sakız sardunya nasıl çoğaltılır / Sarkan Sardunya Nasıl Çoğaltılır?

Sakız Sardunya Nasıl Çoğaltılır

sakız sardunya nasıl çoğaltılır

Sakız sardunya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çoğaltma, püf noktalar

Sakız sardunya çiçeği bakımı nasıl olmalı?Sakız sardunya nedir?,Sulama, çoğaltma, özellikleri, güneş ihtiyacı, toprak ve saksı seçimi nasıl olmalı? Latince ismi Pelargonium peltatum olan Sakız sardunya bakımı ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Sakız sardunya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalar şu şekilde:

  • Saksıda veya bahçede bakıma uygun bir bitkidir.
  • Sakız sardunyası kışın hava sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu yerlerde bakım için uygun bir bitki değildir.
  • Sakız sardunyası bol güneşli ve aydınlık ortamları sever. Sıcak havanın hakim olduğu ılıman iklime sahip yerlerde kolaylıkla yetişebilmektedir.
  • Sakız sardunyasını toprak kurudukça sulamalıyız. Çünkü aşırı ve düzensiz sulama sonucu olumsuzluklar yaşamak mümkündür. Aşırı sulama nedeniyle sararma, solma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yine uzun süre sulanmaması da bitkinin kurumasına neden olur.
  • Sakız sardunyasının toprağı organik madde yönünden zengin, humuslu, suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, taneli dokuda, lifli özellikte olursa böyle topraklarda daha iyi bir gelişim göstermektedir.
  • Sakız sardunyasının gelişme dönemi boyunca uygun takviyelerle destekleyebilirsiniz. Haftada bir kez sulama suyuna sardunyalar için hazırlanan besin solüsyonları karıştırılarak takviye yapılması bitkiyi olumlu yönde etkileyecektir.

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEK AÇTIĞINDA DİKKAT

Sakız sardunya çiçeği bakımı

Birçok bitkide olduğu gibi sakız sardunyasına da çiçeklenme döneminde bolca su verilmesi bitkiyi mutlu edecektir. Fakat çiçeklenme dönemi bittikten sonra verilen su miktarı mutlaka azaltılmalıdır. Yoksa bitkide sararma ve solmaya neden olur. Sulamaları akşamları yaparsanız bitki daha mutlu olacaktır.

SAKSI VE TOPRAK DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Sakız sardunyasına her yıl ilkbahar aylarında saksı ve toprak değiştirme işlemi yapılabilir. Yine genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek ve sağlıklı gelişim göstermesi için budama yapılabilir.

SAKIZ SARDUNYA NASIL ÇOĞALTILIR?

Sakız sardunyasını çoğaltmak için iki yöntem mevcuttur. Tohumla veya çelik alma yöntemiyle üretmek mümkündür. Bu işlemleri ilkbahar döneminde yapmanız daha uygun olacaktır.

SAKIZ SARDUNYA ÖZELLİKLERİ

Sakız sardunya çiçeği bakımı

Sakız sardunyasının latince ismi Pelargonium peltatum’dur. Geraniaceae familyasına aittir. Anavatanı Güney Afrika’dır. Sardunyaların 230 kadar türü Güney Afrika’da doğal olarak yetişmektedir.

Sürünücü ve sarılıcı özelliğe sahip bir türdür. Bu şekilde gelişim gösterir. Sakız sardunyalar 1,5 metreye kadar uzayabilmektedir. Sakız sardunyalar eğer bakımını çok severse çok yıllık yaşayan bitkilerdir.

Sakız sardunyanın yaprakları tüysüz ve sert yapıdadır. Parçalı görünüme sahip, damarlı, yüzeyi parlak, yeşil renkli, keskin ve kendine has kokulu yaprakları vardır. Fakat diğer sardunyalara göre bitkinin baskın kokusu daha azdır.

Çiçekleri yalınkat diye yorumladığımız şekilde yani katmerli olarak açar. Sakız sardunyanın çiçekleribeyaz, kırmızı, turuncu, sarı gibi çeşitli renklerde açmaktadır. Beyaz renklisi zor bulunur. Bulunduğu yeri renklendirir.

SAKIZ SARDUNYA HASTALIKLARI

Sakız sardunyasının karşılaştığı bazı hastalıklar söz konusudur. Önemli hastalıklar bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü, solgunluk, pas ve kurşuni küf gibi hastalıklara yakalanması söz konusudur. Böyle bir durumda hasta dalları budamak ve uygun zirai ilacı kullanmak bitki sağlığı açısından fayda sağlayacaktır.

Yine sakız sardunyasına önemli zararlar veren diğer etkenler ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri, beyaz sinek ve unlu bitlerdir. Sümüklü böcekler bitkinin su ve besinine ortak olur ve ciddi sorunlara neden olabilir.

sakız sardunya

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

Sardunya Çiçeği Özellikleri

Sardunya çiçeği bakımı aslında çok kolay gözükse de bu çiçeğin birkaç katı kuralı vardır. Öncelikle sardunyalar güneşi çok sever ve gün içinde en az 5-6 saat güneş ışığı alabileceği bir yerde bulunmaları gereklidir.

Eğer sardunya bitkisini bir yerden almayı düşünüyorsan bitkinin yapraklarının taze olduğuna ve ayrıca kesiminin de iyi yapıldığından emin olman gerekir. Sardunyanın en sağlıklı olduğu dönem eylül ayı olduğu için kesiminin sadece bu dönemde yapılması da önemlidir.

Sardunya kış bakımı ise oldukça önemli bir başka konudur. Özellikle sıcak havayı ve toprağı seven bu çiçek kış aylarında içeri alınmalı ve kurumasını engellemek ve gübre ile çevrelemek gerekir.

Bakımını öğrendiğimize göre şimdi ise gel gelelim sardunya nasıl çoğaltılır…

Sardunya bitkisini kendin kesmeyi düşünüyorsan da bitkinin olabildiğince sağlıklı olmasına ve kesimin tepesinden en az 6 santim mesafede yapmaya özen göster. Daha sonra kesilen kısımları ekmek için ilk olarak kumunu hazırlamalısın. Kesilen kısımları yerleştir ve direkt güneş almayan bir yerde toprağı kurudukça sulayarak büyümeye bırak.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır