bebekler kafasını neden duvara vurur / Bebeklerde Kafa Darbelerine Dikkat! - CENTRAL HOSPITAL

Bebekler Kafasını Neden Duvara Vurur

bebekler kafasını neden duvara vurur

Bebeğim Kafasını Bilerek Sert Yerlere Vuruyor!

Ali 10 aylık olduğunda birçok harika davranış geliştirmişti. Her güne; acaba bugün neler yapacak heyecanı ile başlıyorduk. Bir gün bizi şaşırtan bir davranışla karşılaştık. Küçük prensim bir şeylere kızınca kafasını duvara vuruyordu. Hem de gözlerimizin içine baka baka devam ediyordu bu ritmik vuruşlar. Eşim ve ben çok tedirgin olduk. Minik kafasının bu sert vuruşlardan zedeleneceğini düşündük. Kafasını sert bir yerlere vuran ve bunu bilerek yapan bir bebek kimi endişelendirmez ki!?

Sizi rahatlatır mı bilmem fakat dünyanın dört bir yanında bebekler buna benzer davranışlar gösteriyor. Bir araştırmaya göre bebeklerin %20’si bu davranışı gösteriyor. Bu davranış erkeklerde, kızlara oranla daha sık görülüyor. Nedenleri konusunda fikir birliği sağlanmış değil. Bu davranışın, diş çıkarma ya da iltihaplı kulak nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı dindirmeye yönelik olduğunu düşünen uzmanlar var.

Bir kısım uzman ise bebeklerin henüz duygularını ifade edecek yetenekleri gelişmediği için böyle davrandığını düşünüyor. Birçok bebek özellikle engellendiğinde ve kızdığında bu davranışı gösteriyor. Belki de bu şekilde davranarak ‘Çok ama çok kızdım size!’ demeye çalışıyorlar.

Bazı uzmanlar bebeklerin bu davranış ile kendilerini sakinleştirmeye çalıştığını düşünmekte. Zira bu davranış özellikle uyku öncesinde ve sabahları uykudan uyandıklarında daha sık tekrarlanıyor. Bebekler, kafalarını ritmik bir şekilde vurarak beden ritimlerini sağlamaya çalışıyor olabilirler.

Bunlar bu davranışın başlamasının olası sebepleri. Peki, neden bir davranış devam eder, hem de bazen artarak? Bu sorunun cevabını araştırırken ilk bakılması gereken o davranışın sonuçlarıdır. Bebeğiniz kafasını bilerek bir yerlere vurduğunda ne yaparsınız? Tabi ki onunla ilgilenirsiniz. İşte tam da bu noktada bu ilgi bu davranışı pekiştirir. Ve küçüğünüz artık ne zaman ilginizi istese nasıl alacağını biliyordur! Kafa vurmalar artarak devam eder.

Bana kalırsa davranış aynı olsa da her bebeğin bu davranışı gerçekleştirmesinin altında yatan neden farklı olabilir. Fakat davranışın pekişip artmasının nedeni çoğunlukla aynıdır: Ağrı duyan bebek kafasını bir yerlere vurarak rahatlamaya çalışırken birden tüm ilgiyi topladığını fark eder. Bir dahaki sefere ağrı yoktur fakat ilgi arzusu bu davranışı tetikler. Öte yandan annenin üzüntüsü bebeğin dikkatinden kaçmaz ve bir dahaki sefere kendisini kızdıran annesine ‘beni çok kızdırdın!’ demek için yine bu davranışı kullanabilir.

Tüm bu bilgiler iyi güzel de ben ne yapabilirim bu konuda diye merak ediyorsanız size düşen görev hem çok basit hem de çok zor. ‘Basit’ çünkü ‘görmezden gelme’ yöntemini kullanıp bu olay olmuyormuş gibi yapmanız davranışın sönmesini kolaylaştırır. ‘Zor’ çünkü miniğiniz o taptaze başını sert bir yüzeye vururken nasıl görmezden geleceksiniz! Haklısınız. Bu zor. Fakat süreci kolaylaştırmak için birkaç tavsiyem daha var:

Gün içinde ona ‘elinizden geldiği kadar’ ve ‘yeterince’ ilgi gösterin. Böylece ilginiz için bu davranışı daha az gösterecektir. Oyun oynadığı alanları ve beşiğini güvenli hale getirin. Örneğin, taş zeminde oynamasın, altında hep bir halı olsun ki kafasını vurunca daha az zarar görsün. Bu demek değil ki pamuklara sarıp sarmalayın onu. Bırakın biraz canı yansın. Davranışının doğal sonuçları da davranışın sönmesine yardım eder.  Emin olun ki kafasını vururken kendince bir ayarlama yapıyor. Kendi ağrı eşiğini çok zorlamayacaktır.

Uyku rutinini biraz daha uzatın. Ona huzur ve rahatlık sağlayacak rutinler geliştirin.

Ritim duygusuna hitap edecek aktiviteler yapın. Örneğin dans edin, şarkı söyleyin ya da onunla birlikte sallanın.

Kafa vurma bazen ciddi bir gelişimsel bozukluğun göstergeleri arasında yer alabilir fakat endişelenmeyin. Çocuğunuzun normal geliştiğini düşünüyorsanız yani davranışları yaşıtları ile aşağı yukarı benzerse, endişelenmenize gerek yok. Fakat gene de bu davranış kontrol edilemez bir şekilde artıyorsa ve küçüğünüz kendine zarar veriyorsa bir çocuk psikoloğuna başvurmanızda fayda var.

Gelişim Psikolojisi Uzmanı

Cihan Züleyha Aydın Özdemir

Bebeklerde kafa çarpması sonrası ne yapmak gerekir? Şişlik nasıl geçer?

Bebek ve çocuklarda denge mekanizmalarının henüz tam olarak gelişmemesinden dolayı yaşlarına kadar kafa çarpması sorunu ile sık sık karşılaşılabilir. Çocuklar mama sandalyesine, beşiğine, evdeki eşyalara hatta hiç beklemediğiniz anlarda koşarken bile kafasını duvara çarpabilir. Peki, bebeklerde kafa çarpması sonrası ne yapmak gerekir? Şişlik nasıl geçer?

funduszeue.info

Yayınlanma: - 17 Mart Güncellenme:

Bebeklerde kafa çarpması sonrası ne yapmak gerekir? Şişlik nasıl geçer?

Çocukluk döneminde yaşanan bu travmalar genellikle ciddi olmasa da ebeveynlerin bazı belirtiler karşısında dikkatli olması gerekir. Yeni doğan bebek başını çok şiddetli bir şekilde çarpmadığı sürece herhangi bir probleme neden olmaz bunun nedeni ise bebeğin beyin bölgesinin koruyucu bir zar ile kaplanmasından dolayı bıngıldak bölgesi kafada oluşabilecek travmalara karşı beyni koruma altına alır. Özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda epileptik yani gelişme geriliği, havale nöbetleri ve felç gibi sorun yaşayan çocukların herhangi bir darbeye karşı daha büyük risk altında olduğu gözlemlenmiştir.

ÇOCUĞUNUZUN KAFASINA ALABİLECEĞİ DARBELERE KARŞI NE TÜR ÖNLEMLER ALABİLİRSİNİZ?

Ailelerin mümkün olduğu kadar bebeğinin kafasını çarpabileceği eşyaları ortadan kaldırmaları gelebilecek olan zararları önlemeye yardımcı olur. Örneğin, salonunuzdaki orta sehpanızı kaldırabilir, bebeğiniz uyuduğu beşiğin yüksek olmamasına ve kenarlarına minder koyarak uyku esnasında kafasını çarpmasını engelleyebilirsiniz.

OLASI BİR KAFA ÇARPMASI SONRASI BEBEĞİME NASIL MÜDAHALE EDEBİLİRİM?

Bebekler olası bir kaza sonucu kafasını bir yere çarptığında şiddeti birbirinden farklı olabilir. Genellikle yaşanan kazalar kafada, şişlikler, çürükler, ağrılar ve yüzeysel yaralanmalara neden olabilir. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken oldukça basit bir işlemdir. İşte bebeğiniz kafasını çarptıktan sonra şişme ve morarmaları önlemek için evinizde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemi…

İlk olarak bebeğinizi sessiz bir ortama alın. Havlu ile sarılmış buz torbasını kafasındaki moraran bölgeye uygulayarak şişmesini engelleyebilirsiniz. Ebeveynlerin bu tip kaza sonrası bebeklerini mutlaka gözlem altına alması gerekir. Yaşanabilecek bazı koma, geçici bilinç kaybı, kusma, davranış değişiklikleri, gözlerde kayma gibi sorunları mutlaka ciddiye almalısınız. Çocuğunuzda bu tip davranışlar sezdiğinizde acilen bir doktora götürmeniz tavsiye edilir.

Bebeklerde yürüme korkusu nasıl anlaşılır? Bebeklerde yürüme belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirBebeklerde yürüme korkusu nasıl anlaşılır? Bebeklerde yürüme belirtileri nelerdir?Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?İlginizi ÇekebilirBebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?

Bebekbeyinkaza

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası