tuz alkolü öldürürmü / kolonyaya tuz atmak - ekşi sözlük

Tuz Alkolü Öldürürmü

tuz alkolü öldürürmü

funduszeue.info


 Kullanıcılar bunları da aradı: 

 

Yayın Tarihi : 16/07/
funduszeue.info

Aşırı içki içme ve aşırı alkol tüketimi, yalnızca bilinç kararması gibi tehlikeli durumlara değil, uzun süreli sağlık sorunlarına da yol açabilen riskli davranışlardır.

Eğer daha önce alkol kaynaklı bir bilinç kararması geçirdiyseniz, içki kültürünün sıradan bir parçası diyerek bunu yabana atması kolay olabilir veya sürekli olan bir şey değilse, size önemli bir şey yok gibi gelebilir. Fakat, bu riskli aşırı içki içme ve aşırı alkol tüketimi davranışı, ne sıklıkla gerçekleştiği fark etmeksizin, yalnızca tehlikeli durumlara değil, aynı zamanda uzun süreli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Hastalık Korunma ve Önleme Merkezi (CDC), alkollü kazalar ve karaciğer kanseri gibi kronik sağlık sorunları dahil alkol kaynaklı sebeplerden her yıl yaklaşık insanın hayatını kaybettiğini tespit etmiştir. Ayrıca, yaş arası bireylerdeki ölümlerin %10’unun nedeni aşırı içki tüketimidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde aşırı içki içme, yoğun alkol kullanımının en yaygın, maliyetli ve ölümcül biçimidir.

Aşırı içki tüketiminin hayatınızda nasıl sonuçlar doğurabileceğini daha iyi anlamak, alkol kullanımının nihayetinde alışkanlığa veya bağımlılığa yol açabilecek problematik boyutlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Aşırı İçki Tüketimi Nedir?

Makul veya düşük riskli alkol kullanımının ne olduğuna dair tanımlamalar bulunsa da, birçok sağlık uzmanı aslında güvenli bir alkol tüketimi miktarı olmadığını iddia edebiliyor. Gelgelelim, söz konusu “zararsız” içki tüketimi miktarı olduğunda, Amerikan Diyet Kılavuzu, kadınlar için günde 1; erkekler için günde 2 standart içkiye kadarını kabul ediyor.

Bir kişinin karaciğeri saatte 1 standart içki veya mL ( ons) saf alkolü işlemden geçirebilir. Genellikle şunlar mL saf alkol içermektedir:

Madde Kullanımı ve Akıl Sağlığı Hizmetleri İdaresi (SAMHSA) iki saatlik bir süre içinde aşırı içki tüketimini, kadınlar için 4 veya daha fazla alkollü içecek ve erkekler için 5 veya daha fazla alkollü içecek olarak sınıflandırıyor. Hastalık Korunma ve Önleme Merkezi (CDC)’ye göre aşırı içki tüketimi, ABD’de, yılında devlete milyar dolara mâl olmuş ve sağlık hizmeti harcamalarına, işyeri verimliliğinde kayıplara ve yargılama giderlerine sebep olmuş ciddi fakat önüne geçilebilir bir sorun.

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Aşırı İçki Tüketiminin Hastalık Etkileri

Ülke çapında, 6 yetişkinden 1’i ayda yaklaşık 4 kez aşırı içki tüketmekte ve yıllık toplam 17 milyar aşırı içki tüketimi olmakta. Bu yetişkinlerin %90'ından fazlası geçtiğimiz 30 günde aşırı içki tükettiğini bildiriyor. Aşırı içki tüketimi ayrıca:

dahil birçok sağlık sorunu ve sosyolojik problem ile ilişkilendirilmektedir.

Aşırı içki tüketimi ölüme yol açabilen alkol zehirlenmesi riskini de artırmaktadır. Alkol zehirlenmesinin bariz belirtileri arasında şiddetli zihin bulanıklığı, yavaş veya düzensiz soluk alıp verme, ciltte mavileşme, düşük vücut ısısı, kusma, nöbet ve soğuk veya ıslak cilt yer alıyor. Eğer birisinin alkol zehirlenmesi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, derhal ’yi arayın.

Bilinç Kararması Nedir?

Bilinç kararması, hafıza kaybı (alkolde) için kullanılan genel bir terimdir ve birinci sırada yer alan sebep, kan alkol düzeylerindeki ani yükseliştir. Buna bazen alkol kaynaklı bellek yitimi de denilmektedir.

Bilinç kararması gerçekleştiğinde, kişi konuşmak gibi diğer becerileri sürdürürken, uzun süreli yeni anılar oluşturmada sorunlar yaşar. Bunlar, çoğunlukla aşırı içki tüketiminden kaynaklanan kan alkol düzeyindeki ani yükselişin sonuçlarıdır. Bununla birlikte, alkolün hafıza üzerindeki etkisi, bir bilinç kararması veya kısmi kararmaya neden olacak BAC seviyesi dahil olmak üzere farklı kişiler arasında değişiklik gösterebilir - ki bazı insanlar hiçbir zaman bilinç kararması yaşamamaktadır.

Genellikle, bir kişinin kan alkol düzeyinin bilinç kaybına neden olması için yasal sınırın iki katı yani en az %0,16'ya ulaşması gerekir. Yine de, alkol sadece birkaç içkiden sonra da hafıza kaybına yol açabilmektedir ve bir kişi ne kadar çok içerse, bozulma o kadar artmaktadır.

Bilinç Kararması Nasıl Gerçekleşir?

Ayıkken anılar duyusal "girdi dönüşüm kodlaması" adı verilen işlem aracılığıyla kısa süreli bellekte işlenir, sonra da benzer bir işlem ile uzun süreli belleğe tanışır. Bir kişi bir şeyi hatırladığında, beyni uzun süreli bellekten o anıyı bulup çıkarır ve kişi olayı yeniden yaşarken, anıyı kısa süreli belleğe çevirir. Araştırmalar, alkolün kısa süreli ve uzun süreli bellek depolama arasındaki aktarım kodlamasına ve bilgi bulup çıkarmaya engel olduğunu ve bir kişinin olaysal belleğini bozduğunu gösteriyor.

Bilinç Kararmasının Türleri

Alkol kaynaklı bilinç kararmalarının iki türü vardır: tek parça tamami kararma ve kısmi (parça parça) kararma. Tek parça tamami kararma, hiçbir şekilde geri düzelmeyecek hafıza kaybına yol açar. Kısmi (parça parça) kararma ise daha yaygındır ve neler olduğunu birden hatırlayamayabilirsiniz demektir; fakat belli ipuçları anıların geri gelmesini tetikleyebilir.

Bilinç kararması ve bayılma arasında da bir fark vardır. Bir kişi bayıldığında, her ne kadar kendi ile konuşulması veya kendisine dokunulması gibi uyarıcılara tepki vermesi pek mümkün olmasa da, uykuya benzer bir hal içerisinde bilinci kaybeder. Bir kişinin bilinci karardığında ise, kararlar vermeye, sohbeti sürdürmeye ve hatta içmeye devam edebilir. Bilinci açık gibi görünür; fakat neler olduğunu hatırlamayacaktır. Bu son derece tehlikelidir çünkü kişi araba sürmeye kalkışabilir, korunmasız cinsel ilişkiye girebilir veya kalıcı hasara veya ölüme bile sebebiyet verebilecek riskli davranışlar sergileyebilir.

En Çok Kimler Alkol Kaynaklı Bilinç Kararması Riski Altındadır?

Kadınlar erkeklerden daha fazla; genç yetişkinler ise daha yaşlı yetişkinlere nazaran daha büyük bir risk altındadırlar. Alkol dağıtımını ve cinsler arasında metabolizmayı etkileyen hormon farklılıkları, vücut yapısı ve fiziksel boyut, kuvvetle muhtemel neden kadınların bilinç kararması yaşamaya daha eğilimli olduklarının sebebidir. Bilinç kararmaları içki içip uyku hapı ve kaygı giderici ilaçlar kullanan kişilerde bulunan çok daha düşük kan alkol düzeylerinde meydana gelmektedir.

Genellikle, ergenlik çağındaki kişiler ve genç yetişkinler arka arkaya aşırı içki tüketmeye daha meyillidir ki bunu yaptıklarında, her seferinde daha fazla içme olasılıkları daha yüksektir. Madde Kullanımı ve Akıl Sağlığı Hizmetleri İdaresi’nin Ulusal Madde Kullanımı ve Sağlık Araştırmasına göre, yaş arası bireyler arasında, tahmini milyon kişi geçtiğimiz son bir ay içerisinde en az 1 kez aşırı içki tüketimi gerçekleştirmiş ve milyon kişi de 5 veya daha fazla gün içerisinde aşırı içki tüketmiştir.

Yapılan bir araştırma ayrıca üniversite öğrencilerinin %50’sini bir noktada alkolden olduğu bildirilen bilinç kararması geçirdiğini ve %40’ının önceki yılda da bilinç kararması yaşadığını bildirdiğini tespit etmiştir. Bu çok riskli üstelik gençleri ve hastalık, duygudurum bozuklukları, cinsel istismar, fiziksel şiddet ve hastanelik olma gibi hukuki, maddi, akademik ve kişisel sonuçlara uğratmaktadır.

Aşırı İçki Tüketimi ve Bilinç Kararması Bağımlılık Belirtileri Midir?

Aşırı içki tüketimi alkol kullanım bozukluğu ile aynı şey olmamakla birlikte, sıklıkla çok fazla içki içmek bağımlılığa sebep olan alkolizm riskini artırmaktadır. Önceden alkol kaynaklı bilinç kararmaları, problemli içki tüketiminin bir erken uyarıcı belirtisi ve alkolizmin ilk üç belirtisi arasında yer almaktaydı.

Artık anlaşılıyor ki bilinç kararmaları doğrudan bir bağımlılık belirtisi olmamakla birlikte, bunlar alkol bağımlılığının erken evrelerindeki bir kişinin sağlam bir göstergesidir. Yetişkinlerde, kadınlar için günde 3 (veya haftada 7’den fazla); erkekler için günde 4 içkiden fazlası (veya haftada 14’ten fazla) aşırı veya riskli içki tüketimi olarak kabul edilmektedir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

funduszeue.info

Alkol vücudumuzdaki tüm organlar üzerinde tahrip edici etki gösteriyor. Her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Karaciğerden akciğere kalpten beyne kadar tüm organlar ve sistemler üzerinde ciddi zararları olan alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki oluşturmaya başlıyor.  
 
SES:
Alkol vücuttaki su miktarını azaltır.  Vücudun susuz kalması ise, sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz olarak yansır. Alkol kullanımı öksürük, ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir sese yol açar.
 
DAMAR SAĞLIĞI:
Alkol, toksik bir maddedir. Tüketimi arttıkça, damar sertliği ve damar daralmasına yol açar; vücuttaki tüm organlara zarar verir.
 
UYKU:
Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur.
 
AĞIZ:
Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.
 
BURUN:
Alkol kullanımı koku duyusunda azalma, burun çevresindeki kılcal damarlarda kırılma veya patlama nedeniyle burun kanamalarına neden olur.
 
KALP:
Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine sebep olur.
 
MİDE:
Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.
 
KARACİĞER:
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.

AKCİĞER:
Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski 28 kat daha fazladır. Kusmalar sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçması nedeniyle akut akciğer iltihabı oluşabilir.
 
HAMİLELİK:
Alkol kullanımı, anne karnındaki bebekte fetal alkol sendromuna sebep olarak bebeğin beyin ve kalp gelişimine zarar verir. Hamile kadınların alkol almaları durumunda alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşır. Bebekte gelişme geriliği, beyin ve sinir sisteminde hasarlar gibi doğum kusurları ortaya çıkarabilir. Alkol fetüsü her safhada olumsuz etkiler ancak özellikle ilk aylarda çok daha ciddi zararlara neden olur.
 
CİLT:
Alkol, damarlarda genişlemeye ve cilde daha fazla kan gelmesine bağlı kızarıklığa ve şişkinliklere yol açar. Ciltte kalıcı kızarıklığa neden olur.
 
BEYİN:
Alkol beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kısa dönemde düşünme, karar verme ve hareket etme yetilerinde bozulmaya bağlı ölümle dahi sonuçlanabilecek kazalara yol açabilir. Uzun vadede ise beyin hücrelerinin ölümü sonucu bunamaya yol açar.
 
GÖZ:
Alkol, beyinden göze giden görme sinirlerini tesiri altına alır, göz bebeğinde sararma, uyuşmaya sebep olur, görme bozukluklarıyla gözlerde körlüğe kadar gidebilecek tahribat oluşturur.
 
ÜREME:
Alkol, erkek ve kadında üreme sisteminde bozukluklara yol açar. Alkol kullanımı, erkeklerde cinsel gücü azaltıcı bir etki gösterirken, iktidarsızlığa neden olur.

PAYLAŞ

Bağlantıyı kopyala

funduszeue.info

KOPYALA

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

Haziran

Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

Haziran

Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

Haziran

Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

Mayıs

Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

Mayıs

Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

Mayıs

Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

Mayıs

Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

Mayıs

Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

Mayıs

Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

Nisan

Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

Nisan

Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

Nisan

Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

Nisan

Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

Şubat

Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

Şubat

Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

Şubat

Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

Şubat

Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

Şubat

Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

Ocak

Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

Ocak

Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

Ocak

Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

Ocak

Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

Aralık

Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

Aralık

Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

Aralık

Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

Ekim

Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

Ekim

Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

Ekim

Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

Ekim

Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

Ekim

Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

Ekim

Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

Eylül

Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO ’nin Ardından

Eylül

Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

Ağustos

Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

Ağustos

Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

Ağustos

Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

Ağustos

Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

Ağustos

Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

Ağustos

Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

Temmuz

Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

Haziran

Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

Haziran

Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

Haziran

Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

Haziran

Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

Haziran

Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

Haziran

Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

Haziran

Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

Haziran

Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

Haziran

Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına”

Haziran

Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

Mayıs

Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

Mayıs

Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

Mayıs

Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

Mayıs

Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

Mayıs

Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

Mayıs

Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

Mayıs

Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

Nisan

Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

Nisan

Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

Nisan

Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

Nisan

Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

Nisan

Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

Nisan

Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

Mart

Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

Mart

Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

Mart

Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

Mart

Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

Mart

Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

Mart

Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

Şubat

Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

Şubat

Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

Mart

Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

Şubat

Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

Şubat

Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

Şubat

Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

Şubat

Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID'u Tetikliyor

Ocak

Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

Ocak

Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

Ocak

Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

Ocak

Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

Ocak

Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

Ocak

Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

Aralık

Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

Aralık

Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

Aralık

Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

Mutluluk Ailede Başlar

Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

Aralık

Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

Kasım

Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

Kasım

Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

Kasım

Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

Kasım

Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

Kasım

Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

Kasım

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

Ekim

Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

Ekim

Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

Eylül

Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

Eylül

Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

Eylül

Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

Eylül

Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

Eylül

Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

Eylül

Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

Eylül

Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

Ağustos

Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

Ağustos

Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

Ağustos

Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

Ağustos

Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

Ağustos

Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

Temmuz

Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

Temmuz

Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

Temmuz

Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

Temmuz

Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

Temmuz

Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

Temmuz

Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

Temmuz

Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

Temmuz

Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

Haziran

Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

Haziran

Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

Haziran

Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

Haziran

Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

Haziran

Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

Ocak

Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

Ocak

Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid Riskiniz Azalır"

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

Mayıs

Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

Mayıs

Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

Nisan

Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

Nisan

Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

Nisan

Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

Nisan

Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

Nisan

Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

Nisan

Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

Aralık

Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

Aralık

Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

Aralık

Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

Aralık

Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

Aralık

Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

Aralık

Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

Kasım

Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

Kasım

Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

Kasım

Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

Kasım

Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

Kasım

TÜM MAKALELER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası