lenf bezi şişmesi ne zaman iner / Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? | Bulut Klinik

Lenf Bezi Şişmesi Ne Zaman Iner

lenf bezi şişmesi ne zaman iner

Lenfoma

Lenfoma Nedir?

Lenfoma lenf bezlerinin tümörüdür. Kemik iliğinde üretilen lenfosit isimli kan hücresinin öncelikle lenf bezlerinde olmak üzere çok çeşitli organ veya dokularda birikirek oluştuğu hastalıktır.

Lenfoma Neden Olur?

Çoğu vakada lenfomaya yol açan neden bilinemez. Hücre çekirdeğinde “mutasyon” olarak isimlendirilen DNA değişiklikleri hücrenin çoğalmasının kontrol edilemez hale gelmesine yol açar. Çok nadiren bazı ailelerin bireylerinde lenfoma gözlenebilir.
 

Lenfoma Türleri Nedir?

Lenfoma Hodgkin lenfomalar, Hodgkin dışı lenfomalar olmak üzere ikiyi ayrılır. Yaklaşık 50 tip lenfoma hastalığı vardır. Aynı tip olsa bile lenfoma hastadan hastaya farklı organlarda gelişebilir. O nedenle ülkemizde hala geçerli olan yaklaşım aynı hastalıktan muzdarip hastaların veya yakınlarının deneyimlerini örnek alma ve özdeşleştirme pek doğru değildir.


Lenfoma Kaç Yaşında Olur?

Lenfoma gelişme olasılığı yaş yükseldikçe artar. Çocuklarda nadirdir. Hodgkin lenfoma genellikle ya erken erişkinlik döneminde (15 - 40 yaş) veya geç erişkinlik döneminde (55 yaş üstü) ortaya çıkar.  Hodgkin dışı lenfoma ise sıklıkla yaşlılarda gelişir, 15 yaşın altında görülmesi nadirdir.


Lenfoma Kanseri Riski Nedir?

Hodgkin dışı lenfoma genellikle gelişmiş ülkelerde Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa'da görülür. Lenfoma herkeste gelişebilir. Ama bazı kişiler biraz daha fazla risk altındadır. Lenfoma riski yüksek kişiler;
  • Şişmanlık
  • Otoimmun hastalığı olan hastalar: Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, Sjögren sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları en tipik örnektir.
  • Bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan hastalar: örneğin nakil olmuş hastalar lenfoma gelişme riski altındadır.
  • Bazı enfeksiyonlar ile de lenfoma riski artar.
 

Lenfoma Belirtileri Nedir?

Lenfoma hemen hemen her doku ve organda gelişebildiğinden ilgili organ hasarı ile belirti verebilir. Ama en sık lenf bezi büyümesi ile hastalar hekime başvurur. Lenfoma belirtileri aşağıdaki gibidir;
  • Lenf bezi büyümesi: Genellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde şişlik olarak dikkat çeker. Şişliklerin ağrısız olması lenfoma lehinedir.
  • Karında şişkinlik, ağrı: Dalak büyümesi ile ilişkilidir. Ağrı sırta bele doğru yayılmakta ise karıniçi lenf bezlerinin bası yapması ile ilişkili olabilir.
  • Açıklanamayan ateş
  • Beklenmedik hızla gelişen kilo kaybı
  • Geceleri belirgin abartılı terleme
  • Açıklanamayan döküntüsüz kaşıntı
  • Şiddetli kuru öksürük, nefes darlığı: Nefes borularına büyüyen lenf bezlerinin bası yapması ile gelişebilir.
  • Deride açıklanamayan genellikle deriden kabarık kızarık döküntüler
  • Yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, sinir hasarı ilişkili uzuvlarda hareket kusuru (felç)
 

Lenfoma Tanısı Nasıl Konur?

Lenfoma tanısı hastayı muayene eden hekim tarafından akla gelir. Kesin tanı tümör hücrelerinin biriktiği dokudan alınan örneğin mikroskopik incelemesi ile patolog tarafından klinikte hastayı gören muayene eden hekimin verdiği bilgiler ve görüşleri ile konulur. Çok sayıda lenfoma tipi olduğundan hangi tip olduğunu belirlemek ciddi bilgi ve deneyim ve laboratuar çalışması gerektirir. Bazen net bir lenfoma ismi belirtilemeyebilir; bu durumda yeniden biyopsi almak gerekebilir. Klinikte hastanın şikayet ve bulgularını değerlendiren hekim ile patolog hastayı birlikte değerlendirir. Bu hastaların pek hoşlanmadığı ve genellikle tanı konulmasındaki beceri eksikliği olarak yanlış değerlendirdiği bir durumdur.
 

Lenfoma Evrelemesi Nasıl Yapılır?

Lenfoma tanısı patoloji laboratuvarından elde edildikten sonra klinikte hastalığın tümör yükünü veya biyolojik davranışını belirleyecek yaygınlığını ortaya koyan evreleme işlemi yapılır. Evreleme ya PET-CT denilen boydan boya vücudu görüntüleyen radyolojik değerlendirme veya boyun, karın, kasık ve göğüs kafesi içinin bilgisayarlı tomografi veya magnetik rezonans ile görüntülenmesi ile yapılır. Bazı kan testleri organ hasarı ve bulaşıcı hastalık taraması varlığı araştırmak için yapılır. Genellikle kemik iliğinden de örnek alınır.
 

Her Lenf Şişliği Kanser midir?

Tabii ki her lenf bezi şişliği lenfoma ile ilişkili değildir. Her lenf bezi şişliği lenfoma anlamına gelmez. Lenf bezleri vücuttaki atık molekül ve hücreleri toplar. Ayrıca bağışıklık hücrelerini barındırır. Dolayısı ile ilk akla selim durumlar özellikle viral veya bakteriyel infeksiyonlar gelir. Lenf bezinin ağrılı olması lenfomadan sıklıkla uzaklaştırır. Kasık bölgesi, çene altı, kulak arkası bölgelerinde, yumuşak, oynak lenf bezi büyümeleri genellikle kötü niyetli değildir.
 

Lenf Bezi Büyümesi Nasıl Olur?

Lenf bezini büyüten diğer durumlar;
  •  İnfeksiyon (Örneğin bademciklerin infeksiyonunda boğaz bölgesinde lenf bezi şişmesi gibi): Tüberküloz, brusella, mantar infeksiyonları, HIV)
  •  Romatizmal hastalıklar
  •  Allerjik reaksiyonlar
  •  Madde birikim
  •  Lösemi
  •  Kanser yayılması (metastaz)


Lenfoma Tedavisi Nedir?

Lenfoma tipine göre tedavi şekli değişir. Hodgkin dışı lenfomanın bazı tipleri sakin seyirlidir. Tedavisiz yıllarca izlenebilir. Eğer saldırgan seyire geçtiği görülürse o zaman tedavi başlanır. Tedavi tipleri;
 

Kemoterapi

Kemoterapi, birden çok tümör hücresini öldürücü ilacın birlikte belirlenmiş sürede ve sayıda verilmesidir.
 

Radyoterapi

Tümör hücrelerinin oluşturduğu kitle çok büyük ise (tanı sırasında 10 cm) genellikle tercih edilir. Radyoterapide kemoterapiyi takiben radyoaktif ışınlama yapılır.
 

Hodgkin Lenfoma Tedavi Edilebilir mi?

Genel olarak dünyada yaygın olarak dikkate alınan tedavi kılavuzları doğrultusunca tedavi verilir. Yani Hodgkin lenfoma tanısı konulduğunda neredeyse dünyanın her ülkesinde aynı tedavi uygulanır. Yeni tanı konulmasını takiben verilen ilk basamak tedavinin genellikle ’üncü ayında hastalığın tedaviye yanıtını kontrol için görüntüleme yinelenir. Eğer tümör kitlesi %50'den daha az küçülmüş ise iyi yanıt elde edilmemiş olarak kabul edilir. Birden çok ilacın birlikte daha yüksek dozlarda kullanıldığı tedavi tiplerine geçilir. İkinci basamak tedavi olarak adlandırılan bu tedaviye kısmen de olsa tümör yükünde azalma şeklinde yanıt elde edilirse yüksek doz kemoterapi verilir. Yüksek doz kemoterapi yeniden kemik iliği oluşturmak üzere daha önceden saklanmış kan kök hücreleri damar yolu ile hastaya geri verilmesi ile desteklenir. Bu tedavi şekline otolog kök hücre nakli veya eski ismi ile kemik iliği nakli denir. Bazen hastalara etkinliği henüz kanıtlanmamış klinik çalışmalar doğrultusunda ilaçlar verilir.
 

Lenfoma Kanseri Tehlikeli mi?

Genel olarak lenfoma ürkülmesi gereken bir tümör tipi değildir. Son 10–15 yılda lenfoma tedavisinde olumlu yönde ciddi değişiklikler olmuştur. Kemoterapide kullanılan ilaçlar hasta veya sağlam hücre seçimi yapmadan öldüren ilaçlardır. O nedenle tümör hücrelerinin yanı sıra tümör hücresi gibi hızla çoğalma becerisi olan sindirim kanalı örtüsü hücreleri, saç kök hücreleri de olumsuz etkilenir. Son yıllarda tümor hücresi üzerindeki bir moleküle karşı etkiyen ilaçlar geliştirilmiştir. Hedef aldıkları molekülü taşıyan lenfoma tiplerinde genellikle tek başlarına değil kemoterapi ile birlikte kullanılırlar. Yine hastalığın gelişim mekanizmalarına dayalı geliştirilmiş etkinliği gösterilmiş çok sayıda ilaç giderek ruhsat almayı beklemektedir.
 

Lenfoma Tedavisi Sonrası Nasıldır?

Lenfoma tipine göre tedaviye cevap oranı vardır. Tabii ki hastanın bedenen tedavileri kaldırabilme gücü de dozları tam verebilmek için önemlidir. Tam yanıt elde edilmiş birçok lenfoma tipi belirlenmiş aralıklarda özellikle ilk iki yıl yakından izlenir. Genellikle 3–6 ya da bir kan testleri ve görüntüleme hastalığın geri gelip gelmediği kontrolü yapılır.  Hastalığın geri gelmesi halinde (nüks) geri geliş süresi (ilk 1 yıl ya da daha geç), evresi, yeni biyopsi örneği, yandaş hastalıkları (hipertansiyon, kalp hastalığı şeker hastalığı gibi) ve yaşı dikkate alınarak kemoterapi tipi ve dozu seçilir. Bazı hastalarda başkasından ilik nakli planı bile yapılabilir.

AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKUMADAN BU ALANA GÖNDERİ YAPMAYINIZ :

  • Soru-Cevap yazma: Başka bir ziyaretçinin alanına cevap şeklinde yeni bir soru yazmayınız. Kendi sağlık sorunlarınızla ilgili soru sormak için BURAYA TIKLAYINIZ. Kendi sorularınız ile ilgili konularda yeni bir soru başlığı oluşturmayınız, var olan soru başlığınıza cevap olarak eklemeler yapabilirsiniz.
  • Gerekli bilgiler: Şikayetlerinizin neler olduğunu, bunların özelliklerini, ne kadar süredir var olduğunu, başka sağlık sorunlarınız olup olmadığını, daha önce hekime başvurduysanız neler yapıldığını detaylı açıklamalı ve somut bir soru sormalısınız. "Niçin oluyor?, niçin geçmiyor?" gibi yanıtı belirsiz sorular sormayınız. Bu bir forum ortamı da değildir, şikayet ve sohbet amaçlı, durum bildirir mesajlar göndermeyiniz.
  • Şu isteklere yanıt veremiyoruz: BT, MR, ultrasonografi gibi görüntüleme raporlarının yorumlanması, şikayetlerden veya fotoğraflardan teşhis tahmini, tedavi ve ilaç adı önerilmesi, başka hekimlerin önerdiği tedaviler hakkında görüş istenmesi, tıbbi işlemlerin maliyeti, uzmanlık alanı dışındaki konular.
  • Kişisel bilgiler: Adınız ve soyadınız, dosya ekleyerek gönderdiğiniz fotoğraflar ve belgeler sorduğunuz soru ile birlikte görünür olacaktır. Bunu arzu etmiyorsanız kimliğinizi ortaya koyar nitelikte içerik kullanmamanız veya kimlik bilgilerinizi gizlemeniz önerilir.
  • Soruların yanıtlanma süresi birkaç günü bulabilir. Acil sağlık sorunlarınız için Acil Çağrı Merkezi'ni arayınız.

İyi akşamlar. 2 ay önce çene altı lenf bezim de bir şişkinlik hissettim ve doktora gittim. Boyutu küçüktü sorun yok denildi. Yaklaşık olarak 3 haftadır boynumun farklı yerlerinde lenf bezlerinde şişkinliklerim artınca tekrardan bir boyun ultrasonu çekildim ve enfeksiyon kaynaklı olduğu söylenildi ve antibiyotik verildi ancak antibiyotikler işe yaramadı ve bu sefer boynumun diğer tarafında bir lenf bezi şişkinliği daha fark ettiğim için funduszeue.info hastaneye gittim. Kan testi sonuçlarım gayet normal. Son çekim sonucu; Tiroid bezi normal boyutlarda, parankimi homojendir. Sol lobda ve isthmusta nodül saptanmamıştıfunduszeue.infoğ lobda büyüklüğü &#;4 mm boyutlarında birkaç adet kistik nodül izlenmiştir. Solid nodül saptanmamıştır. Her iki servikal bölge zon 1 ve zon 2&#;de en büyükleri &#;4 mm boyutuna ulaşan, oval yapıda LAP&#;lara ait solid nodüller mevcuttur. Her iki submandibular gland volümü normaldir ancak parankimleri hafif heterojen olup gland içerisinde hipoekoik alanlar dikkati çekmiştir. SONUÇ: Her iki servikal bölgede ultrasonografik olarak benign natürde LAP&#;lar. Tiroid sağ lobda kistik nodüller. Her iki submandibular glandda minimal enfalamasyın ile uyumlu olabilecek USG bulguları.. Ancak bugün sol ensemin kulağa yakın ama saçlarla birleşen deri kısmında tekrardan bir şişkinlik funduszeue.info yazan lenf nodülleri kansere dönüşme riski var mıdır? Yoksa sadece enfeksiyon kaynaklı olarak mı kalırlar? Ultrasonda kötü bir şey olsa gözüküyor mu yoksa 4. bir doktora gitmeme gerek var mı? özellikle gece vakitleri aşırı terlemem olmasa da vücut ısımda artış hissediyorum doktor gece terlemelerin var mı diye sorduğundan beri büyük ihtimalle psikolojik öyle kıyafet değiştirecek bir terleme de değil ama vücut ısım yükseliyor buna eminim ve bu durum daha çok huzursuz ediyor beni ne yazık ki o yüzden sizlere de sormak istedim cevap verirseniz çok sevinirim virüsten dolayı daha fazla hastaneye gitmeye korkar oldum gerçekten. Bir de lenf bezlerini sürekli ellemek sıkıntı mı? Çünkü benim ellerim sürekli oralarda boyut olarak küçükler ama birden fazla olmaları beni gerçekten korkutuyor boynumu elledikçe sanki yeni yeni bir sürü lenf bezi şişkinliği de hissetmeye başladım, boyutları küçük 3 kere ultrason çektirdim üçünde de enfeksiyon kaynaklı denildi ama antibiyotiğe rağmen yok olmamaları beni cidden çok fazla düşündürüyor.

  • Yasemin Kaya , 3 sene önce sordu.
  • son düzenleme 3 sene önce

Benign yazan lenf nodülleri kansere dönüşme riski var mıdır? Yoksa sadece enfeksiyon kaynaklı olarak mı kalırlar? Ultrasonda kötü bir şey olsa gözüküyor mu yoksa 4. bir doktora gitmeme gerek var mı?
Ultrasonografi benign mi, malign mi olduğunu kesin söyleyemez, fakat lenf bezinin özelliklerine göre bir tahminde bulunulur. Kesin teşhis ancak biyopsi ile mümkündür. Boyundaki lenf bezlerinden biyopsi yapılması için boyutunun cm&#;den daha fazla olması, özelliklerinin kanserleşme açısında bozulmuş olması, veya sayı ve büyüklüklerin sürekli artması gerekir. Sizde bu kriterler yok görünüyor. Benign özellikteki lenf bezleri de kansere dönüşmez.

Vücut ısım yükseliyor buna eminim
Önemli olan sıcak basması değil, gece terlemelerinin veya ölçüldüğünde ateş olup olmamasıdır.

Bir de lenf bezlerini sürekli ellemek sıkıntı mı? 
Evet. Sürekli uyarursanız küçülmezler veya küçülmeleri gecikir. Enfeksiyon uyaranları nedeniyle büyüyen lenf bezlerinin iyice küçülmesi veya kaybolması haftalar alır. Uyaran devam ediyorsa küçülme de olmaz. Çene altı lenf bezleri için en sık uyaran diş ve diş eti sorunlarıdır.

Dr. İrfan Yorulmaz

Çok teşekkür ederim. Antibiyotik kullanımı sonrası boyutunda küçülme olduğunu söylemişti doktor da. Beni tedirgin eden 1 den fazla olması ve 3 4 hafta geçmiş olmasına rağmen yok olmaması oldu sanırım. Cevabınız içimi rahatlattı sagolun ellerimi olabildiğinde uzak tutmaya çalışacağım.

2 sonuç gösteriliyor

Cevabınız

Lenf Bezi Nedir?

Vücutta kan dolaşımı ile benzer olan, yağ yapıdaki maddelerin taşınması ve vücut savunmasının meydana getirilmesinden görevli olan diğer bir dolaşım ağına lenfatik sistem denir. Lenfatik dolaşımını sağlayan ve lenf damarlarının üzerinde bir kontrol noktası gibi çalışan lenf bezleri bulunur. Normal şartlardaki lenf bezleri (düğümleri) mm çapı bulunan, kapsüllü ve yuvarlak şekilli dokulardır. Lenf damarları boyunca genellikle gruplar halinde yer alırlar ve sıralanmış zincir gibi görünen yapıları meydana getirirler. Lenf bezleri, vücut için yabancı olan maddeleri tanıma özelliğine sahiptir. Antijen moleküller, bağışıklığın uyarılmasını sağlar. Vücuttaki mikroorganizmaların varlığına işaret eden antijenler ve çeşitli yabancı maddeler, lenf damarları ile lenf bezlerine ulaşır ve savunma hücreleri tarafından tanınır. Sonrasında bağışıklık sistemi bu uyaran için gerekli cevabı vermek adına savunma mekanizmalarını harekete geçirerek bu mikroorganizma ve yabancı maddelerin ortadan kaldırılması sağlar.

Lenf Bezleri (Düğümleri) Nerede Bulunur?

Vücutta ’e yakın lenf düğümü vardır. Bu yüzden vücutta geniş bir dağılımları bulunur. Lenf bezlerinin yer aldığı bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kafanın arkası
  • Kulağın ön ve arkası
  • Boynun ön ve arkası
  • Çenenin altında
  • Köprücük kemiğinin üst kısmında
  • Koltuk altlarında
  • Dirseklerin çevresinde
  • Kasıklarda
  • Diz çevresinde

Ayrıca, göğüsün ortasında ve karın içinde de daha derin bölgelere yerleşmiş olarak lenf düğümleri mevcuttur.

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Lenf düğümlerinde bezelye büyüklüğünde şişlik hissedilir.
  • Şişliğe dokunmak acı verebilir.
  • Çene altında ya da boynun her iki yanında şişmiş lenf bezleri, başı çevirirken ya da yiyecek çiğnerken acıyabilir.
  • Lenf bezleri kasıkta ise yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.

Bunların yanı sıra; öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, ateş, terleme, titreme ve burun akıntısı da semptomlar arasında yer alır.

Lenf bezi büyümesi, vücudun herhangi bir yerinde bir problem olduğunun işaretidir ve kolay anlaşılabilir. Bazı durumlarda, diğer problemler ortadan kalktıkça şişmiş lenf bezleri de küçülmeye başlar. Lenf bezlerinizde ağrılı şişlik varsa ve bu durum birkaç günden fazla sürmüşse doktora başvurulması gerekir. Şişmiş ancak ağrı ya da hassasiyet hissedilmeyen lenf düğümleri ise kanser gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur?

Lenf bezleri, genellikle yer aldıkları bölgedeki bir enfeksiyondan dolayı şişer. Örneğin, boyun lenf bezleri, soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ötürü şişebilir. Lenf bezindeki bu şişme, lenf sisteminin vücudu zararlı organizmalardan kurtarmak amacıyla çalıştığının bir göstergesidir. Ayrıca lenf bezleri bazı ilaçlar, sistemik bozukluklar veya kanser türleri nedeni ile de şişebilir.

Lenf bezi şişmesine neden olan enfeksiyonlar:

  • Kulak enfeksiyonu
  • Boğaz ağrısı
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Kızamık
  • Diş apsesi
  • Mononükleoz (öpücük hastalığı)
  • Cilt ya da yara enfeksiyonları
  • AIDS (HIV) virüsü
  • Zona
  • Tüberküloz
  • Sifiliz veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlar
  • Toksoplazma
  • Kedi tırmığı hastalığı (kedi tırmalaması ya da ısırığından bulaşan bir enfeksiyon)

Lenf bezi şişmesine neden olan bağışıklık sistemi bozuklukları:

Şişmeye neden olan kanserler:

  • Lenfoma
  • Lösemi
  • Lenf düğümlerine yayılmış diğer kanserler

Şişmeye neden olan ilaçlar:

  • Epilepsi nöbetlerinde kullanılan fenitoin içeren ilaçlar
  • Sıtma önleyici ilaçlar

Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Şişmiş lenf bezlerinin teşhisi için hekim ilk olarak fizik muayene yapar. Elle kontrol ettiği büyümüş lenf bezinin özelliklerini değerlendirir. Fiziki muayenede şişliklerin vücudun genelinde ya da tek bir bölgesinde olması, büyüklüğü, etrafındaki kızarıklık veya sıcaklık hissi, hassasiyeti, kıvamı ve hareketliliği değerlendirilir. Sonrasında tam kan sayımı, sedimantasyon (ESR), karaciğer ve böbrek işlevleri, viral ya da bakteriyel bir sebepten dolayı meydana geldiği düşünülen lenf bezi büyümeleri için etken olduğu düşünülen mikroorganizmayla ilgili laboratuvar testleri, altta yatan hastalığın nedeninin bulunması için istenir.

Doktor tarafından yapılan fizik muayene ve laboratuvar testlerin sonucuna göre tespit yapılır. Tespit edilen şişmiş lenflerin incelenmesi için görüntüleme tekmiklerinde ilk olarak ultrasonografiye başvurulabilir. Göğüs hastalıkları ile ilgili bir durumdan şüphelenildiği zaman akciğer grafisi çekilebilir. Büyümüş lenf düğümlerinin vücutta dağılımının anlaşılması için bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisi (PET/BT) yapılabilecek diğer görüntüleme yöntemleridir. Anormal lenf düğümü ve kötü huylu hastalığı destekleyen semptomların olması halinde, altta yatan hastalığın anlaşılabilmesi için biyopsi işlemi yapılabilir. Lenf bezleri için yapılan biyopsi işlemi eksizyonel şekilde gerçekleşir. Eksizyonel, şüphe duyulan lenf bezinin bütünlüğünün korunması ile tamamen çıkarılmasıdır. Bu işlem için çoğunlukla en büyük lenf düğümü seçilmektedir. Çıkarılan lenf düğümü mikroskobik, patolojik ve histolojik olarak inceleme altına alınır.

Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Lenf bezi büyümesinde hastalığın gidişatını ve tedavi biçimini, altta yatan hastalık belirler. Viral veya bakteriyel enfeksiyondan dolayı oluşan bölgesel büyümeler destek tedavisi veya ilaç kullanımı ile gerileyebilir. Genellikle bölgesel büyümeler vücut genelinde meydana gelen büyümelere oranla daha iyi bir gidişata sahiptir. Şişen lenf bezlerinde ağrı ve hassasiyet varsa o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Dinlenmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de semptomların kontrolü için başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.

Viral hastalıklardan dolayı büyüyen lenf bezleri çoğunlukla hastalığın geöemsi sonrası normal boyutuna geri döner.

Bakteriyel sebebiyle oluşan büyümelerde tedavi için antibiyotikler reçete edilir.

Lenf bezi şişliği, kullanılan ilaçlardan dolayı oluşmuşsa mevcut tedavinin alternatifinin oluşturulması amacıyla ilgili bölümden yardım istenmelidir.

Bağışıklık sistemindeki sorunlardan ötürü meydana gelen romatizmal hastalıklar için altta yatan etkene göre tedavi planlanırken, kanser sebebiyle büyümüş lenf bezlerinde hastalığın tedavisi için cerrahi girişimler, kemoterapi ya da radyoterapi tedavilerine başvurulabilir.

Vücutta teşhis edilen lenf bezi büyümesi, basit enfeksiyonlardan hayatı tehdit eden ciddi kanserlere kadar geniş bir skalada geliştiği için fark edilmesi halinde en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilir. Altta herhangi bir sebep olmadığı halde lenf bezi büyümesi devam ediyor veya 1 aydan uzun süredir aynı boyuttaysa, eşlik eden ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi hallerde sağlık kuruluşlarına acil başvurmayı gerektiren alarm belirtilerdir.

Lenf Bezi Şişmesinde Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bazı bitki ve otlar ile şişmeye iyi gelebilmektedir. Bu bitki ve yöntemler:

  • Zerdeçal
  • Çemen otu
  • Çörek otu
  • Probiyotikler
  • C vitamini
  • Düzenli uyku
  • Baharatlar

Lenf bezleri ağrısı ve belirtileri varsa kulak burun boğaz branşına başvurulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası