10 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum tazminat alabilirmiyim / T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | Anasayfa

10 Yıldır Aynı Işyerinde Çalışıyorum Tazminat Alabilirmiyim

10 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum tazminat alabilirmiyim

Gün Kıdem Tazminatı

Yılında Gün Kıdem Tazminatı 

Kıdem tazminatının alınması için belirlenen sigortalı çalışma süresini tamamlamış olmak gerekiyor. Yıllara göre işe giriş tarihi sonrası kıdem tazminatı hesaplama sistemi de değişiyor. öncesi işe giren sigortalı çalışanlar için gün koşulu bulunurken tarihlerinde ilk işe girişlerini yapmış olanlar için gün koşulu bulunuyor. gün kıdem tazminatı için 1 Mayıs işe giriş tarihi esas alınarak düzenlenmiştir.

1 Mayıs tarihi ve sonrasında ilk sigortalı işine girmiş olanlar 25 yıl sigorta, prim günü şartı ile kıdem tazminatı alabilecekler. Yaş dışındaki kıdem tazminatı koşullarını yerine getirerek kıdem tazminatı alabilmek için SGK’dan yazı almak gerekmektedir. Tazminata hak kazandığını belirten belgeyle işverenlerden tazminat alma hakkı kazanan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılabilirler.

İstifa Edenler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa ederek işten ayrılanlar için belli koşullar yerine getirilmek şartıyla kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İstifa ederek kıdem tazminatı almak isteyenlerin kesinlikle önce SGK’dan gerekli belgeyi almaları gerekiyor. SGK yaptığı kontrollerle kıdem tazminatı alabilir yazısı verdikten sonra istifa etmek önemlidir. Aksi halde tazminatınızı alamayabilirsiniz.

SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve gün pirim ya da 25 yıl sigorta pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler.   gün kıdem tazminatı istifa ederek alınabilir.

Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabiliyor Mu?

Kıdem tazminatı alabilmek için eğer belirtilen normalde iş sözleşmesinin fes edilme nedenin haklı olması gerekir. Bir yıl bir işte çalışmış olur sağlık sorunları nedeniyle ayrılanlar, evlilik nedeniyle ayrılanlar, askerlik nedeniyle ayrılanlar kıdem tazminatı alabilirler. Bir de emeklilik yaşı ya da çalışma pirim süresini doldurmuş olmakla da kıdem tazminatı alınabilmektedir. Belirtilen pirim sayısı gününü tamamlamış olan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilmektedir. Bu durum işe giriş tarihlerine göre değişebilmektedir.

Gün Kıdem Tazminatı İçin Hangi Tarih Geçerlidir?

pirim gününü tamamlamış olup kıdem tazminatı almak için 1 Mayıs ’den sonra sigortalı işe girmiş olmak gerekmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu gerekli şartların tamamlandığının SGK tarafından onaylanmış olmasıdır. gün kıdem tazminatı için belirlenen tarih budur. Kıdem tazminatı hakkınız olup olmadığını SGK’ya başvurarak öğrenebilirsiniz. SGK’nın pirim gün sayısını tamamladığını belgelemesi gerekmektedir.

Günden Tazminat

Ülkemizde birçok kişi çeşitli işlerde çalışmaktadır. Bu işlere en kolayından en zoruna kadar, doktorluk, askerlik, aşçılık, öğretmenlik gibi çeşitli örnekler verebiliriz. Bu kişilerin her biri mesleklerinin kendilerine sunduğu çeşitli koşullar altında çalışmaktadır.

Çalışmak çok büyük sorumluluklardan bir tanesi olup kişilerin hayatlarını düzene sokan etkenlerden bir tanesidir. Bu sebeple dünyada bulunan her kişi hayatlarında sağlam adımlar atabilmek adına çeşitli meslekler edinirler. Bu meslekler kişilerin hayatlarını en güzel şekilde idame ettirebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Bunun yanında kişiler mesleklerini edindikten sonra da belirli başarılar elde edebilmektedir. Ancak kişiler bunu yapmak istiyorlarsa işlerinde sağlam adımlar atmalı ve işlerinde istikrar gösterebilmelidir. Çalışanların bu şekilde çalışarak elde edecekleri şans ise kıdem tazminatlarını almaktır.

Kıdem tazminatları kişilerin işe giriş tarihlerine göre değişim gösteren bir husustur. Örneğin yılında işe giren bir kişinin kıdem tazminatı alabilmeleri için gün koşulları bulunmaktadır. Bunun yanında senesinden itibaren senesine kadar ilk kez sigortaları işlenmiş kişilerin kıdem tazminatlarını gün sonrasında alabilme hakları bulunmaktadır.

yılı itibariyle ise çıkan kararla ilk kez sigortalı bir işte çalışacak olan kişiler için günden tazminat koşullarına uymaları gerekmektedir.  Bu kişilerin 25 yıl boyunca sigortalı bir şekilde çalışmış olmasına ek olarak günden tazminat alabilmeleri için prim günlerini de doldurmuş olmaları gerekmektedir. günden tazminat alabilmeleri için kişilerin çalışma hayatında istikrarlı ve sabırlı olabilmeleri büyük bir etken olmaktadır.

İs Günü Dolduran Tazminat Alabilir Mi?

Evet, iş gününü dolduran kişilerin tazminat alma hakları bulunmaktadır. Bir kişi tazminat almak istiyor ise bu kişilerin yapmaları gereken uzun yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde aynı şirkette çalışmalarıdır. Bu süreç kişilerin ilk sigortalı oldukları yıla göre değişim gösterse de kişiler , ve iş günü aynı şirkette faaliyet gösterdiği takdirde kişiler tazminatlarını çalıştıkları şirketten alma hakkına sahip olurlar.

Günü Dolduran Tazminat Alır Mı?

yılı ile yılları arasında işe girmiş olan kişilerin iş gününü doldurdukları takdirde, prim günleri dolacağından tazminat alma hakları bulunmaktadır. Kişilerin unutmaması gereken nokta ise çalışanların tazminat alabilmesinin koşulları arasında işe girdikleri yıllar önem arz ettiğidir.

Tazminatımı Nasıl Alabilirim?

Tazminat almak isteyen bir kişi öncelikle girdiği iş yerinde uzun bir süre çalışması gerekmektedir. Bu süre en az 1 senedir. Bir sene boyunca aynı iş yerinde faaliyet gösteren bir kişinin tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Ancak tazminatlar kişilerin istifa etmeleri dâhilinde değil çalıştığı şirket tarafından işten çıkarılma durumlarında verilmektedir.

10 Yıllık İşçi Tazminatını Alabilir Mi?

10 yıl boyunca bir iş yerinde çalışmış olan kişinin, şirkette çalışmaya başladığı günden itibaren kişilere kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Bu bir kanun olup sayılı İş Kanunu’nun maddesinde yer almaktadır.

Kaç Yıl Çalıştıktan Sonra Tazminatımı Alabilirim?

İş Kanunu’na göre kişiler aynı şirkette en az 1 sene çalışmış olması dâhilinde tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Bu kişilerin istikrarlı bir şekilde aynı yerde çalışıp, 1 sene sonrasında işten çıkarılması dâhilinde kişiler tazminatını alma hakkına sahip olurlar.

Gün Kıdem Tazminatı

gün kıdem tazminatı, 1 Mayıs tarihinden sonra sigortalı işe başlamış ve 25 yıllık sigortası bulunan kişilere verilmektedir. gün kıdem tazminatı alacak kişiler öncelikle yaşı beklemeden, 25 yıllık prim gününü doldurduktan sonra SGK’dan belge almalıdır. SGK’dan alınan belge ile birlikte işlerinden ayrılabilir ve tazimanata hak kazanmış olurlar.

İstifa etmeden önce mutlaka gün kıdem tazminatı alabilmek için SGK’dan tazminat almaya hak kazandığını dair belge almak gerekmektedir. Bu belgede kaç gün çalışıldığına dair prim hesabı yapılmakta ve tazminat hakkının varlığı sorgulanmaktadır. SGK’dan alınan kıdem tazminatı hakkı kazandı belgesi ile iş yerinden istifa etmek için yaş bekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Zorunlu nedenler doğrultusunda işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı alabilir. Ancak zorunlu nedenlerin hastalık, evlilik ve askerlik gibi geçerli nedenler olması gerekmektedir.

gün prim hakkı elde edilerek kıdem tazminatı hakkı elde etmek için sigortalı işe giriş tarihi 1 Mayıs ’den sonrası için geçerlidir. yılı öncesinde sigortalı işe girenler için gün koşulu bulunmaktadır. ve aralığında sigortalı işe girenlerin ise gün koşulu bulunur. Belirtilen günlerin prim hesaplaması ve kıdem tazminatı sorgulaması SGK ile iletişime geçilerek yapılabilir.

den sonra ise girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?

yılında işe girmiş olan kişilerin 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Bu noktada kişiler SGK’ den bunu kanıtlar nitelikte bir yazı alarak işlerinden istifa etme haklarına sahip olurlar. Bu sayede kişiler yasal olarak kıdem tazminatlarını alabilirler. Aksi takdirde yılında işe giren kişilerin prim gününü doldurmaları gerekmektedir.

Kaç gün prim olunca tazminat alabilirim?

İş primleri kişilerin işe girdikleri yıllara göre değişim gösterebilmektedir. Bu noktada işe giren kişilerin iş prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Bu sayede kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bunun yanında kişiler prim gününü doldurup buna ek olarak 25 yıl boyunca da sigortalı olmuş ise kişiler kıdem tazminatlarını alabilirler.

kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?

Kendi isteğiyle çalıştığı kurumdan ayrılan kişiler tazminat alma haklarını kaybederler. Tazminat almak isteyen kişiler işlerinden istifa etmemelidir. Bunun sebebi kişilerin tazminatlarının çalıştıkları kurum tarafından ödenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kişiler istifa ederlerse kurumla alakalarını istekleri doğrultusunda kesmiş olmaktadır. Bu noktada işverenin kişilere tazminat ödeme zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

10 yıl aynı işyerinde çalışan tazminat alabilir mi?

10 yıllık bir süreç içerisinde kişiler aynı iş yerinde çalışmış ise tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak bu kişilerin istifa etme gibi bir durumda olmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde işverenleri bu tazminatları ödemek zorunda kalmazlar. Kişiler en az bir sene çalıştıkları bir yerde tazminat alma hakkına sahip olurlar. Ancak bu hakkı elde edebilmek için kişilerin işverenler tarafından iş akdine son verilmesi gerekir.

Aynı iş yerinde kaç yıl çalışırsam tazminat alırım?

Aynı iş yerinde en az bir sene istikrarlı bir şekilde çalışan kişi tazminat alma hakkına sahip olur. Ancak bu kişilerin işten istifa ederek değil, işvereni tarafından çıkarılması gerekmektedir.

Geçmişe dönük kıdem tazminatları ne olacak?

Geçmişe dönük kıdem tazminatı için SGK’ya başvuru yaparak, çalışılan süre üzerinden bilgi almak, belgelerle geçmişe dönük kıdem tazminatı hakkınızı kullanmak için yasal düzenlemeler yapılmıştır.


Yeni kıdem tazminatı mevcut çalışanları kapsıyor mu?

Yeni kıdem tazminatı mevcut çalışanları, çalışma günlerine, prim ve zam oranlarına göre yeni yasal düzenleme kapsamında değerlendirerek kapsayacaktır.


günü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

günü dolduran birinin 25 yıllık sigortalı olması şartıyla kıdem tazminatı alabilme hakları mevcuttur.


günü dolduran tazminat alabilir mi?

günü dolduran SGK kaydı bulunan kişiler, kıdem tazminatı alabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;


Anlaşmalı Boşanma Dava Süreci

Gün Kıdem Tazminatı

Kadıköy 19 Mayıs Mahallesi İşçi Avukatı

Anlamalı Boşanma Davası Duruşma Gününü Öne Alım Dilekçesi Örneği

Kıdem Tazminatı Nedir

 

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir?

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir? Bir çalışan bu şekilde hak etmiş olduğu bu hakkı kaç defa kullanabilir? 15 yıl sigorta ve gün prim dolduran her işçi için bu hak geçerli midir?  Bu şekilde kıdem tazminatı alınması için neler yapılması gerekir.? Bu durumda işten ayrılan işçi ihbar tazminatı ödenir mi veya işçi ihbar önel sürelerinde bunu önceden bildirmek zorunda mıdır? 
Hali hazırda yürürlükte olan iş kanunu sayılı İş kanunudur. Bu kanundan önceki kanun ise sayılı iş kanunudur. sayılı iş kanunun yürürlükte olan tek hükmü kıdem tazminatını düzenleyen Maddesidir. sayılı İş Kanunu’nun maddesinde kıdem tazminatı fonunun kurulmasına kadar sayılı İş Kanunu’nun maddesinin yürürlükte kalması öngörülmüştür. 
15 Yıl Günden Kaç Kez Kıdem Tazminatı Alınabilir? 15 Yıl Gün Şartı ile Kıdem Tazminatı Nasıl Hak Edilir?  
15 yıl gün şartı, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır. Yaşlılık aylığı almak için gereken şartlar yaş, prim günü ve yıldır. Bu şartlardan prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişiler, kanunen belirlenmiş emeklilik/yaşlılık aylığı almaya hak kazanacağı yaşa gelene kadar aylık almak için beklerler. Bu süreyi ister çalışma hayatında kalarak, isterse de çalışmadan geçirebilirler.  
Yaş, prim günü ve yıl şartını tamamlayarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış kişiler, mevcutta çalıştıkları işyerinden sigortalılık sürelerini doldurdukları için sigortadan aldıkları yazı ile ayrılabilirler. Bu kişiler mülga kanun sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki maddesine istinaden kıdem tazminatlarına da hak kazanarak işyerlerinden ayrılırlar. Kıdem tazminatı hakkı, yaş şartını henüz sağlamamış fakat prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişilere de sunulmuştur. Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. İşverenin bu çıkış işleminde kıdem tazminatı ödeyebilmesi için SGK tarafından alınmış yazının kendisine iletilmiş olması gerekmektedir. Bir personelin, 15 yıl gün şartı ile işten ayrıldığında kıdem tazminatını alması için bu süreyi kesintisiz olarak aynı işyerinde doldurma zorunluluğu yok. Tüm çalışma hayatı boyunca çalıştığı işyerleri ve sigortalılık süreleri dikkate alınır. Fakat kıdem tazminatı hesaplanırken sadece son çalıştığı işyerindeki çalışma süresine karşılık gelen değer baz alınır. Ayrıca vurgulamak gerekir ki, çalışanın kıdem tazminatına 15 yıl prim gününden hak kazanabilmesi, en az 1 yıl aynı işverene bağlı işyerinde çalışmış olma şartının da aynı zamanda sağlanması ile mümkündür. 15 yıl gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu nedenle bu sebeple işten ayrılan çalışanın bildirim süresi kadar çalışması gerekmez, ihbar tazminatı da söz konusu olmaz. 
 15 Yıl Gün Şartı Kaç Kez Kullanılabilir?  
Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını alan kişinin tekrar çalışma hayatına dönmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır. Tekrar çalışma hayatına dönen kişi, yeni işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra 15 yıl prim gününü tamamlamış olması sebebiyle yeniden işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir. Bu konu ile ilgili yasal bir kısıtlama söz konusu değildir. yılından önce sigortalılığı başlamış kişilerin 15 yıl prim günü şartını sağladıkları ilk günden itibaren SGK’dan bu yazıyı talep ederek işten ayrılma hakları saklıdır. Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma şartını sağlamak koşuluyla işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir engel yoktur. Ayrıca Yargıtay son verdiği kararında da bu konuda herhangi bir engel görmemiştir. İşçinin birden fazla kez bu yazıyla kıdem tazminatı almasında herhangi bir sakınca görmemiştir.  
Emeklilik İçin Yaş Dışında, Prim Günü ve Yıl Şartları Nelerdir?  
Emekli olmak için yaş, prim günü ve sigortalılık yılı şartlarını aynı anda sağlamak gereklidir. Fakat yaş dışında şartlar sağlayanlar emekli aylığına yani yaşlılık aylığına hak kazanmak için yaşını doldurmayı beklerler.  
• 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartı,  
• 08/09/ tarihi ile tarihleri arasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, sigorta yılı dikkate alınmaksızın prim günü ya da prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı,  
• tarihi ve sonrasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı sağlandığında kıdem tazminatı hak edilerek işten ayrılmak mümkündür. Önemli olan bir şart da bahsedilen tarihlerden önce kişinin 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.  
15 Yıl Sigorta ve Günü Kullanarak İşten Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Ödenir Mi veya İşçi İhbar Önel Sürelerinde Bunu Önceden Bildirmek Zorunda Mıdır? 
SGK dan gerekli yazıyı alan işçinin kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılmak istediğini işverenliğe tebliğ etmesiyle işverenliğin söz konusu yazı üzerine işçiye işyerinde çalışmış olduğu süre (en az 1 yıl olmak kaydıyla) dikkate alınarak son brüt ücreti üzerinden kıdem tazimatını ödemesi gerekir. Bu durumda işverenliğe ihbar tazimatı veya işçiye ihbar öneli mükellefiyeti düşmeyecektir. 
Özetle, 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartını sağlayan yazının ilgili SGK dan alınıp işverenliğe vermesiyle kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Bu hak aynı işyerinde veya değişik işyerlerinde kıdem tazminatı koşulları sağlanması halinde birden fazla kez kullanılabilir. Ayrıca bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödenmez. İşçide aynı şekilde ihbar sürelerinde önel vermek durumunda değildir.  
 

6 Ay Çalışmak Yetiyor! İsçiye Çift Tazminat Hakkı

İş Kanunu'nun Maddesindeki düzenlemeye göre, ihbar süresine uyulmadığı zaman ihbar tazminatı ödenmesi gerekiyor. İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken, ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabiliyor.

İş Kanunu'nun Maddesindeki düzenlemeye göre, ihbar süresine uyulmadığı zaman ihbar tazminatı ödenmesi gerekiyor. İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken, ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası