kilometre litre hesaplama / Yakıt Tüketimi Hesaplama, Arabam Kaç Yakar? | Otomerkezi A.Ş.

Kilometre Litre Hesaplama

kilometre litre hesaplama

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Yakıt tüketimi hesaplama aracıyla harcadığınız yakıt ve km'ye göre her araba cinsi için(dizel, benzin ve lpg) için tüketim miktarları girdiğiniz değerlere göre otomatik olarak hesaplanacaktır.

Otomobil sahiplerinin çok daha iyi bileceği üzere dünya geneline baktığımızda akaryakıt fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Durum böyle olunca da araç sahiplerinin yakıt tüketimini minimum seviyelere indirmek için büyük uğraş verdikleri dikkatlerden kaçmıyor.

Ülkemiz piyasasında satışa sunulan araçların kampanya çalışmalarında ağırlıklı olarak yakıt tüketiminin altının çizilmesi de bu durumu kanıtlar nitelik taşıyor. Bu duruma ek olarak ülkemizde satışa sunulan araçların genellikle düşük motor hacimlerine sahip olması da yine aynı şekilde yakıt tüketiminde ekonomikliğe verdiğimiz önemi gösteriyor.

En Pratik Şekilde Yakıt Tüketimi Hesaplama

Pratik bir şekilde aracının ne kadarlık bir yakıt tüketiminde bulunduğunu merak edenler için oldukça basit bir hesaplama yöntemi anlatacağız.

Hesaplamanın tam net olması için öncelikle aracın deposunun tamamen doldurulması gerekiyor. Daha sonra ortalama 100 – 200 kilometre yol gidildikten sonra tekrar depo tamamen doldurulmalıdır. Neden iki defa depomuzu doldurduğumuzu aşağıda verdiğimiz örnekle daha net bir şekilde açıklıyoruz;

Bir Örnekle Pratik Yakıt Tüketimi Hesaplama
Depoyu tamamen doldurduktan sonra aracımızla tam 100 kilometre yol gittiğimizi varsayalım, tam 100. kilometrede tekrar akaryakıt istasyonundan depomuzu tamamen dolduralım. Aracımızın ikinci kez deposunu doldurmak için 6 litre yakıt aldığını varsayarsak son derece net bir şekilde aracımızın 100 kilometrede 6 litre yakıt tükettiğini söyleyebiliriz.

İkinci Yakıt Tüketimi Hesaplama Örneği
Bir başka örnekte de 400 kilometre sonra depomuzu doldurmak için 28 litre yakıt aldığımızı varsayarsak yine aynı hesaplama yöntemiyle 28/400 = 7/100 aracımızın 100 kilometrede 7 litre yakıt tükettiğini görürüz.

Yakıt Tüketimi Hesaplama Formülü

Bu hesaplama yöntemini şu ifadelerle formüle dökebiliriz;
100 kilometrede yakıt tüketimi = İkinci kez depoyu doldurmak için alınan litre / İlk kez depoyu doldurduktan sonra alınan kilometre

Yol Bilgisayarından Yakıt Tüketimini Öğrenme

Son yıllarda üretimi gerçekleştirilen birçok otomobilin bünyesinde standart olarak yol bilgisayarı donanımının sunulduğu görülüyor. Yol bilgisayarının temel işlevleri arasında ortalama yakıt tüketimi hesaplama da bulunmaktadır. Anlık yakıt tüketiminin de ayrıca hesaplanmasından dolayı sürekli olarak değişken yakıt tüketim değerinizi yol bilgisayarı ekranından da takip edebilirsiniz.

Yol bilgisayarı ekranında ortalama yakıt tüketim değeri ekranında 3,5 litre / 100 kilometre gibi bir ifade yer almaktadır. Sürücüler tarafından genel olarak anlık yakıt tüketimi ekranı ile 100 kilometrede gerçekleşen ortalama yakıt tüketimi ekranı karıştırılabilmektedir. Net ve doğru bir kullanım için otomobillerin kullanım manuellerine bakmak faydalı olacaktır. Markaların kullandıkları bilgisayar sistemlerine ve ara yüzlerine bağlı olarak değişkenlik yaşanabilmektedir.

Yakıt Tüketimi Litre Bazında Ölçülür

Araç sahipleri arasında yakıt tüketimi muhabbeti yaşandığında genel olarak kilometrede 15 kuruş, 20 kuruş veya 1 lira yakıyor gibi ifadeleri işitiriz.

Akaryakıt fiyatlarının günlük olarak hatta gün içerisinde bile sürekli değiştiğini düşünürsek yakıt tüketimini hesaplarken para birimi üzerinden hesaplamanın yanlış olduğunu göreceğiz. Bu sebepten dolayı yakıt tüketiminde kilometrede veya 100 kilometrede tüketilen litrenin baz alınması çok daha sağlıklı olacaktır.

Aksi taktirde değişken akaryakıt fiyatlarından dolayı aracın yakıt tüketim değerinin net bir şekilde hesaplanması mümkün olmayacaktır.

Yakıt Hesaplama

Aracınızın km başına kaç tl harcadığını öğrenmek için aşağıda bulunan yakıt hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

uyarı ünlem işareti iconuKonuyla ilgili bilgi sayfanın devamında.

Yakıt hesaplama artan benzin, mazot gibi yakıt fiyatları ile birlikte son zamanlarda oldukça araştırılan popüler bir konu haline geldi. Öncelikle başlamadan hemen söyleyelim arabanızın yakıt tüketimini hesaplama birçok faktöre bağlı olmak ile bazı noktalarda kullanım yerine ve şekline göre de değişebilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu rehber ile birlikte sizler de aracınızın ortalama yakıt tüketimi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım:

Km Yakıt Hesaplama

Km yakıt hesaplama ile aracınıza en son ödediğiniz yakıt tutarı ile gittiğiniz Km’yi hesaplayarak Km başına yakıt hesaplama yapabilirsiniz. Bunun için birçok online araç olmak ile birlikte bunu siz de yapabilirsiniz. Bunun için basit bir matematik işlemi gerekmektedir:

  1. Arabanız için en son ödediğiniz tutarı not alın (X),
  2. En son yakıt aldıktan sonra kaç Km gittiğinizi not alın (Y),
  3. Son olarak arabam kaç yakar hesaplamanızın cevabını Y / X formülü ile Km başına ne kadarlık yakıt tükettiğinizi bularak alabilirsiniz.

Yakıt Hesaplama Litre

Yakıt fiyatları her zaman sabit kalmaz bu yüzden arabam kaç yakar hesaplamasının en doğru olanı esasında litre bazında yapmaktır. Yakıt hesaplama litre için de yukarıda saydığımız benzer adımları uygulayabilirsiniz. Bunun için;

  1. En son aldığınız yakıt miktarını litre türünde not alın (X),
  2. Daha sonra bu yakıt miktarı ile ne kadar yol gittiğinizi not alın (Y)
  3. Mesafe yakıt hesaplamanızı Y / X formülü ile Km başına ne kadar litre yakıt yaktığınızı hesaplayabilirsiniz,

Yakıt Tüketimine Etki Eden Faktörler

Yakıt tüketimine etki eden faktörleri bilmek Km yakıt hesaplamada işinize yarayacak faktörlerdir. Zira yakıtınızı aldıktan sonra gittiğiniz Km miktarına göre yakıt Km hesaplama yaptığınızda o süreçte aracı nasıl kullandığınızı ve en çok hangi durumun yakıt tüketimini arttırdığını tespit edebilir ve bu duruma göre kullanımınızda çeşitli farklılıklar yapabilirsiniz. Yakıt tüketimini etkileyen faktörler ise şu şekildedir:

  1. Lastik basıncı,
  2. Motor yağının durumu,
  3. Kullanılan yanıcı madde türü (benzin, mazot vs.),
  4. Klima gibi ek donanım kullanımları,
  5. Aracın ağırlığı ve taşınan ek yükler

Bu maddelerdeki unsurlar motorlu araçlarda yakıt tüketimini etkileyen başlıca faktörler arasındadır fakat maddelemede sıralamadığımız ve sizin de başta tahmin edeceğiniz en temel faktör elbette ki motor türü ve üretici firmadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır