milli kütüphane açılış tarihi / Sakarya Üniversitesi | Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı | Sıkça Sorulan Sorular

Milli Kütüphane Açılış Tarihi

milli kütüphane açılış tarihi

Tarih&#;e

Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan Millî Kütüphanenin kuruluş çalışmalarına ilk kez yılında Cumhuriyet Hükümeti Programında yer verilmiştir.

Batılı ülkelerin kütüphanecilik deneyimlerinden yararlanmak ve kütüphanecilik eğitimi görmek üzere Avrupa’ya gönderilen ilk öğrencilerden biri olan dönemin Maarif Vekâleti Yayım Müdürü Adnan Ötüken 21 Aralık tarihinde Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu Şefliğine getirilmiştir.

Millî Kütüphane Hazırlık Bürosundaki kitapların sayısı, kısa bir süre içinde ’i bulmuş, ancak o günün şartlarında büronun masraflarını karşılayacak resmî bir ödenek yaratılamaması nedeniyle, kısmen de olsa ihtiyaçları karşılamak üzere, 21 Şubat tarihinde Millî Kütüphaneye Yardım Derneği kurulmuştur. Bu arada, Derleme Kanunu gereğince derlenen devlet nüshalarının Derleme Müdürlüğü tarafından Millî Kütüphane Hazırlık Bürosuna gönderilmesiyle birlikte koleksiyondaki kitap sayısı sekiz ay içinde ’e ulaşmıştır.

Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu yer darlığı nedeniyle 1 Nisan ’de Kocatepe İsmetpaşa (bugünkü Mithatpaşa) Caddesinde beş odalı bir eve taşınmış, ancak gelişen koleksiyonun binaya sığmaması nedeniyle Kumrular Sokak’ta -bugün hâlihazırda Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermekte olan- bir bina Millî Kütüphaneye tahsis edilmiş, Millî Kütüphane 16 Ağustos tarihinde Kumrular Sokak’taki bu binada halka hizmet vermeye başlamıştır.

23 Mart tarihinde sayılı Millî Kütüphane’nin Kuruluşu Hakkında Kanun’un yürürlüğe girişi ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir müdürlük olarak tüzel kişilik kazanan Millî Kütüphane böylece ülkemizde kanun ile kurulan ilk ve tek kütüphane olma niteliğini kazanmıştır.

Millî Kütüphane 13 Temmuz tarihinde genel müdürlük statüsüne kavuşturulmuş ve Dr. Müjgan Cunbur Millî Kütüphane Genel Müdürlüğüne getirilmiştir. Ancak Millî Kütüphanenin genel müdürlük düzeyine yükseltilen statüsü yılında yeniden Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı bir müdürlük konumuna dönüştürülmüştür.

Millî Kütüphane 5 Ağustos tarihinde –bugün halihazırda hizmet vermekte olduğu- yeni binasında devlet töreniyle hizmete girmiştir. Eş zamanlı olarak, yine bu tarihte, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı bir müdürlük olan statüsü de başkanlık düzeyine yükseltilerek Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müstakil bir ana hizmet birimi konumuna getirilmiştir.

Uzun yıllar boyunca müstakil bir başkanlık olarak hizmet veren Millî Kütüphanenin bu statüsü yılında 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile lağvedilmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine uyum adımları kapsamında Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak yeniden yapılandırılmıştır.

kaynağı değiştir]

İzmir’de Millî Kütüphane’nin kuruluşu için ilk defa yılında İzmirli avukat Kadızade İbrahim Bey’in öncülük etmiş ancak mali yetersizlikler nedeni ile bu proje hayata geçememişti[7]. Kütüphane, ertesi sene matematik öğretmeni Mehmed Celaleddin Bey öncülüğünde hizmete girdi. “Celal Hoca” adıyla bilinen Mehmet Celaleddin Bey, zamanın İzmir Eytam (Yetimler) Müdürü Abidin Bey’e ve Maksudoğlu Edhem Bey'e bu düşüncesini açmıştı[8]. Kurucular, oluşturacakları kütüphaneyi yaşatacak geliri sağlamak üzere bir sinema kurmayı; kütüphanenin yerini temin için hayırsever “Salepçioğulları” ailesine başvurmayı kararlaştırdı[8]. Böylece Beyler Sokak’ta bulunan Salepçizade Konağı’nın selamlık bölümü ücretsiz olarak kütüphane için tahsis edildi. Kitaplığın oymalı dolapları Sanatlar Mektebi'nde Girit'li oymacı İbrahim Bey tarafından yapıldı[8]. Kütüphane, yılında İbrahim Kadızade’nin isteğiyle oluşturulan “İlm-ü İrfan Encümeni” tarafından (sonradan "İzmir Millî Kütüphane Cemiyeti" adını aldı)[3] 23 Nisan ’de hizmete sokuldu.

Gelir amaçlı düşünülen açık hava sineması kütüphane kurucularının gerekli malzemeleri temin etmesinden sonra İbrahim Kadızade’nin kefaleti ile kiralanan bir arsa üzerinde hizmete girdi. – yılları arasında kütüphaneye eser sağlandı[8].

Kurucular[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası