kedi buğday çimi yermi / Kedi Çimi Nasıl Verilir? - Güncel Oku

Kedi Buğday Çimi Yermi

kedi buğday çimi yermi

Kedi Çimi Nedir, Ne İşe Yarar?

Kedi çimi küçük dostlarımız için üretilen çimlendirilen otlara verilen isimdir. Bu içeriğimizde kedi çimi nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl ekilir? Sorularının yanıtlarını bulacaksınız.

Kedi Çimi

Daha önce ot yiyen bir kedi gördünüz mi? Sizce kediler ot yer mi? Eğer daha önce ot yiyen bir kedi görmemişseniz, bu sorular size biraz garip gelebilir. Etçil olarak bilinen kediler, bazen ot da yiyebilir. Kedi çimi olarak isimlendirilen bu otlar, kedilerin sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Peki, kedi çimi ne işe yarar?

Kedi Çimi Nedir?

Doğada bulunan hayvanlar, ihtiyaçlarını yine doğadan karşılar. Ancak evcilleştirildiklerinde, ihtiyaçlarının sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Doğada istediği ot türlerine ulaşabilen bu sevimli canlıların, evin içinde böyle bir şansları yoktur. İşte bu ihtiyacın karşılanması için kedi çimi kullanılır.

Kedi çimi, özel bir bitki türü değildir. Arpa, buğday, çavdar ve yulaf tohumlarının çimlendirilmesi sonucunda oluşur. Kediler için üretildiği için de buna uygun olarak isimlendirilir. Görünüş olarak normal çimlerle benzer olsa da, yapısı daha farklıdır. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi veya kimyasal ilaç yoktur. Tohumların çimlendirilmesi sonucunda oluşmuştur.

kedi çimi faydaları

Kedi Çiminin Faydaları Nelerdir?

Kedilerin ot, yani çim yemesi biraz tuhaf karşılanabilir. Ancak söz konusu bitkilerin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bu yararlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi bitkilerinden elde edilen çimler, içerdikleri vitamin ve mineraller ile sindirimi kolaylaştırır.
  • Taze çimenlerin içerisinde yer alan folik asit, kan akışını düzenleyici etkiye sahiptir. Gelişim geriliği ve kansızlık gibi sorunların engellenmesinde etkilidir.
  • Sindirilemeyen mamaların ve tüylerin çıkarılmasına yardımcı olur. Böylece sindirim sistemini düzenler ve genel sağlığı olumlu olarak etkiler.
  • Kendileri için zararlı olabilecek otlara veya evdeki çiçeklere yönelmelerini engeller.
  • Kedilerin farkında olmadan yedikleri zehirli maddelerin vücut dışına atılmalarını sağlar.
  • Çim üzerinde zaman geçirerek kendilerini doğada gibi hissederler.

Kedi çiminin faydaları genel itibariyle bu şekildedir. Uzmanlar, kedilerin söz konusu çimenleri tamamen içgüdüsel olarak tükettiklerini ifade eder. Geçmişte hasta olduklarında bitkileri yedikleri düşünülürdü. Ancak yapılan son araştırmalar, böyle bir durumun olmadığını ve tamamen tatlarını beğendikleri için tükettiklerini ortaya koymaktadır.

Kedi çimi denildiğinde aklınıza tek bir ürün gelmemelidir. Bu ürünün kendi içinde farklı türleri vardır. Kedinizin özelliklerine göre sunulan seçeneklerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Ancak buğday, arpa, çavdar ve yulaf tohumlarının karışımından oluşan seçenekler çok daha mantıklıdır.

Kedi Çimi Nasıl Ekilir?

Kedi çimini pet shoplar üzerinden hazır şekilde satın alabilirsiniz. Eğer bu seçeneği tercih etmek istemiyorsanız, alacağınız tohumları bir saksının içerisine ekebilirsiniz.

Ekim sırasında öncelikle saksının toprakla doldurulması gerekir. Sonrasında ise tohumlar ilgili alana saçılmalıdır. Son olarak da tohumlar toprağın cm altında kalacak şekilde tohumların üzerine toprak atılmalıdır. Bu işlemden sonra düzenli olarak saksının sulanması, çimlerin gelişmesini sağlayacaktır. Bu basit işlemler sonucunda kendi kedi çiminizi üretmiş olacaksınız.

“Kedi maması seçerken nelere dikkat edilmeli?” yazımızı okumuş muydunuz?

Son Güncelleme Tarihi: 17 Mart

Etiketler: kedi çimi • kedi çimi ekimi • kedi çimi faydaları • kedi çimi nedir

Kedi Çimi

Kedi Çimi

Kedi çimi aslında özel bir bitki değildir. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar tohumlarının çimlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan be kediler için sunulan bitkiler bu isimle adlandırılmaktadır. Görünüş olarak doğada büyüyen çimlere benzese de içerisinde zirai ilaç ya da toksik madde bulundurmayan bu çimler, patili dostlarımız tarafından tüketilmeye uygundur. Kedi çimi faydaları ile bilinen ve bu nedenle kedi sahiplerinin ilgisini çeken bir bitkidir. Kedi otu ile kedi çimi farklı şeylerdir. Kedi otu nane ailesinden bir bitkidir. Kedi otu içerisinde yer alan nepetalactone adı verilen esansiyel yağ kedilerin ilgisini çekmektedir. Bu yağ kedilerin alışılmışın dışında davranmasına neden olmaktadır. Kediler yağın etkisiyle gerinir, zıplar, yalanır ve hiperaktif hale gelmektedir. Ancak kedi çiminin kedileri üzerinde böyle bir etkisi bulunmamaktadır.

Kedi Çimi Nasıl Ekilir?

Kedi çimi genellikle kit şeklinde satılmaktadır ve kedi çimi nasıl ekilir sorusunun cevabı bu kitlerde vardır. Ancak genel olarak tohumların bir peçete arasına konulup nemli bir ortamda çimlenmeye bırakılması sonrasında ise filizlenme ile birlikte saksıya alınması temelinde kedi çimi ekilebilir. Kedi çimi son derece kolay bir şekilde pek zahmet istemeden büyümektedir. Tohumlar filizlenmeden önce çok fazla ıslatılmamalıdır olabildiğince nemli tutulmalıdır. Filizler görünmeye başladığında ise daha az su kullanılması gerekmektedir. 3 ile 7 gün arasında filizlenme gerçekleşmektedir. Filizlendikten gün sonra ya da çimlerin boyu 10 cm civarına geldiğinde kedilere verilmektedir. Tohumlar çimlendikten sonra da doğal ışık altında tutulmalı ve her gün spreyli şişeyle sulanmalıdır. Çimi aşırı sulamaktan kaçınmak gerekir aksi halde küflenmektedir. Kediler çimleri direkt olarak saksıdan yiyebilirler. Ayrıca çimler ufalanıp kuru mamayla da karıştırılabilir. Çimin rengi değişmeye başladığında ise sökülüp yeniden dikilmesi tavsiye edilir. Kedi çimi yaklaşık olarak 3 hafta boyunca tazeliğini korumaktadır. Kedi çimi fiyatları hazır yetişmiş ürünlere, kitlere ve sadece tohum olarak satılan ürünlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kedi Çimi Ne İşe Yarar?

Uzun yıllardır kedilerin sadece hasta olduklarında çim yediği düşünülmektedir. Ancak yapılan araştırmalar bu durumun böyle olmadığını gösterdi. Araştırmalara göre kedi çimi kedilerin sindirim sistemlerine yardımcı olmaktadır. Çimin içerisinde kan akışına yardımcı olan folik asit bulunmaktadır. Kedi çimi aynı zamanda kedilerin sindiremediği mamaların ya da tüylerinde çıkarılmasında yardımcı olmakta ve yumuşatıcı görev görmektedir. Kediler hasta olduğunda aşırı miktarda kedi çimi yemektedir. Kedilerin aşırı miktarda çim tükettiği durumlarda çok vakit kaybetmeden veterinere danışılması tavsiye edilmektedir. Kedi çimi faydaları arasında evcil hayvan sahiplerinin yetiştirdiği bitkileri korumak da yer alır. Kedi çimi kedileri evdeki diğer bitkilerden uzak tutmak için kullanılabilir. Evde bulunan maydonoz, aloe vera ya da diğer salon bitkiler sıradan gibi gözükse bile aslında kediler için tehlikelidir. Bu bitkileri yüksekte tutmak ve kedi çimini zeminde tutmak onların diğer bitkilerden uzak durmasını sağlayacaktır.

Kedi Çimi Ne Zaman ve Ne Miktarda Tüketilmelidir?

Kedi çiminin tüketim zamanı ürünün genellikle tüy topağı oluşumu için tüketilmesine bağlı olarak mevsim geçişlerine göre ayarlanabilir. Her mevsim değişiminde yeni bir çim ekmek tüy topakları ile mücadelede iyi bir seçim olacaktır.

Kediler midelerinde hazmedemedikleri tüyleri çıkarmak için kedi çimi yediklerinden dolayı bu bitkiyi oldukça sık tüketebilirler. Hangi miktarda kedi çimi tüketiminin aşırı olduğu kediden kediye göre değişiklik göstermektedir ancak her çimlendirmede bir avuç kadar tohum ekilmesi tavsiye edilmektedir. Birden fazla kedinin olduğu evlerde ise kedilerin saksıları ayrı olmalıdır. Bu durumda hem her bir kedinin ne kadar yediği takip edilebilmektedir hem de kediler arası rekabet ortadan kaldırılmaktadır. Tüm kediler kedi çimi tüketmemektedir. Özellikle mama konusunda seçici olan kediler genellikle kedi çiminden uzak durabilmektedir. Ancak kedilerin büyük çoğunluğu kedi çimini yemekten hoşlanmaktadır.

Kedi Çimlerinin Özellikleri

Kedi çimleri farklı özelliklere sahip olabilirler. Genellikle hazır olarak satılan kitler tohum karışımları olarak sunulur.. Tek bir türe yönelmek yerine hepsinin karışımını kullanmak daha avantajlıdır. Bu sayede kediler tüm çimlerin faydalarından yararlanabilmektedir.

Yulaf Çimi: Yulaf çimi genellikle tatlıdır ve diğer türlere göre çok daha aromatiktir bir çim türüdür. Ayrıca protein açısından da zengin olan yulaf çiminin lifleri kolay çözünebilmektedir ve bu sayede hazımsızlığa yardımcı olmaktadır.
Buğday Çimi: Buğday çimi mineral, vitamin ve amino asit açısında çok zengindir. Bu nedenle kedilerin günlük beslenmelerinde tamamlayıcı rol oynamaktadır.
Çavdar Çimi: Diğer çimlere göre çavdar çimi çok daha esnek ve dayanıklıdır. Bu yönüyle kedilerin ısırırken ya da koparırken en çok eğlendiği çim türüdür. Çim ısırma sürecini eğlenceli hale getirebilmek için çavdar çimi ideal seçenektir.
Arpa Çimi: Arpa çimi son derece tatlı bir tada sahiptir. Yumuşak yapılı olan çim besleyici gıdalar açısından oldukça zengindir. Lifli yapısı sayesinde sindirime yardımcı olmaktadır.

Kedi çimi kedilerin sindirim sistemini rahatlatmak ve düzenlenmesini sağlamak için kullanılan doğal bir üründür. Pek çok kedi sahibinin Pet Shop ve kedi malzemesi satan mağazalarda sürekli karşılaştığı ve değişik kaplar içerisinde tüketime sunulan kedi çimi elbette kediler için ihtiyaç. Ancak evde yaşayan kediler için ihtiyaç demek daha doğru olur. Dışarı çıkan kediler bu ihtiyaçlarını doğal otlarla karşılar.

Aslında burada farklı ihtiyaçlar ve farklı işlevler söz konusudur. Öncelikle kedi çimi nedir ? sorusunu yanıtlamalı ve faydalarına göz atmalıyız.

Kedi Çimi Nedir? Ne İşe Yarar

Mağazalarda satılan kedi çimi, bazen tek çeşit, bazen de karışık tohumlar ile hazırlanmıştır. Genellikle buğday, arpa, yulaf tohumları ile hazırlanır. Yani kedi çimi denilince ilk akla gelen parklarda ki çimlerden oldukça farklıdır ve pek çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz dışarı çıkan kedilerin yediği çim ile evde ona sunacağınız bu çim bir birinden farklıdır.

Bu arada önem taşıyan konu kedinizin bunu yeme amacıdır. Eğer kediniz keyfi nedenlerin dışında bu çimi midesini rahatlatmak için yiyorsa her ikisi de doğru çim olacaktır. Kediniz için risk olan ise yabancı ve zararlı otlarında arada yenmesidir. Burada da kedinizin seçiciliğine güvenebilirsiniz, çünkü kediler kolay kolay zehirli bir bitki çiğnemez. Yine de  ilaçlama yapılmış bir bahçeden uzak tutmalı ve boşuna risk almamalısınız. Evde ona sunacağınız taze ve temiz güzel bir kedi çimi ziyafeti ile hem sağlığına katkıda bulunmuş, hem de riski önlemiş olursunuz.

Kedi Çimi Nedir

Mağazalarda satılan kedi çimleri tahıl tanelerinin çimlendirilmesi sonucu yetişir. Doğal vitamin ve folik asit kaynağıdır. Ev de kolayca yetiştirebileceğiniz ve bakım istemeyen bu çimlerin kedi sağlığı için katkısı bulunmaktadır.

Kedi çimi, yulaf veya buğday otu olarak da bilinen tahılların çimlenmiş halidir. Vitaminlerle doludur ve insanlarda bazı bağışıklık artırıcı özellikler içerdiği bilinmektedir. Bu çim, hem iç hem de dış mekan kedilerinin tadını çıkarmayı bildiği, büyütmesi kolay, az bakım gerektiren bir bitkidir.

Bu arada yeri gelmişken kafa karışıklığına neden olan kedi otu ile de kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken konulardan biri halk arasında veya satıcılar tarafından Kedi Otu olarak da adlandırılan ürün ile kedi çiminin ayrımını doğru yapmak olmalıdır. Kedi Çimi diye isimlendirdiğimiz ürün kedilerin sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılan bir ürünken, Catnip yani kedi otu olarak bilinen diğer ürün ise kediler üzerindeki sakinleştirici etkisi ile bilinmektedir. Genel kullanım şekli ise kedilere koklatılması şeklindedir. Kısaca işlevleri tamamen farklıdır.

Kedi Çiminin Faydaları Nelerdir?

Kediler için çim yemenin pek çok faydası olduğundan bahsetmiştik.

  1. Sindirim sistemini düzenleme yani ishal veya kabızlık gibi durumları önleme
  2. İçerdiği folik asit sayesinde kansızlığa karşı katkı sağlaması
  3. Severek yiyebileceği çimin varlığı sayesinde evde bulunan ve zehirli olabilecek diğer bitkilerden uzak durma
  4. Tüm bunların dışında en önemli faydası kedi üzerinde kusturucu bir etkiye sahip olmasıdır.

Evet yanlış anlamadınız, kediniz bu otu fazla miktarda yiyerek ve kusmaya çalışarak kendini rahatlatmaya çalışır. Sakın merak etmeyin kediniz rahatlamak için ne kadar yiyeceğini çok iyi bilir. Size düşen en büyük görev istediği zaman yiyebileceği çimlenmiş bir tabağı hazır tutmaktır. Gerisini o halleder.

Kediler çimi yediklerinde normal gıdalar gibi sindiremezler. Bu nedenle de sindirilemeyen otlar mide de kusma refleksini uyarır. Asıl fayda da bu arada ortaya çıkar. Çünkü kusma sırasında otlarla birlikte midede birikmiş olan tüy yumakları da dışarı atılır. Bu sayede bazen çok kötü sonuçlara neden olabilen tüy yumaklarından ve dolayısıyla önemli bir potansiyel sorundan kurtulmuş olur..

Normal şartlarda bir kedinin haftada 2 veya 3 kez çim yemesi normaldir. Kediniz normalin dışında sayılabilecek miktarda ot yemeye çalışıyor ve sürekli kusma çabası içerisinde ise bu onun midesinde çıkaramadığı bir yabancı cisim olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda veteriner hekime kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Kedi çiminin bir diğer faydası da lif kaynağı olması ve sindirim sistemi fonksiyonlarına yardımcı olmasıdır. Bu özelliği ile bağırsakların daha iyi ve düzenli çalışmasını destekler.

Özellikle çok yalanmayı seven kediler açısından büyük sorunlar yaratan tüy yumaklarının atılabilmesi için, kedi çimi yemek oldukça faydalı ve gereklidir. Bu sayede bir çok tüy yumağı hem kusma hem de dışkılama yolu ile dışarı atılır.

Yavru Kediye Kedi Çimi Verebilir miyim ?

Elbette yavru kedinize de çim verebilirsiniz. Özellikle buğday çimlerinin gelişim üzerine olumlu etkisi bulunduğundan yavrunuz için ek besin işlevi de görecektir. Başlangıçta yavrunuz çime karşı ilgisiz davranabilir. Ancak bu sizi yıldırmasın. Evde yaşıyor ve dışarı çıkma imkanı yok ise yanı başında duran bu güzel yeşilliğe ihtiyaç duyduğunda, onu çiğnemeye başlayacaktır.

İlginizi çekerse Kedi Pire Damlası Nasıl Kullanılmalı konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası