köpekler ne kadar hamile kalır / Köpeklerde Hamilelik Süreci, Belirtileri ve Hamile Köpek Beslenmesi | Petlebi

Köpekler Ne Kadar Hamile Kalır

köpekler ne kadar hamile kalır

Köpeklerde Hamilelik

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de hamilelik süreci oldukça ilgi ve dikkat isteyen bir konudur. Gebelikleri boyunca fiziksel sağlıklarının yanında psikolojik sağlıklarının da iyi olması gerekir. Bu anlamda onlara yaklaşırken dikkat edilmesi gereken konuları bilmek ve onların sağlıklı bir hamilelik sürecini geçirmelerini sağlamak önemli.

Biz de bu nedenle köpeklerde hamilelik belirtilerinin neler olduğunu ve köpeklerin hamilelik sürecinde nelere ihtiyacı olabileceğini ele aldık. Öncelikle köpeklerin hamilelik süreci hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

Köpeklerin Hamilelik Süresi Ne Kadar Olur?

Kedilerde olduğu gibi köpeklerde de hamilelik süresi ortalama 2 ay yani gün arasında olur. Köpeklerin doğum süresi 62 gün öncesi erken doğum, gün ise normal doğum, 64 sonrası ise geç doğumdur. Hamile kalınan gün sayısının 70 ve üzeri olması ise hem anne hem yavru köpeğin sağlığı açısından tehlikelidir.

Köpeğin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıl İlerler?

Köpeklerde hamilelik belirtileri ilk ay, 2. aya göre farklılıklar gösterir. Köpeklerde hamilelik belirtilerini ilk ay ve 2. ay olacak şekilde açıklayalım:

1. Köpeklerde hamileliğin ilk ayı (gebeliğin ilk evresi): Köpeklerde gebelik süreci, ilk hafta kendini fiziksel olarak göstermez. Bu nedenle dostunuzun gebeliğinin 1. ayda anlaşılması zor olur. Ancak hamile bir köpek, gebelik döneminin ilk birkaç haftası içinde hormonlara bağlı olarak mide bulantısı yaşayabilir ve kusabilir. Ek olarak sinirlilik hali ve iştah kaybı da bu dönemde görülebilecek belirtilerden bazılarıdır. Tabii her kusma ve sinirlilik halinin gebeliğe işaret olmayacağını bilmekte fayda var.

2. Köpeklerde hamileliğin 2. ayı (gebeliğin 2. evresi): Patili dostunuzun ağırlığı 5. haftadan sonra artmaya başlar ve iştahında da artma olur. Yine bu ay içinde hamile köpeğin meme uçları belirginleşir ve rengi koyulaşır, karnı büyür.

Belirtiler bu şekilde olsa da bir köpeğin hamile olup olmadığını anlamanın en sağlıklı yolu köpeği bir veteriner hekime götürmektir. Çünkü veteriner hekim, bir kan testi veya ultrason muayenesi yaparak köpeğin hamileliğini kesinleştirebilir ve doğum süreci için sizi bilgilendirebilir. Ayrıca dostunuzun tahmini yavru sayısını ultrason muayenesi ile öğrenmek mümkün. Tabii yavru sayısı tahmini ancak 3. haftadan sonra yapılabilir.

Hamile Bir Köpeğin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Patili dostunuzun hamile olduğunu belirledikten sonra hamileliği boyunca sağlıklı kalmasını sağlamak için atmanız gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımları şu şekilde açıklayalım:

1. Strese İzin Vermemek

Stres ve ani korku gibi sebepler erken doğuma veya doğum sürecinin herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Hamile bir köpeği stresten uzak tutmak bu noktada oldukça önemli. Köpekleri strese sokabilecek durumları şu şekilde sıralayalım:

  • Bir şeyin kırılıp dökülmesi veya patlaması sonucu yüksek ses çıkması
  • Taşınma gibi çevresel değişiklikler
  • Birinin ona bağırması veya onu azarlaması
  • Yalnız kalması
  • Sevdiği birinden ayrılması

Dostunuzun stresli olduğunu sık nefes alıp vermesinden, salya akıtmasından, volta atmasından tahmin edebilirsiniz. Yoğun stresini ise eşya kemirme, ağlama, ishal, kusma gibi belirtilerden anlayabilirsiniz. Köpeğin stresini azaltmak için onunla sevdiği egzersizleri ve aktiviteleri yapabilir, ona müzik dinletebilir, masaj yapabilir veya başını okşayabilirsiniz.

2. Doğru Beslenmesini Sağlamak

Patili dostunuzun hamile olması durumunda ona verebileceğiniz en önemli destek, doğru beslenmesini sağlamaktır. Dostunuz sağlıklı bir kilodaysa veteriner hekimler tarafından aksi belirtilmedikçe hamileliğinin ilk haftasında herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez. Ancak hamile köpeklere uygun mama seçimi yapmanızı öneririz. Bu seçim için bir veteriner hekime danışmanızda fayda var.

Gebeliğin son üç haftasında ise patili dostunuzun mama alımı normale göre kat fazla olmalı ve yeme aralıkları sıklaşmalı. Hamileliğinin son haftalarında anne köpeğin kilosu arttıkça gıda alımını kademeli olarak artırabilirsiniz.

Bu dönemde dostunuza vitamin ve mineral takviyesi yapmadan önce bir veterinere danışmanızı öneririz. Ancak bu dönemde anne karnındaki yavru gelişimine yardımcı olması ve süt üretimini desteklemesi için dostunuzun Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler tüketmesi önerilir. Tabii Omega-3 takviyesi vermeden önce bir veteriner hekim ile görüşmenizde fayda var.

3. Egzersiz Yaptırmak

Dostunuzun karnı büyüyene kadar yani gebeliğin ilk haftalarında dostunuzla normalde yaptığınız egzersizleri yapabilirsiniz. Uzun sürmeyecek şekilde attığınız bir objeyi tutarak size getirmesi, bir topla oynaması gibi aktiviteler bu dönemde yapılabilir. Ancak hamileliğin 2. evresinde bu egzersizlerin mümkün olduğunca yorucu olmaması gerekir. Bu dönemde kısa ve sık yürüyüşler anne köpek için yeterli olur.

4. En Kısa Sürede Veterineri Ziyaret Etmek

Sadece hamileliğin tespiti için değil, hamilelik boyunca düzenli olarak veterinere gitmek, anne ve yavru köpeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu sayede veteriner hekim, hamilelik süresince patili dostunuzun beslenmesine, egzersizlerine ve diğer ihtiyaçlarına yardımcı olabilmeniz için sizi bilgilendirir.

Tabii doğum ile birlikte yavru köpek bakımı da en az köpeklerin gebelik süreci kadar hassas bir konudur. Yavru köpeklerin beslenmesi, uyku düzenleri, oyun ve tuvalet alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz “Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Hamile Köpeklerin Bakımı

Tüm memeli canlılar gibi köpekler de doğum yaparak çoğalırlar. 10 ayı geçmiş ve kısırlaştırılmamış tüm dişi köpekler çiftleşme sonucunda gebelik ile karşı karşıya kalacaklardır. Hamile kalan köpeğin bakımı ve psikolojik ihtiyaçları ise değişecek ve beslenmesinde daha özenli olmanız gerekecektir. Gebelik boyunca köpek sahiplerinin köpeklerde hamilelik ile ilgili bilgi sahibi olmaları sorunsuz bir doğum ve yavruların sağlıklı dünyaya gelmesi için şarttır.

kopeklerde hamilelik

Köpeklerde Gebelik Belirtileri

Hamilelik, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de istisnai bir durumdur. Köpekler hamile kaldıklarında fiziksel ve psikolojik bazı belirtiler göstermektedirler. Köpeklerin gebelik süreci ırka göre farklılık göstermekle birlikte 56 gün ila 70 gün kadar sürer. Köpekler, hamile kaldıklarında karınları hemen şişmez. Bu nedenle bir köpeğin gebe olup olmadığını ilk günlerde dışardan bakarak anlamak zordur. Köpeklerde hamileliğin en net belirtisi bulantı, kusma ve karın şişliğidir. Ultrason ise hamileliği tespit etmenin en sağlam yoludur.

Köpeklerin karnı çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra büyümeye başlar. Karın büyümesinin yanında köpeğinizin memelerinin belirginleşmeye başlaması da gebelik belirtilerinden en çarpıcı olanıdır. Hamile köpeklerde şişen meme uçları aynı zamanda renk de değiştirir.

Bir aylık bu süreç sonunda köpeğinizin davranışlarında da bir takım değişiklikler meydana gelir. Köpeğinizde iştah kaybı, yalnız kalma isteği ve sürekli dinlenme eğilimi gebelik işaretlerindendir. Ayrıca köpeğiniz gebelik boyunca daha sinirli ve agresif de olabileceği gibi çekingen ve depresif de davranabilir.

kopeklerde hamilelik süreci

Hamile Köpeklerin Bakımı

Köpeğiniz hamilelik belirtileri gösteriyorsa yapmanız gereken ilk şey onu veteriner hekime götürmek olmalıdır. Muayeneye gitmek hem köpeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesine olanak tanıyacak hem de hamilelik ile ilgili tüm bilgileri edinmenizi sağlayacaktır.

Hamileliğin ilk haftalarında köpeğinizin kaç yavru doğuracağını belirlemek olası değildir. 28 günden önce yapılacak muayene ve testler sadece köpeğin gebeliğini doğrular. Kaç yavrunuz olacağı ancak gebeliğin gününden sonra belli olur. Zaten köpeğinizin ihtiyaçları ve davranışlarındaki farklılık da bu dönemden sonra hızla değişmeye başlar.

Hamile köpeklerin bakımında en önemli ayağı beslenme oluşturur ve bu süreçte gebe köpeklere verilecek besinlere çok dikkat edilmelidir. Çünkü hamilelik boyunca köpeklerin her zaman aldıkları vitamin ve minerallerden daha çoğuna ihtiyaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda hamile bir köpeğin enerji ihtiyacı da artar. Köpeğiniz bu süreçte sadece kendisini değil yavrularını da beslemekle yükümlüdür. Bu nedenle gebe köpeklerin enerjisi yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmeleri elzemdir. Ayrıca dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi de yapılmalıdır. Fakat beslenme diyeti mutlaka veteriner hekim tavsiyesine uyularak planlanmalıdır.

Beslenme dışında dikkat edilmesi gereken diğer nokta da muayenelerin aksatılmadan yapılması ve köpeğin rahat edebileceği bir ortamı ona sağlamaktır. Hamile köpeklerin bakımında eksik etmemeniz gereken ise köpeğinize psikolojik olarak destek vermek ve onu sevip koruduğunuzu ve güvende olduğunu ona hissettirmektir.


Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenlerile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Hamilelik Süreci, Belirtileri ve Hamile Köpek Beslenmesi

Köpeklerde gebelik dikkatle takip edilmesi gereken ve sonunda da neşeli anlara tanıklık edilen bir süreçtir. Hamile köpeklerin döneme özgü ihtiyaçlarının bilinmesi hem kendi sağlıklarının korunması hem de dünyaya sağlıklı yavrular getirebilmeleri için oldukça önemlidir. Köpek gebelik süresi ırklar doğrultusunda değişiklik gösterebilse de genellikle gün aralığında sürer ve bu dönem dostlarımızın gerek fizyolojik gerekse psikolojik anlamda zorlanabilecekleri durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yazımızda köpeklerde hamilelik belirtileri, köpeklerde hamilelik teşhisi ve hamile köpek beslenmesi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Hamile köpek belirtileri gebeliğin farklı evrelerinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle köpeklerde erken dönem hamilelik belirtilerinin ve köpeklerde geç dönem hamilelik belirtilerinin ayrı ayrı incelenmesi daha doğru olacaktır; bu şekilde köpek gebelik süresi boyunca hem belirtiler daha net gözlemlenebilir hem de ihtiyaçlar eksiksiz şekilde karşılanabilir.

mavi örtüye yatmış gebe köpek

Köpeklerde Erken Hamilelik Belirtileri ve Köpeklerde Hamilelik Teşhisi

İlk birkaç haftalık süreçte belli olabilecek kadar bir değişim fark edilemeyebilir, az miktarda kilo alınsa da gebelik ihtimali düşünülmeyebilir. Gebeliğin 3. ve 4. haftalarına gelindiğinde bazı köpeklerde hormon değişimlerine bağlı olarak sabah bulantılarına rastlanılabilir. Hamile köpekler bu dönemde yorgunluk belirtileri göstermeye başlayabilir, normale göre iştahlarında azalma görülebilir ve bazı hamile köpekler kusma eğilimi gösterebilir. Kusma sorunu yaşayanların öğünleri küçültülmesi, öğün sıklıkları artırılmalıdır. Bu dönemde köpeklerde saydam yapıda vajinal akıntı da oluşabilir.

Köpeklerin hamile olduğundan şüphelenilirse veteriner hekim ziyaretlerine gidilmesi önemlidir. Köpek hamile testi ev ortamında yapılamayacağı için uzmanlara danışmak gerekir. Planlı çiftleştirmelerden sonraki 2 ve 3 haftalık süreçte köpekler veteriner hekim ziyaretlerine götürülüp prenatal muayenelerinin tamamlanması önerilir. Köpeklerde hamilelik teşhis edilmesi halinde bu süreçte uygun beslenme planı ve genel sağlık muayenelerinin tamamlanmasının ardından gerek görülmesi halinde tedavi süreçleri başlatılır.

Veteriner ziyareti sırasında yavruların ultrason ile güvenli bir şekilde görüntülenmesi mümkündür. Gebeliğin dördüncü haftasında ses dalgaları kullanılarak hamile köpek rahmi görüntülenebilir. Alternatif olarak hamile köpeklerde relaxin hormon seviyesi yükseldiği için hormon değerlerinin ölçümlenmesi adına kan testleri de yapılabilir. Çiftleşmeden 6 hafta kadar sonra gebe ve gebe olmayan köpekler arasında relaksin düzeyinde önemli farklar ortaya çıkar. Gebe köpeklerde ng/ml olan değer gebe olmayan köpeklerde ng/ml'nin altındadır. Hormonlardaki değişimin belirlenmesi ile gebelik teşhisi kolaylıkla yapılabilir.

Veteriner ziyaretleri gebeliğin ilk dört haftasında gerçekleşmediyse bu süreçten sonra veteriner hekimlerin hamile köpeğin karnını muayene ettiklerinde gebeliği doğrulayabilecekleri söylenebilir. Ancak bu doğrulama işleminin, gebeliğin - Günleri arasında yalnızca uzman veteriner hekimler tarafından yapılması gerekir. Karın bölgesine sert bir şekilde dokunmak yavrulara zarar verebilir.

Köpeklerde Geç Hamilelik Belirtileri ve Köpeklerde Gebelik Takibi

Hamile köpekler ikinci ayda daha belirgin değişimler yaşarlar. Kilo alırlar, iştahları fark edilir ölçüde artar, idrar ihtiyaçlarında artış gözlemlenir ve erken dönemde de karşılaşılan vajinal akıntıları devam eder. Gebeliğin gününden itibaren hamile köpeklerin meme uçları koyulaşmaya ve büyümeye başlar. Doğumun giderek yaklaşması ile birlikte memelerinde de hacim artışı görülür ve kimi zaman süt gibi bir sıvı damlaması söz konusu olabilir. Köpeklerde gebelik teşhis edildikten sonra veteriner hekimler bu dönem için yeniden randevuya gelinmesini isteyebilir; yavruların kemik gelişimlerinin takip edilmesi ve yavru sayısının belirlenmesi adına görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Zaman geçtikçe köpeklerin karınları giderek büyür ve hareket seviyeleri düşer. Gebeliğin son 2 haftalık döneminde yavruların karın içerisindeki hareketleri gözlemlenebilir. Son veteriner hekim kontrollerinin de bu süreçte yapılması gerekir. Böylece doğum kanalından yavruların kolay bir şekilde geçip geçemeyeceğine dair soru işaretleri ortadan kaldırılabilir. Doğum kanalı yavruların geçişi için fazla darsa ya da yavrular fazla büyükse sezaryen planlaması yapılır.

Hamile Köpek Davranışları

Hamile köpek belirtileri köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Hamile köpek davranışları kimi zaman öngörülmesi zor olsa da gebelik döneminde köpeklerin her zamankinden sevgi dolu olabildikleri, huzursuzlanabildikleri ve yuvalarını oluşturmaya yönelik davranışlar sergiledikleri söylenebilir.

Hamile köpekler odak sorunları yaşayabilirler. Her zaman sakinliği ile tanınan köpekler aşırı derecede hareketli halleri ile dikkat çekebilirler. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte huysuzlanmaları, kızgınlaşmaları ve sabırsız davranışlar göstermeleri de mümkündür. Aynı süreçte yuva olarak benimseyecekleri güvenli ve rahatsız edilmeyecekleri yer keşiflerine de başlayabilirler. Köpeklerde gebelik sürecinde yaşanabilen davranış değişiklikleri karşısında anlayışlı davranılması gerekir, böylelikle yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik değişimlere daha kolay adapte olmaları sağlanabilir.

yatakta yatan hamile köpek

Hamile Köpek Beslenmesi

Köpekler yaşlarına, ırklarına ve aktivite düzeylerine özel formüle edilen mamalarla beslenmelidir. Hayatlarını tüm evrelerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gereken dostlarımız için gebelik döneminde beslenme her zamankinden dikkatle planlanmalıdır. Hamile köpek beslenmesi sırasında günlük olarak daha fazla kaloriye ve besine ihtiyaç duydukları göz ardı edilmemeli, kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmeleri önerilmektedir. Yavru köpek maması kategorimizi buradan ziyaret edebilir, ürün içeriklerini inceleyerek hamile köpeğiniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Hamileliğin yarısına gelindiğinde günlük kalori alımı yaklaşık iki katına çıkarılmalıdır. Emzirme döneminde de bu diyetin devam ettirilmesi önerilir. Köpekler hamilelik dönemine uygun kaliteli mamalar tükettiklerinde genellikle özel bir vitamin veya mineral takviyesine ihtiyaç duymazlar. Ancak her köpeğin gereksinimi farklı olabilir. Hem kendi sağlıklarının hem de yavrularının sağlıklarının korunması adına takviye kullanmaları gerektiğinde veteriner hekimlerin önerilerine uyum sağlanmalıdır.

Köpek Hamileliği Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde hamilelik yaklaşık gün boyunca devam eder. Bu süre ortalama süredir, köpeklerin ırkları ve yavru sayısı köpek gebelik süresi için farklılığa neden olabilir. Köpeklerde doğum zamanını tahmin etmek çok mümkün değildir, bunun temel nedeni çiftleşme zamanı ile gebeliğin başlangıcının her zaman örtüşmemesidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Köpeklerde Hamilelik Süresi, Belirtileri ve Doğum Süreci

Bu yazımızın başında henüz hamile kalmamış ama köpeğini çiftleştirmeyi düşünen okuyucularımız için bir kaç tavsiyede bulunmak gerekiyor.

İlk olarak bu kararı verdiğinizde köpeğinizde ve çiftleşeceği partnerinde her hangi bir kalıtsal hastalık olmadığından emin olmalısınız. Çiftleştireceğiniz erkek ile dişi arasında boyut farkı olmamalıdır. Daha büyük boyuttaki erkekler, dişi köpekleri doğum sırasında zorlayabilir.

Bunun dışında her ikisinin de aşılarının ve parazit ilaçlarının zamanında yapılmış olması, bazı enfeksiyöz hastalıklar yönünden muayene ve gerekirse testler uygulamak gerekebilir.

Aynı zamanda dişi köpekler için ileride oluşabilecek meme kanseri riskini azaltmak için erken yaşta kısırlaştırma çok önemlidir. Kısırlaştırma ile ilgili yazımızı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

funduszeue.info

Eğer her şey yolunda ve yavru almaya kararlıysanız bu bilgiler köpeğinizin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesine yardımcı olacaktır.

İçindekiler

Köpeklerde Hamilelik Süresi

Köpekler ortalama  57 gün yani yaklaşık iki ay boyunca hamile kalırlar. Doğumun zamanlamasını tahmin etmek zor olabilir çünkü üreme tarihi her zaman gebe kalma tarihiyle eşleşmez. Hamileliğin uzunluğu da cins  boyutuna göre değişebilir.

Hamileliğin ilk ayında, döllenmiş yumurtaların yaklaşık günde kendilerini astara yerleştirip Cornu Uteri&#;ye doğru ilerler. Fötal büyüme hamileliğin erken döneminde hızlıdır.

İlk ayın sonunda, veteriner hekimler yavruların kalp atışlarını tespit edebilir. İkinci ayın sonunda ve üçüncü ayın başında yavrular doğmaya hazırdır.

Köpeklerde hamilelik

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

  • İştah artışı
  • Kilo almak
  • Meme büyüklüğünde artış
  • Şişmiş göbek
  • Çabuk yorulma
  • Yuvalama davranışı
  • Sinirlilik veya şefkat

Ayrıca bazı köpeklerde hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak ilk birkaç hafta içinde birkaç gün kusabilir ve iştahında azalma olabilir. İştahta değişikliklere, kilo alımına ve şişmiş bir karına neden olabilecek başka hastalıklar da vardır. Daha ciddi bir durumu olmadığından emin olmak için bu belirtileri gördüğünüzde köpeğinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Erken Gebelik Belirtileri

İlk birkaç hafta, çok az dışa dönük işaretler vardır, bu nedenle bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Köpeğiniz biraz kilo alsa da normal görünecektir.

3. ve 4. haftada hormonal değişikliklerden kaynaklanan sabah bulantısı görülür. Evcil hayvanınız yorgun görünebilir ve normalden daha az yiyebilir. Bazı köpekler biraz kusar. Köpeğinizde kusma görülüyorsa daha küçük öğünler vermeyi düşünebilirsiniz.

Geç Gebelik Belirtileri

Köpeğinizin ikinci aylık dönemde karınları büyüyecektir. güne kadar, meme uçları da koyulaşmaya ve büyümeye başlayacaktır. Köpeğinizin doğurma zamanı yaklaştıkça göğüsleri büyüyecektir bu dönemde meme uçlarından biraz sütlü sıvı gelebilir. Daha fazla zaman geçtikçe, köpeğinizin hamile göbeği büyür ve yürürken altlarında hafifçe sallanabilir. Hamileliğin son 2 haftasında, köpeğinizin karnında hareket eden büyüyen yavruları görebilir ve hissedebilirsiniz.

Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızı son bir kez görmek isteyebilir. Bazen veterinerler bu ziyaret sırasında yolda kaç tane yavru olduğunu öğrenmek ve doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük olmadıklarından emin olmak için röntgen çekerler. Bazı durumlarda yavrular çok büyüdüğünden sezaryan operasyonuna ihtiyaç duyulabilir.

Köpeğimin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bunu anlamak özellikle ilk ayda hiç kolay değildir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız veteriner hekiminize danışmalısınız. Onun yapacağı incelemeler ve testler sonucunda köpeğinize gebe teşhisi koyulabilir.

  • Palpasyon Köpeğinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız, veteriner hekiminiz yaklaşık günlükten itibaren abdominal palpasyon yapabilir. Gebeliğin bu aşamasında yavrular, köpeğin büyüklüğüne bağlı olarak küçük golf topları veya üzüm gibi hissedilirler. Bu &#;toplar&#;, fetüsü çevreleyen sıvı dolu torbalardır. Yavrulara zarar verebileceğinden, bir veteriner hekimin yardımı olmadan karın palpasyonu denenmemelidir.
  • Ultrason Alternatif olarak, veteriner hekiminiz gebeliğin 25 ila günleri arasında ultrason yapabilir. Bir ultrason genellikle fetüsün kalp atışlarını tespit edebilir ve size köpeğinizin taşıdığı yavru sayısı hakkında bir tahminde bulunabilir. Yavruların kalp atışları anneninkinden 2 ila 3 kat daha hızlıdır.
  • Hormon testi Gebeliğin yaklaşık 25 ila günlerinde, veterineriniz köpeğin relaxin hormonu üretip üretmediğini görmek için hormon düzeylerini ölçmek için bir kan testi yapabilir. Relaxin sadece hamilelik sırasında üretilir, bu da testi nispeten doğru kılar.
  • X-ray X-ışınları, bir köpeğin hamile olup olmadığını belirlemenin en etkili yollarından biridir. Bununla birlikte, yavruların iskelet sistemleri o zamana kadar bir röntgende görünmediğinden, bu en iyi 55 gün veya daha uzun bir süre sonra yapılır. Bu sırada bir röntgen, köpeğinizin doğumunu ne zaman bitirdiğini bilmenizi sağlayacak olan yavru sayısını doğru bir şekilde almanızı sağlar. Ancak yavru köpekler için bu ışınlar tehlikeli olabilir. Röntgen çekmeye karar vermek, gerektiği durumlarda veteriner hekiminizin yönlendirmesine göre yapılmalıdır.

Köpeklerde hamilelik

Hamile Köpek Bakımı

Hamile Köpek Beslenmenesi

Hamile köpekler, gebeliğin dört haftasında (gebeliklerinden yaklaşık bir ay sonra) daha yüksek kalorili bir diyete geçirilmelidir. Bu, hamilelik ve emzirme için etiketlenmiş ticari bir diyet veya köpek yavruları için özel bir diyet olabilir. Hamile köpekler için etiketlenmiş yüksek kaliteli, reçetesiz, veteriner hekimler tarafından önerilen diyetler vardır.

Dişi köpeklerin, sütten kesmemeleri için bu yüksek kalorili diyetler ile beslenmelidir. Büyük ırklar için tasarlanmış köpek mamalarının düşük kalsiyum, fosfor ve enerji seviyeleri nedeniyle hamile ve emziren köpekler için genellikle önerilmez.

Hamile ve emziren dişi köpeklerin büyüme, doğum ve yavru besleme ile ilişkili metabolik talepleri çok daha yüksektir, bu nedenle bu diyetler yeterli beslenmeyi sağlamaya yardımcı olabilir. Hamilelik sürecinde köpeğinizin midesinde daha az yer olacak, bu nedenle daha küçük ve daha sık yemek yemesi gerekecektir.

Hamile köpeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, doğru beslenmesini sağlamaktır. Köpeğiniz zaten kaliteli bir köpek maması alıyorsa ve sağlıklı bir kilodaysa, veterineriniz tarafından aksi belirtilmedikçe, hamileliğinin ilk üçte ikisi için diyetinde herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmeyecektir. Aslında bu aşamada yiyecek miktarını artırmak zararlı olabilir.

Hamileliğinin son haftalarında kilosu arttıkça, veterinerler, normalden yüzde 35 ila 50 daha fazla tüketene kadar gıda alımını kademeli olarak artırmayı tavsiye ediyor. Büyük öğünler rahatsızlığa neden olabileceğinden, alımını yavaşça artırın ve küçük, sık öğünlerle besleyin.

Egzersiz

Köpeğinizi çiftleştirmeye çalışıyorsanız, gebeliğin ilk iki haftasında yorucu egzersizi sınırlamanın embriyoların implantasyonunu artırır. Bundan sonra, köpeğinizin göbeği büyüyene kadar normal egzersiz yeterlidir. &#;Son üç aylık döneminde, köpeğiniz için egzersiz aşırı yorucu olmamalıdır. Yavruları taşımak ve onlara besin sağlamak için enerjiye ihtiyaç duyduğundan, daha kısa ve muhtemelen daha sık yürüyüşler anne için daha faydalı olacaktır.

Veteriner Ziyaretleri

Köpeğinizi çiftleştirmeden önce ve doğum öncesi kontrol için mutlaka köpeğinizin sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Çiftleştirmeden önce köpeğinizin aşıları güncel olmalıdır. Veteriner hekiminiz, bağırsak parazitlerini kontrol etmek için dışkı muayenesi önerecek ya da çiftleşmeden önce köpeğinize uygun bir ilaçla köpeğinizin iç parazitlerinin temizlenmesini sağlayacaktır.

Ayrıca, beklenen doğum saatine yakın bir acil durumda ne yapacağınızı veteriner hekiminize sormalı ve aileniz ve evcil hayvan bakıcınız ile bir plan oluşturmalısınız. Düzenli veteriner ziyaretleri, köpeğinizin hamilelik sırasında sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Veteriner hekiminiz köpeğinizin hamileliğini doğruladığında, köpeğinizin normal bir yavru köpeğe sahip olmasını engelleyebilecek herhangi bir mekanik veya anatomik endişe için köpeği de inceleyecektir.

Bu, normal bir doğumun veya sezaryen doğumun önceden düşünülüp planlanması gerekip gerekmediğine ilişkin planlamayı tartışmak için iyi bir zamandır. Muayene sırasında veteriner hekiminiz, köpeğinizin  hamile olduğunu belirlerse ve hamilelik bir kazaysa,  aynı zamanda gelecekte daha fazla sürpriz yavru oluşmasını önlemek için kısırlaştırma gibi önlemler almayı tartışmak için iyi bir zamandır.

Köpeklerde hamilelik

Hamilelik ilerledikçe rutinini değiştirmeli miyim?

Hamilelik ilerledikçe karın içi basıncı artar ve annenin besin gereksinimleri de artar. Köpeğin genellikle öğün başına artan miktardan ziyade artan sayıda daha küçük öğünlere ihtiyacı vardır. Ne kadar fiziksel aktiviteye ihtiyacı olduğuna evcil hayvanınızın karar vermesine izin verin. Bu, yavruların sayısına ve yaşadığı karın içi basıncının miktarına bağlıdır. Hamile bir köpeğe aşırı egzersiz yaptırmayın. Herhangi bir vajinal akıntı olup olmadığını kontrol edin ve eğer bir endişeniz varsa mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçin.

Hamile Köpek Davranışları

Hamile köpekler her zamankinden daha sevecen görünebilir ve sahiplerinin daha fazla arayabilir. Hamileliğin son birkaç haftasında köpeğinizin “yuvalamaya” başladığını fark edebilirsiniz. Bu, yavruları için bir yavrulama alanı yaratmak için yatağını ve diğer mevcut malzemeleri parçalayarak yapılır. Ayrıca, doğum yaklaştıkça huzursuz ve içine kapanık olabilir.

Köpeklerde Doğuma Hazırlık

Köpeğinizin hamileliğinin sonu yaklaştıkça, göğüslerinde ve meme uçlarında belirgin bir büyüme olduğunu fark edeceksiniz ve hatta süt bezleri gelişip büyüdükçe meme uçlarından süt geldiğini görebilirsiniz. Karnı büyüdükçe yürümekte zorlanabilir. Hamileliğin en sonunda, yavruların annenin içinde hareket ettiğini görebilir veya hissedebilirsiniz.

Bu zamana kadar kendinizi ve köpeğinizi  yavru doğurmaya hazırlamalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu bir ortam hazırlamaktır.

Köpeğinizi ilk kez çiftleştiriyorsanız, doğum sırasındaki rolünüz hakkında veteriner hekiminizle konuşup bilmeniz gerekenleri okuyup ve öğrenmeniz onun için çok önemlidir. Doğum sırasında yavruları sıcak tutmak veya başka bir yardıma ihtiyacınız olabileceğinden yardımcı olmak için yanınızda başka birinin olması her zaman iyi bir fikirdir.

Köpeklerde hamilelik

Doğum

Hamile köpeğinizin zamanı yaklaştığında, doğumun belirtilerine dikkat etmek gerekir. Hamile anneler yavrulamadan birkaç gün önce yemek yemeyi bırakabilir ve ayrıca evde  bir yuva inşa etmeye başlayabilirler.

Doğuma yakın birçok hamile köpek hızlı bir şekilde solumaya başlar. Vücut ısılarında hafif bir düşüş görülür.  Yavrulamaya hazır birçok köpek yemek yemez ya da çok az yerler.

Karın kasılmaları yavaş başlayabilir ancak zamanla güç ve sıklık kazanabilir. İlk yavrunun çıkışı sırasında daha çok zorlama ve inleme görülür. Doğum kanalında bir köpek yavrusu olduğunda su kesesinin çıktığını görebilirsiniz ve bir saat içinde ilk köpek yavrusu görülecektir.

Her köpek yavrusu plasenta zarının içinde doğar. Anne köpek, yavruları şiddetle yalayarak ve bazen onu yiyerek bu zarı yırtar. Eğer zarı çıkarmazsa, bunu sizin yapmanız gerekebilir, çünkü yavrular oksijen kaynakları bitene kadar birkaç dakikadan fazla yaşayamazlar. Ağladığını duyana kadar köpeği temiz bir havluyla ovmanız gerekebilir. Normalde bunların hepsini anne köpek içgüdüsel olarak yapacaktır. Yapmadığı durumlarda veteriner hekiminizi arayarak onun talimatlarını uygulamanız gerekir.

Anne köpek, yavrularını temizlerken göbek bağını da kesmelidir. Olmazsa, kordonu koparmak için veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Bazı köpekler yavrularını art arda doğurabilir, ancak bazen birkaç yavru doğurabilir ve diğerlerini doğurmadan önce biraz dinlenebilirler.  İki saatten fazla bir mola varsa, veteriner hekiminizi aramalısınız. Ayrıca plasenta sayısını da takip etmelisiniz. Tutulan bir plasenta anne için sorunlara neden olabilir. Genel olarak, normal bir yavrulamanın saat cinsinden tüm süresi, rahimdeki yavruların sayısına yaklaşık olarak eşittir. Bu nedenle, 6 yavrunun doğumu normalde toplamda yaklaşık 6 saat sürmelidir.

Anneye içmesi için su vermeyi unutmayınız. Bu süreçte anne köpeğin sık sık idrara çıkması gerekebilir. Eğer dışarı çıkartırsanız yanınıza fazladan havlu getirin ve onu gözetimsiz bırakmayın, çünkü bazen dışarıdayken bir köpek yavrusunu doğurabilirler. Bu süre zarfında yavrular, üşümelerini önlemek için üzerlerine hafif bir havlu konularak sıcak tutulmalıdır.

Yavruların hepsi annenin karnına yerleştirilmeli ve birkaç saat içinde hepsini emzirmesine izin verdiğinden emin olmak için izlemelisiniz. Hepsinin normal nefes aldığından ve emzirdiğinden emin olmak için yavrulara göz kulak olun .

Köpeklerde Doğum Komplikasyonları

Bazen doğum sırasında işler ters gider. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, hemen veteriner hekiminizi aramalısınız.

  • Köpeğinizin vücut ısısı 24 saatten daha uzun süre önce düştü ve doğum başlamadı.
  • Anne şiddetli rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa veya yeşil bir akıntı geldiyse ve kasılmalar başladıktan 2 saat sonra ilk yavruyu doğurmazsa.
  • Şiddetli titreme, hem köpeği hem de yavruları riske atabilecek ciddi komplikasyonların uyarı işaretleridir.
  • Köpeklerin ilk yavrudan sonra koyu yeşil veya kanlı bir sıvı vermesi normaldir, ancak bu ilk yavrudan önce olursa veteriner hekiminizi arayın.
  • Hamile köpeğiniz, son çiftleşmesinden 64 gün sonra hiçbir yavrulama belirtisi göstermiyorsa.
  • Plasentaların tamamı çıkartılmadıysa
  • Köpeğiniz yavruları emzirmiyor.

Köpeklerde hamilelik

 Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavruların doğumundan sonra nelere dikkat etmeniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiği aşağıda açıklanmıştır.

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı , yavrular doğduktan sonra sekiz haftaya kadar küçük miktarlarda sürebilir. Çoğunlukla eski kandan oluştuğu için akıntı normalde kırmızımsı-siyah görünür.

Akıntı aşırı kanlıysa, kokusu varsa veya irin gibi görünüyorsa, köpeğiniz en kısa zamanda veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Ateş

Anne köpeklerin doğumdan sonraki gün içinde ateşi  olması normaldir, ancak buna hastalık belirtileri eşlik etmemelidir. Eğer bu süreden sonra da ateş devam eder ve iştahsızlık, kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtiler eşlik ederse mutlaka veteriner kliniğine gitmelisiniz.

Metrit (Rahim İltihabı)

Metrit veya uterus iltihabı , plasenta tutulduğunda veya doğum sırasında bir tür komplikasyon meydana geldiğinde ortaya çıkabilir. Ateş, iştahsızlık, kokulu vajinal akıntı, yavrulara karşı ilgisizlik veya süt vermeme belirtileri görürseniz, lütfen hemen veterinerinize başvurun.

Eklampsi (Kan Kalsiyum Düzeylerinde Düşüş)

Eklampsi , doğumdan sonraki ilk üç hafta içinde ortaya çıkabilir ve annenin emzirme dönemindeki kalsiyum ihtiyacını karşılayamamasından kaynaklanır. Bu durum genellikle küçük ırk köpeklerde görülür.

Köpeklerde huzursuzluk, kas spazmları, sert yürüyüş ve hatta nöbetler görülebilir. Bu davranışlardan herhangi birini gördüğünüzde lütfen en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurunuz.

Mastitis (Enfekte Meme Dokusu)

Mastitis veya meme dokusunun iltihabı oluştuğunda, meme uçları enfeksiyon nedeniyle sert, kırmızı ve ağrılı haldedir. Anne köpek emzirme sırasında şiddetli ağrı duyar, ancak yavruların şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak ve enfekte olmuş materyalin atılmasını teşvik etmek için emmeye devam etmeleri önemlidir. Böyle bir durumda tedavi için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Agalactia (Süt Üretmeyen)

Agalactia, köpeğin sütü üretilmediğinde oluşur. Yavrular iyi emiyorsa ancak süt alamıyorsa, veteriner yardımı almak önemlidir.

İlk süt veya &#;kolostrum&#;, yavrulara enfeksiyonlara karşı doğal bağışıklıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak için anneden gerekli besinleri ve antikorları sağlar. Yaşamlarının ilk birkaç gününde bu temel maddeleri almazlarsa, ek takviyelere ihtiyaçları olabilir.

Hamilelik, köpekler ve sahipleri için stresli bir dönem olabilir, ancak öyle olması gerekmiyor. Köpek hamileliği hakkında önceden ne kadar çok şey bilirseniz, köpeğinize bakmak için o kadar iyi hazırlanmış olursunuz.

Ve unutmayın, sorumluluklarınız daha yeni başladı. Yeni doğan köpek yavrularını yetiştirmek  sağlıklı olduklarını, iyi sosyalleştiklerini ve sonsuza kadar sevgi dolu yuvalara yerleştirilmelerini sağlamak, büyük ve önemli bir iştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Başka köpeklerle çiftleşme fırsatı olmadığından emin olun. Kızgınlığın  birkaç gün daha devam edeceğini ve teorik olarak bu dönemde başka bir köpekten hamile kalabileceğini unutmayın. Planlı bir çiftleşmeden sonra, birkaç saat sessizce dinlenmesine izin vermek iyi bir fikirdir.

Çiftleşmeden sonra, hamileliğin ilk üçte ikisinde  besin alımı aynı kalmalıdır. Köpeğinizi hamilelik sırasında veterineriniz tarafından onaylanmış birinci sınıf, yüksek kaliteli bir diyetle beslediğinizden emin olun. Anne karnındaki yavru gelişimine yardımcı olması için hamileyken ve ayrıca süt üretimi sırasında köpeğinizin omega-3 yağ asitleri (DHA) açısından zengin bir diyetle beslenmesi önerilir.

Köpeğinizin düzenli kullanması gereken ilaçlar da olsa vereceğiniz bütün ilaçlarla ilgili veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz kullandığı ilaçların köpeğinize faydalarını ve yavrulara zararlarını değerlendirerek hangi ilacı kullanıp hangisini kesmeniz gerektiğine karar verecektir.

Köpeklerde yavru sayısı, ırka bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Daha büyük ırk köpeklerin  ortalama yavru sayısı altı ila sekizdir, ancak bazı büyük cins köpeklerin 15&#;e kadar yavru doğurduğu bilinmektedir

Küçük cins köpeklerin tipik olarak bir ila beş yavrusu vardır.

Köpeklerde gebelik süresi gün arasındadır.

Köpeklerde doğum süresi, yavru köpek sayısına göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama yavru sayısına göre 1 saat olarak belirtilir. Ancak anne köpek doğum sırasında saatlik molalar vermek isteyebilir. Köpeklerde ortalama doğum süresi saat arasında değişir.

Yalancı gebelik veya yalancı gebelik, aslında hamile olmayan, kısırlaştırılmamış dişi bir köpekte kızgınlığı takiben hamileliğin fiziksel belirtileriyle birlikte annelik  davranışının gösterilmesine denir.  Bir köpekte, çiftleşmiş olsun ya da olmasın, yalancı gebelik meydana gelebilir.

Köpeğiniz hamileyse, aşağıdaki işaretleri fark edebilirsiniz. Çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra hafif bir mukus akıntısı olabilir . Çiftleşmeden yaklaşık 30 gün sonra meme uçları renk ve boyut olarak daha belirgin hale gelebilir ve ayrıca yarı berrak bir sıvı ürettiklerini de görebilirsiniz.

  • Halsizlik
  • Büyüyen meme uçları. 
  • Kilo almak. 
  • Iştah artışı.
  • Yuvalama davranışları.

Bellylabs Gebelik Testi, evde kullanıma yönelik ilk erken teşhis hızlı köpek gebelik testidir . Test kiti, bir yetiştirici veya mal sahibi tarafından evde testi gerçekleştirmek için gereken tüm ekipmanı içerir. Sonuç, tüm köpek ırkları için kanıtlanmış %96 doğrulukla dakika içinde okunabilir.

Erkek köpeklerin kendi yavrularını tanımadıkları ve babalık içgüdüleri taşımadıkları genel olarak kabul edilir . Babalık içgüdüleri, kendi yavrularına özgü olmaktan ziyade genelleştirilmiştir. Köpekler, yavruları olgunlaşmamış sürü üyeleri olarak tanır ve onlara yetişkin köpeklerden farklı davranır.2

Erkek ve dişinin birkaç gün içinde birden fazla çiftleşme seansına girmesine izin vermek, başarılı bir çiftleşme şansını artıracaktır. Başarılı bir çiftleşmenin işareti , erkek ve dişinin birbirlerini kolayca kabul etmeleri ve “birbirlerine bağlı olmaları” dır .

Bir yavru köpek farklı babalara sahip olabilir .

veterinerler beş haftalık hamilelikten sonra yavruların hareket ettiğini hissedebilirler . Sahipler için, yavruları genellikle altı haftadan sonra hissedebilirler, yedi haftada ise derinin altında hareket ettiklerini bile görebilirsiniz.

köpeklerin doğuştan sahip olduğu içgüdüsel bir davranıştır. Dişi köpekler, doğal olarak yavrularını temizlemek ve rahatlatmak için yalarlar . Yalama, yavru köpeklerde ilk doğduklarında kan akışının uyarılmasına ve tuvaleteni yapmasına da yardımcı olur.

Dişi köpekler çiftleştikten sonra erkeğin etrafında soğuk davranabilir . Ayrıca uyuşuk görünebilir ve normalden daha fazla uyuyabilirler. Dişilerde bulunan diğer bir gösterge, çiftleşmeden kaynaklanan rahatsızlıktan kaynaklanabilecek, yürüme şekillerinde gözle görülür bir değişiklik olmasıdır.

Erkek köpekler genellikle yavrularını yemezler veya en azından bilinçli olarak öldürmezler. 

Aynı boydalarsa, kız yavrular genellikle annelerinin boyutuna yaklaşır ve erkekler genellikle erkek ebeveynin boyutuna yaklaşır . Köpekler farklı boyutlardaysa, köpeğiniz neredeyse kesinlikle ikisi arasında bir yerde olacaktır.

Köpeğinizin ilk kez hamile kalacağını düşündüğünüzde yapmanız gereken ilk şey bir veterineri ziyaret etmektir . Erken bir ziyaret şarttır, çünkü köpek gebelikleri yaklaşık 9 hafta sürer ve size onunla ilgilenmek  için çok az zaman verir.

Yeni doğan yavrulara çıplak elinizle dokunabilirsiniz ancak ellerinizi uygun şekilde yıkadığınızdan ve vücut sıcaklığında olduklarından emin olun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası