayan sistemleriniz ile ilişkili olması muhtemeldir.

Tıp terminolojisinde "ortostatik hipotansiyon" olarak tanımlanan durum, dik pozisyona gelme ile kan basıncının hızla ve aşırı derecede düşmesi durumudur.

Ortostatik hipotansiyon, belirli, tanımlanmış bir hastalık değil bir belirtidir. Farklı hastalıklarla görülebilen bir durumdur. Sorun aniden ayağa kalmanın oluşturduğu yer çekimi etkisine bağlı olarak damar sisteminde dolaşan kanın bacaklar ve gövdedeki depo toplardamarlarda birikip göllenmesine bağlıdır. Toplardamar sisteminde birikip göllenen kanın kalbe geri dönememesi demek, kalbin pompalayabilecek kadar kanı bulamaması, beyne oksijenlenmiş temiz kanı yeteri kadar yollayamaması demektir. Beyin kanlanmasının birdenbire ve ciddi düzeyde bozulması, baş dönmesi yanında daha pek çok belirtiyi de yanında getirir. Ortostatik Hipotansiyona bağlı bir baş dönmeniz varsa, sersemlik, bilinç kararması, görmede bulanıklık, çarpıntı sorunlarını da yaşamanız kaçınılmazdır. Eğer kan basıncındaki düşme daha ağır ve uzun süreli ise geçici veya kalıcı bilinç kaybı ve hatta komaya giden tehlikeli bir durumda yaşanabilir.

NİÇİN OLUŞUYOR?

Ayağa kalkınca oluşan ani baş kan basıncı düşmeleri ve baş dönmelerinin pek çok nedeni var: İlaçlar, nörolojik sorunlar, kalp hastalıkları, kanamalar, iç salgı bezi hastalıkları, ateşli enfeksiyonlar bunların en sık görülenleri ve en önemlileridir.

Depresyon tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar, bazı hipertansiyon ilaçları (reserpin, klonidin), metildopa içerenler, beta reseptör baskılayıcılar propronalol, atenolol, labetalol, prazosin gibi alfa adrenerjik baskılayıcılar bunların en meşhurlarıdır!

Sinir sistemini etkileyen bazı metabolik (diyabet, amiloyit), mikrobik(sifiliz), alkolik hasarlarında aynı sorunu ortaya çıkarması mümkündür. Kalp ritm bozuklukları, kalp zarı iltihaplanmaları ve kalp yetmezliğinde de aynı sorunlar yaşanabilir. Ortostatik hipotansiyon sorununun sağlıklı yaşlılarda da görülebileceğini belirtelim. Kısacası baş dönmesi, hastalar için dayanılması, hekimler için çözülmesi güç bir sağlık sorunudur. Ne iyi ki çoğu kez kendiliğinden geçmekte, kendi kendini sınırlayıp bir de hastaları da fazla ezmemektedir.

Baş dönmesi deyip geçmeyin. Geçmeyip direnen, özellikle bulantı, kusma, kulak çınlaması, sersemlik, baygınlık hissi ve bilinç karmaşası ile olan baş dönmelerini ciddiye alın

UNUTMAYIN

ERKELER YAŞLANIR KADINLAR DEĞİŞİR

Hepimiz

İyi ve güzel yaşamak

Sağlık ve huzur içinde yaşlanmak istiyoruz.

Kim istemez?

Ne var ki

Güzel yaşlanmak herkese nasip olmaz

Yaşlılığı herkes keyifli ve coşkulu karşılamaz,

Yaşlanmak herkese yakışmaz

Bazıları

Güzel güzel

Tadını çıkara çıkara

Ve "Kendi gibi" kalarak yaşlanır

Bazıları yaşlanmaya, direnir, bunalır, zorlanır

Direndikçe başkalaşır,

Zorlandıkça yalnızlaşır,

Bunaldıkça daha hızlı, daha zor

Ve kötü yaşlanır.

Güzel yaşlanmak herkese nasip olmaz,

Yaşlılık her kula yakışmaz

Herşeyin tadına bakar,

Tadında bırakırsanız

Gerektiğinde hızlanıp,

Zorlandıkça yavaşlarsanız

Ve her yolculuk gibi

İyi hazırlanırsanız,

Yaşlanmayı da güzel ve keyifli bir yolculuk gibi yaşarsınız.

"Erkekler yaşlanır, kadınlar değişir"

Diye okumuştum bir yerlerde

Doğrudur! Erkekler yaşlanıyor, kadınlar değişiyor.

Yaşlanmak erkeğe

Değişmek kadına

Daha çok yakışıyor

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Ayağa kalkınca başım d&#;n&#;yor ne yapmalıyım? Hızlı kalkınca baş d&#;nmesi normal mi?

Ayağa kalkınca baş dönmesi bazen normal olabilir. Aniden yapılan hareketlerde ve aniden kalkma durumunda baş dönmesi normal olsa da sürekli tekrarlaması ve uzun sürmesi halinde doktora gitmek gerekir. 

AYAĞA KALKINCA BAŞIM DÖNÜYOR NE YAPMALIYIM?

Oturur veya eğilir pozisyondan ani olarak yukarı kalkıldığı zaman baş dönmesi, baş ağrısı ya da göz kararması yaşanmaktadır. Bunun asıl nedeni kan basıncının ani hareket halinde kendini dengelemeye çalışmasıdır.

Bazı kişilerin tansiyonları her zaman normalden daha düşük olduğu için aniden kalkma durumunda baş dönmesi ortaya çıkabilir. Eğer düşük tansiyondan kaynaklı bir baş dönmesi oluyorsa bunun hafiflemesi için uyku düzenini ve beslenme alışkanlığını değiştirmek gerekebilir.

Bunun yanında düşük kan basıncının yükseltilmesi de düşük tansiyonun tedavisinde önemlidir. Ayağa kalkınca oluşan baş dönmesinin kalp hastalıklarından, ateşli enfeksiyonlardan ya da nörolojik sorunlardan kaynaklanması mümkündür. En etkili tedavi için altta yatan nedenin saptanması ve daha sonra tedavi yöntemine karar verilmesi gerekir.

HIZLI KALKINCA BAŞ DÖNMESİ NORMAL Mİ?

Hızla ayağa kalkılması halinde kan basıncı düşer ve baş dönmesi meydana gelir Bunun yalnızca hızlı kalkma durumunda ortaya çıkması gayet normaldir ve insanların büyük çoğunluğunda olur. Kullanılan bazı ilaçlar, nörolojik problemler ya da kalp hastalıkları da baş dönmesine neden olabilir. Eğer hızlı kalkınca baş dönmesi olduğunda bu uzun sürüyor ve devamlılık teşkil ediyorsa mutlaka nöroloji doktoruna görünmek gerekir.

Bu durumda altta yatan daha ciddi ve farklı sağlık problemleri olabilir. Vertigo da ani hareketlerde baş dönmesine neden olduğu için doktora gidilmesi halinde tanı koyulması daha kolay olur. Ayrıca B12, demir eksikliği ve D vitamini eksikliği de kişilerde baş dönmesine neden olan etkenlerdendir.

Aniden kalkıldığı zaman çoğu kişinin kan basıncı düşer ve kan basıncı kendini dengelemeye çalışırken kişilerin başı döner, Bu durumda kişilerin korkmaması ve gözlerini kapatarak baş dönmesinin geçmesini beklemesi, bu sırada da dinlenir pozisyonda olmaları önerilir. Eğer uzun sürerse bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası