adem peygamber kimdir / Hz. Adem Kimdir? Hz. Adem Ne Gibi Özelliklere Sahiptir Ve Kaç Yıl Yaşamıştır?

Adem Peygamber Kimdir

adem peygamber kimdir

kaynağı değiştir]

Babil sürgünü, Tevrat anlatılarının dili ve kaynakları konusunda özel bir öneme sahiptir. Tevrat'ta kullanılan dilin kök ve kaynağının Sümer uygarlığına dayandığı ifade edilir.[1]Sami ırkın Mezopotamya bölgesine gelmesi ve varlığını sürdürmesiyle Yahudi ve Hristiyanların kutsal kitaplarına Mezopotamya uygarlıklarına ait bir takım düşünce, inanış ve mitler de girmiştir. Yaratılış mitosu ve Tufan öyküsünde görülebileceği gibi Kitab-ı Mukaddes’te yer alan anlatımlarda net bir şekilde Mezopotamya'ya ait mitolojik unsurlar görülmektedir. Ancak Kitab-ı Mukaddes yazarları Mezopotamya’ya ait mitleri aynı şekilde değil, değiştirerek, eklemelerde bulunarak ve bir takım mitleri birbirine katarak, eklektik şekilde bir araya getirmişlerdir.[2]

İbranicede “kızıl toprak” anlamına gelen Adam, Sanskritçede “Ada-Nath”dır ve “ad” kelimesi o dilde bütün kelimelerin önüne geldiğinde (ilk) anlamına gelmektedir. Türkçede ata diye kullanılan kelime pek çok eski kültürde aynı ses yapısıyla ve aynı anlamda kullanılmıştır (örneğin Samoa dilinde tata, Siyu dilinde atey).[1]

Sümer mitolojisinde yaratılmış ilk insan ve ilk kral olan Adapa'nın diğer bazı unsurlarla birlikte isimsel olarak da Âdem anlatılarının kökenini oluşturduğu düşünülmektedir.[2] Âdem'in çamurdan, eşinin ise kaburga kemiğinden yaratılması (Nin-Ti), cennetten kovuluş, yasak meyve, yılan, Âdem’in bin yıla yakın yaşaması vb. temaları Sümer efsaneleri ile örtüşen motiflerdir.[3][4][5]

Âdem, Lucas Cranach the Elder tarafından tasvir.

Yahudilikte[değiştir

Adem Peygamber kimdir sorusunun cevabını bu biyografi sayfasında bulabileceksiniz. İşte Adem Peygamber hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar;

Son dönemlerin en çok merak edilen konuları arasında ilk insan ve ilk peygamber kimdir sorusu oldukça popüler olmuştur. İlk insanın ve ilk peygamberin kim olduğunu araştırdık ve siz değerli okuyucularımız için en yalın bir şekilde ilk insan ve ilk peygamber kimdir sorusunun cevabını bu biyografi sayfasında derledik.

Adem Peygamber Kimdir?

İlk insan ve ilk peygamber olan Adem As., topraktan yaratılmıştır. İnsanoğlunun atası olan Adem As., ilk olarak dünya ve cennet hayatını yaşayandır. Buhari ve Müslim hadislerine göre, Adem peygamberin önce yıl küsur cennette, sonra yıl dünyada yaşadığı belirtilmiştir. Günahı ve tövbeyi ilk olarak Adem As. öğrenmiş, toprağı ilk olarak Adem As. işlemiştir. Allah (c.c) ilk insan ve ilk peygamber olan Adem As.’ın kaburga kemiğinden eş olarak Havva As.’ı yaratmıştır.

Allah (c.c) bütün meleklerine Adem As. için secde etmelerini emretmesi üzerine bütün melekler secde etmiş. Ancak Azazil (Şeytan), Allah ‘ın (c.c) emrine karşı gelerek secde etmemiştir. Bu sebeple Allah’ın (c.c) huzurundan kovulan Azazil (Şaytan) ile insanoğlu arasında kıyamete kadar manevi savaş başlamıştır.

Buhari ve Müslim hadislerine göre, Adem As. İle Havva As., cennette yasak meyve yedikleri için dünyaya indirilmiş ve insanoğlu için dünya hayatı böyle başlamıştır. Adem As.’in oğullarından Kabil, kardeşi Habil’i öldürmesiyle birlikte dünyada ilk kez cinayet işlenmiş. Adem As.’ın kaç yılında doğduğu ve kaç yılında öldüğü bilinmemekle beraber rivayetlere göre kabri, Mekke’de Ebukubeys mağarasında ya da Hindistan’ın Nevz dağındadır.

Adem Peygamber Boyu

Elbette Adem A.s hakkında merak edilenler bu kadarla sınırlı kalmamış ve Adem Peygamber&#;in boyu kaç cm sorusunun cevabı da oldukça merak edilmektedir.

Buhari ve Müslim hadislerine göre Adem As.&#;ın boyu 60 ziradır. 60 zira metreye tekabül etmektedir.

Adem Aleyhisselâm İle İlgili Ayet Mealleri

  • Bakara Suresi Ayet Meali: Meleklere, “Âdem için secde edin” dediğimizde İblîs dışındaki­ler derhal secdeye kapandı. İblîs ise direnerek bundan kaçındı, kibir­lendi ve kâfirlerden oldu.
  • Bakara Suresi Ayet Meali: Âdem’e de, “Ey Âdem, eşinle beraber cennete yerleşin, oradaki nimetlerden istediğinizi bol bol yiyin, fakat şu ağaca yaklaşmayın; yoksa zalimlerden olursunuz” dedik.
  • Âl-i İmran Suresi Ayet Meali: Muhakkak ki Allah Âdem’i, Nûh’u, İbrâhim âilesini ve İmrân âilesini tertemiz bir hülâsa hâlinde seçip bütün insanlık üzerine üstün kılmıştır.
  • A’raf Suresi Ayet Meali: Allah: “Ey Âdem! Sen de eşinle beraber cennete yerleşin. Dilediğiniz yerden canınızın çektiği her çeşit nimetten yiyin, için. Fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz!” buyurdu.
  • Meryem Suresi Ayet Meali: İşte bunlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerden olup, Âdem’in zürriyetinden, Nûh ile birlikte gemide taşıdıklarımızın neslinden, İbrâhim ve İsrâil’in zürriyetinden, kendilerine hidâyet yolunu gösterip seçkin kıldığımız kimselerdendir. Onlara Rahmân’ın âyetleri okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapanırlardı.
  • Ta-Ha Suresi Ayet Meali: Bunun üzerine şöyle buyurduk: “Ey Âdem! Şüphesiz bu İblîs, senin ve eşin için çok tehlikeli bir düşmandır. Dikkat edin de, sizi cennetten çıkarmasın! Yoksa ihtiyaçlar içinde koşturur durur, sıkıntı çeker, perişan olursun.”
  • Ta-Ha Suresi Ayet Meali: Derken şeytan ona vesvese verip: “Ey Âdem! Ne dersin, sana ölümsüzlük ağacını ve asla yok olmayacak bir saltanatın yolunu göstereyim mi?” dedi.
  • Ta-Ha Suresi Ayet Meali: Böylece Âdem ve Havva o yasak ağaçtan yediler. Bunun üzerine ayıp yerleri kendilerine açılıp belli oluverdi de oraları hemen cennet yapraklarıyla örtmeye çalıştılar. Böylece Âdem, Rabbinin emrine karşı geldi ve şaşırıp kaldı.
  • Bakara Suresi Ayet Meali: Sonra Âdem, Rabbinden öğrendiği sözlerle Allah’a yalvardı, tevbe etti, Allah da tevbesini kabul buyurdu. Doğrusu O, tevbeleri çok kabul eden, nihâyetsiz merhamet sahibi olandır.
  • Al-i İmran Suresi Ayet Meali: Allah katında İsa’nın yaratılmasındaki durum, Âdem’in durumu gibidir. Allah Âdem’i topraktan yarattı, sonra ona “Ol!” dedi, o da oluverdi.
  • Maide Suresi Ayet Meali: Onlara Âdem’in iki oğlunun başından geçen ibret verici şu gerçeği anlat: Onlar Allah’a birer kurban takdîm etmişlerdi de birinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen kıskanıp: “Seni mutlaka öldüreceğim” deyince, öteki şu cevabı vermişti: “Allah ancak takvâ sahiplerinin ibâdetini kabul buyurur.”
  • A’raf Suresi Ayet Meali: Sizi yarattık, sonra size şekil ve biçim verdik, sonra da meleklere: “Âdem’e secde edin!” buyurduk. Hepsi hemen secde etti. İblîs müstesnâ; o, secde edenlerden olmadı.
  • İsra Suresi Ayet Meali: Bir zamanlar meleklere: “Âdem’e secde edin!” diye emretmiştik de İblîs dışında hepsi derhal secdeye kapanmıştı. İblîs ise şunları söyledi: “Çamurdan yarattığın şu kimseye mi secde edeceğim?”
  • Kehf Suresi Ayet Meali: Yine düşün o vakıt ki Melâikeye “Âdem için secde edin demiştik hemen secde ettiler”, ancak İblis, cinlerdendi de Rabbının emrinden çıktı, ya şimdi siz beni bırakıp da onu ve zürriyyetini kendinize evliyamı ittihaz ediyorsunuz onlar size öyle düşman iken? Zalimler için ne fena bedeldir.

Bu biyografide Adem Peygamber  hakkında sahip olduğumuz bilgilere yer verdik. Bilgilerde herhangi bir yanlışlık tespit ettiyseniz hemen aşağıdaki yorum alanını kullanarak bu yanlışlığı düzeltmemize yardımcı olabilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Kelâm göre Âdem, insanlar için bir görüntü olarak görülebilir. Âdem günah işler, farkına varır ve tövbe eder.[23] Bu, insana nasıl tövbe edileceğini öğretir. Tersine, Şeytan nasıl yanlış yapılacağına örnektir. Âdem'in günahı zaten Allah tarafından bağışlandığı için, insanda ilk günahın hali yoktur.[24]

Bu da meleklerin mi yoksa insanların mı daha üst sıralarda yer aldığı tartışmasına neden oldu. Bazıları, meleklerden ancak bir İnsan-ı kâmil'in yüce olduğunu iddia eder.[25] Diğerleri, meleklerin çoğu insandan daha yüksek bir rütbeye sahip olduğunu söylüyor, ancak bir melek arasındaki en ufak bir günah bile meleklerin sonu olur, oysa insanlar affedilebilir.

Âdem'e günahı için "asla çürümeyen bir krallık" vaat edildi. Adn cennetinden ölümsüzlük dileğiyle değiştirdi. Buna karşılık melekler, Harut ve Marut örneğinde görüldüğü gibi, insanlara daha çok benzeme arzusuyla günah işlerler.[26]

Peygamberler genellikle günahsız kabul edildiğinden, ulema ismet'in aslında peygamberler ve melekler için nasıl geçerli olduğunu tartışmaktadır. Bazıları peygamberlerin ancak insanlara gönderildikten sonra günahsız olduklarını savunurken, bazıları da Allah günahı yüklediğinde "korumanın" geçerli olmadığını savunur. İkinci görüşe göre Allah, Âdem'in "sevgi", "bağışlama" ve "yaratıcılık" isimlerini gösterebilmesi için günah işlemesini istemiştir.

Müslüman inançları, Âdem'in dünyadaki ilk yaşam olduğunu ima etmez. Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.

Tevrat'a göre soyağacı[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir