miras kalan evden kiracı nasıl çıkarılır / MİRAS KALAN EVİN KİRASI KİME AİTTİR ? | YELİZ KARATAŞ - ÇEŞME AVUKATI

Miras Kalan Evden Kiracı Nasıl Çıkarılır

miras kalan evden kiracı nasıl çıkarılır

Miras Kalan Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi

Murisin ölümü ile birlikte, terekedeki menkul ve gayrimenkul ile borçların tamamı mirasçılara intikal eder. Mirasın intikali ile birlikte mirasçılar arasında elbirliğiyle mülkiyet ortaklığı oluşur. Elbirliğiyle mülkiyet ve paylı mülkiyet hakkında ayrıntılı bilgi için“Elbirliğiyle mülkiyet nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Miras ortaklığında yaşanan en büyük sorunlardan birisi de miras kalan malın mirasçı tarafından kiraya verilmesidir. İster elbirliği ile mülkiyet olsun ister paylı mülkiyet olsun, mirasçılardan sadece birinin, diğerlerinin onayı olmaksızın yaptığı kira sözleşmesi geçersizdir. Mirasın intikali ile mirasçılar arasında elbirliğiyle mülkiyet meydana gelir. Ancak tüm mirasçıların tapuda rızasıyla ya da mirasçılardan birinin sulh hukuk mahkemesinde dava açması ile elbirliğiyle mülkiyet paylı mülkiyete dönüşür.

Elbirliğiyle Mülkiyette Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi

Elbirliğiyle mülkiyet halinde tüm ortaklar, paylar belli olmaksızın mirasın tamamına elbirliğiyle sahip olur. Elbirliğiyle mülkiyet ilişkisinin devam ettiği hallerde, miras malı olan gayrimenkul, ancak tüm ortakların bilgisi ve rızası ile kiraya verilebilir. Bir ortağın dahi kiraya verilmesini kabul etmemesi halinde kira sözleşmesi geçersiz hale gelir.

Paylı Mülkiyette Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi

Paylı mülkiyette ise; pay ve paydaş çoğunluğu ile gayrimenkul kiraya verilebilir. Burada tüm ortakların rızası değil, payların ve paydaşların çoğunluğu ile kira ilişkisi kurulabilir. Burada açık veya örtülü icazet olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer icazet pay ve paydaş çoğunluğunu sağlıyorsa verilen icazet tüm mirasçıları bağlar. Ancak icazet pay ve paydaş çoğunluğunu sağlamıyorsa sadece icazet veren mirasçıyı bağlar. Pay ve paydaş çoğunluğu olmadan, gayrimenkul mirasçılardan birisi tarafından kiraya verilmiş ise, yine kira sözleşmesi geçersizdir.

Diğer Mirasçılar Ne Yapmalıdır?

Kira ilişkisine onay vermeyen diğer mirasçılar duruma göre istihkak davası, elatmanın önlenmesi, tahliye davası veya ecrimisil talep edebilir.

Büromuz Miras Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Elbirliğiyle Mülkiyet Nedir?

Tahliye Taahhüdünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira Tespit Davası (Kira Artış Davası)

Miras Kalan Evde Kiracıların Yasal Hakları Nelerdir?

Miras yoluyla gayrimenkullşerin devredilmesinde en çok yaşanan sorunlar kiralık evler üzerinde olmaktadır. Kiradaki bir evin sahibinin vefat etmesi durumunda o evin mülkiyet hakları miras payları oranında mirasçılara kalır. Böyle bir durumda ise mirasçılar çeşitli tasarruflarda bulunmayı talep edebilirler. Peki miras kalan bir evin hukuki durumu nedir? Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?  

MİRAS KALAN EVDE KİRACI VARSA SÜREÇ NASIL İŞLER?

Miras kalan bir evde kiracı bulunuyorsa bu evin mülkiyet sahibinin el değiştirmesi kiracı açısında radikal sonuçlar getirmemektedir. Evin sahibi değişmiştir ama kira sözleşmesi üzerinden herhangi bir değişiklik olmaz. Devam eden bir kira sözleşmesi varsa bu sözleşme geçerliliğini aynı şekilde sürdürür. Miras kalan evde kiracının durumu bu açıdan değerlendirildiğinde kiracıların evden çıkarılmaları oldukça güçtür. 

Miras yoluyla ev sahibinin değişmiş olması hukuken mirasçıları yeni ev sahibi statüsüne sokmaz. Satın alma yoluyla ev sahibi değiştiğinde kiracıyı evden çıkarma imkanı bulunabiliyor. ANcak miras yoluyla yapılan bu değişiklik aynı şekilde değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla mirasçılar kiracının varlığını sürdürmelerine ve kira alacaklarını aynı şekilde tahsil etmeyi sürdürürler. 

KİRACI KİRAYI NASIL ÖDER?

Bir evin birden fazla kişiye miras kalması durumunda kiracının kirayı nasıl ödeyeceği de merak ediliyor. Bu durumda mirasçıların kiracılarla iletişime geçmeleri gerekiyor. Eğer mirasçılar arasında anlaşmazlık yok ise bir kişi diğer mirasçıları da temsilen kirayı tahsil ederek miras payları oranında kira gelirini paylaştırabilir. Ancak anlaşmazlık varsa bu sefer devreye mahkeme girebilir. Mahkeme tarafından bir hesap açtırılarak kira gelirinin o hesaba ödenmesi sağlanır. Ardından ise o hesaptan kira geliri paylaştırılır. Kiracı açısında bu kira ödemesinde herhangi bir değişiklik de olmaz. 

 

Kaynak:emlak com

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR ?

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR ?

KİRACI EVDEN NASIL TAHLİYE EDİLİR ?

Kira hukuku bir tarafın kiraya veren diğer tarafın kiralayan olduğu uyuşmazlıklarda uygulanacak hukuki düzenlemeleri içerir. TBK m a göre kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.                                             

KİRAYI ÖDEMEME SEBEBİYLE KİRACININ TAHLİYESİ

Kiranın sadece bir kere ödenmemesi ya da geç ödenmesi durumunda, ev sahibinin tahliye isteme hakkı doğacaktır. Kira sahipleri ödenmemiş kira borçları için icra takibi başlatabilir. Ancak bu icra takibi davası esnasında tahliye talebinde bulunulmazsa ve sadece kira borçları istenirse, ileride tahliye talep hakkını kaybedecektir. Bu nedenle icra takibinden önce tahliye talebi verilmesi önemli bir detaydır. Ev sahibinin vereceği ödeme emrine karşılık kiracıya 7 günlük bir itiraz süresi doğar. Bu itiraz süresini doldurursa 30 gün içerisinde borcu ödemekle kiracı yükümlü olacaktır.

YAZILI TAHLİYE TAAHHÜDÜ İLE KİRACININ TAHLİYESİ

Kiracı yazılı bir tahliye taahhütnamesi vermişse bu durumda bu tahliye taahhüdüne dayanarak kiracıyı evden çıkarmak mümkündür. Ancak kiracıdan alınan tahliye taahhüdünün geçerli olması gerekir, bunun için bir takım hususları içermesi gerekmektedir aksi halde taahhüt geçersiz sayılacak ve dava reddedilecektir. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için;

1. Yazılı olmalıdır.

2. Kiracı tarafından bizzat veya temsilcisi tarafından verilmiş olmalıdır.

3. Belirli bir tarihin yazılması gerekmektedir.

4. Tahliye taahüdünün imza tarihi, kira sözleşmesinin imza tarihinden belirli bir süre sonra olmalıdır.

Bu şartlar var ise Tahliye davası ya da tahliye takibi, tahliye tarihinden itibaren bir ay içerisinde açılmalıdır. Aksi takdirde kiraya verenin kira sözleşmesini sebep göstermeden sona erdirme imkanı ortadan kalkar. Bu düzenleme, kiraya verenin keyfi davranışlarını engellemeye yöneliktir.

- Kiracı nasıl çıkarılır ?

- Kiracının tahliyesi nasıl olur ?

- Kiracım Evimden Çıkmıyor Ne Yapabilirim ?

- Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır ?

- Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir ?

Gibi soruların cevabı alanında uzman bir Mersin Kira Avukatına danışarak kolayca alınabilir.

- Kiracı Tahliye Davası Masrafları Ne Kadar?

- Avukat Ücreti Ne Kadar?

Gibi kafanızda bazı sorular varsa bunların cevabını Mersin Tahliye Avukatı ile görüşerek kısa sürede alabilirsiniz.

Müvekkillerimize;

- Kirasını Ödemeyen Kiracının Evden Çıkarılması,

- Haklı Nedenle Kiracının Tahliyesi,

- Ödenmeyen Kira Bedellerinin Tahsili,

- Kiracının Eve Verdiği Zararların Tazmini,

- Konut Kira Sözleşmelerinin Hazırlanması,

- İşyeri Kira Sözleşmelerinin Hazırlanması

- Tahliye Taahhüdü Hazırlanması,

- Kiracıdan Ödenmeyen Aidatın Tahsili,

- Kira Bedeli Uyarlama Davası,

Konularında Mersin Kira Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

MERSİN KİRA HUKUKU AVUKATI

Mersin Kira Avukatı olarak müvekkillerimize kiracının evden çıkarılması, kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi, ödenmeyen kiranın tahsil edilmesi, ödenmeyen aidatların tahsil edilmesi konusunda en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası