anti hbc total pozitif ne demek / Anti HBS Nedir, Anti HBS Pozitif ve Negatif Ne Anlama Gelir? | Bahçeci Tüp Bebek

Anti Hbc Total Pozitif Ne Demek

anti hbc total pozitif ne demek

Bahçeci Sağlık Grubu

Anti HBS Nedir, Anti HBS Pozitif ve Negatif Ne Anlama Gelir?

Hepatit B ya da farklı bir deyişle sarılık, virüs kaynaklı bir tür karaciğer hastalığıdır. Cinsel yolla, kan yoluyla ve gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilen Hepatit B virüsü (HBV), akut ya da kronik olarak gelişebilir. Hepatit B bulaştıktan yaklaşık 6 hafta ile 6 ay sonra gribal enfeksiyonda görülen belirtilere benzer semptomlar ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeyebilir. Yapılan laboratuvar testinden, Hepatit B’nin yüzey antijeni olarak tanımlanan HBsAG&#;nin pozitif olması kişinin enfekte olduğunu gösterirken, Anti HBS pozitif olması ise kişinin hastalığa karşı bağışıklık geliştirmiş olduğunu gösterir.

Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaştığını ya da aşılama yöntemi ile korunduğunu gösteren Anti HBS pozitif değer, laboratuvar testi ile yapılan Anti HBS testi ile anlaşılır. Kısaca karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden sağlık problemlerine yol açan ve dünya nüfusunun yaklaşık %5&#;inde bulunan Hepatit B virüsünden aşılama yöntemi ile korunulabilir. Anti HBS nedir pozitif ve negatif olması ne anlama gelir sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilir.

Anti HBS Nedir?

Karaciğerde iltihaplı enfeksiyon oluşumuna yol açan Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, vücut sıvılarının teması, steril olmayan vücut bakım ürünleri ve kan yoluyla kişiden kişiden kişiye bulaşır. Gebelik döneminde, anne adayından fetüse de bulaşabilen Hepatit B virüsü, karaciğer fonksiyonelliğini bozarak hayati risk oluşturan bir hastalıktır. Anti HBS ise Hepatit B virüsünün bulaştığı düşünülen kişinin vücudunun Hepatit B yüzey antijenine karşı koruyucu protein geliştirip geliştirmediğinin anlaşılması için yapılan laboratuvar testidir. Daha basit bir anlatımla Anti HBS, kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık geliştirip geliştirmediğinin anlaşılması için yapılan test olarak da tanımlanabilir. Kişi, Hepatit B virüsü ile karşılaştığında bağışıklık sistemi virüsü algılayarak yok etmeye çalışır. Bunu yapmak için Hepatit B virüsünün yüzeyinde yer alan HBsAG olarak tanımlanan antijene karşı antikor üretir. Anti HBC IGG pozitif değer ise Hepatit B virüsü ile karşılaşılmasından sonra üretilen ilk antikorlardan sonra üretilen antikorların sayesinde ömür boyu bağışıklık kazanıldığını gösterir.

Hastalığın iyileşmesi ya da kronikleşmesi hakkında hakkında bilgi vermeyen Anti HBC IGG değeri, bu yüzden tek başına bir anlam taşımaz. Vücut tarafından geliştirilen ve bir savunma mekanizması oluşturan bu antikorlara Anti HBS denir. Anti HBS, vücudun Hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın bir ürünüdür ve enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin de habercisidir. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlar. Böylece vücut daha sonra Hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazırdır. Farklı bir deyişle hastalık, enfeksiyona yol açmadan önce vücut tarafından yok edilir. Vücutta yer alan bu antikorların seviyesinin laboratuvar ortamında ölçülmesi ile Anti HBS değeri, pozitif ya da negatif olarak sonuçlanır.

Yapılan Anti HBS testinin amacı kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığının ya da aşılanıp aşılanmadığının anlaşılmasıdır. Eksik aşılama gibi bazı durumlarda elde edilen antikor düzeyi gerileyebileceğinden, bu test sayesinde aşının tekrarlanıp tekrarlanmaması gerektiği de öğrenilebilir. Anti HBS testi için hekim, hastadan kan aldıktan sonra laboratuvara analiz için gönderir ve Hepatit test sonucu ile birlikte değerlendirir.

Anti HBS Pozitif Ne Anlama Gelir?

Anti HBS testi, Hepatit B hastası olduğu düşünülen kişilere yapılan ve kandan bakılan bir tür laboratuvar testidir. Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşarak ya da aşılama ile bağışıklık kazanıp kazanmadığının anlaşılmasını sağlayan test, virüsün vücut tarafından yok edildiğini ve ömür boyu bağışıklık kazanıldığının da anlaşılmasını sağlar. Anti HBS testi aynı zamanda Hepatit B aşılaması yapılan kişilerde aşının tutup tutmadığının ya da farklı bir deyişle vücudun Hepatit B virüsüne ait yüzey antijeni olarak tanımlanan HBsAG&#;ye karşı antikor üretip üretmediğinin kontrol edilmesi için de uygulanır. Ayrıca Hepatit B aşısı uygulanmadan önce kişinin bu virüse karşı bağışıklığı olup olmadığının anlaşılması için de Anti HBS testi yaptırılır.

Anti HBS pozitif nedir sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir: Elisa olarak bilinen kan testi yöntemi ile yapılan laboratuvar testinin ardından alınan sonuçta, Anti HBS değerinin pozitif olması, kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazandığının göstergesidir. Kişinin Hepatit B virüsüne karşı ömür boyu korunduğunun göstergesi olan anti HBS pozitif değer, aşılama yöntemi ile ya da enfeksiyona bağlı olarak gelişmiş olabilir. Anti HBS değerinin 5 mIU/ml değerinden yüksek olması pozitif değer olarak kabul edilse de aşılama sonrasında elde edilen 5 ile 12 mIU/ml arasındaki değer aşının tutmadığını gösterir. 12 mIU/ml üzerindeki değerler ise aşının tuttuğunu ve tam olarak bağışıklık kazanıldığının göstergesidir. Anti HBS testi ile bağışıklığın daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşılmasından sonra mı yoksa aşılama sonrasında mı kazanıldığı anlaşılmaz. Bunun anlaşılması için Anti HBC olarak bilinen Anti Hepatit Core testi yapılması gerekir.

Anti HBS Negatif Ne Anlama Gelir?

Laboratuvar testi ile yapılan Anti HBS sonucu alındığında negatif değer ile karşılaşılması, kişinin vücudunda Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığın oluşmadığı anlamına gelir. Sıklıkla sorulan Anti HBS negatif nedir sorusu bu şekilde yanıtlanır. Hepatit B aşısı yaptırmamış kişilerde Anti HBS negatif değer olması oldukça normal bir durumdur. Ancak Anti HBS testinin negatif olması, kişinin Hepatit B hastası olmadığı ve enfeksiyondan etkilenmediği anlamına gelmez. Bu durumun anlaşılabilmesi için Hepatit B yüzey antijeni testi olarak bilinen HBsAg düzeyine bakılması gerekir. Anti HBS düzeyinin mIU/ml atında olması ile elde edilen negatif değer, akut ya da kronik Hepatite bağlı olarak gelişen Hepatit B varlığında vücudun, Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan HBsAG olarak tanımlanan antijene karşı antikor üretmediğini gösterir. Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşmadığının ya da aşılama yaptırmadığının da bir göstergesi olan Anti HBS negatif değeri ile karşılaşılması durumunda kişiye, aşı yaptırması önerilir. Dünya genelinde görülme sıklığı %5 seviyesinde olan Hepatit B, karaciğer kanseri gibi ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açabileceğinden hastaya, aşılama yoluyla kolayca koruyuculuk kazanabileceği hatırlatılır.

Anti HBS Sonucu

Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığını ya da yaptırdığı Hepatit B aşısının koruma sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesi için yapılan Anti HBS testi, kişiden alınan kan ile çalışılan bir laboratuvar testidir. Kan verilmesinin ardından yaklaşık iki gün sonra alınan Anti HBS sonucunda kişinin, Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığı net bir şekilde öğrenilir. Test sonucunda, Anti HBS referans aralığı ve test sonucunu belirten pozitif ya da negatif değerler bulunur. mIU/ml atında olan değerler negatif olarak değerlendirilirken, bu değerin üzerindeki sonuçlar pozitif olarak değerlendirilir. Ancak kişinin Hepatit B virüsüne karşı yaptırdığı aşının tam koruma sağlaması için bu değerin 12 mIU/ml ve üzerinde olması gerekir.

whatsapp-desktop
whatsapp-desktop
Testler hakkındaki kısa notlar sadece testin genel olarak niteliğini açıklamaktadır. Sonuçlarınız hakkındaki kararı, sizin klinik bulgularınıza ve diğer test sonuçlarınıza göre sadece doktorunuz yorumlayabilir.

X

HBc Hepatit B virüsün genetik materyalinin bulunduğu kapsüle ait antijendir. Kişi enfekte olduğunda, vücudun enfeksiyona ilk yanıtı HBc antikorlardır, önce HBc IgM ve ardından HBc IgG oluşmaktadır. Pozitif total Hbc antikoru, kişinin virüsü yok ettiği ve artık Hepatit B'ye bağışıklık kazandığı veya iyileşme sürecinde olduğunu göstermektedir (Negatif HBs antijen bulgusuna eşlik eden pozitif veya negatif AntiHBs değerleri) Dolayısıyla Hbc (Core) antikorlar, geçmiş ve mevcut HBs enfeksiyonu ayırt ederken faydalıdır.
Yorum:
Mevcut antikor tipi enfeksiyon fazı hakkında bilgi verir. Normal koşullarda, kişi Hepatit tiplerine karşı aşılanmadığı takdirde kanda hiçbir antijen veya antikor beklenmemektedir. Aşılama, olası Hepatit enfeksiyonlarına karşı korumak amacıyla kişinin kanında IgG tip antikorların oluşmasını sağlamaktadır.
Numune: Koldan alınan venöz kan.Açlık gerektirmez.
Çalışma Günü: Her gün
Sonuç Zamanı: Ertesi Gün

Anti HBC nedir?

Anti Hepatit B Core Antijeni (Anti HBC), Hepatit B Core antijenine karşı oluşan bir antikordur. Core antijen, virüs partikülleri üzerinde bulunur, fakat enfeksiyonun erken döneminde kaybolur.

Bu antikor bir akut HBV enfeksiyonu sırasında veya sonrasında oluşur ve genellikle virüsten arınanlarda olduğu gibi kronik HBV taşıyıcılarında da bulunur ve genellikle hayat boyu kalır. Anti HBC testi IGM antikoru için spesifik olduğunda, akut enfeksiyonu belirlerken, Anti HBC total akut veya kronik geçirilmiş enfeksiyonu belirler.

Bu testler, aşılanmanın arzu edilen bağışıklık düzeyini oluşturup oluşturmadığını anlamak ve enfeksiyonun seyrini takip etmek ve tanı koymak amacıyla kullanılır. Akut hepatitli bir hastada, yakın zamandaki bir HBV enfeksiyonunu saptamak amacıyla genellikle Anti HBC IGM ve HBSAG birlikte istenir.

Kronik hepatit hastalarında, veya ALT veya AST düzeyi yüksek olan kişilerde, HBSAG ve Anti HBC genellikle HBV nedeniyle oluşabilecek karaciğer hasarını görmek amacıyla istenir.

Böyle olduğu takdirde, HBSAG ve HBEAG genellikle düzenli aralıklarla ölçülür (6 ay ile 1 yıl arasında) çünkü bazı kişilerde HBEAG kendiliğinden kaybolacaktır. Son yapılan çalışmalarda Anti-HBC taşıyan fakat HBSAG bulunmayan kişilerin çoğunda kan ve/veya karaciğerde HBV DNA’nın çok düşük düzeylerde olduğu gösterilmiştir.

Hepatit B yüzey antikoru: Pozitif bir sonuç, aşılanmadan sonra ya da bir enfeksiyonu takiben iyileşme döneminde hepatit B’ye karşı bağışıklık oluştuğunu gösterir.

Hepatit B yüzey antijeni (HBSAG): Negatif bir sonuç, kişinin virüse hiç maruz kalmadığını ya da akut hepatit geçirdiğini ve virüsten (ya da virüs vardır, çoğunlukla gizli kalmış bir enfeksiyondur) kurtulduğunu gösterir. Pozitif (ya da reaktif) bir sonuç, aktif bir enfeksiyonu işaret eder, fakat virüsün başkalarına geçip geçmeyeceğini belirlemez.

Hepatit B e-antijen (HBEAG): Pozitif (ya da reaktif) bir sonuç, virüsün diğer kişilere geçebileceğinin bir işaretidir. Negatif bir sonuç, genellikle virüsün başkalarına geçmeyeceği anlamına gelir. Bu durum proteini yaygın olarak üretmeyen suşların neden olduğu enfeksiyonların görüldüğü bölgeler dışında geçerlidir.

Anti-hepatit B core antijeni (Anti-HBC): Pozitif bir Anti-HBS ile birlikte görülür ise, genellikle bir enfeksiyon geçirildiğini ve kişinin bir taşıyıcı ya da kronik olarak enfekte olmadığını belirtir. Akut enfeksiyonda HBC’ye karşı oluşan ilk antikor tipi bir IGM antikorudur. Bu tip antikorun test edilmesi, bir kişinin son zamanlarda HBV ile enfeksiyon geçirip geçirmediğini ya da bir süreyle (Anti-HBC IGM negatif olduğunda) geçirip geçirmediğini ortaya çıkarabilir.

HBV DNA: Pozitif (ya da reaktif) bir sonuç, diğer kişilere geçebilecek bir virüsün varlığına işaret eder. Negatif bir sonuç (özellikle bir mL kanda virüse kadar yakalayabilen testler kullanılır ise), genellikle virüsün diğer kişilere geçemeyeceğini gösterir,

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?)

Hepatit B virüsü kan yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs türü olarak biliniyor. Çoğu zaman gribal enfeksiyona oldukça benzeyen semptomlar ile kendini belli eden hepatit B virüsü bazı hastalarda vücutta herhangi bir belirti göstermiyor. Bu nedenle anlaşılması da güçleşebiliyor. Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, kontrol edilmemiş kan naklinin yapılması, sterilize edilmemiş olan tıbbi ürünlerin kullanılması, annede hepatit B virüsünün olması ve doğum sırasında bebeğe geçmesi, kullanılmış enjektörün paylaşımı, tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi eşyaların paylaşılması gibi durumlar karşısında bulaşabiliyor.

ANTİ HBS NEDİR?

Anti HBS, vücudun hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın karşısında enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin haberini veriyor. Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen anti HBS pozitif ya da negatif sonuç veriyor. Test sonucu kişinin söz konusu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor.

Vücut tarafından geliştirilip bir savunma mekanizması oluşturan antikorlara Anti HBS deniyor. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlıyor. Böylece vücut hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazır oluyor.

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmal&#x;d&#x;r?) - 1

ANTİ HBS POZİTİF VE NEGATİF NEDİR?

Test vücuttaki virüsü etkisiz hale getiren antikorların düzeyini ölçüyor. Bu nedenle sonucun pozitif olması endişe gerektiren bir durum oluşturmuyor. Hatta anti HBS değeri pozitif olması vücudun hepatit B virüsüne karşı direncli olduğu anlamına geliyor.

Kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı direncinin olmaması anlamına gelen negatif sonuç ise genellikle daha önce aşı yaptırmamış olan kişilerde çıkıyor.

ANTİ HBS DEĞERİ NE KADAR OLMALIDIR?

Yapılan kan test ile sonuç kısa zamanda çıkıyor. Bu sayede vücuttaki anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor. Aşı yaptırmayan kişilerde sonuç 5 mIU/ml olurken yaptıranlarda ise anti HBS pozitif yani 12 mIU/ml oluyor.

Aşıyı yaptıran ancak aşının tutmadığı kişilerde ise sonuç 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkabiliyor. Bu sonuç "belirsiz" olarak kabul ediliyor.

Anti HBS yüksekliği mIU/ml hatta mIU/ml arasında olması normal sayılıyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir