denizden doğalgaz nasıl çıkarılır / Karadeniz gazı nasıl çıkarılıp taşınacak? İşte detaylar - Ekonomi Haberleri EKONOMİ

Denizden Doğalgaz Nasıl Çıkarılır

denizden doğalgaz nasıl çıkarılır

Doğal gaz nedir, sondajı nasıl yapılır, arama gemileri ne şekilde çalışır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü açıkladığı "müjde" ile Karadeniz'de milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu duyurdu.

Rezervi "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi" olarak nitelendiren Erdoğan, buradan çıkarılan gazın yılında kullanıma sunulacağını ifade etti.

Ancak söz konusu kaynakların kullanılabilmesi için keşfedilmesinin ardından sondaj ve teknik yöntemler kullanılarak gazın çıkarılması gerekiyor.

Sondaj nedir?

En basit tanımıyla Sondaj; Dünya yüzeyinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen isimdir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir.

Doğal gaz nedir?

Doğal gaz, daha küçük miktarlarda diğer hidrokarbonlar içeren esas olarak metandır (CH4). Doğal gaz, rezervuar adı verilen yeraltı kayalarında bulunur. Kayaların içinde su, doğal gaz veya petrol tutmalarına izin veren küçük boşluklar (gözenekler olarak adlandırılır) vardır. Doğal gaz, geçirimsiz kaya (caprock) tarafından yer altında tutulur ve çıkarılıncaya kadar orada kalır.

Doğal gaz rezervi nasıl bulunur?

Her tür enerji sondajı gibi, doğal gaz sondajı da Dünya yüzeyinin derinliklerinde bir doğal gaz birikintisi bulunduğunda başlar. Bu yatakları bulmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Bir bölgenin yüzey jeolojisine, sismik enerjiye (enerjinin Dünya'nın içinden yüzeyine nasıl hareket ettiği) ve hatta yer altı kaya oluşumlarının manyetik özelliklerine bakılır. Muhtemel bir doğal gaz deposu tespit edildiğinde, ona ulaşmak için sondaj yapılır.

Doğal gaz nasıl çıkarılır?

Bir doğal gaz kuyusu, su kuyusuna hiç benzemez (yerde bir delik açarsınız ve su onu doldurur). Doğal gaz, yeraltı kayasının içinde bulunma eğilimindedir. Gazı serbest bırakmak için kaya kırılmalıdır. Ve eğer yanlış bir şekilde ortaya çıkarılırsa, etrafını saran yeraltı suyu kaynağını kirletebilir. Bir delik açtıktan sonra mümkün olan en fazla gazı elde etmek için, gazı içeride tutacak malzemelerde deliği doldururlar. Daha sonra, kuyuya elektrik yükleri göndererek etrafındaki kayayı etkilerler. Yükler kapatıldıktan sonra, kuyuya yüksek basınç bir sıvı kırma çözeltisi gönderilir. Bu çözelti, doğal gazı serbest bırakarak kayaları kırar. Gaz, kırma çözeltisinden hafif olduğu için kuyusunun tepesine yükselir. Hacmini küçültmek ve daha kolay taşımak için sıvılaştırılarak taşınır.

Sondaj gemileri nasıl çalışır?

Sondaj alanı belirlendikten sonra ilk kuyuyu kazmak için mobil bir açık deniz sondaj ünitesi (MODU) kullanılır. Bazı birimler üretim teçhizatına dönüştürülür, yani petrol ve doğal gaz için sondajdan, bulunduktan sonra petrolü ve doğal gazı yakalamaya geçerler.

Dört ana MODU türü vardır:

1- Bir dalgıç MODU genellikle deniz tabanından yaklaşık 30 ila 35 fit (9,1 ila 10,7 metre) derinlikte duran bir mavnadan oluşur. Mavnanın güvertesinde, su seviyesinin üzerinde uzanan çelik direkler vardır. Çelik direklerin üzerinde bir delme platformu bulunur. Bu donanımlar tipik olarak sakin suya sahip bölgelerde kullanılır.

2- Bir jackup, yüzen bir mavnanın üzerine oturan bir teçhizattır. Bir gemi mavnayı sondaj alanına çeker. Jackup, konumlandırıldığında bacaklarını deniz tabanına kadar uzatabilir. Bacaklar zemine girmeyecek şekilde yüklenmiştir. Her bir bacak sabitlendiğinde, jackup, platformun su seviyesinin üzerine çıkması için bacakları kilitlemeye devam eder. Bu, teçhizatı gelgit hareketlerinde ve dalgalardan korur. Jackup'lar fit ( metre) derinliğe kadar çalışabilir.

3- Sondaj gemileri, üst güvertede sondaj kulesi bulunan gemilerdir. Matkap, gövdedeki bir delikten geçer. Sondaj gemileri sondaj sahasına pilotluk yapabilir ve ardından sondaj kulesi petrol ve doğal gaz için sondaj yaparken sürüklenmeyi düzeltmek için çapa ve pervanelerin bir kombinasyonunu kullanabilir. Derin su koşullarından çalışabilirler.

4- Yarı dalgıçlar, devasa, batık dubaların üzerinde okyanus yüzeyinde yüzerler. Bazılarının kendi güçleriyle sondaj sahalarına gitmelerine izin veren tahrik sistemleri bulunurken, diğerleri onları doğru yere çekmek için ikinci bir gemiye ihtiyaç duyarlar. Bazıları sondaj kulelerinden üretim kulelerine dönüşebilir ve bu da petrol bulunduğunda yerini alacak ikinci bir teçhizatın gerekliliğini azaltabilir.

MODU'nun görevi, petrol ve doğal gaz birikintilerini bulmak için okyanus tabanına inmektir. Matkabın güverte altında ve suyun içinden geçen kısmına yükseltici denir. Yükseltici, sondaj sıvılarının zemin ile teçhizat arasından hareket etmesine izin verir. Yükselticinin içinden bir sondaj dizisini (kaynağı delmek için tasarlanmış bir dizi boru) indirilir.

Deniz tabanında patlama önleyici (BOP) bulunur. Patlama önleyici, bir patlama durumunda teçhizata giden boruyu kapatabilen bir çift hidrolik olarak çalışan kelepçeye sahiptir. Teçhizat delindikçe, sondaj dizisine daha fazla boru eklenir. Her boru bölümü yaklaşık 30 fit (9,1 metre) uzunluğundadır.

Kuyuyu stabilite etmek için, metal muhafazalar kullanılır. Bu muhafazalar kuyunun kendi içine çökmesini önlemeye yardımcı olur. Her kasa çimento duvarlarla kaplanmıştır. Kuyu derinleştikçe kasa daralır. Kuyunun derinliği arttıkça giderek daha küçük matkap uçları kullanılır.

MODU yağa çarptığında, bir üretim teçhizatı hazırlamak için kuyu kapatılır.

Üretim teçhizatı hazırlandıktan sonra petrol ve doğal gaz kuyu deliğinden yukarı doğru akar. Petrol ve doğal gazın tamamı tüketildiğinde kuyu kalıcı olarak kapatılır.

*Metalürji Mühendisi Yunus Emre Yetim

kaynağı değiştir]

Doğalgaz[değiştir kaynağı değiştir]

Doğalgazın kaynağından alınıp son kullanılacağı yere kadar taşınmasında kullanılan boru, birleştirme parçası ve ekipmanların tümüne birden doğalgaz tesisatı denir. Tesisatta hesaplamalar basınç kaybı ve hız faktörleri göz önüne alınarak tesisat elemanları ve boru çapları belirlenmektedir.

Doğalgaz patlama ve boğulma yönüyle insan hayatını tehdit eder. Bu iki tehdide karşı en büyük koruma, ocağın bulunduğu mahale açılan menfezdir. LPG patlamaları ise bilinenin aksine tüp patlamaları değildir. LPG tüpleri 27 bar basınca dayanıklı olarak üretilir, bu basıncın üstüne geçildiğinde emniyet sistemi otomatik olarak basınç dengelenene kadar içerideki gazı dışarı tahliye eder. Yangın veya kaçaklarda patlama nedeni tüp değil, kaçak gazın sıkışarak veya tutuşarak patlamasıdır.

İnsan sağlığına etkisi[değiştir süperkritik]](basınç/sıcaklık) koşullar altında bir alandan ilişkili olmayan gaz çıkarıldığında rezervuar basıncı düştüğünden, daha büyük molekül ağırlıklı bileşenler izotermik basınç düşürme üzerine kısmen yoğunlaşabilir - bu etkiye retrograd yoğunlaşma denilir. Bu şekilde oluşan sıvı, gaz rezervuarının gözenekleri boşaldıkça sıkışabilir. Bu problemle başa çıkmanın bir yöntemi, yer altı basıncını korumak ve kondensatların yeniden buharlaşmasına ve çıkarılmasına izin vermek için yoğuşmadan arındırılmış kuru gazı yeniden enjekte etmektir. Daha sıklıkla sıvı yüzeyde yoğuşur ve gaz santralinin görevlerinden biri de bu yoğuşmayı toplamaktır. Ortaya çıkan sıvı doğal gaz sıvısı (NGL) olarak adlandırılır ve ticari değeri vardır.

Dünya'da doğalgaz[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası