hamilelikte bel ağrısı nasıl olur / Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları | Uni Baby

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Olur

hamilelikte bel ağrısı nasıl olur

Hamilelikte Bel Ağrısı ve Sırt Ağrısı

Hamilelik döneminde leğen kemiği bölgesindeki eklemler ve bağ dokuları, bebeğin leğen kemiğinden geçmesi için yumuşamaya başlar. Yani pelvisteki normalde sabit olan eklemler, doğum sırasında bebeğin kolay geçmesini sağlamak için hamilelik döneminde gevşer. Rahim genişledikçe karın organları yer değiştirir. Vücudun ağırlık merkezinde kayma olur. Buna bir de büyüyen karnı taşıma sorunu eklenir. Hamilelikte bel ağrısı ve hamilelikte sırt ağrısı bu durum da normal karşılanır.

Hamilelik sırasında pek çok kadında belli bir seviyeye kadar ortaya çıkan sırt ağrısı ya da bel ağrısı normal kabul edilir. Hamileliğin her döneminde bel ve sırt ağrısı yaşanabilir fakat asıl ağrılar bebeğin anne karnında büyümesi ile artar.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte sırt ağrısı; 12. hafta itibari ile başlar, 28. haftaya kadar yoğunlaşarak devam eder. Genellikle hamileliğin 28. haftasından sonra ağrı hafiflemeye başlar. Ancak ikiz gebeliklerde sırt ağrısı daha uzun sürebilir. Doğumdan sonra sırt ağrıları tamemen ortadan kaybolduğu için gebelikte sırt ağrısı doktorlar tarafından normal karşılanır. Ancak gebeliğin son 3 ayında hissedilen bel ağrıları erken doğumun habercisi olabilir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik ilerledikçe rahim ve karın genişlemeye devam eder ve bu genişleme beraberinde bazı sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Bunların başında bel ağrısı gelir. Hamilelikte bel ağrısı özellikle ilk üç ayda görülmeye başlar. Bu ağrıların temel nedenlerinden biri vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. İlgili çalışmaların raporları hamile kadınların yüzde 50 ila 70'inin gebelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı yaşadığını göstermektedir.

Hamilelikte sırt ağrısı birçok farklı nedenden olabilir. Bazı kadınlar hamilelik başlar başlamaz sırtlarının alt kısmında ağrı yaşar. Ayrıca fazla kilosu olan ya da hamilelik öncesinde de sırt ağrısı yaşayan kadınlarda, gebelikte bel ağrısı ve sırt ağrısı daha çok görülür. "Hamilelikte bel ağrısı neden olur?" sorunuzun cevabı aslında gebelikte sırt ağrısına neden olan faktörler ile benzerdir.

Hamilelikte bel ağrısı nedenleri  ve sırt ağrısı nedenleri şu şekildedir:

  • Hormonların artması: Hamilelikte salgılanan hormonlar pelvik bölgesindeki bağ dokunun yumuşamasını ve eklemlerin doğum sürecine hazırlık için gevşemesini sağlar. Bağ dokuda ve eklemlerde olan bu değişiklik sırt bölgenizdeki destek noktalarını etkileyebilir.
  • Ağırlık merkezi: Rahminiz ve bebeğiniz büyüdükçe ağırlık merkeziniz git gide öne doğru kayacaktır. Bu da duruşunuzun değişmesine yol açacaktır.
  • Fazla kilo: İlerleyen hamileliğiniz ve bebeğiniz, belinizin ve sırtınızın üstüne daha fazladan yük binmesine neden olur.
  • Postür: Kötü duruş, fazla ayakta kalma ya da öne eğilme sırtınızdaki ağrıyı tetikleyebilir ya da arttırabilir.
  • Stres: Stres genellikle vücuttaki zayıf noktalarda birikir. Pelvik bölgesindeki değişiklikler ve hamileliğin stresli dönemleri sırt ağrılarınızın artmasına neden olabilir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Düşüğe Neden Olur Mu?

Hamilelikte yaşanan her bel ağrısının düşüğe sebep olabileceği düşüncesi doğru değildir. Düşük olarak adlandırılması için bel ağrısına eşlik eden başka semptomların da varlığı gereklidir. Bel ağrısının şiddeti, anne adayında kaygıya yol açabilir ve düşük tehlikesiyle karşı karşıya olduğu hissine kapılmasına yol açabilir.

Bel ağrısının şiddeti günden güne artıyorsa ve beraberinde kanama gibi ciddi semptomlar eşlik ediyorsa durumu vakit kaybetmeden hekime bildirmekte yarar olacaktır. Hamilelikte bel ağrısı başlı başına bir düşük tehlikesi yaratmasa da seyrinde eşlik eden durumlar düşük tehdidini akla getirebilir.

Hamilelikte Bel Ağrısı ve Sırt Ağrısı Nasıl Önlenir?

Hamilelikte yaşanan sırt ağrılarıyla baş edebilirsiniz. Nasıl mı?

Sınırlarınızın farkında olun.

Ağır yükler kaldırmayın. Yerden eğilerek ağır bir şeyler alacaksanız, onu doğru yöntemle, yani belinizi bükmeden dizleriniz üzerine eğilip veya çömelerek alıp kaldırın, belinize yüklenmeyin. bu basit gibi görünen ancak önemli bir fiziki alışkanlıktır.

Duruş pozisyonu egzersizleri yapın.

  • Uzun süre oturmak veya ayakta kalmaktan sakının, tek ayağınız üzerine yüklenmeyin istirahat sandalyesi kullanın. Eğer uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa düzenli aralıklarla oturun.
  • Arkasında destek kısmı bulunan sandalyeye oturun veya sırtınızı dayamak için yastık kullanın. Dik pozisyonda oturmaya çalışın.
  • Omuzlarınızı rahat bırakarak düz durun.
  • İşte ve araba kullanırken, sandalyenizde ve koltuğunuzda sırt desteği kullanın, otururken bacağınızı diğer bacağınız üzerine atmamaya çalışın.
  • Sandalyenizle bilgisayar ekranının uygun pozisyonda olup olmadığının kontrol edin. Düzenli olarak masanızdan ayrılın, öğle yemeği vaktinde temiz hava alın.
  • Ev işleri yaparken dikkatli olun, ağır ve yorucu işlerden sakının.
  • Konforunuz için sıcak havlu veya düşük ayarda ısıtılmış ped kullanın.

Rahat uyuyun.

  • Yan yatın ve dizlerinizi kapatmayın. Uykunuzu konforlu hale getirmek için dizleriniz arasında veya karnınızın altında destek yastığı kullanmayı deneyin. Bu, uyku esnasında üst bacağınızın vücudunuza çapraz olarak bükülmesini önler.
  • Üzerinde uyumak için yeterli sertlikte bir yatak kullanın.
  • Yataktan kalkarken bir yanınıza dönün ve kendinizi yukarı doğru iterek oturun, sonra yavaşça ayağa kalkın.
  • Sizi güvende tutacak olan germe, karın ve denge egzersizleri gibi hafif etkili egzersizler konusunda Jinekoloji uzmanına danışın. Düzenli olarak yapacağınız bu egzersizler sırt ağrılarının azalması ve vücut esnekliğinin artırılmasında size yardımcı olabilir.
  • Eğer doktorunuz onay verirse hafif bir masaj yaptırın.
  • Doktorunuza sormadan hiçbir ilaç almayın. İlaçlar gebelik için bazı komplikasyonlara yol açabilir.

Gebelikte uyku pozisyonları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın!

Doğru giysiler giyinin.

  • Uygun ölçülere sahip hamile sütyeni giyin. Omuz ve göğüs kafesine ekstra baskı oluşturmayacak şekilde, askılarının yeterli genişlikte ve giysi kısmının ise yeterli büyüklükte olduğundan emin olun.
  • Karın bölgesini destekleyecek şekilde elbise veya kemeri belinize uygun genişlikte hamile pantolonu giyin.
  • Kan dolaşımını sınırlandırarak kaslara yeterli oksijen gönderilmesini azaltabilen ve gebelik esnasında görülen sırt ağrılarının diğer bir nedenini oluşturan dar elbiseler giymekten sakının.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten sakının. Bu tür ayakkabılar giymeye bir süre ara vermelisiniz. Doktorlar, düşük topuklu ve destekleyicili ayakkabıları giymeyi önerirler.

Hamilelikte Bel Ağrısı ve Sırt Ağrısı için Egzersizler

Terzi Gerinmesi

Bir sandalyeye oturun. Ayaklarınız yere sağlam bassın. Sırtın ve omurganın dik durduğundan emin olun. Dizlerinizin arası omuz mesafesinde açık kalmalı. Kollarınızın da yukarıya kaldırın. Dirseklerinizi bükmeden yukarıya doğru uzanın ve nefes alıp verin. Unutmayın yukarı uzanırken nefesinizi vereceksiniz, kollarınızı aşağıya indirirken de nefes alacaksınız. Sonucunda omurganızda bir açılma ve güçlenme hissedeceksiniz.

Pilates Lastiği ile Kol Egzersizi

Yine bir sandalyeye oturun. Ayaklarınızı yere sağlam basın ve sırtınızı dik tutun. Dizlerinizi omuz mesafesinde açın. Bir pilates lastiğini kapı koluna takın ve kollarınız ile lastiği iki yana doğru açın. Sırtınızın dikliği ve göğsün açıklığı ile omurganız kendini toparlayacaktır.

Sırt ağrınıza eşlik eden vajinal kanama, kramp ve karın ağrısı, vajinadan doku gelmesi, ateş, rahim kasılmaları, alt karın bölgesinde ağırlık ve basınç hissi, vajinadan sızan sulu akıntı gibi komplikasyonlar yaşarsanız hemen doktorunuza başvurun.

Hamilelikte egzersiz yapmanın olumlu etkilerini buradan okuyabilirsiniz.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Gebelik Durumu

Teklif Al

Hamilelik ve doğum esnasında yaşayabileceğiniz komplikasyonlar vardır. Yaşanabilecek tüm olumsuzluklar sizi hem maddi hem manevi olarak yorabilir. Doğum sigortası hamilelik ve doğum sürecini güvence altına alır.

“Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” ve “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Hamilelikte bel ağrısı oldukça sık rastlanan bir durumdur ve gebelik süresince eşlik edebilir. Her ne kadar normal karşılansa da aşırı derecede ağrı bazı şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir. Uzun süreli, aralıksız devam eden ve günlük yaşamınızı sekteye uğratan şiddetli bel ağrınız varsa mutlaka hekime durumu bildirmenizde yarar olacaktır.

Bel ağrısına eşlik eden aşağıdaki semptomlardan biri varsa kısa sürede doktorunuza görünmeniz gerekir:

  • Kanama ya da akıntı
  • Tuvalet yaparken zorlanma
  • Şiddetli ve geçmeyen acı
  • Karıncalanma hissi
  • Ateşte yükselme

Hamilelikte Bel Ağrısı Cinsiyet Belirler Mi?

Hamilelikte bel ağrısının artmasının cinsiyeti belirlediği konusundaki inanış bir efsaneden ibarettir. Gebelik döneminde yaşanan ağrının bebeğin cinsiyeti ile bir ilgisi yoktur tamamen hamileliğin getirdiği hormonal değişimlerin bir sonucudur.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 12 Haziran 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma

Hamilelikte bel ağrıları için bu önerileri uygulayın

Hamilelik belki de dünyanın en heyecanlı ve keyifli bekleme süreçlerinden biriyken, kimi sağlık sorunları nedeniyle zorlu bir sürece dönüşebilir. Bu sorunların başında da bel ağrıları gelir. Oysa bel ağrılarından uzak bir hamilelik mümkün. Bel ağrıları hamileliğin her döneminde birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bu ağrılar erken dönemlerde hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde bebeğin büyümesine bağlı olarak da gelişebilir. Bebeğin büyümesiyle bel ve çevresine binen yükün artması, omurlar arasındaki bağların gevşemesi ve sinir sıkışması gibi nedenler bel ağrısı yapabilir. Bunların dışında hamilelik döneminde yapılan bazı sakıncalı hareketler, ağır kaldırma, uygunsuz pozisyonlar gibi durumlar da bu ağrıların oluşmasında etkili. Acıbadem Mobil Sağlık Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca hamilelikte bel ağrılarıyla ilgili bilgi verdi.


Doğru eğilmek bile önemli

Hamilelikte bazı şeylere dikkat ederek bel ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Öncelikle belden geçen ağırlık merkezinin öne doğru kayması sonucu oluşabilecek bel ağrısından korunmak için, kişinin duruşuna dikkat etmesi ve sırt kaslarını güçlendirmesinin büyük önem taşır. Bunun dışında öne doğru eğilmelerde, mümkün olduğunca gergin bir vaziyette durmak ve bu eğilmeleri dizlerden veya sabit bir yere tutunarak gerçekleştirmek gerekir.

Yatarken yastıkla destek alın

Anne adaylarının uzun süre ayakta durmaktan ve ağır yükler kaldırmaktan kaçınmaları gerekir. Gebelikte sivri ve uzun topuklu ayakkabılardan da uzak durulmalı. Ayrıca yatakta sırt üstü yatmak yerine yan yatmak ve bacakların arası ile karın altına uygun bir yastık koymak, olası bel ağrılarının önüne geçer.

Hamilelikte bel ağrısına buzlu çözüm

Bazı durumlarda ağrılı bölgede ödem oluşabilir. Bu durumda belirli bölgelere uygulanan ortalama 15-20 dakikalık buz uygulaması ağrı azaltıcı bir etkiye sahip. Ayrıca ağrıların oluştuğu bölgeye yapılan esneme egzersizleri de ağrılı bölgeyi rahatlatır. Bu nedenle anne adaylarının düzenli egzersiz yapmalarını gerekir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ağrıları azaltır ve oluşabilecek diğer ağrıların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca bel ağrılarını engellemek ve mevcut oluşabilecek diğer fiziksel ağrıları azaltmak için bolca dinlenmeyi ihmal etmeyin.

Fizik tedavinin yararı

Anne adayının rahat bir gebelik geçirmesini engelleyen bel ağrılarının giderilmesinde fizik tedaviden de faydalanmak mümkün. Fizik tedavi yalnızca sağlık sorunlarına bağlı tedaviler için yapılmaz. Fizik tedavi hamilelikte; sırt ağrısı, bel ağrısı, mesane problemleri gibi yaygın rahatsızlıkları gidermek, daha rahat bir hamilelik yaşamak ve doğumu kolaylaştırmak için de yararlı olur. Fizik tedavi özellikle ciddi bel ağrısı yaşayan, bacaklarda yanma ve uyuşma gibi şikayetleri olan anne adaylarına önerilir. Bu tür bir şikayetiniz varsa, önce doktorunuza görünün. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bu tür problemler için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir.

Pilates ve yoga da yapabilirsiniz

Bel ağrılarının giderilmesinde hemen etki gösteren fizik tedavi, ortalama birkaç hafta sürer. Ancak devamında, fizyoterapistin yönlendirdiği egzersizlerin, hamilelik boyunca belirli dönemlerde revize edilerek, anne adayları tarafından devam ettirilmesi gerekir. Fizik tedavi, seans şeklinde olabileceği gibi, düşünülen tedaviye bağlı olarak egzersizler ve ağrı şiddeti takibi şeklinde de yapılabilir. Ayrıca, pilates ve yoga gibi sporlarla yapıldığında, pelvik bölgedeki kasların güçlenmesi ve esneklik kazanmasını sağladığı için doğumu kolaylaştırıcı etki taşır. Hamilelik döneminde yapılan fizyoterapi kadınların vücutlarını hazırlanmalarına yardımcı olur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

There are many discomfort for expectant mothers during pregnancy. As the baby develops day by day, it gives more weight to the mother. The great change experienced by the expectant mother causes many ailments. One of the most obvious problems experienced during pregnancy is back pain. Almost every expectant mother complains of low back pain. Causes of low back pain and how it goes are among the most curious questions. The question of what causes low back pain with herbal solution during pregnancy attracts a lot of attention.

 

 When Does Low Back Pain Begin During Pregnancy, Why Does It Happen?

 

 Low back pain when pregnant usually begins in the fourth month of the gestational period. As the baby develops, weight gain and back pain continue until birth. As the uterus expands, the abdominal organs shift, so the center of gravity of the body shifts. When the problem of carrying the growing abdomen is added to this, waist and back pains occur as a result.

 

 Is It Good For Back Pain During Pregnancy?

 

 The answer to the question of whether low back pain is normal during pregnancy is a normal situation. There are many factors that cause low back pain during pregnancy. Weight, hormonal changes, stress, posture disorder are among the causes of low back pain during pregnancy. The answer to the question of what is good for low back pain during pregnancy is exercise. Exercise movements improve the back muscles. The pregnant mother's attention to the way she sits, taking a warm bath are among the things that are good for low back pain.

 

 How Does Waist Pain Pass During Pregnancy?

 

 In response to the question of what to do to relieve low back pain, regular stretching of 15 to 20 minutes every day helps to significantly reduce back pain complaints during the day. Massaging the lumbar region to relieve low back pain can alleviate the pain of the expectant mother. Hot towels or cold applications can help reduce back pain. It is very useful to create a regular sleep pattern.

 

 Adequate vitamin D and calcium should be taken and calcium-containing foods should be eaten. Care should be taken not to stand still for a long time and frequent walking should be done. In order to reduce the tension and strain on the muscles, it should be tried to maintain the proper posture of the body. It is necessary to rest frequently during the day. Changing the way of sitting frequently while sitting and using a pillow while sitting on a chair will be useful to relieve back pain.

Gebelik ve Sırt Ağrısı

Gebelik, vücut için olağanüstü bir dönemdir, bu dönemde vücutta pek çok ve hızlı gelişen değişiklik yaşanır. Kilo artar, beslenme, hareket, oturma ve hatta uyku pozisyonu alışkanlığı dahi değişir. Gebelik haftalarının ilerlemesi ile birlikte bebek anne karnında kendisine daha geniş şekilde yer açmaya çabalar. Vücuttaki organların konumlarında sıkışıklık gelişir, omurga sisteminin taşıdığı yük ağırlaşır. Tek sorun yükün ağırlaşması değil, aynı şekilde yeni ortaya çıkan yükün, omurganın dengesini bozacak bir noktada, omurganın ön ve alt kısmında bulunmasıdır. Sonuçta anne adayı sırt ve bel ağrıları ile karşı karşıya kalabilir.

Bu yazımızda gebelikte yaşanan sırt ve bel ağrılarının sebepleri ve buna bağlı olarak anne adayların en çok merak ettiği sorular için cevapları derledik.

Hamilelikte sırt ağrısı olumsuz bir belirti midir?

Hamilelik başladıktan sonra bel ağrısının meydana gelmesi gayet normaldir. Vücudumuzda bulunan bağlar gebelik döneminde daha yumuşak hale gelir ve vücudumuz doğum için hazırlanır. Bu durumda bel ve pelvis bölgesinde eklemler zorlandığı içi bel ve sırt ağrıları meydana gelir. Bel ve sırt ağrısı, gebelik döneminde olağan görülen bir durumdur, bir hastalık belirtisi değildir.

Gebelikte meydana gelen bel ve sırt ağrıları gebelik öncesinde de mevcut ise gebeliğin başlamasıyla beraber bu ağrılarda artış meydana gelebilir. Gebelik sürecinde bel ve sırt ağrısı anne adaylarını panik ve stres durumuna sokabilir ancak belirttiğimiz gibi özellikle gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bu ağrılar oldukça normaldir ve neredeyse üm gebeliklerde görülebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Gebelik başladıktan sonra bebeğin büyümesinin sırt ağrısına etkisi nedir?

Gebeliğin 5 ila 7 aylarında, bebeğin büyümesi ile birlikte ağrılarda artış olması normaldir.

Anne karnındaki bebeğin büyümesi gebeliğin ilk aylarına nazaran ağrıların şiddetlenmesine, hareketlerde kısıtlamalar olmasına sebep olur.

Gebelikte sırt ağrısı, cinsiyeti gösteren bir işaret olabilir mi?

Gebelikte oluşan sırt ağrıları ile cinsiyet arasında bir bağ bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti ne olursa olsun anne adayında oluşan sırt ağrıları annenin vücut yapısı, rahim ve iç karın yapısındaki genişleme, gebelik sürecinde annenin kilo alımı ve bebeğin kilo alımının gerçekleşmesiyle yaşanan vücuttaki değişimlere bağlı olarak görülmektedir.

Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde oluşan, tehlike arz edebileceği düşünülen ve müdahale edilmesini gerektirebilecek sebepleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Bel ve sırt bölgesi de dahil olmak üzere anne adayında ağrıyla beraber bulantı ve buna bağlı kusma, lekelenme ya da şiddetli kanama, normal vücut ısısından yüksek ateş ve titreme ile beraber görülüyorsa,
  • Ağrı, istirahate ve doktorun yapılması gerekenler konusundaki yönlendirmelerinin uygulanmasına rağmen kesilmiyor ve devam ediyorsa,
  • Ağrı kişinin günlük hareketlerinde yürümek, konuşmak ya da soluk almakta zorluk yaratıyorsa,
  • Yukarıda saydığımız belirtilerin beraberinde idrar yaparken yanma, kesik kesik idrar yapma, idrar renginde koyulaşma veya idrarda kan görülüyorsa.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrıları

Yukarıdaki durumlardan biri ya da birkaçının birlikte görülmesi halinde, vakit geçirmeden doktorunuza danışmanız önerilir.

Gebeliğin ilk haftalarında sırt ağrısı olur mu?

Gebelik döneminin ilk 3 ayında henüz bebek oluşum sürecinde olduğu ve anneye baskı yaratacak bir ağırlık ve genişlemeye sebep olmayacağından, bel ve sırt ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda vardır. Gebelerin ilk 3 ay içerisinde yaşadığı sırt ağrısının gebelik dönemi ile bir bağlantısı olmayabilir ve farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ayrıca bu ağrılar gebelik öncesi süreçten geliyor ya da kişinin yaşam şekli, çalışma hayatı ve hareketlerinden de kaynaklanıyor olabileceğinden gebelikte doğrudan bir bağlantı kurulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Gebeliğin ilk günlerinde sırt ağrısı olur mu?

Gebelik başladıktan sonra meydana gelen sırt ve bel ağrılarında pek çok değişik faktörün rolü olabilmektedir. Bazı  gebeliklerde gebelik sürecinin başlaması ile sırt ve bel ağrıları meydana gelebilmektedir.

Bu durum daha çok ideal vücut ağırlığından daha fazla kiloya sahip durumda iken gebe kalan kadınlarda görülebilmektedir. Kişinin fazla kilolara sahip olması, günlük rutin alışkanlıkları, yaşam şartları bel ve sırt ağrılarına gebelik öncesi dönemde de sebebiyet vermiş ise, bu durum gebelik sürecinde de devam ediyor olabilir. Bu durum ağrılı ve zor bir gebelik sürecinin habercisi olabilir.

Bel Ağrısı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte hangi ağrılar normal ağrılar olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde en sık karşılaşılan ağrı şikayetleri, bel bölgesi veya leğen kemiği çevresinde meydana gelen, kas ve eklemlerin gevşemesi veya gerilimine bağlı olarak gelişen ağrılardır.

Bu süreçte meydana gelen sırt ve bel ağrıları hormonal, damarsal veya diğer nedenlerden kaynaklı oluşan ağrılardır. Eğer anne adayında gebelik öncesi bu şikayetler yok ise, gebelik süreci sağlıklı ise ve gebeliğinin ilerleyen aylarında ise bu ağrıların vücut ağırlığının değişmesi ve bebeğin ağırlığını artması kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte karın ağrısı tehlike işareti midir?

Hamilelik sürecinde karın ağrıları kramp, ateş, kusma, ishal, kanamalar ve rahim kısmında kasılmalar ile birlikte ise derhal doktorunuza gitmekte fayda vardır. Hafif belirtiler gösteren karın ağrıları ciddi bir tehlike arz etmese de ağrı kronik bir hal almış ve aralıksız devam ediyorsa doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Aynı şekilde gebelik sürecindeki beslenme de hamilelikte yaşanabilecek karın ağrılarının bir nedeni olabileceğinden gebelik sürecinde beslenme programına ve alınan gıdalara da özen gösterilmelidir.

Hamilelikte yan ağrısı neden olur?

Hamilelik sürecinde rahimde gelişen büyüme, özellikle yatakta dönerken ya da ani hareketlerde bacak arasında rahime doğru ağrının artması kişinin hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir. Bu tarz ağrılar, vücut hareketlerine bağlı olarak da gelişebilir ve gebelikte gerek oturma gerek yatma pozisyonlarına dikkat edilmezse krampların artmasına sebebiyet vermekle beraber şiddetli ağrılara da yol açmaktadır. Bu ağrıların önüne geçebilmek için hamilelikte rahat edilebilecek ve bebeği de sıkıştırmayacak şekilde uyku, uzanma ve oturma pozisyonları belirlenmeli ve keskin hareketlerden kaçınılmalıdır.

Bel ağrısı gebelikte düşük yapar mı?

İlk 3 ayda  oluşan bel ve sırt ağrıları genellikle masum nedenlere bağlıdır. Hormonlar ve rahimin bebeğin büyümesine bağlı genişlemesi, annenin iç organlarının bu yeni duruma göre konum alması başlıca ağrı nedenidir.

Gebelik sürecindeki kadınlarda her ağrıda olduğu gibi, bel ağrısında da ilk akla gelen düşük tehlikesidir ve buna bağlı olarak kaygı ve bir stres hali başlayabilir.

Hamileliğin rutin sürecine bağlı olarak yaşanan bel ağrıları dışında, şiddetli bel ağrısı, kasık ağrısı ve kanama görülüyorsa,  bu belirtiler tehlikeli bir durumun habercisi olabilir ve gebeliğin sonlanmasına sebebiyet verebilir.

Doğuma yakın sırt ağrısı olur mu?

Gebelik dönemi boyunca hafif sırt ağrıları görülebilir. Kısa süreli dinlenme ile geçen bu ağrılar gebelik sürecinde görülen olağan, hafif şiddetli ağrılardır. Ancak gebeliğin son dönemlerinde, doğum tarihi olarak tahmin edilen son günlerde sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine yayılan ağrıların aralıkları da oldukça kısalmaktadır ve bu ağrı sıklaşması da doğumun başladığının habercisi olabilir.

Sırt ağrısı erken doğum belirtisi mi?

Gebelik süresince sırt ve bel ağrıları devamlı olabilir ya da dönem dönem gelip gidebilir. Ağrıların ortaya çıktığı pozisyonlarda değişiklik yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Kısa süreli rahatlamalar ağrıların ve kasılmaların tamamen geçeceği anlamına gelmemekle birlikte, rutin olarak hamile yogası ve pilates yaparak vücudunuzda meydana gelen ağrıların ve kasılmaların hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi, her sırt ağrısı erken doğumun habercisi değildir. Rutin olarak hafif şiddetlerde görülen sırt ağrıları yorgunluk, yatma şekli ve oturma şeklinden kaynaklanabildiği gibi, gebeliğin ilerlemesine ve kilo artışına bağlı olarak da görülebilir. Ağrı şiddeti nisbeten hafiftir ve dinlenme ile giderilebilir.

Ancak sırttan karna doğru kasılmalarla gelen ve ağrı aralıkları kısa olan ağrılar, planlanan doğum zamanı gelmemiş olsa bile erken doğumun habercisi sayılabilir. Belirttiğimiz bu örneği eğer sık yaşıyorsanız öncelikle doktorunuzdan bu anlarda ne yapmanız gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz. Ancak doktorunuzun yönergelerini uygulamanıza rağmen ağrı şiddeti azalmıyorsa, erken doğum söz konusu olabileceğinden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hamile Yogası ve Pilates

Dilerseniz biraz da hamilelik sürecinde yapmanız gereken pilates ve yogadan bahsetelim.

Pilates, kaslarımızın daha güçlü olmasında yardımcı olur, yoga ise ruhumuza, iç dünyamıza iyi gelir.

Ruh sağlığınız, vücudunuzda bulunan kaslarınızın gevşemesini sağlar. Kaslarınızın rahatlaması, ağrısız ve krampsız bir gebelik süreci geçirmek, elbette ruhunuzu da rahatlatacaktır. Tüm bu sebeplerden ötürü gebelik sürecinde hem kaslarınızı rahatlatmak için gebeliğe uygun pilates gibi aktivitelerle ilgilenmeli; hem de stresten uzak kalmak için yoga gibi zihni temizlemeye yönelik aktivitelerde bulunmalısınız. Sadece gebelik sürecinde değil, normal yaşantınızda da stres seviyesi azaldıkça vücutta görülen rahatsızlıklar için belirtiler de azalma göstermektedir. Çoğu zaman yaşanan bir ağrı hissinin sebebi, zor bir gün geçirmeniz olabilir.

Pilates özellikle yoğun ve şiddetli ağrılar, kasılmalar ve kramplar yaşayan gebeler için ideal bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde yapılan pilates normal süreçte yapılan pilatesten farklıdır ve bu sebeple dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamilelik sürecine özel hazırlanmış bir pilates programı uygulamaktır.

Hamilelik pilatesini rutin ve düzenli gerçekleştiren gebelerde aşağıdaki faydalar görülür:

  • Kasılmaların ve krampların hafiflemesi
  • Bel ve sırt ağrılarının azalması
  • Her geçen gün ağırlaşan ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir durumla karşı karşıya kalan vücudun daha hafif ve güçlü hissedilmesi
  • Bebeğinizin vücudumuza yarattığı basıncın azalması
  • Bacak kaslarının güçlenmesini ve doğumun kolaylaşması

Bunların dışında yaşam kalitenizi yükseltmesi ile birlikte daha enerjik olmanıza, kaygılarınızın ve kafa karışıklığına sebep olacak durumlarla karşı karşıya kaldığınızda daha sağlıklı karar vermenize büyük katkı sağlayacaktır.

Gebelikte omurgaya, leğen kemiğinin bulunduğu pelvis bölgesine  ve kuyruk sokumuna aşırı yük binmektedir. Gebeliğin 20. haftasından sonra bu yükün oldukça artmasıyla birlikte duruş pozisyonunda  kendiliğinden öne doğru eğilmeye başlar ve  bu durum da sinir sıkışmalarına neden olabilir. Sırt ağrılarının artabilir ve daha belirgin hale gelebilir.

Özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde, kemiklerde yumuşama ve kırılmalar görülebilir.

Gebelik döneminde sırt ve bel ağrılarını önlemek için neler yapılabilir?

Öncelikle gebelik sürecinin vücutta pek çok değişimi beraberinde getirdiği bilinmelidir. Elbette ki vücutta pek çok değişim olur ve kişi normalde yaptığı günlük işlerini yaparken zorlanabilir ve daha çok yorulabilir. Tüm bunlarla birlikte gebelik sürecini sağlıklı geçirebilmek adına beslenme, uyku ve yaşam tarzı dengelenmelidir. 

Düzenli uyku ve sağlıklı bir beslenme programı halsizliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Sırt ve bel ağrılarını önlemek için de gebelik sürecinde uygun bir oturma ve uzanma pozisyonu tercih edilmelidir. Gerekirse gebelikte kullanılabilen uyku yastıklarından destek alınabilir. Yine bu süreçte rahat kıyafetler tercih edilmeli ve bel  ağrısını önlemek için topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır