kapuzbasi şelalesi / Kapuzbaşı Şelaleleri - Vikipedi

Kapuzbasi Şelalesi

kapuzbasi şelalesi

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

Kapuzbaşı Şelalesi Nerededir Ve Nasıl Gidilir? Kapuzbaşı Şelalesi Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2023)

Kapuzbaşı Şelalesi Adana’nın Aladağ ilçesine 40 kilometre yakınlığında olduğu için Adana üzeri gidecekler için güzergah daha kolaydır. Güneydoğu Bölgesinden geliyorsanız Osmaniye-Kozan güzergahını izleyerek tabelayı takip edebilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelalesi, uluslararası turizme de açıldığı için tur şirketleri buraya gezi düzenliyorlar. Bu bölgeye gezi düzenleyen bir tur şirketiyle de gelebilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelalesi Nasıl Oluşmuştur?

Demirkazık Dağının zirvesi sürekli karlı olduğu ve bol yağış aldığı için, eriyen karlar ve toprağın emdiği sular yeraltında kırıklar, kanallar bularak Ensenin Tepesinden dışarı akıyorlar. Bu oluşum Kapuzbaşı Köyü sınırları içinde olduğu için bu şelaleye Kapuzbaşı Şelalesi adı verilmiştir. Oluşum, 5’i büyük, 2’si küçük şelale şeklinde olmuştur.

Kapuzbaşı Şelalesi Özellikleri

Kapuzbaşı şelalesi/şelaleleri tepenin doğu ve güney yamacında Ensenin Tepesinin doğu ve güney yamaçlarından fışkıran 7 adet şelaleden oluşuyor. Şelalelerin en önemli özelliği kaynağından çıktığı şekilde dökülmesidir. Toplam debisi yaz aylarında 27.500 litreye ulaşan şelaleden çıkan su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılıyorlar ve etrafa büyük bir serinlik veriyorlar.

Şelaleler Aladağ’ın zirvesinde bulunan kar ve buzul sularıyla besleniyorlar. Ensenin Tepe adlı blok kayadan çıkan şelalelerin beşi tepenin doğusunda, ikisi de batısında bulunuyor. Yer yer yükseklikleri 30 ile 76 metre arasında değişiyor. Şelale sularının boşaldığı vadi tabanında, şelalelere özgü kırmızı fosfor benekli alabalıkları yaşıyor.

Kapuzbaşı Şelalesi, ulaşılması güç bir bölgede yer aldığından doğal hali korunmuştur. Herhangi bir bozulma olmamakla birlikte, sadece ziyaretçilerin bıraktıkları çöp kirliliği olabiliyor.

Kapuzbaşı Şelalesi Tarihi Eser veya Milli Park mıdır?

Kapuzbaşı Şelalesi, Aladağlar Milli Parkı içinde yer alıyor. şelale ile milli park Hacer ormanı ve vadisi içinde yer alıyor. Hacer ormanı Türkiye’nin en iyi post ormanıdır. Ziyaretçiler, trekking, piknik, kamp yapabilirler.

Kapuzbaşı Şelalesi Giriş Ücreti (2023)

Kapuzbaşı Şelalesi, Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde olduğu için giriş ücretlidir. Park girişindeki gişeden bilet alabiliyorsunuz. Parka giriş; öğrenci/indirimli 5,5, yetişkin 11 liradır. Bisiklet kirası 11, motosiklet-ATV kirası da 22 liradır.

Milli Parka araçla girmek isteyenler için; otomobil-kamyonet-pikap 33, minibüs 99, midibüs 165, otobüs 330 liradır.

Kapuzbaşı Şelalesi Ziyaret Saatleri

Aladağlar Milli Parkı 24 saat açıktır. Bölge kamp alanı olduğu için istenilen saatte giriş yapılabiliyor. Doğa yürüyüşü yaptıktan sonra, Kapuzbaşı Şelalesinde mola verip, piknik veya kamp yapabilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelalesinin Efsanesi veya Hikâyesi Var mıdır?

Kapuzbaşı Şelalesinin herhangi bir efsanesi ya da hikâyesi bulunmuyor. Buna rağmen şelalelere; Adsız, Küçük Elif, Büyük Elif, Üçkızkardeş ve Güney isimleri verilmiştir.

False

kaynağı değiştir]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır