astigmat rapor oranı / Sağlıklı göz derecesi kaç olmalı? Göz derecesi normalde kaç olur?

Astigmat Rapor Oranı

astigmat rapor oranı

Gözümüzün ön yüzeyinde kornea adı verilen saydam bir tabaka bulunur. Kornea yüzeyindeki düzensizlikler astigmata neden olur ve bu da  ışık kırma kusuruna yol açarak, nesnelerin görüntüsü bulanıklaşır.

Çoğu insanda az da olsa astigmatizma vardır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer kırma kusurlarıyla birlikte  ortaya çıkar. Her yaştan kişide görülebilir.

Astigmatizma Neden Olur?

Astigmat kalıtımsal veya korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabileceği gibi sonradan geçirilen bir kaza ya da travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Eğer küçük yaşta yüksek dereceli astigmata rastlanıyorsa hastada keratokonus araştırılmalıdır. Bunun için de kornea topografisi çekebilen bir merkezde muayene çok önemlidir.

Astigmatizmanın Belirtileri Nelerdir?

  • Bulanık ve bozuk görme,
  • Işıklı yazılarda dağılma ve netleşememe,
  • Baş ağrısı,
  • Gece görmede zorluk.

Astigmatizma Dereceleri

Astigmatizma bir ışık kırma kusuru olduğundan,  hastanın yazıları ve resimleri net görmesini zorlaştırır. Gözde kırma kusuru bulunan birçok kimsede sonradan astigmatizma oluşabilir. Miyop ve hipermetrop gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir. Dolayısıyla düzenli göz muayenesi çok önemlidir ve rutin kontrollerde astigmatizma da bakılmalıdır.  
Gerekli görülürse astigmatla da ilgili gözlük kullanması gerekebilir. Burada önemli olan astigmat derecesidir. Örneğin derecesi çok düşük olan hastanın gözlük kullanması gerekmeyebilir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte astigmat dereceleri de hızla artmaktadır. Genç hastalarda ameliyat ile astigmat ortadan kaldırılabilirken yaşlılarda bu durum tam tersidir.

0,50-1,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur ama ileriki yıllarda oluşabilecek ilerlemelere karşı düzenli göz muayenesi şarttır.

1,00-4,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu dereceyi görmüş kişilerde diğer kırma kusurları da mevcuttur. Miyop ya da hipermetrop da göründüğü için gözlük kullanılması gereklidir. Bu hastaların rutin ve düzenli göz kontrolü çok önemlidir.

4,00 ve Üzerindeki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin göz muayenesini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekir çünkü bu durum diğer göz sorunlarına da neden olmaktadır. Gözlük kullanımında da daha hassas davranmaları çok önemlidir çünkü astigmat dereceleri hızla ilerleyebilir. Olabildiğince bilgisayar, tv, telefon, kitap ve ışıklı görsel uyarıcılardan gözlerini korumalıdırlar.

Astigmat Testi

İnternet ortamında görme yetinizi basitçe ölçmenize yarayan kimi testler mevcuttur fakat bu kadar yaygın ve ilerlemesi hızlı olabilecek bir rahatsızlığın tanısının konulması ve tedavinin bir an önce başlaması için uzman hekim muayenesi önerilir. Tanı esnasında gerekirse optik sinir ve retinanın yakın bir şekilde incelenmesi için göz damlasıyla gözbebekleri genişletilerek de bakılır.

Astigmat Derecesi Düşer mi?

Uzman hekim incelemesi neticesinde astigmatınızın türüne ve hastanın yaşına göre uygun bir tedavi yöntemi önerilir, bu ilk etapta reçeteli gözlük ya da lens kullanımıdır. Gözlük ve lens net görüşü sağlamak için derecenizi düşürmez, seneler içerisinde azalabilir ya da artabilir eğer derece düşmüyor ve artıyorsa lazer cerrahisi önerilir fakat her hasta bu tedavi için de uygun olmayabilir bu yüzden detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde astigmat tedavisi olan bir görme kusurudur ve tek tedavisi lazer cerrahisidir. Eğer 18 yaşından büyükseniz, hamilelik dönemi ve emzirme gibi bir durum yoksa, diyabet ya da romatizma hastalığınız bulunmuyorsa, keratokonus  ve göz tansiyonu problemleriniz yoksa, göz dereceleriniz artık ilerlemiyorsa lazer tedavisi ile astigmat derecenizi düşürebilir ya da tamamen kurtulabilirsiniz.

Astigmat Ameliyatı

Miyop, hipermetrop ve astigmatın tedavisinde kullanılan ve refraktif cerrahide bütün dünyada uygulanan en yaygın yöntem LAZER'dir. Düşük dereceli astigmat tedavisinde en başarılı yöntemdir.
Birkaç tip lazer ameliyatı vardır;
İlki Lasik dediğimiz, kapak (flep) yaratarak yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda dokuya ulaşmak için kornea üzerinde bıçaklı ya da bıçaksız lazerle bir kapak yaratılır, dokuya ulaşıp işlem gerçekleştikten sonra bu kapak kapatılır. Bu işlem yapıldıktan sonra hasta iyi görmeye başlar. Ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler ya hiç olmaz ya da kısa sürelidir.
Diğeri ise PRK Lasek tipi yüzeyel yapılan ameliyatlardır. Bu tip ameliyatlarda korneada herhangi bir kesi oluşturulmaz. Yalnız korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılıp lazer, hastanın korneasına direkt uygulanır. Operasyon sonrası kornea yüzeyini korumak amacıyla 2-3 gün kontakt lens takılmaktadır. Bu işlem sonrası net görüş seviyesine ulaşmak 3-4 haftayı bulabilmektedir. Lazer sonrası 3-4 gün ağrı, batma, sulanma ve görmede bulanıklık gözlemlenebilmektedir.
SMILE lazer ise en yeni yani 3. kuşak lazer refraksiyon cerrahisidir. Lasik’de lazer uygulayabilmek için büyük bir kesi gerekirken, bu kesi SMILE’ da 2 mm’ye kadar düşmektedir.
SMILE prosedüründe, cerrah korneada küçük, lens şeklinde bir doku (lentikül) oluşturmak için femtosaniye lazer kullanır. Daha sonra aynı lazerle kornea yüzeyinde küçük bir yay şeklinde kesi yapılarak cerrah bu kesiden lentikülü çıkarır. Minik lentikül çıkarıldığında, miyopi düzeltilerek kornea şekli değiştirilmiş olur. Kornea kesisi dikişsiz birkaç gün içinde iyileşir ve keskin görme çok hızlı gerçekleşir. Bu sebeple iyileşme çok hızlıdır ve göz kuruluğu, ağrı, batma gibi durumlar yaşanmaz .Ayrıca bu işlemlere uygun olmayan hastalara No- Touch Lazer tedavisi uygulanabilir.

No-touch Lazer  (TransPRK) Uygulaması

Kırma kusurunun giderilmesinde kullanılan yöntemlerden sadece biridir. Aslında ilk kuşak lazer cerrahisi olmasına rağmen sınırlı vakada güvenle uygulanabilmektedir. İsminden de anlaşılabileceği gibi göze dokunmadan, temas etmeden yapılan lazer tedavisidir. Özellikle temas hissinden tedirgin olan hastalar için konforlu bir yöntemdir. Avantajlarından biri de ince kornea yapısı olan hastalara uygulanabilir olmasıdır.

Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi?

Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.

Engelli raporu nasıl alınır? Rapor almadan önce bu bilgileri atlamayın!

Engelli vatandaşlara belirli alanlarda çeşitli kolaylıklar sağlanır. Engelli vatandaşların bu imkanlardan yararlanabilmeleri için engelli raporu almaları gerekir. Engelli raporu almak için bazı şartların yerine getirilmesi ve kişinin bazı kriterlere uygun olması önem taşır. İşte engelli raporu almadan önce bilmeniz gerekenler ve adım adım rapor alma süreci...

ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli raporu almak için belirli adımları eksiksiz bir şekilde yapmak gerekir. Bunun için öncelikle hastaneye başvurulur, ardından testlere girilir, sonrasında sonuçlar heyete gönderilir, sağlık heyeti engellilik oranına karar verdikten sonra ise engelli raporu düzenlenir.

  • Tam teşekküllü bir hastaneye başvuru yapmak

Engelli raporu almak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan tam teşekküllü bir hastaneye başvuruda bulunması gerekir.

  • Engellilik oranının belirlenmesi için testlere girmek

Engelli raporu başvurusunun ardından tam teşekküllü hastanede testler yapılır. Engel oranı belirlenmesi için testlerin sonuçları önemli olur. Hangi testlere girileceğine ise hastanedeki birim karar veriyor ve bununla ilgili kişiyi yönlendirir. Testler, 8 ana branşta yapılır.

  • Sonuçların çıkarılması ve heyete gönderilmesi

Engellilik oranını belirleme testlerinin ardından sonuçlar heyete gönderilir. Heyet raporu için heyetteki doktorlar sonuçtaki kararı verir.

  • Engelli sağlık heyeti engellilik oranı kararı

Testlerin ardından sonuçlar doğrultusunda sağlık kurulu, kişinin engellilik oranına karar vermek üzere bir araya gelir. Görüşmeler sonrasında ise kişinin engellilik oranına karar verilir.

  • Engelli raporu düzenlenmesi

Engelli sağlık kurulunun belirlemiş olduğu engellilik oranı rapora aktarılır. Rapor ise doktorlar ve başhekim tarafından imzalanır. Raporu teslim alması için kişiye, hastane tarafından bir rapor teslim tarihi verilir. Kişi bu tarihte kuruma giderek raporunu teslim alabilir.

ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli sağlık kurulu raporu almak için başvuran kişinin belirli şartları taşıması gerekir. Bu doğrultuda kişiden beklenen şartlar şu şekildedir:

  • Belgelerin eksiksiz tamamlanması

Engelli sağlık kurulu raporu alabilmek adına vesikalık fotoğraf, engelli raporu başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisinin hazır bulundurulması gerekir. Dolayısıyla bu belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi beklenir.

  • En az yüzde 40 engelli oranı

Engelli raporu almak için en az yüzde 40 orana gerekir. Yüzde 40’ın altındaki orana sahip olan kişilerin engelli raporu alması mümkün olmaz.

  • Test ve muayenelerin yapılması

Engelli raporu almak için kişiden istenen testlerden ve muayenelerden geçmek gerekir. Çünkü kurul, testlerin ve muayenelerin sonuçlarına göre kişinin engellilik oranına karar verir. Dolayısıyla test ve muayenelerin eksiksiz yapılması önem taşır.

ENGELLİ RAPORU NASIL HESAPLANIR?

Engelli raporu hesaplama sürecinde Balthazard cetveli kullanılır. Cetvele göre sonuçlar değerlendirilir ve kişinin engellilik oranı belirlenir. Birden fazla engel durumu bulunan kişiler için engel durum hesaplaması da Balthazard formülüne göre gerçekleştirilir. Örneğin; birinci engellilik oranı yüzde 50 olan ve ikinci engellilik oranı yüzde 20 olan bir kişi için aşağıdaki sistem uygulanır.

  • En yüksek oran 100’den çıkartılır: 100-50=50
  • Sonuç ikinci oranla çarpılır: 50x20=1000
  • Buradan çıkan sonuç da 100’e bölünür: 1000/100=10
  • Sonrasında çıkan sonuç en yüksek engellilik oranıyla toplandıktan sonra kişinin engellilik oranına ulaşılır: 50+10= yüzde 60
  • Engellilik oranının ikiden fazla olması durumunda da birinci oran ve ikinci oranın sonucu birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınıp yeniden bu hesaplama işlemi yapılır.
  • Aynı zamanda 65 yaş üstünde olan kişilerde orana yüzde 10 ilave yapılır.

Yetişkinlerin engelli raporu alma sürecinde görev yapan heyet 7 uzman doktordan oluşur. KBB, ortopedi, göz, ruh ve sinir hastalıkları, genel cerrahi, nöroloji ve iç hastalıkları uzmanlarından meydana gelen kurul uygun şartların oluştuğuna dair mutabakata vardıktan sonra kişiye engelli raporu verilebilir.

İŞİTME ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

İşitme engelli raporu almak için bir eğitim araştırma hastanesi ya da bir devlet hastanesinde işitme testleri gerçekleştirilir. Testlerin sonuçları Balthazard ölçeğiyle değerlendirilir ve bu şekilde engel yüzdesi belirlenir. Ardından ek handikaplar ve genel engel yüzdesinin belli bir seviye üstünde olması durumu değerlendirilerek engel raporu hazırlanır.

GÖZ ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Göz konusunda engelli raporu almak için farklı bir kriter uygulanır. Çünkü göz engelli raporu alma konusunda görme derecesinin önemli olmaz. Örneğin; göz derecesi miyop sağ 11 ve sol 12 derece olan bir kişi lens veya gözlük kullanıyorsa ve bu lens veya gözlükle tam görüş sağlıyorsa rapor oranı yüzde 0 olur. Bunun yanı sıra görme tembelliği için engelli raporu alınabilir. Bunun nedeni ise görme tembelliğinin az görmeyle sonuçlanması ve kanıtlanmış bir tedavisinin olmamasıdır.

Görme tembelliğinin derecesi ise hekimin duvara yansıttığı ve kişiye okuttuğu harfleri kişinin okuması veya okuyamaması esasına göre belirlenir. Duvara yansıtılmış olan harflerden en üstteki rakamı görebilen ve 2. sıradaki harf ve rakamları da silik veya hiç göremeyen kişilerin yüzde 10 ile yüzde 15 civarından gördüğü varsayılır. Duvardaki harf ve rakamlarda aşağıya doğru inildikçe ve kişinin okuması arttıkça engel oranı da düşer. Yüzde 10 ile yüzde 15 oranında gördüğü varsayılan kişilere yüzde 50 oranında engelli raporu verilebilir. Görme azlığı veya göz hastalıkları sonucunda meydana gelen hasarlar sebebiyle de engelli raporu alınabilir.

Tek gözün tamamen görmemesi diğer gözün de görüyor olması durumunda alınabilecek en yüksek engelli raporu oranı yüzde 32 olur. Bu oran da yüzde 40’ın altında olduğundan dolayı tek gözü görmeyen kişiler engelli olarak kabul edilmez. İki gözün de tamamen görme yetisini kaybetmesi halinde engelli raporu oranı yüzde 40 ya da üstünde olur. Hastalığının tedavisi olmayan kişiler sürekli yüzde 40 ya da üzerinde engelli raporu alır ve engelli sayılabilir. Dolayısıyla engelli haklarından da yararlanabilir. Aynı zamanda tek gözü görmeyen ve yüzde 32 rapor alan kişilerde örneğin ruhsal bir sıkıntı gibi farklı bir durum da varsa ve doktor bu rahatsızlık için de bir oran verirse iki oranın balthazard formülüyle yeniden hesaplanmasıyla yeni bir engelli oranı ortaya çıkabilir.

YÜZDE 90 ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Engel oranı SGK tarafından belirlenen oran yüzdesini taşıyorsa engel raporu almak adına devletin yetkilendirdiği tam teşekküllü hastanelere başvurulur. Rapor almak adına başvuru yaptıktan sonra hastanede gereken kontroller yapılır ve heyet tarafından karar verilir. Bu kararın sonrasında rapor oranı ve yardım oranı da belirlenmiş olur. Öte yandan IQ seviyesi de engel durumu üzerinde etkili olur. Kişinin IQ seviyesi 20 ile 34 aralığında olduğunda yüzde 90 rapor alınabilir. Bütün bunların belirlenmesi için bir hastaneye başvurmak gerekir.

ENGELLİ RAPORU NASIL YENİLENİR?

Engelli raporu yenileme işlemi için bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Kişinin yanında bulundurması gereken belgeler arasında aşağıdaki belgeler vardır:

  • Nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi
  • Önceden alınan engelli oranını belirten engelli sağlık raporu belgesi
  • Son 3 ayda çekilen vesikalık fotoğraf

Bunun yanı sıra farklı belgelere de ihtiyaç duyulabileceği için öncesinde hastaneyle iletişime geçmek yararlı olur. Yenileme başvuruları kişinin bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla yapılır. Kişi İl Sağlık Müdürlüğüne gidip yenileme işlemi için talepte bulunur. Kurum tarafından başvuru değerlendirilir ve ilgili birime aktarılır. İlgili birim kişiden evrakları talep eder ve evrakların hepsi eksiksiz bir şekilde teslim edilir. Sonrasında kişiler, Sağlık Bakanlığından onaylanmış olan hastanelere yönlendirilir ve buradan kişiler engelli sağlık raporlarını alabilir. Yönlendirmenin gerçekleştiği hastane kişiyi muayene eder ve yeni sağlık raporu verir.

ENGELLİ RAPORU NASIL YÜKSELTİLİR?

Raporu yükseltmek için engelli raporunun aslı ya da tasdikli suretiyle İl Sağlık Müdürlüğüne başvurulur. Yapılan başvuruda kişinin şimdiki engelli raporuna itiraz etmesi gerekir. Dolayısıyla itiraz dilekçesi yazılır. Ardından raporun aslı ya da tasdikli fotokopisiyle beraber dilekçe müdürlüğe teslim edilir. Bundan sonra müdürlük kişiyi muayene için hastaneye sevk eder. Bunun yanı sıra işe alınma noktasında rapor yükseltme isteniyorsa alım yapacak kurumdan alınan sevk kağıdı ile de işlem yapılabilir.

Engelli raporuna itiraz dilekçesi ile rapor yükseltme yapılacağı zaman kişi farklı bir hastaneye yönlendirilir. Yeni hastanenin belirlediği oran da aynı olursa rapor kesinleşir. Eğer iki oran farklı çıkarsa Sağlık Bakanlığı bu kez hakem hastane belirler. Hakem hastanenin tetkiklerinin ardından alınan rapor oranı gerçek engel oranı olarak kabul edilir ve bundan sonra itiraz hakkı bulunmaz.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Polislikte Göz Derecesi

Polislikte göz derecesi kaçtır? Bu soru sıkça sorulmaktadır. Göz hastalıkları ve görme problemleri günümüzde yaygın olarak neredeyse bütün insanların mustarip olduğu bir husustur. Bu nedenle, POMEM, PAEM, PÖH gibi kurumlarda yer almak isteyen bireylerin sık sık sorduğu sorular, “POMEM de göz derecesi nedir? PAEM de göz derecesi nedir? PÖH de göz derecesi nedir?” şeklindedir. Sizlere aşağıda polis ve komser adayların alması gereken sağlık raporu aşamasında polislikte göz derecesinin kaç olduğunu sağlık yönetmeliğinden alarak açıklamaya çalışacağız. Aklınıza takılan soruları yorum yazarak sorabilirsiniz.

POMEM, PAEM, PÖH gibi kurumlarda kabul adına bireyler için bir takım sağlık şartları öngörülmüştür. Bu sağlık şartlarına ilişkin hususlar ise, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Kurumlardan kabul almak isteyen bireylerin öncelikle bu yönetmelikteki şartları sağladığına ilişkin bir sağlık raporu alması gerekmektedir. Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde, göz ile ilgili olarak ”Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” ibaresi bulunmaktaydı. Bu madde 2012 yılında değiştirilerek ”Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır” şeklinde düzenlenmiştir.  Bu madde ile  lazer tedavisi sonrasında polis olma önünde engel kalmamıştır. Adaylar lazer tedavisi sonrasında gerekli şartları karşılayıp polis olabilirler.

Özellikle belirtmek gerekir ki; polislik göz derecesi sebebiyle elenen adaylar sadece Ankara İdare Mahkemesi nezdinde dava açabilir. Aksi durumda yetkisiniz kararı verilecektir. Polislik okullarında sağlık ile ilgili yönetmeliği okumak için mevzuat.gov.tr/mevzuat sayfasını ziyaret ediniz.

polislikte goz derecesi kactir

Polislikte Göz Derecesi Kaçtır?

POMEM, PMYO ve PAEM için gereken göz şartları;

  • Görme ve diskromatopsi muayenesine kesinlikle kontakt lens veya gözlük kullanılmadan girilmelidir. Bu durum sağlık şartları yönetmeliğinde açık şekilde belirtilmiştir.
  • Renk körlüğü polisliğe engeldir.
  • Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
  • Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
  • Lazer tedavasi sonrası her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
  • Mixt Astigmatlarda ise yönetmelikte transpozisyon yapılması gerektiği sağlık şartları yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu husus aslında çok açık düzenlenmemiştir. Zira bilimsel olarak transpozisyon yapılması ya da yapılmaması bir kişinin göz numarasının değerini etkilemez. Bu sebeple açılacak idari davada sonuç alınması muhtemeldir.
  • Gözlükle veya lens ile yapılan muayenede her iki gözün görme derecesi toplamı en az 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 6/10 ise, toplamda 14/20 elde edilir. Bu kişinin polis olmasına engel yoktur. Fakat biri 0.7, diğeri 0.9 olursa polisliğe engeldir.
  • Şaşılık (göz kayması), göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı polisliğe engeldir.
  • Bir gözün görme derecesi en az 0.7 olmalıdır. Bir göz en az 0.7 görüyorsa diğer göz 0.1 görme seviyesine sahip olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi 0.8 ise toplamda 5. maddeye göre 15/20 olur. Bu durum polisliğe engeldir.
  • Kataraktın olması veya  katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar elenir. Fakat periferik ve küçük olan yani görmeyi engellemeyen  katarakt polisliğe engel değildir.
  • Keratokonus ve göz tansiyonu hastalığı polisliğe engeldir.
  • Korneada var olan ve görme seviyesini etkilemeyen periferik kesafetler polisliğe engel değildir.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde bulunan Hastalık Branşlarının Sınıflandırılması başlıklı EK-3’ün 7 numaralı kısmında yer alan Göz Hastalıkları bölümünde ilgili şartlar şu şekilde belirtilmiştir:

“Göz hastalıkları yönünden sağlam olacaktır.

Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan veya sonradan organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.

  1. Görme ve diskromatopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmemektedir.
  2. İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilmektedir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir.
  3. Okullara alınacak öğrencilerde; refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamı her iki gözde ayrı ayrı;
  • Miyoplarda (sferik +silendirik) -2 diyoptriyi geçemez.
  • Hipermetroplarda(sferik +silendirik)+1 diyoptriyi geçemez.
  • Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
  • Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
  • Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü, düzeltmeden sonra 10’da 10(tam) olmak zorundadır.

Polis Meslek Yüksek Okulunda Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

PMYO, POMEM ve PAEM alımlarında sağlık raporu işlemlerinde Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğine göre yapılır.  Polis ve komser adaylarına sağlık raporu aldırılır. Tüm işlemler sağlık yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Öğrenci alımlarında sağlık yönetmeliğinin A bendi alınması gerekir. Aksi durumda öğrenciliğe alınmazlar. Polislikte göz derecesi adayların en çok elendiği branşlardan biridir.

Polis meslek yüksekokulu sınavları gerçekleştirilirken mülakat günü evrakların elden teslim edildiği sırada ilk göz muayenesi yapılmaktadır. Burada gerçekleştirilen ilk göz muayenesinde yalnızca, bireyler için önemli olan bir diğer şart olan renk körlüğü rahatsızlığı olup olmadığına bakılmaktadır. Renk körlüğü bulunmayan bireyler, sınavda başarılı oldukları koşulda, intibak eğitimleri sonrasında yukarıda belirtilen şartlara ilişkin bir göz muayenesine gireceklerdir. Yukarıda yer alan şartları taşımayan bireylerin sağlık raporları ise olumsuz bir rapor olacaktır.

Polislikte Göz Derecesi Nedeniyle Elendim, Ne Yapmalıyım?

Pomem, Pmyo veya Paem’den göz derecesi sebebiyle elenen adayların 60 günlük dava açma süresi vardır. Bu süre okuldan ilişiklerinin kesilmesi veya ön sağlıkta elenmelerine dair kararın kendilerine tebliğ ile başlar. Şayet bu süre geçirilirse dava açma hakkınız son bulacaktır.

Polislikte göz derecesi nedeniyle elenen adaylar 60 gün içinde İdare Mahkemesi’ne yürütme durdurma istemli iptal davası açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü olup dava şartıdır.

Adaylar sık sık bu sorunun cevabını araştırmaktadırlar. Göz muayenesi nedeniyle elenme işlemi idari bir işlem olmak üzere, bu işlemin iptal edilmesi adına bir yargı süreci yürütülmesi gerekmektedir. Şayet böyle bir durum yaşıyor iseniz, teknik terimler içeren ve uzmanlık gerektiren bir alan olması nedeniyle yürütmek istediğiniz yargı sürecinde öncelikle en iyi idare hukuku avukatı ile bu süreci yürütmeniz lehinize bir durum yaratacaktır. Belirtilmesi gereken bir diğer husus ise, göz muayenesi nedeniyle elenmenizin gerçekleşmesinden sonra, 60 gün içerisinde bu işleme karşı bir idari yargı sürecini başlatabilirsiniz.

Yazı metni hazırlanırken Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan’ın bilgilerinden yararlanılmıştır.

Göz için engelli raporu

Göz Derecesine Göre Engelli Raporu - Göz için engelli raporu

Görme Derecesine Göre Engelli Raporu neye göre hesaplanır.

Öncelikle görme derecesi neye göre hesaplanır inceleyelim. Sağlık raporu için başvuru yapan kişinin Gözlük veya Lens kullanarak ne kadar gördüğü saptanmaya çalışılır.
Kabaca açıklamak gerekirse Rapor oranı yüzdesini kişinin ne kadar görebildiği belirler.
Lens veya Gözlüksüz az görmek ya da görememek rapor oranını etkilemez.

Görmeyi Etkileyen Hastalıklar Nelerdir
Miyop, Hipermetrop, Astigmat, Tavuk Karası gibi birçok hastalık görme azlığına sebep olabilmektedir. Önemli olan hastalığın ilerleme derecesi ve görme oranına etkisidir.

Gözün derecesi yüksekse engelli raporu alınabilir mi?
Göz için engelli raporunda görme derecenizin fazla bir önemi yoktur: Örnek vermek gerekirse kişinin göz dereceleri Miyop Sağ 11 derece, Sol 12 dir. Eğer kişi lens kullanıyor ve lense ile tam görüşe sahipse alabileceği rapor oranı % 0’ dır.

Engelli Raporu ve Göz Tembelliği
Görme tembelliği gözün hiçbir sorun olmamasına rağmen görmede sorun yaşamışıdır..
Bir örnek vermek gerekirse gözü fotoğraf makinesi gibi düşünelim. Elinizde 5 MB lik bir fotoğraf makinesi var. Fotoğraf makinesi içindeki işletim sistemi sadece 5 MB lik fotoğraflar çekmenize izin veriyor. Eğer siz bu makineye 10 MB lik bir parça takarsanız alacağınız fotoğraflar maksimum yine 5 MB olacaktır. Çünkü işletim sistemi yani beyniniz sadece 5 MB izin verir.
Görme tembelliğinde sorunlu olan kısım gözler ile beraber beyindir. Göz lens veya gözlükle tam görüşe sahip olması gerekirken beyin görmeyi sınırlandırdığı için görme azlığı meydana gelmektedir.

Görme oranınızı kendiniz hesaplayın. Tıklayın,programı indirin. Oranınızı kendiniz öğrenin

Göz Tembelliği için Özürlü Rapor Oranı Alınabilir mi ?
Görme tembelliği için engelli raporu alınabilmektedir. Çünkü görme tembelliği az görme sonuçlanan ve kanıtlanmış tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Göz Tembelliği Nasıl Ölçülür
Göz tembelliğini kesin olarak ölçebilen cihaz bilinmemektedir. Görme tembelliğini derecesi doktorun duvara yansıttığı ve okuttuğu harfleri hastanın okuyup/okuyamamasına göre belirlenir.

Göz Tembelliği Ne Kadar Olursa Rapor Alabilirim
Duvara yansıtılan harflerden en üst sırada yazan rakamı görebilen, 2. Sıradaki harf ve rakamları silik ya da hiç göremeyen kişilerin %10-% 15 oranında gördüğü varsaymaktadır. Aşağıdaki sıralara inildikçe ve okuma arttıkça verilecek engel raporu oranı düşmektedir.
%10-%15 oranında gördüğü varsayılan kişiler % 50 oranında engelli raporu almaktadır.

Göz için Engelli Raporu Neye Göre Belirlenir?
Görme azlığı, ya da göz hastalıkları nedeniyle görmede oluşan hasarlar sonucu engelli raporu almak mümkündür. Yani daha basitçe anlatmak gerekirse; Miyop gibi basit bir göz hastalığınız bile var ise, engelli raporu alma hakkınız oluyor.

Gözlük Kullananlar Engelli Raporu Alabilir mi?
Buradaki kritik nokta gözlük veya lens ile görmenin düzelip düzelmemesi durumudur. Gözleriniz 8 derece miyop diye düşünelim. Bu bulanık ve az görmeniz manasına geliyor, bu durumda engelli raporu için bir oran alma hakkınız var. Fakat gözlük kullanıyorsanız ve gözlükle görme sorunu tamamen ortadan kalkıyorsa, yani sorunsuz görüyorsanız engelli raporu alma şansınız olmuyor.

-Göz için engelli raporu düzelemeyen görme sorunları için verilmektedir.-
Bu ara da tek gözün görmemesi (Körlük) gibi bir durumda en fazla % 32 oranında rapor alabildiğini de hatırlatmak isterim.
Gözlük yardımıyla bir göz %10 diğer gözün % 15 civarında görüyorsa, % 40 oranında engelli raporu almak mümkün olabiliyor.

Görme oranınızı kendiniz hesaplayın. Tıklayın,programı indirin. Oranınızı kendiniz öğrenin

Körlük için Engelli Raporu
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavisi olmayan bu hastalık türünde engelli oranı verilmektedir. Fakat kaç gözün tamamen görme yetisini kaybetmesi ile orantılı olarak engelli raporu oranı değişmektedir. İki gözün tamamen görmemesine verilecek engelli raporu ile tek göz tamamen görmemesi için verilecek engelli raporu oranları farklıdır.

Tek gözün görmemesi halinde alınabilecek engelli raporu
Tek göz tamamen görmüyor, diğer göz görüyorsa maksimum alınabilecek engelli raporu oranı % 32 dir. Bu oran % 40 ın altında olduğu için tek gözü görmeyen kişiler maalesef engelli kabul edilmezler. Bu durum çok saçma olsa da maalesef şu an yürürlükte olan yönetmelik ve yasalar tek göz için verilebilecek engelli oranını % 32 sabitlemiştir. Bazı durumlarda bu oran % 32 den bile daha düşük olmaktadır.

İki gözün görmemesi halinde alınabilecek engelli raporu
İki gözün tamamen görme yetisini kaybetmesi durumunda alınabilecek engelli raporu oranı % 40 veya daha fazladır. Yani bu rahatsızlığa sahip olan kişiler eğer tedavisi yok ise, sürekli %40 ve ya üstünde engelli raporu almakta ve engelli sayılmaktadır. Bu kişiler engelli raporu alabildikleri için engelli haklarından faydalanabilirler.

Burada önemli bir detayı belirtmek istiyoruz. Eğer tek gözünüz görmüyorsa ve engelli raporu oranı sınırı olan % 40 ın altında bir oranla engelli raporu alındıysa yapılacak işlemleri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Örneğin kişinin tek gözü görmüyor ve % 32 rapor aldı. Eğer bu kişide ruhsal bir sıkıntı var ise, ve doktor bu hastalık içinde % 2o oran verirse iki hastalık toplanır ve balatzar denen bir formülle kişinin engelli oranı ortaya çıkartılır. Bu oran % 40 veya üstünde olacağı için kişi engelli sayılacaktır. Örnekte verdiğimiz ruhsal hastalıklar örnektir. Görme derecesine ek olarak kişinin şekeri diyabet gibi bir çok hastalığı engelli raporu almasını sağlayabilir.

Sağlıkla Kalın

ENGELLİ.NET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

Görme oranınızı kendiniz hesaplayın. Tıklayın,programı indirin. Oranınızı kendiniz öğrenin

SON GÜNCELLEME : 16.12.2020

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası