eksoz emisyon cezasi 2019 / Yaptırmayana 3 bin lira ceza! – Sözcü

Eksoz Emisyon Cezasi 2019

eksoz emisyon cezasi 2019

Hileyle egzoz muayenesini geçen araçlara ceza yağacak

'la birlikte Türkiye'nin dört bir yanında, pek çok farklı alanda çevre kirliliğinin önlenmesi harekatı başlayacak. Çevre kirliliğini önlemeye yönelik çarpıcı düzenlemeler içeren AK Parti teklifine göre araç sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren bir düzenlemeye imza atılacak. Karayolunda seyreden motorlu taşıtlar denetlenecek, egzoz muayenesi yaptırmayana TL, bu yolla çevreyi kirleten araç sahiplerine TL ceza uygulanacak.

Yayımlanan son resmi istatistiklere göre Türkiye'deki 22 milyon aracın, milyonu egzoz muayenesini yaptırmamış durumda. Dolayısıyla trafik ve çevre standartlarına aykırı yollarda dolaşıyor. Bu araçlara, muayene yaptırmadığı taktirde, üstelik bir de çevreyi kirletiyorlarsa, kesilecek olan toplam ceza tutarının boyutu milyar lirayı bulacak.

Testi hileyle geçiyorlar

Konuyla ilgili ceza düzenlemesini de içeren teklifte, önemli tespitlere de yer veriliyor. Buna göre, egzoz emisyon ölçümlerinde emisyon kontrol sistemi çalışmayan araçlar bu sistemleri ölçüm öncesinde düşük bedelle kiralamak suretiyle ölçümden geçmekte. Daha sonra bu sistemleri tekrar söküyorlar. 1 veya 2 yıllık ölçüm geçerliliği bulunan bu taşıtlar, ölçüm geçerlilik tarihine kadar yüksek emisyonlara sebebiyet vererek trafikte seyrediyor. Egzoz ölçümü yapanlar kontrolü geçemedikleri taktirde idari para cezası uygulanacak. yılıyla birlikte bu cezaların tutarı enflasyon güncellemesi sonrası daha da yükselecek.

Araç muayenesi randevulu egzoz testi randevusuz

- Araç muayanesi ve egzoz gazı emisyon ölçümünü 81 ildeki TÜVTÜRK araç muayene istasyonları yapıyor.

- Muayane için plaka ve ruhsat seri numarası ve ilgili şehri girdikten sonra internetten randevu alınabiliyor.

- Tüvtürk'ün sabit istasyonlarında randevusuz egzoz ölçümü yapılıyor.

- Egzoz için gerekli bu ölçüm yapılmazsa araç "ağır kusurlu" olarak görülüyor.

- Araç muayenesinden önce aracın trafik ve GOS kaçak geçicezası borç durumunu kontrol etmek gerekli. Borçlu araçlara muayene yapılmıyor.

- Ruhsat, trafik sigortası, LPG belgeleri araçla birlikte sunulmalı.

- İlk yardım çağrısı, üçgen reflektör, yangın söndrüme cihazı, stepne de araçta bulunmalı.

- Otomobil, minibüs için TL; otobüs, kamyondan TL; traktör ile motosikletten TL ücret alınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Çevre Danışmanlık, Çevre Danışmanlık Firmaları, Çevre Danışmanlığı, Çevre Danışmanlık Şirketleri, Aık Yönetimi, ÇED – Çevresel Etki Değerlendirmesi, Toprak Kirliliği Tespiti, Toprak Kirliliği, Kirli Toprak Temizlenmesi, Baca Gazı Filtre Sistemleri, Çevre Görevlisi Danışmanlığı, Çevre Mühendisliği, Çevresel Planlama, Çevresel Risk Analizi, Endüstriyel Atık Yönetimi, Endüstriyel Kazalar Risk Çalışmaları, Endüstriyel Kazalar, Toz Filtre Sistemleri, Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik, Madencilik Danışmanlığı

&#;da çevreyi kirletenlere uygulanacak cezalar belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılında çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezaları açıkladı. Orijinalinden farklı egzoz kullananlardan yurt dışından tehlikeli atık getirene ceza kesilecek. ÇED&#;e aykırı davranandan toprağa atık gömenlere eylemin niteliğine göre 6 milyon TL&#;ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Resmi Gazete&#;de yayınlanan tebliğe göre yeni yılda egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin tl ceza uygulanacak. Aracın standartlara aykırı emisyona sahip olması durumunda motorlu taşıt sahibine 2 bin TL ceza kesilecek. Aracın orijinalinde bulunan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresini sökerek taşıtı kullananlara bin TL, ‘Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi’ bulunan; ancak gerekli şartları kaybettiği halde ölçüme devam eden ya da kurallara aykırı ölçüm yapanlara 6 bin ceza kesilecek. Gerekli belgeler olmadan egzoz gazı ölçümü yapanlara 12 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere ise TL ceza kesilecek.

ÇED’E AYKIRI HER DAVRANIŞA 30 BİN TL CEZAÇevreyi Kirletenlere

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tâbi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara 72 bin , emisyon miktarları belirlenen sınırları aşan tesislere bin TL para cezası kesilecek.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için 30 bin 75 TL idari para cezası uygulanacak. ’da tesislerinde atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara bin TL para cezası kesilecek. Öte yandan standartlara aykırı şekilde fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için ruhsat sahiplerine 36 bin 95 idari para cezası verilecek.

‘TOPRAĞA ATIK GÖMENE 72 BİN TL CEZA’

Türkiye’nin egemenlik alanındaki denizlerde, bağlantılı sularda, tabii veya suni göller ve baraj gölleri ile akarsularda petrol ve petrol deşarjı yapan bin grostona kadar olan tankerlere de ceza kesilecek. Groston başına TL, daha büyük tankerlerde ise bu miktara ilave olarak groston başına ,1 TL idari para cezası uygulanacak. Kanunda ve yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 72 bin TL ceza kesilecek.

‘ANIZ YAKANA DEKAR BAŞINA 24,75 TL CEZA’

Yeni yılda, sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazananlara bin TL, anız yakanlara dekar başına 24,75 TL ceza kesilecek. Deniz yetki alanlarından, akarsular ve göller ile tarım alanlarından, belirlenen esaslara aykırı olarak kum, çakıl ve benzeri maddeleri alanlara metreküp başına ,98 TL ceza kesilecek. İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına, atık boşaltanlara bin TL idari para cezası uygulanacak.

‘YURDA TEHLİKELİ ATIK SOKANA 6 MİLYON TL CEZA KESİLECEK’

Kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde atık toplayan, taşıyan, depolayanlara 72 bin TL ceza kesilecek. Atık ithal edenlere bin TL, tehlikeli atıkları yurda sokanlara ve ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapanlara 6 milyon 17 bin TL, kanunda ve ilgili yönetmeliklerde öngörülen yasaklara aykırı şekilde tehlikeli atıkları toplayan, ayıran, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, yeniden kullanan, taşıyan, ambalajlayan, etiketleyen, bertaraf eden ve ömrü dolan tehlikeli atık bertaraf tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayanlara 3 milyon 8 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek. (DHA)

Kaynak: seafoodplus.info

Bakanlık uyarılara başladı! Egzoz emisyon &#;l&#;&#;m&#; yaptırmayana lira ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince trafiğe kayıtlı araçların egzoz emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor.

Aynı kanun kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 93 lira idari para cezası uygulanıyor.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin araçtan yaklaşık 11 milyonu egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Geçen yıl bu araçlardan 8 milyon bin 'ının egzoz emisyon ölçümünün yaptırıldığı, 1 milyon bin araçta ise bunun yerine getirilmediği belirlendi. Araçlarının egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan vatadaşlar uyarılacak, uyarılara uymayanlara para cezası verilecek.

Bakanlık geçen yıl motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği denetimlerde ölçüm yaptırmayan
araç sahiplerine toplam bin 24 lira idari para cezası uyguladı. Bakanlık yılın ilk yarısında ise ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine bin lira idari para cezası verdi.

EN ÇOK İSTANBUL'DA EGZOZ MUAYENESİ YAPILDI

Emisyon ölçümünde bu yıl en yoğun ay mayıs oldu. Yılın ilk yarısında egzoz muayenesi en çok İstanbul'da yaptırıldı. İstanbul'da bin araç egzoz ölçümü yaptırdı. İstanbul'u, bin 68 rakamı ile Ankara takip etti. Ankara'nın ardından en çok araç egzoz muayenesi yaptırılan iller bin rakamı ile İzmir, bin rakamı ile Antalya, bin rakamı ile Bursa oldu.

4 MİLYON ARAÇTAN BİNİ EGZOZ MUAYENESİNDEN GEÇEMEDİ

1 Ocak ile 1 Temmuz arasında 4 milyon bin araç egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırdı. Yılın ilk yarısında muayeneye gelen araçlardan bin 63'ü egzoz emisyon ölçümünden geçemedi.

Bakanlık tarafından 5 Ağustos'ta başlatılan uygulama ile ölçüm süresi yaklaşan ve bu süresi geçen araç sahiplerine hava kirliliğinin zararları, egzoz emisyon ölçüm yapılmasının önemi ve ölçüm yapılmaması durumunda uygulanacak müeyyideler konusunda SMS ile bilgilendirme yapılmaya başlandı.

EGEDES SİSTEMİYLE HAVA KİRLİLİĞİ AZALACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hava kirliliğinin azaltılması, ölçümü yaptırılmayan taşıtların tespit edilmesi, egzoz emisyon ölçümü yaptırılmayan taşıt sayısının en aza indirilmesi için harekete geçti. Bakanlık bu kapsamda plaka tanıma sistemlerinin kullanılacağı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kuracak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında yapılacak protokolle 81 il müdürlüğü için plaka tanıma sistemi cihazları alınacak.
Söz konusu cihazlar il müdürlüğü denetim araçlarına monte edilecek. Trafikte seyreden araçlardan egzoz emisyon ölçümü bulunmayanlar elektronik olarak tespit edilecek, ölçüm yaptıran araç sahipleri rahatsız edilmeden, trafik durdurulmadan denetim işlemleri gerçekleştirilecek.

EGEDES'in uygulamaya geçmesi ile ölçüm yaptırmayan araç sayısında önemli oranda düşüş sağlanması hedefleniyor. Standartlara aykırı emisyona sebep olan araç sayısındaki azalmalara bağlı olarak motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinde özellikle büyükşehirlerde ciddi düşüş yaşanması bekleniyor.

Egzoz Emisyon Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezası

Egzoz muayeneleri  yılına girmemizle en çok merak edilen konulardan birisi olmuştur. Buna göre  yılında egzoz muayene ücreti KDV dâhil  TL’dir. 

Egzoz muayene gecikme cezası  yılı itibariyle TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise  TL para cezası kesilecektir.

Trafik cezaları hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Egzoz Muayenesi Nedir?

Egzoz gazı hem çevreye hem de sağlığa zararlı bir gaz türüdür. Dolayısıyla hava kirliliği oluşturan ve çeşitli hastalıklara sebep olabilen egzoz gazına karşı önlem almak önemlidir. İşte bu sebepten ötürü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir dizi önlem planını hayata geçirmiştir. Bu önlemlerden bir tanesi de egzoz gazı emisyon denetimidir. Egzoz gazı emisyon denetimi sayesinde çevreye daha az zarar verilmesi amaçlanır. Eğer belirli bir miktardan fazla gaz salınımı oluyorsa bunun yaptırımı olacaktır. Bu nedenle egzoz muayenesini düzenli olarak yaptırman gerekir. Belirli dönemlerde yapılan araç muayene işlemleri hakkında bilgi alabilirsin.

Egzoz Muayene Ücreti ve İşlemleri

Egzoz muayene ücreti, egzoz emisyon muayenesi yaptırmak isteyen kişilerin merak ettikleri bir konudur. Peki, egzoz muayenesi ne kadar? Geçtiğimiz yıl  TL olan egzoz emisyon ücreti yılında KDV dâhil  TL olmuştur. Ancak egzoz emisyon ölçümünün motorlu araç türüne göre değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Dizel araçlarda, katalitik dönüştürücü içeren benzinli araçlarda ve son olarak benzin ve LPG’li araçlarda farklı şekillerde egzoz emisyon ölçümü yapılır.

  • İlk olarak egzoz kontrolü yaptırmalı ve bir sorun ile karşılaşılırsa bu sorun düzeltilmelidir. 
  • Egzozda herhangi bir sorun bulunmadığı takdirde aracın ölçüme gitmesinde herhangi bir problem bulunmaz. 
  • Egzoz gazı emisyon ölçümünü TÜVTÜRK istasyonunda yaptıracaksan ise ölçüm için TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevu alman gerekir. 
  • Ardından da istasyona gitmeli ve yetkililere araç muayenesi yaptırmalısın. (Egzoz gazı emisyon ölçümünü o an bulunduğun şehirdeki yetkili firmaya gidebilirsin.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz emisyon ölçümü; motorlu taşıtların atmosfere yaydığı gaz miktarının belirlenmesi amacıyla yapılan işlemdir. Dolayısıyla egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılma nedeni, “Trafikte yer alan motorlu taşıtların egzozlarından çıkan karbonmonoksit (soba zehirlenmelerine sebep olan gaz), karbondioksit, azotoksit, hidrokarbon gazları, kurşun gibi ağır metallerin yarattığı hava kirliliğinin önüne geçebilmektir.” diyebiliriz. Ancak egzoz emisyon ölçümü, bu problemlerin önüne geçebilmek için tam anlamıyla yeterli değildir. Çünkü egzoz gazında bulunan ağır metaller, ozon tabakasına zarar vermekle kalmayıp hem yol kenarındaki bitkilere hem de insan vücuduna zarar verir. 

Eğer yapılan egzoz gazı emisyon ölçümü sonrası, ölçümlerde kirletici gaz salınımı miktarı belirlenmiş sınırlar içerisinde kalmış ise, araç sahibine Egzoz Gazı Emisyon Raporu verilir. Bu raporun araçta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aracın son egzoz emisyon ölçümü de bu belgede yer alır. (1 Ocak tarihten itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü sonrası verilen ruhsat ve pul kaldırılmıştır.)

Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?

Egzoz muayene cezası, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan kişilere uygulanan yaptırımdır, Eğer egzoz emisyon ölçümü yaptırdığın tespit edilirse egzoz emisyon cezası olarak  TL ödemek zorunda kalırsın. Aracın standartlara uygun olmayan ve fazla gaz salınması durumu için ise egzoz muayene cezası  yılı için  TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla egzoz muayenesi gecikme cezası ile karşılaşmamak için muayenesini kanunlara uygun olarak yaptırmanı tavsiye ederiz.

Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Keser? 

Egzoz muayenesi cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından kesilir. 

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü için TÜVTÜRK yetkili kuruluş olarak belirlenmiştir. Bu işlem için randevu aldıktan sonra bulunduğun şehrin veyahut başka bir şehrin sanayisinde, ölçüm yapma yetkisi bulunan bir merkeze giderek ölçüm yaptırabilirsin. Ek olarak TÜVTÜRK internet sitesinden muayene randevusu aldıktan sonra randevu aldığın TÜVTÜRK istasyonunda da egzoz muayene ölçümü yaptırman mümkündür.

Egzoz Emisyon Ölçümü Kaç Yılda Bir Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü, motorlu araç türleri için farkı sıklıklar gösterir. Binek ve resmi motorlu araçlar (otomobiller) için egzoz emisyon ölçümü sıklığı ilk üç yaş sonu ve üç yaş sonrası her iki sende birdir. Diğer motorlu taşıtlar için ise bu sıklık bir yaş sonu ve sonrası için senede bir olarak belirlenmiştir. Bazı araçlar ise egzoz emisyon ölçümünden muaftır.

Egzoz Muayene Sorgulama

Egzoz muayene sorgulama ve ödeme işlemlerini seafoodplus.info adresi üzerinden gerçekleştirebilirsin.

Kiralık Araçlarda Egzoz Muayene ve Araç Muayene Cezalarını Kim Öder?

Kiralık araçlarda da araçlardan sorumlu olan kişi, araç sahibidir. Egzoz muayene ve araç muayene işlemlerini aracı kiralayan kişi değil sahibi yaptırmalıdır. Bu nedenle cezayı araç sahibi öder.

Aracınıza Hangi Sıklıkla Egzoz Gazı Muayenesi Yaptırmalısınız?

Egzoz muayene süreleri, araç tipine göre farklılık gösterir. Standart araçlarda ve resmi araçlarda bu muayene 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise her sene egzoz muayene işlemi yapılmalıdır.

Egzoz Muayenesi Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan kişilerin, araçlarının egzozunda herhangi bir problem olmaması gerekir. Eğer bir problem varsa tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır.
  • Eğer trafik ekipleri, aracının egzoz muayenesi olması gerektiğine karar verdiyse, muayene sürenin dolup dolmadığına bakmaksızın, aracını tekrar egzoz muayene işlemine sokman gerekir.
  • Ölçümden önce egzoz üstünde herhangi bir problem olmaması gerekir. Bu nedenle Araç egzozun herhangi bir aksaklık varsa mutlaka onarılmalıdır.
  • Egzoz emisyon ölçümü sonucunda yeterli olmayan bazı araçlara pul ve ruhsat verilmez. Bunun yerine egzoz gazı ölçüm raporu verilir. Bu rapor araçta sürekli bulunmak zorundadır. Egzoz emisyon ölçümünü e-devlet aracılığıyla takip edebilirsin.
  • Egzoz muayenesi yaptırmadan önce, aracın standart muayenesinin yapılmış olması faydalı olacaktır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Zorunlu mu?

Egzoz emisyon ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın emriyle yaptırılmaktadır. Bu nedenle zorunludur.

Egzoz Emisyon Ölçümünden Muaf Olan Araçlar

Bazı araçlar, egzoz emisyon ölçümünden muaf tutulurlar. Bu araçlar:

  • Motosikletler
  • Elektrikli ve Hibrit Araçlar
  • Hidrojen yakıtlı araçlar
  • yılından önce üretilmiş dizel motorlu taşıtlar
  • Tarım ve Orman traktörle
  • Mopedler

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü İçin Gerekli Belgeler

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak olan aracın tescil belgesi
  • Nüfus Cüzdanı, ehliyet veya pasaport

Egzoz Emisyon Kaç Gün Geçerli?

Binek araçlarda ve resmi araçlar 3 yılda bir yaptırılması gereken bu muayene, ticari araçlarda her yıl yaptırılmalıdır.

Egzoz Muayenesi Olmadan Araç Muayeneden Geçer mi?

Hafif kusurlu sayılarak araç muayenesini tamamlayabilirler.

Traktör Egzoz Muayenesi Var mı?

Traktörler, egzoz muayenesinden muaf olan araçlar arasındadır.

Motosiklet İçin Egzoz Muayenesi Var mı?

Motosiklet için egzoz muayenesi yoktur. Motosikletler, egzoz muayenesinden muaf araçlar arasındadır. Motosiklet sahiplerini 3. kişilerin verdiği zararlara karşı güvence sağlayan motosiklet trafik sigortası ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Egzoz Muayenesi Hafif Kusur mu?

Egzoz muayenesi, yılından önce “ağır kusur” olarak nitelendirilirken, yılından itibaren, “hafif kusur” statüsüne alınmıştır.

Trafik Sigortası Olmadan Egzoz Muayenesinden Geçilir mi?

Trafik sigortası bulunmayan araçlar egzoz muayenesinden geçemez.

Aracınızın egzoz muayenisini yaptırdınız peki kasko ve trafik sigortası için bilgi almak ister misin? En ucuz araba kaskosu gibi birçok sigorta türü için sorgulama yapabilirsin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir