ötleğen kuşu ana fikri / Güzellikleriyle Etkilemiş Ancak Nesli Tükenen 14 Kuş Cinsi

Ötleğen Kuşu Ana Fikri

ötleğen kuşu ana fikri

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

This work is an exact translation of the article originally published in Nature. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

H. Wada, et al. Kuşlarda Ötüş Becerisi, Doğumdan Yetişkinliğe Kadar Nasıl Gelişir?. (3 Mayıs ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Wada, H., İnan, E., Ölez, Ş. (, May 03). Kuşlarda Ötüş Becerisi, Doğumdan Yetişkinliğe Kadar Nasıl Gelişir?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

H. Wada, et al. “Kuşlarda Ötüş Becerisi, Doğumdan Yetişkinliğe Kadar Nasıl Gelişir?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Elif İnan, Evrim Ağacı, 03 May. , seafoodplus.info

Wada, Haruka. İnan, Elif. Ölez, Şule. “Kuşlarda Ötüş Becerisi, Doğumdan Yetişkinliğe Kadar Nasıl Gelişir?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Elif İnan. Evrim Ağacı, May 03, seafoodplus.info

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

Şehirde ilkbaharda kuşlar hakkında bir hikaye. “İlkbaharda kuşlar” dersinin özeti

Olga parsnak
"İlkbaharda Kuşlar" dersinin özeti

ders özeti« ilkbaharda kuşlar»

Eğitim alanı: bilişsel

aktivite türü:doğrudan-eğitici

Yaş grubu: hazırlık grubu

Başlık: « ilkbaharda kuşlar»

Hedef:Yaşam ve davranıştaki değişiklikleri göster baharın gelişiyle kuşlar. Canlı ve cansız doğa ile bağlantıları ortaya çıkarın.

Program içeriği

Eğitim görevleri: Böcekler hakkındaki fikirleri geliştirin ve genişletin; göçmen hakkında kuşlar, ilkbaharda yaşamları hakkında; yuva türleri ve yerleşimleri hakkında.

Pin adı kuşlar, dış özellikleri, yapısı, beslenmesi, alışkanlıkları, yaşam koşulları.

Çocukların türler hakkındaki bilgilerini sistematize edin kuşlar, göç ve kışlama sınıflandırmasında egzersiz kuşlar ve fazladan bir nesnenin seçimi.

eğitici: Diyalojik konuşma geliştirin, hayata ilgi geliştirin kuşlar, hayal gücü, dikkat, hafıza, düşünme (nedensel ilişkiler kurma yeteneği) bir uçakta ve uzayda gezinmeyi öğrenin.

eğitici: merak uyandırmak, ilgilenmek arzusu kuşlar, doğaya saygı, işbirliği becerilerini oluşturmak, inisiyatif ve bağımsızlığı geliştirmek.

ön çalışma: kurgu okumak başlık: hikayeler: V. Bianchi "Kaleler bahar açıldı» , "Orman evleri", V. Zhukovsky'nin bir şiirini ezberlemek "Köstebek". hakkında konuşmalar kuşlar, göçmenleri tasvir eden illüstrasyonları görüntüleme kuşlar, farklı yuva türleri, hakkında bilmeceler kuşlar. Konuşmalar ve gözlem kuşlar anaokulu alanında.

kelime çalışması:Konuyla ilgili sözlüğün etkinleştirilmesi.

Konuşmanın gramer yapısının oluşumu.

Bileşik sıfatlar oluşturma alıştırması yapın.

Materyaller ve ekipman:Flanelgraf. Tematik resimler başlık: Bahar; göçmen yuvalarındaki kuşlar; işaretler bahar.

Aktivite ilerlemesi

böbreklerimi açıyorum

yeşil yapraklara.

ağaçları giydiriyorum

ekinleri sularım

Hareket dolu

Benim ismim. (Bahar)

Mektup hangi mevsimden bahsediyor? bahar)

Geldi Bahar. Ve o ne? (Sıcak, parlak, neşeli, sesli, kibar, güneşli, yeşil, sevecen.)

Senin için bilmeceler hazırladım. Dinlemek:

-Tahmin et ne tür bir kuş:

karanlık küçük,

göbekten beyaz,

Kuyruk iki kuyruğa yayılır. (Martin)

Tek ayak üzerinde durmak

Suya bakar.

Tuknet gagası rastgele -

Nehirde kurbağa arıyorum. (Balıkçıl)

Tüm varışlar kara kuşlar,

Ekilebilir arazileri solucanlardan temizler.

Ekilebilir arazide ileri geri zıplayın.

Ve buna denir kuş …(Kale)

Sizce bugünkü toplantımızda kimler tartışılacak? ders? (hakkında kuşlar) .

Başlangıçtan beri bahar memleketlerine dönmek kuşlar sıcak bölgelerde kışlanır. Ne denir kuşlar Kim kışın daha sıcak iklimlere uçar ve ilkbaharda geri uçar? (Göçmen.)

Neden dönüyorlar? (Yeterli yiyecek vardı, böcekler ortaya çıktı, geçen yılki tohumlar ve meyveler çözülmüş yamalar üzerinde bulunabilir).

Hangi böcekler önce ortaya çıkar? (Yetişkin olarak kış uykusuna yatanlar hünerli: bazı kelebekler, uçar.)

İlk bahar çiçekleri göründüğünde böcekler çoğalır mı? Neden? Niye? (Yiyecek var - çiçeklerin nektarı. Böcekler çoğalmaya başlar. Yumurta bırakırlar. Kelebek tırtılları ve böcek larvaları, sinekler, yusufçuklar onlardan çıkar.)

Böcekler neden bu kadar çok yumurta bırakır? (Çoğu ölür, gagalanırlar kuşlar, karıncalar tarafından taşınır.)

Tırtıllar yapraklarla beslenir, hızla büyür ve hareketsiz pupalara dönüşür. Bir süre sonra, her krizalitten yetişkin bir kelebek çıkar. Ancak tüm böceklerin pupası yoktur. Çekirgelerde yoktur.

Böceklerin doğada oynadığı rol nedir? (Bu nedenle tozlaşan bitkiler, çeşitli meyveler için bir meyve, tohum, yiyecek oluşturur. kuşlar, hayvanlar.)

Çeşitli kuş baharı içeri gelir farklı zaman. Hangi kuş ilk gelen?

bahar nedir kuş:

Tüm varışlar kara kuşlar,

Ekilebilir arazileri solucanlardan temizler.

Ekilebilir arazide ileri geri zıplayın.

Ve buna denir kuş …(Kale. Bunun resmini göster resimdeki kuşlar) .

Kaleler neden önce gelir? (Yerde yürüyebilir ve tohumları, kar altından çözülmüş meyveleri, ilk solucanları toplayabilirler).

kaleler denir "haberciler bahar» . insanlar arasında onlar söylüyor: Dağdaki kaleler - bahçede bahar.

Diğerleri kaleler için gelir kuşlar. Ne hakkında olduğunu tahmin et muamma:

Altıncı sarayda

Bahçedeki şarkıcı

Çağır onu (Starling. İlgili resmi göster).

o nedir? (Tamamen siyahtır, gagası keskindir ve göğsü parlak bir benekle beyazdır.)

Yani sığırcıklar, toygarlar kaleler için uçarlar.

Bu resimde guguk kuşunun nasıl göründüğüne bakın. O ne? (Büyük, rengarenk). Guguk kuşu ağaçlar yapraklarla örtülünce gelir, ağaçlarda toplanan tırtıllarla beslenir.

Tırtıllar ne zaman büyür? (Yapraklar açtıktan sonra.)

Kırlangıçlar ve kırlangıçlar daha sonra gelir. Çünkü böcekler yaşadıkları ve beslendiği gökyüzünde yükseklerde daha sonra ortaya çıkarlar. (Kırlangıç ​​ve hızlıyı göster)

Ve bu kırlangıç ​​nedir? (Başı, kanatları, sırtı siyah, memesi beyaz, burnu küçük ve sivri, kuyruğu iki atkuyruğu gibidir.)

Konusu ne baharda kuş etkinliği? (Yumurta yumurtlama, civciv yetiştirme.)

Olur bahar çünkü, ne büyük önem uyanmak kuşlarüreme için aydınlatmaya, uzun bir gün ışığına ve elbette yeterli miktarda yiyeceğe sahiptir.

Oyun "Dördüncü bir ekstra mı?"

Farklı resimli resimler kuşlar ve çocuklar fazladan bir nesne seçerler ve sözlü olarak seçimlerini haklı çıkarmak.

Güvercin, kırlangıç, sığırcık, guguk kuşu. Kim ekstra? (Güvercin, kış olduğu için kuş.)

Karga, serçe, güvercin, sığırcık. (Starling, göçmen olduğu için kuş.)

Bülbül, domuz yağı, serçe, kırlangıç.

Saksağan, kale, şakrak kuşu, baştankara.

Kuğu, balıkçıl, güvercin, leylek.

Beden eğitimi dakikası

Kırlangıçlar uçtu

Bütün insanlar arıyordu (Bir daire içinde koşarlar, kollarını kanat gibi çırparlar.)

Kırlangıçlar oturdu

Bütün insanlar hayran kaldı (Ellerini arkalarında kavuşturarak çömelirler.)

Otur, otur (Ritmik kafa hareketleri yaparlar.)

Yükseldi, uçtu.

Uç Uç

Şarkılar söylendi. (Yine kollarını sallayarak koşarlar.)

Bu bilmecenin ne hakkında olduğunu düşünelim mi?

Eller olmadan, balta olmadan

Kulübe inşa edildi. (Yuva)

Neden kuşlar yuva yapar? (Yumurta bırakmak, civcivleri yumurtadan çıkarmak, beslemek gerekir.)

Yuva bir ev değildir. Çevreye bir adaptasyondur.

Yuvalar nelerden yapılmıştır? kuşlar? (Kuru çim bıçaklarından, ince dallardan, samanlardan, tüylerden, parçalardan, yosunlardan, huş ağacı kabuğundan vb.)

Neresi kuşlar yuvalarını inşa eder? (Ağaçlarda, yerde, çatı altında, çalılıklarda bir oyukta).

Beyler, size bir şekilde yardımcı olabilir miyiz? ilkbaharda kuşlar? (Ebeveynlerle birlikte yapın ve kuş evleri asın, pamuk yünü asın, yuvalar için yamalar vb.)

didaktik oyun "Kimin Yuvası"

(Çocuklar bir dizi resimden yuvaları tanımlarlar. kuşlar) .

Şimdi, yuvalar hazır olduğunda, göçmenlerin bundan sonraki endişesi ne olacak? kuşlar? (Yumurta yumurtlayın, civcivleri yumurtadan çıkarın.)

Ve kimin umurunda, yumurtadan çıkar, ısıtır, korur? (Anne- kuş, dişi.)

Kimin umurunda, anne ve civcivleri besliyor? (Baba, erkek.)

Yavruları kim besler ve büyütür? (anne baba hem kuşlar.)

top oyunu "Kim kim"

Kalelerin kaleleri, küçük kargaların kargaları, turnaların turnaları, kargaların kargaları, kaymaların kırkılmaları, ördeklerin ördek yavruları ve sığırcıkların sığırcıkları vardır.

Yuvalar yıkılabilir mi? (Hayır. Parkları, bahçeleri, ormanları, tarlaları, sebze bahçelerini zararlı böceklerden koruyacak kimse olmayacak. Böcekler tüm bitkileri yiyecek, ekinleri, meyveleri, sebzeleri yok edecek. Tohumlarını ekecek kimse olmayacak. meyveler, otlar, çiçekler yerde. Harika şarkılarını asla duymayacağız).

Çevre felaketi olacak.

Sonuç dersler.

Bugün kimden bahsediyoruz? (Göçmen hayatı hakkında ilkbaharda kuşlar, doğadaki yararlılıkları hakkında, gerçeği hakkında kuşları korkutma, kırgın ve yuvaları yok edemezsiniz.)

Hayat hakkında çok şey öğrendik kuşlar.

Bugün zor zamanlar geçirenler ve ilgilenmeyenler için küçük bir kuş alın. Orta kuş, çok zor olmayan ama ilginç olanlardır. İlgilenenler ve kolay olanlar için büyük bir kuş.

Alexander Kuprin

STARLIKLAR

Mart ortasıydı. Bu yıl bahar pürüzsüz ve dostça geçti. Zaman zaman şiddetli ama kısa süreli yağmurlar yağdı. Zaten kalın çamurla kaplı yollarda tekerlekler üzerinde sürdü. Kar hala derin ormanlarda ve gölgeli vadilerde kar yığınlarında yatıyordu, ancak tarlalara yerleşti, gevşedi ve karardı ve altından bazı yerlerde büyük kel yamalar siyah, yağlı, güneşte buğulanmış görünüyordu. Huş tomurcukları şişmiş. Söğütlerdeki kuzular beyazdan sarıya, kabarık ve kocaman oldu. Söğüt çiçek açtı. Arılar ilk rüşvet için kovanlardan uçtu. İlk kardelenler ürkek bir şekilde orman açıklıklarında belirdi.

Eski tanıdıkların tekrar bahçemize ne zaman uçacağını dört gözle bekliyorduk - sığırcıklar, bu sevimli, neşeli, sosyal kuşlar, ilk göçmen misafirler, baharın neşeli müjdecileri. Avrupa'nın güneyinden, Küçük Asya'dan, Afrika'nın kuzey bölgelerinden, kış kamplarından yüzlerce mil uçmaları gerekiyor. Diğerleri üç bin milden fazla yapmak zorunda kalacak. Birçoğu denizlerin üzerinden uçacak: Akdeniz veya Kara.

Yolda kaç macera ve tehlike var: yağmurlar, fırtınalar, yoğun sisler, dolu bulutları, yırtıcı kuşlar, açgözlü avcıların çekimleri. Yaklaşık yirmi ila yirmi beş makara ağırlığındaki küçük bir yaratık tarafından böyle bir uçuş için ne kadar inanılmaz bir çaba harcanmalıdır. Nitekim zorlu yolculukta kuşu yok eden atıcıların yüreği yoktur, doğanın güçlü çağrısına uyarak ilk yumurtadan çıktığı, güneş ışığını ve yeşilliği gördüğü yere doğru çabalar.

Hayvanlar, insanlar için anlaşılmaz, kendi bilgeliklerine sahiptir. Kuşlar özellikle hava değişikliklerine karşı hassastırlar ve onları uzun süre önceden görürler, ancak uçsuz bucaksız bir denizin ortasındaki göçmen gezginlerin aniden, genellikle karla birlikte ani bir kasırga tarafından ele geçirilmeleri sık sık olur. Sahil uzakta, kuvvetler uzun mesafeli uçuşla zayıflıyor Sonra en güçlü olanın küçük bir parçacığı dışında tüm sürü ölür. Bu korkunç dakikalarda bir deniz aracıyla karşılaşırlarsa kuşlar için mutluluk. Bütün bir bulutta, küçük hayatlarını sonsuz düşmana - adama tehlikeye atıyormuş gibi, güverteye, tekerlek yuvasına, vitese, yanlara inerler. Ve sert denizciler onları asla gücendirmeyecek, titreyen saflıklarını gücendirmeyecekler. Hatta deniz güzeli inancı, barınak isteyen kuşun öldürüldüğü gemiyi kaçınılmaz talihsizliğin tehdit ettiğini bile söylüyor.

Kıyı fenerleri bazen felakettir. Bazen sabahları, sisli gecelerin ardından feneri çevreleyen galerilerde ve binanın etrafındaki zeminde yüzlerce hatta binlerce kuş cesedi bulunur. Uçmaktan yorulmuş, denizin neminden ağır basan kuşlar, akşamleyin kıyıya vararak, bilinçsizce ışık ve sıcaklığın aldatıcı bir şekilde kendilerini işaret ettiği yere çabalarlar ve hızlı uçuşlarında kalın cama, demire ve taşa karşı göğüslerini kırarlar. . Ancak deneyimli, eski bir lider, önceden farklı bir yön alarak sürüsünü bu talihsizlikten her zaman kurtaracaktır. Kuşlar, özellikle geceleri ve siste herhangi bir nedenle alçaktan uçarlarsa telgraf tellerine çarparlar.

Deniz ovasında tehlikeli bir geçiş yapan sığırcıklar, gün boyu ve her zaman belirli, en sevilen yerde her yıl dinlenirler. İlkbaharda bir keresinde Odessa'da böyle bir yer görmüştüm. Bu, Preobrazhenskaya Caddesi ile Katedral Meydanı'nın köşesinde, katedral bahçesinin karşısında bir evdir. Bu ev o zaman tamamen siyahtı ve her yere yerleşmiş çok sayıda sığırcıktan taşınıyor gibiydi: çatıda, balkonlarda, kornişlerde, pencere pervazlarında, arşitravlarda, pencere tepelerinde ve alçı süslemelerde. Ve sarkan telgraf ve telefon kabloları, büyük siyah tespihler gibi onlar tarafından yakından aşağılandı. Tanrım, ne kadar sağır edici bir çığlık, gıcırtı, ıslık, gevezelik, cıvıltı ve her türlü gevezelik, gevezelik ve kavgalar vardı. Son zamanlardaki yorgunluğa rağmen kesinlikle bir dakika kıpırdamadan oturamadılar. Arada bir ittiler herbiri, dağılıp aşağı indi, daire çizdi, uçup gitti ve tekrar geri döndü. Yalnızca yaşlı, deneyimli, bilge sığırcıklar ciddi bir yalnızlık içinde oturur ve gagalarıyla tüylerini sakince temizlerdi. Ev boyunca uzanan tüm kaldırım beyaza döndü ve dikkatsiz bir yaya ağzı açık kalırsa, o zaman paltosunu ve şapkasını belaya sokardı. Starlings uçuşlarını çok hızlı yapar, bazen saatte seksen mil yapar. Akşam erkenden tanıdık bir yere varacaklar, karnını doyuracaklar, gece biraz kestirecekler, sabah - hatta şafaktan önce - hafif bir kahvaltı yapacaklar ve yine yolun ortasında iki ya da üç durakla yola çıkacaklar. gün.

Böylece sığırcıkları bekledik. Kış rüzgarlarından bükülmüş eski kuş evlerini onardılar, yenilerini astılar. Üç yıl önce sadece ikisi, geçen yıl beşi ve şimdi on iki tanesi vardı. Serçelerin bu nezaketin kendileri için yapıldığını hayal etmesi biraz can sıkıcıydı ve hemen, ilk sıcaklıkta kuş evlerini işgal etti. harika kuş bu serçe ve her yerde aynı - Norveç'in kuzeyinde ve Azorlarda: çevik, haydut, hırsız, kabadayı, savaşçı, dedikodu ve ilk küstah. Bütün kışı bir çitin altında ya da yoğun bir ladin derinliklerinde karıştırarak, yolda ne bulursa yiyerek geçirecek ve biraz bahar - eve daha yakın olan başka birinin yuvasına tırmanacak - bir sığırcık ya da Yutmak. Ve onu kovacaklar, sanki hiçbir şey olmamış gibi… Kıvrılıyor, zıplıyor, gözleriyle parlıyor ve tüm evrene bağırıyor: “Canlı, canlı, canlı! Canlı, canlı, canlı!

Söyle bana, lütfen, dünya için ne güzel bir haber!

Sonunda, on dokuzunda, akşam (hala hafifti), biri bağırdı: "Bak - sığırcıklar!"

Gerçekten de kavakların dallarında yüksekte oturuyorlardı ve serçelerden sonra alışılmadık derecede büyük ve fazla siyah görünüyorlardı. Onları saymaya başladık: bir, iki, beş, on, on beş Komşuların yanında, baharda şeffaf olan ağaçların arasında, bu karanlık, hareketsiz topaklar esnek dallarda kolayca sallanıyordu. O akşam sığırcıkların ne gürültüsü ne de telaşı vardı. Uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra eve döndüğünüzde her zaman olur. Yolda telaşlanıyorsunuz, acele ediyorsunuz, endişeleniyorsunuz, ama geldiniz - ve her şey bir anda önceki yorgunluktan yumuşamış gibiydi: oturuyorsunuz ve hareket etmek istemiyorsunuz.

İki gün boyunca sığırcıklar güç kazanmış gibi göründüler ve geçen yılın tanıdık yerlerini ziyaret etmeye ve incelemeye devam ettiler. Ve sonra serçelerin tahliyesi başladı. Aynı zamanda, sığırcıklar ve serçeler arasında özellikle şiddetli çatışmalar fark etmedim. Genellikle, iki sığırcık kuş evlerinin üzerinde oturur ve görünüşe göre, kendi aralarında bir şey hakkında dikkatsizce sohbet ederken, kendileri bir gözle yanlara dikkatlice bakarlar. Serçe korkunç ve zordur. Hayır, hayır, sivri kurnaz burnunu yuvarlak delikten çıkarıp geri sokuyor. Son olarak, açlık, uçarılık ve belki de çekingenlik kendini hissettirir. "Uçuyorum," diye düşünüyor, "bir dakika ve şimdi geri dönüyorum. Belki haddini aşarım. Belki fark etmezler." Ve bir sazhen'e uçmak için zamanı olur olmaz, bir taşla ve zaten evde olan bir sığırcık gibi. Ve artık serçe geçici ekonomisinin sonu gelmiştir. Sığırcıklar yuvayı sırayla korur: biri oturur - diğeri iş için uçar. Serçeler böyle bir numarayı asla düşünmezler: rüzgarlı, boş, uçarı bir kuş. Ve böylece, serçeler arasında, tüylerin ve tüylerin havaya uçtuğu büyük savaşlar başlar.

Ve sığırcıklar ağaçların tepesinde oturuyorlar ve hatta kışkırtıyorlar: “Hey sen, kara kafalı. O sarı göğüslü olanı sonsuza kadar yenemeyeceksin." - "Nasıl? Bana göre? Evet, şimdi elimde! - "Hadi, hadi" Ve çöplük gidecek. Bununla birlikte, ilkbaharda tüm hayvanlar ve kuşlar ve hatta erkek çocuklar, kıştan çok daha fazla kavga ederler. Yuvaya yerleşen sığırcık, orada her türlü inşaat saçmalığını sürüklemeye başlar: yosun, pamuk yünü, tüy, tüy, paçavra, saman, kuru çim bıçakları. Çok derin bir yuva inşa eder, böylece bir kedi pençesiyle içinden geçmez veya uzun yırtıcı bir kuzgun gagasını sokmaz. Daha fazla nüfuz edemezler: giriş oldukça küçüktür, çapı en fazla beş santimetredir. Ve sonra yakında toprak kurudu, kokulu huş tomurcukları çiçek açtı. Tarlalar sürülür, sebze bahçeleri kazılır ve gevşetilir. Gün ışığına kaç farklı solucan, tırtıl, sümüklü böcek, böcek ve larva sürünür! Genişlik budur! Sığırcık baharda asla yiyeceğini ne kırlangıçlar gibi havada havada, ne de sıvacı kuşu veya ağaçkakan gibi bir ağaçta aramaz. Onun yiyeceği yerde ve yerdedir. Ve yaz aylarında bahçeye ve sebze bahçesine zararlı her türlü böceği ne kadar yok ettiğini, ağırlık olarak sayarsanız biliyor musunuz? Kendi ağırlığının bin katı! Ama bütün gününü sürekli hareket halinde geçiriyor.

Yataklar arasında veya yol boyunca yürürken avını avladığını izlemek ilginçtir. Yürüyüşü çok hızlı ve biraz sakar, bir yandan diğer yana sallanıyor. Aniden durur, bir tarafa, diğerine döner, başını önce sola, sonra sağa yatırır. Hızla gagalayın ve daha fazla çalıştırın. Ve tekrar ve tekrar Siyah sırtı güneşte metalik yeşil veya mor renkte, göğsü kahverengi benekli, Ve bu zanaat sırasında onda o kadar çok iş, telaşlı ve komik bir şey var ki ona bakıyorsunuz. uzun süre ve istemsizce gülümse.

Sabahın erken saatlerinde, güneş doğmadan önce sığırcıkları gözlemlemek en iyisidir ve bunun için erken kalkmanız gerekir. Ancak, eski bir akıllı söz şöyle der: "Erken kalkan kaybetmez." Her sabah bahçede veya bahçede bir yerde ani hareketler olmadan sessizce oturursanız, sığırcıklar kısa sürede size alışacak ve çok yaklaşacaktır. Kuşa önce uzaktan, sonra mesafeyi azaltarak solucan veya ekmek kırıntıları atmayı deneyin. Bunu başaracaksın bir süre sonra sığırcık elinden yemeğini alıp omzuna oturacak. Ve gelecek yıl geldiğinde, çok yakında yeniden başlayacak ve sizinle olan eski arkadaşlığını sonlandıracak. Yeter ki güvenine ihanet etme. Aranızdaki tek fark, onun küçük, sizin ise büyük olmanız. Öte yandan kuş, çok zeki, gözlemci bir yaratıktır: son derece hafızalıdır ve herhangi bir nezaket için minnettardır.

Ve sığırcıkların gerçek şarkısı ancak sabahın erken saatlerinde, şafağın ilk pembe ışığı ağaçları ve onlarla birlikte, her zaman doğuya açılan bir açıklığı olan kuş evlerini renklendirdiğinde duyulmalıdır. Hava biraz ısındı ve sığırcıklar çoktan yüksek dallara dağılmış ve konserlerine başlamışlardı. Sığırcık'ın kendi amaçları olup olmadığını gerçekten bilmiyorum, ama şarkısında yeterince yabancı bir şey duyacaksınız. İşte bülbül tılsımları ve sarı sarımsağın keskin miyavlaması ve kızılgerdanının tatlı sesi ve ötleğeninin müzikal mırıltısı ve baştankaranın ince ıslığı ve bu melodiler arasında aniden öyle sesler duyulur ki, tek başına otururken kendini tutamazsın ve gülemezsin: bir ağaçta bir tavuk gıcırdayacak, öğütücünün bıçağı tıslayacak, kapı gıcırdatacak, çocukların askeri trompet'i kapanacak. Ve bu beklenmedik müzikal atılımı yaptıktan sonra, sığırcık, hiçbir şey olmamış gibi, ara vermeden neşeli, tatlı mizahi şarkısını sürdürüyor. Tanıdık sığırcıklarımdan biri (ve sadece bir tanesi, çünkü her zaman belirli bir yerde duydum) leylekleri inanılmaz bir doğrulukla taklit etti. Bu saygıdeğer beyaz siyah kuyruklu kuşu, bir Küçük Rus kulübesinin çatısında, yuvarlak yuvasının kenarında tek ayağı üzerinde dururken ve uzun kırmızı gagasıyla çınlayan bir atış yaparken böyle hayal ettim. Diğer sığırcıklar bu şeyi nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı.

Mayıs ayının ortalarında, ana sığırcık dört veya beş küçük mavimsi, parlak yumurta bırakır ve üzerlerine oturur. Şimdi sığırcık babası yeni bir görev ekledi - yaklaşık iki hafta süren tüm kuluçka dönemi boyunca sabahları ve akşamları şarkı söyleyerek dişiyi eğlendirmek. Ve söylemeliyim ki, bu süre zarfında artık kimseyle alay etmiyor ve alay etmiyor. Şimdi onun şarkısı nazik, basit ve son derece melodik. Belki de bu gerçek, tek ciyaklayan şarkıdır?

Haziran ayının başında, civcivler zaten yumurtadan çıkmıştı. Sığırcık civciv, tamamen bir kafadan oluşan gerçek bir canavardır, ancak kafa sadece büyük, kenarlarda sarı, alışılmadık derecede açgözlü bir ağza sahiptir. Sevecen ebeveynler için en zahmetli zaman geldi. Ne kadar küçük beslersen besle, onlar hep aç. Bir de kedilerin ve küçük kargaların sürekli korkusu var; kuş evinden uzağa gitmek korkutucu.

Ama sığırcıklar iyi yoldaşlardır. Küçük kargalar veya kargalar yuvanın etrafında dönme alışkanlığı edinir edinmez hemen bir bekçi atanır. Nöbetçi sığırcık, en uzun ağacın kubbesine oturur ve usulca ıslık çalarak, her yöne ihtiyatla bakar. Avcılar biraz yakına geldi, bekçi bir işaret verdi ve tüm sığırcık kabilesi genç nesli korumak için akın etti.

Bir keresinde beni ziyaret eden sığırcıkların en az üç küçük kargayı bir mil öteye sürdüğünü görmüştüm. Ne şiddetli bir zulüm! Sığırcıklar kargaların üzerinden kolayca ve hızlı bir şekilde yükseldi, onlara bir yükseklikten düştü, yanlara dağıldı, tekrar kapandı ve kargaları yakalayarak tekrar yeni bir darbe için tırmandı. Küçük kargalar, ağır uçuşlarında korkak, sakar, kaba ve çaresiz görünüyordu ve sığırcıklar havada parıldayan bir tür parlak, şeffaf iğ gibiydi. Ama zaten Temmuz'un sonu. Bir gün bahçeye çıkıyorsun ve dinliyorsun. Sığırcık yok. Miniklerin nasıl büyüdüğünü ve uçmayı nasıl öğrendiklerini fark etmediniz. Şimdi yerli konutlarını terk ettiler ve liderler yeni hayat ormanlarda, kışlık tarlalarda, uzak bataklıkların yakınında. Orada küçük sürüler halinde toplanırlar ve uzun süre uçmayı öğrenerek sonbahar göçüne hazırlanırlar. Yakında gençler, bazılarının hayatta kalamayacağı ilk büyük sınavla karşı karşıya kalacak. Ancak bazen sığırcıklar bir anlığına terk edilmiş üvey baba evlerine dönerler. İçeri uçacaklar, havada daire çizecekler, kuş evlerinin yakınındaki bir dala oturacaklar, yeni toplanmış bir nedeni anlamsızca ıslık çalacaklar ve hafif kanatlarla parıldayarak uçacaklar.

ÇOCUKLARIN BİLMESİ GEREKENLER: kale, sığırcık, kırlangıç, hızlı, guguk kuşu, turna, kaz, kuğu, tarla kuşu, pamukçuk, yuva, kuş yuvası, erkek, dişi, civciv, yumurta, şarkıcı, böcekler, larva, kuş tüyü, sürü, ülkeler, bacaklar , boyun, kanat, gözler, kuyruk, gaga, kafa, leylek, balıkçıl.

VERBS: uçmak, uçup gitmek, varmak, geri dönmek, inşa etmek, temizlemek, yatırmak, bükmek, çıkarmak, kapaktan çıkarmak, beslemek, büyümek, güçlenmek, gıcırdatmak, şarkı söylemek, coo, ayrılmak, veda etmek, toplamak, yemek, gagalamak, yok etmek , bükün, sıkıştırın, yapıştırın, yapıştırın.

Sıfatlar: büyük, küçük, şarkı söyleyen, siyah, sıcak (kenarlar), beyaz, çizgili, sevecen, zahmetli, bahar, yabancı, kabarık, ses getiren, tarla, uzak, güzel, uzun bacaklı, su kuşları, çevik, gürültülü.

KUŞLAR HAKKINDA KONUŞALIM.
Göçmen kuşlar, sonbaharda bizden daha sıcak iklimlere uçan kuşlardır.
Bu kuşlar böcekçildir (böcek yerler), böceklerle beslenirler.

Sonbaharda böcekler saklanır, kuşların yiyecek bir şeyleri yoktur, bu yüzden uçup giderler.

Ördekler, kazlar ve kuğular bir iple uçarlar - bir iple.


Kırlangıçlar ve sığırcıklar sürü halinde uçup giderler.


Vinçler bir kama içinde uçar - bir açı.


Ve guguk kuşları birer birer uçup gidiyor.
İlkbaharda göçmen kuşlar bize geri döner.

Kuşların gagalı bir kafası, iki kanatlı bir gövdesi, pençeli iki bacağı, kuyruğu ve tüyleri vardır.


ÇOCUKLAR FAZLALARI BELİRLEMELİ VE AÇIKLAMALI OLMALIDIR: NEDEN?
Saksağan, karga, baştankara, kırlangıç ​​(kırlangıç ​​göçmen bir kuştur, gerisi kışı geçirir).
Lark, serçe, kale, sığırcık.
Karga, ördek, güvercin, serçe.
Kale, baştankara, kırlangıç, guguk kuşu.
Saksağan, serçe, ağaçkakan, hızlı.
Güvercin, kuğu, balıkçıl, vinç.

Böcek, kelebek, civciv, sivrisinek
(civciv bir kuş, diğer böcekler).

CİVCİVLERİ DOĞRU İSİM:
Vinçler - vinçler.
kaleler - kaleler.
Kazlar kazlardır.
Starlings - sığırcıklar.
Ördekler - .
Guguk kuşları - .
Swiftler - .

SORULARA DOĞRU CEVAP VERİN: KİMİN? KİMİN? KİMİN? KİMİN?
Kimin gagası?
Vincin bir vinci vardır.
Kazın bir kazısı var.
Ördek var
Guguk kuşu var
Kalede -

BİR - ÇOK.
Guguk kuşu - guguk kuşu.
Vinç - vinçler.
Starling - sığırcıklar.
bülbül - bülbül.
Lark - tarlakuşları.
Kuğu - kuğular.
kale - kaleler.
Ördek - ördekler.
Yutmak - yutar.
kale - kale.
Leylek - leylek.
kaz yavrusu - kaz yavrusu.

PLANA GÖRE AÇIKLAMA VE KUŞLARI KARŞILAŞTIRMA:
Kışlama veya göçmen kuş?
Neden böyle anılıyorlar?
Görünüm (kuyruk, kafa, kanatlar, gövde, gaga, tüyler, renkler )
O ne yer?
Yaşadığı yer - bir oyuk, bir kuş yuvası, bir yuva

AÇIKLAYICI BİR HİKAYEDEN DERLEME.
Kale, beyaz gagalı siyah bir kuştur. Kalenin başı, gövdesi, kanatları, kuyruğu, pençeleri vardır. Kuşun tüm vücudu tüylerle kaplıdır. İlkbaharda, kaleler sıcak ülkelerden gelir, yuvalar inşa eder ve civcivleri - kaleleri yumurtadan çıkarır. Kaleler böcekler, solucanlar ve bitki tohumlarıyla beslenir. Sonbaharda hava soğuduğunda, kaleler sürüler halinde toplanır ve uçar gider. sıcak ülkeler bahara kadar. Kaleler insanlara yardım eder, böcekleri ve tırtılları yok eder - tarla ve bahçe zararlıları.





Çim yeşil, güneş parlıyor
Kanopisinde bahar olan bir kırlangıç ​​bize uçar.
Onunla güneş daha güzel ve bahar daha tatlı
Yoldan cıvıl cıvıl bize merhaba.
Sana tahıl vereceğim ve sen bir şarkı söyle,
Uzak ülkelerden yanınızda ne getirdiniz?
(A. Pleshcheev)

BİR SÖZ KONUSU.
Bir direğin üzerinde bir saray var, sarayda bir şarkıcı ve adı (sığırcık).

HARİKA ÇAĞRI:
Bülbül bir bülbüldür.
Vinç - vinç.
Kuğu - kuğu .

KİM KİM?
Guguk kuşunun guguk kuşu var, guguk kuşu.
Vinçte bir vinç yavrusu var, yavrular.
Starling'in bir sığırcığı var, bir sığırcık.
Kuğunun bir kuğu var, kuğular.
Kalenin bir kalesi var, bir kale.
Bir ördeğin ördek yavrusu vardır, ördek yavrusu.
Leylekte leylekler var, leylekler.
Kazın bir kaz yavrusu var, kaz yavrusu.

CÜMLEYİ "UZUN AYAKLI VİNÇ" SÖZCÜĞÜ İLE BİTİRİN:
Tarlada gördüm (uzun bacaklı vinç). Uzun süre izledim (uzun bacaklı vinç). Bu güzel ve narin (uzun bacaklı turna) çok hoşuma gitti. Yaklaşmak istedim (uzun bacaklı vinç). Ama korktu ve uçup gitti. Güzelce uçtu, kanatlarını açarak ve gökyüzünde daireler çizerek (uzun bacaklı vinç). Anneme anlattım (uzun bacaklı turna). Annem yaklaşamayacağınızı ve korkutamayacağınızı söyledi (uzun bacaklı bir vinç). Anneme bir daha (uzun bacaklı turna) yaklaşmamaya söz verdim. Şimdi sadece uzaktan izleyeceğim (uzun bacaklı vinç).

ANLAMINDA GEREKLİ EDİT SEÇİMİ (FROM, IN, TO, OVER, ON, ON):
Kale uçtu yuvalar. Kale geldi bir yuva. Kale uçtu yuvaya. Kale dönüyor bir yuvada. Kale oturdu bir dalın üzerine. Kale yürür ekilebilir arazi.

TEMSİL YETENEĞİNİ GELİŞTİRİYORUZ.

HİKAYEYİ SORULARA YÖNELİK TEKRAR ANLATIN:
Kaleler geldi.
Önce kaleler gelir. Her yerde hala kar var ve onlar zaten buradalar. Kaleler dinlenecek ve yuva yapmaya başlayacak. Kaleler yuvalarını uzun bir ağacın tepesine yapar. Kaleler civcivlerini diğer kuşlardan daha erken yumurtadan çıkarır.

İlkbaharda ilk hangi kuşlar gelir?
Kaleler hemen ne yapmaya başlar?
Yuvalarını nereye yaparlar?
Civcivleri ne zaman yumurtadan çıkarırlar?

Baharın habercisi.
Soğuk kış geçti. Bahar geliyor. Güneş daha da yükselir. Daha çok ısıtır. Kaleler geldi. Çocuklar onları gördü ve bağırdı: “Kaleler geldi! Kaleler Geldi!"

Kış nasıldı?
Kıştan sonra ne gelir?
İlkbaharda güneş ne ​​kadar sıcak?
Kim geldi?
Çocuklar kimi gördü?
Ne çığlık attılar?

HİKAYEYİ İLK KİŞİDE TEKRAR ANLATIN:
Sasha bir kuş evi yapmaya karar verdi. Tahtaları, testereyi, tahtaları testereyle aldı. Onlardan bir kuş evi yaptı. Kuş evi bir ağaca asıldı. Sığırcıkların yuvaları güzel olsun.

TEKLİFİ BİTİR:
Ağaçta ve ağaçlarda bir yuva var (yuvalar).
Bir dal dalında ve dallarda .
Yuvada ve yuvalarda bir civciv var -
Bahçede ve ormanda bir ağaç var -

BAHİS GİZEMLERİ:
Eller olmadan, balta olmadan
Kulübe inşa edildi.
(Yuva.)

Sarı bir ceketle ortaya çıktı
Elveda, iki mermi.
(Civciv.)

Altıncı sarayda
Bahçedeki şarkıcı
Ve onun adı
(Sığırcık.)

Ak gagalı, kara gözlü,
Önemli olan sabanın arkasından yürür,
Solucanlar, böcekleri bulur.
Sadık bekçi, tarlaların arkadaşı.
Sıcak günlerin ilk habercisi.
(Kale.)

KUŞLAR İLE İLGİLİ YAYINLARI OKUYUN, BİRİNİ KİLİTLE ÖĞRENİN.
Starlings.
gece kalktık bile
Pencereden bahçeye bakmak
Peki, ne zaman, peki, ne zaman
Misafirlerimiz gelecek mi?
Ve bugün baktık -
Kızılağaçta bir sığırcık oturuyor.
geldi, geldi
Nihayet geldi!

Belediye okul öncesi eğitimkurum

Anaokulu "Solnyshko" Spirovo, Tver Bölgesi

"BAHARDA KUŞLAR" PROJESİ

BAKICI: Semenova Elena Gennadievna

için eğitmen beden Eğitimi: Belyakova Maria Mihaylovna

öğretmen ek eğitim: Sokolenkova Anna Aleksandrovna

"İlkbaharda Kuşlar" Projesi

Proje sınıflandırması

Konu: bilgi - araştırma.

katılımcılar: çocuklar kıdemli grup, ebeveynler, eğitimci.

Uygulama zaman çizelgesi: kısa süreli (1 hafta)

Bir proje hedefi seçme

Sorun:

Kuşların ilkbaharda yardıma ihtiyacı var mı? İlkbaharda kuşlara yardım edebilir miyiz?

Sorunun gerekçesi:

Kuşlar, ilkbaharda görünümleriyle bize çok neşe getiriyor. Kuş seslerinin çeşitliliği kulaklarımızı cezbeder. Ama hepimiz onların kaygısız hayatlarını biliyor muyuz Ya da belki hayatları o kadar da kaygısız değil. Gelin birlikte kuşlar hakkında daha çok şey öğrenelim, onların bahar umurunda ve tabii ki onlara yardım edelim!

Hedefler

    Çocuklarda, karada, suda yaşayan, havada uçabilen ve belirli iklim koşullarına uyarlanmış tipik bir yapıya sahip canlılar olarak kuşlar hakkında genel bir fikir oluşturmak;

    Kuşların yaşamına ilgi geliştirmek;

    Bilinçli olarak biçimlendirin - yakın çevrenin kuşlarına karşı doğru tutum, pratik olarak koruma, destekleme, onlar için gerekli koşulları yaratma arzusu.

Görevler:

    Ebeveynleri ortak faaliyetlere dahil edin. İlkbaharda kuş evi yapmanın önemini çocuklara aktarmak.

    Kuşların dış belirtilerini, özelliklerini netleştirin dış yapı uçmanıza izin veriyor.

    Tanıdık kuşlar, habitat koşulları, insanın kuşların yaşamındaki rolü hakkındaki fikirleri netleştirin.

    Kuşların hayatından şaşırtıcı bilmeceler ve sırlarla tanışmak.

    Çocuklara kuşlara bakmayı öğretin.

    Çocuklar tarafından belirlenen ek görev: doğal malzeme"Kuşların Bahar Bakımı"

Proje geliştirme

    Bir aktivite planı hazırlamak.

    Bize kim yardım edecek. Ebeveynlerin dikkatini projeye çekme.

Ebeveynlerle sohbet "İlkbaharda kuşlarla tanışalım", "Kuş evleri yapalım"

Çocuklarla evde kuşları izlemek: Evimizde ne tür kuşlar yaşıyor?

Çocuklarla birlikte çiziyoruz: "İlkbaharda bize kim uçtu."

Kuşlar hakkında literatür ve fotoğraf materyalleri seçiyoruz.

gelen çocuk hikayeleri kişisel deneyim“Kuşları severim”, “En sevdiğim kuş”.

    Bilgi kaynakları.

Kurgu seçimi:

S.N. Nikolaev. "Okul öncesi çocuklukta ekolojik kültür eğitimi".

V.N. Volchkova, N.V. Stepanova. "Ekoloji. Sınıfların özetleri.

O. A. Voronkevich. "Ekolojiye hoş geldiniz".

V.V. Markevich. "Açık alan oyunları"

L.B. Fesyukova, O.O. Grigorieva "Mevsimler" ed. Alışveriş merkezi "Küre".

S.I. Karpova, V.V. Mamaeva “ yaş arası okul öncesi çocukların konuşma ve bilişsel yeteneklerinin gelişimi”, ed. Alışveriş merkezi "Küre"

W. Bianchi. "Sinichkin takvimi".

D.N. Mamin bir Sibiryalı. "Gri Boyun".

Başkan Yardımcısı Astafiev. "Kapalukha".

G. Snegirev. "Ormanlarımızın kuşları".

E. Nosov. "Çatıdaki bir karganın kaybolması gibi."

V. A. Alekseev. "Kim inşa ediyor?"

Y. Dmitriev. "Ormanda kim yaşar ve ormanda ne büyür."

S. Örnekler. "Özel birşey yok".

V. Stepanov. Hayvan dünyası Toprak. Kim nerede yaşıyor. Ansiklopedi "Yaşayan Dünya".

O. A. Skorolupova. "Bahar", "Böcekler", " göçmen kuşlar».

S.A. Veretennikova, A.A. Klykov "Dört Mevsim"

Kuşlar hakkında bilişsel ansiklopedik bilgilerin seçimi (Bir okul öncesi çocuğun ansiklopedisi)

Kuşlar hakkında fotoğraf seçimi.

    İş için malzeme ve ekipman.

"Kuşlar" konulu resimleri ayırın

Çeşitli kuşların görüntüsü;

Konfeti, tutkal, tutkal fırçaları;

Çizim için fırçalar ve boyalar.

Proje uygulaması

    Çocuklarla ilgili sorunları çözme:

"Kuşların gelişi" konulu konuşma

"Kuşlar Geldi" resmi üzerine konuşma.

Didaktik oyun "Kışlama - Göçmen"

Kuşlar hakkında, bahar hakkında şiirler.

Kuşlar hakkında bilmeceler.

Didaktik oyunlar: "Kuşları adlandırın", "Kuşlar nerede yaşar", "Kuşların ne var", "Kuşlar ne yer".

"Dört Mevsim" kitabından kuşlarla ilgili hikayeler okumak.

A. Tolstoy'un "Nikita'nın Çocukluğu" adlı öyküsünden bir alıntı okumak.

Olağandışı arama ve analiz, güzel ifadeler: halk işaretleri, sözler, atasözleri.

Kuşlar hakkında ansiklopedik bilgilerin okunması (Bir okul öncesi çocuğunun ansiklopedisi).

Konuşma - kişisel deneyimden akıl yürütme "Kuşlarla nasıl tanıştık", "Babamla nasıl bir kuş evi inşa ettik!".

Resimleri kes oyunu.

Parmak oyunları "Dört balıkçıl", "Kuşlar ve rüzgar".

- "Kuşlar geldi" temalı bağımsız sanatsal etkinlik.

- "Kışlayan ve göçmen kuşlar" konulu bilişsel konuşma

Açık hava oyunları "Kazlar-kuğular", "Sığırcıklar ve bir kedi", "Kuşu hareketle tahmin et", "Yuva al"

Sabah egzersizleri "Kuşlar geldi"

"Sanatsal yaratıcılık" eğitim alanında düzenlenen etkinlikler: "Kuş Evi" uygulaması

Eğitimcinin ve çocukların eğitim alanındaki ortak faaliyetleri "Sanatsal yaratıcılık": hamuru "Kuşlar" dan modelleme.

Sohbet, "Bahardaki Kuşlar"ın bir genellemesidir.

Ebeveynlerle problem çözme

Çocuklarla evde kuşları izlemek.

Çocuklarla el sanatları ve çizimler yapmak "Kuşlar hakkında ev eskizleri".

Çocuklarla kuş evleri yapmak

Çocuklu kuşlarla ilgili fotoğraf materyallerinin incelenmesi.

Özetleme

Sonuç:

Projeye katılım___ % aile. Bunlardan __ aile, çocuklarıyla birlikte kuş evleri yaptı ve onları anaokulunun topraklarına astı.

Çocukların kuşlar konusuna ilgisi, bilişsel faaliyetlerinin tezahürü: ebeveynleri ile birlikte konuyla ilgili bilgi bulurlar, bilgilerini diğer çocuklarla anlatır ve paylaşırlar. çocuk Yuvası.

Çocukları edebiyatlarını okumaları için evden getirmek, kuşlarla ilgili kendi çizdiği çizimler.

Kuş gözlemciliği ile ilgili çocuk hikayeleri.

Kuşlar hakkında seçilmiş fotoğraf, çizim ve el sanatlarının sergisi.

Çocuklarla ortak el sanatları ve çizimler sergisinin organizasyonu "Kuşlar hakkında ev eskizleri"

Yapı malzemesi, inşaatçı, kuş yuvası kağıdından çocukların kendi fikirlerine göre inisiyatif tasarımı, işte yaratıcılığın ve detayın tezahürü.

Çocuk çizimleri ve eserleri sergisinin organizasyonu: "İlkbaharda Kuşlar", "Kuşlar" modellemesi, "Kuş Evi" uygulaması, "Kuşlarla Tanış".

Spor eğlencesi "Bahar Kuş Festivali"

"BAHARDA KUŞLAR" PROJESİ FAALİYET PLANI

1. Problemin tanımlanması

2. Hedef seçimi

3. Proje hedeflerinin tanımı

Proje geliştirme

1. Faaliyet planı hazırlamak,

ebeveynlerle konuşma "Çocuklara kuşları anlat"

2. Velilerin ilgisini projeye çekmek.

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Çocuklarla birlikte kuşlarla ilgili literatür ve fotoğraf materyalleri seçiyoruz.

ebeveynlerle sohbet “İlkbaharda kuşlarla tanışalım”, “İnşa edelim

kuş evleri"

3. Bilgi kaynaklarının seçimi.

Biliş

4. İş için malzeme ve ekipman seçimi

İletişim

Biliş

Sosyalleşme Emek

Verim

proje

1. Bilişsel konuşma "Kuşların gelişi"

Biliş

İletişim

Çocuklarla kuş resimlerine bakmak.

2. Kuşlar, yaşam tarzları ve yapısal özellikleri hakkında ansiklopedik bilgilerin okunması. (Bir okul öncesi çocuğunun ansiklopedisi)

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Evden getirilen edebiyatla tanışma

3. Konuşma - akıl yürütme kişisel deneyimden “Kuşlarla nasıl tanıştık”, “Babamla nasıl kuş evi yaptık!”

Biliş

İletişim

Çocuklarla evde kuşları izlemek.

4. Oyun "Resimleri kes"

Biliş

İletişim

sosyalleşme

Çocuklarla birlikte kuşlarla ilgili fotoğraf materyalleri seçiyoruz.

seafoodplus.info oyunu"Dört balıkçıl"

Sağlık

Fiziksel eğitim

6. Didaktik oyunlar

"Kuşları Adlandır"

"Kuşlar nerede yaşar", "Kuşlar nelere sahiptir", "Kuşlar ne yer"

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Emniyet

7. "Kuşlar geldi" konulu bağımsız sanatsal etkinlik çizimi

Sanatsal yaratıcılık, Biliş.

8. Konuyla ilgili bilgilendirici sohbet"Kışlayan ve Göçmen Kuşlar"

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Emniyet

9. Açık hava oyunları "Kazlar - kuğular", "Sığırcıklar ve bir kedi", "Bir yuva yapın".

Sağlık

Fiziksel eğitim

sosyalleşme

Emniyet

Oyun için niteliklerin hazırlanması

Kuşlar hakkında hikayeler okumak. A. Tolstoy'un "Nikita'nın Çocukluğu" adlı öyküsünden bir alıntı okumak.

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Sağlık

Kuşlarla ilgili kitaplardan çocuk resimlerinin incelenmesi.

"Bilgi" eğitim alanında düzenlenen etkinlikler"İlkbaharda Kuşlar"

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Sağlık

"Sanatsal yaratıcılık" eğitim alanında düzenlenen etkinlik: uygulama"Kuş evi"

Artistik yaratıcılık

Biliş

sosyalleşme

Emniyet

Çocuklarla el sanatları ve çizimler “Kuşlar hakkında ev eskizleri” yapmak,"İlkbaharda bize kim uçtu"

"Sanatsal yaratıcılık" eğitim alanında organize etkinlik: çizim

"Kuşlarla Tanışın"

Artistik yaratıcılık

Biliş

sosyalleşme

Emniyet

Çocuklarla ortaklaşa el sanatları ve çizimler yapmak ""

Konuşma - bir genelleme "Kuşlar bize nasıl yardım eder!".

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Çocuklarla kuşlarla ilgili fotoğraf materyallerinin incelenmesi, gözlem

evde kuşlar için çocuklar: evimizde hangi kuşlar yaşıyor?

Özetliyor

Sonuçlar

1. Ailelerin %___ projeye katılımı

Çocukların kuşlar konusuna ilgisi, bilişsel etkinliklerinin tezahürü: ebeveynleri ile birlikte konuyla ilgili bilgi bulurlar, anaokulundaki diğer çocuklarla bilgilerini anlatır ve paylaşırlar.

Çocukları edebiyatlarını okumaları için evden getirmek, kuşlarla ilgili kendi çizdiği çizimler.

Kuş gözlemciliği ile ilgili çocuk hikayeleri.

Çocukların çizimleri ve eserleri sergisinin organizasyonu:

“İlkbaharda Kuşlar”, “Kuş Evi” uygulaması, “Kuşlar geldi”, “Kuşlarla tanışın”.

Çocuklarla ortaklaşa bir el sanatları ve çizimler sergisi organizasyonu

Spor eğlencesi "Bahar Kuş Festivali"

Sağlık

Fiziksel eğitim

İletişim

Biliş

sosyalleşme

Kuş kostümleri ve şapkalarının hazırlanması

"BAHARDA KUŞLAR" PROJESİNİN EKLERİ

Ek 1. "KUŞLARIN GELİŞİ" KONUSU KONUŞMASI.

Hedef:

    Çocukların kışı geçiren ve göçmen kuşlar, yaşam tarzları ve ilkbahardaki davranışları hakkındaki fikirlerini genişletmek.

Ekipman ve malzemeler:

    “İlkbaharda Kuşlar” konulu resimleri ayırın (her resim kendi renginde olmalıdır);

    "Kuşlar geldi" konulu illüstrasyon;

    A3 kağıt sayfaları;

    Boyalar, çizim için fırçalar.konuşma içeriği

    "Kuşlar Geldi" resminin incelenmesi

Sanatçı resimde neyi tasvir etti?

Evet, bahar geldi. Ve kuşlar sıcak ülkelerden gelmeye başlar.

Nasıldalda oturan kuşa ne denir?

Yakında başka kuşlara isim verin.

Sence neden sonsuza kadar daha sıcak iklimlerde kalmıyorlar?

Bu tablonun adı nedir?

Hatırlayın ve bize kışı geçiren insanlarla nasıl ilgilendiğimizi anlatın.

kuşlar: serçeler, küçük kargalar, kargalar, baştankara.

    Oyun "Kışlama - Göçmen Kuşlar"

Bir yetişkin “kuşlar uçar”, “kuşlar oturur” iki hareket gösterir ve çocuklar sırasıyla göçmen kuşları adlandırır: kırlangıçlar, guguk kuşları, ardıç kuşları, kaleler, toygarlar, turnalar, yaban ördekleri vb. Ve kışlama: serçeler, güvercinler, alakargalar, küçük kargalar, kargalar, saksağanlar, saka kuşları, memeler, ağaçkakanlar vb.

    Yetişkin hikayesi

Doğanın kendi takvimi var: ilk kaleler geldi. Kaleler yuvalarını sıraya koymak için acele etmiyorsa, yakın ısı beklemeyin. Yuvalarını onarmak için ağaç dallarını kırmaya, çığlık atmaya ve kavga etmeye başladıklarında, ılık rüzgar yarın dostça bir bahar getirecek.

Yine de baharın gelişini şüphe götürmez bir şekilde ilk belirleyenler kargalardır. Hemen yuva yapmaya başlarlar. Dışında yuva oldukça pürüzlüdür, ancak içi yumuşak dallar ve hayvan kılı ile dikkatlice kaplanmıştır. Ve Mart ayı hala soğuk olmasına rağmen kar var, yuvadaki ilk yumurtalar zaten karga çiftinde ortaya çıkıyor. Kargalar erken ilkbaharda yıkanırsa - sıcak olacak, çığlık atacak - bir kar fırtınasına. Karga gagasını kanatlarının altına saklarsa üşür, gagası güneye doğru oturursa sıcak olur.

Yavaş yavaş diğer kuşlar gelir. Örneğin, sık bir orman bataklığında sıra dışı bir konseri izlemek bazen mümkündür. Sanatçılar - gri vinçler. Şarkı söylemeyi bilmiyorlar ama dans etmeyi seviyorlar. Dönerler, çömelirler, kanatlarını çırparlar, hatta birbirlerine eğilirler.

    Toplu çalışma çizimi "Kuşlar geldi"

Ek 2. KUŞLAR HAKKINDA ŞİİRLER.

Serçesallanmakaranan

Serçemiz sallanmak istedi,

İnce bir çimen yaprağını ziyarete uçtum,

En tepeye oturdu - qin-tsvirin,

Salla beni bylinochka, at beni! ..

Rüzgarda sallanan bir çimen yaprağı.

Ah, sabahları güneş nasıl da parlıyor!

Ah, mayıs dünyadayken ne kadar da eğlenceli!..

Sen bir serçesin, bir ot sapı, salla!

(M. Poznanskaya)

"Bahar geldi, sıcaklık buldu!" -

Çocuklar tepede çığlık atıyor.

« Chirik-chirik,

üzüntüyü unut,

Serçeler meşgul.

dede geldi

Kambura binin:

"Evde olmak istemiyorum,

ılık rüzgar esti

Hafif bir kanat sallayarak,

Sakalın üzerinde parlıyor."

Her şey canlı, her şey çiçek açıyor,

Ve bir sürü sevimli çocuk

Beyaz menekşe çelengi taşır.

(S. Rusova)

Bahar yükseldi

Ve tüm dünya

Uykudan uyandım.

Onu bir cüppe ile süsledi,

Deniz salyangozu ile kaplı.

Temiz bir alanda bir toygar

O toprakla tanışır.

Bir gümüş tril korusunda

Kuş dökülüyor.

(T.G. Shevchenko'ya göre)

Vinç sorduk:

- En iyi arazi nerede? Ve vinç cevap verir:

- Bizden iyisi yok!

(Plato Voronko)

Çimen yeşildir

Güneş parlıyor

Bahar ile yutmak

Gölgede bize uçuyor.

Onunla güneş daha güzel

Ve bahar daha tatlı

yoldan çekil

Yakında bize merhaba!

sana tahıl vereceğim

Ve bir şarkı söylüyorsun

Uzak ülkelerden ne

Beraberinde getirdi

L.Pleshcheev

BAHAR GÜRÜNTÜSÜ

fırtınayı seviyorum Mayıs başı,

İlk bahar gök gürültüsü olduğunda

Sanki eğleniyor ve oynuyormuş gibi,

Mavi gökyüzünde gürler.

Gençlerin gürleyen kabukları!

Burada yağmur sıçradı, toz uçtu,

Yağmur incileri asılı,

Ve güneş iplikleri yaldızlıyor.

Dağdan çevik bir dere akar,

Ormanda kuşların cıvıltısı durmuyor.

Ve ormanın gürültüsü ve dağların gürültüsü -

Her şey gök gürültüsü ile neşeyle yankılanır.

F.Tyutchev

Ek 3. KUŞLAR HAKKINDA BILMECELER

Akıllı çocuk

gri bir paltoda

Zıplama, zıplama,

Kırıntıları toplar.(Serçe)

***

Kırmızı işlemeli bir şapkada,

siyah bir ceket içinde

Orman ailesinde ünlü

Neşeli şarkı.

Güzel şarkı nedir?

Tak-tak-tak, evet tra-ta-ta!(Ağaçkakan)

***

Kışın dallarda elma!

Onları hızlı bir şekilde toplayın!

Ve aniden elmalar çırpındı

Sonuçta, bu(şakrak kuşları)

***

Altıncı sarayda

Sarayda - bir şarkıcı,

Ve onun adı(sığırcık)

***

Siyah, çevik,

"Çatlak" diye bağırmak

Solucanlar bir düşmandır.(Kale)

***

Ağaçta kim var, orospu üzerinde,

Skor "coo-coo coo-coo" mu?(Guguk kuşu)

***

Ek 4. KUŞLAR HAKKINDA HİKAYELER.

M. Priştine"FİNÇLERİN GELİŞİ"

İspinozların gelişinden guguk kuşuna, tuhaf bir sinir ağı gibi, en güzel ve en karmaşık olan baharımızın tüm güzelliği geçer.

soyunmamış huş ağacının dalları. Bu süre zarfında karlar eriyecek, sular fışkıracak, dünya yeşerecek ve bizim için ilk, en sevgili çiçeklerle kaplanacak./ kavaklardaki reçineli tomurcuklar çatlayacak, kokulu yapışkan yeşil yapraklar açılacak ve ardından guguk kuşu uçacak. Ancak o zaman, güzel olan her şeyden sonra herkes şöyle diyecek: “Bahar başladı, ne çekicilik! ..”

V. Bianchi« ORMAN KOROSU"

Sabah ve akşam şafaklarında, tüm orman sakinleri şarkı söyler ve oynar, kim neyi ve nasıl yapabileceğini oynar. Burada çınlayan sesler ve bir keman ve davullar ve bir flüt ve havlama ve öksürük ve uluma ve gıcırtı ve uğultu ve uğultu ve gürleme ve uğultu duyacaksınız.

İspinozlar, bülbüller, ötücü ardıç kuşları gür, net seslerle şarkı söyler. Ağaçkakanlar davul çalıyor. Sarımsak ve küçük beyaz kaşlı ardıç kuşları flütle ıslık çalar. Bir tilki ve bir beyaz keklik havlıyor, bir keçi öksürüyor. Uluyan kurt. Baykuş baykuş gülüyor. Baykuş ötüyor. Bombus arıları ve arılar vızıldar. Kurbağalar mırıldanır ve vıraklar.

Sesleri yoksa kimse utanmaz. Herkes kendi zevkine göre bir müzik aleti seçer.

Ağaçkakanlar yüksek sesli kuru dallar ararlar. Bu onların davulu. Ve çubuklar yerine çok güçlü bir burunları var.

Kızıl balıkçıl - balkabağı uzun gagasını suya sokacak ve estiğinde - su sıçrayacak, sanki bir boğa kükremiş gibi gölün her yerinde bir kükreme var.

Ve su çulluğu - kuyruğuyla şarkı söylemeyi bile başarır; yukarı doğru uçun ve yayılmış bir kuyrukla oradan aşağı doğru ilerleyin. Kuyruğunda rüzgar uğulduyor - ne al ne ver, kuzu ormanın üzerinde meler!

İşte ormanda bir koro.

I. Sergeyev"ÖYKÜBÜLTEN HAKKINDA"

Çöldeki bülbüller şarkı söylemez - bunu herkes bilir.

Kasabamız çölde değil, ondan çok uzakta, bozkırda, bir palmiye gibi pürüzsüz, Sukhorechka kıyılarında duruyordu. Ancak bülbüller burada da bulunamadı. Bu kuşları yalnızca resimlerden ve Krylov'un bülbülün hem öttüğü hem de ıslık çaldığı masalından tanıyorduk.

Bin perdede, çekildi, parladı;

Yavaşça zayıfladı

Ve uzaklarda durgun bir flütle yankılandı,

Sonra aniden koruya küçük bir atış gibi dağıldı

Masal hoşumuza gitti ama bu kuşun nasıl şakladığı, ıslık çaldığı, parıldadığı vb. hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Bir tür bülbül atışının parçalanabileceği bir koru hayal bile edemezdik. Bir korumuz bile yoktu. Kasabada tek bir ağaç büyüdü - yürütme kurulunun avlusunda eski bir kavak. Kavak yarı kuruydu ve üzerine püsküllü bir deve üzerindeki yün gibi gri yeşillikler yapışmıştı.

Yazın şehrin üzerine sıcak toz bulutları çökerdi, beş adım ötede bir insanı görmek imkânsızdı, güneş kıpkırmızı bir kuruş gibiydi ve biz ona hiç şaşmadan baktık.

Ve kışın, bozkırda çamurlu kar fırtınaları dönüyordu. O zaman, sadece beş adımda değil, iki adımda bile tek bir manzara görünmüyordu. Öğretmen Ksenia Petrovna, "zga" nın, bir çanın bağlı olduğu bir yay üzerindeki bir halka anlamına geldiğini söyledi. Ksenia Petrovna birçok anlaşılmaz kelime açıkladı ve bilmedikleri bize yürütme komitesinin bekçisi Gury Lipatych tarafından ayrıntılı olarak açıklandı. Doksan, hatta yüz yaşındaydı. Her soruyu yanıtladı. Doksan yılda elbette çok şey öğrenilebilir. Bu nedenle, anlaşılmaz bir şey ortaya çıktığında, çocuklar hemen Lipatych'e koştular.

Yeni biri için yerlerimiz sıkıcı görünüyordu. Şimdi anlıyorum ki öyleymiş ama sonra bir ziyaretçi şöyle dese gücendik:

- Pekala, hayatın sıkıcı! Ağaç yok, su yok

- Neden sıkıcı? - Tartıştık, - Genelde yaşıyoruz. Sadece şanssızsın. O zaman gelmedin. Şimdi, eğer ilkbaharda, o zaman Sukhorechka'da kenarda su var ve zümrüt gibi bozkır, yeşil ve bir sürü çiçek: lale, haşhaş, şakayık

Sessiz kaldık, tabii ki, böyle mutlu hayat sadece iki ya da üç hafta sürdü ve ardından sıcaklık başladı. Çölden sıcak, kuru bir rüzgar esti. Çiçekler sarkmış, çimenler yanmış, pislenmiş, sararmış, dikenli olmuş ve koyunlar nehri toynaklarını ıslatmadan geçmişler. Su zaten taşların altından akıyordu ve orada biraz parlıyordu.

Muskovit Petya Voronov ile yaşadığımız sıkıcı bir hayat hakkında tam olarak aynı konuşma. Burada on yıllık okulunu bitireceği için uzun bir süre kasabamıza geldi ve üçüncü sınıfa girdi. Petya bize Moskova'dan bahsetti ve çocuklar zaman zaman oturdu ve nefes nefese kaldı.

Ama bir gün öyle dokumaya başladı ki biz bile utandık.

Ve Peter bize şunu söyledi:

- Yakında hayatınız farklı olacak. Babam ormanı temizler temizlemez

- Hangi orman? - bağırdık.

- Sıradan bir orman, - Petya devam etti. - Ağaçlar farklı. Onunla alay etmeye başladığımız yer burası:

- Hala diyorsun ki: kiraz diyorlar, elmalar, armutlar, kayısılar

- Eh, evet, - diyor. - Yani diyeceğim: kirazlar, elmalar

Ve o kadar kırıldık ki hemen Lipatych'e koştuk ve Petya yalancıya veda bile etmedi.

Lipatych, yürütme kurulunun avlusunda oturdu ve bizi dinleyerek sonsuz pipo-burun ısıtıcısını tüttürdü.

Bir adam isterse, her zaman başaracaktır, - dedi belli belirsiz.

- Peki bozkıra orman dikilebilir mi? - Dayanamadım.

- Bir dakika, evlat, - Lipatych yüzünü buruşturdu, - sözümü kesme. Ve böylece: her şey başarılacak. Ama doğada her şey yasalara göredir. Suyun ve serinliğin olduğu yerde ormanlar büyür. Ve ormanların güneyinde bozkırlar başlar. Ayrıca, sıcak ve kuru olduğu yerde, kuru rüzgarların bize estiği yerden çöller gidecek ve arkalarında dağlar veya okyanus-okyanus anlamına gelir. Ve doğaya karşı tartışamazsınız. Bizim topraklarımızda telgraf direkleri dışında hiçbir şey büyümeyecek.

- Ya kavak? - İtiraz ettik.

- Eh, kavak - Lipatych kıkırdadı. - Tarlada yalnız bir savaşçı değil. Yüz yıl boyunca sadece bir kavak büyüdü. Evet ve bir tür anormal olmalı.

Ve tozlu yeşilliklerle dolu yüksek süpürgeye acıyarak baktı.

Biz de kavağa baktık, iç çektik ve Lipatych'in haklı olması gerektiğini düşündük.

Ancak Ksenia Petrovna hem bize hem de Lipatych'e kızgındı.

- Unutmamalısın, dedi: Bir adamın bir ormana ihtiyacı varsa, onu büyütür.

Sonra ormanın bize büyük faydalar sağladığını öğrendik. Onsuz, nehirler sığlaşıyor, dünya bozuluyor, sıcak rüzgar tahılları esiyor. Ve kuru rüzgarın yoluna ağaçlardan yapılmış yeşil çitler yerleştirilirse, rüzgar bu bariyere çarpacak, oyalanacak ve zayıflayacaktır. Ağaçların nem depoladığını, ağaçların altındaki ve çalıların altındaki karın o kadar çabuk erimediğini ve toprağın artık o kadar kuru olmadığını ve üzerinde gerçekten bir elma ağacının, hatta bir kayısının yetişebileceğini öğrendik.

İşte bu, bu kadar! Petya'yı boş yere rahatsız ettiğimiz ortaya çıktı.

Ve yakında memleketimden ayrılmak zorunda kaldım çünkü babam Volga şehri Volsk'ta çalışmak üzere transfer edildi. İşte o zaman “şehir yeşilliklere batmış” dediğinde nasıl olduğunu anladım. bülbülün nasıl şarkı söylediği hakkında Yeterli değildim ve onları büyükbaba Krylov'dan ödünç aldım.

Adamlar bana cevap verdi. Bizim kasabada her şey aynıydı. Bana şehirde henüz ağaç olmadığını, bozkırda bülbül yerine sincapların ıslık çaldığını, yaşlı kavak ağacının canlı ve gıcırdadığını ve Lipatych'in kızgın olduğunu ve zamanın anormal gittiğini söyledi: daha önce , derler, yaşlılar peri masalları anlattı, ama şimdi tam tersi gitti: genç - yaşlı.

Volsk'ta yaşadığımız altı yılda sadece bir mektup aldım. Ve bir daha yazmadı. Şehir yeni, yoldaşlar yeni, mektuplara vakit yoktu Yavaş yavaş memleketimi unutmaya başladım.

Ve sekizinci sınıfa gittiğimde babam bana dedi ki:

- Eve gitmek ister misin, Sergey? Birkaç günlüğüne oraya gideceğim. Kasabamızın nasıl olduğunu görmek ilginç.

Arabadan çıktık. Tuhaf bir serinlik bizi ele geçirdi ve tatlı uykunun içinden boğuk bir ses bana uzaktan ulaştı.baba:

- Yürüyerek gidelim, Sergey. Bakalım memleketimiz ne hale gelmiş.

Karanlık bir sokak bizi istasyondan bir tür bahçenin derinliklerine götürdü. Ağaçların siyah dallarında mavi bir şerit parladı - bu bir göldü. Büyük gümüş ay, bir aynada olduğu gibi onun üzerine yansıdı Ve aniden korktum: aniden hepsi bir rüya, aniden uyanıyorum - ve her şey kaybolacak

Ve sessizce babama dedim ki:

- Acele etmeyin, beni uyandıracaksınız.

Ve baba güldü ama aynı zamanda sessizce cevap verdi:

- Sizce bu bir rüya mı? Bu bir rüya değil, gerçek bir gerçektir. Dinlemek! ve elimi sıktı.

Ve sonra harika bir bülbül trili duydum, sonra bir flüt sesine benzer hafif yanardöner bir ıslık, bir tıklama ve kristal basamaklar boyunca büyük bir yükseklikten ahenkli bir dere uçuyor gibiydi.

- Dinle Sergei, -yine babamın sesi bülbülün tıkırtısıyla ulaştı bana: -Bunlar bülbül.., Seneye kadar duymazsın onları

Sabah, uzun zamandır aşina olduğum keskin bozkır güneşinden uyanarak pencereye gittim, ardına kadar açtım ve memleketimin geniş meydanını gördüm. Meydanın tam ortasında küçük, yeşil bir park vardı. Arkasında, siyah kavak mumlarıyla çevrili yürütme kurulunun tanıdık evi duruyordu. Aralarında gökyüzüne uzanan uzun boylu, sıska, neredeyse tamamen yeşilliksiz,

eski kavak.

Gündüz her şey geceden biraz farklı görünüyordu. Ve ağaçlar o kadar gür değildi, yaprakları ince bir bozkır tozu tabakası kapladı. Her şey farklıydı: Okuduğum okul küçülmüş gibiydi, Ksenia Petrovna o kadar katı görünmüyordu ve yoldaşlarım neredeyse yetişkin oldular. Ve Petya Voronov ona inanmadığımızı çoktan unutmuş ve bizi aldattığını düşünmüş olmalı. Çocuklar bana herkesle birlikte Sukhorechka'yı nasıl engellediklerini, orman şeritlerini nasıl diktiklerini - ağaçlar ve çalılar anlattı. Kasabayı ve etrafındaki araziyi sıcak rüzgarlardan yeşil bir kalkanla kapladılar.

- Burada elma mı yetiştiriyorsunuz? - Sordum, bizimkileri hatırlayarak

Petya ile ilk kavga.

- Buraya erken geldin Seryozha, - güldü. - Ama sonbaharda elmayı deneyebilirsin. İlk hasadı okul bahçemizde hasat edeceğiz.

Okulun arkasındaki bahçe yeşildi. Ağaçların arasında arı kovanları vardı ve yanlarında yaşlı, kır saçlı bir adam güneşin tadını çıkarıyordu.

Gury Lipatych.

- O zaten yüzün üzerinde. Onunla daha gürültülüsün, Sergey. O

zor işitildi.

- Merhaba Gury Lipatych! yaklaşırken bağırdım

ona.

Bana ağlamaklı gözlerle baktı.

- Seryozhka olamaz mı? - Lipatych tereddütle mırıldandı.

Bak ne kadar büyümüş!

- Bugün her şey büyüyor Lipatych, - dedim yüksek sesle. - Bozkırdaki ormanlar bile büyüyor. Ve eski kavağımız artık sahadaki tek savaşçı değil.

- Ve ne dedim, - Lipatych aydınlandı. - Size söyledim: bir kişi isterse her şeyi başaracaktır. Toprak ananı karıştıracak, çöllere bahçeler dikecek, sincap yerine bülbülü ıslık çaldıracak.

Çocuklar ve ben birbirimize baktık ama Petya Voronov sessizce şöyle dedi: - Bir şey değil. Her şeyi nerede hatırlayabiliyor? Ana şeyi unutmaması iyidir: bir kişi isterse her şeyi başaracaktır.

A. KlykovSancak Tahtamız

Volga kıyılarına genç ağaçlar diken bir ekipte çalıştım. Saratov'dan uzak olmayan bir köyde bir evde yaşadıseafoodplus.infotif çiftçi

Odamın penceresinden üzerinde büyük bir huş ağacı olan bir açıklık görebiliyordum.

Sabah, sahibi ve ben işe gittik ve karısı, küçük oğlu Zhenya ve zencefil kedisi Markizka evde kaldı.

Marki serçe avlamakta çok zekiydi. Verandada yatarken, bir kereden fazla serçelerin tavuklara attıkları beslemek için nasıl akın ettiğini gördü. Ve böylece, hostes tavukları beslemeye başlar başlamaz, Marki tavuk sürüsünün tam ortasına tırmandı. Serçelerin beslenmesini bekleyerek buraya saklandı. Serçeler yere indi, tavuklara yaklaştı ve pusudan atlayan kedi karşısına çıkan ilk serçeyi yakaladı. Yakala ve evin eşiğine getir.

Kedi nazik ve itaatkardı. Ona şunları söyleyebilirsiniz:

- Ver bana, Marquis, serçeyi!

Kedi dişlerini açacak, verecek. Ve ondan bir serçe aldığınızda, size sadece üzgün gözlerle, sanki söylemek istermiş gibi bakacak:

- İyi değil! Benden lezzetli bir serçeyi aldı

Akşam işten eve döndüm ve akşam yemeğinden sonra odamda sık sık flüt çaldım. Zhenya bana geldi ve oyunumu dinledi. “Haydi, bize bir şarkı söyle, neşeli rüzgar!” Şarkısını gerçekten çok sevdi ve bana sık sık sordu:

- ıslık çal aşkım!

İsteğini seve seve yerine getirdim.

İlkbaharda sığırcıklar geldi. Büyük bir huş ağacının çukuruna yerleştiler. Yuvalarını düzenlerken ne kadar meşgul olduklarını gördüm. Kuşlar tüyleri, kuru otları, yaprakları oyuğa sürükledi. Ve akşam, sığırcık bir dalda oturdu ve kanatlarını sallayarak,

şarkı söylemeye başladı.

Zhenya'yı aradım ve sığırcık şarkısını dinlemek için sessizce verandaya yerleştik. Şarkısını yüksek sesle söyledi. Önce bir tayın kişnemesi gibi bir şey duyuldu, ardından bir kurbağanın vıraklaması veya bir bülbülün tıkırtısı gibi bir ses duyuldu.

Sığırcık, şimdiye kadar duyduğu farklı sesleri ustaca benimsedi.

Arkamızda, kedi Marquis verandaya çıktı. Yanımda yatıp sığırcık dikkatle baktı. Şarkıyı bitirip uçup gittiğinde, kedi gözlerini yumdu ve uyuklamaya başladı.

Mayıs ayında, sığırcıkların oyuklarında civcivler yumurtadan çıktı. Ebeveynleri onlara gagalarına solucan veya hamamböceği getirdiğinde yüksek sesle ciyakladılar. Sığırcık artık nadiren şarkı söylerdi - çok meşguldü. Sabahtan akşama kadar çocuklar yiyecek taşımak zorunda kaldı. Civcivler hızla büyüdü ve her gün daha fazla yiyecek istedi.

Yakında, bir sığırcık yuvasının olduğu huş ağacının altında, tüm çimlerin yumurta kabukları gibi Mayıs böceklerinin kanatlarıyla saçıldığı ortaya çıktı. Sığırcık böceği yakalar ve keskin gagasıyla hemen sırtına vurur. Tak, tak! Bu sığırcık, sert böceğin kanatlarını kırar. Ne de olsa, genç bir sığırcık yavrusuna bütün bir böceği veremezsin! Civciv boğulabilir.

„Bu iyi! - Düşündüm. - Mayıs böceklerinin larvaları meşe ve çamların genç köklerini kemiriyor. Diktiğimiz ağaçları mahvediyorlar. Öyleyse sığırcıkların daha zararlı böcekler yemesine izin verin! Ve bir sürü kuş evi yapacağız ve gelecek bahar büyük bir sığırcık sürüsü bize uçacak. Bütün böcekleri, solucanları ve tırtılları yiyecekler"

Yaz aylarında bir keresinde Zhenya ve ben sığırcıklara bakmak için dışarı çıktık, ama gitmişlerdi! Kedi bizden sonra dışarı fırladı, esnedi, gerindi, huş ağacına boş bir yuva ile baktı ve eve girdi.

Şimdi sığırcıklar artık oyuğa uçmuyordu. Civcivleri büyüdü ve yuvadan çayırlara uçtu. Artık onları beslemeye gerek yoktu. Kendi yiyeceklerini almayı öğrendiler.

Bir gün, yazın sonunda, uzun otlarla kaplı çayırlardan eve dönüyordum. Birden ileride bir gürültü koptu. frrr! Bu, kaçmış bir genç gri sığırcık sürüsü. Çırpındılar ve gözden kayboldular.

Eve geldim ve Zhenya bana sordu:

Sığırcıklar nerede? Ona anlatırım:

- Genç kuşevleri çoktan bizden uzaklaşmak üzereydi.

- Ne için? Nerede? - Zhenya başarır.

- Daha sıcak olduğu ve her türlü kuş yeminin bulunduğu kış için. Sonuçta, kış gelip kar yağdığında sığırcıkların yiyecek bir şeyleri olmaz - ne solucanlar ne de böcekler olacaktır. Çok doğru?

Yani! Peki yaşlı sığırcıklar ne yapar?

- Yaşlılar sonbaharda bizden uçup gidiyor, gençlerden daha geç, - Cevap veriyorum.

Huş ağacının yaprakları sarardı. Soğuk bir rüzgar esti. Hiç biriuçar, sivrisinek görülmez. Soğuk yağmurlar yağmaya başladı.

Bir sonbahar sabahı, giyinirken pencereden görüyorum - bir huş ağacının altında, bir si-1it Marquis, Aniden iki sığırcık oyuğa uçtu. Sığırcık kız bir oyuğa fırladı ve sığırcık bir dalın üzerine oturdu, siyah kafasını geriye attı ve şarkı söyledi.

„Ayrılmadan önce veda şarkısını söyleyen o - "skimmer" - diye düşündüm.

Ve talihsiz olmalı! Çimlerin üzerinde çırpınan gecikmiş bir kelebek huş ağacına uçtu. Sığırcık onun peşinden bir taş gibi düşer ve kedi anında sığırcığı yakalar. Odadan aceleyle çıkıyorum, verandaya koşuyorum ve bağırıyorum:

- Cüret etme! Terk etmek! Yasaktır!

kediye koşuyorum. Marki yerde dümdüz yatıyordu. Pençelerinde bir sığırcık var.

- Onu geri ver! Çığlık atıyorum ve sığırcığı alıyorum.

Markiz üzgün. Bana sitemli bir şekilde bakıyor. Eve bir sığırcık getiriyorum. Kanadı hasarlı. Starling uçamaz.

Zhenya'nın annesinin yardımıyla yaralı kanadı için bir bandaj yaptım. Sonra sığırcıkları bir sepete koyup mendille bağladık.

- Sığırcık kışı bizimle geçirmek zorunda kalacak! Kanat yakında iyileşmeyecek, - dedim Zhenya'ya. - Onun için yiyecek stoklamalıyız.

Bir buçuk ay oldu. Sığırcık kanadı iyileşti, Zhenya ve ben onun için bir kafes yaptık. Kuş evi kısa sürede insanlara alıştı ama kediden korktu.

Bir keresinde, ilk günlerde, kuş yuvası olan bir kafesin asılı olduğu pencereye bir kedinin atladığını gördüm, hemen Marki'yi yakasından tuttum, yere indirdim ve sertçe okşadım:

- Starling'e atlamaya cüret etme! Cesaret etme yoksa seni döverim!

O zamandan beri, odanın ortasında oturan kedi, sığırcıklara sadece uzaktan baktı, ancak kafese yaklaşmadı.

Starling bizden korkmuyordu. Kafeste acele etmedi ve hatta elinden yiyecek aldı. Kurutulmuş karınca yumurtası, rendelenmiş havuç, haşlanmış yulaf lapası ve elma dilimleri verdik. Kafesinde her zaman temiz su bulunurdu.

Rastgele mahkumumuz davranışlarından bizi memnun etti. Her zaman neşeli, canlı, meşguldü. Günler uzadıkça ve güneş pencerelerden daha sık baktıkça, kuş yuvası kuş dilinde sessizce bir şeyler söylemeye başladı. “Miyav, miyav” sesleri duyuldu, bir tavuğun gıcırtısına benzer bir şey, bazen de bir kırbaç şaklaması gibi… Sığırcık tüm bunları kesintisiz, arka arkaya söyledi.Özgür Yaşam*

Flütte Zhenya'nın en sevdiği şarkıyı ıslıkla çaldığımda, sığırcık konuşmayı kesti ve aynı zamanda dinledi, başını bana çevirerek,

Her ay kış geldi. Gündüz çalıştık, akşam dinlendik. İlkbaharda bir sürü kuş evi yapmıştık. Genç ağaçların dikildiği yere daha fazla sığırcık uçsun istedik. Mart ayında genç meşe ağaçlarının arasına kuş evleri astık. Ve Zhenya'nın yapmama yardım ettiği bir kuş evi, evimizin önündeki büyük bir huş ağacına bağlandı.

Bir sabah erkenden evden çıktım ve ilk sığırcıkların geldiğini gördüm. Hemen eve döndüm, Zhenya'yı aradım, kafesi aldım ve kuş evimizi serbest bıraktık. Çırpındı, huş ağacı dalına oturdu. Sonra karanlık parlayan kanatlarını kaldırdı. Başını ileri geri çevirdi, etrafına baktı ve hızla sığırcık sürüsüne doğru uçtu. Kara toprakta koşarken, her kuru ot çalısına, her deliğe nasıl baktıklarını gördüm - yiyecek arıyorlardı. Birçoğu vardı ve hepsi birbirine benziyordu. Kuş evimizi artık aralarında ayırt edemiyorduk. Aniden, tüm sürü yerden kanat çırptı.

Sığırcıklar çiftler halinde kuş evlerine uçtu. İki sığırcık da huşumuzdaki kuş evine uçtu. Sığırcık hanım hemen evin içine tırmandı.

Ve üstümüzde, kuru bir huş ağacının üzerine bir sığırcık tünedi. Güneşe dönerek, başını kaldırarak, kanatlarını çırparak sığırcık bir tril yapar. Boynunun nasıl sallandığını görüyoruz.

Ve aniden şarkısında tanıdık bir sebep duyuyoruz:

„Hadi bize bir şarkı söyle, neşeli rüzgar!"

Zhenya tek ayağının üzerine atlar ve sevinçle bağırır:

- Bu bizim, bizim sığırcığımız!

A. Tolstoy'un "NIKITA'NIN ÇOCUKLUK" adlı öyküsünden bir alıntı okumak.

Artık güneşe bakmak imkansızdı - yukarıdan tüylü, göz kamaştırıcı nehirler halinde döküldü. İle mavi mavi gökyüzü bulutlar kar yığınları gibi süzülüyordu. Bahar meltemleri taze çimen ve kuş yuvaları kokuyordu.

Evin önünde, kokulu kavaklarda büyük tomurcuklar patladı ve güneşte tavuklar inledi. Bahçede, ısıtılmış topraktan, çürüyen yaprakları yeşil bobinlerle delip geçiyor, çimenler tırmanıyor, tüm çayır beyaz ve sarı yıldızlarla kaplıydı. Her gün bahçede kuşlar vardı. Kara kuşlar gövdeler arasında koştu - atlayanlar yürüyerek yürüyor. Sarımsak ıhlamurlarda başladı, Büyük kuş, yeşil, sarı, altın gibi, kanatların altında, - yaygara, bal sesiyle ıslık çaldı.

Güneş doğarken, bütün çatılarda ve kuş evlerinde sığırcıklar uyandılar, farklı seslerle doldular, hırıltılar çıkardılar, ıslık çaldılar ya bir bülbül ya da bir tarla kuşu ya da denizaşırı kış boyunca yeterince duydukları bazı Afrika kuşları, - alaycı, çok yanlış. Bir ağaçkakan, şeffaf huş ağaçlarının arasından gri bir mendil gibi uçtu, gövdeye oturdu, döndü, sonunda kırmızı bir arma kaldırdı.

Ve Pazar günü, güneşli bir sabah, henüz çiy ile kurumamış ağaçlarda, gölet tarafından guguk kuşu olan bir guguk kuşu: üzgün, yalnız, nazik bir sesle, solucanlardan başlayarak bahçede yaşayan herkesi kutsadı:

- Yaşa, sev, mutlu ol, guguk kuşu. Ve hiçbir şey olmadan yalnız yaşayacağım, guguk kuşu

Bütün bahçe guguk kuşunu sessizce dinledi. uğur böcekleri, kuşlar, kurbağalar, her zaman her şeye şaşırırlar, mideleri üzerinde otururlar, bazıları yolda, bazıları balkonun basamaklarında - herkes bir servet kazandı. Guguk kuşu gugukladı ve orman daha da neşeyle yapraklarla hışırdadı.

Ek 5. HALK İŞARETLERİ, SÖZLER, ATATÜRKLER.

Halk alametleri

Bahar, karı yak, vadileri oyna!

Dağlardan sular aktı, bahar getirdi!

Mart ayında tavuk su birikintisinden sarhoş olacak!

Su ile Nisan - Çim ile Mayıs!

Ai-ai, Mayıs ayı: hem sıcak hem de soğuk!

Halk bilmeceleri

1. Kar eriyor, çayır canlandı, gün geliyor- Ne zaman oldu?

2. Baş aşağı büyüyen nedir?

3. Uçar - sessizdir, oturur - sessizdir,

ve o öldükçe kükreyecek.

4. El vazosu, baltasız bir kulübe yapılmış,

5. Canavar değil, kuş değil - örgü iğnesi gibi bir burun.

6. Cheren, ama boğa değil, toynaksız altı bacak , uçar, ulur ve oturur- toprağı kazar.

7. Mayıs ayında kanser çıkmadı,balık değil, hayvan değil, kuş değil,bir insan değil.

8. Mavi kürk manto tüm dünyayı kapladı.-

9. Zaryan'ın şafağında Vertyansky topu yuvarlanır, kimse etrafından dolaşamaz, kimse etrafından dolaşamaz.

halk atasözleri

Tarlaya geç kalmak için, lahana çorbasının yanında höpürdet.

Gübre getireceğiz, böylece ekmek getireceğiz,

Bahar çiçeklerle kırmızı, sonbahar ise turtalarla.

Saban, bu yüzden uyuklama.

Vinç yüksekten uçar, uzağı görür.

Gökyüzünde turna vaad etmeyin, elinize bir baştankara verin.

Serçe küçük ama cüretkar.

Serçenin uçmadığı, ancak herkesin geceyi evde geçirdiği yer.

Yaşlı kuş samanla yakalanmaz,

Larks, uç, kırmızı yaz getir!

Pıtırtı

Üzerindebahçede çimen, çimenlerde yakacak odun.

Gürültülü çamların tepeleri hışırdadı ve fısıldadı.

Ek 6. PARMAK OYUNLARI

Parmak oyunu "DÖRT HERON"

Dört uzun balıkçıl kollarını havaya kaldırır
Avlanmaya git, "gagalı" eller
Ve bataklıktaki yağmur havada staccato
Şapka, şapka, şapka. avuç içi parmaklar
Dört balıkçıl elleri havada yürüyor
Ve damlaları salla, kendilerinden "salla"
Ve gagalar "gagaları" açıp kapatmak için yüksek sesle tıklıyor
Zap, zap, zap tıklamaları.

Parmak oyunu "KUŞLAR VE RÜZGAR"

küçük kuşlar,

küçük kuşlar,

Ormanın içinden uçuyorlar

(kuşların kanatlarını gösteren iki elin başparmakları sıkılır)

(kollarımızı kanat gibi sallıyoruz)

Şarkılar söylenir.

(eller kuşların açık gagalarını taklit eder)

Şiddetli bir rüzgar esti

(Bileklerle dalgalı hareketler yapıyoruz)

Kuşları almak istedim.

Kuşlar oyukta saklandı

(elleri bir araya getiriyoruz, bir koza oluşturuyoruz)

Orada onlara kimse dokunmayacak.

(“iki elin işaret parmaklarıyla tehdit ediyoruz”)

Ek 7Kağıt tasarımı dersinin özeti "Kaleler geldi"

Hedefler:

Şemaya göre kağıt tasarımında beceriler geliştirin.

Programda önerilen el sanatları sırasını takip etmeyi öğrenin.

Çizim veya aplike yardımıyla el sanatlarını "canlandırmak" için süslemeyi öğrenin.

Origami sanatına ilgi geliştirin.

Malzeme: siyah veya koyu mavi, koyu mor renkte kare kağıtlar (10 ila 15 cm). Bir kale yapma sırasını gösteren bir diyagram. Makas, yapıştırıcı, renkli kağıt. Çizim için boya ve fırçalar.

1 bölüm. Öğretmenin hikayesi.

eğitimci:

Aynı nesnenin, hayvanın veya doğal fenomenin farklı şekillerde tasvir edilebileceğini ve çok etkileyici, güzel bir görüntü elde edilebileceğini defalarca gördük.

Bugün size iyi bilinen origami tekniğini kullanarak kağıttan kaleler yapmanızı öneriyorum.

Bölüm 2. eğitimci.

Gelin sizler için hazırladığım şemaya daha yakından bakalım. Hangi temel modeli kullanacağız? Bu doğru, basit bir üçgen. Bu en basit modellerden biri, nasıl doğru ve doğru yapılacağını biliyorsunuz.

1. Köşeleri dikkatlice birleştirerek kareyi çapraz olarak büküyoruz; onları sol elin parmaklarıyla tutarak, sağda net ve düzgün bir kıvrım yaparız. Temel modeli alır

"basit üçgen"

2. Ortaya çıkan üçgen, büyük tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirilir. Katlama çizgisini büyük kenardan çok uzakta olmayan bir şekilde zihinsel olarak çizin. Katlama çizgisi büyük tarafla aynı yöne gider. Üçgenin üst dış köşesini, amaçlanan katlama çizgisi boyunca kendimize doğru büküyoruz. Sonuç şekilde gösterilmiştir.

3. Gri renk, bükülmüş bir köşeyi belirtir.

4. Büyük kenar ile oluşturulan köşeler yukarı doğru ikiye bükülür. Amaçlanan katlama çizgileri noktalı çizgilerle gösterilmiştir.

5. Çapraz olarak dikey bir katlama yapın. Heykelciği döndürün, böylece

"ayaklarının üzerinde dur."

6. Sol üst köşeyi önce öne, sonra geriye doğru büküyoruz, sonra içe doğru yakıt ikmali yapıyoruz.

7. Kale böyle çıktı!

3. bölüm. Çocukları kendi el sanatlarını yapmaya davet eder. Eğitimcinin görevi, çocuğa işin sırasını göstermek değil, ona diyagramla çalışmayı öğretmek, ona çizimi okumayı öğretmektir: “Şemaya dikkatlice bakın: neyi yanlış yaptınız? Düşünmek. Bundan sonra ne yapmalısın?"

Elişi tamamladıktan sonra çocuklar, gözleri yapıştırarak, aplike veya boyalarla gagayı sarıya çevirerek ve kağıttan bir solucan keserek süsleyebilirler.

Ek 8. karmaşık sabah egzersizleri"Kuşlar Geldi" (ürün yok)

Yürüyorum. Koşmak.Ayak parmaklarında yürümek (eller yanlara), topuklarda (başın arkasında eller), sağ tarafa yan adım (kemerde eller). Koş, zıpla. Yürüme. Bağlantılarda bina.

II Genel gelişim alıştırmaları kompleksi "Kuşlar geldi"

1. "Kanadın Testi."Başlangıç ​​pozisyonu - ana duruş, kollar, gövde boyunca. Kollarınızı yukarı ve aşağı sallayın, birkaç hareketten sonra başlangıç ​​pozisyonuna dönün. 8 kez tekrarlayın.

2. "Ön kanatları çırp."Başlangıç ​​\ub\ubpozisyonu - ayakta, bacaklar hafifçe ayrı, kollar vücut boyunca. Önünüzde alkışlarla kollarınızı ileri geri sallayın. Alkış sırasında "Alkış!" deyin. Egzersizi 8 kez tekrarlayın.

3. "Kanatları çırpın."Başlama pozisyonu - ayakta, ayaklar omuz genişliğinde açık, kollar aşağıda. 1 - sağa dönün, düz kollarla alkışlayın, "Alkış!" deyin. - başlangıç ​​pozisyonuna geri dön. 3 - sola dönün ve ayrıca alkışlayın. Egzersizi 6 kez tekrarlayın.

4. "Kanat açıklığı".Başlama pozisyonu - ayaklar omuz genişliğinde, kollar yanlarda. - önünüzde düz kolları çaprazlayın. - kollarınızı yanlara yayın. Egzersizi 6 kez tekrarlayın.

5. "Bacakları temizliyoruz."Başlama pozisyonu - ayaklar omuz genişliğinde açık, kollar indirilmiş. - öne eğilin, ellerinizi geri alın. - başlangıç ​​pozisyonuna dönün. Egzersizi 6 kez tekrarlayın.

6. "Bacakları yoğurun."Başlangıç ​​pozisyonu - ana duruş, eller kemerde. - oturun, kollarınızı öne doğru uzatın, "otur" deyin. - başlangıç ​​pozisyonuna dönün. 8 kez tekrarlayın.

7. "Ayağınızın altındaki kanatları çırpın."Başlangıç ​​\ub\ubpozisyonu - sırt üstü yatarken. 1 - düz bacağınızı yukarı kaldırın, ayağın altına alkışlayın, "Alkış!" deyin. - başlangıç ​​pozisyonuna geri dön; 3, 4 - ayrıca diğer bacağın altına da alkışlayın. kez tekrarlayın.

8. "Zıplama"Başlama pozisyonu - bacaklar paralel, eller kemerde. 8 sıçrama yapın, yerinde yürüyün, yine 8 zıplayın. 2 kez tekrarlayın

III Yürüyüş. "Horoz" 1 - ellerinizi yanlara kaldırın (nefes alın), 2 - ellerinizi kalçalara "ku-ka-re-ku" (nefes verin). Yürüme.

Ek 9. Sohbet "KIŞLAMA VE GÖÇMEN KUŞLAR".

Hedef:Genelleştirilmiş bir kışlama fikri oluşturunve göçmen kuşları temel özelliklerine göre ayırt etmeyi öğrenmek içinişaret: yiyecek ihtiyacını karşılama yeteneğseafoodplus.infoşların ayrılma nedenlerinin anlaşılmasını derinleştirin (kaybolduana gıdanın kaybı, su kütlelerinin, toprağın donması,bitkilerin vejetatif kısımları), kuşları sınıflandırınkışlama (karga, küçük karga, serçe, baştankara) ve göçmen(kırlangıç, kale, ördek, hızlı, sığırcık) dayalıgıdanın doğası ve onu elde etme olasılığı arasındaki ilişkikibir. Kelimeleri tanıtarak sözlüğü zenginleştirin: feed, reuçmak, kışlamak. Kuşlar için sevgi geliştirin, arzukış koşullarında onlara yardım edin.

İçerik

Öğretmen çocukları resimli tablolara bakmaya davet eder.kışlama ve göçmen kuşlar.

Sorular:

1. Kuşlardan hangileri size tanıdık geliyor?

Sitede veya sitede hangi kuşları gözlemlediniz? kışın orman? (Serçeler, kargalar, kargalar, memeler, güvercinler, soroki, ağaçkakan)

Kışı bizimle geçiren kuşların isimleri nelerdir?
(Kışlama, yerleşmiş.)Son zamanlarda hangi kuşlar görülmedi? ben mi? (Kırlangıçlar, kaleler, sığırcıklar, ördekler, kaymalar.) Bu kuşlar nereye gitti? (Daha sıcak iklimlere uçun.)

Kış için bizden uzaklara uçan kuşların isimleri nelerdir?(Göçmen.)

Sizce göçmen kuşlar neden uzaklara uçar?
kış için mi? (Soğuktan korkar.)

Kuşların ne yediğini hatırlıyor musun?(böcek gizlemebu yüzden ilk uçup giden bizleriz, beslenen kuşlarböcekleri yediler, sonra meyve ve tohum yiyenleribitkiler, çünkü bahçelerde ve tarlalarda hasat edilir. Daha sonra
ördekler ve kazlar uçup gider. kadar bizimle yaşıyorlar.su yolları donana kadar.

Göçmen kuşlar, kendileri için yiyecek depolayacak ve kış koşullarında alacak şekilde uyarlanmamıştır. Yaz aylarında bizimle yaşıyorlar, yuva yapıyorlar, civciv yetiştiriyorlar. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bahar aylarında memleketlerine dönmek için sıcak ülkelere uçarlar.

Neden kış kuşları düşünüyorsun(serçeler, güvercinler, mavitsy, küçük kargalar, saksağanlar, ağaçkakanlar, kargalar)tüm yıl boyunca bizimle mi yaşıyorsun? Bu kuşlardondan korkmaz ve en soğukta bile yiyecek almayı başarırkışlar. Kabuktaki çatlaklarda saklanan böcekleri ararlar.Ağaçlar, evlerin ve çitlerin yarıkları, yaprak döken bitkilerin meyvelerini ve tohumlarını, iğne yapraklı tohumlu konileri yerler. Ve sıvacı kuşları ve göğüsler sonbaharda yaptıkları hisse senetlerini arıyorlar.

Yine de kışın kuşlar için çok zordur. Özellikle bulmak zorkar yağışı sırasında, kar fırtınasında ve şiddetli donlarda yiyecek. böyle havalardayumurtalar genellikle açlıktan ölür ve hatta soğuktan ve açlıktan ölür. Kışın kuşlarİnsanların konutlarına yaklaşma zamanı. Ve tüylü dostlarımızın kışı atlatmasına yardım etmeliyiz.

Çeşitli bitkilerin tohumları kuşları beslemek için uygundur - konopli, ayçiçeği, kavun, balkabağı, karpuz, birçok yabani ot. Ve işte yulafsadece serçeler ve kiraz kuşları gagalar. Göğüsler parçalara çok düşkündüryağ.

Kışın kuşlara yardım ettik, onları besledik.

İlkbaharda göçmen kuşlarla tanışmanız, onlar için kuş evleri inşa etmeniz gerekiyor.

Ve yaz aylarında kuşlar yardım edecekloş. Zararlıları yiyip korumaya devam edeceklerbahçeler, parklar, meydanlar.

Beden eğitimi dakikası

Didaktik oyun "Ne tür bir kuş?".

Hedef:Çocuklara kuşları tarif etmeyi öğretmek özellikler ve bunları tanımlayarak tanıyın.

Öğretmen çocukları ne tür bir kuş olduğunu tahmin etmeye davet eder.(Yapabilmekçocukların önceden bilmeceleri öğrenmesi için):

Gri Ermeni ceketli zeki çocuk

Zıplama, zıplama,

Kırıntıları toplar.(Serçe)

Kırmızı işlemeli bir şapkada,

siyah bir ceket içinde

Orman ailesinde ünlü

Neşeli şarkı.

Güzel şarkı nedir?

Tak-tak-tak, evet tra-ta-ta!(Ağaçkakan)

Kışın dallarda elma!

Onları hızlı bir şekilde toplayın!

Ve aniden elmalar çırpındı

Sonuçta, bu(şakrak kuşları)

Altıncı sarayda

Sarayda - bir şarkıcı,

Ve onun adı(sığırcık)

Siyah, çevik,

"Çatlak" diye bağırmak

Solucanlar bir düşmandır.(Kale)

Ağaçta kim var, orospu üzerinde,

Skor "coo-coo coo-coo" mu?(Guguk kuşu)

Açıklamalar kullanılabilir(kuşun görünüşü, ne yediği, nerede yaşadığı...) çocuklar tarafından derlenmiştir.

Ek MOBİL OYUNLAR

"Kuğu kazları"

Oyuna katılanlar bir kurt ve bir usta seçerler, gerisi kuğu kazlarıdır. Sitenin bir tarafında, sahibinin ve kazların yaşadığı bir ev, diğer tarafında - bir dağın altında bir kurt. Sahibi, yeşil çimleri çimdiklemek için kazları yürüyüşe çıkarır. Kazlar evden uzağa gider. Bir süre sonra sahibi kazları çağırır:

- Kaz-kuğular, ev! Kazların cevabı:

- Dağın altında gri kurt!

- Orada ne yapıyor?

- Grimsi, beyaz ela orman tavuğu tutamları.

- Pekala, eve koş!

Kazlar eve koşar ve kurt onları yakalar. Tüm kazlar yakalandığında oyun sona erer.

"Starlings ve bir kedi"

çocuk seçilir - “sığırcık”, bir çocuk “kedi”. Hepsi eşleşen şapkalar giyiyor. Çocukların geri kalanı, her biri kişi, el ele tutuşur ve çevreler oluşturur - “kuş evleri”. Her biri iki "sığırcık" içerir. "Kedi" kenarda. Neşeli müziği yakmak için, odanın etrafına dağılmış "sığırcıklar" uçar. Müziğin sonunda bir "kedi" belirir ve "sığırcıkları" yakalamaya çalışır. "Sığırcıklar", yalnızca iki "sığırcık" içerebilen bir "kuş evinde" saklanır. Yakalanan "sığırcık" "kedi" evine götürür. Oyun tekrarlanır.

Ek Bilişsel konuşma yönü.

Eğitim alanı "Biliş".

"İlkbaharda Kuşlar" teması

Hedef:göçmen kuşlar, ilkbahardaki yaşamları hakkındaki fikirleri netleştirmek ve genişletmek; kuşların ses sinyalleri, yuva türleri ve yerleşimleri hakkında bilgi verir; kuşların yaşamına, hayal gücüne, düşünceye, çocukların konuşmasına ilgi geliştirmek, kelime dağarcıklarını zenginleştirmek; kuşlara karşı nazik, sevecen bir tutum geliştirin.

Görevler:
1. Eğitim:bahar belirtileri bilgisinin pekiştirilmesi; göçmen kuşların yaşamı hakkındaki bilgilerin pekiştirilmesi; çevrelerindeki dünya hakkında çocukların ekolojik bir fikrinin oluşumu; konuşmanın gramer yapısının iyileştirilmesi.
2. Eğitim:ilgi uyandırmak, kuşlar hakkında daha fazla bilgi edinme arzusu; onlara karşı nazik, sevecen bir tutum geliştirmek; şefkatli bir tutum geliştirin, tüm canlıları sevin.
3. Geliştirme:konuşma aktivitesinin gelişimi, sözlüğün aktivasyonu, diyalojik konuşma, konuşma işitme, görsel algı ve dikkat, hafıza, düşünme, yaratıcı hayal gücü.

Entegre edilebilir eğitim alanları:
- İletişim;
- Sosyalleşme;
- Kurgu okumak;
- Artistik yaratıcılık.

Demo malzemesi:
Mucize ağaç, kuş resimleri; "Kuşların Sesi"nin ses kaydı; kuş evi; pazen üzerinde kırlangıç, kale, guguk kuşu, bülbül yuvaları olan resimler; görevleri olan zarflar; kamera düzeni; boyama sayfaları "Yuvalar ve kuş evleri".

ders ilerlemesi

(Çocuklar gruba girer ve öğretmenin etrafında dururlar)

eğitimci:Beyler, sizi ziyarete geldim ve çok ilginç şeyler hazırladım. Bilmeceyi dinleyin:

Sabah erkenden ağarır.
burada ve orada çözülmüş yamalar,
Dere bir şelale gibi kükrüyor
Starlings kuş evlerine uçar.
Damlacıklar çatıların altında çınlıyor.
Ladin ayısı yataktan kalktı.
Güneş herkesi sıcaklığıyla okşuyor,
Yılın bu zamanını kim bilir? (Bahar)

eğitimci:Evet arkadaşlar bahar geldi. Ve o ne?
Çocuklar:Sıcak, parlak, neşeli, sesli, sevecen, hassas, güneşli, yeşil, güzel, kibar.

eğitimci:Aferin! Ve ilkbaharda hangi mucizeler olur?
Çocuklar:Kar erir, çözülmüş yamalar belirir, tomurcuklar şişer, çimler kırılır, ilk çiçekler belirir.

eğitimci:Tamam. Ama en önemli mucize, kuşların baharda bize uçması ve onu kanatlarına almasıdır. kuşları tanıyor musun Ve şimdi ne kadar dikkatli olduğunuzu kontrol edeceğim. Sana kuşlar diyeceğim ama bir hata yaparsam ellerini çırp ve ayaklarını yere vur.

“Kuşlar uçtu - güvercinler, memeler, sinekler ve kaymalar.
Kuşlar geldi - güvercinler, kargalar, küçük kargalar, makarna!
Kuşlar uçtu - güvercinler, sansarlar, kargalar ve sayfalar.
Güvercinler, memeler, tilkiler, kuğular, sığırcıklar uçtu.
Hepiniz harikasınız!”

(Çocuklar sandalyelere otururlar)
(Örtülü nesneye dikkat çekiyorum)

eğitimci:Çocuklar, bu nedir? Evet, bu bir mucize - bir ağaç! Üzerindeki kuşlara bak! Onları tanıdın mı?
Çocuklar:Kale, bülbül, guguk kuşu, kırlangıç, sığırcık.

eğitimci:Ve bu kuşları tek kelimeyle nasıl arayabilirsin?
Çocuklar:göçmen.

eğitimci:Neden göçmen olarak adlandırılıyorlar?
Çocuklar:Çünkü kışın sıcak ülkelere uçarlar.

eğitimci:Evet evet. Kuşlar neden daha sıcak iklimlere uçar?
Çocuklar:Çünkü açlıktan korkarlar.

eğitimci:Doğru şekilde. Ve baharın başlamasıyla kuşlar geri döner ve şarkılarıyla bizi sevindirir. Kuşlar için bahar şarkıları çok ciddi ve önemli bir konudur.("Birdsong"un ses kaydını dinlemek)

eğitimci:Kuş sesleri sizde nasıl bir ruh hali uyandırdı?
Çocuklar:Neşeli, neşeli, kibar, nazik.

eğitimci:Şimdi hayal kuralım. Kuşlar kelimelerle insanlar gibi şarkı söyleyebilseydi, bahar şarkılarında bize ne anlatırlardı?
Çocuklar:Anavatanlarını nasıl sevdiklerini, topraklarımızın ne kadar güzel ve eşsiz olduğunu, eve dönüş yollarının ne kadar uzun ve zor olduğunu, bizimle tanışmak için nasıl acele edip sevindiklerini, bizi nasıl özlediklerini.

eğitimci:Doğru şekilde! Şiiri dinleyin:

Yukarıda duyduk
Kuşlar şarkılarını bize söyler.
Güneş ve bahar hakkında şarkı söyle
Ve yerli taraf hakkında,
Ve daha fazla harika şarkı yok!

eğitimci:Beyler, ilkbaharda kuşların ilk endişesi nedir kim bilir?
Çocuklar:Yuva yapmak.

eğitimci:Kuşlar neyle yuva yapar?
Çocuklar:Dallardan, samandan, yosundan, ağaç kabuğundan, topraktan.

eğitimci:Aferin! Kuşlar yuvalarını nereye yaparlar?
Çocuklar:Ağaçlarda, direklerde(leylek).

eğitimci:Şimdi resimlere bakalım.

(Çocuklar flanelografa yaklaşır ve guguk kuşu, bülbül, kale, kırlangıç ​​yuvaları olan görüntülere bakar)

eğitimci:Beyler, insanlar kuşlara nasıl yardım edebilir?
Çocuklar:Kuş evleri yapabilir ve asabilirsiniz.

eğitimci:Kuş evine bir göz atalım.

(Kuş evinin incelenmesi, ardından çocukların oturması)

eğitimci:Ancak sadece sığırcıklara değil, diğer kuşlara da yardım edebiliriz. Çalıların üzerine pamuk yünü asabilirsiniz, kuşlar kesinlikle yuvalarını inşa etmek için kullanacaklardır.

eğitimci:Pekala, yuvalar hazır ve kuşların bundan sonraki endişesi ne?
Çocuklar:Civcivleri dışarı çıkarın.

eğitimci:Ve yumurtaları kim umursar, kuluçkaya yatırır, ısıtır, korur?
Çocuklar:Anne kuş, dişi.

eğitimci:Ve o yumurtadan çıkarken annemi kim besliyor?
Çocuklar:Baba, erkek.

eğitimci:Anne kuşların civcivlerine nasıl baktığını biliyor musunuz? Yakınlarda bir ses işiterek yuvalarından ayrılırlar ve düşmanları evlerinden uzaklaştırmaya çalışırlar ve hatta ölebilirler. Bu nedenle, kuşları korkutmamak için ormanda gürültü yapamazsınız. Ayrıca yuvayı fark ettikten sonra, onu mahvedemezsiniz, yumurtalara ve civcivlere dokunamazsınız, çünkü yabancı bir koku kokan kuş onları terk edebilir ve sonra civcivler ölür. Hatırlıyor musun? Aferin!

Arkadaşlar kuşları çok severim.
onları asla yakalayamam
Tuzak yok, ağ yok,
Onları kafeste tutmuyorum.
Yuvaya asla dokunma
Ne saksağan ne karga
Sığırcık yok, serçe yok
Hayatımda rahatsız etmeyeceğim!

Benimle aynı fikirde misin?

(çocukların cevapları)

eğitimci:Ve şimdi bir mola vermeni öneririm.

(Beden eğitimi dakikası)

Bir kuş sürüsü güneye uçar
Gökyüzü her yerde mavidir.
(Çocuklar kollarını kanat gibi çırparlar)
Daha hızlı uçmak için
Kanatlarını çırpmalısın.
(Çocuklar ellerini daha yoğun sallar)
Açık gökyüzünde güneş parlıyor,
Astronot bir rokette uçar.
(Yudumlayarak - eller yukarı)
Ve ormanların altında, tarlalar -
Yeryüzü yayılıyor.
(Düşük öne eğilme, kollar birbirinden ayrılmalı)
Kuşlar inmeye başladı
Herkes sahada oturuyor.
gidecekleri uzun bir yol var
Kuşların dinlenmeye ihtiyacı var.
(Çocuklar derin bir çömelme pozisyonunda otururlar ve birkaç saniye otururlar)
Ve yine gitme zamanı
Çok uçmamız gerekiyor.
(Çocuklar ayağa kalkar ve "kanatlarını" çırparlar)
İşte güney. Yaşasın! Yaşasın!
İnme vaktimiz geldi.
(çocuklar oturur)

eğitimci:Beyler, bakın, mucize bir ağaçta zarflar belirdi. Merak ediyorum orada ne olabilir? Hadi kontrol edelim.(İlk zarfı kendim çıkarıyorum, gerisi çocuklar).

eğitimci:Görünüşe göre kuşların bize sunduğu ilginç görevler. Yapalım mı?
(Çocukların cevapları).

eğitimci:(okuma). Bir tanıdığımız ormandaki kuş dostlarımızın fotoğraflarını çekti. Ama sorun şu ki, film kameraya sıkışmış ve ancak kuşa doğru isim verdiğinizde fotoğraf çekebiliyorsunuz. Kuşlara yardım edebilir miyiz? Sonra bilmeceleri dinleyin.

(Çocuklar bilmeceyi tahmin ederler, kameradan bir kuş görüntüsü belirir ve bir mucize ağaca “uçar”).

yeşilimsi sırt,
sarımsı göbek,
küçük siyah kap
Ve bir eşarp şeridi.(Baştankara)

Her zaman çalıyor
Ağaçlar oyulmuştur.
Ama sakat değiller
Ama sadece iyileştirir.(Ağaçkakan)

İki büyük korkutucu göz
Etrafında dönen kafa
onu hemen tanırsın
Kohl iç çekiyor(Baykuş)

eğitimci:Eh, şimdi kuşlarımız ormanda sıkılmayacak! Bir sonraki zarfı açalım.

eğitimci:Oyun "Kim kime sahip?"
(Oyun oynanıyor).

eğitimci:Aferin! Bununla da bitti! Bir sonraki zarfı çekelim.

Peri masalı yarışması.
Alyonushka'da kız kardeşler kuşun erkek kardeşini taşıdı. Onlara isim verin.(Kuğu kazları).
Thumbelina'nın elfler diyarına gitmesine yardım eden kuş mu?(Martin).
Altın tüylü büyülü bir kuş mu?(Ateş kuşu).
Büyükanne ve büyükbabayı yumurta için ağlatan kuş mu?(Tavuk Ryaba).
Büyükannemle hangi kuşlar yaşadı?(İki mutlu kaz).

eğitimci:Artık kuşlar, onlar hakkında çok şey bildiğinizden emin!

Pekala çocuklar, şimdi ağaçta bir sürü kuş var, ama henüz yaşayacakları bir yer yok. Onlara yardım edelim. Yuvalarım ve kuş evlerim var ama korkarım kuşlar onları fark etmeyecek. Evleri boyayıp kuşlara vermenizi öneririm.

(Çocuklar yuvaları, kuş evlerini boyar ve kuşlara “verir”)

eğitimci:Beyler, çalışma şeklinizi beğendim: dikkatlice dinlediniz, düşündünüz, sorularıma cevap verdiniz. Aferin!

eğitimci:Ve şimdi kuşların yuvalarını seçmelerine izin verin, onlara karışmayacağız.(çocuklarla gidiyorum)

Ebeveynler için tavsiyeler

"Kışlayan Kuşlar"

- kuşları izlemek için çocukla parkta veya sokakta yürüyüşe çıkın, çocuğa kışlayan kuşları gösterin: şakrak kuşu, baştankara, güvercin, serçe, karga, küçük karga, saksağan, ağaçkakan, çapraz gaga. Aynı zamanda, çocuğun dikkatini kuşların rengine çekmeli, bu kuşların kış için uçmadıklarını, ancak kışa kaldıklarını anlatmalıdır.

- kışlayan kuşların çocuk resimlerini düşünün, adlandırın;

karakteristik dış işaretlere (tüy rengi, boyut, gaga, kuyruk) dikkat edin;

- nerede yaşadıklarını, ne yediklerini, neden kışlama denildiğini söyleyin;

parkta veya sokakta ortak bir yürüyüş sırasında, görülen kışlayan kuşları düşünün;

- çocukla kuşlara bakma, kışın kuşlara yardım etme ihtiyacı hakkında sohbet edin;

- çocukla birlikte bir yemlik yapın ve sokağa asın, hangi kuşların yemliğe uçtuğunu gözlemleyin. Kuşları çocukla beslemeniz tavsiye edilir.

- Çocuğunuza sorular sorun:

Hangi kış kuşlarını biliyorsun?

Neden kışlık olarak adlandırılıyorlar?

Kuşlar kışın ne yer?

Kışın bir kuş için daha kötü olan nedir: soğuk mu yoksa açlık mı?

Kuşlara nasıl yardım edebilirsin?

- Kışlayan kuşlar hakkında bilmeceler çözün

Keskin keski ile marangoz

tek pencereli bir ev inşa eder (ağaçkakan).

Kim bir dalda gösteriş yapar

Sarı bir tatil yeleğinde mi?

bu küçük bir kuş

Ve onun adı (baş faresi)

Kışın dallarda elma! Onları hızlı bir şekilde toplayın!

Ve aniden elmalar çırpındı -

Sonuçta, bu (şakrak kuşları)

Bu kuş çok konuşkan

Hırsız, telaşlı,

Cıvıl cıvıl, beyaz kenarlı,

ve onun adı (saksağan).

Gri Ermeni ceketli yaramaz bir çocuk. (Serçe)

Bu yırtıcı konuşkan, hırsız, telaşlı

Konuşkan, beyaz yüzlü ve adı (saksağan)

- Çocuğunuzla aşağıdaki oyunları oynayın:

"Bir - çok" (eğitim çoğul)

Yetişkin diyor ki: “Titmouse”, çocuk cevaplar: “Göğüsler” (karga - kargalar, küçük karga - küçük kargalar, vb.)

Yetişkin der ki: "Serçe bir ses çıkarır: "Civciv cıvıltısı", o yüzden cıvıldaşır. Ve karga: “Kar”, yani o , çocuk cevaplar: “Caws” (saksağan - çatlaklar, baştankara - tsvikat, güvercin - cooing, vb.)

"Tatlı bir şekilde ara"(ekler yardımıyla yeni kelimelerin oluşumu)

Yetişkin diyor ki: “Güvercin”, çocuk cevaplar: “Güvercin” (serçe - serçe, küçük karga - onay işareti, kafa - kafa, kanat - kanat, bacak - bacak vb.)

"Saymak"(rakamların ve isimlerin koordinasyonu)

Yetişkin saymaya başlar: “Bir güvercin”, çocuk devam eder: “İki güvercin, üç güvercin, dört güvercin, beş güvercin vb.)

"Dördüncü Ekstra"(sınıflandırma için)

Bir yetişkin üç kışlayan kuş ve bir göçmen kuş çağırır, çocuk hangi kuşun gereksiz olduğunu belirlemelidir.

"Karga, kırlangıç, saksağan, güvercin";

"Şakrak kuşu, guguk kuşu, küçük karga, saksağan";

"Lark, karga, baştankara, serçe" vb.

"Bir İşaret Seç"(sıfatlarla isimlerin koordinasyonu)

Bir yetişkin sorar: Baştankara (ne?) - Çocuk cevaplar: hızlı, utangaç, çevik, sarı göğüslü

Güvercin (ne?) - güvercin, sakar, önemli

Şakrak kuşu (ne?) - zarif, kırmızı göğüslü, yavaş

Karga - vıraklar, serçe -

"Tanımdan kuşu tahmin et."

Bugün sokakta bir kuş gördüm: küçük, pembe göğüs, elma gibi bir dalda oturuyor. Kim o? (şakrak kuşu)

“Kargalar ve serçeler."(Çocuklar, öğretmenin çağıracağı kuşun hareketlerini taklit ederler. “Kargalar” - önemli ölçüde yol boyunca yürürler, sağ veya sol omuzları ile gururla çıkıntı yapar, “serçeler” - hızlı bir şekilde yol boyunca atlar

"Kimin, kimin, kimin, kimin?"iyelik sıfatları oluşturmak için.

- Kız Tanya besleyiciyi bir ağaca astı. Kuşlar uzaktayken

besleyiciler uçup gitti, Tanya kızı besleyicide farklı tüyler buldu.

Tanya'nın yemlikte kimin tüylerinin olduğunu bulmasına yardım et.

- Cümleleri tamamlayın.

Karga tüyleri (kimin?), serçe tüyleri (kimin?), şakrak kuşunun tüyleri (kimin?), güvercin tüyleri (kimin?)

- Çocuğunuzla birlikte aşağıdaki egzersizleri yapın:

1. Kışlayan kuşlar hakkında açıklayıcı bilmeceler yapın

Bir yetişkin, çocuğun tahmin edebilmesi için herhangi bir kışlayan kuşu tanımlar. Bir sonraki kuş bir çocuk tarafından tarif edilir. Çocuğun görevle başa çıkmasını kolaylaştırmak için ona bir kuş resmi gösterin.

Bu kuş küçük. Kısa kanatları, kısa bacakları, kahverengi sırtı ve kanatlarında beyaz ve siyah çizgileri vardır. Bütün gün zıplayarak ve cıvıldayarak (serçe)

2. Tek köklü kelimeleri seçmeyi öğrenin.

Yem, yem, yemlik, yem, besleme (kuşların).

3. Bağlantılı konuşma. Sorulara dayalı yeniden anlatım.

Hikayeyi dinleyin ve soruları tam cümlelerle cevaplayın.

Kıştı. Şiddetli donlar yaşandı. Karda parkta çocuklar donmuş bir serçe buldu. Yattı ve hareket etmedi. Çocuklar serçeyi ellerinde ısıttı ve ardından sıcak bir eldivene koyup eve taşıdı. Evde serçeler ısındı ve odanın içinde uçmaya başladı. Çocuklar küçük serçeyi ekmek kırıntıları ve tohumlarla beslediler. Şiddetli donlar sona erdiğinde, çocuklar serçeyi vahşi doğaya saldı ve kuşların soğuk kışı atlatmasına yardımcı olmak için parkta içinde yiyecek olan bir yemlik astı.

Sorular:

Sezon neydi?

Çocuklar parkta karda kimi buldu?

Serçe neydi?

Çocuklar donmuş küçük serçenin ölmemesi için ne yaptı?

Çocuklar serçeyi ne zaman vahşi doğaya saldılar?

Çocuklar kışın parkta ne astı? Ne için?

- Sorulara dayanmadan yeniden anlatmak.

besleyici.

Çocuklar kışın kuş okulunda gördüler. Üzerlerine ekmek kırıntıları attılar. Kuşlar önce korktular, sonra bütün ekmeği yediler. Ertesi gün kuşlar tekrar uçtu. Çocuklar kutuyu aldı, bir dalın üzerine astı ve tahılları döktü. Besleyici çıktı. Çocuklar kuşları ilkbahara kadar beslediler.

- Şakrak kuşu ve baştankara hakkında karşılaştırmalı bir hikaye yapın.

Yetişkin der ki: “Bu kuşların adı ne?”

Çocuk cevap verir: “Bu kuşa şakrak kuşu denir ve bu bir baştankara”

Hangi boyuttalar? (Baştankara küçüktür ve şakrak kuşu biraz daha büyüktür)

Gagaları nedir? (Bir baştankara küçük, keskin bir gagaya sahiptir ve bir şakrak kuşu kısa kalın bir gagaya sahiptir)

Tüyleri ne renk?

Hangi pençeler?

Ne yiyorlar?

- Şiirler öğrenin

şakrak kuşu

Pencerenin dışında beyaza döndü:

Her şey karla kaplı. Ne genişlik!

Kırmızı bir yuvalama bebeği gibi -

Verandada canlı bir şakrak kuşu var.

Pencereden bir şakrak kuşu göreceksiniz:

Merhaba sevgili kış ziyaretçisi!

verandaya çık

Onlara bir avuç olgun tahıl atın. A. Barto

***

beslemek kışın kuşlar,

Her yerden izin ver

Ev gibi sana akın edecekler,

Verandada kazıklar.

Yiyecekleri zengin değil.

Bir avuç tahıl lazım

Bir avuç -

Ve korkutucu değil

Kışı yaşayacaklar.

Kaç tanesi ölüyor - saymayın,

Görmek zor.

Ama kalbimizde var

Ve kuşlar sıcak.

Unutmak mümkün mü:

uçup gidebilir

Ve kış için kaldı

İnsanlarla birlikte.

Kuşları soğukta eğitin

pencerene

Böylece şarkılar olmadan gerekli değildi

Baharı karşılıyoruz. A. Barto

***

Serçe

biraz canlı

Cıvıltı bile yapmıyor.

Serçeyi tamamen dondurur.

Bagajı olan bir arabayı fark ettiğinde,

Çatının altından ona koşar,

Ve tahıl üzerinde titriyor, fakir,

Ve tavan arasına uçar.

Ve bak zararlı olmuyor

Çünkü onun için çok zor

N. Rubtsov

Karga

İşte çitin üzerinde oturan bir karga.

Tüm ahırlar uzun zamandır kapalı.

Tüm arabalar geçti, tüm arabalar,

Kötü havanın zamanı geldi.

Çitte telaşlanıyor.

Vay ona. Gerçek keder!

Sonuçta, bir karganın tahılı yoktur.

Ve soğuktan korunma yok.

N. Rubtsov

Baştankara

çevik baştankara atlama

O hareketsiz oturmuyor.

Zıpla zıpla, zıpla zıpla,

Bir üst gibi bükülmüş.

bir dakika oturdum

Gagasıyla göğsünü kaşıdı

Ve raydan çite,

Tiri-tiri, gölge-gölge-gölge. A. Barto

- Parmaklar için egzersizler:

"Besleyicideki kuşlar"

Kuşlar eve uçtu

Birbirine sarılı iki başparmak

Gerisi bir kuşun kanatları gibi çırpar

Kuşlar besleyiciye oturdu

Bir elinizi göğsünüze paralel tutun

Tahıllar gagalamaya başladı

Diğer el, başparmak ve işaret parmağıyla,

birleşmiş, avucunuzun içine vurun

Ve başını salla

Başı gösteren parmakları birbirine bağlarız

kuşlar ve ellerle eğilimler yapmak

"Besleyici" (Yumrukları ritmik olarak sıkın ve açın)

Besleyicimize kaç kuş uçtu?

(Kuşun her adı için bir parmağınızı bükün)

İki göğüs, bir serçe, altı saka kuşu ve güvercin,

Renkli tüyler içinde bir ağaçkakan. (yumrukları tekrar sıkın ve açın)

Herkesin yeterince tahılı vardı!



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir