kalorifer kazanı vanaları / YAPI İŞLERİ ve TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI

Kalorifer Kazanı Vanaları

kalorifer kazanı vanaları

Kalorifer Tesisatlarında Dört Yollu Vanalar

GİRİŞ

Yarım yüzyıla yakın bir zamandan beri teknolojik olarak ileri ülkelerde "Dört Yollu Vanalar" imal edilmektedir. Ülkemizde de 'ten beri, yerli üretilen vanalar kullanılmaktadır.

Isıtma sistemleri için çok yararlı bu eleman, başlangıçta tesisat tatbikatçıları tarafından ek bir külfet gibi karşılanmış, ancak kullanıldıkça tesisatlarındaki pek çok sorunun kalktığını, ısıtma devrelerinin dengeli çalıştığını, önemli ölçüde ısı ekonomisi sağladığını görmüşlerdir. Bu yazımızda, dünyada ve yurdumuzda kullanımı günden güne artan ve tesisatlarda önemli bir işlevi yerine getiren DÖRT YOLLU VANA'ların faydalarını, çalışma şekillerini, tesisata bağlantılarını ve seçimlerini açıklayacağız.

 

 

DÖRT YOLLU VANALARIN SAĞLADIĞI FAYDALAR

 

1- Dört Yollu vanalı sistemlerde kazan suyu sıcaklığı sabit tutulur; tesisata giden suyun sıcaklığı Dört Yollu vana ile ayarlanır. Kazanın sabit sıcaklıkta çalışması,yanmayı mükemmelleştirir, kazanın verimini arttırır ve ömrünü uzatır.

2-Dört Yollu vana içindeki by-pass devresi vasıtasıyla, kazana dönüş suyu sıcaklığını 50°C'nin altına düşürmez, kazanı alçak sıcaklık korozyonundan korur.

3-Binaların kuzey-güney cephelerinde dengeli ısınma sağlar.

4-Merkezi ısıtmalı birden fazla bloktan oluşan sitelerde, her binanın dengeli ve düzenli ısınmasını teinin eder.

5-Boylerden her mevsimde sabit sıcaklıkta su alınır.

6-Radyatörün bulunduğu bölgedeki toz yanmasını önler.

7-Borulardaki ısı kaybını azaltır.

8-Tesisatın sıcaklık ayarı için en basit ve mükemmel çözümdür.

9-Bütün bunların neticesinde, yakıt tüketiminde önemli ölçüde ekonomi sağlar.

Bu faydaların nasıl sağlandığı, Dört Yollu vanaların çalışma şekli anlatıldıktan sonra sırasıyla açıklanacaktır.

DÖRT YOLLU VANALARIN ÇALIŞMA ŞEKLİ (Şekil 1a ve 1b) Kazandan gelen sıcak su ile radyatörlerden dönen soğumuş su, dört yollu vanada karışır. Bu karışım suyunun bir kısmı radyatörlere gider, diğer kısmı da kazana geri döner. Dört yollu vananın kolunu çeşitli konumlara getirerek, kazan suyu ile tesisat dönüş suyu değişik oranlarda karıştırılır ve radyatörlere istenen uygun sıcaklıktaki su gönderilir. Dış hava sıcaklığı düştüğünde vana biraz açılarak radyatörlere daha sıcak su (65°C gibi), hava sıcaklığı yükselmeye başlandığında ise, vana biraz kapatılarak daha soğuk su (40°C gibi) gönderilir. Radyatörlere gönderilen suyun sıcaklığını, dış hava sıcaklığına bağlı olarak, dört yollu vananın açıklık konumunu değiştirerek, muhtelif değerlerde gönderebilirsiniz (bakınız Tablo 1).



Yukarıda saydığımız dört yollu vanaların faydalarını tek tek daha geniş olarak açıklayalım :

1- Kazan suyu sıcaklığının sabit tutulması ile kazan veriminin artması: Kazan suyu sıcaklığının sabit tutulması için sıvı yakıtlı kazanlarda, kazan termostatı (örneğin 75°C)ye ayarlanır. Kazan daima sabit sıcak olacağından, yanma mahallinde yakıt mükemmele yakın bir yanma ile yanar. Sıcaklığı bir düşürülüp, bir çıkartılan kazanlarda (termostatla kumanda şekli) ise soğuk yanma bölgesinde tam yanmayan yakıtın büyük bir kısmı yararlanılamadan bacadan atılır. Sabit sıcaklıkta çalışan kazanlarda, kazan devamlı aynı sıcaklıkta tutulduğundan, kazan malzemesi aynı şartlarda çalışma nedeniyle uzun ömürlü olacaktır. Kazan sıcaklığını (termostatla) değiştirme ile yapılan ayarlamalarda ise kazan ısınıp, soğuyacağından, kazanın malzemesi kısa zamanda yorulur ve kazanın ömrü kısalır.

2-Kazanın korozyondan korunması:Dört yollu vananın bir diğer işlevi de, vana açıklık konumu ne olursa olsun, kazandan çıkan suyun bir kısmını kazan dönüşüne göndererek (by-pass), kazana dönüş suyu sıcaklığını 50°C'nin altına düşürmemesidir. Bu sıcaklık 50°C'nin altına düş tüğünde yakıt içerisindeki (S02) ve (S03) gazları su bu harı ile birleşerek (H2S03) ve (H2S04) asitlerini meydana getirir. Bu asitler kazan malzemesinin kısa zamanda aşınıp, delinmesine neden olurlar. Kazan yüzey sıcaklığı 50°C'nin altına düştüğünde korrozyon eğrisi birdenbire yükselmektedir. Diyagramda, korrozyonun en az olduğu sıcaklık aralığı (°C)dir.

3-Kuzey-Güney cephelerinin dengeli ısınması: Binaların kuzey ve güney cepheleri, birbirlerinden farklı dış hava koşulları etkisinde olduğundan, çoğunlukla güneyde oturanlar fazla ısınmaktan, kuzeydekiler ise ısınamamaktan yakınırlar.

 

 

Şekil 2'de görüldüğü gibi, binanın kuzey ve güney tarafları ayrı ayrı birer dört yollu vana ile beslenirlerse, fazk nan güney tarafın dört yollu vanası biraz kısılır, kuzey tarafın dört yollu vanası ise yeteri kadar açılır. Böylece binanın yapımından sonra çevresinde yeni yapılanmalardan da ileri gelebilecek değişimlere uyum sağlanmış olur. Bu şekilde tek kazanla, binanın kuzey tarafı 75°C, güney tarafı 65°C ile, iki farklı sıcaklık elde edilir. Sonuçta, proje yapılırken ne denli titiz davranılırsa davranılsın, uygulamada çıkacak değişiklikler nedeniyle doğacak ısınma dengesizlikleri dört yollu vanalar ile giderilebilir.

 

Tesisatın dönüş hatlarında iki devrenin birleşim noktalarında akışın düzgün olabilmesi için, aşağıda anlatılacak ENJEKTÖR'ler muhakkak konmalıdır. Ayrıca, bu tesisat devresinde dikkat edilecek mühim bir husus; her dört yollu vanadan sonra, ait olduğu devredeki su dolaşımını sağlayacak birer pompanın devreye konmasıdır.

4- Merkezi ısıtmada birden fazla blokun ısıtılması : (Şekil 3)

Merkezi kazan dairesinde, kazanların sıcak su çıkışları, çıkış kollektöründe toplanır. Bu kollektöre Dört yollu vana bağlanır. Dört yollu vanadan sonra bütün blokları dolaşan bir RİNG DEVRESİ meydana getirilir. Ring devresinden her binanın girişine birer üç yollu vana konur. Kazanların kollektöründen gelen sıcak su, ring devresinden dönen soğumuş su ile karışarak tekrar ring devresine gönderilir. Dört yollu vana dış hava sıcaklığına bağlı olarak açılıp, kısılarak ring devresine, dış hava şartlarına uygun sıcaklıkta su sevkedilmiş olur. Binaların altında bulunan üç yollu vanalar da, binaların ısınma özelliklerine göre açılıp, kısılarak her bloğun dengeli ısınması sağlanır.

Dört yollu vananın çalışması otomatik kontrol sistemine bağlandığında, ring devresi vasıtasıyla binaların otomatik olarak ısınması mümkündür. Bu tesisat şeklinde, ring devresi için ayn bir pompa, binalar için de ayrı birer pompanın konması gereklidir. Binalardan dönen soğumuş su ise, birer enjektör ile ring devresine gönderilir. Bu sistemin yararı, tüm siteyi tek bir devreden ısıtıp, sıcaklık ayarlama zorluğunu ortadan kaldırması yanında, uzun mesafeli borularda kazan suyu sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta su gönderilmesi zorunluluğunu ortadan kaldır-masıdır. Zira dört yollu vana devrenin gereksinimine uygun sıcaklıktaki suyu ring devresine göndereceğinden, borularda ısı kaybı önemli ölçüde azalacaktır.

5- Boylerli sistemlerde dört yollu vanalar : (Şekil 4) 'te görüldüğü gibi, dört yollu vanalar kalorifer tesisatını iki ana devreye ayınr.

 

 

I-Kazan devresi, kazandan çıkıp dört yollu vanadan geçe rek tekrar kazana dönen devredir.

II-Tesisat devresi, dört yollu vanadan başlayarak, radyatörlerden geçip, tekrar dört yollu vanaya dönen devredir. Kazan devresi sıcaklığı 75°C'dedir. Tesisat devresi ise dört yollu vananın dış hava sıcaklığına bağlı olarak açıklık konumuna uygun (örneğin 40°C)dedir. Boyler, direkt kazan devresinden beslenir. Bu devre, radyatör devresi hangi sıcaklıkta olursa olsun 75°C'dir. Boylerin her mevsimde iyi ısınmasını temin eden bu çözüm, dört yollu vanaların ana fonksiyonlarından biridir. Boyler için ayrı pompa bulunmadığı hallerde, boyler dönüşüne enjektör konması gereklidir. Enjektör, kalorifer pompasının basmış olduğu suyun kazana dönüş hızını arttırarak, boyler dönüşünü emecek ve boyler devresinin de iyi ısınmasını temin edecektir.

 

6-Toz yanmasının önlenmesi: Bilindiği gibi kalorifer projeleri mevsimin en düşük sıcaklık ortalaması göz önüne alınarak yapılır. Kış mevsiminin pek az kısmında meydana gelen bu düşük dış hava sıcaklığına göre tesisatı tüm kış boyunca çalıştırmak doğru olmaz. Dört yollu vanası bulunmayan tesisatlarda, kazanlardaki sıcak su direkt olarak radyatörlere gönderilir. Bu genellikle 60°C'ye kadar ısıtılmasında başladığından, radyatörlerin bulunduğu duvarlar ve perdeler kısa zamanda kirlenir. Ayrıca ısıtılan bölgede bu yanmanın neden olduğu ve kalorifer kokusu denen ağır bir koku meydana gelir. Dört yollu vanalar, tesisatın gereksinimine uygun sıcaklıktaki suyu radyatörlere gönderdiklerinden ve bu da genellikle kazan suyu sıcaklığında olmadığından, radyatörlerin üzerindeki tozların yanması bahis konusu olmayacaktır. Çünkü dört yollu vanalı sistemlerde, radyatörlere ısı enerjisi kesintisiz olarak gönderilir ve termostat set değerine göre on/off çalışan sistemde olduğu gibi, kazan suyu sıcaklığındaki suyu radyatörlere gönderme gereği kalmaz.

7-Borulardaki ısı kaybının azatılması : Yukarıda, radyatörlerin ısıtılması için anlatılanlar, burada da geçerlidir. Kazan dairelerinden sonraki soğuk mahallerden geçen boruların içindeki suyun sıcaklığı ile bu mahallerin sıcaklıkları arasındaki fark ne kadar fazla ise borulardaki ısı kaybı da o kadar artacaktır. Hele uzun ve kalın boru çaplı hatlar da bu kayıp daha da fazla olacaktır. Dört yollu vanalı sistemlerde ise, kazanın yüksek sıcaklığına rağmen dört yollu vanadan sonra su sıcaklığı sistemin gerçek gereksinimi olan dereceye düşürüldüğünden, boruların geçtiği ortam sıcaklığı ile boruların içerisinden geçen suyun sıcaklığı arasındaki fark ve neticede borulardaki ısı kaybı da azalır. Bu şekilde ısı enerjisinde önemli bir ekonomi sağlandığı tesbit edilmiştir.

8-Tesisata otomatik kontrol cihazlarının bağlanması :

Tablo I'de görüldüğü gibi dört yollu vanalarla tesisatın dış hava şartlarına uyumu çok kolayca sağlanır. Kazan sabit sıcaklıkta tutulur, radyatörlerin devresi ise dış hava sıcak lıklarına uygun olarak dört yollu vana açılıp, kapatılarak ayarlanır. Bu gayet kolay ve basit bir işlemdir. Kazan dai resine çeşitli dış hava sıcaklıklarında vananın hangi konumda olacağını belirten bir tablo konur (Tablo I). Kazanı çalıştıran, dış hava şartlarına göre vanayı uygun konuma getirerek tesisatın ısı ayarını yapmış olur. Bunu hava de ğişimlerine uygun olarak günde birkaç defa yinelemesi gerekir. Ayrıca (Şekil 5)de gösterildiği gibi, dört yollu vana üzerine motor monte edilerek vananın açılıp kapatılması otomatik olarak yapılabilir.

Tesisat yapılırken dört yollu vanayı tesisata monte etmek en doğrusudur. Zira tesisata daha sonra otomatik kontrol cihazlarının monte edilmesi istendiğinde, tesisatı kesmek, yeniden boru işçiliği yapmak pahalı olacaktır. Halbuki te-sissatta önceden dört yollu vana bulunuyorsa, motor takmak ve otomatik kontrol cihazlarını monte etmek sadece elektrik işçiliğini gerektirir. Bu hem ucuz, hem de kış ortasında bile yapılabilecek kolay bir çözümdür.

 

DÖRT YOLLU VANALARIN TESİSATA BAĞLANTI ŞEKİLERİ :

 

Dört yollu vanalar, tesisatın durumuna göre kazanın soluna veya sağına bağlanabilir. Burada dikkat edilecek hususlar;

1-Vananın etiketindeki (0) daima kazan tarafına bakmalıdır. Bu dört yollu vananın etiketini çevirmekle mümkün olur.

2-Vananın içindeki diskin konumunu da buna göre değiştirmek gerekmektedir. Bunun için, vana kolu çıkartılır, vana diskinin milinin ucu hem kırmızıya boyanmıştır, hem de eğelenerek kırılmıştır. Vananın yarı açık konumunda kırmızı köşe kazan tarafına bakmalıdır.

 

Not: İmalattan normal olarak vanalar kazanın sağ tarafına monte edilecek şekilde çıkar. Yukarıda izah edilen işlem, vananın kazanın sol tarafına monte edilmesi hali içindir.


Şekil 6- Bir ring devresi üzerine birden fazla dört yollu vana monte edilmesi gerektiğinde, resimde görüldüğü gibi dört yollu vanalar eğik olarak dizilebilir. Bu suretle boru bağlantıları kolay yapılabildiği gibi, yerden de kazanılmış  olur.

 

 

Şekil 7-'de Dört yollu vanalar resimde görüldüğü gibi sekiz şekilde tesisata bağlanabilir. Burada kaide, vanaya su girişlerinin karşılıklı, çıkışlarının karşılıklı flanşlardan yapılmasıdır.

 

MONTAJDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


-Dört yollu vananın mili yere paralel olmalıdır.

-Vananın ön tarafında, ayar sonrası bakımlar ve motor bağlantısı olasılığı için yeterli yer bırakılmalıdır.

-Monte edildikten sonra boruların kasılmaması için borular şaloma ile ısıtılmalıdır.

 

TESİSATTA POMPANIN YERİ

 

Pompa tesisat gidişinde veya dönü şünde olabilir. Sadece, yukarıda açıklanan tesisat devresi üzerinde bulunmalıdır. Tesisatın pompa basıncı altında kalması ve ileride otomatik kontrol cihazı monte edildiğinde tesisata gidiş suyu hissedicisine iyi karışım suyu gelebilmesi için pompanın tesisatın gidiş devresi üzerine konması doğru olur.

 

DÖRT YOLLU VANALARIN SEÇİMİ

 

1-Diyagram H'de dört yollu vananın bulunduğu devrenin ısı gücünü yatay eksende aşağıda (kw), yukarıda (Kcal/h) olarak bulunuz.

2-Buradan dik olarak yukarıya sistemin hesaplanması esas teşkil eden 90/70°C sisteminde At=20 K eğrisini sinceye kadar çıkınız. Diyagramın sol tarafındaki dik eksende devrede dolaşan suyun (l/h) olarak debisini okuyabilirsiniz.

3-Isı gücü ile At- eğrisinin kesiştiği noktadan sağa yatay olarak çekilen çizgi, sağ tarafta koyu olarak taranmış alanda dört yollu vanaların karakteristik eğrileri ile kesişecektir. Kesişen bu nokta bize vananın çapını belirler. Bu noktadan aşağıya inildiğinde ise dört yollu vanadaki basınç düşümü "mbar" veya "kPa" olarak bulunur. Diyagramda taranmış olan bölge dört yollu vananın en iyi çalışma alanını gösterir. Bunu vanadan geçen suyun hızları belirler. Diyagramın üst tarafında hız değerlerini ( m/s) olarak görebilirsiniz. Bu değerlerin sağ ve sol dışına doğru gidildiğinde ise dört yollu vana seçiminde ayarlanabilecek limit değerlerini ( m/s) okuyabilirsiniz.

4-Diyagramın üst ekseninde ise sol tarafta ısı gücünü (Kcal/h), sağ tarafta basınç düşümünü (mmSS), sağdaki dik eksende ise dört yollu vanadan geçen suyun debisini (m3/h) okuyabilirsiniz.

DİYAGRAM II

 

 

DÖRT YOLLU VANALARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

 

- PN 6, - GG 20 Kır vana dökümü, - Çalışma sıcaklığı maks. °C, - Özel olarak imal edilmiş sıcaklık ve basınca dayanıklı O-Ringlerle contalanmıştır, - Flanş ölçüleri DİN , - Vananın tam açık ve kapalı konumları arasındaki açı 90°C'dir, - Sızdırmazlık, gövdenin iç yüzeyi ile vananın diski arasındaki sızdırma ihmal edilebilecek mertebededir. Ancak dört yollu vanalar kapama vanası olarak kullanılamazlar.

 

LİNEAR KARAKTERİSTİK

 

Diyagram III- Dört yollu vanalar linear bir karakteristiğe sahiptirler. Vana %10 açıldığında, sıcaklık artması da %10'funduszeue.infoın yarım açılması halinde, tesisata giden suyun sıcaklığı (90+20) -r 2=55 K'dir. Bu özellik vananın açıklık konumu ile tesisata giden suyun sıcaklığı arasındaki uyumu sağlar.

 

Nural TUNCER / AKNUR Ltd. Şti.


KAYNAK :

MNG-Metallvverke Neheım Goeke CENTRA-BÜRKLE Schönaıch
HONEYWELL RESOL GmbH
funduszeue.info-Regeltechnik REGELTECHNIK GmbH

 

 

 

 



Paslanmaz Üç Yollu Vananın Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

Vanalar, borular ile aktarılan sıvıların kontrol edilebilmesini sağlar. Akış kontrolünün yanı sıra, çok farklı fonksiyonları yerine getiren vanalar da mevcuttur. Bunlar arasında paslanmaz üç yollu vana önemli bir yere sahiptir. Üç yollu vanaların en sık kullanıldığı yer, merkezi ısıtma sistemleridir. Bu sistemlerde yönlendirme ve karıştırma işlevini yerine getirmektedir. Karıştırma amacı ile kullanılan üç yollu vanalar, iki farklı yönden gelen sıcak ve soğuk suyun birbirleri ile dengeli olarak karıştırılmasını ve üçüncü boru aracılığı ile sisteme verilmesini sağlamaktadır. Daha önceki dönemlerde bu işlemin yapılabilmesi adına manuel vana kolları kullanılırken; artık otomatik vana motorlarından yararlanılmaktadır.

Yönlendirme amacı ile kullanılması durumunda da boruların birinden gelen su, diğer iki boruya aktarılarak çıkış yapmaktadır. Yönlendirme işlemi esnasında suyun sıcaklık değerinde herhangi bir değişiklik yaşanmamaktadır. Ancak ana hatta giden su miktarında kısmi değişiklikler olmaktadır. Üç yollu vana ürünleri hem karıştırma hem de yönlendirme açısından en iyi sonuç sağlayan ara elemanlar arasında yer almaktadır. Doğalgazın giderek daha yaygın hale gelmeye başlaması, geleneksel kalorifer tesisatının büyük ölçüde ortadan kalkmasına yol açmış olsa da üç yollu vanalar modern doğalgaz ve ısıtma sistemlerinde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Üstelik teknik alanda yaşanan gelişmeler, üç yollu vana sistemlerinin daha akıllı hale gelmesine olanak tanımaktadır.

Paslanmaz Üç Yollu Vana Kullanım Alanları

Boru sistemlerinde sağlamış olduğu kolaylıklar nedeni ile üç yollu vanalar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunların başında kalorifer kazanı tesisatı gelmektedir. Kazan tarafından ısıtılan soğuk suyun ısı dengesinin yapılarak sisteme girişinin sağlanması amacıyla üç yollu vanalar göz ardı edilemez bir görevi yerine getirmektedir. Bu işlem her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de tesisatın uzun ömürlü olması ve ısının verimli dağıtılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında kombi sistemlerinde de paslanmaz üç yollu vana ürünleri aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Kombi sistemlerinde kullanım biçimi ile kalorifer sistemlerinde kullanım biçimi, büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.

Üç yollu vanalar ayrıca doğal gaz ile çalışan diğer sistemlerde de tercih edilmektedir. Bu cihazlarda baca gazındaki nemin yüksek olması, kazanda yoğuşma yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek adına kazandaki suyun, daima yoğuşma sıcaklığının üzerinde tutulması gereklidir. Süreklilik arz eden bu dengeyi sağlayabilmek adına üç yollu vanalar oldukça işlevsel bir kullanıma sahiptir.

Üç Yollu Vanaların Avantajları

Üç yollu vanaların sunmuş olduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Uzun Ömürlü Olması: Üç yollu vanalar, genellikle paslanmaz sert malzeme kullanılarak üretilmektedir. Bu yönüyle de uzun yıllar boyunca korozyona karşı direnç göstermesi ve sorunsuz bir şekilde kullanılması mümkündür. Ayrıca sıcağa karşı dayanıklı olması da tesisat açısından bu ürünleri vazgeçilmez hale getirmektedir.

Su Debisinin Sabit Tutulması: Kalorifer ya da kombi sistemlerinde sıcak su debisinin dengesiz halde seyretmesi, sistemin zarar görmesine neden olabilmektedir. Üç yollu vanalar, su debisinin sabit düzeyde kalmasına olanak tanımaktadır. Bu yönüyle de tesisat sağlığına ve sürekliliğine büyük katkı sağlamaktadır.

Ani Değişimlere Karşı Koruma: Hem doğalgaz sistemlerinde hem de normal kalorifer sistemlerde suyun sıcaklık düzeyinin sürekli olarak değişiklik göstermesi, genleşme ve gerilmelerin yaşanmasına yol açmaktadır. Bu durum hem yakıt maliyetlerinin yükselmesine hem de boru hattının yıpranmasına yol açmaktadır. Paslanmaz üç yollu vana ürünleri ise sıcaklığı belirli bir düzeyde tutarak ani değişimlerin yaşanmasının önüne geçmektedir. Bu sayede sistemde bulunan suyun ısıtılması için gereken yakıt miktarında da düşmektedir.

Paslanmaz Üç Yollu Vana Motoru

Üç yollu vanaların kontrol edilmesi konusunda önceki dönemlerde manuel kontrol üniteleri kullanılırken, günümüzde otomatik vana motorları sayesinde büyük bir kullanım kolaylığı yakalanmıştır. Üç yollu vana üzerine takılı olan bu otomatik motorlar, ana karttan aldıkları komutları yerine getirerek sistemin ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılamaya yaramaktadır. Üç borudan hangisinde, ne yönde bir talebin ortaya çıktığını tespit eden ve bunu ana karta ileterek gerekli işlemin yapılmasını sağlayan bu motorlar, kontrol için sürekli olarak tesisat başında bulunma zorunluluğunu da ortadan kaldırmaktadır.

Kaynak: funduszeue.info



 Motor ve Motor Bağlantı Parçaları :

 3 Yollu Vanalar ile Kalorifer ve Isıtma Sistemlerinde Yüksek Verim
  1. Isıtma ve soğutma devrelerinde Saptırma ve Karıştırma vanası olarak kullanılır.
  2. Motor bağlanarak Kazan, Kombi, Boyler, Hava Apareyi, Fan Coil veya Klima santrallerinin ısıtma ve soğutma modüllerine gelen akışkanın sıcaklığını ayarlar.

Üç Yollu Vanalar Elle veya Motor Takılarak Otomatik Kontrol Cihazları ile Çalıştırılabilir.

ÜÇ YOLLU VANALAR ESKİ TESİSATLARA DA KOLAYLIKLA TAKILABİLİR.

ÜYD (üçyollu, düz geçişli) - ÜYK (üçyollu, düz geçişli)

  • Anma Basıncı : PN 6 - PN 16
  • İşletme Sıcaklığı : max C
  • Gövde : GG Pik Döküm
  • Disk : GG Sert Krom Kaplı

 

 

Katı Yakıtlı Merkezi Isıtma Sistemlerinin Çalıştırılması

1 - Sistem suyunun doldurulup boşaltılması
Kalorifer tesisatına su basılarak tesisatın her yerine yeterli miktarda su gitmesi sağlanır. Sistemdeki su seviyesinin kontrolü hidrometre ile yapılır. Sistemde suyun eksik  olup olmadığı kontrol edildikten sonra gerekli ise sisteme su verilir. Açık genleşme deposu haberci borusundan su geldiğinde hidrometrenin kırmızı ibresini siyah ibre üzerine getiriniz, sistem su ile dolmuş demektir. Kapalı sistemlerde ise su seviyesi manometreden kontrol edilir.
Sistem devreye alınmadan tesisatın kontrol edilmesi gerekir. Sistem önce su ile doldurularak, sistemdeki hava tahliye edilir. Tesisattaki bağlantı yerleri kontrol edilerek kaçak olup olmadığı tesbit edilir. Kaçak yoksa uygulanan basınçta sistem 24 saat bekletilerek hidrometreden su seviyesinde düşme olup olmadığı kontrol edilir. Tekrar bağlantı yerleri gözden geçirilerek test tamamlanır.


2 -  Sistem ve ısıtıcı havalarının alınması
Tesisatta hava olması istenmeyen bir durumdur. Sistemin sağlıklı ve verimli çalışmasını engeller. Homojen bir ısınma olmamasına neden olur. Bu nedenlerle tesisatta hava olup olmadığı dikkatli bir biçimde kontrol yapılmalı, eğer hava var ise tahliye edilmelidir. Tesisatta bulunan hava ısıtıcıların üst kısmında toplanarak bu kısımların soğuk kalmasına neden olur. Isıtıcıların havası arka tarafındaki pürjörden yok ise ön tarafta bulunan rakor gevşetilerek tahliye edilir. Sistemdeki hava ise açık genleşme depolu sistemlerde genleşme deposundan, diğer sistemlerde ise hava tüpü veya otomatik hava tahliye elemanlarından tahliye edilir
Tesisatın en üst noktasından biraz daha yüksekte havalık borusu bulunur. Bu havalık borusunun olmasına rağmen ısıtıcılarda ve tesisatın diğer noktalarında hava birikebilir, biriken hava sirkülasyon pompalarının zarar görmesine ve düzgün çalışmamasına yol açarak verimli bir ısınma sağlanmasını engeller. Bu nedenle ısıtıcılarda oluşan hava ısıtıcı üzerine takılan pürjörden, ısıtıcıda pürjör olmaması durumunda ısıtıcı üzerindeki gidiş vanası kapatılıp rakor gevşetilerek sıkışan hava tahliye edilir. Sistemde oluşan hava ise otomatik pürjör veya hava tüpü kullanılarak dışarıya atılır.

3 -  Dolaşım pompalarının kontrol edilmesi
Kalorifer kazanlarında iki adet dolaşım pompası bulunur. Bunlardan birisi çalışır diğeri yedekte tutulur. Dolaşım pompaları kazan suyu sıcaklığı C iken çalıştırılır. Kazan suyu ısınmaya başlayınca çalıştıracağınız pompanın giriş-çıkış vanalarını açın ve pompaya yol verin. Suyun yedek pompanın üzerinden by-pass yapmaması için yedek pompa emiş vanasını kapatın. Pompalar önünde çek valf varsa, ana dolaşım borusu üzerindeki by- pass vana hariç diğer vanaları açık duruma getirin. Kazana giren çıkan devreler ve kolektör üzerindeki vanalar binaya su akışını engellemeyecek şekilde kesinlikle her zaman açık bulundurulmalıdır. Elektrikler kesilirse by-pass vanası açık konuma getirilir pompalar çalışırken kapatılır.

4 -  Su kaçak kontrolünün yapılması
Tesisat tamamen dolduktan sonra bağlantı yerleri kontrol edilir. Sızıntı olan noktalar var ise gerekli tamirat işlemleri yapılır.Eğer dikkatli bir biçimde kontrol edilmez ise tesisatta bulunan su zamanla eksilerek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Tesisattaki su devamlı olarak kontrol edilmelidir. Su seviyesini gösteren hidrometrede düşme görüldüğünde kazana su verilmelidir. Kazan su verirken kazan suyunun sıcaklığının 40 C veya daha aşağıda olması hortumun havasının alınması (hortumdan su akıtılarak)ve fazla tazyikle su verilmemesi hususlarına dikkat edilmelidir.
Kalorifer kazan veya tesisatının su kaçaklarının olmamasına bilhassa özel dikkat sarf etmek gerekir. Kazandan veya tesisattan su alınmamalıdıfunduszeue.info sık sık su verme mahsurludur. Suyun devamlı olarak ısınmasıyla su içerisinde bulunan tuzlar ayrılarak kazan dibine yapışır yapışan bu tuzlar ısı iletimini zorlaştırır. Bu nedenle sarfiyatı artar ve randıman da düşer

5 -  Kazanın yakılması
Katı yakıtlı kazanlar yakılmadan önce sistemdeki su seviyesi hidrometreden ( sıcak sulu sistemler) veya manometreden (buharlı sistemler) kontrol edilerek eksikse tamamlanır. Ocağa atılacak kömür azami mm.(Yumruk Büyüklüğünde ) olmalıdır. Büyük kömürlerin mutlaka kırılması gerekir. Kazanın kömür yükleme kapağı açılarak üzerine düzgün bir şekilde, cm kalınlığında kömür serilir. Izgaranın ön kısmında (biraz) odun konulacak yer hariç, kömür serilmemiş yer kalmadığı (bilhassa köşelerde) kontrol edilir.Ön tarafa odun veya yonga yerleştirilir, varsa üzerine az bir miktar gaz dökülür. Kağıt parçaları konulur ve tutuşturulur. Tutuşturma için, hiçbir şekilde benzin gibi parlayıcı, patlayıcı madde kullanılmaz. Kömür kapağı kapatılır. Kül kapısı sonuna kadar açılarak kömürün doğal çekişle tutuşması sağlanır. Ateş bütün ızgara yüzeyine yayıldığı zaman, ateşin üzerine kazan kapasitesinin 1/3 kadar kömür takviyesi yapılarak. kül kapağı yarı açık şekilde yanma sağlanır. Tam yanma sağlanınca kül kapağı kapatılır.

6 -  Kazanın tutuşturulması
Otomatik kumandalı modellerde kazan suyu sıcaklığı °C çıkınca, pompa otomatik çalışarak devreye girer. Diğer modellerde, kazan sıcaklığı °C çıktığında bay-pass vanası kapatılarak pompa çalıştırılır. Kazan ocağının gözetleme deliğinden bakılarak yanmanın iyi olduğu (portakal rengi alev çıktığı) kontrol edilir. Izgara üzerindeki kömür yanıp köz haline geldiği zaman, mevcut kömür, ızgaranın sağ yarısında ızgara boyunca toplanır. Izgaranın sol tarafına yeni kömür serilir. Böylece yastıklama metodu ile ızgaranın bir sağ yarısına, bir sol yarısına kömür serilerek yakmaya devam edilir.

7 -  Kazan yastıklamasının yapılışı
Ocak açıldığı zaman içeriye giren soğuk hava, ocağı soğutup yanmayı bozduğu ve dolayısıyla kömür kaybına sebep olduğu için, kömür atma, şişleme, cüruf çıkarma işlemlerinin çok süratle yapılarak ocak kapısının kapatılması gerekmektedir. Kazanın kül kapağından ızgara altına bakıldığında ışık görünmüyorsa süngü vurma  zamanının geldiği anlaşılıfunduszeue.info süngü ızgara yüzeyinden kaydırılarak küller ızgara altına düşürülür.Süngünün dip tarafına hafif basılarak curuflar ateş üzerine çıkartılır. Süngü işleminin bitiminden sonra ateş üzerine çıkan curuflar ateşin pozisyonunu bozmadan kanca ile alınır.(Curuf hiçbir zaman gelberi ile alınmaz) şayet curuf tam yanmamış ise ateş üzerinde bir müddet bekletilir sonra dışarı alınır. Süngü vurma işleminden sonra ızgara altına dökülen küllerde gelberiyle dışarı alınır. Bu işlemin dikkatle yapılması ateşin tam verimle yanmasını,hava kirlenmesinin  önlenmesinive kömürden tasarruf yapılmasını sağfunduszeue.infoşin iyi yanabilmesi için en önemli şart muhtaç olduğu havayı tam olarak almasıyla mümkündür.İşte bu nedenle süngü vurma işlemini ihmal etmemek ızgara üzerinde kül tabakasını bulundurmamaya azami gayret sarf etmek funduszeue.info yüzeyinin tamamı ateş tabakası kaplanmalı açıklık kalmamalıdır. Şayet ızgara yüzeyinde açıklık olursa baca bu açıklıktan kolayca gireceği için kömüre nüfuz edemez bu nedenle kömür iyi yanmaz . Kömür atma zamanının kaçırılmamasına bilhassa dikkat edilmelidir.Şayet kömür tavını kaybetmişse bu arada atılan kömürün içerisinde bulunan gazlarında yanmadan bacadan çıkmasına sebep olur.
Ateş kapağı ve kül hava kapaklarının kapatıldıklarında hava sızdırmamasına dikkat  edilmelidir. Şayet hava kaçakları varsa bunların en kısa zamanda giderilmesi çareleri aranmalıdıfunduszeue.info çıkış borularının baca ile irtibatları ve baca kapağı hava sızdırmayacak şekilde olması gerekmektedir. Hava kaçakları varsa bunlarında giderilmesi gerekmektedir. Her gün kazan üzerinde bulunan teçhizatlar ve ölçü aletleri (Hidrometre-Termometre) kontrol edilmeli arızalı olma hallerinde en kısa zamanda tamir edilmelidir. Gaz kanalları ve duman boruları muntazam temizlenmelidir. Ocak içerisine kömürü azar azar ve sık sık atılmalı hiçbir zaman ocak içerisinde alev kesilmemelidir. Bu durumu gerçekleştirmek için kömürü ocak içerisine yığmamak gerekmektedir. Kazan suyu sıcaklığı (kazan üzerindeki termometre) dış hava sıcaklığına göre ayarlanmalıdıfunduszeue.infoğın ateş kapağı kömür atmayı müteakip kapatılmalı ve mümkün olduğu kadar ateş üzerinden soğuk havanın geçmesi önlenmelidir. Kül hava kapağı ateşin yanma hızına göre ayarlanmalıdır. Sirkülâsyon pompası çalışınca kazan suyu sıcaklığı düşecektir. Dış hava sıcaklığına uygun kazan suyu sıcaklığı sağlayıncaya kadar kazanın başından ayrılmayınız İleri saatlerde yanmayı kontrol ediniz. Ocağın sağına ve soluna süngü vurduktan sonra ateşi düzenleyiniz ve bu defa kömürü ızgaranın diğer yarısına yastık şeklinde atınız ve ızgaranın diğer yarısını mutlaka alevli bırakın. Yeni atılan kömürlerin issiz bir şekilde yakılması mümkündür.  Balıksırtı yöntemiyle günlük yakışa devam ediniz.

8 -  Sistemin çalıştırılması
Kazandaki su ısındıktan sonra sisteme pompalanır. Sistemde hava olabilecek yerler kontrol edilir ve havaları alınır. Isınmayan yer kalmamasına özen gösterilir. Sistem elemanlarının görevlerini tam yapmaları sağlanır. Kazanı talimatlara uygun yakışa devam edilir. Yanmanın tam yanma olmasına dikkat edilir.


9 -  Kazanın uyutulması
Her şeyden önce ızgara üzerine atılacak kömür tecrübe ile öyle ayarlanmalıdır ki; ocak bastırıldığı zaman ızgara üzerindeki kömür artık kor haline gelmiş olmalıdır. Bu kor tabakasının üzeri kuru ince kömür veya kömür ile kapatılır. Bu durumda fan ve kül kapağı kapalı, sirkülasyon pompası durdurulmuş, by-pass vanası açılmış olmalıdır (otomatik kumandalı modellerde pompa otomatik olarak kapanacaktır). Dolaşım pompasını çok soğuk havalarda kapatmayınız. Yoksa sistemin sirkülasyon yapmayan yerleri donabilir.

10 -  Kazanın uyandırılması
Kül kapısı açılarak veya fan çalıştırılarak içeriye ızgara altından hava girişi sağlanır. Izgara üzerindeki kömür karıştırılarak cürufu alınıp, köz meydana çıkarılır, üzerine kömür serilir. Serilen kömür tabakası tamamen tutuştuğu zaman kül kapısı kapatılır. Kazan suyu sıcaklığı santigrat dereceyi geçince by-pass vanası kapatılır. Dolaşım pompası devreye alınarak kazan rejime alınır (Otomatik kumandalı modellerde bay-pass vanası olmadığından, pompa termostat kontrollü olarak °C devreye girecektir)


11 -  Kazana yakıt yüklenmesi
Kazanın kömür yükleme kapağı açılarak üzerine düzgün bir şekilde, cm kalınlığında kırılmış kömür serilir. Izgaranın ön kısmında (biraz) odun konulacak yer hariç, kömür serilmemiş yer kalmadığı (bilhassa köşelerde) kontrol edilir. Ön tarafa odun veya yonga yerleştirilir, varsa üzerine az bir miktar gaz dökülür. Kağıt parçaları konulur ve tutuşturulur.
Tutuşturma için, hiçbir şekilde benzin gibi parlayıcı, patlayıcı madde kullanılmaz.
Kömür kapağı kapatılır. Kül kapısı açılarak kömürün doğal çekişle tutuşması sağlanır. Ateş bütün ızgara yüzeyine yayıldığı zaman, ateşin üzerine kömür takviyesi yapılarak kül kapısı sıkıca kapatılır. Serpilen kömür tutuşunca tüm ızgara üzerinde 10–15 cm kalınlığında bir ateş tabakası elde edildikten sonra, ocağa yeni atacağınız kömürü dış hava sıcaklığına ve binanızın ısı ihtiyacına göre ızgaranın tamamına yaymayıp yarısına yastık şeklinde atın diğer yarısındaki ateşin üzerini kapatmayın. Bu durumda yeni atılan kömürden çıkan yanıcı gazlar ızgaranın diğer yarısındaki alev ve buradan ocağa giren yanma havası ile kolayca yanma olanağı bulacak ve issiz bir yanma sağlanacaktır


12 -  Kazan küllerinin alınması
Katı yakıtlı kazanlarda yanma sonucu oluşan külü her gün alınız Kömürlü kazanlarda, kazan dairesinde kül ve cüruf bulundurulmamalı, bu artıklar kazandan alındıktan sonra dışarıya atılmalıdır.Süngü vurma işleminden sonra ızgara altına dökülen küllerde gelberiyle dışarı alınır Kazana yanma için gerekli hava akımının sağlanabilmesi için kül haznesinde aşırı kül birikmesi önlenmelidir. Dışarı atılan küller düzgün atılmalı çevre kirliliğine ve kötü görüntüye neden olunmamalı.

Katı Yakıtlı Merkezi Sistemlerin Bakımları


1 -  Mevsim başında yapılacak işlemler ve hazırlıklar


1. Ateşci takımlarının tamam olup olmadığını ve kazan üzerinde bulunan teferruatın faaliyete hazır olup olmadığı kontrol edilmelidir.
2. Izgaralar gözden geçirilmelidir.
3. Tesisatın suyu tamamlanmalıdır.
4. Kazandan bacaya olan kısımla baca kontrol edilmelidir.
5. Dolaşım pompasının elle kolayca dönüp dönmediği muayene edilmelidir.
6. Dolaşım pompasını çeviren elektrik motoruna ait sigortalar kontrol edilmelidir.

2 -  Kazanların periyodik bakımları ve temizlikleri
Ateşçi Takımları ve Görevleri
1-Takım askılığı
2-Kanca
3-Tel fırça
4-Gelberi
5-Süngü
6-Ateşçi küreği (fayrap)
7-Anahtar takımı (açık ağız 2 takım)
8- Boru anahtarı ve kurbağacık
9- El arabası
Elektrikli seyyar lamba ve el feneri
Yağdanlık
Yangın söndürme cihazı
Pense
Çekiç
Tornavida takımı

1-Takım askılığı: Ateşçi takımlarının asılarak bir arada bulunmasını sağlar.
2-Kanca: Süngü yardımı ile ateş üzerine çıkartılan büyük parçalanmış cürufları, ateşin düzenini bozmadan almaya yarar.
3-Tel fırça: Kazanların duman boruları ve kanalları tel fırça ile temizlenir.
4-Gelberi: Genel olarak yapılacak ocak temizliğinde küllükte birikmiş kül ve cürufları dışarı çıkartmada kullanılır.
5-Süngü: Ateşin yanması esnasında meydana gelen külleri, ızgara altına cürufu da ateşin üzerine çıkartma işlemine yarar.
6-Ateşçi küreği: Ateşçi, kömürü ateşçi küreği ile ocağın atılması gereken tarafına atma imkânına sahip olur.
7-Anahtar takımı (açık ağız 2 takım): Resim Fayrap ( ateşçi küreği Cıvata ve somunların sıkılıp sökülmesinde vb işlerde kullanılır.
8- Boru anahtarı ve kurbağacık: Boruların sıkılıp sökülmesinde boru anahtarı , vana v.b malzemelerin sökülüp sıkılmasında kurbağacık kullanılır.
9- El arabası: Kömür ve külün taşınmasında kullanılır.
Elektrikli seyyar lamba ve el feneri: Elektrikli seyyar lamba kazanın arkasında karanlık kalan kısımların kontrolünde, el feneri elektrik kesilince kullanılır.
Yağdanlık: Dişli ve vidalı kısımların yağlanmasında kullanılır.
Yangın söndürme cihazı: Her kazan dairesinde en az 6 kg’lık bir yangın söndürücü
bulunması zorunludur. Yangın anında kullanılır.
Pense: Genel tamirat işlerinde sıkma ve açma için kullanılır.
Çekiç: Kömürleri küçültme işlerinde ve genel kırma işlerinde kullanılır.
Tornavida takımı ve kontrol kalemi: Vidaları sökme ve sıkmada tornavida kullanılır. Elektrik akımının olup olmadığını kontrol etmek için kontrol kalemi kullanılır. Tornavida yerine kullanılmamalıdır.
Günlük Temizlik Bakımı
1. Her gün kazan dairesinin iç temizliği yapılacaktır.
2. Su sızıntıları ,havalandırma arızaları anında onarılacaktır

Haftalık Temizlik Bakımı
1. Kazan dairesi haftada bir sabunlu su ve çamaşır suyu ile yıkanacak
2. Buhar kazanlarının cuma günü öğleden sonra bakımları mutlaka yapılacaktır.
3. Kazan duman boruları temizlik fırçaları ile fırçalanacak
4. Buhar vana milleri önce ince yağla sonra gresle yağlanacaktır.
5. Temizlik esnasında benzin ve mazot kullanılmayacaktır.
6. Kazan emniyet supaplarının çalışır olup olmadığı kontrol edilecek ve milleri ince yağla yağlanacaktır.
7. Pis su çukuru ve kanallarının haftada bir temizlenecek tıkanıklar giderilecektir.
8. Gevşemiş cıvata ve somunlar sıkıştırılarak arızalı olanlar değiştirilecektir.
9. Buhar vanalarının milleri devamlı yağlanacaktır
Vana başlarına salmastra konulacaktır
Kazan dairesinin genel temizliği haftalık aylık periyodik olarak yapılacaktır.

Aylık Bakım İşlemleri
1. Emniyet ventilini kontrol ediniz.
2. Su seviye otomatiğini ve asgari su seviye kesme otomatiğini, en az ayda bir defa kazan su seviyesini yavaşça ve gerçekten asgari seviyeye indirerek kontrol ediniz.
3. Kazan ve kazana ait bütün sistem, boru bağlantıları, flanşlar, tutucular ve vanalardaki kaçakları ve diğer arızaları dikkatlice kontrol ediniz. Tatminkâr görülmeyen her husus not edilerek düzeltilmelidir.
4. Bütün kaçak yapan flanş ve bağlantı yerlerini sıkıştırın ve sızıntıları önleyin, gerekiyorsa yenileyin.
5. Şalter tertibatını ve otomatik sistemi bir elektrikçiye kontrol ettiriniz.
6. Ön duman sandığı kapaklarını açın ve duman borularını bir fırça ile ayda kez funduszeue.info temizlik esnasında ön ve arka sandıklardaki ve baca bağlantı hattındaki kurumları da temizleyiniz.

Yıllık Bakım İşlemleri
1. Kazanı tamamen boşaltınız.
2. Bütün el ve adam deliklerini açın. Conta yüzeylerine zarar vermeden yapışmış kalmış conta parçalarını temizleyiniz.
3. Kazanın içini temizleyin, basınçlı su ile iyice yıkayın. Kazan kireçlenme yapmışsa bunları temizleyin ve sonra iyice yıkayın.
4. Bütün aylık bakım işlemlerini yapınız.
5. Bütün yatakları yeni yağlayın. Vantilatörün, besi suyu pompalarının ve yakıt pompalarının bakımını yapınız.
6. Adam ve el deliklerini kapatın, bunlar için yeni contalar koyun.
7. Kazanı yeniden su ile doldurun.
8. Bacanızı yılda en az bir kez temizleyiniz.
Dolaşım pompalarının periyodik bakımları
1. Pompanın altında ve kazan çıkışındaki olması gereken pislik tutucular en az yılda bir kez temizlenmelidir.
2. Pompalar susuz kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
3. Genellikle piyasada kullanılan dolaşım pompaları yağlanmaz ve sakıncalıdır. Ancak bunun ile ilgili yetkili servislerine danışılmalıdır.
4. Yeni ve uzun süre kullanılmamış dolaşım pompasının mili sudaki tortu ve kışırın etkisi ile sıkışabilir. Bu durumda şalteri kapatın. Mili tornavida ile bir iki tur döndürünüz.
5. Her pompanın şekli ve uygulaması farklıdır. Kullanma kılavuzuna bakınız.
6. Pompanın emiş ucundaki basınç yeterli olmaz ise su buhar fazına geçebilir. Bu da sistemde hava kabarcıklarının oluşmasını sağlar. Kabarcıklar sisteminizde olması gerekenden fazla titreşim ve ses yapar, performans düşüklüğü olur. Bununla ilgili kullanma kılavuzuna bakınız, sorunu çözemezseniz yetkili servise sisteminizin kontrolünü yaptırınız.
Genleşme Depolarının Bakımları
Genleşme depoları donmaya karşı korunmalı ve izolasyonları kontrol edilmelidir. Isıtma sezonunun sonunda gerekiyorsa içi korozyona karşı boyanmalı ve temizliği yapılmalıdır. Bağlantı borularından herhangi bir sızıntı var mı kontrol edilmelidir.

 

                BRÜLÖR ARIZALARI (SIVI YAKITLI)         

1- Brülör anahtarı açılmış motor çalışmıyorsa:

— Brülör arızaya geçmiş olabilir. Bu durumda reset düğmesine basınız.

— Kazan gerekli basınç veya sıcaklığa ulaşmış, brülör otomatik yapmış olabilir. Sıcaklık veya basıncı kontrol ediniz.

— Tabloya gerekli üç faz gelmiyor olabilir. Kontrol edilmelidir.

— Brülör kumanda beyni arızalı olabilir. Sağlam bir beyin takılarak denenmelidir.

- Yakıt ısıtıcısı ve termostatları kontrol edilmelidir. Isıtıcı ayarları yapılmalıdır.

2- Brülör çalışıyor fakat hemen arızaya geçiyorsa:

a- Yakıt yeterince ısınmamış olabilir. Yakıt sıcaklığını kontrol ediniz.

b- Pompa yeterli basınçta yakıt basmıyordur. Yakıt vanalarını, süzgeçleri kontrol ediniz.

c- Yakıt püskürtme memesi kirlenmiş olabilir.

d- Fotosel ışığı iyi görmüyordur. Fotoseli temizleyiniz.

e- Yakıt pompası hava emiyordur. Kontrol ediniz.

f-  Beyin arızalı olabilir. Kontrol ediniz.

g- Selenoid vana yayı gevşemiştir. Selenoid vanayı kontrol ediniz.

h- Hava ayarı gerekenden çok fazladır. Ayarlayınız.

3- Yakıt geliyor fakat ateşleme olmuyorsa:

a- Memeye pislik gelmiş olabilir. Temizleyiniz.

b- Meme açısı yanlış seçilmiş olabilir.

c- Hava ayarı çok yüksektir. Ayarlayınız.

d- Elektrot ayarı yanlıştır. Kontrol ediniz.

e- Ateşleme trafosu yanıktır veya bağlantıları çözülmüştür. Kontrol ediniz.

f- Beyin ile ateşleme trafosu arasındaki bağlantı çözülmüştür. Kontrol edilmelidir.

g- Yakıtta su vardır. Suyu boşaltınız.

 4- Kazan fazla kurum yapıyorsa:

a- Yakıt miktarı fazladır. Memeyi küçültünüz.

b- Meme eskimiş veya kirlenmiştir. Kontrol ediniz.

c- Yanma için gerekli oksijen azdır. Kazan dairesini havalandırınız.

d- Hava fanı kanalları veya klâpeleri kirlenmiştir. Temizleyiniz.

e- Meme turbulatör dış yüzeyinden uzaktır. Ayarlayınız.

f- Kazan sık sık otomatik yapıp işletmeden çıkıyordur. Memeyi küçültünüz.

g- Baca çekişi düşüktür. Kontrol ediniz.

5- Yakıt sarfiyatı çok fazla ise

a- Yanma havası gerekenden az ya da daha çoktur. Kontrol ediniz.

b- Duman boruları ve gaz yolları kirlidir. Temizleyiniz.

c- Meme büyüktür, yanlış seçilmiştir. Brülör markasına, kazan yanma odasına, püskürtme basıncına uygun seçilmelidir.

d-Yanma havası düşüktür,  yakıt borularında sızıntı vardır

 6- Brülör yakıt pompası gürültülü çalışıyorsa:

a- Pompa basıncı yüksek olabilir. Kontrol ediniz.

b- Pompa emme hattında hava alıyor olabilir. Kontrol ediniz.

c- Yakıt pompaya yeterli ısıtılmış olarak gelmiyordur. Kontrol ediniz.

 7- Brülör motoru çalışmıyorsa:

a- Motora gerekli üç faz akım gelmiyor olabilir. Kontrol edilmelidir.

b- Motor yanmış olabilir. Kontrol edilmelidir.

c- Motor rulmanları sarmış olabilir. Kontrol edilmelidir.

 8- Hava fanında olabilecek arızalar:

a- Hava fan kanatları veya klâpeleri kirlenmiştir. Temizleyiniz.

b- Hava fanı dengesiz dönüyordur. Kontrol ediniz.

c- Hava fanı gövdeye sürtüyor olabilir. Kontrol ediniz.

d- Hava fanı kaması düşmüş veya set uskanı gevşemiştir. Kontrol ediniz.

e- Hava fanı kama sıyırmış olabilir. Kontrol ediniz.

f-  Hava fan kanatlarında kırılma olabilir. Kontrol ediniz

9-Brülör ilk hareketi takiben hemen arızaya geçerse,

 a-yakıt soğuk olabilir, ısıtıcı termostat ayarını kontrol et. Yakıt gelmeyebilir, bu nedenle yakıt vanalarını aç, meme ve filtreyi temizle

Brülör ateşleme yapmıyorsa

a-elektrot ayarı bozulmuş

b- elektrot uçları kirlenmiştir

c-. Voltajı düşük olabilir, bu nedenle yükselmesini bekle.

d- Ateşleme trafosu arızalı olabilir.

Brülör ağızda yaş kurum yapıyorsa

a- püskürtme açısı yanlıştır,

b- püskürtme basıncı çok düşüktür,

c- yanma havası düşüktür,

d-baca çekişi çok azdır,

e-yakıt borularında sızıntı vardır.

Brülöre yakıt geliyor, ateşleme olmuyorsa,

a- meme tıkanmış veya aşınmıştır,

b- hava fazladır,

c- transformatör arızalıdır

Alternatif Yakıtlı Tam (Skoç) Silindirik Üç Geçişli Kalorifer Kazanı

Özellikler:

*         Kazan üç geçişli olduğundan ısı transferi tamdır.

*         Kazan verimi %96`dır. Kazan borularında uygun meyil verildiği için, borularda asit korozyonu oluşmamaktadır.

*         Kazanlarımız ergonomik ve çevrecidir.

*         Müşteri istediğinde mangan dökümlü, özel ızgaralı, ateşe dayanıklı otomatik kömür yakıcıları (Helezonlu Stoker) ilave edilmektedir.

*         Kalorifer tesisatındaki sıcak su istenilen sıcaklığa geldiğinde, kazan üzerinde bulunan termostat otomatik olarak fan`ı kapatır. Bu sebepten dolayı fazla yakıt yanması engellemiş olur.

*         Bir tesiste yakıtın yakılması ile açığa çıkan ısıdan faydalanarak içindeki akışkanı (su) ısıtmak veya buharlaştırmak amacı ile TS normlarında belirtilen esaslara göre;

A         Isıtılan akışkanın durumuna göre

*         Sıcak su kazanları

*         Kızgın su kazanları

*         Buhar kazanları

B         Kullanılan yakıt ve enerji kaynağına göre

*         Katı yakıt kazanları

*         Sıvı yakıt kazanları

*         Gaz yakıt kazanları

            Olarak Firmamız tarafından imal edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası