huzme kızı ne demek / Deniz kızı hangi ülkede vardır?

Huzme Kızı Ne Demek

huzme kızı ne demek

Deniz kızı gerçek hayatta var mı?

İçindekiler:

  1. Deniz kızı gerçek hayatta var mı?
  2. Deniz Kızı Hikayesi nereden çıktı?
  3. Deniz Kızı neyi simgeler?
  4. Deniz erkegi var mi?
  5. Deniz nasıl bir şey?
  6. Deniz kızı nasıl yazılır?
  7. Deniz kızı ilk nerede görüldü?
  8. Sirenler efsanesi nedir?
  9. Deniz kızı hangi mitolojide?
  10. Deniz kızı hangi renk olur?
  11. Hatay Deniz var mı?
  12. Hüzme mi huzme mi?
  13. Binbir kere nasıl yazılır?
  14. Deniz kızı hangi ülkede vardır?
  15. Sirenler hangi mitolojide?
  16. Sirenler nerede yaşıyor?
  17. Denizkızı nasıl yazılır TDK?
  18. Starbucks neden deniz kızı?
  19. Hatayın hangi ilçelerinde deniz var?
  20. Hatay&#;ın denize kıyısı var mı?

Deniz kızı gerçek hayatta var mı?

Her nedense denizkızlarıgerek tarih boyunca insanların, gerekse de Evrim Ağacı okurlarının dikkatini çekmiştir. Ne yazık ki denizkızları gerçekdeğildir.

Deniz Kızı Hikayesi nereden çıktı?

Denizkızıhikâyeleri neredeyse evrenseldir. Bilinen ilk denizkızı hikâyesiMÖ yılında Asurlularda görülmüştür. Asur kraliçesi Semiramis'in annesi Atargatis, ölümlü bir çobana âşık olan ölümsüz bir tanrıçadır. Fakat âşık olduğu genç çoban ölür ve o da bir balığa dönüşmek için bir göle atlar.

Deniz Kızı neyi simgeler?

Deniz kızısembolü, denizinkendisi kadar değişkendir. Bazı kültürlerde okyanus içindeki yaşamı ve doğurganlığı ifade eder. Güzel ve baştan çıkarıcı olmasının yanı sıra denizcileri ölüme sürüklemesiyle denizinvahşi, şiddetli ama büyüleyici doğasını temsil eder.

Deniz erkegi var mi?

Deniz erkeğiya da merman, denizkızının efsanevi erkekmuadilidir. Belden yukarısı erkekbir insan formuna sahip olan mermanların belden aşağısı balık formundadır ve bacakları yerine pullu balık kuyrukları vardır. Denizkızlarından farklı olarak, mermanlar geleneksel olarak çirkin tasvir edilir.

Deniz nasıl bir şey?

Deniz, birokyanus ile bağı olan ve büyük biralanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır. Denizler Dünya yüzeyinin %70'ini kaplamaktadır. Yeryüzünde kapladıkları milyar km3 hacimle dünya üzerindeki su varlığının %96,5'ini oluşturmaktadırlar.

Deniz kızı nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Denizkızışeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Deniz kızışeklinde olmalıdır.

Deniz kızı ilk nerede görüldü?

Antik Yakın Doğu. Deniz kızıhikâyeleri neredeyse evrenseldir. Bilinen ilk deniz kızıhikâyesi MÖ yılında Asurlularda görülmüştür.

Sirenler efsanesi nedir?

Efsaneyegöre Sirenler, Sirenum Scopuli denilen bir adada yaşadıklarına inanılan deniz yaratıklarıdır. Bu ada, kayalıklarla ve uçurumlarla çevrili olarak betimlenmiştir. Sirenler, söyledikleri şarkılar ile denizcileri büyülemekte ve onları kayalıklara çekerek ölümlerine sebep olmaktadır.

Deniz kızı hangi mitolojide?

Yunan Mitolojisinde Deniz KızlarıYunan mitolojisinde denizkızıtanımına uyan yaratıklar naiad adlı denizperileridir. Rodoslu Apollonius'un MÖ 3. Yüzyılda yazdığı Argonautika adlı destanında Hylas ile denizperisi (naiad) adlı bir öykü bulunmaktadır.

Deniz kızı hangi renk olur?

Deniz kızıgördüğünü iddia edenlerin verdiği ortak bilgiler de yosun renkleriyle ve denizineklerinin özelliklerine oldukça uygundur. Denizkızlarını konuşmayan, yeşil, siyah, kahve rengiveya sarı saçlı, balık kuyruklu, genelde okyanuslarda ve bazen de nehirlerde yüzen doğaüstü insansılar olarak tanımlarlar.

Hatay Deniz var mı?

Hatay'da bulunan plajların büyük çoğunluğunu Arsuz ilçesi bünyesinde barındırır. Arsuz dışında, Dörtyol'da bulunan Dörtyol Halk Plajı ve Yeniyurt Aile Plajı, Erzin'de bulunan Burnaz Plajı, Payas'ta bulunan halk plajı ve Samandağ'da bulunan Çevlik Plajı genellikle yöre halkı tarafından tercih edilen plajlardandır.

Hüzme mi huzme mi?

TDK yazım kılavuzu hüzmediyor. Dil Derneği ve Ana Yazım Kılavuzu ise huzmediyor. Kelimenin aslı ha ile yazılıyor. Yani aslen huzmedoğru.

Binbir kere nasıl yazılır?

Sözcüğün birleşik yazılmasının nedeni birleşik bir kelime olmasıdır. Bin ile Bir kelimeleri birleştirilerek ''Çok sayıda, çok fazla'' anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

Deniz kızı hangi ülkede vardır?

Bu hikayelerden en popüleri ise Kristof Kolomb'un yer aldığı hikaye. 'te Haiti yakınlarında denizkızları olduğunu belirlediklerini açıkladı.

Sirenler hangi mitolojide?

Sirenlerya da Seireneler (Yunanca Σειρήνες ya da Acheloides), Yunan mitolojisindeSirenum scopuli denen bir adada yaşadıklarına inanılan deniz yaratıklarıdır.

Sirenler nerede yaşıyor?

Bazı farklı öykülerde ise Cape Pelorum'da ya da Anthemusa adasında yaşamış olduklarından, şimdi de Paestum'un yanındaki Sirenus adalarında, ya da Capreae'de yaşadıklarından bahsedilir.

Denizkızı nasıl yazılır TDK?

Bu kelime genellikle Denizkızışeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Deniz kızışeklinde olmalıdır.

Starbucks neden deniz kızı?

Aynı zamanda Starbucks'ın ortaya çıktığı Seattle kasabası, bir denizcilik kasabasıydı! Siren kızıve kahve birbirine o kadar uymuştu ki, markaya mucizevi bir güç veriyordu. Bu güçle logoyu tasarladılar ve Siren kızıortaya çıktı.

Hatayın hangi ilçelerinde deniz var?

Hatay'da bulunan plajların büyük çoğunluğunu Arsuz ilçesibünyesinde barındırır. Arsuz dışında, Dörtyol'da bulunan Dörtyol Halk Plajı ve Yeniyurt Aile Plajı, Erzin'de bulunan Burnaz Plajı, Payas'ta bulunan halk plajı ve Samandağ'da bulunan Çevlik Plajı genellikle yöre halkı tarafından tercih edilen plajlardandır.

Hatay'ın denize kıyısı var mı?

HatayBüyükşehir Belediyesi'nin (HBB) il genelinde karada ve denizdegerçekleştirdiği temizlik faaliyetleri, vatandaşlara daha temiz bir ortamda yaşam alanları sunuyor.

 

 

 

 

 

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim

9 Mart

SALI

Sayı :

 

ÅÖNCEK&#;

SONRAK&#;

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— Devlet Bakanı Ali BABACAN’a, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER’in Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

 

Yönetmelikler

— Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Azami Tasarım Hızı ve Yük Platformu ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin 8 inci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (74//AT)

— Motorlu Araçların Uzun Huzme ve/veya Kısa Huzme Olarak Çalışan Farları ve Motorlu Araçlar ve Römorklarının Onaylanmış Lamba Ünitelerinde Kullanılan Işık Kaynakları (Filamanlı Lambalar ve Diğerleri) ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (76//AT)

— Araçlarda Kullanılan Sıkıştırma Ateşlemeli Motorlardan Çıkan Gaz ve Partikül

Kirleticilerin Emisyonlarına ve Araçlarda Kullanılan Doğal Gaz veya Sıvılaştırılmış Petrol Gazı ile Çalışan Pozitif Ateşlemeli Motorlardan Çıkan Gaz Halindeki Kirleticilerin Emisyonlarına Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (88/77/AT)

 

Tebliğler

— Eksimer Laser Cerrahisi Uygulanacak Cerrahi Müdahale Birimleri Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

— Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği (Tebliğ No: /11)

— İthal ve İhraç Edilecek Gıdaların Giriş ve Çıkış Kapılarının Tespit ve İlanına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: /12)

— Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:

/10)

— Revize Edilen TS Yemeklik Zeytinyağı Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ (No: /21)

— Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 33 )

Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) İletim Lisansı Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ

— Van Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: /8)

 

YARGI BÖLÜMÜ

 

Yargıtay Kararları

— Yargıtay 2. Hukuk Dairesine Ait 2 Adet Karar


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

8 Mart

BPPG

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

Görüşmelerde bulunmak üzere, 9 Mart tarihinde Fransa’ya gidecek olan Devlet Bakanı Ali Babacan’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’i

n vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan          

—————

T.C.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

8 Mart

BKKB

 

BAŞBAKANLIĞA

İLGİ : 8 Mart gün ve BPPG sayılı yazınız.

Görüşmelerde bulunmak üzere, 9 Mart tarihinde Fransa’ya gidecek olan Devlet Bakanı Ali BABACAN’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER’in

vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Sayfa Başı


Yönetmelikler

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Azami Tasarım Hızı ve Yük Platformu ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin 8 inci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

(74//AT)

MADDE 1 —

2/6/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Azami Tasarım Hızı ve Yük Platformu ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin (74//AT) 8 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Onay Kuruluşu, yük platformlarının takılmasını yasaklayamaz veya traktörlere bir veya birden fazla platformun takılmasına zorunluluk getiremez."

Yürürlük

MADDE 2 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu

Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

—— • ——

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Motorlu Araçların Uzun Huzme ve/veya Kısa Huzme Olarak Çalışan Farları ve Motorlu Araçlar ve Römorklarının Onaylanmış Lamba Ünitelerinde Kullanılan Işık Kaynakları (Filamanlı Lambalar ve Diğerleri) ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (76//AT)

MADDE 1 —

11/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların Uzun Huzme ve/veya Kısa Huzme Olarak Çalışan Farları ve Motorlu Araçlar ve Römorklarının Onaylanmış Lamba Ünitelerinde Kullanılan Işık Kaynakları (Filamanlı Lambalar ve Diğerleri) ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin (76//AT) 4 üncü maddesinin (b) bendi aşağıdakişekilde değiştirilmiştir.

"b) MARTOY: Avrupa Topluluğunun 70//AT Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliğinin Resmî Gazete’de yayımlanan şekliyle son seviyesini,"

MADDE 2 —

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Bu Yönetmeliğin uygulama tarihinden önce ithal edilmiş veya Türkiye’de imal edilmiş motorlu araçların üzerindeki farlara ve lamba ünitelerinde kullanılan ışık kaynaklarına (filamanlı lambalar ve diğerleri) bu Yönetmelik hükümleri u

ygulanmaz."

MADDE 3 —

Aynı Yönetmeliğin Ek I’inin madde ve madde ’inde yer alan ülkeler ve kod numaraları listelerine "Türkiye 37" ilave edilmiştir.

Yürürlük

MADDE 4 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 — Bu Y

önetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

—— • ——

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Araçlarda Kullanılan Sıkıştırma Ateşlemeli Motorlardan Çıkan Gaz ve Partikül Kirleticilerin Emisyonlarına ve Araçlarda Kullanılan Doğal Gaz veya Sıvılaştırılmış Petrol Gazı ile Çalışan Pozitif Ateşlemeli Motorlardan Çıkan Gaz Halindeki Kirleticilerin Emisyonlarına Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (88/77/AT)

MADDE 1 — 24/6/ tarihli ve

sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçlarda Kullanılan Sıkıştırma Ateşlemeli Motorlardan Çıkan Gaz ve Partikül Kirleticilerin Emisyonlarına ve Araçlarda Kullanılan Doğal Gaz veya Sıvılaştırılmış Petrol Gazı ile Çalışan Pozitif Ateşlemeli MotorlardanÇıkan Gaz Halindeki Kirleticilerin Emisyonlarına Karşı Alınacak Tedbirlerle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin (88/77/AT) 10 uncu maddesinin (b) , (c), (e) ve (i) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Onay Kuruluşu, Geçici Madde 1’de anılan uygulama tarihlerinden itibaren motordan çıkan gazların ve partikül kirleticilerin emisyonlarının ve duman opasitesinin bu Yönetmeliğin Ek I’inin madde ’indeki Çizelgelerin B1 satırında belirtilen sınır değerlere uygun olmaması durumunda, sıkıştırma a

teşlemeli veya gaz yakıtlı motorların tipleri veya sıkıştırma ateşlemeli veya gaz yakıtlı motorla tahrik edilen aracın tipi için;

1) AT tip onayını veya MARTOY'un 12 nci maddesinde belirtilen dokümanı vermez.

2) Ulusal tip onayı belgesini vermeyi reddeder

."

"c) Onay Kuruluşu, Geçici Madde 1’de anılan tarihlerden itibaren, üçüncü ülkelere ihraç edilmesi tasarlanan araçlar ve motorlar ve kullanımdaki araçlara ait değiştirilebilen motorlar hariç olmak üzere, motordan çıkan gazların ve partikül kirleticilerin emisyonlarının ve duman opasitesinin bu Yönetmeliğin Ek I’inin madde ’indeki Çizelgelerin B1 satırında belirtilen sınır değerlere uygun olmaması durumunda;

1) MARTOY uyarınca yeni araçlara ve yeni motorlara verilen uygunluk belgelerini bu Yönetmeliğin amacı bakımından artık geçerli kabul etmez.

2) Sıkıştırmalı ateşlemeli veya gaz yakıtlı motorlarla tahrik edilen yeni araçların tescilini, satışını, hizmete girmesini veya kullanımını ve sıkıştırmalı ateşlemeli veya gaz yakıtlı yeni motorların satışını ve kullanımını yasaklar."

"e) Onay Kuruluşu, 1/10/ tarihinden itibaren, üçüncü ülkelere ihraç edilmesi tasarlanan araçlar ve motorlar ve kullanımdaki araçlara ait değiştirilebilen motorlar hariç olmak üzere, motordan çıkan gazların ve partikül kirleticilerin emisyonlarının ve duman opasitesinin bu Yönetmeliğin Ek I’inin madde ’indeki çizelgelerin B2 satırında belirtilen sınır değerlere uygun olmaması durumunda;

1) MARTOY uyarınca yeni araçlara ve yeni motorlara verilen uygunluk belgelerini bu Yönetmeliğin amacı bakımından artık geçerliliğini kabul etmez.

2) Sıkıştırmalı ateşlemeli veya gaz yakıtlı motorlarla tahrik edilen yeni araçların tescilini, satışını, hizmete girmesini veya kullanımını ve sıkıştırmalı ateşlemeli veya gaz yakıtlı yeni motorların satışını ve kullanımını yasaklar."

"i) 1/1/ tarihinden itibaren yeni araç tipleri ve 1/1/ tarihinden itibaren bütün araç tipleri, kullanımda egzoz emisyonlarını izlemek üzere araç üzerinde teşhis sistemi (OBD) veya araç üzerinde ölçme sistemi ile donatılmalıdır."

MADDE 2 —

Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 1 —

Bu Yönetmeliğin (88/77/AT) yayımlanan son seviyesi, yeni tip onayı alacak araçlarda 1/1/ tarihinde, bu tarihten önce tip onayı almış araçlarda 1/1/ tarihinde zorunlu olarak uygulamaya girer. Anılan tarihlere kadar bu Yönetmelik kapsamındaki araçlar bu Yönetmeliğin 91//AT seviyesinde belirtilen emisyon değerlerini veya BM/AEK’nun R A sayılı Teknik Düzenlemede istenilen kirletici gaz emisyon seviyelerini sağlayacaktır. Ayrı teknik ünite olarak AT tip onayı belgesi alacak karayolunda kullanılan araçların sıkıştırma ateşlemeli (dizel) motorları ve doğal gaz veya LPG kullanan pozitif ateşlemeli motorlar ve bu motorların takıldığı araçlar, kirletici gaz emisyon seviyeleri bakımından anılan tarihten sonra 10 uncu maddede belirtilen uygulama takvimine uygun olarak Ek I’in madde ’indeki Çizelgelerin B1 veya B2 satırında veya C satırında belirtilen sınır değerleri sağlamak zorundadır."

MADDE 3 —

Aynı Yönetmeliğin Ek I’nin madde ’i ve madde ’i aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

" Dizel motoru veya motor grubu tarafından yayılan gaz emisyonu ve partikül kirleticiler bakımından ve gaz yakıtlı motor veya motor grubu tarafından yayılan gaz kirleticilerin emisyonunun seviyesi bakımından bir aracın onayı için başvuru, araç imalatçısı veya yetkili temsilcisi tarafından yapılmalıdır."

" Onaylanmış dizel motoru veya motor grubu tarafından yayılan gaz emisyonu ve partikül kirleticiler bakımından ve onaylanmış gaz yakıtlı motoru veya motor grubu tarafından yayılan gaz kirleticilerin emisyonunun seviyesi bakımından bir aracın onayı için başvuru, araç imalatçısı veya yetkili temsilcisi tarafından y

apılmalıdır."

MADDE 4 —

Aynı Yönetmeliğin Ek I’inin madde ’i altında yer alan ve madde numaraları, ve şeklinde değiştirilmiştir.

Yürürlük

MADDE 5 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 —

Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğler

Sağlık Bakanlığından:

Eksimer Laser Cerrahisi Uygulanacak Cerrahi Müdahale Birimleri Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

MADDE 1 —

16/3/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Eksimer Laser Cerrahisi Uygulanacak Cerrahi Müdahale Birimleri Hakkında Tebliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 9 —

Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülen başvuru ve açılma izin işlemleri sonucunda uygun görülen sağlık kuruluşu için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından EK-l'de yer alan "Eksimer Laser Cerrahi Müdahale Uygulama İzin Belgesi" ve EK-2'de yer alan "Eksimer Laser Cerrahi Müdahale Uygulama Birim Sorumlusu" belgeleri düzenlenir."

MADDE 2 —

Aynı Tebliğin EK-1’inde yer alan "Eksimer Laser Cerrahi Müdahale Uygulama İzin Belgesi" ve EK-2'sinde yer alan "Eksimer Laser Cerrahi Müdahale Uygulama Birim Sorumlusu" belgesi ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3 —

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 —

Bu Tebliğ hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

 

EK–1

T.C.

VALİLİĞİ

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 

Belge Tarihi :

Belge No :

 

EKSİMER LASER CERRAHİ MÜDAHALE

UYGULAMA İZİN BELGESİ

 

SAĞLIK KURULUŞUNUN

 

Adı :

İzin Belgesi No :

Adresi :

 

SORUMLU HEKİMİN

 

Adı ve Soyadı :

Eksimer Laser Uygulama

Yetki Belgesi Tarih/Sayı :

 

Yukarıda adı ve adresi belirtilen özel sağlık kuruluşuna ait eksimer laser uygulanacak

cerrahi müdahale biriminin sorum

lu hekimi sorumluluğunda eksimer

laser cerrahi müdahale uygulaması İl Sağlık Müdürlüğünce uygun görülmüştür.

 

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ

EK–2

 

 

T.C.

VALİLİĞİ

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

EKSİMER LASER CERRAHİ MÜDAHALE UYGULAMA

BİRİM SORUMLUSU

 

 

Belge Tarihi :

Belge No :

 

 

SORUMLU HEKİMİN

Adı ve Soyadı :

Unvanı :

Baba Adı :

Doğum Yeri :

Doğum Tarihi :

Mezun Olduğu Fakülte :

Mezuniyet Tarihi :

Diploma No :

Uzmanlık Diploma No :

 

GÖREV YAP

ACAĞI ÖZEL KURULUŞUN

 

Adı :

Adresi :

 

 

Yukarıda açık kimliği yazılı hekimin belirtilen özel sağlık kuruluşunun eksimer laser cerrahi müdahale uygulama biriminin sorumlu hekim görevini yürütmesi Yönetmelik hükümlerine göre uygun görülmüştür.

 

 

İL SAĞLIK MÜ

DÜRÜ

—— • ——

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından:

Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği (Tebliğ No/11)

Amaç

Madde l —

Bu Tebliğin amacı, Enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 —

Bu Tebliğ sıvı ve toz formdaki Enerji içeceklerini kapsar, sporcu içeceklerini kapsamaz.

Hukuki dayanak

Madde 3 —

Bu Tebliğ, 16/11/ tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 —

Bu Tebliğde geçen;

Enerji içeceği: Bileşimindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle insan vücuduna enerji sağ

layan ve ürün özelliklerinde limitleri belirlenen maddeleri, vitamin ve mineralleri de içerebilen içecekleri ifade eder.

Ürün özellikleri

Madde 5 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:

a) Enerji içeceklerinin karbonh

idratlardan sağlanan enerji değeri ml de 45 kcal den az olmamalıdır.

b) Enerji içecekleri özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmez.

c) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin kafein miktarı mg/L'den fazla olmamalıdır.

d) Bu Teb

liğ kapsamında yer alan enerji içeceklerinin bileşiminde;

-Inositol mg/L

-Glukoronolakton mg/L

-Taurin mg/L

den fazla olmamalıdır.

e) Alkol miktarı hacmen % den fazla olmamalıdır.

f) Doping maddesi içermemelidir.

Ambalajla

ma ve etiketleme - işaretleme

Madde 6 —

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin Etiketleme bölümüne ilaveten;

a) Enerji içeceklerinin etiketinde, besin öğesi tablosu yer almalıdır.

b) Enerji içeceklerin etiketinde kafein miktarı litrede miligram olarak yer almalıdır.

c) Kafein miktarı mg/L’den fazla olan ürünlerde, etiket üzerinde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte "Yüksek miktarda kafein içerir." ifadesi yer almalıdır.

d) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde uyarı başlığı altında, tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte şu ifadeler yer almalıdır;

"Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir."

"Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlı kişiler

için tavsiye edilmez."

"Diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez."

"Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktîvite sırasında veya sonrasında tüketilme

melidir."

e) Etiket üzerinde ürün adı ile aynı yüzde, farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte "Günlük ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.." ifadesi yer almalıdır.

f) Bilimsel gelişmeler ışığında, yukarıda belirtilen uyarılar genişletilebi

lir.

Katkı maddeleri

Madde 7 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin” Gıda Katkı Maddeleri bölümüne uygun olmalıdır.

Bulaşanlar

Madde 8 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanları, "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin" Bulaşanlar bölümüne uygun olmalıdır.

Hijyen

Madde 9 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin" Hijyen bölümündeki genel kurallara uygun hazırlanmalıdır.

Taşıma ve depolama

Madde 10 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin, taşınması ve depolanması sırasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin" Taşıma ve Depolama bölümündeki kurallara uyulmalıdır.

Numune alma ve analiz nıetodları

Madde 11 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden numune alınmasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin" Numune Alma ve Analiz Metodları bölümündeki kurallara uyulmalıdır. Numune uluslararası kabul görmüş metodlara göre analiz edilmelidir.

Tescil ve denetim

Madde 12 —

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yasal işlem yapılır.

Denetim

Madde 13 —

Bu Tebliğe ait hükümler; sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca denetlenir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

Madde 14 —

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından 06/03/ tarih ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan "Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği" (Tebliğ No: /24) yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 —

Halen faaliyet gösteren, bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.

Yürürlük

Madde 15 —

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 16 —

Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı ile Sağlık Bakanı yürütür.

—— • ——

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

İthal ve İhraç Edilecek Gıdaların Giriş ve Çıkış Kapılarının Tespit ve İlanına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: /12)

MADDE 1-

01/03/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İthal ve İhraç Edilecek Gıdaların Giriş ve Çıkış Kapılarının Tespit ve İlanına Dair Tebliğ’in değişik Ek-1 listesinde yer alan “İthal Edilecek Gıda Maddelerinin Kontrolü İçin Tespit Edilen Gümrük Müdürlükleri” listesi yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 2-

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3-

Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

EK-1

İthal Edilecek Gıda Maddelerinin Kontrolü İçin Tespit Edilen Gümrük Müdürlükleri

 

 

İLİ

GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ

Adana

- Adana Gümrük Müdürlüğü

Ağrı

- Gürbulak Gümrük Müdürlüğü

Ankara

- Ankara TIR Gümrük Müdürlüğü

Antalya

- Antalya Gümrük Müdürlüğü

Artvin

- Hopa Gümrük Müdürlüğü

Balıkesir

- Bandırma Gümrük Müdürlüğü

Bursa

- Bursa Gümrük Müdürlüğü

- Gemlik Gümrük Müdürlüğü

Çanakkale

- Çanakkale Gümrük Müdürlüğü

Edirne

- Kapıkule Gar Gümrük Müdürlüğü

Eskişehir

- Eskişehir Gümrük Müdürlüğü

Erzurum

- Erzurum Gümrük Müdürlüğü

Gaziantep

- Gaziantep Gümrük Müdürlüğü

Giresun

- Giresun Gümrük Müdürlüğü

Hatay

- İskenderun Gümrük Müdürlüğü

İstanbul

- Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

- İstanbul Gıda Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğü

- Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü

- Ambarlı Gümrük Müdürlüğü

- Trakya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

İzmir

- İzmir Gümrük Müdürlüğü

- İzmir TIR Gümrük Müdürlüğü

- Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü

- Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

Kayseri

- Kayseri Gümrük Müdürlüğü

Kocaeli

- Derince Gümrük Müdürlüğü

- Gebze Petrokimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğü

Konya

- Konya Gümrük Müdürlüğü

Mersin

- Mersin Gümrük Müdürlüğü

- Mersin Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

Rize

- Rize Gümrük Müdürlüğü

Samsun

- Samsun Gümrük Müdürlüğü

Tekirdağ

- Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü

- Çorlu Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

Trabzon

- Trabzon Gümrük Müdürlüğü

—— • ——

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığından:

Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: /10)

Amaç

Madde 1–

Bu Tebliğin amacı, “Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Karar”ın uygulanmasına ilişkin hususları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2–

Bu Tebliğ, uygulamada görev alan kurum ve kuruluşların belirlenmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde; Adıyaman, Bingöl, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Malatya, Mardin, Muş, Siirt ve Van illerinde tütün üretimiyle iştigal eden ve alternatif ürün yetiştirmeyi tercih eden üreticilerin seçiminin esasları, ödeme tutarının tespitine ilişkin kriterleri, ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Hukukî dayanak

Madde 3–

Bu Tebliğ, 13/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6/7/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Karar”ın 5 inci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4–

Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık : Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

b) Devlet Bakanlığı: Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanlığını,

c) Müsteşarlık : Hazine Müsteşarlığını,

d) Kararname : “Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Karar”ı,

e) Bakanlık Merkez Teşkilatı : Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nü ( TÜGEM),

f) TEKEL : Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,

g) Banka : T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’yi,

h) İl/İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İl/İlçe Tarım Müdürlüklerini,

ı) İl Tütün Komisyonu: İllerde Vali veya Vali Yardımcısı başkanlığında; Bakanlık, Defterdarlık, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Odası, Ziraat Odası ve varsa TEKEL’in ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,

j

) İlçe Tütün Komisyonu: Kaymakam başkanlığında; Bakanlık, Mal Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve varsa Sanayi ve Ticaret Odası, Ziraat Odası ile TEKEL’in ilçedeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,

k) Tespit Komisyonu : İllerde/İlçelerde, İl/İlçe Müdürlüğü teknik elemanı başkanlığında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün il/ilçe’deki temsilcisi, varsa Ziraat Odası Temsilcisi ve Köy/Mahalle Muhtarlarından oluşur (gerektiğinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nın temsilcisi de katılır).

l)

Üretici : Fiilen tarımsal üretim kaynaklarını kullanan, tarımsal faaliyet içinde tütün üretimiyle iştigal eden, yılı kota sahibi olan ve veya veya yılında ve/veya yıllarında tütün ürettiği belgelenen ve yılında tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürün yetiştirecek ve desteklemeden yararlandırılacak gerçek kişileri.

m)Tapu Sureti : Aslı görülmek suretiyle İl/İlçe Müdürlüğü tarafından onaylanan tapu fotokopisini,

n)Çiftçi Belgesi : Maliye Bakanlığının 2/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca Ziraat Odası bulunan yerlerde, bu Oda tarafından verilen; Ziraat Odası bulunmayan yerlerde ise İl/İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgeyi,

o) Ödeme: Girdi, bakım ve hasat ödemesini,

p)Taahhütname I : Başvuru sahibi üreticilerin tütün üretiminden vazgeçerek, alternatif ürün veya ürünlere geçiş yapacağını taahhüt eden ve (EK 1)’de örneği yer alan belgeyi,

r )Taahhütname II : Arazi sahibinin kiracıya, ortakçıya veya yarıcıya verdiği arazi için alternatif ürün programı desteğinden yararlanmayacağını taahhüt eden ve (EK 7)’de örneği yer alan belgeyi,

s)Taahhütname III : Başvuru sahibi üreticinin, aynı aileden eş veya çocuklardan birinin adına kota miktarlarını tek taraflı olarak kullanabileceğini taahhüt ettiği ve (EK 8)’de örneği yer alan belgeyi,

ifade eder.

Alternatif ürün programının uygulamasında görevli kurum ve kuruluşlar

Madde 5–

Uygulama, teknik olarak TÜGEM ile İl/İlçe Müdürlükleri tarafından, ödemeler ise İl/İlçe Tütün Komisyonları kararları doğrultusunda Müsteşarlık tarafından Banka aracılığı ile yapılır.

Ödeme yapılacak üreticiler

Madde 6–

Ödemeler, bu Tebliğin 2 nci maddesinde belirtilen il sınırları içerisinde faaliyet gösteren ürün yılı için kota sahibi olan,18/6/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan /36 no’lu Tebliğ ile tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan /15 no’lu Tebliğ uyarınca Alternatif Ürün Programından yararlanan üreticiler hariç, veya veya yılında ve/veya yıllarında tütün üreten üreticilerden, yılında tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün ekimini/dikimini tercih edenlere yapılır.

Alternatif ürün programına ilişkin duyurunun yapılması

Madde 7–

İl/İlçe Müdürlükleri vasıtasıyla alternatif ürün programı çalışmasının yapılacağı konusunda üreticiler bilgilendirilir. Alternatif Ürün Programı kapsamındaki desteklemelerden faydalanmak isteyen üreticilerin başvuru süresi Müsteşarlığın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça genelge ile duyurulur.

Alternatif ürün ekimini/dikimini tercih eden üreticilerin belirlenmesi

Madde 8– Program kapsamındaki illerde, tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün ekimini/dikimini tercih eden üreticiler, alternatif ürün ödemelerinden yararlanabilmek amacıyla, aşağıda belirtilen belgeleri üretimin yapıldığı yerdeki İl/İlçe Müdürlüklerine teslim ederler.

a) T.C. Kimlik Numarasını gösterir Nüfus Cüzdanı veya Nüfus Cüzdanı ve T.C. Kimlik Numarasının İl/İlçe Müdürlüğü tarafından onaylanmış fotokopisi (kota birleştirilmesi durumunda vukuatlı nüfus kayıt örneği),

b) Yılı içinde alınmış Çiftçi Belgesinin İl/İlçe Müdürlüğü tarafından onaylanmış fotokopisi, asıl nüsha üzerine görünür şekilde “Alternatif Ürün Programı Ödemesinde Esas Alınmıştır” ibaresi konularak üreticiye iade edilir. Üreticinin Çiftçi Belgesinin aslını 5 yıl süreyle saklaması zorunludur.

c) Vergi kimlik numarasını gösterir belge,

d) Alternatif Ürün Programından Yararlanma Başvuru Formu (EK 2),

e) Alternatif Ürün Tercih ve Onay Formu (EK 3),

f) Tarım arazisinin aidiyetini gösterir belge;

1) Tarım arazisi başvuru sahibi üreticiye ait ise; tapu sureti,

2) Tarım arazisini tapu hissedarlarından birinin kullanması durumunda ise; tarım arazisine ait tapu sureti ile birlikte, diğer hissedar

lara ait bilgileri içeren (EK 2)’nin onaylı sureti,

3) Tarım arazisinin maliki ölmüş ise intikali gösterir tapu belgesi; tapuda mirasçıları adına intikal yaptırılmamış ise intikal işlemlerinin yaptırılması gerekmekte olup, veraset ilamı kabul edilmeyecekti

r,

4) Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise; kiracılık, yarıcılık, ortakçılık ve benzer suretle tarımsal üretimle iştigal eden üreticilerden, kira sözleşmesi ve kiraladığı veya yarıcılık yaptığı arazinin sahibine ait tapu sureti. Ayrıca, arazi sahibinden, arazisinin kiralanan kısmı kadar Alternatif Ürün Programı desteğinden yararlanmayacağına dair taahhütname (EK 7),

5) Tarım arazisi Hazine adına tespit ve tescil edilmiş ise; bu arazinin zilyetlikle iktisabı mümkün olmadığından tarım arazisini işleyen şahsın bu yeri Millî Emlâk Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğünden kiraladığına dair kira sözleşmesi,

6) Tarım arazisinin tapusu padişahlık döneminden kalma ve taşınmaz malın bulunduğu mahalde kadastro yapılmış ise; bu arazi, sayılı

“3 Mart () tarihli ve sayılı Kanunla Hazineye Kalan Taşınmaz Mallardan Bazılarının Zilyetlerine Devri Hakkında Kanun” uyarınca, Hazine adına tescil edilmiş olduğundan, tarım arazisini işleyen şahsın bu yeri Millî Emlâk Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğünden kiraladığına dair kira sözleşmesi,

7) Tapusu padişahlık döneminden kalma ve taşınmaz malın bulunduğu mahalde kadastro yapılmamış ise; bu tip taşınmaz mallar üzerinde üretim yapanların taşınmaz mala ilişkin yoklama kaydı, tapu kaydı veya vergi kayıtlarını ibraz etmeleri ve bu belgelerin muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından onaylı suretleri,

8) Tarım arazisinin mülkiyeti vakıflara ait ise; ilgili vakıflarla yapılmış kira sözleşmesi ve onaylı tapu sureti,

9) Tarım arazisi köy tüzel kişiliğine ait ise; muhtar ve ihtiyar heyetinden alınacak köy senedi ile birlikte köye aidiyetini gösterir tapu kaydı, bu araziye ilişkin kira sözleşmesi,

10) Mülkiyeti ihtilaflı veya dava konusu olan tarım arazisinin, kadastro sırasında tapu kaydı uygulanarak tapu maliki ve mirasçıları adına tespit işlemi yapılmış ise; malların Kadastro Beyannamesi veya Tapulama Tutanağında tespit maliki olarak belirtilen şahıs veya mirasçısı tarafından halen kullanıldığına ilişkin olarak İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik eleman ve muhtar tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu,

11) Mülkiyeti ihtilaflı veya dava konusu olan tarım arazisinin, kadastro sırasında tapu kaydının bulunmaması nedeniyle vergi kaydına göre veya herhangi bir belgeye dayanmadan zilyetliğe istinaden tespit

yapılmış ise; bu malların kadastro beyannamesi veya tapulama tutanağında tespit maliki olarak belirtilen şahıs tarafından halen kullanıldığına ilişkin olarak İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik eleman ve muhtar tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu,

12) Tapunun niteliğini gösteren tahsis bölümünde tarla, bağ veya benzeri bir ibare bulunan yerlerde; İl/İlçe Müdürlüğü tarafından üretimin yapıldığı mahalde inceleme yapılarak söz konusu arazide tütün üretimi yapıldığının tespit edildiğine dair keşif raporu,

13) Tarım arazisinin sahibi ölmüş ve mirasçıları bulunamıyor ise; üreticinin uzun süreden beri söz konusu tarım arazisini ektiğini, arazi mahallinde ikamet ettiğini ve tarım arazisinde tütün üretimiyle iştigal ettiğini gösterir İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik eleman ve Köy İhtiyar Heyetince hazırlanan müştereken imzalanmış keşif raporu,

14) Kadastro geçmeyen tarım arazisinin sahibi ise; kadastro geçmemiş birimlerde (köy, mahalle) tespit komisyonlarınca hazırlanan ve üreticinin uzun süreden beri tarım arazisinde fiilen tütün üretimi yaptığını gösterir Tespit Komisyonu ve çiftçi tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu,

g) Vukuatlı nüfus kayıt örneklerine göre, aynı aileden eş veya çocuklardan birinin başvuru yapması halinde; aynı tapu üzerinde, TEKEL tarafından her bir aile ferdi için verilen kotaların birleştirilerek kullanılabilmesi için başvuru yapan üreticinin diğer aile fertlerinin desteklemeden yararlanmayacağını gösterir taahhütname (EK8),

Ödemenin tespit

ine ilişkin esaslar

Madde 9–

Üreticiler, seçmiş oldukları alternatif ürün ve/veya ürünleri İl/İlçe Müdürlüğüne bildirir. Dekar başına ödeme tutarı, ABD Doları bazında Bakanlık ve Müsteşarlıkça tespit edilir ve Bakanlıkça çıkartılan iç genelge ile İl/İlçe Tütün Komisyonlarına duyurulur. İl Tütün Komisyonları bulunduğu ilin ortalama tütün verimini tespit eder, İl/İlçe Müdürlükleri İl Tütün Komisyonları’nca tespit edilen ortalama tütün verimine göre yılı kota miktarını baz alarak arazi büyüklüklerini veher üreticiye verilecek ödeme tutarını hesaplar. İl/İlçe Müdürlükleri üretici bazında ödeme miktarlarını İl/İlçe Tütün Komisyonuna gönderir.

Yukarıda bahsi geçen ödeme, bankanın üreticinin hesabına alacak kaydını yaptığı tarihteki T.C. Merkez Bankası ABD Doları döviz alış kuru esas alınmak suretiyle Türk Lirası olarak yapılır. İl/İlçe Müdürlükleri’nin çıkış sonrasında yapacağı kontroller neticesinde, tek yıllık ve/veya çok yıllık tarla bitkilerinde ödeme tutarı tespit edilir. Bu tespit meyvelerde ise dikim sonrası yapılır.

Ödemenin denetimine ilişkin görev ve yetkiler

Madde 10–

Uygulamaya yönelik işlemler için yapılacak olan denetimler Bakanlık tarafından yürütülür. Kararname kapsamında Alternatif Ürün Programına yönelik işlemlere ilişkin yapılacak gerekli denetimler Bakanlık adına Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılır. Bakanlık müfettişlerinin denetimi, örnekleme yöntemiyle belirlenecek il, ilçe, köy/mahallede tütün üretimiyle iştigal eden üreticiler üzerinden yapılır. Bu denetimler sırasında, tütün üretimi ile iştigal eden üreticilerin müracaatları sırasında beyan ettikleri bilgilerde gerçeğe aykırı beyan veya verdikleri belgelerde sahte evrak tespit edilmesi durumunda, haklarında ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

Hak

sız yere ödeme yapılmasına neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyenler, kullananlar ve beyanda bulunanlar hakkında gerekli cezaî ve diğer kanunî işlemler yapılır. Haksız yere Alternatif Ürün Programından yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, haksız yere yapılan ödemeler, ödeme yapılan çiftçilerden sayılı “Âmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde geri alınır.

Komisyonlar ve proje uygulama birimleri

Madde 11–

Uygulamanın etkin şekilde ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi amacıyla oluşturulan İl/İlçe Tütün Komisyonları ve İl/İlçe Müdürlükleri’nin çalışma şekilleri aşağıda belirtilmiştir.

a) İl Tütün Komisyonları; merkez ilçe ve bağlı köylerde İlçe Tütün Komisyonlarının yapmakla yükümlü oldukları görevleri yaparlar.

b) İl/İlçe Müdürlükleri her üretici adına alternatif ürün dosyası açar. Üreticiden alınan tapu suretlerinin doğruluğunu tespit etmek için, Tapu Sicil Müdürlüğü’nden resmi yazı ile toplu olarak onaylarını ister ve Tapu Sicil Müdürlüklerinin onayladığı tapu suretlerini üretici dosyasına koyar.

c) Alternatif Ürün Programından Yararlanma Başvuru Formu (EK 2) ile diğer ekleri üreticiden alan İl/İlçe Müdürlükleri, müracaattaki bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırarak en geç 20 gün içerisinde, üreticinin Alternatif Ürün Tercih ve Onay Formunu (EK 3) onaylar veya reddeder. İl/İlçe Müdürlükleri onaylanan belgeleri İl/İlçe Tütün Komisyonlarına aktarır. İl/İlçe Tütün Komisyonları tüm icmall

eri İlçe merkezinde her köyün/mahallenin icmalini kendi köyünde/mahallesinde 7 gün süreyle askıda bırakır. Askı süresi boyunca her hangi bir itiraz bulunmaması halinde tarla/bahçe kontrollerine başlanır. İtiraz olması durumunda 7 gün içerisinde İl/İlçe Tütün Komisyonu değerlendirmesi sonucunda icmaller düzeltilemez veya bilgi ve belgelerle ilgili aykırılık, şikayet ve/veya ihbar bulunması nedeniyle icmaller oluşturulamaz ise durum İl Tütün Komisyonuna intikal ettirilir. İl Tütün Komisyonunca çözümlenemeyen vakalar Bakanlık Teftiş Kuruluna gönderilir.

d) Başvurusu kabul edilen üreticiler için İl/İlçe Müdürlükleri’nce çiftçi eğitim çalışmalarına başlanır.

Ödeme ve hakediş denetimine ilişkin görev ve yetkiler

Madde 12–

Ödeme için alternatif ürünlerin çıkış/dikim zamanları dikkate alınarak yapılan tarla/bahçe kontrollerini müteakiben İl/İlçe Müdürlüklerince Alternatif Ürün Kontrol ve Onay Formu(EK 4) düzenlenir. Buna göre İl/İlçe Tütün Komisyonları, üretici bazında Alternatif Ürün Programı Ödeme Hakediş Belgesi (EK 5) düzenler.

İlçe Tütün Komisyonları, Ödeme Hakediş İcmal Listelerini (EK 6) kontrol amacıyla İl Tütün Komisyonlarına gönderir. İl Tütün Komisyonlarınca ilçelerden gelen Ödeme Hakediş İcmal Listesindeki bilgilerin karşılaştırılması sonucunda, eksiklik ve/veya usulsüzlük tespit edilmemesi halinde, ödemeye ilişkin komisyon kararının bir nüshası İlçe Tütün Komisyonlarına gönderilir. İl Tütün Komisyonları en geç 10 gün içerisinde Ödeme Hakediş İcmal Listelerinin bir nüshasını istatistiki bilgi için TÜGE

M’e gönderir. TÜGEM ön denetimin başlatılması için Teftiş Kurulu Başkanlığına bilgi verir. Bu tarihten itibaren en fazla 40 gün içerisinde, Teftiş Kurulu Başkanlığınca görevlendirilecek müfettişler tarafından örnekleme yöntemiyle ön denetimyapılır ve varsa kendisine intikal eden şikayet veya itirazları da sonuçlandırıp tamamlar. Teftiş Kurulu Başkanlığı ön denetimlerle ilgili sonucu bir yazı ile İl/İlçe Tütün Komisyonlarına ve bilgi için TÜGEM’e bildirir.

İl Tütün Komisyonları Ödeme Hakediş İcmal Listel

eri (EK 6) ile Alternatif Ürün Programı Ödeme Hakediş Belgelerinin (EK 5) asıllarını ve bilgisayar formatında bir örneğini (CD, disket, vb.), ödemelerin yapılmasını teminenMüsteşarlığa, bilgi için de bir nüshasını TÜGEM’e de gönderir.

Ön denetim yapılan veya yapılmayan İl/İlçelerde daha sonra tespit edilebilecek usulsüz işlemlerle ilgili sorumluluklar ortadan kalkmaz. Uygulamalar, ön denetimin yanında mevzuatın öngördüğü her türlü denetime de tabidir.

İl/İlçe Tütün Komisyonları, mevcut bilgi ve belgeler ışığında usulsüzlük tespit etmeleri halinde; durumu, İlçe Tütün Komisyonları İl Tütün Komisyonlarına, İl Tütün Komisyonları da TÜGEM’e, Müsteşarlığa ve Bankaya bildirir.

Ödeme için gerekli finansman

Madde 13–

Program kapsamındaki illerde, tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün ekimini/dikimini tercih eden üreticilere yapılacak ödemeler ve program kapsamında yapılacak diğer ödemeler için gerekli finansman uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kaynaklardan ve/veya bütçenin ilgili harcama kalemlerinden karşılanır.

Ödemeye ilişkin esaslar

Madde 14–

TEKEL, yılı, kampanya döneminin bitiminden sonra, üretici bazında; üretimin yapıldığı il veya ilçe belirtilmek suretiyle, ekim alanını, alım miktarını, ortalama alım birim fiyatını, maliyeti, toplam ödeme tutarını ve gerekli bilgileri İl Müdürlüklerine iletir. sayılı Kanun hükümlerine göre TEKEL ile sözleşme yapan tütün üreticilerine ilişkin listeler de TEKEL tarafından İl Müdürlüklerine gönderilir. Ödemelere ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlık ile Banka arasında yapılan protokolle belirlenir. Bankaya hizmetleri karşılığında, bu Tebliğ kapsamında üreticilere yapılan ödemelerin % 0,5’i kadar, komisyon ödenir.

Müsteşarlık, iletilen Alternatif Ürün Programı Ödeme Hakediş Belgeleri için hesaplanan tutarı ödemeye esas olmak üzere Bankaya aktarır. Gerekli tutarın Bankaya aktarılmasını müteakiben Banka tarafından üreticilere ödeme yapılır. Ödemeye ilişkin icmal bilgilerine ait doğacak ihtilafların çözümünde İl/İlçe Tütün Komisyonları yetkilidir. İhtilafla

rın çözümünü müteakiben ilgili bilgi ve belgeler İl Tütün Komisyonlarınca bilgi için TÜGEM’e ve Müsteşarlığa gönderilir.

Alternatif ürün desteğinden faydalanamayacak üreticiler

Madde 15–

Alternatif ürün desteğinden faydalanamayacak olanlar:

a) Tütün ekimi y

apan ve alternatif ürün desteğinden faydalanmak üzere müracaat eden üreticilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar,

b) Medeni Kanun’un inci ve uncu maddeleri, sayılı Orman Kanunu, sayılı Kadastro Kanun’unun 16/b maddesi ve sayılı Mera Kanun’u hükümleri uyarınca Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kamu yararına olan taşınmaz mallar ile kadastro geçmemiş birimlerde (köy/mahalle) tarım arazisi vasfı olmayan alanlar üzerinde tarımsal üretimde bulunanlar. ( Bu araziler, kadas

tro çalışmaları sırasında kamu yararına tahsis edilmiş bulunan kamu orta malı niteliği (mera, yaylak ve kışlak gibi) tespit edilen taşınmaz mallardır.)

c) Kamulaştırılan yerlerde tütün üretimi yapan üreticiler,

d) Tütün

üretimiyle iştigal eden özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşları,

e) Hazine arazilerinde ecri misil ödeyerek üretim yapan üreticiler,

f) yılı için kota verilen üreticilerden;

1) ve yıllarında Alternatif Ürün Programından yararlananlar,

2) veya veya

yıllarında tütün üretimi yapmayan üreticiler

alternatif ürün desteğinden

faydalanamazlar.

Yürürlük

Madde 16–

Bu Tebliğ yayımı tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 17–

Bu Tebliğ hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı ile Tarım ve Köyişleri Bakanı birlikte yürütür.

ALTERNATİF ÜRÜN PROGRAMINDAN YARARLANMA EK 2

BAŞVURU FORMU

………………………funduszeue.info İL /İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNE

İl

 

İlçe

 

Köy

 

Hissedarlar Adına Başvuran Çiftçinin Adı/Soyadı

 

Toplam Arazi Miktarı (Da)

 

ALTERNATİF ÜRÜN PROGRAMINA

katılmak istiyorum/ Hissedarlar adına hareket edebileceğimi ve yükümlülüğe girdiğim hissedarlara ait bilgiler aşağıdadır.

Adına Katıldığı Hissedarların (Varsa)

Adı Soyadı Yakınlık Derecesi İmzasıOnaylayan (Köy Muhtarı)AzaAza

 

Kota Birleştirilmesi Var &#; Yok &#; Arazi Durumu Mal Sahibi &#; Kiracı &#;

 

BAŞVURANIN

ADI SOYADI

TARİHİMZA

 

EKLER:

1- T.C. Kimlik numarası olan Nüfus Cüzdanının fotokopisi veya Nüfus cüzdanı ve T.C Kimlik Numarasının fotokopisi (İl/İlçe PUB tarafından onaylanacak)

2- Çiftçi Belgesi (Tebliğde belirtilen)

3- Vergi Kimlik Numaras

ı

4- Taahhütname I (EK 1)

5- Alternatif Ürün Tercih ve Onay Formu (EK 3)

6- Tarım Arazisinin aidiyetini gösterir belge

7- Taahhütname II (EK 7) (Arazi kiralanması durumunda)

8- Taahhütname III (EK 8) (Kota birleştirilmesi durumunda vukuatlı nüfus cüzdan örneği)

EK 3

ALTERNATİF ÜRÜN

TERCİH VE ONAY FORMU

Arazi Bilgileri

Kimlik Bilgileri

İl

T.C. Kimlik No

İlçe

Adı ve Soyadı

Köy / Mezra

 

Baba Adı

 

 

Toplam Arazi Miktarı (Da)

 

Ana Adı

 

Doğum Tarihi

 

Doğum Yeri

 

Yeni Ekilecek/Dikilecek Ürüne İlişkin Bi

lgiler

Sıra No

Arazi mülkiyeti (şahıs,kira vs. belirtilecek)

Tapulu Arazinin Parsel No.

Mevkii

Büyüklüğü (da)

Yeni Ürün ve Planlanan Ekim/Dikim Zamanı

  • Yukarıda belirtilen uygulamaları yapmayı,

  • Projenin idarî, malî ve hukukî denetimi amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerince yapılacak kontrollere muvafakat etmeyi,

  • Bu konuda ilgililerin vereceği talimatlara uymayı, arazinin hissedarları adına peşinen kabul ve taahhüt ediyorum. Aksi halde aldığım desteği sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri ödeyeceğimi taahhüt ediyorum.

Çiftçinin Adı ve soyadı Tarih İmzası İmza (Köy Muhtarı)

Kontrol eden Kontrol eden Onaylayan(İl /İlçe Müdürü)

İsim, İmza, Tarih İsim, İmza, Tarih İsim, İmza, Tarih

 

EK 4

ALTERNATİF ÜRÜN KONTROL VE ONAY FORMU

Arazi Bilgileri

Başvuru sahibinin

İl

T.C. Kimlik No

İlçe

Adı ve Soyadı

Köy / Mezra

 

Baba Adı

 

Toplam Arazi Miktarı (Da)

 

Ana Adı

 

Doğum Tarihi

 

Doğum Yeri

 

Kontrol dönemi

 

Kontrol Tarihi

(Birden Fazla Kontrol Gerektiğinde)

Kontrol sonucu durum olumlu mu?

Hayır ise neden?

ÜRÜN

1. Kontrol

2. Kontrol

3. Kontrol

Evet

Hayır

 

 

Tek/Çok Yıllık bitkilerde toprak yüzeyine çıkış

Ağaç ürünlerinde dikim

Yukarıda belirtilen ve çiftçi tarafından taahhüt edilmiş olan uygulamaların yerinde kontrolleri sonucu tamamlanmış olduğunu tespit ettik. Bu belgede imzası bulunan çiftçinin “ALTERNATİF ÜRÜN PROGRAMI” kapsamında değerlendirmeye alınması uygundur.

Ekim Alanı Kontrol Edilen Çiftçinin İmzası Tarih

 

Kontrol eden Kontrol eden Onaylayan(İl /İlçe Müdürü)

İsim, İmza, Tarih İsim, İmza, Tarih İsim, İmza, Tarih

EK 5

 

ALTERNATİF ÜRÜN PROGRAMI

ÖDEME HAKEDİŞ BELGESİ

 

Arazi Bilgileri

Başvuru Sahibinin Kimlik Bilgileri

İli

 

T.C. Kimlik No

 

İlçe

 

Adı ve Soyadı

 

Köy/Mezra

 

Ana Adı

 

Toplam Arazi Miktarı (Da)

 

Baba Adı

 

Doğum Yeri

 

Doğum Tarihi

 

Yukarıda kimlik bilgileri yer alan …………….’ya aşağıda belirtilen ürün ve konular için toplam olarak……………funduszeue.info Doları ödeyiniz.

Yeni Ekilen Ürün

Parsel No

Ödenecek Miktar

(ABD Doları/da)

Toplam(ABD Doları)

(Alan x Dekara Ödenecek Miktar)

C i n s i

Alan (da)

 

TOPLAM

 

 

KOMİSYON BAŞKAN ÜYE ÜYE ÜYE ÜYE

 

 

EK 6

 

ÖDEME HAKEDİŞ İCMAL LİSTESİ

İLİ :

İLÇESİ :

 

ADI SOYADI

KÖYÜ

funduszeue.info NO

HAKEDİŞ

(ABD DOLARI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOPLAM HAKEDİŞ MİKTARI:

 

KOMİSYON BAŞKANI ÜYE ÜYE ÜYE ÜYE

 

 

 

EK 7

 

TAAHHÜTNAME II

 

 

 

 

İli, İlçesi, Köyü mevkiinde bulunan hissedarı/ sahibi olduğum ada parsel numarasında kayıtlı tarım arazisinin dekarını oğlu/ kızı kiraya vermem nedeniyle kira süresince bu alandan Alternatif Ürün Programı desteğinden yararlanmayacağımı, yararlandığım takdirde ilk talepte ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile sayılı kanun hükümleri çerçevesinde ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum.

 

 

Adres :

 

Adı Soyadı

 

 

İmza

 

Pul

 

Muhtar

Aza

Aza

 

 

 

 

EK 8

 

TAAHHÜTNAME III

 

 

İli, İlçesi, Köyünden aşağıda adı, soyadı ve kota miktarları yazılı, eş ve çocuklarımın kotalarını tek taraflı olarak kullanabileceğimi ve herhangi bir usulsüzlük halinde ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile sayılı kanun hükümleri çerçevesinde geri ödeme

yi kabul ve taahhüt ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Adı Soyadı Yakınlık Derecesi Kota Miktarı İmzası

 

1.

2.

3.

4.

.

.

.

Adres :

 

Adı Soyadı

 

 

İmza

 

Pul

 

Muhtar

Aza

Aza

 

 

 

 

 

 

 

EK 1

 

TAAHHÜTNAME-I

 

 

 

İli, İlçesi, Köyü mevkiinde bulunan ve tapunun (parsel numarasında/aşağıda belirtilen parsel numaralarında*) kayıtlı gayrimenkul üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygun görüldüğü takdirde, “Alternatif Ürün Programı” kapsamındaki desteklemeden faydalanmak için proje kapsamında yer alan menkul ve gayri menkulleri amacı dışında kullanmayacağımı, kararnamede ve uygulama Tebliğinde belirtilen tüm hususlara uyacağımı, uymadığım takdirde 13/07/tarihli ve Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 06/07/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklemesine Dair Karar”a göre tarafıma ödenecek destekleme miktarını herhangi bir usulsüzlük halinde gecikme zammı ile sayılı kanun hükümleri çerçevesinde geri ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum.

 

Sıra No

Parsel No

1

2

3

 

 

 

 

Adres :

 

Adı Soyadı

 

 

İmza

 

Pul

 

 

* Birden fazla parsel bulunması

durumunda.

 

—— • ——

Dış Ticaret Müsteşarlığından :

Revize Edilen TS Yemeklik Zeytinyağı Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ

(Tebliğ No: /21)

MADDE 1

- Türk Standartları Enstitüsü tarafından revize edilen ve ilişikte yer alan TS Yemeklik Zeytinyağı Standardı dış ticarette zorunlu uygulamaya konulmuştur.

MADDE 2

- 16/6/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Standardizasyon: 96/12 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3-

Bu Tebliğ yayımı tarihinden üç ay sonra yürürlüğe girer.

MADDE 4-

Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

ICS TÜRK STANDARDI TS /Nisan

Yemeklik zeytinyağı

0 Konu, tarif, kapsam

Konu

Bu standard, yemeklik zeytinyağının tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleriyle piyasaya arz şekline dairdir.

Tarifler

Zeytinyağı

Zeytin ağacı (Olea europaea sativa Hoffm. et Link

) meyvelerinden TS 1)’e uygun yerlerde üretilen yağ.

Naturel zeytinyağı

Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir sıcaklıkta, çeşitli mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak üretilen ve doğal halde gıda olarak tüketilebilen yağ.

Naturel sızma zeytinyağı

Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağ.

Naturel birinci zeytinyağı

Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her gramda 1,0 g’dan az, 2,0 g’dan fazla olmayan yağ.

Naturel ikinci zeytinyağı

Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her gramda 2,0 g’dan az, 3,3 g’dan fazla olmayan yağ.

Rafine zeytinyağı

Naturel halinde gıda olarak tüketilemeyen ham zeytinyağının, doğal trigliserit yapısında değişikliğe yol açmayan yöntemlerle rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rafinasyon artığı madde ihtiva etmeyen ve gıda olarak tüketilebilen yağ.

Riviera zeytinyağı

Naturel zeytinyağı ile rafine zeytinyağı karışımından meydana gelen ve özellikleri naturel zeytinyağı ile rafine zeytinyağı arasında değişen ve gıda olarak tüketilebilen mamul.

Kapsam

Bu standard, yemeklik zeytinyağını kapsar.

NOT:

Bu standard metninde bundan sonra "yemeklik zeytinyağı" terimi yerine "zeytinyağı" ifadesi kullanılmıştır.

1 Sınıflandırma ve özellikler

Sınıflandırma

Sınıflar

Zeytinyağı elde ediliş şekillerine ve üretimde uygulanan yöntemlere göre;

- Naturel,

-Rafine,

- Riviera,

olmak üzere üç sınıfa ayrılır.

Türler

Naturel zeytinyağı, ihtiva ettiği serbest yağ asitleri oranına göre:

- Naturel sızma zeytinyağı

- Naturel birinci zeytinyağı

- Naturel ikinci zeytinyağı

olmak üzere üç türe ayrılır.

Rafine zeytinyağı bir türdür.

Riviera zeytinyağı bir türdür.

2. Özellikler

Duyusal Özellikler

Naturel zeytinyağının duyusal özellikleri

Naturel zeytinyağı, yeşilden sarıya değişebilen renklerde, kendine özgü tat ve kokuda olmalı, gözle görülebilir yabancı madde içermemelidir.

Rafine zeytinyağının duyusal özellikleri

Rafine zeytinyağı, berrak tortusuz; sarıdan, sarının en açık rengine kadar değişebilen tonda, şeffaf görünümde ve kendine özgü tat ve kokuda olmalı, gözle görülebilir yabancı madde içermemelidir.

Rivier

a zeytinyağının duyusal özellikleri

Riviera zeytinyağı, yeşilden sarıya değişebilen renklerde ve kendine özgü tat ve kokuda olmalı, gözle görülebilir yabancı madde içermemelidir.

Diğer fiziksel ve kimyasal özellikler

Zeytinyağının diğer fiziksel ve kimyasal özellikleri Çizelge 1'de verilen değerlere uygun olmalıdır.

Çizelge 1

– Zeytinyağının diğer fiziksel ve kimyasal özellikleri

 

Özellikler

Değerler

Naturel

Rafine

Riviera

Sızma

Birinci

İkinci

Bağıl yoğunluk (20

oC/20oC)

0, - 0,

Kırıl

ma indisi, nD 20°C

1, - 1,

İyot sayısı

78 - 88

Sabunlaşma sayısı, mg KOH/g

-

Sabunlaşmayan madde, g/kg, en çok

15

Yağ asitleri bileşimi, % (m/m) (metil esteri olarak)

 

- Miristik asit (C), en çok

0,05

- Palmitik asit (C)

7,5 - 20,0

- Palmitoleik asit (C)

0,3 - 3,5

- Heptadekanoik asit(C), en çok

0,3

- Heptadesenoik asit (C), en çok

0,3

- Stearik asit (C)

0,5 - 5,0

- Oleik asit (C)

55,0 - 83,0

- Linoleik asit (C)

3,5 - 21,0

- Linolenik asit (C), en çok

0,9

- Araşidik asit (C), en çok

0,6

- Gadoleik asit (C), en çok

0,4

- Behenik asit (C), en çok

0,2

- Lignoserik asit (C), en çok

0,2

Trans yağ asitleri, % (m/m) (metil esteri olarak)

 

- C T, en çok

0,05

0,20

0,20

- C T + C T, en çok

0,05

0,30

0,30

Trigliseritlerin 2-konumunda stearik ve palmitik asit toplamı, % (m/m), metil esteri olarak, en çok

1,5

1,8

1,8

Sterol bileşimi (Toplam sterolün kütlece yüzdesi)

 

- Kolesterol, en çok

0,5

- Brassikasterol, en çok

0,1

- Kampesterol, en çok

4,0

- Stigmasterol, en çok

Kampesterol için bulunan değer

- Deltastigmastenol, en çok

0,5

- Beta-sitosterol + delta-5 avenasterol + delta-5,

stigmastadienol + kloresterol + sitostanol +

delta 5,stigmastadienol, en az

93

- Eritrodiol + uvaol (toplam steroller içerisinde),

% (m/m), en çok

4,5

- Toplam sterol, mg/kg, en az

Stigmastadienler, mg/kg, en çok

0,15

50

50

- R1 1)

oranı, en az

-

12

12

Gerçek ve teorik ECN 42 2)

trigliserit içeriği arasındaki en büyük fark

0,2

0,3

0,3

Mumsu maddeler (C40+C42+C44+C46), mg/kg, en çok

Bellier indisi, en çok

17,0

Yarı kuruyan yağ

Bulunmamalı

Prina yağı

Bulunmamalı

Pamuk yağı

Bulunmamalı

Kolza (Rapiska) yağı

Bulun

mamalı

Mineral yağ

Bulunmamalı

Serbest yağ asitleri (oleik asit cinsinden),

% (m/m), en çok

1,0

2,0

3,3

0,3

1,5

Peroksit sayısı, milieşdeğer O

2/kg), en çok

20,0

5,0

15,0

UV ışınında özgül soğurma, nm’de, en çok

%1

Sosyal medya üzerinde etkili olmaya çal&#;&#;an "Nurcu" etiketli Sözler Kö&#;kü (&#;zmir), Çay House (Bursa), Ç&#;naralt&#; (Ankara) ve Hayalhanem (Mersin) isimli örgütlenmeler di&#;er "Nurcu" çevreler taraf&#;ndan "CIA'n&#;n 'Paralel'in yerine finanse etti&#;i yeni olu&#;umlar" olarak adland&#;r&#;l&#;yor. y&#;l&#;nda temelleri at&#;lan ama son birkaç y&#;lda h&#;zla büyüyen bu 4 yap&#;lanma, "Nur meslek ve me&#;rebine uymayan &#;&#;mar&#;k videolar&#;, lakayt sohbet ve faaliyetleri" nedeniyle "Nurcu a&#;abeyleri" de rahats&#;z ediyor.

NEO-NURCU YAPIYA K&#;M '&#;CAZET' VERD&#;?

"Mamak Havadis" haber sitesi, "Nurcu" gruplar aras&#;ndaki tart&#;&#;man&#;n ayr&#;nt&#;lar&#;n&#; yay&#;nlad&#;. Haberdeki iddialara göre, son dönemde özellikle sosyal medyada h&#;zla büyüyen 4 yap&#;lanma, di&#;er Nurcu gruplar&#;n dikkatini ve tepkisini çekti.

Ayr&#;nt&#;larda &#;u iddialara yer verildi:

Örgütlenme, kendisi de sosyal medyan&#;n "Nurcu Fenomeni" olan Nur Mektebi &#;lim ve Kültür Derne&#;i lideri U&#;ur Akkafa'dan "icazet" alan üniversite ö&#;rencileri Fatih Ya&#;c&#;, Halil Demiralp ve Kerem Leblebici taraf&#;ndan tarihinde &#;zmir'deki Sözler Kö&#;kü &#;lim ve Kültür Derne&#;i ile ba&#;l&#;yor. Bu Neo-Nurcu "çekirde&#;e" daha sonra Osman Sungur Yeken, Melih Ünver, Ceyhun Hamid Y&#;lmaz, Mehmet Y&#;ld&#;z, Burakcan Çelik, Serkan Akta&#; da kat&#;l&#;yor. &#;lerleyen y&#;llarda Osman Sungur Yeken, Ankara'da Ç&#;naralt&#; &#;lim ve Kültür Derne&#;i'ni; Mehmet Y&#;ld&#;z Mersin'de Hayalhanem &#;lim ve Kültür Derne&#;i'ni, Serkan Akta&#; ise Bursa'da Çayhouse &#;lim ve Kültür Derne&#;i'ni kuruyor.

SOLSYAL MEDYA FENOMEN&#; HAL&#;NE GEL&#;YORLAR

Özellikle video payla&#;&#;m sitelerinde varl&#;k gösteren "dernekler" Saidi "Nursi"nin risalelerini yaymak için üniversite ö&#;rencisi "sosyal medya gençleri"ni hedef al&#;yorlar. Gençlerin ilgisini çekmek için ne gerekiyorsa yap&#;yorlar: "sulu z&#;rtlak videolar", "ça&#;da&#; mekanlar", "sanal sohbetler", "best-seller kitaplar". "Neden Çayhouse?" sorusuna verdikleri cevap ise dikkat çekici: "Reklam olmas&#;, herkesin konu&#;mas&#; için bu ismi seçtik, haf&#;zalara kaz&#;n&#;yor". Tümü "reklam"a dayanan etkinlikler "çekirdek" kadroyu "sosyal medya fenomeni" haline getiriyor. "Genç k&#;zlar" etraflar&#;nda toplanmaya ba&#;l&#;yor.

&#;LK F&#;NANSÖR: &#;UURSUZCA YAPTIKLARI HATALAR

&#;&#;te tam o noktada "çekirde&#;e" ilk maddi yard&#;mda bulunan ve hatta "dernek" isimlerinin baz&#;lar&#;n&#; da bizzat belirleyen U&#;ur Akkafa ile yollar ayr&#;l&#;yor. Akkafa, funduszeue.info internet sitesine 16 Nisan tarihinde verdi&#;i röportajda ayr&#;l&#;&#;a gerekçe olarak &#;unlar&#; söylüyor:

"Bu karde&#;lerime uzun zaman baz&#; noktalarda uygun olmayan ve do&#;ru bulmad&#;&#;&#;m ve zarar görmemeleri için yanl&#;&#; faaliyetleri konusunda nasihatlerde bulundum.

Ta ki Fatih (Ya&#;c&#;) karde&#; ile yapt&#;&#;&#;m&#;z son görü&#;meye kadar. Son konu&#;mam&#;zda han&#;mlar&#;n kat&#;ld&#;&#;&#; seminerler ile ilgili ya&#;anan s&#;k&#;nt&#;lar ve uygun olmayan lakayt davran&#;&#;lar&#; ve baz&#; olumsuz videolar ve sosyal medyada payla&#;t&#;klar&#; &#;ahsi foto&#;raflar&#; konusunda yanl&#;&#;lar&#;n&#;n oldu&#;unu ifade ettim. Bu zamana kadar hemen hemen her konuda isti&#;are ederlerdi nas&#;l yapal&#;m nelere dikkat edelim abi diye sorarlard&#;.
Ama bu sefer farkl&#; bir tepki verdi ve &#;öyle dedi: "Abi biz senden art&#;k olumlu ele&#;tirileri duymak istiyoruz” ben bunun üzerine mesaj&#; ald&#;m. Nefis hatalar&#; ile yüzle&#;mek istemez ve hatalar&#;n&#;n söylenmesinden rahats&#;z olur. Bu karde&#;lerin takipçilerinin ço&#;unlu&#;unun genç k&#;zlardan olu&#;mas&#; ve &#;uursuzca yapt&#;klar&#; hatalar&#; alk&#;&#;lamalar&#; ise hatalar&#;n&#; görememe veya görmek istememe hissiyat&#;n&#; ortaya ç&#;karm&#;&#;."

&#;K&#; 'NURCU A&#;ABEY'DEN DARBE: &#;AHISLARI HAKKINDA &#;ÜPHELER&#;M&#;Z VAR

Neo-Nurcu örgütlenmeye bir darbe de "Nurcu" çevrelerin iki "a&#;abeyi" Hüsnü Bayramo&#;lu ve Abdullah Ye&#;in'den geliyor. "Sözler Kö&#;kü Gençlerine Uyar&#;" ba&#;l&#;kl&#; metinde Ye&#;in,"&#;nsanlar&#; etraf&#;na toplamak için, &#;aklabanl&#;k yaparak güldürmeye çal&#;&#;mak dinen caiz de&#;ildir. Akl&#; ba&#;&#;nda olan bunlar&#; dinlemez" aç&#;klamas&#; yap&#;yor. Aç&#;klaman&#;n devam&#; ise çok daha a&#;&#;r sözler içeriyor:

"Bu gençler 'Nur hizmeti yap&#;yoruz (!)' diye ortaya ç&#;k&#;p, sonras&#;nda kendileri kitap yaz&#;p ve sürekli kendi kitaplar&#;n&#;n reklam&#;n&#; yapmaya ba&#;lad&#;lar ve kendi kitaplar&#;n&#; sat&#;n almalar&#; için takipçilerini sürekli te&#;vik edip, imza günleri ve k&#;zl&#; erkekli seminerler tertip ettiler ve seminer ç&#;k&#;&#;lar&#;nda kendi kitaplar&#;n&#; satt&#;lar.

Bir de üstüne lakayt tav&#;rl&#; &#;&#;mar&#;k video ve sohbetler haz&#;rlay&#;p, sosyal medyada sürekli boy boy &#;ahsi foto&#;raflar&#;n&#; payla&#;&#;p bir nur talebesine hiç yak&#;&#;mayacak &#;ekilde, &#;ah&#;slar&#;n&#; ön plana al&#;p, genç k&#;zlar&#; kendilerine celp edecek &#;ekilde pop star gibi tav&#;rlar sergilemeye ba&#;lad&#;lar."

Bayramo&#;lu'nun Sözler Kö&#;kü için kulland&#;&#;&#; ifadeler de pek yenilir-yutulur cinsten de&#;il:

"Nur meslek ve me&#;rebine uygun olmayan faaliyetlerini &#;srarla devam ettirmeleri bizim hüsn-ü zann&#;m&#;z&#; k&#;rmakta ve zihnimizde &#;ah&#;slar&#; hakk&#;nda &#;üpheler olu&#;turmaktad&#;r".

'K&#;TAPLARI FAT&#;H YA&#;CI YAZMADI!'

Devam&#;nda ise i&#;ler çok daha çirkin hale geliyor. Fatih Ya&#;c&#; ile birlikte hareket eden Yusuf Karahan, Bilal Çaylak ve Mert Ye&#;ilyurt 4 Ekim 'de yine bir video payla&#;&#;m sitesinden yapt&#;klar&#; aç&#;klamayla Sözler Kö&#;kü'nden ayr&#;l&#;l&#;yorlar. Bilal Çaylak ve Mert Ye&#;ilyurt, Fatih Ya&#;c&#;'n&#;n kimi kitaplar&#;n&#; asl&#;nda kendilerinin yazd&#;klar&#;n&#; ama Ya&#;c&#;'n&#;n ismiyle bas&#;ld&#;&#;&#;n&#;, iyi niyetlerinin suistimal edildi&#;ini öne sürüyorlar. Ayr&#;l&#;k sonras&#;nda ise Yusuf Karahan'&#;n iddias&#;na göre "Sözler Kö&#;kü'nden baz&#; ki&#;iler bizi tehdit ettiler. Bizleri fitne ç&#;kartmak ve hatta hainlikle suçlad&#;lar".

'BUNLAR CIA OLU&#;UMLARI'

Almanya merkezli "Nurcu"lar&#;n yay&#;n organ&#; funduszeue.info internet sitesi Neo-Nurcu örgütlenmeyi FETÖ / PDY ile kar&#;&#;la&#;t&#;rarak &#;unlar&#; yaz&#;yor:

"'den sonra CIA, Paralel'i kontrol alt&#;na ald&#; ! Dünya genelinde büyük yat&#;r&#;m yapt&#;! Okullar, hanlar, hamamlar, medreseler açt&#;rd&#;! Büyük para ak&#;&#;&#; sa&#;land&#;! Art&#;k paralelin bileti kesilmi&#;ti, tasfiye olunacak. Peki "üst ak&#;l" bo&#; duracak m&#;? Elbette ki hay&#;r. Yeni olu&#;umlarla devam edecekti. Bu be&#; senede etraf&#;m&#;za bir bakal&#;m neler olu&#;mu&#;.

1.Sözler Kö&#;kü

funduszeue.info Mektebi

3.Ç&#;naralt&#;

4.Çay House

'Peki ne var bunda masumane gençler risale dersi yap&#;yorlar !' diyebilirsiniz. Halbuki ayn&#;s&#;n&#; y&#;llar önce paraleller için de söylememi&#; miydik? Peki bu yap&#;y&#; bir inceleyelim: paralellerle olan benzerlikleri çok dikkat çekici

funduszeue.info&#; y&#;l gibi k&#;sa bir sürede h&#;zl&#; geli&#;meleri (finans)

funduszeue.infoin çocuklar&#;n&#; ele geçirmeye çal&#;&#;malar&#;

funduszeue.infoimizin derslerine gelip kartvizit da&#;&#;t&#;p cemaatimizdeki abileri kendi yerlerine davet etmeleri

funduszeue.info medyada çok güçlü olmalar&#;

funduszeue.info-ku&#;amda asri giyinmeleri (gizlilik)

6.&#;lk ç&#;k&#;&#; yeri &#;zmir

funduszeue.infoerini birbirlerinden ayr&#; göstermeleri, k&#;saca diyorlar ki &#;stanbul'un Ankara'n&#;n bizimle alakas&#; yok (hücre yap&#;lanma)

8. Kendilerini ba&#;&#;ms&#;z (!) ve tüm cemaat ve sair olu&#;umlar&#;n üstünde görüyorlarm&#;&#;

Tek fark:

Bir zamanlar a&#;lama aya&#;&#;na birisi milleti çekti kendine, bu gençler de güldürerek çekmeye çal&#;&#;makta. Bir paran&#;n iki yüzü"

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası