hamileler termal havuza girebilir mi / Hamilelik ve Sauna - Dr. Alper Mumcu

Hamileler Termal Havuza Girebilir Mi

hamileler termal havuza girebilir mi

Hamilelikte uzak durulması gerekenler

Birçoğumuzun vazgeçmek istemeyeceği alışkanlıkları olabilir. Mesela hamam ve sauna gibi… Ama uzmanlarımıza göre hamilelik sürecinde bunlardan uzak durmanızda fayda var.


Saunalar genelde rahatlama ve stres gidermek için tercih edilir. Hamileliğinizde siz de bu tür rahatlamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Daha önceden düzenli olarak sauna, kaplıca gibi sıcak ve sıcak suyun rahatlatıcı etkisini kullanmış olabilirsiniz.





Ayrıca bu ortama alışkın olanlar hamileliklerinde de bu alışkanlıklarını devam ettirip ettiremeyeceklerini merak ediyor. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü’nden Dr. Alper Mumcu merak ettikleriniz hakkında kısaca bilgi veriyor:




Anne adayları için sakıncalı!

Hamilelik sırasında sauna, kaplıca, sıcak su banyosu gibi ortamlara girilmesi sakıncalı. Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar cemiyetinin (ACOG) de dahil olduğu pek çok bilimsel dernek ve doktor sauna, hamam ve sıcak su banyolarının hamilelik sırasında kullanımını onaylamaz. Yüksek sıcaklık değerleri özellikle bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık dönemde teratojen yani sakatlık yaratabilecek etkilere sahip. Bebek gelişimi üzerindeki bu olumsuz etki azalmakla birlikte ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemde de risk devam eder.





Hamilelerin vücut sıcaklığını artıracak her türlü eylem anne karnındaki bebek üzerinde potansiyel zararlara sahip. Benzer şekilde hamilelik sırasında ateşin kontrolsüz yükselmesi de bebeğe zararlı. Ayrıca hamilelik sırasında kadının kan hacmi artar. Sıcaklık arttığında vücut terleme yoluyla ısı kaybeder. Bu sebeple cilde yakın damarlarda genişleme yaratarak kan akımının buralara yönelmesini sağlar. Bu durumda anne adayının beynine giden kan azalacağından ani bayılmalar olabilir. Aynı nedenlerle bu dönemde bebeğe giden kan miktarında azalma olabilir. Dolayısıyla 9 aylık dönemde sauna ve benzeri ortamlardan uzak durulması sağlık açısından yararlı olur.





Hamileler denize/havuza girebilir mi?

Haberin Devamı

Hamileler denize/havuza girebilir mi

* Hamileler denize girebilir mi?

Yüzme, hamileliğin ilk üç ayı hariç diğer kalan haftalarında en yararlı aktivitelerden biridir. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi, vücuda binen yükü azalttığından dolayı yüzmek, hem anne adayının hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyorsa yani gelişimi haftasıyla uyumlu gidiyorsa, denize veya havuza girdiğinizde ani bir değişim hissetmiyorsanız ve yapılan tetkikler ile muayeneler sonucunda doktorunuz rahatlıkla yüzebileceğinizi söylüyorsa, yüzmeye devam edebilirsiniz. Bu koşulları sağlıyorsanız, hamileyken denize ve havuza girebilirsiniz. Endişe etmeden havuzun veya denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Hamileler denize/havuza girebilir mi

* Hamilelikte denize mi havuza mı girmeliyim?
Havuz suyunun sürekli arıtıldığı ve hijyeninin sağlandığı bir ortamsa havuza girmenize engel bir durum yoktur. Fakat bu şartların sağlanamadığı ve özellikle de çocukların girdiği havuzlara girmenizi pek önermiyoruz. Çünkü havuza girmekle; cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlara sık rastlanılır. Hamilelik sırasında daha temiz olması nedeniyle daha çok denize girilmesini önermekteyiz.

Haberin Devamı

* Hamilelikte termal sulara girilir mi?
Hamilelik süresince vücut ısısını artıracak her türlü eylemden bebeğin gelişimine olumsuz etki edebileceği endişesiyle pek önermemekteyiz. Ayrıca yüksek sıcaklıktaki durgun sularda enfeksiyon riski daha fazla görülmektedir.

* Yüzmenin hamilelikte faydaları nelerdir?
Yüzmek, hamileler için en faydalı aktiviteler arasında gelir. Haftada iki-üç gün yarım saat yüzmek hem anne adayı hem de bebek için oldukça yararlıdır. Bu yararları sıralarsak:
* Sırt ve bel ağrılarını önler.
* Stresi azaltarak psikolojik rahatlama sağlar.
* Gebeliğin ilk aylarında daha sık görülen bulantı ve kusmayı azaltır.
* Fazla kilo artışını önler.
* Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerini azaltır.
* Kasların güçlenmesini sağlayarak vajinal doğum için pozitif katkı sağlar.
* Uyku sorunlarını azaltır.
* Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak anne adayının ve bebeğin oksijen alımını artırır.
Yüzme ve sıcaklık, vücutta sıvı kaybına neden olarak kramplara sebebiyet verebilir. Bu yüzden ne kadar iyi yüzme bilirseniz bilin, çok açılmamak gerekse bile yanınızda biriyle beraber yüzmenizde fayda vardır. Özellikle saat ile arasında dışarıya çıkılmamasını, bol sıvı tüketilmesini, mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmasını, sudan çıkar çıkmaz mayonun değiştirilmesini, duş alınmasını ve kuru mayo ile oturulmasını önermekteyiz.

#Şenol KALYONCU#Hamile#Ankara

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Hamilelik sırasında klorlu havuzda yüzmek sakıncalı mıdır?

Hamilelik sırasında klorlu havuzda yüzmek sakıncalı mıdır?

Yüzme hamileler için tavsiye ettiğimiz bir aktivitedir. Ancak sizden gelen sorular üzerine aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
Havuzun kloru kontrollü bir cihaz yardımıyla sağlanıyorsa böyle bir havuzda gebelerin yüzmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hatta klorlanmamış bir havuzda yüzmekten daha iyidir. Aksi halde enfeksiyon kapma şansı yükselir. Bu zamana kadar klorlu havuzda yüzmekten dolayı bebekte doğumsal bir kusur olduğuna dair bir veri elimizde yoktur.  Havuz suyunu içmediğinizi düşündüğümüzde özellikle gebeliğin son aylarında kan basıncını düzenlemede ve şişlikleri azaltmada oldukça yardımcıdır.

Eğer kapalı ve ısıtılmış havuzda yüzülecekse o zaman deniz suyu ile doldurulmuş havuzların tercih edilmesi gerekir. Çünkü ısıtılmış havuzlardaki klor buharlaşarak solunum yolu ile vücuda girebilir. Tabii vücudumuzu kaplayan derinin geçirgen olduğunu düşünerek kapalı ya da açık klorlanmış havuzlarda uzun süre kalınmamalı ve yüzme sonrasında ıslak mayo ile durulmamalıdır.

Hamilelikte Denize ve Havuza Girilir mi?

Hamilelik sırasında sağlıklı, formda kalmak için düzenli bir egzersiz rutini şarttır. Hamileyken yüzmek güvenli kabul edilir ve sağlık açısından herhangi bir problem yoksa harika bir egzersiz şeklidir.

Hamilelikte Havuza Girilir mi?

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, yüzme havuzlarındaki klorun, dezenfektan olarak kullanılan diğer kimyasalların hamile kadınlar veya bebekler için zararlı olduğunu veya bir gebelik komplikasyonuna yol açtığını ileri sürmemiştir. Havuzda yüzmek güvenli kabul edilebilir. Yeni havuzlar modern su arıtma sistemleri ile bulaşıcı hastalıklarla, enfeksiyon riskini azaltmaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler;

Hamilelikte Denize Girilir mi?

Hamilelik durumunuzda sıkıntı yoksa veya düşük tehlikesi teşhis edilmediyse, denizde yüzmenin tadını çıkarın.

Deniz suyu anne ve bebeği için risk oluşturmaz. Ancak, denize veya havuza girdiğinizde gebe olduğunuzu unutmayın. Yüzmeye başlamadan önce daima ısının. Hafif şekilde yüzmek, egzersiz yaparken vücudunuza ve bebeğinize yardımcı olur. Dikkat etmeniz gereken suyun sizin veya bebeğiniz için şok yaşamamak için suyun çok soğuk olmaması gerekir.

Açık bir su yüzeyi olduğu için başkalarından geçebilecek hastalıklara yakalanma riski yoktur.

Hamilelikte Yüzmenin Avantajları;

Günde en az 30 dakika doğum öncesi egzersiz yapılması önerilir. Egzersiz rutininizi daha ilginç hale getirmek istemez misiniz? Yüzmeyi haftada gün, diğer egzersiz rutinleriyle birleştirmek harika bir seçenektir. Denizde veya havuzda yüzmeyi haftalık rutininizin bir parçası haline gelmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar; 


İlk üç aylık dönem 

Gebeliğin ilk üç ayında, yüzme kas gruplarını güçlendirmeyi, doğru nefes alıp vermeyi ve bağışıklık sistemini uyarmayı amaçlar. Düzenli yapılan egzersizler vücudu ileride oluşacak değişikliklere karşı hazırlamaya yardımcı olur.

İlk üç aylık dönemde dikkat edilmesi gereken durumlar;

Gebeliğin ilk üç aylık döneminde karşılaşabileceğiniz iki ana zorluk, büyük hormonal değişikliğin sebep olduğu yorgunluk ve mide bulantısıdır. 

İkinci üç aylık dönem

İkinci üç aylık dönemde yüzmek, doktorunuzun onayını almanız durumunda yüzmeye başlamak icin mükemmel bir zamandır. Haftada 2 veya 3 kez 30 dakikalık yüzme şekli en ideal olandır. Yüzmeye yavaş başlayın ve zamanla yüzme egzersizini arttırın.

Kendinize karşı her zaman nazik davranın ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda kendinize izin verin.

Son üç aylık dönem 

20 haftanın sonunda omurga üzerindeki yük pelvisin kemikleri ve bağları, sırt kasları artar. Bel bölgesinde ağrı oluşur ve vücut halsizleşir. Düzenli nefes almaya ve bu aşamada rahat bir şekilde ivme sağlamaya odaklanmak önemlidir. Son üç aylık dönemde kendinizi daha fazla yüzerken bulabilirsiniz.

Suda hamile olan anne adayları üç önemli şey öğrenir:

Hamilelikte Yüzmek için Püf Noktalar

Verilen püf noktalarını dikkatle uygularsanız, anne adayları için yüzmek birçok hastalığa çözüm olabilir. Sırt ağrıları, şişmiş ayaklar ve ruhsal sıkıntılar bu sayede geçmişte kalmış olabilir.

Yüzmeyi bırakmanın zamanı geldi

Başınız dönüyor, nefes darlığı çekiyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız bu durum vücudunuzu çok fazla yorduğunuz anlamına gelmektedir. Yüzerken bunlardan birini hissetmeye başlarsanız kenara çekilin, deniden/havuzdan dikkatlice dışarı çıkın.

Hamilelik için en uygun sporlardan bir tanesinin yerçekimi etkisini ortadan kaldırdığı için yüzmek olduğu söylenir. Doktor, aksini önermediği sürece hamileyken denizde veya havuzda yüzmek serbesttir.

Hamileyken yaptığınız her egzersizde olduğu gibi, herhangi bir ağrı veya vajinal kanama olursa, en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

Kaynak: seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir