t4 serbest nedir / Serbest T4 Nedir, Neden Olur ve Normal Değeri Kaç Olmalı? Serbest T4 Düşüklüğü Belirtileri

T4 Serbest Nedir

t4 serbest nedir

 Son Güncelleme:

T3 - T4 Tiroid nedir? T3 - T4 Tiroid değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

T3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Tiroid bir iç salgı bezidir. Salgıladığı T3 ve T4 hormonlarıyla vücudun enerji kullandığı hızı kontrol etmeye yardımcı olur. Yetişkinlerde T4’ün μg / dL, T3’ün μg / dL referans değerleri arasında olması gerekiyor. Hormonların salgılanması referans değerlerin dışında oluşmasında vücudun dengesi bozuluyor. Guatr, tiroid hastalıkları ve kanseri, hamilelikte döneminde bebeklerde zeka geriliği oluşabiliyor. Tiroid fonksiyonu testi yaptırarak, durumunuzu öğrenip, ilaç, iyot ve beslenme programıyla tedavi olabilirsiniz.

T3 - T4 Tiroid nedir?

Tiroid, boyun bölgesinde bulunan ve yaklaşık 5 cm uzunluğunda bulunan bir iç salgı bezidir. Endokrin sistemin bir parçası olup, görevi hormonlar üretmektir. T3 (Triiodotironin) ve T4 (Tiroksin) hormonlarını üretiyor. Üretilen bu hormonlar kan dolaşım sistemine katılarak, hücrelerin aktivitelerine yön veriyorlar.

T4, %80 oranında daha fazla salgılanan ana hormondur. 4 iyot atomu içeriyor. T3 ise daha az salgılanıyor. T4 hormonu hücrelere girmiyor. Hücrelere giren ve etkili olan hormon T3’dür. T4, bazı dokularda etkilerini gösterebilmek için bir iyot atomunun ayrılmasıyla T3 hormonuna dönüşebiliyor.

T3 ve T4 hormonları bazı proteinlere bağlanarak dolaştıklarından total T4 ve total T3 olarak adlandırılıyorlar. T3 ve T4 hormonlarının çok azı kanda hiçbir proteine bağlanmadan serbest olarak bulunuyorlar. Bunlara da serbest T3 ve serbest T4 hormonları denir. Serbest ve total hormonlar bir denge halinde bulunuyorlar.

T3 ve T4 hormonlarının yetersiz üretilmesine hipotiroidi deniliyor. Hipotirodi durumunda kilo alma, depresyon ve enerji eksikliği gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Bu hormonların normal değerlerin üstünde üretilmesine hipertiroidi adı veriliyor. Bu durumda da kilo verme, titremeler, yüksek anksiyete seviyesi ve kendinizi çok iyi hissetme gibi olguları yaşıyorsunuz.

T3 - T4 Tiroid değeri kaç olmalıdır?

Tiroid bezinin çalışma durumunu en iyi yansıtan testler serbest tiroid hormonlarıdır. Tiroid fonksiyonel kan testiyle hormonların değerleri ölçülüyor. Yetişkin insanlarda T3 normal değeri aralığı pg/ml, T4 ise ng/dl olarak kabul ediliyor.

T3 - T4 Tiroid düşüklüğü nedenleri;

- Genetik,

- Mikroplar,

- Yaşlanma,

- İyot eksikliği/fazlalığı,

- Kullanılan ilaçların yan etkisi,

- Hashimoto Hastalığı T3 ve T4 hormonlarının az üretilmesine yol açabiliyorlar.

T3 - T4 Tiroid düşüklüğü belirtileri;

- Depresyon,

- Kilo alma ve alınan kiloyu verememe,

- Saç dökülmesi,

- Kabızlık,

- Soğuğa karşı aşırı duyarlı olma,

- Ödem,

- Adet düzensizliği, adet kanamalarının şiddetli olması,

- Guatr hastalığı, tiroid bezinin küçülmesi,

- Kolay yorulma, halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama,

- Hafıza problemleri,

- Terlemenin azalması, üşüme hissi,

- İştah kaybı,

- Kısırlık,

- Ses değişikliği, işitme kaybı, kekemelik,

- Cinsel istek kaybı,

- Kalp hızı ve nabız sayısında azalma,

- El bileğinde sinir sıkışması ve ağrı.

T3 - T4 Tiroid yüksekliği nedenleri;

- Graves hastalığı, toksik nodüler guatr,

- İlaçlar (kanser,lityum ilaçları gibi),

- Tiroid iltihabı, tiroid kanseri, hipofiz adenomu,

- Hcg hormonunun yüksek olması T3-T4 hormonlarının yüksek salınmasına yol açabiliyor.

T3 - T4 Tiroid yüksekliği belirtileri;

- Guatr,

- Hareketli olma, huzursuzluk, yorgunluk, sinirlilik, kolay heyecanlanma ve öfkelenme, güçsüzlük,

- Hızlı ve düzensiz kalp atımı,

- Güçsüzlük, ellerde titreme, saç dökülmesi,

- Canlı bakışlar, göz bebeklerinde büyüme, göz kapaklarında çekilme,

- Uykusuzluk, dikkat bozukluğu, iştah artışı,

- Derinin sıcak ve nemli olması,

- İshal,

- Susama, ağız kuruluğu,

- Sık idrara çıkma,

- Adetlerde azalma/kesilme, cinsel istekte azalma, sperm sayısında azalma, erkeklerde meme büyümesi,

- Kemik erimesi, kaslarda güçsüzlük.

False

TSH Ne Demek?

Doktorlar tarafından kan tetkikleri arasında istenen TSH, Thyroid Stimulating Hormone yani tiroit uyarıcı hormondur. TSH, aslında T4 (tiroksin) ve T3 (triiyodotironi) hormonlarının üretiminden sorumludur. Vücutta hormonların düzenli çalışması için TSH önemli bir rol oynar. Hipofiz bezi, tiroit bezini uyaran TSH üretimini gerçekleştirir. Kelebek şeklinde bir bez olan tiroit bezinin, kalp atışından vücut ısısına, metabolizmadan uykuya kadar pek çok vücut fonksiyonunun sistemli çalışmasında sorumlulukları vardır.


TSH Nedir?

Hipofiz bezi, hipotalamus ve tiroit bezinin birlikte çalıştığı bir düzen mevcuttur. Öncelikle hipotalamus, tiotropin salgılatıcı hormon adlı bir hormon üretir. Hipofiz bezi ve TSH bu hormon tarafından kontrol edilir. Daha sonra hipofiz bezi, tiroit uyarıcı hormon yapar ve bu doğrudan kana karışır ve sonunda tiroit bezinin hücrelerindeki reseptörlere bağlanır. TSH’ın hücrelere bağlanmasıyla tiroit bezine T3 ve T4 hormonlarının doğru miktarda ve kana salınması için talimat verilir. TSH, T3 ve T4 salınımlarını kontrol etse de aslında T3 ve T4 de TSH üzerinde etkilidir. Bu hormonlar belirli bir seviye ulaştığındaysa TSH üretiminin durdurulması için hipofiz bezine uyarı verir. Bu sistem sayesinde hormon dengesi sağlanır.

T3 ve T4 hormonları beyin gelişimi, kemik sağlığı, kalp atışı, sindirim ve metabolizma gibi vücut için önemli fonksiyonların sağlanmasında son derece önemlidir. Deiyodinasyon ile T4, T3 hormonuna dönüşür. İnaktif olarak bulunan T4, aslında bir depolama hormonu gibi çalışır ve T3 hormonunu ilgili organlara taşımakta yardımcıdır. Hücrelerde enerji olarak kullanılabilmesi için T4, T’3 dönüşmek zorundadır.

TSH Testi Nedir?

TSH testi kısacası kanınızda ne kadar tiroit hormonu olduğunu ölçen bir testtir. TSH değerlerinin yüksek veya düşük olduğu durumlar tirotropin testi olarak da bilinen TSH testi ile belirlenebilir. Yaş, cinsiyet, hamilelik gibi durumlara bağlı olarak TSH seviyeleri değişkendir. TSH seviyesi hamilelikte ikinci ve üçüncü trimesterde aşamalı olarak artar. Verilebilecek bir kan testi ile TSH değeri ölçülebilir. TSH ölçümü için aç olmak gerekmez ve sonuca göre, TSH değeri normal veya anormal seviyelerde olabilir.

Normal TSH Değeri Kaç Olmalıdır?

TSH aslında ne kadar tiroit hormonu üretilmesi gerektiğini belirler. Kandaki tiroit seviyesi düşükse hipofiz bezi daha fazla tiroit üretilmesi için daha çok TSH üretir. Tiroit seviyesi yüksekse de hipofiz bezi daha az TSH üretir veya hiç üretmez. TSH değeri aşağıdaki gibidir:

Normal TSH Değeri: - mU/L

Yüksek TSH Değeri: mU/L üzeri

Düşük TSH Değeri: mu/L altı

TSH değerinin düşük çıktığı durumda, tek başına TSH testi yeterli bilgi vermez. Bu nedenle doktorunuz ileri tetkik olarak T3 ve T4 değerlerini de görmek ister Her iki değerin düşüklüğü ile hipotiroidi, yüksekliği ile hipertiroidi teşhis edilir. Yine Haşimoto ve Graves gibi otoimmun hastalıklar da kontrol edilir. Tek başına TSH testi tiroit sağlığına dair her şeyi gösteremeyebilir. Örneğin T4 hormonunun, T3’e dönüşmesiyle ilgili sorun TSH testi ile anlaşılamaz. Ancak TSH testi diğer testlerle birlikte değerlendirilir ve önemlidir. Tiroit kanseri ve tiroit nodülleri ile ilgili herhangi bir şüphe duymanız halinde (elinize gelen bir yumru gibi) teşhiste yardımcı roldedir. TSH ile birlikte serbest T3 ve T4, reverse T3 ve anti-TPO antikoru gibi diğer testler yapılır ve tiroit sorunları teşhis edilebilir. Tiroit nodüllerinde başvurulacak yöntemlerden biri tiroit biyopsisidir. Tiroit ultrasonu da tiroit sorunlarının tespitinde sıklıkla uygulanır.

TSH değeri çocuklarda daha farklı oranlardadır. Bu rakamlar şöyle verilebilir:

TSH Yüksekliği Nedir?

TSH testinde kanda TSH seviyesinin mU/L’nin üzerinde olması ve buna T3 ve T4 hormonlarının düşük olması hipotiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm durumlarında vücut fonksiyonları artar. TSH yüksekliği belirtileri şunlardır:

“TSH neden yükselir?” diye düşünüyorsanız bunun bir sebebinin tiroit bezinin T3 ve T4 üretmemesi olduğunu bilin. TSH kandaki dolaşımı esnasında tiroit bezi tarafından bu iki hormon üretilmezse, TSH yükselmeye başlar.

TSH seviyesindeki değişkenliğin nedenlerinden biri yaş olup yaşlandıkça hipotiroidizm sıklığı artar.

TSH Düşüklüğü Nedir?

TSH testinde kanda TSH seviyesinin mU/L’nin altında olması hipertiroidizm olarak adlandırılır. Hipertiroidizm durumlarında vücut fonksiyonları azalır.

TSH Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

TSH düşüklüğü tiroit bezinin çok fazla tiroit hormonu üretmesinden kaynaklanır. Bu durumda TSH hormonu baskılanmış olur ve TSH değeri düşer. TSH düşüklüğüne neden olan sebepler ise şöyle sıralanabilir:

Biotin (B vitaminleri), steroid ilaçlar, dopamin ve morfin gibi bazı ağrıkesiciler de TSH düşüklüğünün nedenlerindendir.

Düşük TSH seviyesi, hipofiz bezindeki bazı problemler (cerrahi, ışın tedavisi, hipofizit vb.) nedeniyle ortaya çıkabilir.

Tiroit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tiroit vücuttaki tüm işleyişin sağlıklı olabilmesi için olmazsa olmaz bir hormondur.

Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L’nin üzerindeyse tedavi gerekir.

Herkesteki değerler farklı olsa da TSH değerleri yüksekse genellikle bu yetersiz bir tiroit salgısının olduğuna işaret eder ve bu sebeple tiroit ilacının arttırılması gerekebilir. Düşük TSH ise tiroidin aşırı salgılanması anlamına gelir ve tiroit ilacının azaltılması gerektiğinin göstergesidir.

Tiroit Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

Tiroit sağlığını dengelemede kullandığınız ilaçları yanı sıra bizzat sizin yapacaklarınız önemlidir. Tiroit sağlığını desteklemek için yapabilecekleriniz:

Stresi Kendinizden Uzak Tutun: Tamamen stresten arınmış bir hayat gerçekçi değil. Ancak stresi yönetebilmek sizin elinizde. Kronik stres vücutta kortizol gibi stres hormonu salgılanır. Bu durum T3 ve T4 hormonlarıyla ilgili değişim yaratır ve buna bağlı olarak kilo alınabilir ve yorgunluk hissedilebilir. Stresten biraz da olsa arınabilmek için yoga, meditasyon, doğada yürüyüş, günlük yürüyüş yapmak gibi sizi rahatlatacak aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenin: Tiroit renkli beslenmeyi sever. Meyve, yağsız protein, sebze, balık, kuru baklagiller ve sağlıklı yağlar tabağınızda daima olsun. İşlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durun. Tükettiğiniz gıdaların T3 ve T4 içerip içermediğine dikkat edin.

Hareket Edin: Düzenli egzersiz sağlıklı bir vücudun temel ihtiyaçlarından biridir. Tiroit için de düzenli egzersiz yapmak doğal bir ilaçtır. Hareket etmek için kendinizi illa bir spor salonuna gitmek zorunda hissetmeyin. Yüzebilir, dans edebilir, yoga yapabilir ya da günlük yürüyüşler yapabilirsiniz. Hipertiroidiniz varsa metabolizmanız hızlanabileceğinden ötürü egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Serbest T4 nedir, kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

SERBEST T4 NEDİR?

T4 (tiroksin) tiroid bezi tarafından üretilen ana hormondur. Kanınızdaki serbest T4 miktarını ölçmek için bir laboratuvar testi yapılabilir.

SERBEST T4 KAÇ OLMALI?

Sağlıklı bireylerde serbest T4 hormonunun kandaki düzeyi ng/dl aralığında olmalıdır.

SERBEST T4 DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Önemli olarak, serbest T4 seviyeleri, tiroid hormonu bağlayıcı proteinleri değiştiren ilaçlar ve tıbbi durumlardan etkilenir.

Östrojen, oral doğum kontrol hapları, hamilelik, karaciğer hastalığı ve hepatit C virüsü enfeksiyonu, artan tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin yaygın nedenleridir ve yüksek bir Total T4 ile sonuçlanacaktır.

Testosteron veya androjenler ve anabolik steroidler, tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin azalmasının yaygın nedenleridir ve düşük Total T4 ile sonuçlanacaktır.

Hamilelik gibi bazı durumlarda, bir kişi normal tiroid fonksiyonuna sahip olabilir ancak Total T4 seviyeleri normal referans aralığının dışında olabilir.

Serbest T4'ü ölçen testler - serbest T4 (FT4) veya serbest T4 indeksi (FTI) - bu durumlarda tiroid bezinin nasıl çalıştığını daha doğru bir şekilde yansıtabilir.

SERBEST T4 DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİNİN TEDAVİSİ
 
Tedavide öncelikle T4 seviyesinde dalgalanmaya yol açan hastalık tespit edilir. Hipotiroidi vakalarında sentetik (yapay) tiroid hormonları kullanılabilir. Hipertiroidi vakalarında ise cerrahi müdahale, radyoaktif iyot tedavisi veya tiroid önleyici ilaç tedavisi uygulanabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook
 Son Güncelleme:

Serbest T4 nedir, ka&#; olmalı? Serbest T4 d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ve y&#;ksekliği anlamı

Tiroid hormonunun iki formundan biri olan serbest T4 yani diğer adıyla tiroksin, tiroid bezlerimizin düzgün çalışıp çalışmadığını ifade eder. Tiroid bezlerimiz tarafından üretilen serbest T4 (tiroksin) nedir, normal değeri kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yükseliği ne anlama gelir? İşte merak edilenler

Kandaki tiroid hormonunun çoğu protein ile bağlanırken, sadece küçük bir kısmı dokulara girmek için "serbesttir" ve biyolojik bir etkiye sahiptir. Tiroid testleri toplam (proteine ​​bağlı ve serbest) veya serbest hormon seviyelerini ölçebilir.

Tiroid bezi tarafından tiroid hormonu üretimi, beyindeki bir başka endokrin bezi olan hipofiz tarafından kontrol edilir. Hipofiz, tiroidi daha fazla tiroid hormonu üretmesi için uyarmak için kana Tiroid Uyarıcı Hormon (kısaltılmış TSH) salgılar. Hipofizin kan dolaşımına gönderdiği TSH miktarı vücuttaki tiroid hormonu miktarına bağlıdır. Bir termostat gibi, hipofiz düşük tiroid hormonu algılarsa, tiroid bezine daha fazla üretmesini söylemek için daha fazla TSH üretir. Kan dolaşımındaki T4 belirli bir seviyenin üzerine çıktığında, hipofizin TSH üretimi durdurulur. Bu şekilde, hipofiz tiroid bezinin tiroid hormonu üretimini algılar ve kontrol eder. Endokrinologlar, vücuttaki tiroid hormon düzeylerini anlamak için tiroid hormonu ve TSH testinin bir kombinasyonunu kullanırlar.

Serbest T4 nedir, kaç olmalı Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Serbest T4 nedir?

T4 (tiroksin) tiroid bezi tarafından üretilen ana hormondur. Kanınızdaki serbest T4 miktarını ölçmek için bir laboratuvar testi yapılabilir.

Serbest T4 kaç olmalı?

Tipik bir normal aralık, desilitre başına 0,9 ila 2,3 nanogram (ng/dL) veya litre başına 12 ila 30 pikomol (pmol/L)'dir.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. Özel test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.

T4 testi nedir?

T4 testi tedbirleri kanda bağlı ve serbest tiroksin (T4) hormonunu gösterir. Serbest T4 , bağlı olmayan ve vücut dokularına serbestçe girebilen ve etkileyebilenleri ölçer.

Serbest T4 nedir, kaç olmalı Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Önemli olarak, serbest T4 seviyeleri, tiroid hormonu bağlayıcı proteinleri değiştiren ilaçlar ve tıbbi durumlardan etkilenir. Östrojen, oral doğum kontrol hapları, hamilelik, karaciğer hastalığı ve hepatit C virüsü enfeksiyonu, artan tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin yaygın nedenleridir ve yüksek bir Total T4 ile sonuçlanacaktır. Testosteron veya androjenler ve anabolik steroidler, tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin azalmasının yaygın nedenleridir ve düşük Total T4 ile sonuçlanacaktır.

Hamilelik gibi bazı durumlarda, bir kişi normal tiroid fonksiyonuna sahip olabilir ancak Total T4 seviyeleri normal referans aralığının dışında olabilir. Serbest T4'ü ölçen testler - serbest T4 (FT4) veya serbest T4 indeksi (FTI) - bu durumlarda tiroid bezinin nasıl çalıştığını daha doğru bir şekilde yansıtabilir. Bir endokrinolog, anormal tiroid bağlayıcı proteinler bağlamında tiroid hastalığının ne zaman mevcut olduğunu belirleyebilir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir