mikrodenetleyici nerelerde kullanılır / Mikrodenetleyici - Vikipedi

Mikrodenetleyici Nerelerde Kullanılır

mikrodenetleyici nerelerde kullanılır

Tarihsel açıdan Pic, Arduino ’nun babası sayılır yani Pic’ler Arduino’lardan yıllar yıllar önce elektronik sahnesinde boy göstermeye başladılar. Yada başka bir değişle Tüpler, Diyot/Transistörler, Entegreler, Mikroişlemciler derken Mikrodenetleyiciler ile karşı karşıya kaldık. Arduino yazımızı burada okuyabilirsiniz, bu yazı dizisinde PIC i anlatıp, neden arduino ile kıyaslanması gerekmediğinide deyineceğiz.

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

 

Önceden devrelerin ne yapacağını tasarlardık Mikrodenetleyiciler ile entegrenin ne yapacağını tasarlar olduk. Hatta aynı Mikrodenetleyiciler yi defalarca programlayarak aynı elemanla birçok çeşitli işi yapabilir olduk. Şaka gibi tek bir entegreyi programlayarak yapılan devreler hem maliyeti düşürdü hem yerden tasarrufu sağladı hemde tasarım hızını baş döndürücü bir şekilde hızlandırdı. Özetle Picler elektronik dünyasında yada daha geniş anlamıyla Mikrodenetleyiciler adeta büyücü sihri gibi etki oluşturdular.

 

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

Picleri bu haliyle benzetme yapılacak olursak işlenmemiş ham altın gibiydi. Bu altını işlemeniz için birkaç tane gereksiniminiz oluşuyordu. Sırasıyla

 

1. Metin editörü. (Yüksek seviyeli dillerde program yazmak için)

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

MPLAB X IDE 

 

2. Compiler dediğimiz editör yani bizim kullandığımız. Yüksek seviyeli dili işlemcinin anlayacağı dile çeviren program. (hex. uzantılı dosya oluşturan program)

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

 

 

3. Oluşturulmuş olan bu .hex uzantılı dosyayı Pic in içine atmak için gerekli yardımcı program MPLAB X IPE yi kullanabilirsiniz, IDE ile karıştırmamak gerekiyor.

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

MPLAB X IPE 

4. Pic’in içerisindeki programı icra etmek için hazırlanmış ve tasarlanmış özel devre ve .hex uzantılı dosyayı Pic ile buluşturmak için ara aparat (programlayıcı)

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

5. Besleme ünitesi; regüle edilmiş herhangi bir DC güç kaynağı işinizi görecektir.

 

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

LM DC AYARLI GÜÇ KAYNAĞI

Eğitim dünyasında ve iş dünyasında Pic’in bu göreceli çok gereksinimli nazlı haline çözümler arandı ve bulundu ama bu çözümler hep lokal seviyede kaldı. Yani o işletmeyi yada o eğitim kurumunun sınırlarını çok aşamadı. Bu arayışın sonucu olarak Arduino’nun kapılarının açılmasına neden oldu. Arduino platform olarak çok basit ve çok can alıcı özelliği ile geldiği için çok kısa sürede elektronik dünyasını en temelden sarstı. Firma resmi ifadesi ile “Arduino Açık Kaynaklı bir platformdur.” (OPEN Source) Yani Arduino ile yaptığıunız projeler için ürettiğiniz yazılım ve donanım için kimseye telif hakkı ödemezsiniz. Firmanın aldığu bu karar Arduino platformunun son yıl içerisinde çığ gibi büyümesine sebebiyet verdi.

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

Arduino IDE uygulamasında Blink örneği

Bunun yanında kendince bazı özellikleri de Pic’e göre çok daha cazipti. Arduino karşımıza biraz giyinik çıktı zira Pic Arduinoya göre çok çıplaktı. Yani Arduino kart üzerinde devresi tasarlamış beslemesi verilmiş harici bir programlayıcıya ihtiyaç duymadan daha bağımsız olarak çıktı. Neredeyse Pic’in yarısı kadar yazılım ve donanıma ihtiyaç duyuyordu.

Türüne göre Pic’ler kadar performans veren fakat Pic’ler kadar gereksinime duymayan Arduinolar dünyada olduğu kadar ülkemizde de yankı buldu. aşağı yukarı sene içerisinde Arduinoya duyulan ilgi katlanarak arttı. Hatta mesleği elektrik-elektronik olmayan meslek grubu bile Arduino sayesinde elektronik dünyasına merhaba dediler.

Peki ya Arduino?

Arduino’nun tam olarak ne olduğunu biraz daha açalım: Arduino kartları üzerinde Atmel firmasının üretmiş olduğu Atmega serisi 8 bit mikrodenetleyiciler bulunuyor. PIC mikrodenetleyicilerle uğraşmış olan arkadaşlara, bu mikrodenetleyicilerin de PIC’ler ile aynı kategoride olduğunu söyleyebilirim. Bunun dışında Arduino donanımlarında başka özel bir komponent bulunmuyor. Kartlara göre farklılık göstermekle beraber bir başka 8 bit mikrodenetleyici de Arduino ile bilgisayar arasındaki USB iletişimi için kullanılıyor.

Arduino mu? PIC mi? Arduino mu? PIC mi?

Arduino Nano

Arduino’yu bu kadar popüler kılan özelliklerinden “kolay kulanımı” oluşturan en büyük etken geliştirme ortamı. Geliştirme ortamı Processing Programlama dili/ortamına dayanıyor. Arka planda Atmega mikrodenetleyicileri için kullanılan GNU GCC derleyicisi ve derlenen programların mikrodenetleyiciye yüklenmesinde kullanılan AVR-Dude yazılımı bulunuyor. Geliştirme ortamı kodları derleyip kolayca mikrodenetleyiciye yüklemenizi sağlıyor. Arduino kütüphaneleri birçok işlemi donanım seviyesine inmeden yani mikrodenetleyicinin kaydedicileri üzerinde işlemler yapmaya gerek olmadan yapmanızı sağlıyor.

Negatif yönleriyle Arduino kartları;

  • Arduino kütüphaneleri kullanarak yaptığınız işlemler doğrudan mikrodenetleyicinin kaydedicileri üzerinden yapacağını işlemlere göre çok daha yavaş olacaktır.
  • Birçok işlem kütüphane fonksiyonları ile “gizlendiğinden” işlerin arkasında dönenleri tam olarak göremezsiniz.
  • Mühendislik seviyesinde işler yapacaksanız olayların ayrıntılarına da hakim olmalısınız.
  • Kesmeler mikrodenetleyici programlamada en önemli konulardan olmakla beraber Arduino dünyasında çok az anılırlar. Bu konuyu iyice öğrenmelisiniz.
  • Arduino’nun kolaylığı sayesinde kısa sürede proje geliştirip her şeye hakim olduğunuzu düşünebilirsiniz fakat bu düşünce yerlice yanlıştır.

Özetle hem PIC hem Arduino bilmek sizin için en iyi olasılıktır, iki platformuda kıyaslamak ve karşılaştırmak sadece artı ve eksilerini ortaya çıkarır, bu yüzden bana Arduino yeter yada bana PIC yeter demek araştırmacı ruhunuza ters düşebilir, ama sıfırdan başlamak üzereyseniz Arduino ile temel mantığı kavramak daha kolay olabilir.

 

kaynağı değiştir]

Mikrodenetleyiciler orijinal olarak yalnızca Assembly dili ile programlanmıştır ama C, Python ve JavaScript gibi çeşitli yüksek seviyeli programlama dilleri de şimdi mikrodenetleyicileri ve gömülü sistemleri hedeflemek için yaygın kullanılmaktadır.[4]

Genel amaçlı diller için Derleyiciler, mikrodenetleyicilerin benzersiz özelliklerini daha iyi desteklemek için bazı kısıtlamalara ve geliştirmelere sahiptir. Bazı mikrodenetleyiciler, belirli uygulama türlerinin geliştirilmesine yardımcı olacak ortamlara sahiptir. Mikrodenetleyici satıcıları, donanımlarını benimsemeyi kolaylaştırmak için bu araçları genellikle ücretsiz olarak sunar.

Özel donanıma sahip mikrodenetleyiciler, donanım özellikleriyle ilgisi olmayan kodlar için bile standart araçların (kod kitaplıkları veya statik analiz araçları gibi) kullanılmasını engelleyen Small Device C Compiler( için SDCC) gibi kendi standart olmayan C lehçelerine ihtiyaç duyabilir.

CircuitPython çatalı, donanım bağımlılıklarını kitaplıklara taşımaya ve dili daha CPython standardına uygun hale getirmeye çalışsa da yorumlayıcılar, MicroPython gibi standart olmayan özellikler de içerebilir.

Bazı mikrodenetleyiciler için tercüman sabit yazılımı da mevcuttur. Örneğin, ilk mikrodenetleyicilerde IntelBASIC;[5] Zilog Z8'de BASIC ve FORTH[6] yanı sıra bazı modern cihazlardaki gibi. Genellikle bu tercümanlar etkileşimli programlamayı destekler.

Simülatörler, bazı mikrodenetleyiciler için mevcuttur. Bunlar, geliştiricinin, gerçek kısmı kullanıyorlarsa mikrodenetleyicinin ve programlarının davranışının ne olması gerektiğini analiz etmesine olanak tanır. Bir simülatör dahili işlemci durumunu ve ayrıca çıkışların durumunu gösterecek ve ayrıca giriş sinyallerinin üretilmesine izin verir. Bir yandan çoğu simülatör, sistemdeki diğer pek çok donanımı simüle edememekle sınırlı olacak olsa da, aksi takdirde fiziksel uygulamada istendiğinde yeniden üretilmesi zor olabilecek koşulları uygulayabilir ve hata ayıklama ve problemleri analiz etmenin en hızlı yolu olabilir.

Yeni mikrodenetleyiciler genellikle, bir devre içi emulator (ICE) tarafından JTAG aracılığıyla erişildiğinde, bir hata ayıklayıcı ile sabit yazılımın hata ayıklamasına imkan veren çip üzerinde Hata ayıklama devresi ile entegre edilmiştir. Gerçek zamanlı bir ICE, çalışırken dahili durumların görüntülenmesine ve/veya değiştirilmesine izin verebilir. Bir izleyici ICE, bir tetikleme noktasından önce/sonra yürütülen programı ve MCU durumlarını kaydedebilir.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası