toksik olmayan ne demek / Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Toksik Olmayan Ne Demek

toksik olmayan ne demek

DOI: 10.14744/SEMB.2022.56514

Toksik olmayan multinodüler guatr: Etyopatogenezden tedaviye

Mehmet Taner Unlu1, Mehmet Kostek1, Nurcihan Aygun1, Adnan Isgor2, Mehmet Uludag1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkiye, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Endokrin Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
2Şişli Memorial Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul

Guatr terimi genellikle tiroid bezinin büyümesini tanımlamak için kullanılır. Tiroid nodülleri çok yaygındır ve bu nodüllerin bazıları malignite barındırabilir. Tiroid fonksiyon bozukluğu olmayan multinodüler guatr hastalığı ise nontoksik multinodüler guatr olarak tanımlanır.
Multinodüler guatr gelişiminde etiyolojide bir çok faktör bulunmaktadır. Temel olarak iyot bağımlı ve iyot bağımlı olmayan faktörler olarak sınıflandırılabilirler. Guatr gelişiminde bu temel sınıflandırmanın ötesinde çevresel ve edinsel bir çok faktörün de etkisi vardır.
Toksik olmayan multinodüler guatrın tanı ve tedavisi için birçok yöntem tanımlanmıştır. Biyokimyasal testler, görüntüleme yöntemleri, invaziv ve non-invaziv yöntemler uzun yıllardır tanı için kullanılmaktadır. Her yöntemin ayrı ayrı avantajları ve dezavantajları vardır. Tanı için en iyi yöntem hala tartışmalı olsa da, malign nodülleri benign nodüllerden ayırt etmek multinodüler guatr için ilk ve en önemli adımdır.
Serum tiroid uyarıcı hormon ölçümü, tiroid hormonu ölçümü gibi biyokimyasal testler ve tiroid ultrasonografisi geleneksel olarak multinodüler guatr tanısında kullanılmaktadır. Günümüzde ultrason-elastografi gibi geliştirilmiş bazı yeni teknikler vardır. Ayrıca anormal tiroid uyarıcı hormon ölçümü varsa tiroid sintigrafisi kullanılabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi ve bazı kesitsel görüntüleme yöntemleri de (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografi) kullanılabilir.
Kesin bir teşhis konulduktan sonra tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir. Antik çağlardan günümüze guatr için birçok tedavi yöntemi kullanılmıştır. Tıbbi takip gibi non-invaziv yöntemlerden lobektomi veya tiroidektomi gibi invaziv yöntemlere kadar tedavi seçenekleri vardır. Tiroid bezi büyümesine bağlı kompresyon semptomları olan hastalar genellikle cerrahi için adaydır. Bu çalışmada tüm bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları tartışılarak hasta için en uygun tedavinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu derleme, toksik olmayan multinodüler guatr için guatr teriminin tanımını, etiyolojisini, epidemiyolojisini, patogenezini, tanı yöntemleri ve tedavi yöntemlerini tartışmaktadır. (SETB-2022-03-070)

Anahtar Kelimeler: toksik olmayan multinodüler guatr, etyoloji, patogenez, tedavi

Non-Toxic Multinodular Goiter: From Etiopathogenesis to Treatment

Mehmet Taner Unlu1, Mehmet Kostek1, Nurcihan Aygun1, Adnan Isgor2, Mehmet Uludag1
1Division of Endocrine Surgery, Department of General Surgery, University of Health Sciences Turkey, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Deparment of General Surgery, Sisli Memorial Hospital, Istanbul, Türkiye

Goiter term is generally used for defining the enlargement of thyroid gland. Thyroid nodules are very common and some of these nodules may harbor malignancy. Multinodular goiter (MNG) disease without thyroid dysfunction is defined as non-toxic MNG.
There are many factors in etiology for development of MNG. They can be classified as iodine dependent and non-iodine dependent factors basically. Beyond this basic classification, the effect of many environmental and acquired factors is also effective on the development of goiter.
Many methods have described for diagnosis and treatment for non-toxic MNG. Biochemical tests, imagining methods, invasive and non-invasive methods have been used for diagnosis for many years. Each method has advantages and disadvantages, separately. Although the best method for diagnosis is still debatable, distinguishing malignant nodules from benign nodules is the first and most important step for MNG.
Biochemical tests such as serum thyroid stimulating hormone (TSH) measurement, thyroid hormone measurement; and thyroid ultrasonography are used for diagnosis of MNG, traditionally. Nowadays, there are some new techniques were developed like ultrasound-elastography. Furthermore, thyroid scintigraphy may be used if there is abnormal TSH measurement. Fine-needle aspiration biopsy and some cross-sectional imaging methods (computed tomography, magnetic resonance imaging, and positron emission tomography) could be used, too.
After a certain diagnosis is made, treatment options should be evaluated. Many treatment methods have been used for goiter from ancient times upon today. From non-invasive methods such as medical follow-up to invasive methods such as lobectomy or thyroidectomy are options for treatment. Patients with compression symptoms due to an enlarged thyroid gland are usually candidates for surgery. In this study, it is aimed to determine the most appropriate treatment for the patient by discussing the advantages and disadvantages of all these methods.
The present review discusses definition of goiter term, etiology, epidemiology, pathogenesis, diagnostic methods, and treatment methods for nontoxic MNG.

Keywords: Etiology, non-toxic multinodular goiter, pathogenesis, treatment

Mehmet Taner Unlu, Mehmet Kostek, Nurcihan Aygun, Adnan Isgor, Mehmet Uludag. Non-Toxic Multinodular Goiter: From Etiopathogenesis to Treatment. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2022; 56(1): 21-40

Sorumlu Yazar: Mehmet Taner Unlu
Makale Dili: İngilizce

kaynağı değiştir]

Tiroid bezi veya adenom muayenede her zaman ele gelmeyebilir ve ultrason veya iyot-131 gibi tamamlayıcı incelemelerle incelenmesi gerekebilir.

Kalp-damar bozukluklarına, çarpıntı ve üfürüme, zayıflamaya ve sinirliliğe çok sık rastlanır. Egzoftalmi veya üst göz kapağı çekilmesi görülebilir.

Semptomları ve belirtileri Graves hastalığına benzer ancak ayırıcı özelliği bu hastalığın daha az şiddetli olması ve ekstratiroid belirtileri olmamasıdır.

Tamamlayıcı muayeneler[değiştir
Bu tez çalışmasında baskıresim sanatı, insanın taş üzerine ilk kazımaları ve mağara resimlerinden günümüze kadar olan süreç kapsamında ele alınmıştır. Bu süreç dahilinde olan sağlık açısından güvenli baskıresim tekniklerine odaklanılmıştır. Araştırma ve literatür tarama sürecinde daha güvenli/toksik olmayan baskıresim teknikleri üzerine ülkemizde fazla kaynak rastlanmamış, bulunan kaynakların da yakın zamanda yazıldığı görülmüştür. Bu nedenle Kuzey Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde daha sağlıklı baskıresim teknikleri üzerine çalışmalarını sürdüren sanatçıların kaynakları incelenmiştir. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre geleneksel baskıresim tekniklerinde kullanılan asitler, solventler, petrol bazlı zeminler, toksik solvent ve ağır metal içerikli pigment mürekkepler, reçineler ve çok daha fazlasının sağlığımıza ve doğamıza ciddi zararlarının olduğu kanıtlanmıştır. Bu sağlık sorunları arasında ciddi solunum sorunları, sarhoşluk, bulantı, baş ağrısı, göz problemleri, cilt yanıkları, körlük hatta kanser riski ve ölümle sonuçlanabileceği bilinmektedir. Ülkemizde de birçok baskıresim sanatçısı yıllarca zehirli malzemelerle çalışmalarını sürdürmüş ve toksik maddelerin neden olduğu çeşitli sağlık sorunlarıyla yüzleşmiştir. Geleneksel baskıresim tekniklerinde kullanılan çeşitli toksik maddeler yerine alternatif olabilecek sebze temizleme solüsyonu (Vegetable Cleaning Agent, VCA), sirke, Marsilya sabunu, bitkisel yağ, soya sosu, akrilik mürekkep ve zeminler gibi daha sağlıklı ve tamamıyla toksik olmayan malzemelerin kullanımı zehirsiz bir çalışma ortamı yaratmaktadır. Araştırmalar doğrultusunda ülkemizde de toksik olmayan baskıresim çalışmaları başladığı görülmüştür. Çoğu üniversite atölyelerinde halen akademisyenler tarafından toksik malzemelerle geleneksel teknikler uygulatılmaktadır. Dünyada pandemik hastalığın olduğu ve son yıllarda sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşıldığı şu dönemlerde birçok sanatçı/sanatçı adayı daha çok geleneksel tekniklerin uygulandığı ülkemizdeki donanımlı atölyelerden uzak kalmıştır. Bu noktada, pahalı atölye donanımlarına gerek duymadan, toksik olmayan malzemelerle, kendi imkanları doğrultusunda denemeler yapılmıştır. Bu noktada sanatçı/sanatçı adayları pahalı atölye donanımlarına gerek duymadan, toksik olmayan malzemelerle, kendi imkanları doğrultusunda denemeler yapmışlardır. Ülkemizde malzeme açısından eksikler olması sebebiyle sanatçılar alternatif malzeme kullanımına yönelmişlerdir. Bu araştırmada sanatçıların ev ortamlarında nasıl daha güvenli teknikler uygulayabilecekleri sorularına odaklanılmıştır. Ülkemizde çok genç olan toksik olmayan özgün baskıresim teknikleri incelenerek hem literatüre hem de sanatçıların malzeme olarak kullanmalarına katkıda bulunmak, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.

 

In this thesis, the art of printmaking is discussed within the scope of the process from the first engravings of humanity on stone and cave paintings to the present day. In this process, the focus is on health-safe printmaking techniques. During the research and literature review process, there were not many sources in our country on safer/nontoxic printmaking techniques, and it was seen that the found sources were written recently. For this reason, the sources of artists who continue to work on healthier printmaking techniques in countries such as Northern Europe, Canada and America have been examined. According to studies conducted around the world, it has been proven that acids, solvents, petroleum-based floors, toxic solvents and heavy metal-containing pigment inks, resins and much more, used in traditional printmaking techniques, have serious harms to our health and nature. It is known that these health problems can result in serious respiratory problems, drunkenness, nausea, headache, eye problems, skin burns, blindness, even cancer risk and death. Many printmaking artists in our country have continued to work with toxic materials for years and have faced various health problems caused by toxic substances. The use of healthier and completely non-toxic materials such as vegetable cleaning solution (Vegetable Cleaning Agent, VCA), vinegar, Marseille soap, vegetable oil, soy sauce, acrylic ink and floors, which can be alternatives to various toxic substances used in traditional printmaking techniques, creates a non-toxic working environment. In line with the researches, it has been seen that non-toxic printmaking studies have started in our country as well. Traditional techniques with toxic materials are still being applied by academicians in most university workshops. In these times when there is a pandemic disease in the world and there has been a focus on sustainability in recent years, many artist/artist candidates have stayed away from well-equipped workshops in our country where traditional techniques are applied. At this point, experiments were made with non-toxic materials, without the need for expensive workshop equipment, in line with their own means. At this point, artist/artist candidates have made experiments with non-toxic materials in line with their own means, without the need for expensive workshop equipment. Due to the lack of materials in our country, artists have tended to use alternative materials. This research focuses on the questions of how artists can apply safer techniques in their home environment. The main purpose of this study is to contribute to both the literature and the use of artists as materials by examining the non-toxic printmaking techniques, which are very young in our country.

 

kaynağı değiştir]

Tedavi genellikle adenomun cerrahi girişimle çıkarılmasına dayanır. Gerekirse kişiye tiroit hormanları dışarıdan verilir.

Guatr[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır