turuncu kalanşo çiçeği anlamı / Kalanşo Çiçeği Bakımı (Tüm Detaylar) - Ziraat Yük. Müh. Birce Hamut

Turuncu Kalanşo Çiçeği Anlamı

turuncu kalanşo çiçeği anlamı

Herkese merhabalar; güneşli, ılık bir günden tüm okurlarımı sevgiyle kucaklıyorum. Bugün yazımda sizlere kalanşo bitkisini anlatacağım. Bu bitkiyi seçmemin nedeni evlerde iç mekân olarak görmekten çok memnun olmamdan dolayıdır ve bana çok güzel hisler uyandırmaktadır. Eminim sizlere de içinizi ısıtan renkleriyle daha iyi hissettireceğine inanıyorum. Aynı zamanda iç mekânlarımızda da görsel olarak güzel durduğunu düşünüyorum. Sözü daha fazla uzatmadan kalanşo bitkisini tanıyarak kalanşo çiçeği bakımı evde nasıl yapılması gerekir? Bu konularda birazcık bilgilenelim.

Kalanşo Çiçeği Anlamı

kalanşo çiçeği anlamı

Kalanşo, Crassulaceace familyasından gelen 125 ayrı türü bulunan Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitkidir. Kalanşonun en fazla türü ise Madagaskar’da bulunmaktadır. Tsarantanana dağlarının serin yaylalarında humuslu topraklarda yetişmektedir. Kalanchoe kelimesi Çinceden gelmektedir. Süs bitkisi olarak ilk Çin’de kullanılmasından dolayı bilimsel adı olarak tercih edilmiştir ve anlamı ise “düşüp yeşeren”dir. Kırılan dalları ve yaprakları yere düştüğünde tekrardan hayat bulduğu için bu adı kullanmışlardır. Bir sukulent cinsi olan bu bitki iç mekân bitki olarak oldukça uygundur. 125 çeşit arasından günümüzde iç mekân bitkisi olarak en yaygın tercih edileni ise “Kalanchoe Blossfeldiana” türüdür. Batı ülkelerinde Christmas Kalanchoe, Florist’s Kalanchoe isimleri de verilmektedir. Florist’s isminin verilmesi çiçek dükkânlarında hediyelik olarak çok satılmasından kaynaklanmaktadır. Bu bitkinin en yakın akrabaları ise “rhodiola rosea” ve “purgera”dır.

Kalanşo çiçeğinin renklerine göre anlamları;

  • Pembe kalanşo çiçeği anlamı: Mutluluk dilemek ve tebrik etmek.
  • Kırmızı kalanşo çiçeği anlamı: Aşkı ve sevgiyi ifade etmek.
  • Beyaz kalanşo çiçeği anlamı: Barışmak, özür dilemek.
  • Sarı kalanşo çiçeği anlamı: Geçmiş olsun dileklerini sunmak.

Nasıl Bir Bitkidir?

Özellikle kış aylarında çiçeklenmiş, evlerde yetişebilen, çok dayanıklı, sukulent cinsi bir bitkidir. Katmerli çiçek açan kültivarlarına “calandiva” denilmektedir. Çiçekleri turuncu, pembe, beyaz ve sarı renkte olabilir. Geceden geceye nefes alıp ve oksijen salan (krasula metabolizması), gündüz güneş ya da kuvvetli aydınlık ve yeterli ısı isteyen, gece ise esinti ya da en azından biraz serinliği tercih eden bir bitki türüdür. Çiçekleri zarif yaprakları ise etlidir. Bu nedenle yapraklarında su barındırma özelliğine sahiptir. Bu su dolu yapraklar onun besin deposudur ve zor şartlarda hayatta kalmasını sağlar. Çok büyümezler en fazla yarım metre kadar boylanabilir ve genelde küçük olarak satılmaktadır. Havanın çok kuru olmaması ve sert esen rüzgârlara maruz kalmaması koşuluyla -5 dereceye kadar dayanabilmektedir. Kışın soğuk etkisiyle yapraklarda soluk renk kızarmaları görünse de bu durum bitkini zarar gördüğü anlamına gelmemektedir. Kalanşo bitkisi humuslu toprakları sever. Besin olarak zengin, suyun topraktan geçişine uygun topraklarda daha iyi yetiştiği görülmektedir.

Kalanşo bitkisini Aborijinler şifacı ve kurtarıcı olarak kullandılar. Kuzey ülkelerinde yaşayan insanlar için ise, iyileştirici özelliği ve çiçeklerinin güzelliği nedeniyle ev bitkisi haline getirildiler. Tıbbi anlamda da kullanılan kalanşo bitkisi vücuttaki hasarlı dokuların iyileşmesinde, zehirlerin, reaktif partiküllerin atılımında, antiseptik özellikte kullanılmaktadır.

Evde Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?kalanşo çiçeği bakımı evde

Evlerimizin salonlarında veya cam balkonlu alanları için ideal bir bitki olan kalanşo bakımı için;

  • ortam sıcaklığının ortalama 10-12 derece olması gerekmektedir.
  • Bitki için her anlamda bu noktada aşırıdan uzak durmakta fayda var.
  • Ortam sıcaklığı olarak ne çok soğuk olmalıdır ne de çok sıcak direk güneşli bir alan tercih edilmelidir. Çünkü fazla sıcak ya da fazla soğuk bitkinin köklerine zarar verebilmektedir.
  • Kışın güneş direk yoğun bir şekilde gelmediğinden güneşli bir alan, yazın ise güneş çok dik ve yakıcı olduğundan gölge alanları tercih etmelisiniz.
  • Kalanşo bitkisi yapraklarında su barındırdığından fazla suyu sevmez. Bu nedenle kış aylarında haftada 1 kez, yaz aylarında ise haftada 2 kez sulanması yeterli olacaktır.
  • Sulama suyunu içme suyu veya musluk suyunu dinlendirerek tortusu altta kalacak şekilde üzerinden suyu alarak tercih edilmesi daha doğrudur.
  • Saksı seçiminde çok uzayan bir bitki olmadığından çok büyük bir saksı tercihi yapmanıza gerek yoktur. Orta boylarda bir saksı kalanşo bitkisi için doğru bir tercih olacaktır.
  • Toprak isteği olarak humuslu ve besin maddesi açısından zengin toprakları tercih etmeniz bitkinin daha canlı ve kaliteli görünmesi açısından yeterli olacaktır.
  • Toprağının havadar ve su geçirgenliği açısından ideal olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Solan çiçek ve yapraklarını toplamanız bitkinin besinlerini bu noktada fazla harcamamasına neden olur. Bu şekilde yetişmesine yardımcı olacağımız kalanşo için daha uzun bir ömür ile daha fazla zaman geçirebiliriz.

Ziraat Yüksek Mühendisi Birce Beliz Hamut

Kalanşo Çiçeği: Bakımı, Özellikleri ve Anlamı

Kalanchoe bilimsel ismiyle de bilinen kalanşolar, ev ortamınızı renklendirip neşe katacak canlı ve uzun ömürlü çiçeklerdir. Asya, Afrika ve Madagaskar’ın tropik bölgelerinde doğal olarak yetişen bu çiçekler, fazla bakım gerektirmeyen, etli yapraklara sahip sulu bitkilerdir.

Kalanşolar günümüzde popüler bir saksı çiçeği olsa da aslında insanoğlunun bu çiçeği keşfetmesi çok eskiye dayanmıyor. 1927 yılında Alman tohum tüccarı ve botanikçi Robert Blossfeld tarafından keşfedilen Kalanşo çiçeği, Asya, Afrika ve Madagaskar tropik bölgelerinden getirilerek tanıtıldı. Danimarkalı ve Hollandalı yetiştiriciler bu çiçeğin dünya genelinde ün kazanmasında önemli rol oynadı. Kırmızı, pembe, turuncu ve sarı gibi canlı renklerde çiçeklere sahip olan bu sulu yapraklı bitkiler, kısa sürede popüler bir saksı çiçeği haline geldi.

Özellikleri: Kalanşo çiçekleri, doğal ortamda yaklaşık 200 farklı türü bulunan, etli ve sulu yapraklı bir sukulent türüdür. Turuncu, kırmızı, beyaz, galibarda (fuşya), pembe veya sarı çiçek açarlar. Kümeler halinde çok sayıda çiçek açan bu bitkinin çiçeklenme sezonu ilkbaharın başları veya sonbahardır. Saksıda 6 ila 7 yıl yaşayabilirler ancak yaşlandıkça çiçeklenme performansları düşer.

Ortam: Gün ışığını en çok seven çiçeklerden biridir. Karanlık, soğuk, kuytu köşelerden hoşlanmazlar ve bu tür ortamlarda çiçek açmazlar. 13 ila 19 derece arasındaki bir sıcaklık kalanşo çiçekleri için idealdir. Aşırı sıcak yaz aylarındayken güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde nispeten gölge bir ortama alınmalıdır. Kışın güneye bakan bir pencere en iyisidir ve yaz aylarında doğu veya batı penceresinden filtrelenmiş ışık tercih edilir. Her ne kadar güneşi ve ışığı sevse de çöl sıcakları bitkiyi ”yakarak” öldürebilir. Bununla birlikte, ne kadar çok gün ışığı verilirse, çiçekleri de o kadar canlı ve parlak renkte olacaktır.

Sulama: Kalanşo çiçekleri, etli gövde ve yapraklara sahip bir çiçektir. Buralarda su depoladıklarından aşırı sulanmaya ihtiyaç duymazlar. Aslında, bu bitkiler için aşırı su, toprağının kurumasından daha ciddi bir sorundur çünkü fazla sulanan kalanşoların kökleri kolayca çürüyebilir, toprağı küflenebilir veya bitki hastalanabilir. Çiçeğinizi sulamadan önce parmağınızı saksı toprağına bastırın. Eğer nemliyse sulamak için 1 gün daha bekleyin. İklim koşullarına bağlı olarak, kalanşo çiçekleriniz 2 haftaya kadar sulanma ihtiyacı duymayabilir ancak çiçek açma döneminde haftada bir veya birkaç kez su vermeniz gerekebilir.

Gübreleme: Kalanchoe bitkileri gübreleme ihtiyacı duymayan bir çiçek türüdür. Aşırı gübre bitkinin köklerinin yanmasına, yaprak uçlarında ve genelinde kahverengi noktalara neden olabilir. Bununla birlikte, organik sıvı gübreler herhangi bir çiçeğe verilenin yarısı kadar verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, diğer pek çok bitki gibi kalanşoların da kışın uyku sürecine girmesi ve bu dönemde asla gübrelenmemesi gerektiğidir.

Kışın çiçeğinizin sulanmasını sınırlandırın, daha karanlık bir yere alın ve bahar geldiğinde sulayarak güneş ışığına geri getirin. Kuruyan veya zarar gören yaprakları düzenli olarak budamayı ihmal etmeyin. Toprak konusuna gelince, iyi drene edilmiş toprak bu çiçekler için idealdir. Saksı toprağınıza biraz kum veya perlit karıştırabilirsiniz. Böylece su daha iyi tahliye olur.

Çoğaltılması: Kalanşo çiçeklerin çoğaltılması, diğer birçok bitkide olduğu gibi hem tohumdan hem de kökle birlikte gövdenin başka bir saksıya ayrılması yoluyla yapılabilir. Bazılarının, bir saksı içinde birden fazla gövdesi vardır bu yüzden ayırma işlemi zor olmayacaktır. Yaklaşık 3 yaşında olan bir bitki, ana çiçekten üç yeni bitki üreterek size kolayca üç veya dört bölüm sağlamalıdır. Tohumdan ekme işlemi sonrası çiçeğin gelişimi uzun süreceğinden, en ideal çoğaltılma işlemi gövdenin ayrılmasıdır. Her iki yöntem de ilkbahar ve yaz aylarında yapılabilir ancak bitkinin çiçek açtığı günlerde çoğaltılması tavsiye edilmez.

Kalanşo Çiçeğim Açmıyor, Sebebi Ne Olabilir?

Saksıda yetiştirdiğiniz kalanşo bitkiniz çiçek açmıyorsa, yerini değiştirmeyi ve daha fazla güneş ışığı alan bir yere konumlandırmayı deneyin. Kalanşo çiçekleri, soğuk ve karanlık ortamlarda çiçek açmazlar. Bu bitkiler ayrıca, eşit ışık fotoperiyodu yaşadıklarında çiçek açmaya başlar.

Bir başka ifadeyle, çiçeğinizi 12 saat ışıkta bırakmak ve sonra 12 saat bir dolaba koymak, çiçeklenmeyi başlatmak için mükemmel bir yoldur. Bu döngüyü bir hafta boyunca her gün tekrarlayın. Ortalama 7 gün sonunda tomurcuklanma görmüş olmalısınız.

Kalanşo Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Kalanşo çiçekleri Çinliler arasında oldukça popüler bir çiçek. Bunun nedeni, yetiştirildiği eve zenginlik ve refah getirdiğine inanılmasıdır. Ayrıca, sonsuz aşkın simgesi olarak anlamlandırılır.

Kalanşo çiçekleri gerçekten zenginlik ve ferah getiriyor mu bilemeyiz ancak bu bitkilerin rengarenk çiçekleriyle bulunduğu evlere neşe kattığı kesin. Eğer evinizde bu çiçeğe henüz yer vermediyseniz, online alışveriş sitelerinden veya çiçekçilerden bir tane satın almayı düşünmelisiniz.

Kalanchoe ÇiçeğiKalanşo Çiçeği Nasıl Bakılır?Kalanşo Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası