kulakta mantar bitkisel tedavi / KAŞINTI ve MANTARDAN KURTULMANIN İPUÇLARI

Kulakta Mantar Bitkisel Tedavi

kulakta mantar bitkisel tedavi

Kulak mantarı için neler yapmalıyım?

Normal olarak dış kulak yolunda mantar sporları mevcuttur. Kulağa su kaçırılması, nem gibi faktörler sonucu üreme vasatı bulurlar. Özellikle deniz, havuz ve hamam tatilleri esnasında ve sonrasında sık görülür. Kronik akıntılı orta kulak iltihaplarının seyri esnasında da sık görülür. Lokal antibiyotik kullanımı hastalığa vasat hazırlayabilir, ancak sistemik ilaçların bu tür bir yan etkisi yoktur. Tek veya iki taraflı görülebilirler. Kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikâyetleri yapar. Otomikoz tedaviye dirençli olabilir, tekrarlarla seyredebilir. Hastalık ilaçla iyi oluyor, ancak sık sık tekrarlıyorsa her su ile temas riski öncesi dış kulak yolunu asidifiye etmelidir. Örneğin banyolardan 15 dakika önce damla alkol borik solusyonu damlatmak gibi. Dış kulak yolu ve zar sağlamsa bu işlem ağrı yapmaz. Tedavi planlamasında mantar türünün bir önemi yoktur, bu nedenle kültür gerekmez. Tedavide antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Mantar enfeksiyonları kulak zarında ve dış kulak yolunda kalıcı hasar oluşturmazlar. Oluşturdukları işitme kaybı tedavi ile düzelir.

 

Kaynak: funduszeue.info

Kulak Mantarı, kulak kanallarının veya dış kulağın mantarın etkisi ile iltihaplanmasıdır. Çeşitli mantarların etkisi ile kulağın enfeksiyon kapmasına verilen Kulak Mantarı hastalığına Otomikoz ismi verilir. Kulak Mantarına Aspergillus mantarı ile candida isimli mantar neden olur. Kulağın mantarı özellikle yaz aylarında meydana gelen bir hastalıktır.

Kulak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Kulağa kaçan suyun, kurulanmaması mantar oluşmasında etkili rol oynar. Dış kulak ve orta kulakta meydana gelen iltihap hastalığa neden olur. Genellikle yaz aylarında havuz ve denize giren kişilerde meydana gelir. Kulakta tıkanıklık ve kaşınma en büyük belirtisidir. Kulağın iç kısmında ağrı olması, kulakta akıntı ve kötü koku gelmesi gibi belirtileri olan kulak mantar enfeksiyonu hastada kaşınma ile başlar. Kulağın kaşınması ve tıkanık olması nedeniyle kulağa sokulan yabancı bir cisim mantarın daha derine gitmesine neden olur. Kulak mantarlarının bir diğer belirtisi de kulağın şişmesidir. Şişen kulak ve tıkanma hissi ile işitme kaybı görülebilir.

Kulak Mantarı Kimlerde Olur?

Kulak Mantarına neden olan 50’ye yakın mantar türü vardır. Bakterilerin kulağın içine yerleşmesi ile enfeksiyon kapan hastanın bir hekimden yardım alması gerekebilir. Bu hastalık genellikle;
  • Kulaklarına yabancı cisim sokarak kaşıma alışkanlığı olanlar.
  • Kirli havuz veya suya girenler.
  • Çok sık duş alıp kulağını ıslak bırakanlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda görülür

Kulak Mantarı Hastalığında Hangi Doktora Gidilir?

Kulak Mantarı Hastalığı için bir Kulak Burun Boğaz uzmanında yardım almalısınız.

Kulak Mantarının Tedavisi?

Kulak içinin incelenmesi sonrası teşhisin konulmasının ardından kulağınızdaki enfeksiyonun antibiyotik özelliği olan damla ile tedavi edilebileceği gibi mantarın durumuna göre hekim damla dışında ağızdan kullanabileceğiniz antibiyotik de yazabilir. Kortizon içeren damlalar da kulak mantarlarını tedavi etmek için kullanılır ve doktor tarafından reçete edilebilir. Ayrıca ağrınız olduğunda kullanmanız için hekiminiz tarafından ağrı kesici de reçete edilebilir.

Kulak Mantarı Doğal Yollardan Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak Mantarları bazı durumlarda basit yöntemler ile evde tedavi edilebilir, doğal yollardan tedavi etmek için uygulayacağınız bu yöntemler ile gün içerisinde kulak mantarında kurtulabileceksiniz. Sarımsak : Sarımsağın antibiyotik özelliği bulunmaktadır, sarımsağı ezip kekik otu yağı damlattığınız sıvıyı 2’şer damla olmak üzere kulağınıza damlatın, bu işlemi gün uygulamanız sonrasında kulak mantarının doğal yollardan temizlendiğini göreceksiniz. Zeytinyağı : Kulak içine girmiş ve derinlere ulaşmış mikropların mantar oluşumunu engellemek için ayda bir kez 2’şer damla zeytinyağını kulağınıza damlatın, zeytinyağının kulak içi kiri çözdüğünü ve mantar oluşumunu engellediğini göreceksiniz.

Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat!

Kadın Sağlığı

Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat!

"Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, kulak mantarı hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini anlatıyor."

Dış kulak yolunun mantar enfeksiyonları, en çok yaz aylarında görülüyor. Sıcak, nemli ve rutubetli ortamlarda oluşan bu hastalık, çoğunlukla havuz veya deniz sonrasında meydana geliyor. Aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha sık rastlanıyor. Zamanında müdahale edilip tedavi edilmediği takdirde ise ciddi problemlere yol açabiliyor.
Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat
Isı ve nem seviyor

Dış kulağın akut veya kronik mantar enfeksiyonlarına, kulak mantarı yani otomikoz ya da miringomikoz denir. Dış kulak yolu mantarları, deri ve yumuşak doku mantarlarına benzerler. Kulak kanalının dar ve kıvrımlı oluşu, giren sıvı ve yabancı cisimlerin bu bölgeden çıkışına engel oluşturur. Bu durum da kanal yüzey dokusunun zayıflamasına ve zedelenmesine sebep olur. Kulak mantarı, dar kanalda genişleyen yangılı dokunun yeterince yer bulamaması nedeniyle son derece ciddi bir ağrı ve kaşıntı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık ısı, nem ve tozlu havanın olduğu subtropikal ve tropikal bölgelerde yaşayan kişilerde daha fazla görülmekle birlikte, tüm dünyada yaygın olan bir enfeksiyondur. Genellikle aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren insanlarda daha sıkça görülür.

Kulakları karıştırmak hastalığı ilerletiyor

Kulak mantarının tek veya her iki kulakta da görülebildiğini belirten Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Hastalık kendini kaşıntı, kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, çınlama ve işitme kaybı olarak gösterir. Bazı durumlarda kulak kepçesinde ve boyundaki lenf bezlerinde şişmeler de meydana gelebilir. Ağrının oluşması mantarın derinlere kadar indiğini gösterir. Özellikle kulakları karıştırmak, hastalığın kulağın derinliklerine kadar ilerlemesine yol açabilir. Bu sebeple kulağa asla müdahale edilmemelidir.” diyor.
Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat
Tatilde dikkatli olun

Normalde dış kulak yolunun hafif asidik düzeyde oluşu, bu bölgeye mikroorganizmaların
yerleşmesi için uygunsuz bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra kulak temizliği esnasında oluşan
travmalar ve genellikle steril olmayan gereçlerin kullanılması da mantar oluşumunu kolaylaştırabilir. Ayrıca deniz, havuz, hamam, sauna hatta banyoya bağlı olarak dış kulağın suyla sık teması sonucu PH değerinin yükselmesi ve diğer travmatik durumlarda enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Tekrarlama olasılığı yüksek

Tedavide öncelikle dış kulak yolundaki mantar plaklarının aspiratör yardımı ile alınarak temizlendiğini söyleyen Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Enfeksiyon geçene kadar uzman hekimin uygun gördüğü sürelerde bu işlem tekrarlanır. İlaç tedavisi genellikle lokal müdahaleler şeklindedir ve en çok damlalardan faydalanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında kulağın temiz tutulması, su ile teması önlenmelidir. Enfeksiyon geçmiş bile görünse, tekrarlama olasılığı yüksektir. Ayrıca su ile temas olacağı zamanlarda dış kulak yolu özel ilaçlar ile asidifiye edilerek korunmalıdır.” dedi.
Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına DikkatTedavi edilmezse işitme kaybına sebep olabilir

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar risk altında

Kulak mantarının herkeste görülebilen bir rahatsızlık olmadığına değinen Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Kulak mantarının oluşabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan en büyük faktörlerden biri nemdir. Rutubetli, nem oranı yüksek ve sıcak iklime sahip bölgelerde yaşayan kişilerde kulak mantarı görülme oranı daha fazladır. Ayrıca yüzücülerde uzun süreli suyla temasa bağlı kulak mantarı sıkça görülür.

Kulak mantarı bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha kolay gelişir. Hamileler, şeker hastaları, lösemi ve lenfoma hastaları, kemoterapi gören hastalar ve kortizonlu ilaç kullanan hastalar risk grubundadır. Kulak temizleme çubuğunu sık kullanmak ve başörtüsü de mantar oluşumunu arttıran diğer etkenlerdir. İşitme cihazı kullanan bazı hastalarda da kulak mantarı görülebilir. İşitme cihazı kulak içindeki deriyi travmaya uğratabileceğinden mantar oluşabilir.” açıklamalarında bulundu.
Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat
Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, kulak mantarından korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

* Kulak içerisine yabancı cisim veya parmakla müdahale edilmemelidir.
* Kulak temizliğine özen gösterilmelidir.
* Pamuklu çubuklar asla kullanılmamalıdır. Dış kulak bir bezle silinerek temizlenmelidir.
* Banyo, deniz veya havuz sonrası kulaklar nemli bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır.
* Aşırı nemli, rutubetli ve sıcak yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
* İşitme cihazı kullanılıyorsa iyi dezenfekte edilmelidir.
* Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
* Kalabalık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır.
* Kulak damlaları açıldıktan sonra, sadece 15 gün kullanılmalıdır.
* Kulak kaşındıktan sonra suyla temas ettirilmemelidir.

Opr. Dr. Ümit Hardal

Aşırı Terleyen Kişiler Kulak Mantarına Dikkat

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası