nesebin tespiti davası / Babalık Davası (Babalığın Tespiti) - TMK

Nesebin Tespiti Davası

nesebin tespiti davası

SOYBAĞININ REDDİ

Soybağının Reddi Davası Nedir?

Soybağının reddi ( nesebin reddi ) davasının konusu , babalık karinesine göre baba ile çocuk arasında kurulmuş olan soybağının gerçek duruma uygun olmadığı , gerçekte çocuğun başka bir erkek ile kurulmuş olan cinsel ilişkinin sonucunda dünyaya geldiği, kocanın biyolojik baba olmadığı hususlarının mahkeme tarafından tespit edilmesidir. Baba ile çocuk arasındaki nesebin reddi, soybağının reddi davası ile sağlanabilir. Bu dava yenilik doğuran bir davadır. Mahkemenin soybağının reddi talebini kabul etmesi halinde artık baba ile çocuk arasında herhangi bir soybağı ilişkisi kalmaz. Bunun sonucu olarak birbirlerine mirasçı olamazlar, eğer çocuğa nafaka ödenmesi durumu söz konusu ise nafaka ödeme yükümlülüğü de ortadan kalkacaktır.

Soybağının Reddi Davası Kimler Açabilir? Biyolojik Babanın Dava Hakkı Var Mı?

Soybağının Reddi davasını kimlerin açabileceği Türk Medeni Kanunu’nun ve maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Diğer bazı ilgililerin de dava açma hakkı bulunmaktadır. Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.  Annenin soybağının reddi davası açma hakkı yoktur.

Soybağının Reddi Davası Nasıl Açılır?

Soybağının reddi davası Aile Mahkemelerine verilecek soybağının reddi dava dilekçesi ile açılır. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine dilekçe verilir. Bu davalarda yetkili mahkeme taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki ikamet ettiği yer mahkemesinde açılır. Tarafların Türkiye’de ikameti bulunmaması halinde; sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun madde 41’e göre yetkili mahkeme belirlenir.

Babanın Soybağının Reddi Davası Açması

Biyolojik baba olmayan kişinin babalık karinesinin çürütülmesi için soybağının reddi davası açması  Türk Medeni Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Kocanın menfaatlerini korumaya yönelik olan bu dava türü ana ve çocuğa karşı açılır.

Çocuğun Soybağının Reddi Davası Açması

Türk Medeni Kanunu’nun  maddesinde çocuğun soybağının reddi davası açma hakkı düzenlenmiştir. Çocuk soybağının reddi davasını ana ve kocaya karşı açfunduszeue.info hak sadece çocuğa tanınmış olup çocuğun altsoylarına geçmez. Kocanın babalık karinesini kabul etmesi çocuğun dava açma hakkını engellemez. Yani; baba, biyolojik baba olmamasına rağmen çocuğu benimsese dahi çocuk soybağının reddi davasını açabilir.

Anne Soybağının Reddi Davası Açabilir Mi?

Anne soybağının reddi davası açamaz.

Soybağının Reddi Davasında Hak Düşürücü Süre

Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başfunduszeue.infoğının reddi davasında hak düşürücü sürenin öğrenme tarihinden itibaren başlayacağına, çocuğun kendisinden olmadığı yönündeki şüphenin öğrenme açısından yeterli sayılmayacağına ilişkin  karar;

 8. Hukuk Dairesi / E. , / K.

"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

KARAR

Dava dilekçesinde, davalı ile müşterek çocuk olan davacı 'nın çocuğu olmadığı ileri sürülerek aradaki soybağının reddine karar verilmesi istenilmiş; mahkemece, soybağının reddi için öngörülen bir yıllık hak düşürücü sürenin geçtiğinden bahisle davanın reddine karar verilmiştir.

1-Dava, sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ve devamı maddelerinde düzenlenen baba tarafından çocuk ve anne aleyhine açılan soybağının reddine ilişkindir.

Geniş anlamda soybağı bir kimsenin üst soyu ile olan kan bağını; dar anlamda soybağı ise, bir kimsenin sadece ana-babasıyla arasındaki biyolojik bağını ifade etmektedir. Bir kişi (çocuk) ile kendilerinden biyolojik (genetik) olarak türemiş olduğu kişiler arasındaki bağa doğal soybağı (biyolojik nesep), hukuk düzeni tarafından aranan bazı koşulların gerçekleşmesiyle, bir çocuğun hukuki olarak bir ana-babaya bağlanması sonucunda, ana-baba ile çocuk arasında kurulan bu hukuki ilişkiye ise hukuki soybağı (hukuki nesep) denir. Buna göre soybağı, bir kimseyle ana-babası arasındaki doğal ve/veya hukuki bağ olarak tanımlanmaktadır.

sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, çocuk ile anne arasındaki hukuki soybağı doğumla; çocuk ile baba arasındaki hukuki soybağı ise anneyle evlilik, tanıma, babalık davasında verilen hüküm veya evlat edinmeyle kurulmaktadır. Baba ile çocuk arasında evlilik içinde doğmaya, babalık karinesine (TMK md. ), dayalı olarak hukuken kurulmuş bulunan soybağı ilişkisinin ortadan kalkması ancak soybağının reddi ile söz konusu olabilmektedir. Soybağının reddi davasının başarıya ulaşarak çocuk ile babası arasındaki soybağının ortadan kalkması sonucunda çocuk, baba yönünden soybağı bulunmayan çocuk statüsüne girer. Anayasa Mahkemesi'nin tarih, /30 E. ve /96 K. sayılı kararında belirtildiği üzere, kişinin genetik-biyolojik kökeni kendisine ait olmayan çocuğu reddetme hakkı en temel haklarından birisidir.

sayılı Türk Medeni Kanunu'nun maddesinde, kocanın, çocuk ve anne aleyhine açacağı soybağının reddi davası ile babalık karinesini çürütebileceği; maddesinde ise kocanın soybağının reddi davasını doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıllık süre içinde açması gerektiği, gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa bir yıllık sürenin bu sebebin ortadan kalkmasından sonra başlayacağı hükme bağlanmıştır.

Soybağının reddi davasında, davanın hak düşürücü süre içerisinde açılıp açılmadığı hususunda ve davanın temellendirilmesinde belirleyici olan “öğrenmenin”, ne zaman gerçekleştiği noktasında şüphenin öğrenme açısından yeterli olup olmadığı üzerinde durulmalıdır. Yerleşik Yargıtay uygulamalarında, yargılama dışında elde edilmiş babalık raporlarına özellikle hak düşürücü süre niteliğindeki dava açma süresinin öğrenme tarihinden itibaren başlaması bakımından dikkate alındığı görülmekte yani öğrenmenin yargılama dışı babalık testi ile gerçekleşmesi anında hak düşürücü sürenin başlayacağı kabul edilmektedir. Dolayısı ile bir çocuğun kendisinden olmadığı yönündeki şüphe öğrenme açısından yeterli kabul edilemeyecektir.

Somut olayda, davacı baba Barış ile davalı anne Mine'nin tarihinde evlendikleri ve tarihinde boşandıkları, ise tarihinde doğduğu, dava tarihli boşanma davasında davacı 'ın davalı 'nin kendisini aldattığını düşünmesi ve mahkemece davalı 'nin davalının sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olduğuna karar verildiği, davacı 'ın bu davada nesebin tespiti istediği, ancak bu yönde daha önce bir inceleme yapılmadığı değerlendirildiğinde; davacının çocuğun kendinden olmadığı yönündeki şüphenin giderilmesi açısından DNA testi türü bir inceleme yapılmadığı ve şüphenin bilimsel doğruluğa varacak şekilde bir adım öteye geçmediği yani şüphe olarak varlığını sürdürdüğü, soybağının reddi davası yönünden hakdüşürücü süreyi düzenleyen maddeki sürenin başlangıcı mahiyetindeki "öğrenme" olgusunun gerçekleşmediği anlaşılmakla; mahkemece davanın süresi içinde açıldığı kabul edilerek işin esasına girilip, iddia doğrultusunda taraf delillerinin toplanması, soğbağının tespiti yönünden gerekli DNA incelemesi de yaptırılarak oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken davanın hakdüşürücü süreden reddi,

2-Dava, baba tarafından Türk Medeni Kanunu'nun Maddesi uyarınca açılan soybağının reddine ilişkin olup, davanın küçüğe kayyım tayin ettirilmeden karara bağlandığı anlaşılmıştır. TMK'nın /2. maddesi gereğince, bir işte kanuni temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa ilgilinin isteği veya re'sen küçüğe veya kısıtlıya vesayet makamınca kayyım atanır. Somut olayda kanuni temsilcinin menfaati ile küçüğün menfaati dava nedeniyle çatıştığına göre; mahkemece küçüğe kayyım tayin ettirilip davanın kayyıma yöneltilerek, gösterdiği takdirde delillerinin toplanmasından sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi yerine, eksik hasımla yargılama yapılarak davanın reddine karar verilmesi,

Doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, yukarıda açıklanan nedenlerle sayılı HMK'nın Geçici 3. maddesi ve sayılı HUMK'un maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK'un /I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, istek halinde peşin harcın temyiz edene iadesine, gününde oy birliğiyle karar verildi.

Soybağının Reddi Davası Şartları Nelerdir?

Soybağının Reddi Davası Deliller ve İspat Yükü

Soybağının reddi davasının açılabilmesi kanunda yer alan  şartların sağlanmasına bağlıdır. Kanunda öngörülen hak düşürücü sürelere dikkat etmek gerekmektedir.

  • Çocuğun evlilik birliği içerisinde ana rahmine düşmüş sayılması belirli sürelerle sınırlandırılmıştır. Evliliğin başlangıcından en az gün sonra ve sonlanmasının ardından gün içinde doğan çocuklar için geçfunduszeue.info, bu süreler içerisinde doğan çocuklar için baba olmadığını ispat etmek zorundadır.
  • Çocuk evlilik öncesinde veya eşlerin ayrı yaşadıkları dönemde ana rahmine düşmüşse ilave bir kanıt istenmez. Fakat bu süreçlerde anne ile kocanın cinsel birlikteliğine dair kanıt varsa babalık karinesi geçerli olacaktır.
  • Koca, davayı annenin gebe kaldığı dönemde başka bir erkekle cinsel ilişkisi olduğunu öğrenmesini takiben bir yıl sürede içerisinde açmalıdır. Bir yıllık sürenin çocuğun doğumundan değil baba olunmadığını öğrenme tarihinden itibaren başladığının altını çizmek gerekir. Çocuk ise ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl süre içerisinde dava açma hakkına sahiptir. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başfunduszeue.info tür davalarda hakim, tarafların kabul ve beyanları ile bağlı değildir.

Soybağının Reddi Davası Nerede Açılır?

Nesebin reddi davaları  taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki ikamet ettiği yer mahkemesinde açılır. Tarafların Türkiye’de ikameti bulunmaması halinde; sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun madde 41’e göre yetkili mahkeme belirlenir.

Soybağının Reddi Davasında DNA TESTİ Gerekir mi?

Soybağının reddi davasında taraflar ve üçüncü kişiler soybağının belirlenebilmesi için gerekli olan araştırma ve incelemelere rıza gösterme yükümlülüğü altındadır. Buna DNA testi de dahildir. Eğer davalı kişi, hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, DNA testi yaptırmak istemezse,  hakim durumun koşullarını göz önünde bulundurarak sanki o test yapılmış ve davalı aleyhine sonuç çıkmış gibi hüküm kurabilir.

Soybağının Reddi Davasından Sonra Ne olur?

Soybağının reddi davasının kabul edilmesiyle soybağı, geçmişe dönük olarak, çocuğun doğum tarihinden itibaren ortadan kalkar. Artık çocuk,  kocanın soyadını taşıyamaz, mirasçısı olamaz. Bu karar geçmişe etkili olduğundan;  kocanın soybağından doğan bakım ve eğitim harcamaları, nafaka yükümlülüğü de ortadan kalkar. Koca kendinden olmayan çocuk için ödemek zorunda kaldığı, boşanma kararında hüküm altına alınan iştirak nafakasını geri almaya hak kazanır. Biyolojik baba olmadığı ortaya çıkan kişi, çocuğa yaptığı geçmişe dönük harcamalarını sebepsiz zenginleşmeye dayanarak anadan ve gerçek babadan  talep edebilir. Talep edilebilecek kimseler ana ve soybağı kurulması halinde gerçek babadır.Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun /85 Esas, / Karar sayılı kararında: “Dosya kapsamından; davalılardan E. Ç.’nın davacı ile evli olduğu sırada davalılardan A. V. ile davacının bilgisi dışında birlikteliğinden diğer davalı çocukların doğduğu anlaşılmaktadır. Davacının kendinden olduğunu sandığı çocuklar için gelişim süreçleri boyunca masraf yaptığı tartışmasızdır. Davacı bu giderleri davalı E. Ç. ile olayda kusurları bulunmayan davalı çocuklardan isteme imkanı bulunmasa da, çocukların biyolojik babası olan davalılardan A. K.’dan tazminini isteyebilir. Zira, davalı tarafından yapılması gereken harcamalar, durumdan haberi olmayan davacı tarafından yapılmıştır. Davacının maddi zararının tam olarak kanıtlanması ve tespiti mümkün değilse de, BK’nun 42/2 maddesinde hâkime tanınan “adalete tevfikan tayin” yetkisi istisna bir hükümdür. Haksız eyleme dayalı tazminat davalarında BK’nun 42/1 maddesi uyarınca ve genel olarak zararın varlığını ve miktarını ispat yükü davacıya aittir. Zarar miktarının ispatının mümkün olmaması halinde BK’nun 42/2 maddesi hakime adalete tevfikan tayin yetkisi tanımıştır. Şu hâlde, çocukların yaşı, eğitim durumu ve diğer şartlarla birlikte hayatın olağan akışı da gözetilerek takdir edilip, uygun bir miktar maddi tazminata da hükmedilmesi gerekirken reddedilmesi doğru değildir. Karar bu nedenle bozulmalıdır…” ifadeleri ile, şartlarının oluşması halinde biyolojik babanın tazminat yükümlülüğünün bulunacağı belirtilmiştir. 

Soybağı Reddedildikten Sonra Çocuğun Babası Kim Olarak Görünür?

Soybağının reddi kararı ile kayden baba ile çocuk arasındaki soybağı ilişkisi sona erer.Nüfus kayıtlarında çocuğun baba hanesindeki kaydı iptal edilir. Annenin beyan edeceği bir baba adı tescil edilir.

Yukarıda soybağının reddi davasına ilişkin bazı soruları yanıtladık. Ancak belirtmemiz gerekir ki her somut olay kendi içerisinde farklı özellikler barındırır. Bu nedenle hak kaybı yaşamamak için soybağının reddi hukuki sürecinin dikkatle takip edilmesini ve tecrübeli avukat yardımı alınmasını tavsiye etmekteyiz.

 

 

 

 

 

Soybağının Reddi, Tespiti ve Düzeltilmesi

Soybağının Reddi Davası Nedir ?

Soybağının reddi davası nedir sorusunu cevaplandırabilmek için öncelikle babalık karinesinden bahsetmek gerekmektedir. TMK ’te düzenlenmiş olan babalık karinesi şunu ifade eder: &#;Evlilik birliğinin devamı sırasında veya evliliğin sona ermesinden itibaren gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır.&#; Ancak koca, soybağının reddi davası açarak bu karineyi çürütme hakkına sahiptir. Soybağının reddi davası kocanın dışında çocuk tarafından da açılabilmektedir.

Soybağının Reddi Davası Nasıl Açılır ?

Soybağının reddi için koca ya da çocuğun soybağının reddi dava dilekçesi ile ilgili mahkemeye başvurması gerekmektedir. Soybağının reddi davası için görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde dava Asliye Hukuk Mahkemelerinde de açılabilecektir. Yetki bakımından ise dava doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılabilmektedir.

Soybağının reddi çocuk tarafından isteniyorsa bunun için öngörülen hak düşürücü süre çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıldır. Ancak soybağının reddi koca tarafından isteniyorsa dava; çocuğun doğumunu ya da baba olmadığını ya da ananın gebe kalmadan önce başka bir erkekle cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde açılmalıdır. Son olarak davanın açılmasında gecikme yaşanmış ve gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa 1 yıllık süreler haklı sebebin ortadan kalkmasından itibaren başlar.

Soybağının reddi davası masrafları ne kadardır ve neleri kapsamaktadır ? Soybağının reddi davası masrafları başta dava dilekçesi, davanın açılması için gereken harç ile birlikte dava sırasında gerekli olması halinde babalık testini, bilirkişi raporlarını, yapılacak tebligatları kapsamaktadır. Bunların haricinde avukat ile yol alınması halinde soybağının reddi dava masrafları vekalet ücretini de içerecektir.

Soybağının Reddi Davasında DNA Testi

Soybağının reddi davasında DNA testi yapılabilir mi? Yukarıda aktardığımız üzere soybağının reddi davasında baba ya da çocuk babalık karinesini çürütmek amacıyla mahkemeye başvurmaktadır. Bu bağlamda söz konusu karinenin çürütülmesi her türlü delille ispat olunabilecektir. Yani DNA testi elbette önem arz etmektedir.

Soybağının reddi davasında DNA testi hakim tarafından istenebilmektedir. Zira hakim soybağına ilişkin davalarda maddi olguları re’sen araştıracaktır. Dolayısıyla soybağının reddi davasında DNA testi istendiğinde taraflar buna rıza göstermelidir. Çünkü TMK uyarınca hakim DNA testinden beklenen sonucu rıza göstermeyen tarafın aleyhine yorumlayacaktır.

Soybağının Tespiti Nasıl Olur ?

Soybağının tespiti amacıyla kişinin vücudundan kan ve doku örnekleri alınacaktır. Bu anlamda soybağının tespiti için yapılacak test ve tıbbi incelemer TMK ve HMK kapsamında gerçekleştirilecektir. TMK uyarınca soybağının tespiti davalarında iki husus saklı kalmak kaydıyla HMK hükümleri uygulanır. Ancak sayılı HMK’nın yürürlüğe girmesiyle bu hususlardan bir tanesi soybağının tespiti için incelemelerde geçerli olmayacaktır. Buna göre TMK’ya göre gerekli incelemelere rıza göstermek bir yükümlülük ve bundan beklenen sonuç rıza göstermeyen tarafın aleyhine yorumlanacaktır. Ancak HMK ile bu şart değişmiştir. Artık hakim rıza göstermeyen tarafa incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verebilecektir.

Soybağının Tespiti Davası

Soybağının tespiti davası çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme tarafından tespit edilmesi amacıyla açılmaktadır. Soybağının tespiti davası ana ve çocuk tarafından babaya karşı açılacaktır. Ancak baba ölmüşse mirasçılarına karşı da açılabilecektir. Burada ananın dava hakkı çocuğun doğumundan itibaren 1 yıldır. Gecikmesinde haklı bir sebebin bulunması halinde, sebebin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içerisinde de dava açılabilir. Fakat soybağının tespiti davası çocuk tarafından açılacaksa bunun için herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre bulunmamaktadır.

Soybağının Değiştirilmesi Suçu ve Cezası

Soybağının değiştirilmesi suçu TCK kapsamında düzenlenmiştir. TCK m’e göre bir çocuğun soybağını gizleyen ya da değiştiren kişi cezalandırılacaktır. Bu açıklama çerçevesinde suç, yetkili mercilere gerekli bilgileri vermemek yahut yanlış bilgiler vermek suretiyle gerçekleştirilebilektir. Soybağının değiştirilmesi suçu için öngörülen ceza ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Kanun koyucu düzenlemiş olduğu bu suç ile hukuken aile düzenini korumaya çalışmıştır.

Soybağının değiştirilmesi suçu özen yükümlülüğüne aykırı davranışla; sağlık kurumundaki bir çocuğun bir başka çocukla karıştırılması suretiyle işlenmiş ise fail bir yıla kadar hapisle cezalandırılacaktır. Kanun bu anlamda suçun sağlık kurumu bünyesindeki görevliler tarafından işlenebileceği hususunu da göz önüne almıştır.

Soybağının Düzeltilmesi (Nesebin Düzeltilmesi) Davası Nedir ?

Nesebin düzeltilmesi, diğer bir ifadeyle soybağının düzeltilmesi davası soybağının tespiti sonrasında nüfus kaydının düzeltilmesi amacıyla açılacak olan davadır. Bu davada örneğin çocuk gerçek anne ve babasının nüfusa kayıtlı olan kişiler olmadığını öğrenir ve biyolojik anne ve babasının tespitini gerçekleştirirse nüfusta düzeltilmesi yoluna gidebilecektir. Bu yönden soybağının tespiti ve nesebin düzeltilmesi davası aynı anda açılacaksa görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi değil Aile Mahkemesidir. Ancak soybağının tespiti değil yalnızca nüfus kaydında nesebin düzeltilmesi amaçlanıyorsa davada Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir ( T.C. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E. / K. / T. ).

Soybağının Düzeltilmesi Davasını Kimler Açabilir ?

Soybağının düzeltilmesi davası kim tarafından açılabilir ? Soybağının düzeltilmesi davası ana veya baba tarafından ve bunlar ölmüş ise mirasçıları tarafından açılabilecektir. Ancak soybağının düzeltilmesi davası çocuk tarafından da açılabilecektir. Dolayısıyla çocuğun ölmüş olması halinde çocuğun mirasçıları tarafından açılması da mümkündür.

Soybağının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır ?

Soybağının düzeltilmesi davası çocuk tarafından açılmış ve soybağının tespitini de kapsıyor ise davacılar nüfusta kayıtlı olan ana ile baba ve biyolojik ana ile babadır. Bu davayı ana açmış ise davacı babadır. Soybağının düzeltilmesi davası baba tarafından açılmış ise davacı ana olacaktır.

Nesebin düzeltilmesi davası nüfus kaydının düzeltilmesi amacıyla açıldığından dolayı bu davanın ilgili nüfus müdürlüğüne karşı açılması gerekmektedir.

Soybağının Düzeltilmesi Davası için Gerekli Şartlar

Nesebin düzeltilmesi davası tek başına açıldığında soybağının tespiti gerçekleşmiş olmalıdır. Diğer bir anlatımla, nüfus kaydının düzeltilmesi amacıyla açılacak olan bu davada nesebin düzeltilmesi için önce soybağının tespit edilmesi gerekecektir.

Soybağının düzeltilmesi davası kamu düzenine ilişkin bir davadır. Bu anlamda ilgililer davanın açılabilmesi için bir zamanaşımı süresine tabi tutulmamıştır.

Soybağının düzeltilmesi davası çerçevesinde kişiler ispat amacıyla her türlü delile başvurabilecektir.

Soybağının Reddi, Düzeltilmesi ve Tespiti Davası Dilekçe Örneği Nasıl Olmalıdır ?

Nesebin reddi davası, soybağının düzeltilmesi ve tespiti davalarında dilekçe nasıl yazılmalıdır? Yukarıda aktarmış olduğumuz bilgiler ışığında söz konusu davaları ayrı ayrı inceliyoruz.

Soybağının reddi davası dilekçesi nasıl yazılmalıdır dediğimizde kişinin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Öncelikle burada dava konusu nesebin reddi olacaktır. Buna göre davayı açacak kişi koca ise çocuğun babası olmadığına dair kanıtlar sunmalıdır. Bu deliller nüfus kaydı, doktor raporları, tanık beyanları olabilir. Ayrıca koca eğer bilgisi varsa kadının doğumdan önce bir başka erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu da beyan etmelidir.

Soybağının tespiti davası dilekçesinde davanın konusu soybağının kurulması yani soybağının tespit edilmesi olacaktır. Buna göre mahkemeye yapılan istem baba ile çocuk arasındaki soybağının mahkeme tarafından tespiti olacaktır. Soybağının tespiti dava dilekçesinde baba ile çocuk arasındaki soybağına dair her türlü delil açıkça belirtilmelidir.

Soybağının düzeltilmesi davası nüfustaki kaydın düzeltilmesini amaçlamaktadır. Soybağının düzeltilmesi davası açılması için yazılacak dilekçede dava konusu nesebin düzeltilmesi olarak belirtilmelidir. Buna göre dilekçede ilgili çocuğun nüfusunda kayıtlı olan ana ile baba ve biyolojik ana ile babası belirtilmedir. Biyolojik ana ile baba tespit edilmemiş ise dava dilekçesinde soybağının tespiti de talep edilmelidir.

Son olarak belirtmek gerekir ki yukarıda açıkladığımız bilgiler ve dilekçe örnekleri yaşanan somut olay için yeterli olmayabilmektedir. Nesebin reddi davası dilekçe örneği de düzeltilmesi ve tespiti amacıyla açılacak davaların dilekçe örnekleri de internet ortamında çokça bulunmaktadır. Fakat davanın açılması ve ilerleyişi yönünden dilekçe oldukça önem arz etmektedir. Dolayısıyla gerekli hukuki bilgilere sahip uzman bir aile avukatı ile birlikte dilekçe yazımı ve dava açılış işlemlerinin sağlanması yüksek öneme sahiptir.  Böylece dilekçenin yazımında yapılacak olan hatalar sebebiyle yaşanacak hak kayıplarının önüne geçilebilecektir. Topo Hukuk Bürosu olarak uzun yıllardır çalıştığımız soybağının tespiti, düzeltilmesi ve reddi davaları ile ilgili tüm sorularınızı web sitemizin danışma formunu doldurarak bize sorabilirsiniz.

Babalık Davası(Babalığın Tespiti Davası)

Delil Hukuk Bürosu

Makale İçeriği:

  1. Babalık Davası Nedir?

  2. Babalık Davası Nasıl Açılır?

  3. Babalık Davasını Kimler Açabilir?

  4. Babalık Davası Kime Karşı Açılır?

  5. Babalık Davasında Babalığın Hükmen Tespiti Yanında İleri Sürülebilecek Diğer Talepler

  6. Babalık Davasında Deliller ve İspat

  7. Babalık Davasında DNA Testinin Rolü

  8. Babalık Davasında Tanık Beyanlarının Rolü

  9. Babalık Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

  10. Babalık Davasında Hak Düşürücü Süre ve Zamanaşımı

  11. Babalık Davasına İlişkin Yargıtay Kararları

Babalık Davası Nedir?

Evlilik dışında doğmuş olan çocuk ile baba arasındaki soybağının kurulabilmesi için babanın çocuğu tanıması ya da babalık davası açılması gerekmektedir. Babalık davası, evlilik birliği dışında doğmuş olan çocuğun, baba tarafından tanınmaması halinde gündeme gelen ve baba ile evlilik dışında doğmuş olan çocuk arasındaki soybağının, mahkeme kararı ile kurulması amacıyla açılan davadır. "Babalığın hükmen tespiti davası" şeklinde de nitelendirildiği görülmektedir.

Babalık davası, soybağına ilişkin bir çeşit nüfus kaydının düzeltilmesi davası niteliğindedir denilebilir. Soybağına ilişkin bir dava olmasından dolayı, Türk Medeni Kanunumuzun vd. maddeleri uyarınca bazı özel hükümler ihtiva etmektedir. Bu nedenle teknik hususlar önemle dikkate alınmalı ve zaman kaybı yaşanmaması adına süreç son derece titizlikle yürütülmelidir.

Babalık Davası Nasıl Açılır?

Babalık davası, kimi zaman vatandaşlara mantıklı gelmeyen bazı şartların sağlanmasına bağlıdır. Her ne kadar bu şartlar ilk duyulduğunda hukuk eğitimi ve özellikle medeni hukuk ile Roma hukuku alanında eğitim almamış kişilere mantıksız geliyor olsa da, temelleri Roma Hukuku'na dayanan, soybağına ve nesebin belirli olmasına ilişkin bir hukuki temellendirmeye tabiidir. Bu nedenle babalık davasının açılabilmesi için öncelikle aşağıda belirtecek olduğumuz şartların varlığı aranmaktadır.

Babalık davası açılmasının şartları:

  1. Çocuk ile herhangi bir kişi arasında hukuki statü itibariyle baba-oğul ilişkisi meydana getirecek bir şekilde soybağının mevcut olmaması,

  2. Çocuk ile biyolojik baba haricinde herhangi biri arasında soybağı ilişkisi mevcut ise, soybağının reddi davası açılması suretiyle önceden mevcut olan bu soybağının mahkeme tarafından kaldırılmış olması,

  3. Babalık davası açmak isteyen tarafın, bu durumu Cumhuriyet savcısına ve Hazineye ihbar etmiş olması,

  4. Babalık davasının anne tarafından açılmış olması halinde kayyıma, kayyım tarafından açılmış olması halinde ise anneye ihbar edilmesi

Babalık davası, görevli ve yetkili mahkemeye verilecek olan bir dava dilekçesi ile açılmaktadır. Bu davanın usule ve esasa ilişkin oldukça teknik detaylar içermesinden dolayı, hak ve zaman kaybına uğranılmaması için mutlaka alanında uzman bir avukatın hukuki desteğinden faydalanılarak açılmasını tavsiye etmekteyiz.

Babalık Davasını Kimler Açabilir?

Babalık davası, Türk Medeni Kanunumuzun maddesinin 1. fıkrasındaki açık hüküm gereği yalnızca anne veya çocuk tarafından açılabilmektedir. Ancak çocuğun üstün yararı ve tarafsızlık ilkesi gereği bu iki halde farklı uygulamalar söz konusu olmaktadır. Bunların en başında, çocuğun babalık davası nezdinde temsilinin anne tarafından değil, kayyım tarafından gerçekleştirilmesi gelmektedir.

Türk Medeni Kanunumuzun /1. Maddesine Göre:"Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler."

Baba ise evlilik dışı çocuğunu kendi nüfusuna almak için babalık davası açmak durumunda değildir, çünkü kanunkoyucu tarafından kendisine, evlilik dışında doğmuş olan çocuğunu tanıma imkanı verilmiştir. Zaten anne veya çocuk tarafından açılacak olan babalık davası, babanın çocuğunu tanımayı reddetmesi halinde söz konusu olmakta dır, bu nedenle babalık davasını açma hakkı anne ile çocuğa verilmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki, çocuğun biyolojik babası tarafından tanınması da, aynı babalık davasında olduğu gibi başka bir erkek ile çocuk arasında soybağının bulunması halinde söz konusu olamayacaktır; bu halde de öncelikle soybağının reddinin gerçekleştirilmesi gerekecektir.

Soybağının reddi davası hakkında detaylı bilgi edinmek için, konuya ilişkin yayınlamış olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz: Soybağının Reddi Davası

Babalık Davası Kime Karşı Açılır?

Babalık davasında davalı, baba olduğu iddia edilen kişinin kendisidir. Ancak bu kişi ölmüşse, babalık davası baba olduğu iddia edilen kişinin mirasçılarına karşı açılır. Baba olduğu iddia edilen kişinin hiç mirasçısı bulunmuyorsa, bu kişinin mirası devlete kalacağından dolayı bu durumda babalık davası devlete karşı da açılabilecektir.

Dolayısıyla sırasıyla bu davanın kimlere karşı açılabileceğini sayacak olursak:

  1. Öncelikle babaya karşı açılır,

  2. Baba ölmüşse, babanın mirasçılarına karşı açılır,

  3. Babanın mirasçıları yoksa, devlete karşı açılır.

Babalık Davasında Babalığın Hükmen Tespiti Yanında İleri Sürülebilecek Diğer Talepler

Babalık davasının anne tarafından açılması halinde, baba olduğu iddia edilen kişi ile çocuk arasında soybağının kurulmasının yanında, annenin bazı mali haklarını babadan talep etme hakkı söz konusudur. Ancak annenin mali hak talepleri, aşağıda değinecek olduğumuz üzere yalnızca Türk Medeni Kanunumuzun aşağıda alıntılayacağımız maddesinde yer alan istemlere ilişkin olabilecektir, bunun yanında manevi tazminat talebinde bulunulabilmesi için genel mahkemeler nezdinde ayrıca dava açılması gerekir(Yargıtay'ın yerleşik içtihatları da bu görüşü doğrulamaktadır, Bakınız: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi / E., / K. sayılı kararı). Eğer ki açılmış olan babalık davasında manevi tazminat talebinde bulunulmuşsa, manevi tazminat yönünden eksik nispi harç tamamlattırılıp dosyanın tefrik edilmesiyle birlikte görevsizlik kararı verilmelidir.

Türk Medeni Kanunumuzun "Ananın Mali Hakları" Başlıklı Maddesine Göre:"Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir: 1. Doğum giderleri, 2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, 3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler. Çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir."

Ayrıca babalık davasını çocuk da açmış olsa, anne de açmış olsa; çocuk için babadan nafaka talebinde bulunulabilmektedir. Söz konusu nafaka, iştirak nafakası niteliğinde olup çocuğun ergin olduğu yaşa kadar devam edecektir. İhtiyaç halinde çocuğun erginliğe ulaşması akabinde yardım nafakası talep etmesi de mümkündür, yardım nafakasına ilişkin bu davayı erginliğe erişmiş olan çocuk açacaktır.

Babalık Davasında Deliller ve İspat

Babalık davasının, soybağına ilişkin bir dava olması nedeniyle, Türk Medeni Kanunumuzun maddesi gereğince maddi olgular hakim tarafından resen araştırılır ve deliller de serbestçe takdir edilir. Ayrıca aynı maddenin ikinci fıkrası hükmü gereği tarafların soybağının belirlenmesi için zorunlu olan ve sağlık açısından tehlike yaratmatan araştırma ve incelemelere rıza göstermeleri yükümlülüğü söz konusudur. Tarafların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, durum ve koşullara göre söz konusu edilen araştırma ve incelemelerden beklenen sonuç, o kişinin aleyhine doğmuş sayılabilir. Dolayısıyla bu davaya ilişkin olarak: Yargılama sürecinin yönetilmesi, deliller ve ispat konusunda hakime çok büyük yetki alanı tanınmıştır.

Türk Medeni Kanunumuzun Maddesine Göre: "Soybağına ilişkin davalarda, aşağıdaki kurallar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanır: 1. Hâkim maddî olguları re'sen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder. 2. Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hâkimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hâkim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir."

Babalık davasında babalığın hükmen tespiti ile bu talebin yanında ileri sürülen maddi tazminat ve nafaka taleplerine ilişkin olarak her somut olayın gereklerine göre ayrı ayrı değerlendirilmek üzere nüfus kayıtları, tanık beyanı, DNA testi, doğum kayıtları, hastane kayıtları, çocuğun doğumu ve hayatını sürdürmesi için gerekli olan masraflara ilişkin her türlü kayıt ve evrak, mesajlaşma ekran görüntüleri vb. bir çok delil ileri sürülebilmektedir. Ancak Türk Medeni Kanunumuzun yukarıda alıntılamış olduğumuz maddesi uyarınca taraflarca ileri sürülmemiş olsa dahi hakimin maddi olguları resen araştırma ve delilleri serbestçe takdir etme yetkisi söz konusudur.

a) Babalık Davasında DNA Testinin Rolü

Babalık davasında DNA testinin rolü son derece önemlidir. Çünkü işin uzmanları tarafından bilimsel ve teknik inceleme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen DNA testlerinde, çocuğun baba olduğu iddia edilen kişiye ait olup olmadığının tespitine ilişkin olarak % oranında kesinlik durumu söz konusu olmaktadır. Bu nedenle hakimin konuya dair karar vermesinde DNA testi sonuçlarının önemi göz ardı edilemeyecek durumdadır.

Ancak söz konusu bu DNA testinin de uygulama kurallarına ve Yargıtay kararlarına uygun olarak temin edilmesi gerekmektedir. DNA testinin sağlaması gereken şartları sağlamaması halinde istinaf ve temyiz incelemelerinde kararın bozulması ve dolayısıyla zaman kaybı yaşanılabilmesi mümkündür. Örnek vermek gerekirse, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından / E. ve / K. sayısı ile verilmiş olan kararda tek hekim tarafından düzenlenmiş olan raporun, hükme elverişli olmadığı ve en yakın Adli Tıp Kurumundan heyet raporu alınması gerektiği ifade edilmiştir. Aynı şekilde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından / E. ve / K. sayılı kararında çocuk ile babanın aynı anda ve birlikte DNA örneği vermeleri ile birlikte Adli Tıp Kurumundan rapor alınması gerektiği ifadesi vurgulanmıştır.

Bu vermiş olduğumuz örnekler, yalnızca tek bir konuya ilişkin olup bu ve benzeri hususların yargılama aşamasında önemle dikkate alınmaması halinde süreç oldukça uzayabilmektedir. Dolayısıyla sürecin, alanında uzman bir aile hukuku avukatı aracılığıyla yürütülmesi tavsiyemizi yinelemekteyiz.

b) Babalık Davasında Tanık Beyanlarının Rolü

Babalık davasında tanık beyanlarının rolü son derece zayıf kalmaktadır. Zaten Türk Medeni Kanunumuzun yukarıda alıntılamış olduğumuz maddesi nedeniyle hakimin maddi olguları resen araştırma ve delilleri serbestçe takdir etme yetkisi mevcuttur. Bu nedenle davada yalnızca tanık beyanlarına dayanılmış olsa dahi hakim tarafından detaylı inceleme yapılabilir ve tarafların DNA testine tabii tutulmalarına hükmedilebilir.

Babalık davasında yalnızca tanık beyanına dayalı olarak hüküm kurulması mümkün olamamaktadır. Bu neviden bir hükmün bir şekilde kurulmuş olması halinde ise istinaf ve temyiz incelemesi sonucunda bozulması son derece mümkündür. Bu nedenle sürecin sürüncemede bırakılmaması adına mutlaka DNA testi gerçekleştirilmesi talep edilmeli ve bu testin de usulüne uygun bir şekilde alınması sağlanmalıdır.

Babalık Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Babalık davasında görevli mahkeme, aile mahkemesi; yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunumuzun maddesi hükmü gereğince, davanın taraflarından birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir.

Eğer yetkili mahkemenin bulunduğu yerde aile mahkemesi mevcut değilse, asliye hukuk mahkemesi bu davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakacaktır.

Babalık Davasında Hak Düşürücü Süre ve Zamanaşımı

Babalık davasında zamanaşımı değil, hak düşürücü süre söz konusudur. Bu nedenle sürelere uygunluk ve aykırılık, yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir ve hakim tarafından da resen gözetilir.

Anne açısından hak düşürücü süre, çocuğun doğumundan itibaren 1 yıldır. Ancak çocuk ile başka bir erkek arasında önceden herhangi bir sebeple soybağı kurulmuşsa, bu bir yıllık süre, çocuk ile kayden baba olan kişi arasındaki soybağının kaldırılmasından itibaren işlemeye başlayacaktır. Bu bir yıllık süre geçtikten sonra yalnızca haklı sebeplerin varlığı halinde dava açılabilecektir. Eğer bu süre geçtikten sonra dava açılmışsa, anne tarafından bu gecikmeyi haklı kılan bir sebep öne sürülmeli ve gecikmeye sebep olan şeyin ortadan kalkmasından itibaren 1 ay içerisinde dava açılmış olmalıdır.

Bunun yanında belirtmekte fayda görüyoruz, babalık davası çocuğun doğumundan önce de açılabilmektedir. Yani çocuk henüz anne karnındayken de babalık davası açılması mümkündür.

Çocuk açısından babalık davasının açılabilmesi açısından kanunkoyucu herhangi bir hak düşürücü süre öngörmemiştir. Dolayısıyla yukarıda mevzuubahis etmiş olduğumuz süreler, yalnızca anne açısından geçerli olan hak düşürücü sürelerdir.

Babalık Davasına İlişkin Yargıtay Kararları

  • Babalık davasında DNA testi usulü,

  • Babalık davasında DNA testi için baba olduğu iddia edilen kişi ile çocuktan alınacak örneklerin aynı anda ve birlikte DNA örneği vermek üzere sevk edilmesi ve Adli Tıp Kurumundan bu şekilde rapor alınması gerekliliği,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi / E., / K. sayılı kararı"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi DAVA TÜRÜ : Babalık Davası Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı tarafından, asıl davanın reddi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Asıl dava babalığın hükmen tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece, küçüğe kayyım atanmış, Hazine ve Cumhuriyet savcısına dava ihbar edilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra Adli Tıp Kurumu’ndan DNA raporu alınmış, Adli Tıp Kurumu’nun tarihli “'in, için BİYOLOJİK BABALIĞI REDDEDİLDİĞİ” mütalaasında bulunan rapor gereğince davanın reddine karar verilmiştir. Bu karara karşı davacı tarafından asıl davanın reddi yönünden istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, istinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.

Dosya incelendiğinde; davacı-davalı tarafından, hükme dayanak adli tıp kurumu raporuna karşı süresinde itiraz talebinde bulunduğu, itirazında davalı-davacı yerine bir başkasından DNA örneği alınmış olabileceği, DNA örneklerinin aradan çok uzun zaman geçtikten sonra alınmış olmasının rapor sonucuna etki edebileceğini belirtmiştir. Mahkemece, davacı anne , soybağı düzenlenecek olan küçük Pelin Hayat ve baba olduğu iddia edilen davalı ’in aynı anda birlikte DNA örneği vermek üzere sevk edilerek yeniden Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması gerekirken, bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazlar karşılanmadan bu rapor ile yetinilerek hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu nedenle kararın bozulmasına gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda gösterilen sebeple temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. (Prş.)

  • Babalığın hükmen tespiti yani babalık davasında yargılama giderleri ve vekalet ücreti

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi / E., / K. sayılı kararı"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi DAVA TÜRÜ : Babalık Davası Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dava, babalığın hükmen tespitine ilişkin olup, ilk derece mahkemesince davanın kabulü babalığın tespitine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmiştir. Bu karara karşı davalı tarafından yargılama gideri ve vekâlet ücreti yönlerinden istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. O halde ilk derece mahkemesi hükmünün davanın kabulüne ile babalığın tespitine ilişkin bölümü istinaf edilmeksizin kesinleşmiştir. Bu nedenle davalının, davanın kabulüne yönelik temyiz dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

2-Davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının, davanın kabulüne yönelik temyiz dilekçesinin REDDİNE, yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple davalının diğer temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine kesin olarak oy birliğiyle karar verildi (Prş.)

  • Babalık davasında DNA testinin en yakın Adli Tıp Kurumundan alınması gerekliliği,

  • Babalık davasında üniversite başhekimliğinden tek hekim tarafından düzenlenen raporun hüküm kurmaya elverişli görülmemesi,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi / E., / K. sayılı kararı"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Babalık Davası Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Dava babalığın hükmen tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece, küçüğe kayyım atanmış, Hazine ve Cumhuriyet savcısına dava ihbar edilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra İnönü Üniversitesi Tıp Merkezi Başhekimliği Genetik Tanı Merkezinden DNA raporu alınmış, tarihli tek hekim tarafından düzenlenen ve "% 99,99 olasılıkla babası olabileceği" mütalaasında bulunan rapor gereğince davanın kabulüne karar verilmiştir.

Soybağını düzenleyen davaların kamu düzeninden olduğu gözetilerek hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde araştırma yapılması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle DNA raporlarının uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Mahkemece, en yakın Adli Tıp Kurumundan heyet raporu alınması gerekirken, tek hekim tarafından düzenlenmiş rapor ile yetinilerek hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi (Prş.)

  • Babalık davasında nafaka ve tazminat,

  • Babalık davasında manevi tazminat talep edilmesi halinde dosyada manevi tazminat yönünden tefrik gerçekleştirilerek asliye hukuk mahkemesine gönderilmek üzere görevsizlik hükmü kurulması,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi / E., / K. sayılı kararı"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Nafaka-Maddi ve Manevi Tazminat Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından tazminat taleplerinin reddi ile nafakaların miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-Dava TMK'nun maddesine dayalı tazminat isteğine ilişkindir. Davacı kadın davalı ile evlilik dışı ilişkileri nedeniyle hamile kaldığını, bu sebeple çocuğun doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, gebelik ve doğumun gerektirdiği giderleri olmak üzeri TL maddi, sosyal çevrede dışlanması sebebiyle yaşadığı manevi zarar karşılığı ise TL manevi tazminat talep etmiştir.

Çocuk ile baba arasındaki soybağı, ana ile evlilik, tanıma ya da hakim hükmüyle kurulabilmektedir (TMK m. /2). Toplanan delillerden, davaya konu küçük çocuğun tarihinde dünyaya geldiği ve baba tarafından nüfus memuruna beyanla tanındığı anlaşılmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun maddesinde ananın babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderleri isteyebileceği hüküm altına alınmıştır. Mahkemece davacının maddi tazminat niteliğindeki doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderlere ilişkin talebi ile ilgili doğum yapılan hastaneden doğum belgelerinin istenmesi, taraf delillerinin toplanması, delillerin bu çerçevede incelenerek, gerektiğinde giderler konusunda uzman bilirkişiden rapor alınarak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. 3- Manevi tazminat istemine yönelik yapılan incelemede; Türk Medeni Kanunu'nun maddesi ananın mali haklarını hüküm altına almıştır. Davacı kadının Türk Medeni Kanunu'nun maddesinde yazılan mali haklar dışındaki manevi tazminat istemi Borçlar Kanunundan kaynaklanmakta olup aile mahkemelerinin görev alanı dışındadır. (B.K ve ). Bu açıklamalar uyarınca manevi tazminata yönelik dava; Türk Medeni Kanununun maddesinden değil Borçlar Kanunu ve maddelerinden kaynaklı olup, davanın Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülüp karara bağlanılması zorunludur. Davacı başvuru harcını yatırmıştır. Başvuru harcı dava dilekçesindeki tüm istekleri kapsar. O halde mahkemece, bu istekle ilgili davacıya nispi harcın tamamlanması için süre verilmesi, verilen süre içinde eksik nispi harç tamamlandığı takdirde bu talep yönünden tefrik ve görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, bu yön gözetilmeden kesin hüküm oluşturacak şekilde ret kararı verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temiyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. (Çrş.)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası