gebelikte hangi ağrı kesiciler kullanılmalı / Hamilelikte sık kullanılan ilaçlar

Gebelikte Hangi Ağrı Kesiciler Kullanılmalı

gebelikte hangi ağrı kesiciler kullanılmalı

Hamilelik boyunca çeşitli ağrılardan dolayı ilaç almaya ihtiyaç duyulabiliyor. Bu bazen bir geçmeyen baş ağrısı bazen de bir sırt ağrısı veya diş ağrısı olabiliyor. Bu dönemde, ilaçların içinde bulunan kimyasallardan dolayı, ilaç kullanımı hakkında endişe ederiz. Kullanılacak olan ilaçları da ancak doktorumuza danışarak kullanmamız gerekir çünkü ilaçlar içerdikleri çeşitli maddelerden ötürü hamilelik döneminde bebeğe zarar verebilir. Bu yüzden hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır sorusunun cevabını iyi bilmekte fayda var.

Hamilelik Döneminde İlaç Kullanımı

Anne adayları, ilaçların içeriğindeki kimyasal bileşenlerin, bebeklere zarar vermesinden korktuğu için herhangi bir ağrı kesici kullanmaktan bile endişe ederler. Hamilelik döneminin anneler için ortalama 9 aylık bir zaman olduğunu biliyoruz. Bu uzun dönem içerisinde vücutta yaşanacak gribal enfeksiyon bulantı kusma mide ağrısı gibi hastalıklar karşısında vücudun ağrı kesici ihtiyacı olacaktır. Peki, hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılmalıdır?

Bu durumda önemli olan alacağınız ilacın doktorunuzun bilgisi dahilinde olmasıdır. Özellikle de bazı anne adayları hamilelik döneminden önce geçirmiş olduğu sebebiyle sebep ile de yıllar boyu ilaç kullanabilmektedir. Böyle bir durumda ise gebelik planı yapılmadan önce doktora bilgi verilmeli ve hamilelik süreci boyunca doktorun çizeceği plana göre hareket edilmelidir.

Bu zamana kadar kullanılan ilaçlar bebek için uygun değilse doktor tarafından farklı ilaçlar verilebiliyor. Anne karnındaki bir bebeğin organ gelişimi ilk 3 ay içerisinde gerçekleşir. Bundan dolayı doktorlar tarafından (acil kullanımlar dışında) kana karışan her türlü ilacın kullanımı yasaklanıyor. Gebelik döneminde yanlış ilaç kullanımı hem annenin hem de bebeğin gelişimine ciddi zararlar verebiliyor.

Hamilelikte Parol Kullanımı &#; Hamilelikte Hangi Ağrı Kesici Kullanılır?

Gebelik sürecinde anne karnındaki bebeğin; annenin, yediği içtiği şeylerden etkilendiği gibi, kullandığı ilaçlardan etkilendiği de biliniyor. Bundan dolayı doktorlar gebelik döneminde mümkün olduğunca ilaç almamayı öneriyor. Fakat dayanılamayacak kadar ciddi ağrılar olması durumunda ise anne ve bebeğe zararı olmayacak ağrı kesici ve ilaçlar tavsiye ediyor. Sağlık açısından bu konu önem arz etmektedir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, parol ve minosetin hamilelik döneminde annelere doktorlar tarafından en çok verilen ilaçlar olduğu biliniyor.

Parolun içeriğindeki bileşen ve kimyasallar nedeniyle, anneye ve bebeğe zararı olmayan bir ağrı kesici olduğunu biliyoruz. Bu da anne adayları tarafından en çok tercih edilen ilaç oluyor. Uzmanlar anne adaylarının hamileliğin başından sonuna kadar parol kullanabileceklerini söylüyor.

Hamilelikte Parol Ne Zaman Kullanılır?

Annenin vücut ağrıların bebeğin anneye tutunmasından itibaren ortaya çıkabilir. Bu durumlarda anneler ağrı kesici alabilir.

Başta, boyunda, eklemlerde, kemiklerde, kaslarda ve boğazda çeşitli ağrılara sebep olan gribal ve viral enfeksiyonlarda parol kullanımı tavsiye edilir.

Herhangi bir nedenden ötürü cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalan anneye ağrı kesici vermek gerekir. Bu durumda da yine ağrı kesici olarak parol/parasetamol kullanılır. Anne adaylarına mümkün mertebe cerrahi operasyon yapılmaz. kaza veya travma gibi istisnai durumlar da yapılabilir.

Migren ağrısı, diş ve bel ağrısı gibi hamilelik döneminde dayanılamayacak duruma gelen kronik ağrılar için ağrı kesici alınır.

Hamilelikte Parol Ne Kadar Kullanmalı?

Gebelikte ağrılı dönemlerde, ağrıyı kesmek için günde 3 defa parol kullanılabilmektedir.

Emzirme Döneminde Parol Veya Ağrı Kesici Kullanabilir Mi?

Emzirme dönemi de tıpkı hamilelik süreci gibi işlemektedir. Bu dönemde, anneden bebeğe süt yani emzirme yolu ile yiyecek ve içeceklerin sindirilmeleri ile geçmektedir. Bundan dolayı emzirme döneminde de aynı gebelikte olduğu gibi yiyip içilenlere ve alınan ilaçlara dikkat edilmelidir. Parol hamilelikte olduğu gibi yine emzirme döneminde de rahatlıkla kullanabileceğiniz ağrı kesicidir. Sağlıcakla kalın&#;

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar. Plasenta bebeğe gereken besinleri kan yolu ile gönderirken, bebekten gelenlerin de anne dolaşımına geçerek atılmasını sağlar. Bu nedenle annenin bedeninin maruz kaldığı herşeyin bebeği etkileyebileceği varsayılır. Bebeği etkileyebilme ihtimalinden dolayı gebelikte ilaç kullanımı konusunda çekimser kalınmaktadır.

Ağrı vücudun alarm  bulgularından biridir. Herhangi bir yerde hastalık olması durumunda değişken şiddette ağrı olabilir. Gebelik süreci de fizyolojik ve anatomik olarak birçok değişikliğin yaşandığı bir süreçtir ve bu süreçte zaman zaman vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Ağrıların nedeni ortaya konabiliyorsa nedene yönelik tedavi planlanmalı, ağrıyla  baş etmek için öncelikle ilaç dışı yollar tercih edilmelidir. Unutulmaması gereken bir nokta şiddetli ağrının vücut için bir stres olduğu, stres durumunda da vücutta pek çok maddenin kana salındığıdır. İlaç kullanımını sınırlandırmak isterken vücudu bu stres ile başbaşa bırakmak da beraberinde bir takım  sıkıntılar getirebilir.

Baş ağrısı

Gebelikte baş ağrısı sık görülen bir problemdir. Altta yatan yüksek tansiyon, migren, sinüzit, göz bozukluğu gibi bir hastalık olmaksızın görülen baş ağrıları için öncelikle bedenin ihytiyaçlarının karşılandığından emin olunmalıdır. Açlık , uykusuzluk, çok sıcak veya çok soğuk hava, bedenin susuz kalması, bulunulan ortamın gürültülü olması baş ağrısını tetikleyebilir. Hafif bir yemek sonrası loş, sessiz bir odada dinlenme ile ağrıların bi kısmı hafifler. Bu önlemlere rağmen geçmeyen bir ağrı varsa ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrılarda doktor kontrolü mutlaka önerilir.

Diş ağrısı

Gebelikte diş ile ilgili sorunların yaşanma ihtimalini azaltmak için gebe kalmayı düşünen kadınlarda gereken diş tedavilerinin gebelikten önce bitirilmesi önerilmekte ancak bu her zaman mümkün olamamaktadır. Gebelik sonrasına ertelenemeyek aciliyetteki diş tedavileri tercihen ilk 3 ay bittikten sonra, o bölge uyuşturularak uygulanabilir. Buna rağmen zaman zaman diş ağrısı olabilir ve bu ağrı için ağrı kesici  kullanımı gerekebilir.

Karın – kasık ağrısı

Gebelik ilerledikçe baskıya bağlı karın ve kasık bölgesinde ağrılar çok sık görülmektedir. Bu ağrılar ile baş etmek için istirahat etmek, bol su içmek, ılık duş almak veya şişeye ılık su koyarak kasıklara uygulanması, ağrılı dönemlerde cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir. Bu önlemlere rağmen rahatlamayan ağrılarda ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesiciye cevap alınmadığı durumlarda altta yatan bir sorun olup olmadığının tespiti için doktor kontrolü şarttır.

Bel ağrısı

Gebelik haftası ilerledikçe bebek ağırlaşır ve vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir. Bu duruş değişikliği nedeniyle bel ve sırt ağrıları görülebilir. Ayakta kalınca artan bu ağrılarda ilk yapılacak şey uzanmaktır. Ağrılı bölgenin yumuşak hareketlerle ovulması ağrının azalmasına yardımcı olacak, ağrının geçmemesi durumunda ağrı kesici kullanımı gerekebilmektedir.

İlaçlar gebelikte kullanımlarına göre kategorilere ayrılır. Bu nedenle bir ilaç kullanılması gerekiyorsa gebelik kategorisi en uygun ilaç seçilmelidir. Gebelik ve ilaç kullanımı ile ilgili bilimsel çalışma yapmak etik kuralları zorlayacağı için bu konudaki bilgilerimiz kullanan kişilerin gözlenmesine dayanmaktadır. Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanılan ağrı kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ağrı için kullanımı uygundur. En güvenli ilaç gurubu olmakla birlikte uzun süre yüksek dozlara maruz kalan gebelerin erkek bebeklerinde testoteron üretim yetersizliği buna bağlı da üreme sistemi ile ilgili bir takım sıkıntılar olma ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanında gebelikte parasetamol kullanımın çocuklarda dikkat bozukluğu ve hiperaktivite ile ilişkisini irdeleyen bir takım çalışmalar da bulunmaktadır. Bu nedenle ilaç dışı yöntemlerle çözüm bulunamadığı zaman ilaç kullanılması önerilmektedir.

Parasetamol’ün kullanılamadığı veya etkin olmadığı durumlarda non steroid antienflamatuar grubu ilaçların da kullanımı gerekebilmektedir. Bu ilaçlar plasenta yolu ile bebeğin dolaşımına geçebilmekte,  yüksek doz kullanımda bebeğin organlarına hasar verebilmektedir. Bunun dışında bu grup ilacın gebeliğin son 3 ayında kullanımının bebeğin idrar miktarını azaltabileceği, kalpte açık kalması gereken bir damarı daraltabileceğinden dolayı kullanılmaması gerekmektedir. Bebeğin suyunun normalden fazla olması, erken doğum eylemi gibi durumlarda hekim kontrolünde tedavide kullanılan bu ilaçların hekim denetiminden bağımsız kullanılması önerilmemektedir. 

Hamilelik döneminde ağrı kesici kullanılır mı, migren ağrısı için ne yapılır? Gebelikte hangi ağrısı kesici kullanılır?

Hamilelik süreci annelerin fizyolojik ve anatomik olarak birçok değişimler yaşadığı evredir. Bu değişimlerle beraber vücudun farklı bölgelerinde ağrı olabilir. Hamilelikte ağrı kesici kullanılır mı? sorusu bu noktada merak edilen konu oluyor. İşte sizler için hazırladığımız ayrıntılı bilgiler…

HAMİLELİKTE AĞRI KESİCİ KULLANILIR MI?

Ağrı herhangi bir hastalıktan dolayı vücudumuzun belirli bölgelerinde meydana gelebilen bir durum olurken hamilelik döneminde ağrılar, genel olarak vücudun anatomik yapısında değişimlerden dolayı meydana gelir. Baş ağrısı, diş ağrısı, karın-kasık ağrısı ve bel ağrısı gibi durumlar bunlara örnektir. Bu ağrıları geçirmek için akla gelen ilk yöntem ağrı kesiciler oluyor. Psikolojik olarak anne adayları ağrı kesici içmenin bebeğe etki edip etmeyeceğini düşünmektedir. Aslında bu düşünce anne adaylarını strese yönelteceği için ağrılar daha da artacaktır. Peki, hamilelikte ağrı kesici içilir mi? Aslında bu sorunun yanıtı ağrının şiddetine bağlıdır. Eğer dayanılmaz ağrılarınız varsa doktorunuza başvurarak ilk önde muayene olmalısınız. Ağrıya neden olan etkenler ortaya çıkartılarak doktorun önereceği ilaçları kullanmalısınız.

GEBELİKTE HANGİ AĞRI KESİCİ KULLANILIR?

Gebelikte ağrı kesiciler yerine bitkisel yöntemleri kullanabilirsiniz. Bunun içinde size önerimiz bitki çayları olacak.

  • Nane
  • Limon ıhlamur
  • Ihlamur bal
  • Yeşil çay
  • Zencefil
  • Adaçayı

Bu çaylardan en fazla bir fincan kadar tüketmelisiniz. Her bitki çayı hamilelikte kullanılmamalıdır. Bitki çayları kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız. Bitki çayı kullanımından sonra oluşacak yan etkilerde en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

GEBELİKTE MİGREN AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Hamilelik döneminde karşılaşılan şikayetlerden biri de baş ağrısı. Hamilelik öncesi migren ağrısı olanlar hamilelik döneminde daha şiddetli migren ağrıları ile baş başa kalabiliyorlar. Bunun altında yatan yüksek tansiyon, sinüzit, göz bozukluğu gibi etkenler olabiliyor. Bunun yanında açlık, uykusuzluk, çok sıcak veya çok soğuk ortamlar, yorgunluk, gürültülü ortamlar baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Hamilelikte migren için bol bol dinlenme, yemeklerden sonra hafif uykular gerekir. Bol su tüketimi rahatlatabilir. Bunlara rağmen geçmeyen baş ağrısı varsa doktorunuza başvurarak ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Hamilelikte sık kullanılan ila&#;lar

Gebelik dönemi hiç bir şekilde ilaç kullanılmaması gereken bir dönem değildir. Anne adaylarının çeşitli yakınmaları olduğunda bu yakınmaları gidermek amacıyla (bulantı, mide yanması, baş ağrısı gibi) ya da bir hastalığa yakalandıklarında hastalığı tedavi etmek amacıyla (idrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı gibi) ilaç tedavisi verilir.

Seçilen ilaçlar gebelik döneminde kullanıma uygun olan ilaçlardır.

Hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar tıbben tedavisi zorunlu olan hastalıklardır ve gebelikte kullanıma uygun çok sayıda ilaç arasından enfeksiyona en etkili olanı seçilir.

Antibiyotikler:

Penisilin grubu antibiyotikler (Augmentin, Duocid gibi) yıllardan beri kullanılan ve antibiyotikler arasında gebelikte kullanım açısından en güvenli olanlardır. Bunlara yeni jenerasyon penisilin türevleri de dahildir.

Eritromisin de özelllikle penisilin allerjisi olanlarda kullanılan diğer bir antibiotiktir.

Sefalosporin grubu antibiotikler (Zinnat; cefatin gibi) konusunda yapılan kısıtlı sayıda çalışmada fetus üzerine olumsuz bir etki bildirilmemiştir. Bu grubun yıllardan beri anne adaylarında kullanıldığı gözönüne alınırsa penisilinler kadar güvenli olduğu söylenebilir.

Tetrasiklin grubu antibiotiklerin (tetradox, monodoks gibi) kullanımından çok ender durumlar hariç, gebelikte kaçınılır. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde kullanıldığında bebeğin dişlerinde kalıcı renk değişikliğine neden olabilir.

Sulfonamidler gebeliğin son dönemlerinde kullanıldığında doğan bebekte hiperbilirubinemi (sarılık) yapabilirler.

Nitrofurantoin (pyeloseptyl) oldukça güvenli ve idrar yolu enfeksiyonlarında  sıklıkla tercih edilen bir ilaçtır. İdrar yolu enfeksiyonlarında penisilin ve sefalosporinler de sıklıkla tercih edilirler.

Florokinolon grubu (DNA giraz inhibitörü, Tarivid, Cipro gibi) antibiyotikler hayvan deneylerinde eklem hasarına yol açtıklarından çok dirençli idrar yolu enfeksiyonları hariç kullanılmazlar.


Video: GEBELİKTE MUTLAKA ANTİBİYOTİK KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR NELERDİR? BEBEĞE OLUMSUZ ETKİSİ OLUR MU?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Mantar ilaçları:

Hamilelikte  vajinada mantar enfeksiyonlarına sık rastlanır ve güvenle kullanılan vajinal fitiller ve kremler mevcuttur.

Virüs ilaçları:

Günümüzde virüslere karşı kullanılan ilaçların çoğu henüz deneme aşamasındadır. Virüslere etkili olduğu bilinen ilaçlar sayıca çok azdır ve etkileri de kısıtlıdır. Gebelikte kullanımı ile ilgili bilgiler de çok azdır.

Ancak bu ilaçlar etkilerini genellikle hücre içinde virüse ait DNA ya da RNA'ya yönelik olarak gösterdiklerinden gebelikte kullanımının sakıncalı olabileceği düşünülmektedir. Zidovudin (Daha önce AZT), AIDS de dahil olmak üzere çeşitli HIV enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde kanında virüs taşıyanlarda belirtileri geciktirmede ya da virüsle kazayla temas etmiş birini korumada kullanılır. Her ne kadar teorik olarak anne adaylarında kullanımı sakıncalı olduğu düşünülse de AIDS hastalığının ölümcüllüğü gözönünde bulundurularak kullanılması gerekebilir.

Asiklovir (zovirax) uçukta lokal uygulandığında kana çok az geçtiğinden bebeğe etkilerinin de az olması beklenir, ancak yine de gebelikte kullanılması önerilmez..

Amantadin gripte kullanılan bir virüs ilacıdır. Gebelikte etkileri üzerine bilgi yoktur.

Parazit ilaçları:

Gebelikte parazit enfeksiyonları sık görülür. Hamilelik döneminde bağırsak parazitleri, bit uyuz gibi parazitler ve diğer parazitlere karşı kullanılmaya uygun ilaçlar mevcuttur.

Vajinal trikomonas enfeksiyonlarında kullanılan metronidazol erken gebelikte tercih edilmez, ancak hamile olduğunu bilmeden ilacı kullananlarda riskin oldukça düşük olduğu söylenebilir.



Hamilelik döneminde kalp ve damar hastalıkları

Kalp ve ilaçları ve tansiyon düşürücüler, aritmi ilaçları ve diğer dolaşım sistemi etkili ilaçlar:

Anne adaylarının yaklaşık %1'inde kalp hastalığı vardır. Gebelikte kullanıma uygun olan ilaçların çoğunun gebelik ve bebek üzerine olumsuz bir etkisi olmadığı düşünülmektedir.

Tansiyon düşürücü ilaçlar arasından ACE inhibitörleri gebelikte kullanılmazlar.

İdrar söktürücü ve tansiyon düşürücü olarak kullanılan furosemid (Lasix) erken gebelik döneminde kullanıldığında bebekte anomalilere neden olabileceğinden kullanılmaz.

Derin ven trombozu ve pulmoner embolide pıhtılaşmayı engellemek için molekül büyüklüğü nedeniyle plasentayı geçemeyen heparin kullanılır

Kumarin (Coumadin) ise bebeğe geçerek bebekte yaygın kanamalara ve özellikle birinci trimesterde (ilk üç aylık dönem) kullanıldığında fetal warfarin sendromu adı verilen bir doğumsal kusura (sakatlığa) neden olduğundan gebelikte kullanılmaz.


Video: Hamilelikte kan pıhtılaşmasını önleyici iğne kullanılması riskli midir? Doğum şeklini etkiler mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Hamilelik döneminde bronşiyal astım (asthma bronchiale)

Astım ilaçları:

Anne adaylarının yaklaşık %'sinde astım vardır. Astım tedavisi için kullanılan ilaçların çoğunun güvenli olduğu ve bebekte anomaliye neden olmadığı düşünülmektedir.

Hamilelik döneminde sara hastalığı (epilepsi)

Anne adaylarının yaklaşık 'de birinde sara hastalığı vardır ve gebelikte de sara ilaçlarının devam ettirilmesi gerekir. Bu ise ciddi bir problem oluşturur, zira sara ilaçlarının bir kısmı bebekte anomali meydana gelme riskini artırır. Yine de nörologlar gerekirse ilk üç aylık dönemde ilacı keserek, dozunu azaltarak veya ilacı değiştirerek hem anne hem de bebek için güvenli bir tedavi şeması çoğunlukla oluşturabilmektedir.

İlaç kullanan saralı anne adaylarının bebeklerinde anomali ortaya çıkma riski nispeten yüksektir. Ancak son çalışmalarda epilepsi hastalığının kendisinin de genetik yolla bebekte anomali oluşma eğilimini artırdığı yönünde fikirler öne sürülmektedir.



Analjezikler (Ağrı kesici, iltihap gidericiler)

Salisilatlar (aspirin) ve parasetamol (asetaminofen) hamilelerin en sık kullandıkları ilaçlardandır. Bunlardan parasetamol (asetaminofen diğer adıdır, minoset, parol) gebelikte kullanılabilecek en güvenli ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçtır. Ancak çok yüksek dozlarda (intihar amacıyla alınması gibi) anne adayında karaciğer hasarına ve bebeğin ölmesine neden olabilmektedir.


Video: Hamilelikte ilaç kullanımı-hangi ilaçlar gebeliği ve bebeği etkileyebilir?Ağrı kesici kullanılır mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Aspirin: 

Klasik miligramlık dozdaki aspirinle ilgili başta yapılan çalışmalar bebekte doğumsal kalp hastalığı riskini artırdığını, sonradan yapılan bir büyük çalışma ise bu riski artırmadığını ortaya koymuştur. Başka bir çalışma gebeliğin ilk yarısında ve çok sayıda kullanılan aspirinin bebeğin IQ puanını düşürdüğünü, diğer bir çalışma da etkilemediğini iddia etmektedir. Diğer muhtemel riskler arasında özellikle gebeliğin son dönemlerinde kullanıldığında anne adayında kanama, miad geçmesi, doğum eyleminin uzaması ve özellikle prematüre bebekte kanama sayılabilir.

Aspirin de diğer ağrı kesiciler gibi (parasetamol hariç) bebeğin ductus arteriosus adlı yapısının doğmadan önce erken kapanmasına ve bebekte dolaşım bozukluğu oluşmasına neden olabilmektedir.

Sonuç olarak gebelikte miligramlık doz aspirinin kullanımı sakıncalı olabileceğinden tercih edilmemelidir.

Düşük dozlarda () miligram aspirin (Coraspin, Babyprin) ise bazı riskli gebeliklerde (gelişme geriliği, lupus hastalığı, önceden ağır preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) geçirmiş anne adayları, ileri yaşlarda hamilelik gibi) halen kullanılmaktadır.



Diğer ağrı kesiciler:

Nonsteroid anti enflamatuar adı verilen grupta yer alan ağrı kesiciler (parasetamol hariç çoğu ağrı kesici bu grupta yeralır, apranax, majezik, aprol gibi.) arasında gebelikte en sık ibuprofen ve naproksen kullanılmaktadır. Bu ilaçların bebekte anomali oluşturmadıkları kabul edilir. Ancak bebeğin ductus arteriosus adlı yapısının erken kapanmasına ve bebekte pulmoner hipertansiyon adı verilen durumun gelişimine neden olabildiklerinden gebelik haftasından sonra kullanılmamaları önerilir.


Video: Hamilelikte ayaklarda şişme (ödem) için bitkisel ilaçlar ve tedavi çözümleri?


Lokal anestezik (uyuşturucu) ilaçlar

Gebelikte diş problemlerinin tedavisinde sıklıkla bölgesel uyuşturucu ilaçlar kullanmak gerekir. Bunlar arasından lidokain, tetrakain ve prokain içerenlerin güvenli olduğu, bupivacainin ise şüpheli ancak muhtemelen güvenli olduğu düşünülmektedir.


Video: Hamilelikte diş hekimi tedavi yapabilir mi - röntgen filmi çekmek ve anestezi sakıncalı mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

İlgili Konular:

  • Hamilelikte ilaç kullanımı - Genel Öneriler
  • Hamilelikte sık kullanılan ilaçlar
  • Hamilelikte ilaç kategorileri - bebeğe zarar verebilen ilaçlar
  • Hamilelikte bebekte doğumsal kusur ve sakatlık (anomali) yapan (teratojen) ilaçlar
  • Gebelikte Röntgen Filmi, Tomografi ve MR
  • Kan sulandırıcı iğneler neden kullanılır, doğumdan ne kadar önce bırakılmalı, kanamayı artırır mı?
  • Gebelikte ne zaman antibiyotik kullanılır? Bebek için risk yaratır mı?
  • Gebelikte göbekten/karından yapılan iğneler (kan sulandırıcı vs.) bebeğe zararlı mı, batabilir mı?
  • Gebelikte ilaç kullanımı kategorileri (a, b, c, d, x). Mide yanması, bulantı ilaçları, antibiyotik
  • Gebelikte x-ray cihazı, metal kapı dedektörü ve elle üst arama cihazı bebeği olumsuz etkiler mi?
  • Gebelikte hormon takviyesi: gebelik şekerinde insülin, tiroid eksikliğinde T4 (Euthyrox, Levotiron) hormonu kullanımı


Gebelikte ilaç kategorileri ve bebeğe kesinlikle zarar verdiği bilinen ilaçlar >>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası