bebeğim kulağını tutuyor / Çocuğunuz kulağını çekiştiriyor, ağlıyor ya da ayağını mı sallıyor? | Anne - Baba

Bebeğim Kulağını Tutuyor

bebeğim kulağını tutuyor

Bebeğim Kulağıyla Oynuyor

Anne babaların en sık şikayet ettiği konulardan birisi de &#;Bebeğim kulağıyla oynuyor acaba orta kulak iltihabı mı oldu? &#;

Bebekler kulakları ile oynamaya ilk olarak genellikle diş çıkarırken başlarlar. Daha sonra bu bir alışkanlık haline gelir ve canı sıkıldıkça, boş kaldıkça, uykusu gelince, bazen de keyiften bazen de sebepsiz zaman zaman kulaklarını oynayabilirler. Bebeğin keyfi yerindeyse başka hastalık belirtileri yoksa, bu bir sorun değildir. Çocuğun ateşi yoksa kulağını elediğiniz zaman, aşırı bir ağlaması yoksa, kulağına  dokunmadan da sebepsiz yere sürekli aşırı huzursuz değil ve  ağlamıyorsa,   gittiniz doktor muayenesinde kulak zarında kızarıklık, bombeli görünüm gibi basınç artışı belirtileri yoksa sadece kulaklı oynuyor olmak bir kulak iltihabı belirtisi değildir.

Anıl Yeşildal &#; funduszeue.info

Ne zaman doktora gidelim?

  • Çocuk kulağını  elleyince  aşırı  ağlıyorsa
  • Çocuk  durduk  yerde huzrusuz ve  ağlıyorsa
  • Aynı  zamanda ateşi  varsa
  • Birkaç  gündür soğuk algınlığı  belirtileri  eşlik  ediyorsa
  • Yaşı büyük çocuk, kendini ifade edebiliyor ve kulağının ağrıdığını ifade ediyorsa

Özlem Anne soruyor:

&#;&#; Küçük kızım, kulağımı tutmadan kesinlikle uyumuyor. Bunun bir anlamı açıklaması var mı? İnternette işte kendini yalnız hissediyor falan yazıyor. Bütün sevgimi ve ilgimi kızlarıma veriyorum geri kalan ne varsa oda eşime :)) Bu kulak olayı daha ne kadar devam eder ne olur yardım edin.&#;

Anne Burda cevaplıyor:

Sevgili Özlem Anne,

Küçük kızın, kulağını tutmadan uykuya dalmıyor; çünkü seni hissetmek ve yanında olduğunu bilmek istiyor. Sen, onun bu hayattaki en temel güven kaynağısın.

Kızın açısından bakınca her şey olması gerektiği gibi aslında. &#;Annem burada yanımda, ben onu dokunarak hissediyorum, korkacak bir şey yok ve artık uyuyabilirim.&#; Senin açından bakınca bu bir sorun; çünkü sen belki de kızının kendi kendine uykuya dalmasını istiyorsun. Ya da elini değil de; neden kulağını tutuyor diye endişe duyuyorsun.

Her çocuk başkadır ve kendine özeldir. Biri annesinin elini tutarken, diğeri memesini tutmak isteyebilir ya da sizin örneğiniz de olduğu gibi kulağını. Bunların hepsi normaldir ve küçük bir çocuğun duyabileceği çok doğal ihtiyaçlardır. Bu yüzden ben, annelere bebeklerine daha yeni doğan dönemindeyken uykuya dalarken onlara, üzerine annesinin kokusunun sindiği bir şal, yumuşak bir bez ya da giydiği bir bluzu vermelerini öneriyorum. Çünkü bir bebek annesinin kokusunu daha doğar doğmaz tanır ve bu koku ona alışmaya başladığı yeni dünyasında &#;güven&#; verir.  


Benim 16 aylık oğlum Milan, hala şalına sarılıp öyle uyur. Gündüz ya da gece, uyku zamanı geldiğinde hemen şalını alıp getirir bana onu yatırmam için. Bu şal ona 1. ayından itibaren her uykusunda eşlik eder ve ona ihtiyaç hissettiği sıcaklığı, teması ve o bildik güven veren kokuyu sunar. Bu şal, onun psikolojideki tabiriyle &#;güven objesidir&#;. Bu durumda senin minik kızının uykuya dalmadan önce ihtiyaç duyduğu güven objesi ise annesinin kulağıdır.

Gelelim Önerilerime:

1. Küçük kızım, acaba kendini yalnız mı hissediyor diye boşuna endişe duyup kendini üzmemelisin. Çünkü artık minik kızının bu hareketinin ne anlama geldiğini biliyorsun.

2. Eğer yine de, kızının uykuya dalmadan önce kulağını tutmak istemesi sana zor geliyorsa ya da sana stres yapıyorsa bu yüzden kesinlikle kendini kötü hissetmemelisin. Çünkü mutlu bir anne-çocuk ilişkisi için her iki tarafında ihtiyaçları gözetilmelidir ve buna göre bir orta yol bulunmalıdır.

3. Yeni bir &#;güven objesi&#; sunabilirsin. Örneğin ona, annesinin şalını verebilirsin uykuya dalarken sarılması için. Bunu yaparken onun yanında olabilirsin ve sen de bir yandan şalı tutabilirsin, koklayabilirsin. Kızına şalın yeni görevinden bahsedebilirsin. &#;&#;annesinin şalı burada hep yanında benim kızımın, onu hiç yalnız bırakmayacak uyurken, oh mis gibi anne kokuyor zaten&#;&#; gibi sözlerle kızını bu şalla ilişki kurması için motive edebilirsin.

4. Şalı kabul etmezse ve ısrarla annesinin kulağını tercih ederse, ona her ikisini de verebilirsin. Kızın bir yandan kulağını tutarken bir yandan da şala dokunabilir. Buradaki amaç yumuşak bir geçiş sağlamak minik kızın için. Bir süre sonra kulağı bırakıp tamamen şala geçebilir.

5. Bütün bunları denerken sabırlı olmalısın ve ondan hemen yeni olanı (yani şalı) benimsemesini beklememelisin.

6. Genel olarak bu gibi durumlarda &#;&#;ama bak anne çok yoruluyor, yazık değil mi ona&#; gibi sözlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bu yaklaşım sizi istediğiniz sonuca daha çabuk ulaştırmaz sadece çocuğunuzda suçluluk duygusu yaratır. Çocuklarımızın sağlıklı ruhsal gelişimi için onlarda suçluluk hissi yaratacak sözler söylememeye özen göstermeliyiz.

Sevgili Özlem, kızlarını bu kadar çok seven ve onlarla ilgilen bir anne olarak umarım bu açıklamalarım ve önerilerim sana biraz olsun yardımcı olabilmiştir. Kafana takılan başka bir soru olursa &#;Anne Burda&#;.


Uzm. Psikolog Dr. & Psikoterapist Ayşe Bombacı

Orta Kulak İltihabı

Genellikle bebeklerde sıkça görülen bu rahatsızlık, orta kulağı genize bağlayan östaki borusunun, kısa ve yatay olmasından kaynaklanıyor.

Bebekler 6 aylık oluncaya kadar, her 4 bebekten biri orta kulak iltihabı geçiriyor. İstatistiksel bulgulara göre; 1 yaşına kadar çocukların yüzde 60&#;ı, 3 yaş grubundaki çocukların da yaklaşık yüzde 80&#;i orta kulak iltihabı geçiriyor. Ancak bu hastalığın sadece 1 kez ortaya çıkması da söz konusu değil. Bazen çocuk, gelişimi içinde birçok defa bu hastalığa yakalanabiliyor.

Ortakulak İltihabı Neden Oluyor?

Ortakulak iltihabı önlemini alamadığınız virüs ve bakterilerden kaynaklanıyor. Bebeğiniz, çeşitli şekillerde bir yerden virüs kapabiliyor. Bu virüsler de; ağız, burun ve boğazdaki mukozaya zarar vererek, bakterilerin oluşmasına ve birikmesine yol açıyor.

Bu birikme sonucunda, çocuk orta kulak iltihabına yakalanıyor. Geniz etinin şişmesi ve bademcik iltihabı da orta kulak iltihabına yol açabiliyor. Bunun nedeni, orta kulağın havalandırıcı tüpü olan genizi orta kulağa bağlayan östaki borusunun çıkışının daralmasıdır.

Enfeksiyon, orta kulağın havalandırıcı tüpüne zarar veriyor, böylece orta kulak ki -kulak zarının hemen arkasında iç kulak kemikçiklerinin yer aldığı bölgede bulunuyor, doku sıvısını dışarı atamıyor. Bir türlü dışarıya akıtılamayan sıvı, zamanla zamk gibi koyulaşıyor ve hatta iltihaplanıyor.

Çocuk her yutkunduğunda kulağında bir basınç yaşıyor. Böyle zamanlarda da çocuğun kulağı aşırı derecede ağrıyor. Kimi zaman, bu iltihaplı sıvının basıncı, kulak zarının yırtılmasına bile neden olabiliyor.

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!

Hangi Çocuklar Tehlike Altında?

Bazı ailelerin çocuklarında orta kulak iltihabına çok sık rastlanıyor. Bunun nedeni; anne ya da babanın da çocukken çok sık bu rahatsızlığı geçirmesidir.

Dolayısıyla kendi çocukları da kalıtımsal sebeplerle ortakulak iltihabı geçiriyor. Kızlardan çok erkek çocukları bu hastalığa açık oluyor. Ayrıca meme emen çocuklara oranla, biberonla beslenen çocuklar daha fazla orta kulak iltihabı riski altındalar.

En önemlisi de bu çocuğun solunum sistemi hücrelerinin tahrişi sonucu olmaktadır. Sigara içilen ortamlarda bulunan ve özellikle annesi sigara kullanan çocuklar da diğer çocuklara oranla 3 kat daha yüksek risk taşıyor.

Orta Kulak İltihabının Belirtileri Neler?

Bebek ve çocuklarda orta kulak iltihabının teşhisini koymak çok kolay değil. Özellikle O &#; 1 yaş grubundaki çocukların, henüz konuşamadıkları için en riskli grubu oluşturuyor. Çünkü orta kulak iltihabı ateşle ortaya çıkmıyor. 3 –4 yaşından itibaren çocuk kulak ağrısını çok daha doğru ifade edebiliyor. Bu hastalıkta en belirgin semptomlar:

  • Halsizlik, gerginlik, uykusuzluk ve sürekli ağlama halinde oluyor. Bebek veya çocuk, özellikle yıkanırken çok ağlıyor.
  • Bebek, biberon ya da memeyi almada zorlanıyor. Çünkü emme ve yutkunma, kulağa baskı yaparak ağrıya neden oluyor.
  • Çocuklarda iştahsızlık artıyor.
  • Bulantı, kusma ve ishal görülüyor.
  • Çocuk, kendisine bir şey söylendiğinde, hemen tepki göstermiyor, çünkü söyleneni işitmekte güçlük çekebiliyor.
  • Bebeğin kulağının ağrıdığı ise, sürekli kafasını sallamasından, bir eli ile hep kulağını tutmasından ve ağrıyan kulağının üstüne yatmasından anlaşılabiliyor.
  • Kulağa el ile hafif basınç uygulandığında, yüzünü ekşitiyor ya da başını çekerek ağlamaya başlıyor.

Çocuklarda orta kulak iltihabının belirtileri konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir mi?

Sık oluşan ve ağır geçirilen orta kulak iltihabı, işitme sorunlarına neden oluyor. İltihaptan dolayı ortaya çıkan işitme zorluğu, çocukta dil gelişimini engelleyebiliyor.

Bu nedenle tedbirin erken alınıp, en ufak şüphede bile çocuğun bir KBB uzmanına gösterilmesi ve şüphe duyulan ortakulak iltihabı açısından muayene edilmesi, gerekirse işitme testlerinin yapılması gerekiyor.

Anne ve Babaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Orta kulak iltihabı olan çocuğun, mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekiyor. Evde ilk yardım bazında uygulanacak tedavi ise, sadece ağrıyı azaltmak amacıyla yapılabilir. Tedavide, kesinlikle kulağın içine müdahale etmeyin. Unutmamanız gereken diğer bir nokta ise; orta kulak iltihabının kulak damlası ile değil, burun damlası ile tedavi ediliyor olması.

Burun damlaları, orta kulağın havalandırma tüpünü düzenlemeye yardımcı oluyor. Her burun damlası tatbikinin yaklaşık 5 dakika sonrası, çocuğa içecek bir şeyler verilmesi çok önemli. Çünkü içecekler yutkunarak içildiğinden, orta kulaktaki baskıyı hafifletiyor.

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!Tedavide İzlenen Yol Nedir?

İltihaplı ve akut bir orta kulak iltihabında antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Ancak, antibiyotikler virüsleri yok etmiyor, sadece oluşan bakterilerin üremesini engelliyor. Antibiyotik tedavisinin etkisini gösterebilmesi için, doktorun bildirdiği tedavi şekline ve süresine kesinlikle uyulması gerekiyor.

Tedavi, hiçbir şekilde yarıda kesilmemeli. 7 &#; 10 günlük tedavi süresi dolmadan, çocuk kendini iyi hissetmeye başlasa da tedaviye devam etmek gerekiyor. Aksi takdirde, ilaç tedavisi bırakıldığında, kulakta birtakım bakteriler kalabiliyor. Bakterilerin kulakta hala canlı kalması, hastalığın yeniden oluşması anlamına geliyor.

Eğer bu tedavi süresince kulakta hiçbir iyileşme belirtisi görülmüyorsa, minik bir operasyonla zar çizilerek iltihap boşaltılıyor. Böylece çocuğun kulak ağrısı büyük ölçüde hafifliyor.

Kulak zarı ise ameliyat sonrasında, birkaç gün içinde iyileşiyor ve kulak eskisi gibi yine duymaya başlıyor.

Operasyon Ne Zaman Gerekli?

Havalandırıcı tüpün düzenli çalışmasını engelleyen geniz eti ve sık sık şişen bademcik, orta kulak iltihabına yol açıyorsa, mutlaka operasyon gerekir.

Eğer çocuk, burnu tıkalı olduğu için geceleri rahat uyuyamıyor ve horluyorsa, genizde bir sorun var demektir. Böyle bir durumda, çocuk kendini uykusuz ve aşırı yorgun hissediyor. Rahatsızlığı nedeniyle kulakları da ağır işiten çocuk, seslere karşı tepkisiz kalıyor.

Bu gibi durumlarda, geniz eti ve bazen de bademcik ameliyatı gerekiyor. İşitme kaybı da varsa aynı seansta kulak zarları çizilip sıvı boşaltılıp gerekirse tüp takılabilir. İlaç tedavisine cevap alınamadığında, mutlaka bir KBB uzmanı tarafından operasyonla müdahale etmek gerekiyor.

Kulak tüpü nedir? Kulak tüpü nasıl takılır? konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda kulak burun boğaz ağrıları: funduszeue.info

Ortak kulak iltihabı ile ilgili tüm detaylar: funduszeue.info 

Bebeğinizin Sürekli Kulağıyla Oynamasının 7 Olası Nedeni!

Bebeklerde kulak çekme, özellikle diş çıkarma döneminde oldukça karşılaşılan bir durumdur. Bununla birlikte egzama gibi cilt problemleri, kulak enfeksiyonu veya yalnızca bebeğin kendisini yatıştırma isteği, bebeğin kulaklarını ovuşturmasına neden olabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebekler neden kulaklarını çeker sorusunun olası yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Bebekler Kulaklarını Neden Çeker?

Bebeklerin kulaklarıyla oynamasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanlar şu şekildedir:

1. Kulaklarını Keşfetmesi

Bebeğim kulağını tutuyor diyorsanız, bunun sebebi belki de kulaklarını yeni keşfetmesidir. Tıpkı ayak parmaklarını keşfedip bir süre onlarla oynadığı gibi kulaklarını keşfettiğinde de bir süre ilgisi kulaklarında olabilir. Geçici bir alışkanlık haline gelebilen bu hareketler, genellikle başka bir şey bebeğin ilgisini çektiğinde son bulur.

2. Kendi Kendini Yatıştırmak İstemesi

Bebeğinizin emziğini, elini veya başparmağını emerek sakinleştiğine tanıklık etmişsinizdir. Ancak bebekler başka şekillerde de kendilerini yatıştırabilirler. Kulak çekmek veya ovuşturmak da bunlardan biri. Eğer bebek kendini yatıştırmak için kulaklarıyla oynuyorsa, muhtemelen bunu emzirme sırasında veya uykudan hemen önce yapar. Büyüdükçe buna ihtiyaç duymayacağı için kulak çekme alışkanlığından zamanla vazgeçecektir.

3. Cildinin Kaşınması

Bebekler neden kulağıyla oynar sorusunun bir diğer yanıtı da cildinin kuru olması olabilir. Bebeklerin cildi de tıpkı yetişkinler gibi hava koşulları, klima, çok fazla banyo yapmak, kimyasal temizleyiciler kullanmak veya çevresel faktörlere bağlı olarak kuruyup kaşınabilir. Kaşınan bölge kulak olduğunda ise ellerini sürekli oraya götürme eğiliminde olurlar.

4. Cilt Hastalıkları

Egzama veya sedef gibi hastalıklar bebeğin cildinde kaşınmaya ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle bölgede kızarıklık, pul pul dökülme ve kuruluk varsa çocuk doktoruna danışılması gerekir. Zira bebeğin kulaklarını çekmesi yaşadığı cilt rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir.

5. Diş Çıkarma

Bebekler diş çıkarma döneminde yalnızca ağız çevrelerinde değil kulaklarında da ağrı hissedebilir. Bunun sebebi ağızdaki sinirlerin kulaklara çok yakın olmasıdır. Bu nedenle diş çıkaran bebeklerin çoğunda kulak ovuşturma davranışı gözlemlenir.

6. Kulak Enfeksiyonu

Bebeklerde kulak tutma davranışının bir diğer önemli nedeni ise kulak enfeksiyonudur. Bunun birkaç türü bulunur:

Otitis Media

3 yaşına kadar bebeklerin neredeyse %80’inde görülen orta kulak iltihabıdır. Bakteri veya virüslerin neden olduğu bu enfeksiyon bebeklerde kulak çekme davranışına neden olabilir.

Otitis Eksterna

Dış kulak kanalında aşırı bakteri üremesinden kaynaklanır. Bağışıklığı baskılanmış veya enfeksiyona meyilli olan hassas bebeklerde daha sık görülür. Ağrıyla birlikte dışarıdan bakıldığında kulak içinde kızarıklık görülebilir. Şiddetli vakalarda kulak kanalında beyaz lekeler oluşabilir ve akıntı sızabilir.

7. Diğer Nedenler

Bunların yanı sıra hava yolculuğu, alerjiler, kulağa yabancı cisim veya su kaçması gibi durumlar da bebeğin sürekli kulağını tutmasına neden olabilir.

Bebeğinizin Sürekli Kulağıyla Oynamasının 7 Olası Nedeni!

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebekler 1 haftadan fazla süredir kulağını çekiştiriyorsa, bu esnada ağlıyor ve rahatsız görünüyorsa çocuk doktoruna muayene ettirmenizde fayda var. Bununla birlikte bbekte kulak tutmanın yanı sıra aşağıdaki belirtiler de varsa kesinlikle bir doktora görünmelidir.

  • 38 derece ve üstünde ateş,
  • Kulaktan sıvı gelmesi,
  • Kulak kanalında beyaz lekeler veya kızarıklık,
  • Dış kulakta kızarıklık veya şişlik,
  • Kulak kanalında yabancı cisim şüphesi,
  • Huzursuzluk, sık ağlama,
  • Burunda aşırı mukus ve yoğun ağız salyası.

Bebeklerde Kulak Çekme Normal mi?

Diş çıkarma, kulakların keşfedilmesi, basınç değişikliklerine neden olan uçak seyahatleri vb. durumlarda bebeklerin kulak çekmesi oldukça normaldir. Bu alışkanlıkları, dikkatlerini dağıtacak başka bir şey ile tanıştıklarında genellikle sona erer. Ancak bebeğin kulağını tutmasının ardında herhangi bir hastalık yatıyorsa, hastalık tedavi edilmediği sürece bebeğin huzursuzluğu devam edecektir.

Antibiyotikler ve Antifungaller

Eğer bebeğin kulak çekme davranışının ardında orta kulak enfeksiyonu veya mantar gibi hastalıklar varsa, doktor antibiyotik veya antifungaller ile hastalığı tedavi edecektir. Oral ilaçlar, merhemler ve kulak damlaları ile mevcut hastalık kısa bir süre içinde iyileşir.

Topikal Merhemler

Bebeğin kulağını ovuşturması egzama veya sedef gibi bir cilt hastalığından kaynaklanıyorsa, hastalığı kontrol altına almaya yönelik topikal merhemler reçete edilebilir.

Yabancı Cisim

Bebeğin kulağında yabancı cisim olduğu düşünülüyorsa doktor kulak kanalını inceler. Kulak kanalında yabancı cisim tespit edilirse nazikçe çıkarılacaktır.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası