iskenderun kömbesi tarifi / Hatay’ın benzersiz bayram klasiği: Kömbe tarifi! | Yıldız Öz Samaha Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Iskenderun Kömbesi Tarifi

iskenderun kömbesi tarifi

🍪Cevizli Kömbe Kurabiyesi Tarifi, Nasıl Yapılır? (Hatay, Antakya)

Hatay usulü kömbe nasıl yapılır? Güzel kokulu, lezzetli ve dayanıklı bayram kömbesi, mahallî deyişle "Kömbe gureybesi" nasıl yapılır? Her sene komşu ve akrabaların bayram evvelinde toplanıp imece usulü hazırladığı Ramazan kurabiyesi kömbe, hamuruna yedi - sekiz farklı baharat kullanılıp cevizli, fıstıklı, hurmalı ve susamlı olarak dört şekilde yapılıp, bilahare tahta kalıplarla biçimlendirilerek tepsilere alınıp taş fırınlarda pişirilir. Ramazan Bayramında, misafirlere kömbe ikram edilir. İskenderun bayram kömbesi tarifi (hatay) arıyorsanız doğru yerdesiniz. "Hatay kurabiyesi nasıl yapılır? Kömbenin Malzemeleri Nelerdir? Kıyır kıyır kömbe tarifi var mı?" diyenlere işte resimli kömbe (ma'mul, معمول) kurabiye tarifi Antakya usulü

KOMBE KURABIYESI 3

Antakyalı Kömbe Kurabiyesi Malzemeleri - Sütlü Kömbe Tarifi Hatay İçindekiler - Hatay Kömbesi Malzemeleri

gr tereyağı

Bir çay bardağı sıvı yağ

Bir su bardağı toz şeker

Yarım su bardağı süt

Bir paket kabartma tozu

Bir paket vanilya

Bir çay kaşığı dövülmüş karanfil

Bir çay kaşığı mahlep

İki çay kaşığı tarçın

(istenirse ilave kömbe kurabiye baharatı olarak birer çay kaşığı zencefil tozu, muskat, dövülmüş damla sakızı, yeni bahar, reyhan)

Bir avuç öğütülmüş ceviz içi

Üç - dört bardak un

Susam (küncü)

Varsa kömbe kalıbı

KOMBE KURABIYESI 1

Hatay Usulü Bayram Kömbesi Tarifi - Kolay Kömbe Nasıl Yapılır? - Hatay Kömbe Tarifi - Kombe Kurabiyesi Nasıl Yapılır? Hatay Cevizli kömbe Tarifi

  1. Kömbe hamuru nasıl yapılır? Yoğurma kabının içine sıvı yağ, tereyağ ve toz şeker konulur. Süt ilave edilerek tereyağı eriyinceye kadar karıştırılır.
  2. Bir miktar unun içine kabartma tozu vanilya ve baharatlar eklenir.
  3. Yoğurma muamelesine devam ederken azar azar un ilave edilir. En son ceviz eklenerek çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir.
  4. Kalıbın büyüğüne göre hamurdan parçalar alınır, yuvarlanır ve susama batırılır. Kömbe, varsa kerebiç kalıbının içine bastırılır.
  5. Şekillenen Kömbe Kurabiyeleri aralıklı olarak fırın tepsisine dizilir ve derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Cam kavanozlara konulup hava alması önlenirse uzun süre dayanır.

Hatay Yöresine Ait Kömbe Nasıl Yapılır?, Hatay Kömbesi İçine Ne Konur? Cevizli Kömbe Kurabiyesi Antakya Tarifi, Kömbe Yapımı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kömbe Kurabiyesi Yapımının, Antakya Kömbesinin Püf Noktaları:

  1. Kömbe Kurabiye Kalıbı: Mahallî olan bu kalıplar normalde tahtadan yapılmakla beraber bazı bölgelerde plastik ve farklı boyutlarda olanlarını bulmak mümkündür. İnternette çok farklı fiyatlarla satılmaktadır. Kömbe kalıbı(yoksa nasıl yapılır) Hatay usulü kömbe tarifini yaparken Kömbe kalıbı veya kerebiç kalıbına ulaşılamıyorsa elle veya başka bir kurabiye kalıbı ile normal kurabiye şekli verilip susama batırılıp pişirilebilir.
  2. Meşhur Kömbe Kurabiye Nerenin? Esas olarak Hataydır. Ramazan ve bayramlarda da Antakya, Hatay, Reyhanlı, Hassa civarında mahallî olarak tercih edilen bu kurabiye tahin ilavesi ile de yapılabilir. Farklı yöresel kömbe tarifi ile karşılaşmak da mümkündür. Küçük farklarla yapılan Maraş ve Gaziantep Bayram Kömbeleri, Osmaniye Bayram Kömbesi ve Kadirli Bayram Kömbesi de Ramazan Bayramlarında yapılan nefis kurabiyelerdir. Mahalli olarak kömbe yapımında sarı un, beyaz un, Vita yağı, kömbe baharatı (damla sakızı, karanfil, muskat, yeni bahar, mahlep vardır), ceviz, hurma kullanılır. Bol susam dökülür.
  3. Cevizli dışında susamlı, hurmalı ve fıstıklı da yapılan bu bayram pastası sekiz çeşit baharatı kapsayan hazır kömbe kurabiyesi baharatı karışımı ile de yapılabilir.
  4. Hatay kömbesi baharatı nedir? Kömbe baharatı evde nasıl yapılır? Kömbe baharatının içinde ne var? "Hatay Çöreği Nasıl Yapılır?" dendiğinde misler gibi kokan kurabiyelerin sırrı olan kömbe baharatı akla gelir. Baharatların miktarları birbiriyle dengeli olduğu için biri diğerini bastırmaz. Üç adet damla sakızı bir poşetin içinde sert bir cisimle vurularak toz haline getirilir. Bir kavanoza dökülür. Muskat cevizi küçük bir rende de yarım çay kaşığı kadar rendelenip kavanoza eklenir. Birer çay kaşığı yeni bahar, toz tarçın, karanfil tozu, mahlep, zencefil tozu ilave edilerek kavanozun kapağı kapatılıp karıştırılır. Bazıları vanilin ve Hindistan cevizi de ilave ederek 9 çeşit baharat karışımı yaparlar. Tüm bu baharatları bir kabın içinde karıştırıldığı gibi rondodan da geçirilebilir. Ayrıca havanın içinde de dövülebilirler. Kavanoza dökülüp kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapalı olarak serin ve kuru bir yerde saklanırsa uzunca bir süre koku ve tazeliklerini kaybetmeden muhafaza edilebilir. Kömbe baharatı kek ve kurabiyelerin harcına, sütlü tatlılarının üzerine veya içerisine eklenerek kullanabilir.
  5. Tescilli Hatay Kömbesi Tarifi Hatay Kömbesi; kendine özgü baharatlı hamur bileşimi ile sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan tatlı bir kurabiye çeşididir. Hatay Kömbesi yapımında kullanılan hamurun özelliği, yapışkanlığının az olmasıdır. Kömbe baharat karışımı; tarçın, yenibahar, karanfil, muskat, zencefil, mahlep ve damla sakızından oluşur. Bu karışım, özellikle tarçından dolayı, Hatay Kömbesine kahverengi renk tonlarını verir. Ayrıca kömbelerde tarçın, yenibahar ve zencefil aromaları belirgin şekilde hissedilir. Hatay Kömbesi sade, hurmalı veya cevizli olarak 3 şekilde üretilir. Özel olarak üretilmiş tahta kalıplarda şekillendirilir. Sade Hatay Kömbesi; kenarları tırtıklı daire şeklinde ve gevrektir. Hurmalı Hatay Kömbesinin üstü bombeli oval şeklinde, gevrek ve hurmadan dolayı yumuşaktır. Cevizli Hatay Kömbesi yuvarlak yarım disk şeklinde ve gevrektir. Hatay Kömbesinin geçmişi eskiye dayanır. Eskiden sadece bayramlarda ve özel günlerde üretilirken yoğun talep üzerine her gün üretilmeye başlanmıştır. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi ve ürün şekillendirme usulü içerir ve hamura kıvamının kazandırılması ustalık becerisi gerektirir.
    İmal Usulü:
    Hatay Kömbesinin Bileşenleri ve Miktarları: Un ,5 kg, krema/tereyağ g, bitkisel yağ ml, süt ml, Su ml, beyaz şeker (pudra veya toz halde) g, kömbe baharat karışımı ,5 çorba kaşığı, kabartma tozu 0, kaşık, hurma ezmesi 10 g, kırılmış ceviz içi 10 g, susam Kömbelerin üst kısmını süsleyecek miktarda
    Hatay Kömbesinde kullanılan baharatlar ve miktarları (1 kg için): Bileşen Miktarı (g): Toz tarçın , yenibahar , karanfil , muskat , zencefil , mahlep , damla sakızı
    Tarifi: Bir kapta krema / tereyağı / margarin, bitkisel yağ, süt, su, beyaz şeker ve kabartma tozu bir mikser ile yeknesak hale gelinceye kadar karıştırılır. Üzerine un ve kömbe baharat karışımı azar azar ilave edilerek elle veya bir hamur yoğurma makinesi ile dakika yoğurulup hamur hazırlanır. Arzu edilirse hamur bir gece buzdolabında dinlendirilir. Bu aşamadan sonra kömbe üretimi sade, hurmalı veya cevizli olarak iki farklı şekilde üretilmeye devam edilir.
    Hurmalı Hatay Kömbesi için; hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp düzleştirilir veya küçük bir fincan gibi şekil verilir, ortasına hurma ezmesi yaklaşık 10 g konup kapatılarak topak / beze adı verilen toplar haline getirilir. Geleneksel tahta kalıba yerleştirilmeden önce bezelerin bir yüzeyi susama batırılır. Kömbelerin susam ile kaplanmış yüzeyleri tahta kalıp içine yerleştirilip şekil verildikten sonra kalıp sertçe bir zemine vurularak kömbenin kalıptan ayrılması sağlanır. Hurmalı Hatay Kömbesi için kullanılan kalıplar, yuvarlak veya oval olup derindir.
    Cevizli Hatay Kömbesi için; ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar alınıp düzleştirildikten sonra ortasına yaklaşık 10 g kadar kırılmış ceviz konduktan sonra hamur kapatılarak topak / beze adı verilen toplar haline getirilir. Bir tarafı susama bastırılır. Geleneksel tahta kalıbın içine bastırarak yerleştirilir.
    Sade Hatay Kömbesi, cevizli Hatay Kömbesi ile benzer şekilde hazırlanır.
    Hazırlanan kömbeler, °C sıcaklıktaki fırında, üzerleri pembeleşinceye kadar yaklaşık dakika pişirilir. Hatay Kömbesi, gıda ile temasa uygun ambalajlarda satışa sunulur. Serin ve kuru bir yerde 1 ay muhafaza edilebilir. Sade, hurmalı ve cevizli Hatay Kömbesi üretiminde kullanılan tahta kalıplar birbirinden farklıdır. Hurmalı Hatay Kömbesinde yuvarlak veya oval derin kalıplar (,5) cm derinlik kullanılır. 5 kilo kömbe tarifi ölçekler dengeli şekilde arttırılarak elde edilebilir.
  6. Kömbe kerebiç tarifi Kerebiç kendi kreması ile sunulur. İki adet çöven otu kökü iyice yıkanıp dört su bardağı su ilave edilir. Bu durumda bir gece bekletilip devamında iki saat kaynatılır. Suyu azalırsa eklenir. Pişince, ocak kapatılır, süzülür ve dört su bardağı pudra şekeri ilave edilip eritilir.
  7. Kömbe kurabiye kaç kalori diye merak edilirse; kömbe kurabiye kalıbının büyüklüğüne göre değişebileceği dikkate alınarak kömbe kurabiye kalorisi kalori civarında olabilir.
  8. Reyhanlı Kömbesi Tarifi de aynı şekilde yapılır. Kömbenin (mamulun) içine hurma, fındık, fıstık, badem, incir ceviz gibi bir zenginleştirici malzeme konularak bilhassa Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı sofralarında ikram edilir. Top şeklinde, kubbeli veya basık kurabiye şeklinde olabilirler. Özel ahşap kalıplarda yapılabildiği gibi el ile dekore edilebilirler.
  9. Ağızda Dağılan Kömbe Tarifi: Hatay usulü bayram kömbesi tarifiyle elde edilecek Kömbe kurabiyeleri yeterince gevrek olacaktır. Bu maksatla hatay yoresi kombe tarifinde margarin kullanımını doğru bulmuyoruz.
  10. Osmaniye Bayram kömbesi nasıl yapılır? Tahinli Kömbe Kurabiye gram taze yağ eritilip ılık hale getirilir. İçine bir su bardağı yoğurt veya süt, iki su bardağı toz şeker, yarım su bardağı sıvı yağ, bir su bardağı tahin, yanında bir tatlı kaşığı kömbe baharatları katılıp şeker eriyinceye dek güzelde karıştırılır. Sonra birer paket vanilya ile kabartma tozu ve alabildiği kadar un ilave edilir. Çok sert ve çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Fazla yoğrulursa hamur yağını çıkaracağından lezzeti bozulur. Birkaç dakika üzeri örtülü dinlendirilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanır. Susama batırılıp tepsiye yerleştirilir. derecede önceden ısıtılmış fırında takip edilerek pişirilir.
  11. Hatay Hurmalı Kömbe Tarifi: "Hatay kömbesi nasıl yapılıyor?" derken hurmalı tarzından da bahsetmek gerekir. Hurmalı Kömbe için gram kadar hurmanın çekirdekleri çıkarılıp bıçakla kıyılarak ufaltılır veya robottan geçirerek macun haline getirilir. Hamurdan alınan parçalar elle yuvarlanır, bastırıp yassılaştırılır. Bir parça hurma içine alınıp kapatılır. Susama batırılıp uygun büyüklükte bir kömbe kalıbına basılır. Kalıp sert bir yere hafifçe vurup kurabiye çıkartılır.
  12. Kömbe Kurabiye nerede satılır? Kömbe kurabiye SİPARİŞİ, Hatay Kömbesi Fiyatı Hatay Cevizli Baharatlı Kömbesi, satıcısına ve türüne göre değişen fiyatlarla kilosu 38,,00TL arasında internette bulunabilir.
  13. Kömbe nasıl saklanır. Kömbelerin nemden korunmak kaydıyla cam kavanozlarda altı - yedi ay bozulmadan saklanabileceği söylenir.
  14. Kömbe tarifi (Sivas) Yoğurma kabına gram eritilmiş tereyağı, iki su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ konulup çatalla çırpılır. Ardından azar azar aldığı kadar elenmiş un, kabartma tozu, tuzu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene dek yoğrulur. qDaha sonra hamur yağlanmış fırın tepsisine iyice yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla delikler açılır ve dilimlenir. Önceden ısıtılmış derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişen kömbe ılıdıktan sonra dilimlenerek sunulur. Arasına kıymalı soğanlı bir harç konulan iki kat hamur halinde de yapılır.
  15. Kömbe tarifi (Sivas) Yoğurma kabına gram eritilmiş tereyağı, iki su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ konulup çatalla çırpılır. Ardından azar azar aldığı kadar elenmiş un, kabartma tozu, tuzu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene dek yoğrulur. qDaha sonra hamur yağlanmış fırın tepsisine iyice yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla delikler açılır ve dilimlenir. Önceden ısıtılmış derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişen kömbe ılıdıktan sonra dilimlenerek sunulur. Arasına kıymalı soğanlı bir harç konulan iki kat hamur halinde de yapılır.
  16. Kömbe ve Sarı Un Kömbe hamurunda kısmen sarı un kullanılabilir. Sarı un diğer adıyla "durum buğday unu" sağlık için çok faydalı ve yüksek besin değerleri ihtiva eden bir undur. Sarı un isminin kaynağı üretildiği buğdayların sarı renk veren buğdaylar olmasıdır. Normal buğday türlerinden daha kaliteli olan durum buğdayından imal edilen bu un sert yapısından dolayı makarna yapımında kullanılırken lezzeti yüksektir. Durum buğday unları kullanıldığında ekmeğe alışılmış dışında bir renk verir ve ekmek yapısını da yoğunlaştırır. Bu sebeple kullanıldığı her yere lezzet katar. Durum buğday unlarının sahip olduğu vitamin ve protein değerleri normal unlara kıyasla daha çoktur. Sarı lif nispeti yüksek olduğundan yenildiğinde açlık hissini daha uzun süreli yok eder.

KOMBE KURABIYESI 2KOMBE KURABIYESI 4

Bayram için kolay baklava yapmak isterseniz:HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ KOLAY BAKLAVA🔸, BAKLAVALIK YUFKADAN BÜLBÜL🐦 YUVASI TATLISI

Bayram tatlısı olarak revani de uygundur:KOLAY REVANİ TATLISI veya 9 KAŞIKLI🥄 TATLI (HAFİF REVANİ)

CEVİZLİ ÜZÜMLÜ NOKUL (Bafra, Samsun), 🍪ANASONLU (MAYANALI) TATLI KAHKE (Kilis, Gaziantep, Hatay), 🍪BAYRAM☪️ TAPLAMASI TARİFİ (Samsat Gevreği, Adıyaman Çöreği, Kıllor, Kilorê Aydîyê)

Hatay mutfağının diğer nefis örnekleri de ilginizi çekebilir:

BERGAMOT REÇELİ NASIL YAPILIR? (Antalya, Hatay)
SAKAL KALDIRAN TATLISI (Hatay, Antakya)
CENNET ÇAMURU TATLISI (Kilis, Halep, Antakya, Hatay)
🥣AYA ÇORBASI (Hatay, Antakya)🍲
ETLİ KEPSE PİLAVI🍚 (Hatay, Suriye)
ÖCCE MÜCVERİ (Hatay, Antakya, Gaziantep, Kilis)
PATLICANLI🍆 MÜTEBBEL (Mutabbal; Hatay, Antakya, Halep, Suriye, Lübnan)🥗
BABAGANNUŞ SALATASI🥗 (Abugannuş; Adana, Gaziantep, Hatay)
BELEN TAVA (İskenderun, Antakya, Hatay)
TEPSİ KEBABI (Sini Kebabı, Hatay, Antakya)
KAYTAZ BÖREĞİ (Antakya, Hatay)
NOHUTLU FİRİK PİLAVI🍚 (Gaziantep, Kilis, Hatay)
ŞIHILMAHŞİ (DOLMALARIN ŞAHI Kilis, Hatay, Antakya, Antep)
🥣MAHLUTA ÇORBASI (Antakya, Hatay)🍲
🍪ANASONLU (MAYANALI) TATLI KAHKE (Kilis, Gaziantep, Hatay)
EV YAPIMI HATAY Antakya USULÜ KÜNEFE Peynirli Tel Kadayıf Tatlısı
PRATİK MUHAMMARA (CEVİZLİ BİBER🌶️, ACUKA; Hatay, Gaziantep)
EVDE HUMUS YAPIMI (Hatay, Antakya)
FELLAH KÖFTESİ Sarımsaklı köfte Adana, Mersin, Antakya Hatay
KOLAY FAVA (BAKLA EZMESİ) (Hatay, Antakya)
KAĞIT KEBABI (Hatay, Antakya)
🍪KÖMBE KURABİYESİ TARİFİ (Hatay, Antakya)
TAHİNLİ KABAK TATLISI TARİFİ Hatay, Antakya, Antalya, Aydın
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay)
SEMİRSEK (Hatay)
SEMBUSEK, SEMSEK TARİFİ (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)
TAZE KEKİK SALATASI (ZAHTER SALATASI)🥗

Hatay’ın benzersiz bayram klasiği: K&#;mbe tarifi!

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Merhabalar sevgili dostlar… Bir Ramazan ayını daha uğurluyor, bir bayramla daha kucaklaşıyoruz. Fakat en çok da bu sene “Nerede o eski bayramlar” diyoruz, en çok da bu sene eski bayramları özlüyoruz. Yaraları birlikte sarmak içinse deprem bölgesinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Şu sıralar sık sık Hatay’ı ziyaret ediyor, bölgede gelişen ihtiyaçları yerinde tespit edip, yardım ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Orada her ne kadar buruk bir heyecan olsa da özellikle çocuklar için bayramı gerçekten bayrama dönüştürebilmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.

Haberin Devamı

Bu hafta da sizinle çocukluğumun bayram simgesi olan Hatay Kömbesi’nin tarifini paylaşmak istiyorum. Hatay’da her yıl,Ramazan Bayramı’na son bir hafta kala tüm evlerde kömbeler yapılmaya başlanıyor. Anadolu’nun birçok yerinde yapılan bu tarif, İskenderun’da oldukça farklı bir şekilde hazırlanıyor. UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Hatay’ın kömbesinin tescillendiğini de belirtmeden geçmek istemiyorum. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen kömbe, geçtiğimiz yıl Hatay’ıntescil edilen coğrafi işaretli ürünleri arasına girdi.

Mahalli adı ‘Bayram Kömbesi’ olan bu tarifin benim için anlamı ise çok özel. Küçükken evimizde, her bayram öncesinde imece usulü kömbeler hazırlanır, ben de çocukluk tabirimle ‘fırıncı abiye’ pişirmesi için tepsiyle götürürdüm. Öyle ki kömbe yapmadan bayramın geldiğini anlamazdım. Bayram öncesi tüm komşu ve akrabaların birbirinde toplanıp yaptığı ve Hatay’ın künefeden sonra vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan bu kömbeler, taş fırınlarda pişirildiğinde, İskenderun sokaklarında nasıl büyüleyici bir kokunun yayıldığını keşke size kelimelerle tarif edebilsem ama ne yazık ki bu çok da mümkün değil. Yıllar geçtikçe artan taleple artık kömbe Hatay’ın birçok tarihi çarşısında üretilip satışa sunuluyor.

Bir nevi Ramazan kurabiyesi olarak da tanınan kömbe, içeriğindeki yağ, şeker, un ve özel kömbe baharatlarıyla ünlüdür. Kömbe baharatı ise aktarların belirli oranlarda karıştırdığı sekiz ya da dokuz çeşit baharatlardan oluşur. Hamuruna karanfil, mahlep, tarçın, damla sakızı, yenibahar, zencefil ve muskat cevizi gibi baharatlar katılarak yoğrulan kömbe; cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere dört farklı çeşitte hazırlanabiliyor. Siz öne çıkmasını istediğiniz baharatı aktarlar ile hazırlayabilir ya da hazır kömbe baharatı satan yerlerden alabilirsiniz. Son olarak tepsilere alınan kömbeler, taş fırınların yolunu tutuyor. Fırına verilen kömbeler, odun ateşi közünde yavaş yavaş pişiyor. Ramazan bayramlarında eve gelen misafirlere ikram edilen bu lezzet, hamurunda yumurta ve yoğurt bulunmadığı için de kavanozda, ağzı kapalı şekilde saklandığında yaklaşık bir seneye kadar tazeliğini koruyabiliyor. Hiçbir şekilde kırılma, bayatlama ve bozulma olmuyor. Özellikle bayram sofralarının aranan lezzeti kömbeyi ben bayramda çay ile ikram etmenizi öneriyorum.

İskenderun’da kömbelerin şekillendirildiği kömbe kalıpları da en az bu lezzet kadar büyük önem taşıyor. Kömbelerin belli bir kalınlığa ulaşabilmesi ve gerekli şekli alabilmesi için, birinci sınıf ağaçların çeşitli aşamalardan geçirilerek üretildiği küçük ahşap kalıplar kullanılıyor. Bu kalıpların üretim yolculuğu ise önce çizim ve kesimle başlıyor. Sonra tornası yapılıyor, ardından içi oyuluyor ve nakışı yapılıyor. Zımparası da tamamlandıktan sonra satışa hazır hale geliyor. Hatay çevresinde birçok farklı modeli üretilen bu ahşap kömbe kalıpları ister yöresel bağlılık deyin ister daha sağlıklı olması gerekçesiyle deyin, topraklarımızda plastik şekillendiricilerden daha fazla tercih ediliyor. Benim de mutfağımda çeşit çeşit ahşap kömbe kalıplarım vardır. Hatta son kalıplarımı Antakya çarşısından, Nurten abladan aldım.

Kömbenin yapılışından kısaca bahsedecek olursak; genişçe bir kapta un, vanilya, kabartma tozu ve kömbe baharatı harmanlanır. Tereyağı ve bitkisel yağ ekleyip yoğurulur. Ayrı bir yerde su, şeker ve sıvı yağlar karıştırılır ve unlu karışıma yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam edilir. Hamur kıvam aldıktan sonra özel kalıbı olan kömbe kalıbına önce susam serpip sonra hamuru üzerine bastırıp şekil verilir. Ters çevirerek fırın tepsisine yerleştirilir. Kömbeleri, pişirilip soğutulduktan sonra ağzı kapalı olarak kavanozlarda saklayabilirsiniz. Tüm detaylardan bahsettiğimize göre artık kömbenin ince detaylarına geçebiliriz. Şimdiden herkese mutlu bayramlar diliyorum!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hatay’ın benzersiz bayram klasiği: Kömbe tarifi


Malzemeler

Haberin Devamı

gr tereyağı
gr bitkisel yağ
gr toz şeker
10 gr kabartma tozu
5 gr vanilin
5 gr karbonat
3 gr kömbe baharatı
gr sarı un
gr ceviz içi
50 gr susam

Yapılışı

. Öncelikle yağı eritin ve hafif ılıttıktan sonra genişçe bir yoğurma kabına alın. Şekeri ilave edin ve elinizle güzelce karıştırın.
. Ardından sırasıyla vanilin, kabartma tozu, karbonat ve kömbe baharatını ekleyin.
. Unu azar azar kontrollü şekilde ekleyerek kıvam alana kadar yoğurun. (Bazen çok ya da az un isteyebilir, yağlı bir hamur olacağı için ne sert ne de çok yumuşak bir kıvamda olmalı.)
. Hazır olan kömbe hamurunu on dakika kadar serin bir yerde dinlendirin.
. Elinizdeki kömbe kalıplarına denk gelecek kadar parçalar alarak elinizle yuvarlayın.
Ardından hamuru kaseye aldığınız susama batırın, daha sonra da kalıba bastırın. Kömbe kalıbının şeklini alan hamuru ters çevirerek kalıptan alın. (Kalıptaki hamurun dilerseniz orta kısmını açarak ceviz ya da hurma ekleyebilirsiniz.)
. Hazır olan kömbeleri fırın tepsisine dizerek önceden ısıtılmış derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
. Soğuduktan sonra hemen tüketmeyecekseniz kavanozlara alarak muhafaza edebilirsiniz, uzun süre taze kalacaktır. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun. 😊

#K&#;mbe#Hatay#K&#;mbe Tarifi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz tatlı lezzeti: "Kömbe" Hatay’ın tarihi kömbesinin kalıplarından itibaren başlayan yolculuğu Kömbe Kalıbı Ustası Şahin Kadınoğlu: “Kalıplar 8 aşamadan geçirilerek üretiliyor” Ev hanımı Füsun Güven: “Hatay’a özgü lezzet olan kömbe özellikle bayramlarda yapılır”

Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz lezzetlerinden olan kömbeler (kuru pastakurabiye), meşakkatli yolculuğun ardından çayların yanında yerlerini alıyor. Özellikle bayramlarda neredeyse her evde yapılan kömbeler, Hatay’ın künefeden sonra vazgeçilmez tatlı lezzetleri arasında yer alıyor.
Çayların yanında tüketilen kömbelerin yapımında kullanılan kömbe kalıpları da kömbeler kadar önem taşıyor. Kömbenin şekil alması ve kalınlığının belirlenmesi için kullanılan kalıplar, birinci kalite ağaçlar kullanılarak ve 8 aşamadan geçirilerek üretiliyor. Yaklaşık farklı modeli üretilen ahşap kömbe kalıpları, plastik kalıplara istinaden daha çok tercih ediliyor.
Türkiye’nin dört bir yanına ahşap kömbe kalıbı gönderdiklerini ve yapılan işçiliğin çok zahmetli olduğunu söyleyen Hataylı Kömbe Kalıbı Ustası Şahin Kadınoğlu, “7 yaşından beri baba mesleğini yapıyorum. 12 yaşında tornaya girdim. Şu an yaşım Oldu bitti tornayla uğraşıyordum. Genellikle kömbe kalıplarıyla uğraşıyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafına kömbe kalıpları gönderiyoruz ve baya zahmetli bir iş elimizden geldiğince yetiştirmeye çalıştırıyoruz. 8 aşamadan geçiyor, önce çizim sonra kesim, kesimden sonra tornası yapılıyor, torna yapıldıktan sonra içi oyuluyor, nakışı yapılıyor. Zımparasını vuruyor, sonra da piyasaya sürüyoruz. 89 aşamadan sonra tamamlanıyor ve ekseri müşterilerimiz bunları beğeniyor. Ve özelliği de şu gürgeni fırlanmamış ağacı kullanıyoruz, birinci kalite ağacı kullanıyoruz. Yeter ki daha dayanıklı olsun ev hanımlarımızın genellikle tercih ettikleri kullandıkları ahşap ürünleri bunların plastikleri var. Sağlıklı olmadığı için şu an herkes ahşap üzerinden kalıpları alıyorlar. Ve desen desen modellerimiz var, yaklaşık tane modelimiz var” dedi.
Kömbenin genellikle Ramazan aylarında yapıldığını ifade eden Usta Kadınoğlu, kömbenin çok çeşitle yapılabildiğini söyledi. Kadınoğlu, “Kömbe dediğimiz genellikle Ramazan aylarında çıkan pastalarımız, kurabiyelerimiz onlara verilen modeller. Bunun cevizlisi yapılıyor, hurmalısı yapılıyor, sadesi yapılıyor. Yani evimizde genellikle her evde bulunur bu kömbe kalıpları, her evde de yapılıyordur bu pastalar. Genellikle İstanbul’da pastanelerde, geçenlerde mesela yine İstanbul’a gönderdik. Küçük dediğimiz lokmalık çayın yanına veya kahvenin yanına yapılıyor” diye konuştu.

“Kömbe Hatay’a özgü lezzettir”
Kömbe lezzetinin tarifini veren ev hanımı Füsun Güven ise, kömbelerin sadece Hatay’a özgü olduğunu söyledi. Güven, “Hatay’a özgü kömbe kurabiyemizi yaptık. Tamamen Hatay’a özgüdür. İçerisinde yağ, şeker, un ve baharatıyla ünlüdür. Özellikle bayramlarda yapılır. Bayramlarda ikram edilir her evde ve bu kalıplar şarttır. Bu kalıpların dışında olmuyor. İçerisinde yağı şekeri baharatı unu ve su. Öncelikle suyunu kaynatıyoruz, yağını güzelce ısıtıyoruz, bunun içerisinde şekeri güzelce eritiyoruz, o çok önemli. Sonrasında diğer malzemeleri katıyoruz, baharatını, kabartma tozunu, vanilyasını ve ununu ekliyoruz. Pişirmesi süresi dakika kadar sürmektedir” dedi.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde funduszeue.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Hatay’ın geleneksel lezzeti kömbenin Ramazan hazırlıkları başladı

Hatay’&#;n &#;skenderun ilçesine ba&#;l&#; Su Ç&#;ka&#;&#; köyünde ramazan bayram&#;nda kad&#;nlar taraf&#;ndan haz&#;rlanan bayram kömbeleri erkekler taraf&#;ndan tand&#;rda pi&#;iriliyor.

1

&#;skenderun’a ba&#;l&#; Su Ç&#;ka&#;&#; mahallesinde yüz y&#;l&#; a&#;k&#;n süredir ya&#;at&#;lan bayram gelene&#;inde kad&#;nlar&#;n genç k&#;zlar&#; ve gelinleri ile birlikte haz&#;rlad&#;klar&#; bayram kömbeleri ailenin erkekleri taraf&#;ndan mahalle halk&#;n&#;n ortak kulland&#;&#;&#; tand&#;rlarda pi&#;iriliyor. Atadan dededen böyle gördüklerini belirten Mehmet Koca (65) ben kendimi bildim bileli bayram kömbelerini kad&#;nlar&#;m&#;z haz&#;rlar biz erkeklerde pi&#;iririz onlar yapamaz zor bir i&#;. Bu gelenek bize atam&#;zdan kalma ben 65 ya&#;&#;nday&#;m ve bu gelene&#;i halen ya&#;at&#;yoruz" dedi.

2

Yüz y&#;l&#; a&#;k&#;n süredir bu bayram kömbesi gelene&#;inin devam etti&#;ini belirten Fatma Koca (65) ise "Çocuklar&#;m&#;za bu gelene&#;i aktar&#;yoruz. Kom&#;ular&#;m&#;zla birlikte her sene bayram kömbelerini haz&#;rl&#;yoruz ve birlikte pi&#;iriyoruz" &#;eklinde konu&#;tu.

(&#;HA)

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası