ellerimde uyuşma neden olur / El Uyuşması Nedir? | NPİSTANBUL

Ellerimde Uyuşma Neden Olur

ellerimde uyuşma neden olur

Çevremizde çok sık duyarız. “Ellerim uyuşuyor” sözünü.. Uyuşukluk kimi zaman uzun sürer, kimi zaman ise kısa.. Ama nedense el uyuşması fazla ciddiye alınmaz. Oysa uyuşmanın birçok önemli nedeni olabiliyor. İşte el uyuşmasının en önemli nedenleri: 

1-BOYUN DÜZLEŞMESİ: (%70)

Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide başağrısı, başdönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşmonash.pw gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin veya tamamlayıcı tıp tedavisinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de monash.pw gerginliği tedavi edilmezse başağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

2-KARPAL TÜNEL SENDROMU: (%10)

Koldan gelen bir sinir ve kas bağları el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala Karpal Tünel adı verilir, karpal tünelin içinden geçen sinir ise Median Sinir olarak adlandırılır. Karpal tünel sadece median sinir ve kas bağlarının sığabileceği kadar bir genişliğe sahiptir. Kanal içinde yer kaplayan herhangi bir oluşum ya da şişlik içindeki dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma sinirin uyardığı bölgelerde uyuşma ve keçeleşme şikayetleri ile kendini belli eder. Median sinirin karpal tünelde sıkışması ile ortaya çıkan bu tablo Karpal Tünel Sendromu olarak adlandırılır. Karpal tünel sendromu varlığında değişik tedavi alternatifleri mevcuttur. Bandaj bunlar arasında en sık kullanılan yöntemdir. Parmaklar, el ve bileğin doğal pozisyonlarında hareketinin engellenerek dinlendirilmesi karpal tüneldeki basıncı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bandaj ile ağrının azalmadığı durumlarda bilek içine küçük dozda kortizon ya da lokal anestezik enjeksiyonu yapılabilir. Ağrıyı ve enflamasyonu gidermek amacıyla çeşitli steroid olmayan antienflamatuar ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Hamile kadınlarda bu ilaçlar mutlaka hamileliği takip eden doktorun önerisi ile kullanılmalıdır. Israrcı olgularda küçük bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirmeyen, ayaktan yapılan bir müdahaledir. El ayasında bileğe yakın bir alandan yapılan küçük bir kesi ile sıkışmaya neden olan bağ dokusu rahatlatılır. İşlem sonrası hasta hafta içinde tamamen normale döner. 

3-ULNAR OLUK SENDROMU: (%5)

El önkol kemikleri olan radius-ulna ile bilek eklemini ve birbirleriyle eklem yapan 2 sıra halinde 8 kemikten oluşan küçük karpal kemikler, 5 tarak kemiği, 14 parmak kemiğinden oluşur. Median, radial sinir ve ulnar sinir eldeki ana sinirlerdir. El hareketlerinin büyük kısmı önkolda bulunan ve tendonları ele uzanan adaleler aracılığı ile olur. Eğer 4. ve 5. parmaklarımızda uyuşukluk hissediyorsak ve dirseğimizden başlayan bir ağrı varsa ulnar sinir basısından şüphelenmek gerekir. Teşhis EMG ile konur. Eğer ileri safhadaysa cerrahi müdahale gerekir.

4-BOYUN TUTULMASI, KAS SPAZMI:  (%5)

Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm ve tutulma çözülmektedir. “Miyofasial ağrı, Fibromiyalji , Fibrosit ve Miyozit” diye de adlandırılan uzun süreli kas ağrısında, kas içersinde ağrıyı tetikleyen noktalar ve elle de hissedilebilen düğmecikler mevcuttur.

5-BOYUN FITIĞI: (%5)

Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir. Eğer omur iliğe doğru bası olur ise yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik ve idrar şikayetleri de görülebilmektedir. Konservatif tedaviye rağmen şikayetler geçmiyor, ciddi omurilik ve sinir basısı var ise; o zaman tedavi cerrahidir. 6-HİPOTİROİDİ: (%1)

Tiroit hormonlarının kanda çok az bulunması durumuna hipotiroidi veya hipotiroidism denir. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülümonash.pwroidide şikayet ve belirtiler: Yorgunluk hissi, Uyuşukluk, Uyku hali, Konsantrasyon bozukluğu, Sersemlik hissi, Depresyon , Ciltte kuruluk,  Saç dökülmesi, Kuru ve kırık saç, Kabızlık, Kilo alma, Kilo vermede zorluk, göz kapaklarında şişme, Balmumu renginde yüz, Terlemede azalma,  Boğuk ses, Üşüme, İştah azalması, Eklem ağrısı, Ellerde uyuşma hissi, Hareketlerde azalma,  Konuşmada yavaşlama, Nabız sayısında düşme, Bacaklarda şişme, Reflekslerde azalma,  Tırnaklarda kolay kırılma, Kas krampları, Guatr, Tansiyon yüksekliği,  Kolesterol seviyesinde yükselme, Aybaşı halinin bozulması, Düşük yapma, Çocuk yapamama, Sekste azalma,  Çocuklarda boy kısalığı. Hipotiroidide en sık görülen bulgular yorgunluk, halsizlik aşırı uykuya meyil, saç dökülmesi ve üşüme hissidir. Bazen hasta hafıza kaybının farkına varmayabilir, arkadaşları tarafından bu yüzden uyarılabilir. Orta derecede kilo alma olur ve zayıflamakta güçlük çekilebilir. Aşırı şişmanlığa hiçbir zaman neden olmaz. 

7-DİYABET: (%1)

Sürekli yüksek değerlerde seyreden şeker hastalığı da ellerde uyuşmaya sebep olabilir. 

8-DİĞER: (%3)

Romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları, multipl skleroz, beyin tümörleri, beyin damar tıkanmaları, kol damarlarındaki tıkanıklıklar v.s.

Ellerde uyuşma varsa ilk yapılması gereken öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına  başvurmaktır. 

 

ELDE UYUŞMA NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Elde Uyuşma

Bir veya iki eldeki uyuşma, elinizde veya parmaklarınızda his kaybını tanımlar. Çoğu zaman, ellerde uyuşma, karıncalanma veya karıncalanma gibi diğer değişikliklerle birlikte hissedilebilir. Kolunuz, eliniz veya parmaklarınız güçsüz veya zayıf hissedebilir.

Uyuşma bir elde tek bir sinir boyunca olabileceği gibi iki elde de simetrik olarak meydana gelebilir.

Elde Uyuşma Neden Olur?

El uyuşması, kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin veya bu sinir dalının hasar görmesi, tahriş olması veya sıkışmasından kaynaklanabilir.

Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar da el uyuşmasına neden olabilir, ancak diyabette benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda ortaya çıkar.

Nadiren uyuşma, beyninizdeki veya omuriliğinizdeki problemlerden kaynaklanabilir, ancak bu gibi durumlarda kol, el zayıflığı veya fonksiyon kaybı da meydana gelebilir. Tek başına uyuşma, genellikle felç veya tümör gibi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bozukluklarla ilişkili değildir.

Doktorunuz, uyuşmanın nedenini teşhis etmek için belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyacaktır. Uygun tedaviye başlamadan önce nedeni doğrulamak için çeşitli testler gerekebilir.

Bir veya iki elinizde uyuşmanın olası nedenleri arasında şunlar vardır:

Beyin ve sinir sistemi problemleri

  • Servikal spondiloz
  • Guillain-Barre sendromu
  • Sinir sisteminin paraneoplastik sendromları
  • Periferik nöropati
  • Omurilik yaralanması
  • Felç

Travma veya aşırı kullanım yaralanmaları

  • Brakiyal pleksus yaralanması
  • Karpal tünel sendromu
  • Kübital tünel sendromu
  • Donma

Kronik problemler

  • Aşırı alkol kullanımı
  • Amiloidoz
  • Şeker hastalığı
  • Multipl skleroz
  • Raynaud hastalığı
  • Sjögren sendromu

Bulaşıcı hastalıklar

Tedavi yan etkileri

  • Kemoterapi veya HIV ilaçlarının yan etkileri

Diğer nedenler

  • Ganglion kisti
  • Vaskülit
  • B vitamini eksikliği

Ne zaman doktora görünmeli?

El uyuşmasının nedenini belirlemek önemlidir. Uyuşma devam ederse veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılırsa, değerlendirme için doktorunuza danışın.

Elinizdeki uyuşmanın tedavisi uyuşmanın altında yatan nedene bağlıdır.

Aşağıdaki durumlarda 'yi arayın veya acil tıbbi yardım alın:

Aniden başlayan uyuşmaya özellikle güçsüzlük veya felç, kafa karışıklığı, konuşma güçlüğü, baş dönmesi veya ani, şiddetli baş ağrısı eşlik ediyorsa.

Aşağıdaki el uyuşması durumlarında hastaneden randevu alın:

  • Yavaş yavaş başlayan veya zamanla kötüleşen uyuşma
  • Vücudunuzun diğer bölgelerine yayılan uyuşma
  • Vücudunuzun her iki tarafını da etkileyen uyuşma
  • Belirli görev veya faaliyetler, özellikle tekrarlayan hareketler sonrası uyuşma
  • Parmak gibi elin yalnızca bir kısmını etkileyen uyuşma

Elde Uyuşma Neden Olur? Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

 

Ellerde Uyuşma ve Hissizlik Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Günlük hayatta birçok işi ellerimizle yapıyoruz. Bu nedenle ellerimizde ilgili yaşadığımız sorunlar yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. El parmaklarında uyuşma ve his kaybı çok sık rastlanan bir şikayettir. Eğer bu durum yeterince önemsenmez ve bir uzmana danışmakta geç kalınırsa hastalık ilerlemekte ve tedavi güçleşmektedir. Peki, ellerde yaşanan uyuşma ve hissizliğin en sık rastlanılan sebepleri nelerdir? Elde Uyuşma hakkında bilinmesi gerekenleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Elif Aydın anlattı…

 

Karpal Tünel Sendromu (El Bileğinde Sinir Sıkışması)

Median sinir adı verilen ve özellikle elin ilk 3 parmağının duyusunu alan sinirin el bileğinde sıkışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerin ellerinde ilk 3 parmakta uyuşma ve hissizlik özellikle geceleri belirginleşir ve çoğu zaman kişiyi uykusundan uyandırır. İlerleyen vakalarda ellerde güç kaybı da tabloya eklenir. Bayanlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülür. El bileklerinin aşırı yorulduğu mesleklerde çalışanlar (örneğin fazla bilgisayar kullanmak zorunda kalınan sekreterlik, katiplik gibi mesleklerde,), çok elişi yapan bayanlar, gebeler, romatizmal hastalığı veya diyabeti olanlar risk altındadır. Bu hastalığın tanısı elektromiyografi (EMG) denilen bir test ile kolayca konulabilir. Erken evrelerde yakalandığında tedavisi mümkün olmakla birlikte doktora başvurmakta geç kalanlarda tedavi ancak cerrahi olarak mümkün olabilmektedir.

 

Boyunda Düzleşme veya Boyun Fıtığı

Omurlarda kireçlenme veya boyunda fıtık durumunda da kolda ve elde his kaybı, ağrı, uyuşma görülür. 65 yaş üzerindeki kişilerin çoğunda kireçlenme mevcuttur. Ellerde uyuşmanın yanı sıra boyunda tutukluluk, hareket kaybı ve kola yayılan ağrı, güç kaybı şeklinde belirtiler de görülebilir.

 

Diyabet  (Şeker Hastalığı )

Yüksek seyreden kan şekeri vücudumuzdaki sinirlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu duruma “diyabetik nöropati” ismi verilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmanın yanı sıra his kaybı ve kuvvetsizlik de tabloya eşlik edebilir. Diyabetik nöropatinin kesin bir tedavisi olmasa da kan şekerinin normal düzeylere düşürülmesi sinir hasarını yavaşlatacaktır. Bunun dışında hastanın yaşadığı uyuşma, ağrı, yanma tarzındaki şikayetler için kullanabileceği ilaçlar da hekim tarafından düzenlenebilir.

 

B Vitamini Eksikliği

Özellikle B1, B6 ve B12 vitaminleri sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli vitaminlerdir. Beslenme düzeni bozuk kişilerde (özellikle et tüketmeyen kişilerde)

B vitamini eksikliğine bağlı birtakım şikayetler gelişebilir. Ellerde uyuşma karıncalanma, unutkanlık, sık sık hasta olma, sürekli yorgunluk hissi ve tırnaklarda kırılma en sık rastlanan bulgulardır. Bazen bu hastalarda B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir.

 

Kübital Tünel Sendromu  (Dirsekte Sinir Sıkışması)  

Ulnar sinir adı verilen sinirin dirseğin iç kısmından geçerken sıkışması sonucu görülen hastalıktır. Özellikle elin son 2 parmağında uyuşma ile kendini gösterir. Çok fazla telefonla konuşanlarda, dirseğini masaya dayayarak çalışanlarda sık görülür. Tanısı EMG ile konur. Erken tanı konulan vakalarda tedavi kolay yapılabilmekle birlikte ilerlemiş vakalarda çoğu zaman cerrahi müdahale gerekmektedir.

Ellerde uyuşmanın başka bir çok sebebi olabilir. Örneğin ellerde uyuşma kemoterapi ve migren ataklarına eşlik edebileceği gibi felç ve kalp hastalıkları gibi ciddi bir sorunun ön habercisi olabilir. Hem altta yatan önemli bir hastalığı atlamamak hem de sinir sıkışması gibi erken tanı konulan durumlarda tedavisi daha kolay hastalıkların yakalanabilmesi için ellerde uyuşma halinde mutlaka bir uzmana danışmak gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırmak önemlidir.

Ellerinizde Ağri ve Uyuşma Varsa…

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi ( Nöroşirurji )

Gün içerisinde ellerinizde uyuşma, ağrı ve parmaklarınızda karıncalanma hissediyorsanız bu durum, karpal tünel sendromu yani el bilek kanalı hastalığına işaret edebilir. Artık hayatın önemli birer parçası olan akıllı telefon, tablet ve klavyeler karpal tünel sendromunun son yıllarda en sık görülen tetikleyicileridir. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü uzmanları, karpal tünel sendromu hakkında bilgi verdi.

El sinirlerinde aşırı kullanıma bağlı bozulmalar meydana gelebilir

“Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir bant şeklinde yapı ile örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların hissetmesini ve bazı hareketlerin yapılabilmesini sağlar. Karpal kanal sendromu; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el bilek hastalığını oluşturur.

Dokunmatik ekranda uzun süre sayfa çevirmeyin

Önceki yıllarda genellikle daktilo kullananlarda ortaya çıkan bu rahatsızlığa, teknolojinin gelişmesiyle daha sık olarak rastlanmaktadır. Gün içinde parmaklarda uyuşma, elektriklenme hissi, uzun süre elde bir nesne tutulduğunda gücün azalması hastalığın belirtileri arasındadır. Özellikle geceleri ellerde sanki üzerine yatmış gibi uyuşukluk ve ağrıyla uyanmalar başlamışsa ve elleri sarkıtarak veya sallayarak rahatlatma ihtiyacı oluyorsa büyük ihtimalle hastalık ilerlemiştir. Klavyeler veya dokunmatik telefonları kullanırken sürekli yapılan sayfa çevirme hareketleri, fotoğrafları yakınlaştırıp uzaklaştırmak, tıklama ile yapılan işlemler el bileğinde sıkışmaya neden olmaktadır.

Obezite ve diyabet hastaları da dikkat etmeli

Bunun dışında aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullanımı, enstrüman çalan kişiler, ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir. Bunların dışında obezite, tiroid, diyabet, eklem iltihabı ve gut hastalarında ve hamilelerde sık görülmektedir.

Sıkışıklık hafifse fizik tedavi, şiddetliyse cerrahi işlem

Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından yaşanılan ağrının şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Teşhiste EMG testi gerekebilmektedir. Eğer sıkışmanın hafif düzeyde olduğu tespit edilirse, bir takım koruyucu yöntemlerle, ele takılan bandajlarla ve fizik tedavi hekimlerinin uyguladığı fizyoterapi tedavileriyle yaşanılan ağrı, hayatı zorlaştırmayacak düzeye indirgenebilmektedir. Fakat sıkışıklık şiddetliyse ve uygulanan diğer yöntemler ağrının dinmesine fayda sağlamadıysa, zaman kaybetmeden cerrahi müdahaleye başvurulmasında fayda vardır. Gelişen cerrahi yöntemlerle, lokal anestezi ile elin iç yüzünden 1,5 – 2 cm’lik kesi ile gerçekleştirilen ameliyat sayesinde hasta bileğindeki sıkışıklıktan kurtulup, aynı gün taburcu olabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır