cene kasilmasinin nedenleri / Distoni Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Cene Kasilmasinin Nedenleri

cene kasilmasinin nedenleri

Çene Kasılmasına Ne İyi Gelir Hangi Doktora Gidilir?

Nadir olarak yaşanan çene kasılması genellikle vücutta kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerde meydana gelen eksiklikler durumunda görülmektedir. Çene kasılması durumunda hastanelerin Çene Cerrahisi doktoruna gidilmelidir.

Çenede Kasılma Nedenleri Nelerdir?

Çene Kaslarının Yorulması

Çene kasları; uzun süre konuşma, diş sıkmak, sakız çiğnemek ve sert gıdaları tüketmek gibi sebepler dolayısı ile yorulup kasılabilir. Çenenin uzun süre aynı pozisyonda kalması çenede kasılmaya yol açabilir.

Psikolojik Nedenler

Çene kasılmasının yaygın görülen biri diğer sebebi ise endişe ve stres gibi psikolojik sebeplerdir. Kişinin çok üzüntü ve stres yaşaması çene ekleminde kasılmalar yapar ve bu tür kasılmalar çoğunlukla kısa sürmektedir.

Diş Gıcırdatma

Genellikle geceleri uyurken istemsiz olarak yapılan diş gıcırdatma çene kasılmalarının yaygın sebepleri arasındadır. Uykudayken bu tür durumlar yaşayan kişiler için doktor gece plağı vermektedir. Bu plak dişlere takılarak gece diş gıcırdatmanın önüne geçilir.

Diş Problemleri

Çene eklemi üst ve alt dişlerden de etkilendiğinden dişlerde meydana gelen problemler çene ekleminde istemsiz kasılmalara neden olabilmektedir. Özellikle de 20lik diş çıkarken çenede kasılmalar görülmesi yaygındır. Diş problemleri sebepli çene kasılmalarını engellemek için yılda en az 3 kez diş hekimine gidilmeli ve gerekli kontroller yaptırılmalıdır. Ayrıca kişi her öğün sonrasında dişlerini fırçalamaya özen göstermelidir.

Kas Kasılmasına Neden Olan Diğer Faktörler

Çene kaslarında kasılmaya yol açan diğer durumlar arasında şunlar sayılabilir:

  1. Uyku düzensizliği
  2. Az uyumak
  3. Vücutta aşırı yorgunluk
  4. Aşırı stres
  5. Kafein içeren besinlerin aşırı tüketilmesi
  6. Vücudun susuz kalması
  7. Vücutta kalsiyum eksikliği (hipokalsemi)

Çeneye Darbe Alınması

Çene eklemine sert darbe alınması durumunda oluşan hasar çenede istemsiz kasılmalara yol açar. Darbe alınması durumunda doktora gidilmesi önemlidir. Bu durum ihmal edildiğinde çenede hasar daha da ciddi hale gelebilir.

Yemek Yerken Çok Sert Çiğneme Alışkanlığı

Çene kasılmasının bir diğer sebebi yanlış çiğneme alışkanlıklarıdır.

Besinleri tüketme anında çok sert çiğnemek çene ekleminde ani kasılmalara yol açabilir. Yiyecekler çiğnenirken, yemek yeme esnasında kendini çok zorlama çene ekleminde aniden kasılmaya neden olabilir.

Bazı Sinir ve Damar Hastalıkları

Çene kasılması beazen de sinir ve damar hastalıkları sebepli yaşanabilir. Vücutta sinir ve damar hastalıkları kaslarda güçsüzlüğü, çene kontrolünde azalma, boyun ve yüzde ağrı ve çene kasılmasının ağzın açılmasına yol açması gibi ters yönde olması gibi belirtilere neden olabilir. Bu tür durumlara yol açabilen bazı sinir ve damar hastalıkları ise şunlardır:

  1. Sinir sıkışmaları
  2. Sinirlerde hasar
  3. Dev hücreli arterit
  4. Tetanos gibi iltihaplı bazı hastalıklar

Bazı İlaçların Kullanılması

Kemoterapi ilaçları, antidepresan ve phenothiazin ilaçlarının kullanılması yan etki olarak çenede kasılmaya yol açabilir. Bu tür durumlarda doktorla görüşmeli ve ilaçlar kontrol edilmelidir.

Çenede Kasılmanın Diğer Nedenleri

  1. Vücutta potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi önemli mineral ve vitamin eksiklikleri
  2. Çene kaslarında iltihap
  3. Çene kemiklerinde iltihap
  4. TME bozukluğu
  5. Ağız veya çenede tümör (nadir)
  6. Temporo-mandibular eklemde travma veya yaralanma
  7. Peritonlar apsesi
  8. Temporo-mandibular eklemde ankiloz
  9. Kondiler kırılma
  10. Baş ve boyuna radyasyon tedavisi alınması
  11. Tetanoz
  12. Sistemik bakteriyel enfeksiyon
  13. Nöbet geçirme
  14. Felç
  15. Boğaz veya ağızda bulunan doku veya hücrelerde enfeksiyon

Çene Kasılması Belirtileri

  1. Çenede ağrı
  2. Ağzı açamama
  3. Konuşmada zorlanma
  4. Katı besinleri çiğneyememe

Çene Kasılması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çenede kasılma yaşayan kişiler hastanelerin Çene cerrahisi bölümüne gitmelidir. Doktor öncelikle çene filmi çekecek ve çene kasılmasının nedenini belirleyip buna uygun tedaviye başlayacaktır.

Çene Kasılması Nasıl Geçer?

Çene kasılması durumunda uygulanan tedavi; kasılmanın nedenine bağlıdır. Eğer çene kasılması vücuttaki magnezyum eksikliğinden kaynaklıysa doktor vücuttaki magnezyum eksikliğini gidermek için bu yönde ilaçlar verecektir.

Çene kasılmasını engellemek için İbuprofen gibi  steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar faydalı olabilir.

Çenedeki kasılma masaj ile rahatlayabilir. Bu masaj öncesinde bir miktar zeytinyağı benzeri hindistancevizi yağı, susam yağı, zencefil yağı ısıtılmalı ve çeneye masaj hareketleri ile yedirilmelidir.

Çene kasılmasını daha da tetiklemek için hastanın yumuşak besinler tüketmesi önemlidir. Örneğin; çorba, yulaf, haşlanmış sebze ve meyveler, pirinç ve meyve suları)

Çeneye sıcak kompress uygulamak: Varsa sıcak su torbası, yoksa ütülenmiş bir bezi çeneye tutmak çene kasılmasını gidermek için çok faydalı olabilir.

Çeneye soğuk kompress uygulaması: Bir avuç buzu temiz bir beze sarın ve çenenize tutun.

Parafon, Garmaflex ilaçları ve bengay gibi kas gevşetici ilaçların kullanılması çene kasılmasını geçirmek için yardımcı olabilir.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları

Çene Eklemi rahatsızlıkları toplumda oldukça sık rastlanan ve tedavilerinde zorluklar yaşanabilen bir durumdur. Bu rahatsızlıklar, sadece eklem ve çiğneme kaslarından kaynaklanan problemleri değil, aynı zamanda çiğneme sisteminin fonksiyonu ile ilgili bozuklukların tümünü kapsamaktadır. Çene eklemi son derece karmaşık bir yapıya sahip olan çiğneme sisteminin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARI ve ÖNERİLER

Çene eklemi çiğneme, yutma, soluk alıp verme ve konuşma sırasında sürekli hareket halindedir. Normal bir kişi eklemini günde defa kullanılır ve bu eklemin doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarının ortak hareketleri ile oluşur. Çene eklemi sadece açma kapama hareketi yapmaz, aynı zamanda sağa sola ileri geri hareketleri de yapabilmektedir. Bu hareketlerde oluşan kısıtlılık bazı problemlerin habercisi olabilmektedir.

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARININ NEDENLERİ

  • DURUŞ BOZUKLUKLARI (BAŞIN ve OMUZUN ÖNE POZİSYONU)
  • DİŞLERİN KAPANIŞ BOZUKLUKLARI (ORTODONTİK SORUNLAR)
  • AĞIZDAKİ ESKİMİŞ ve HATALI YAPILMIŞ RESTORASYONLAR
  • TEK TARAFLI ÇİĞNEME ALIŞKANLIĞI
  • STRES ve SIKINTI (DİŞ SIKMA)
  • ÇENE ve YÜZ BÖLGESİNE GELEN TRAVMALAR
  • SOGUĞA MARUZ KALMA, SERT YEMEKLER, ESNEME, TIRNAK YEME, PİPO İÇME, KEMAN ÇALMA,  AĞIZDAN NEFES ALIP VERME, SAKIZ ÇİĞNEME, ÇEKİRDEK YEME, SAKIZ ÇİĞNEME,  DİŞ TEDAVİLERİ SIRASINDA ÇENE EKLEMİNDE  ZORLANMA&#;gibi AŞIRI FONKSİYONLAR.

Normal istirahat halinde, dişlerimizde herhangi bir temas yoktur ve dil üst çenede istirahat halindedir. Bu durum çene civarındaki kasların gevşek olduğu ve çene eklemini en az zorlayan bir konumdur. Dişlerimizi istemli veya özellikle istemsiz olarak sürekli sıkmak, gıcırdatmak çene kaslarımızı oldukça zorlamakta ve çene, yüz ağrılarına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda boyun, omuz hatta sırt ağrılarına bile sebebiyet verebilmektedir. Özellikle gece uyku sırasında oluşan bu fonksiyon dışı hareket kas ağrısıyla birlikte çene ekleminde aşırı zorlama sonucu açma kapama hareketlerinde kısıtlamalar yaratabilir. İşte nedenlerden biri hemen ortaya çıktı. Sürekli dişleri sıkmak bu kasları zorlamakta ve ağrıya neden olmaktadır. Bu sıkma gündüz istemli olabildiği gibi, gece irade dışı olarak da ortaya çıkabilir.

Çene Eklemi Isırma kuvvetleri

Alt çene ve çiğneme kaslarının hareketlerini etkileyen bir başka neden duruş bozukluklarıdır. Bunlardan en önemlisi başın ve omuzların önde olduğu pozisyondur. Bu duruş boyun kaslarını zorlayarak çene eklemini bozar ve çiğneme kaslarını yorar.

 Çenenin kapanış bozuklukları, diş eksiklikleri, dişlerde kırılma, kötü protetik restorasyonlar, hatalı dolgular gibi dişlerle ilgili bazı sorunlarda normal kapanış düzenini değiştirebilmekte, çevredeki kasları yormakta ve şikayetlere neden olabilmektedir. Örneğin yapılan basit bir dolgu sonrası mikron düzeyindeki basit bir fazlalık bile çene ekleminde sorun yaratabilir. Dişlerimizin kapanışı çok hassastır. Bir saç kılı kadar yüksekliği veya fazlalığı hissedebilir.

Tek taraflı çiğneme alışkanlığı çene eklemi olumsuz etkileyen bir başka nedendir. Hastalar bir tarafın daha çok ağrıdığı durumlarda haklı olarak diğer taraf ile çiğnemeyi tercih edeceklerdir. Bu çiğnenen taraftaki kasların aşırı gelişmesine, çiğnenmeyen taraftaki kasların zayıflamasına yol açar. Çene ekleminin düzeni bozulduğu gibi, hastanın yüzünün asimetrik görünmesine de sebep olabilir.

Sıkıntı ve üzüntülerin, çene eklemi ağrısının oluşmasında büyük bir yer işgal ettiğini düşünüyorum. Bu durum çene civarı ve boyundaki kaslarda yüklenmelere sebep olarak dengesiz bir yük dağılımı oluşturmakta ve aşırı derecede çene, yüz ağrılarına neden olabilmektedir. Hatta bazı araştırmalar boyun ve sırt ağrılarında bile bu kasların etkisinin olabileceğini ortaya koymaktadır.

Baş, boyun ve çene ile ilgili travmalar (darbeler) çene sorununu başlatıcı bir faktör olabilir. Soğuk da darbe etkisi ile kasları zorladığından bu grup içinde ele alınabilir. Yemek yeme, esneme, diş tedavileri sırasında da eklemde zorlanmalar görülebilir.

Vücuttaki genel bağ dokusu gevşekliği, tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan nefes alıp verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konuşma, keman çalma vb çene eklemi hastalıklarını kolaylaştıran diğer sebeplerdendir.

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARININ BELİRTİLERİ

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirti ve Bulguları

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARININ SONUÇLARI

Çene Eklemi problemlerinde olumsuz etkilenen fonksiyonlar

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tedavide esas amaç; neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması, hastalık semptomlarının giderilmesi, çene hareketliliğinin tekrar sağlanması ve eklemin duruş şeklinin tekrar düzeltilmesidir. (postural iyileştirme)

BAŞLANGIÇ TEDAVİSİ

Çene eklemi rahatsızlıkları başlangıç tedavisi;  hasta eğitimini (farkındalık yaratma), yumuşak diyet uygulamasını, yukarıda bahsedilen bazı alışkanlıkların azaltılmasını veya ortadan kaldırılmasını, hastanın evde kendi uygulayabileceği bazı egzersizleri, diş hekimi tarafından yapılacak bazı ağız içi apareylerini (gece plağı), fizik tedavi uygulamalarını, medikal (ilaç) tedavilerini ve psikolojik destek tedavilerini içermektedir. Tabi ki eklem problemi olan kişiler kendilerini nelerin sıkıntıya soktuğunu bilmeli ve bunlarla başa çıkmasını öğrenmelidir.

HASTA EĞİTİMİ ve KENDİNE BAKIM / Ev Programı

  • Yumuşak diyetle beslenilmeli, fındık, fıstık gibi sert kuruyemişleri yemekten kaçınılmalı.
  • Ufak lokmalar halinde yemek yemeye dikkat edilmeli ve tek taraflı çiğneme yapılmamalı.
  • Sakız çiğnemek, kalem ısırmak, parmak emmek, dişleri sıkmak gibi fonksiyon dışı aktivitelerden uzak durulmalı.
  • Esnerken, gülerken çene desteklenmeli, ağız fazla açılmamalı.
  • Uzun süre konuşmak, çiğnemek, yemiş yemek (özellikle uzun süreli çekirdek yemek) ve şarkı söylemek çene eklemi çevreleyen kasları yorarlar. Bu aktivitelere dikkat edilmelidir.
  • Soğuk havalarda boyun ve yüz kaslarının sıcak tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Ağızdan yüzeyel solunum yerine, burundan ve derin solunum yapılması önerilmektedir.
  • Gece çok yüksek yastıkta yatılmamalıdır. Uyumadan önce alt çene tamamen aşağı düşecek tarzda tutulmaya gayret gösterilmelidir.
  • Yüzüstü yatmaktan kaçınılmalıdır.
  • Araba kullanırken başın arkası desteklenmeli ve dik durmaya çalışılmalıdır.
  • Baş ve omuzların dik pozisyonda durmasına dikkat etmek, öne eğik durmaktan kaçınmak, bunu engellemek için egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca çene eklemi rahatsızlığı hisseden kişiler günlük aktiviteler sırasında omuzlarını arka ve aşağıya doğru kaydırmalıdır. Kalça ve dizler 90 derece bükülmüş ve ayaklar yere tam temas edecek şekilde oturmalıdır.
  • Dil ağız tavanında gevşek bir şekilde tutulmalıdır.
  • Dudaklar bitişik, dişler ayrı dil ağız tavanında gevşek olan istirahat pozisyonunu sürekli hatırlamak çok önemlidir.

GEVŞEME TEKNİĞİ

  • Şakaklarda ve çenede şiddetli kasılma hissedene kadar çenenizi sıkınız. 5 saniye bu durumda bekleyiniz.
  • Çenenizi açınız kaslar tamamen gevşeyecektir. Bu konumda 10 saniye bekleyiniz.
  • Çeneyi dirençli ve dirençsiz olarak yanlara doğru 3 – 5 kez hareket ettiriniz.
  • Bu egzersizi günde 10 kez tekrar edininiz.

En basit ve masum tedavi şekli bu önerilerdir.(1) Ancak bu basit tedbirler sürekliliği sağlanarak uygulanmalıdır. Fakat bu basit tedbirler bile birçok hasta tarafından tolere edilemeyip, sürekliliği sağlanamadığından geriye dönüş sık olmaktadır. Bu konuda çene eklemi rahatsızlığı olan hastalarımız çok dikkatli olmalıdır.

Çene eklemi rahatsızlıklarında tedavi amacı

Gene, ağız açıklığının çok kısıtlandığı durumlarda amaç; dönme ve öne kayma hareketlerini arttırmak ve yumuşak dokuları yani kasları gevşetmek olduğundan, dil üst damakta tutularak ağız açılmaya çalışılır. Hasta rahat bir durumda önce ağzını yavaş ve az olarak 10 kez peş peşe açar, daha sonra ağrısız açabildiği kadar açar ve 5 saniye bu şekilde bekler ve gevşer. Bu egzersizinde günde 3 – 5 kez tekrar edilmesi önerilir.

Esneme iyi bir egzersizdir, tavsiye edilir. Dişleri fırçaladıktan sonra yapılan gargara da çeneyi açan kasların gevşemesine neden olur. Boynun öne doğru eğilmesi ağzın açılmasına yardım edebilir.

Bir öneri de, çenenin öne doğru çekilip aşağıya doğru bastırılmasıdır. Hasta bu hareketi, eklemini 20 dakika süreyle sıcak bir havlu ile ısıttıktan sonra da yapabilir. Kilitli eklem tarafındaki el alına konulur. Öteki el çeneyi öne aşağı gerer. Ağzı kapatan kasları kasmak, açan kaslarda gevşemeye neden olur.

Bir başka öneri: Sırt üstü uzanın ve işaret parmağınızı bükünce ortaya çıkan kemiği kullanarak çene kaslarına yukarıdan aşağıya dört saniye kadar baskı uygulayarak rahatlatın. Kasa bu masajla baskı yapıldığında dolaşım hızlanıyor ve gevşeme sağlanıyor.

Egzersizleri takiben ısırma gibi ağzı büyük açmayı gerektiren hareketlerden uzak durulmalı, tüm egzersizler dikkatli bir şekilde, yavaşça ve ağrı sınırında uygulanmalı ve çene eklemi hareket açıklığının en sonuna kadar zorlanmamalıdır.

GECE PLAĞI (GECE KORUYUCUSU / ISIRMA PLAĞI / OKLUZAL SPLİNT)

Dişlerdeki kapanış bozuklukları ve uyumsuzluklar nedeniyle çenelerdeki denge bozukluklarını düzeltmek amacıyla bazı ağız içi apareyler de uygulanabilmektedir. Bu apareyler kişiye özel (ölçü alınarak) sert bir materyalden yapılarak özellikle diş sıkma problemi olan hastalarda kasların aşırı kasılmasını engellemek ve gevşemesini sağlayarak koordinasyon oluşturup, bu sayede özellikle çene yüz, baş ve boyun ağrılarında etkili olabilmektedir. Yani esas amaç; fonksiyonel adaptasyonun sağlanması için yer ve zaman kazanmaktır. Ancak bu tedaviyi etkileyen en önemli faktörler uygun aparey seçimi, apareyin yapımı, uygulanması ve hasta uyumudur.

Bu aparey ile diş sıkma alışkanlığını ortadan kaldırması söz konusu değildir. Bu tamamiyle hastanın telkin yoluyla ya da psikolojik yardım alarak çözülecek bir problemdir.

Çene eklemi rahatsızlıklarında kullanılan gece koruyucusu

İLAÇ TEDAVİSİ (Medikal Tedavi)

Çene eklemi ağrılarının giderilmesi amacıyla ağrı kesiciler, kortikosteroidler, antidepresanlar ve bazı kas gevşetici ilaçlar kullanılmaktadır. (2) Bu ilaçlar kişinin durumuna göre doktoru veya diş hekimi tarafından ağrıyı kesmek, kasları gevşetmek ve hastayı ruhsal olarak rahatlatmak amacıyla uygulanabilmektedir.

Eklem içine enjeksiyon:  Çene eklemi rahatsızlıkları tedavileri içinde bu yöntem halen tartışmalıdır ve özellikle diğer medikal tedavilere yanıt alınamayan, akut çene eklemi rahatsızlığı olan hastalar için kullanılmalıdır. Ağrı kesici maddeler verilebildiği gibi, eklem düzensizliğinin arttığı durumlarda eklem kayganlığını arttırıcı maddeler de verilebilmektedir.

FİZİK TEDAVİ, PSİKOLOJİK YÖNTEMLER ve BOTOKS

Fizik tedavi, kas iskelet ağrısının giderilmesi, normal fonksiyonlarının restorasyonu, doku rejenerasyon ve onarımını sağlamada etkili bir tedavi yöntemidir. Burada ağrı kesici elektrik akımları, yüzeyel ve derin doku ısıtma teknikleri kullanılır. Böylece hastanın ağrısı azalır, kasılmış bulunan kaslar gevşer, kısalmış dokuların gerilmesi için iyi bir zemin hazırlanmış olur.

Soğuk tedavisi: Özellikle darbeler ve ameliyat sonrası girişimlerden sonra önem kazanır. Şişlik ve ağrıyı azaltır. Psikoterapi de ise hastayı gevşetmek ve var olan psikolojik bozukluğu tedavi etmek amaçlanır. Son zamanlarda yaygınlaşan botoks uygulaması ise kısa süreli olarak hastaları rahatlatmaktadır. Araştırmalar botoks enjeksiyonlarının uzun vadede diş sıkmayı geçirmediğini yaklaşık 6 aylık periyodlarda tekrarlanması gerektiğini gösteriyor.

CERRAHİ TEDAVİ

Başlangıç tedavilerine olumlu cevap alınamayan, ağrılı çene kliği (tıkırdama sesi) ve çene kilitlenmesi devam eden çene eklemi rahatsızlıkları tedavisi acildir, çünkü uzun süreli tedavi edilmeyen bu durumlarda hastalık ilerlemesi söz konusudur ve cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelebilir. Bu oran tüm çene eklemi  hastalarının %5’ini kapsamaktadır.(3)

Cerrahi tedavilerin türüne göre değişen başarı oranları tartışmalı bir konu olmakla birlikte esas önemli konu oluşabilecek bazı komplikasyonlardır. Çünkü çalışılan bölgenin anatomik önemi ve sinir dallanmalarına olan yakınlığı cerrahi işlemleri zorlaştırabilmektedir.

Sağlıklı günler dileğimle..

Dr. Tuncay Akdoğanlı

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı

KAYNAKLAR

  1. Dym H, Israel H. Diagnosis and treatment of temporomandibular disorders. Dent Clin N Am ; 56(1): –
  2. Dionne R.A. Pharmacologic treatments for temporomandibular disorders. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod ; 83(1)–  
  3. Dimitroulis G. Temporomandibular joint surgery: what does it mean to the dental practitioner? Aust Dent J ; 56(3): –64

çene ağrısı, cene eklemi rahatsızlıkları, Diş sıkma alışkanlığı

2 Mart

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Bruksizm dişlerinizi istemsiz olarak aşırı sıkma, diş gıcırdatma ile seyreden bir durumdur. Bruksizmi olan kişiler, uyanıkken (uyanık bruksizm) bilinçsizce dişlerini sıkabilir veya uyku esnasında (uyku bruksizmi) dişlerinizi sıkabilirler. Diş sıkma (Bruksizm) şikayeti olanların uykuda horlama ve uykuda solunum duraklaması (uyku apnesi) gibi diğer uyku bozukluklarına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Hafif bruksizm tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, diş sıkma şikayeti fazla olan bruksizm hastalarında, diş, diş eti ve çene eklem rahatsızlıkları sıkça görülür. Bunun yanı sıra diş sıkma (bruksizm) bağlı olarak çene eklemi, şakak, baş ve boyunda gerilme tarzı ağrılar olabilir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri

İstemsiz diş sıkma veya diş gıcırdatma uyku partnerinizi uyandıracak kadar fazla olabilir. Düzleşmiş, kırılmış, diş etine gömülmüş dişler bu durumun doğal sonuçlarıdır. Bruksizm sonucunda artmış diş ağrısı veya hassasiyeti, yorgun ve aşırı gelişmiş, kasılmış çene kasları görülür. Diş sıkma problemi devam ederse çene eklemi zarar görüp tamamen açılmayan veya kapanmayan kilitli bir çene görülebilir. Çene, boyun veya yüz ağrısı yanı sıra birçok kişi kulak ağrısı gibi hissedilen yansıyan ağrı ile kulak burun boğaz doktoruna gitmektedir.

Diş sıkmaya bağlı olarak; artan diş ağrıları, aşınmış diş minesi, kırılan dişler, kırılan dolgular ve zarar gören diş protezleri sıkça görülür. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz diş sıkma tedavisi amacı ile bir doktora başvurmanızda yarar vardır. Erişkin nüfusun yarısına yakın bir kısmında ve çocukların %15 inde farklı derecelerde diş sıkma problemi görülebilir. Çocuğunuzun dişlerini sıktığını fark ederseniz veya başka belirtiler mevcutsa doktorunuza bruksizm (diş sıkma) konusunda şüpheleriniz olduğunu belirtin.

Diş Sıkma Botoksu (Bruksizm) Nasıl Yapılır?

Diş sıkma botoksu, diş botoksu, bruksizm botoks, çene botoksu veya masseter botoksu gibi isimlerle de anılan bu yöntemde çiğnemeden sorumlu masseter kasına çok ince botoks iğneleri ile botox enjeksiyonları yapılır. Diş sıkma botoksu yapılan noktalar ve botoks miktarı önem arzeder. Zira bruksizm botoks sonrasında yeme fonksyonundan da sorumlu olan masseter kasında çiğnemeye ve konuşmaya ait sorunlar gelişmemelidir.

Botox bu kasları etkin bir şekilde zayıflatır, ancak yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksyonları etkilemez. Çoğu hastada, diş sıkma botoks enjeksiyonundan iki hafta sonra diş sıkmaya bağlı semptomların azaldığı veya düzeldiği görülür. Bruksizm de Botox tedavi dozu toplam ünite kadardır. Her bir çeneye yaklaşık 20 ila 30 ünite botoks özel noktalara uygulanır. Doz miktarı uygulayan doktorun muayenede kasın hacmine veya gücüne göre tespit edeceği bir orandır. Botox&#;un etkisi genellikle 6 ay sürer.

Diş Sıkma Botoksu Tedavisi, Bruksizm Botoks

Bruksizm, bilinçsiz olarak uyanık ya da uyurken diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığına verilen isimdir. Devamlı olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma sonucunda Bruksizm diş ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, yüz ağrısı ve hatta migrene neden olabilir. Bruksizm sebebi ile gelişen diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyeti ve dişlerin düzleşmesi ve / veya deformasyonu sayılabilir. Uyurken dişlerini sıkan Bruksizm hastaları ağrılı bir çene ile uyanırlar. Zaman içerisinde çene ve yüz şeklinde de deformasyonlar gelişebilir. Diş sıkma sonucunda masseter kası olarak da bilinen çiğneme kasının aşırı gelişmesi (hipertrofisi) kare çene olarak da bilinen köşeli yüz yapısının ortaya çıkmasına neden olur. Kare çene deformitesi diş sıkma sonucunda ortaya çıkan Bruksizmin yan etkisidir.

Bruksizm tedavisi amacı ile yukarıda saydığımız Botoks dışı yöntemler denenmekte bazı hastalarda bir miktar fayda sağlanmaktadır. Botulinum Toksin Tip A (Botox) ile yapılan tedaviler sonucunda çene ağrısı, baş ağrısı gibi semptomların yanı sıra dişlerdeki hasra ve deformasyonda da muazzam iyileşme sağlayabilir. Bruksizm için Botox tedavisi çenedeki köşeli görünümü (kare yüz) de yumuşatabilir.

Son zamanlarda Botoks ve klasik diş sıkma tedavileri karşılaştırıldığında aşırı kas aktivitesini ve spastisiteyi tedavi etmek için Botoks tedavisinin etkin bir seçenek olduğu kanıtlanmıştır. Anti-inflamatuar ilaçlar veağız içi gece splintleri soruna yönelik değil, diş ve diş etlerini Bruksizmin etkilerinden en az zararla korumaya yöseafoodplus.info miktarda Botox doğrudan çiğneme kasına (masseter botox) enjekte ederek kas ve  dişlerin istemsiz olarak zarar verilmesini önleyecek miktarda verilir. Burada önemli olan doğru noktalara, doğru miktarda Botoks uygulaması ile kası zayıflatmak ancak çiğneme gibi önemli kas fonksiyonlarını sekteye uğratmamaktır.

Yapılan doğru dozda Masseter Botox uygulaması ile kaslardaki aşırı kasılma azalır. Bu sayede çene kemiğine, dişlere, diş etlerine ve çene eklemine binen yük azalır. Diş sıkma tedavisi Botoks ile diş ve çene sağlığınız korunurken, aşırı diş sıkmaya bağlı çene, baş ve boyun ağrısında da iyileşme görülür. Diş gıcırdatma botoksu veya bruksizm botoks tedavisi ismi ile anılan bu yöntemde çiğneme gibi işlevlerde azalma görülmez, yüzde asimetri izlenmez. Bruksizm tedavisinde Botoks, Diş sıkma Botox tedavisi sebebi ortadan kaldıran değil, ancak semptomları azaltan, yok eden bir uygulamadır. Diş gıcırdatma Botoks tedavisi aynı zamanda bu durumun dişler, çene kemiği ve eklemi üzerinde yarattığı anatomik tahribatı engelleyerek kalıcı sekel oluşmasını da engeller. Diş sıkma botoksu hastanın şikayetlerine ve durumuna göre ayda bir yapılır.

Diş sıkma nedeni nedir? Bruksizm (diş gıcırdatma) sebepleri nelerdir?

Doktorunuza diş sıkmaya neyin sebep olduğunu sorduğunuzda tam olarak cevap veremeyecektir; bunun nedeni, fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin Bruksizm (diş gıcırdatma) etkili oluşudur.

Bruksizmi tetikleyen, kaygı, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygular olabilir. Ruhsal gerginlik veya derin konsantrasyon durumlarında baş etme stratejisi veya alışkanlığı olabilir. Uyku bruksizmi uyku esnasında uyku ile ilgili çiğneme aktivitesi olabilir.

Diş sıkma “Bruksizm” için risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdaki faktörler Bruksizm riskini arttırır. Bu faktörlere sahipseniz diş sıkma “diş gıcırdatma” sizde daha fazla görülebilir.

  • Diş sıkma sebebleri “Stres; Endişe veya stres artışı “diş sıkma” Bruksizm görülmesine sebep olabilir. Öfke ve hayal kırıklığı da diş gıcırdatma şikayetlerini arttırır.
  • Bruksizm (diş gıcırdatma) da “Yaş” faktörü; Küçük çocuklarda diş sıkma (diş gıcırdatma) yaygındır, zaman içerisinde devam edip yetişkinliğe kadar uzanabilir.
  • Diş sıkma da “kişilik tipi”; Agresif, rekabetçi veya aşırı aktif olan bir kişilik tiplerinde diş sıkma probemi, diş gıcırdatma “bruksizm” riskini artırır.
  • Diş sıkmaya sebep olan “ilaçlar”veBruksizm sebep olan maddelerDiş sıkma anti depresanlar gibi bazı psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olabilir. Sigara tütünü, kafeinli içecekler veya alkol içmek veya sakinleştirici ilaçlar kullanmak, diş sıkma riskini artırabilir.
  • Bruksizm (diş sıkma) “aile hikayesi”; Uyku bruksizmi ailelerde görülme eğilimindedir. Eğer sizde diş sıkma veya diş gıcırdatma problemi varsa, ailenizin diğer üyelerinde de diş sıkma problemi veya diş gıcırdatma problemi olması ya da diş sıkma geçmişine sahip olma ihtimali yüksektir.
  • Diş sıkma (bruksizm) ile ilişkili hastalıklar; Bruksizm, Parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü hastalığı, epilepsi (sara hastalığı),gece terörleri, uyku apnesi gibi uykuya bağlı rahatsızlıklar ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu gibi bazı sağlık problemleri ve tıbbi bozukluklarla beraber seyredebilir.

Diş sıkma “Bruksizm” Zararları

Diş sıkma (bruksizm) hafif formlarında ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak şiddetli diş sıkma “bruksizm” aşağıdaki durumlara yol açabilir:

  • Diş sıkma (bruksizm) dişlerinizde, diş protezlerinizde, dolgularınızda ve çenede hasar oluşturabilir.
  • Diş sıkma (diş gıcırdatma) gerilim tipi baş ağrısı yapabilir.
  • Diş sıkma (bruksizm) şiddetli yüz veya çene ağrısı yapabilir.
  • Diş sıkma problemi kulaklarınızın hemen önünde bulunan çene eklemlerde meydana gelen ve ağzınızı açıp kapadığınızda tıklama gibi bir ses oluşturabilir.

Diş sıkma tanısı nasıl konur? Bruksizm tanısına nasıl gidilir?

Düzenli diş muayenelerinizde, diş hekiminiz muhtemelen bruksizm belirtileri olup olmadığını görecektir. Botoks ile diş sıkma tedavisi için bize yönlendirildiğinizde diş sıkmaya problemine dair herhangi bir belirtiniz var ise bize başvurunuzda önce bazı sorular soracak sonra muayene aşamasına geçeceğiz.

İlk görüşmemizde genel diş sağlığız, kullandığınız ilaçlar, yaşam tarzınız (stresli işiniz var mı, son dönem yaşanan ruhsal travma v.s) hakkında sorular sorulacaktır. Uyku alışkanlıklarınız hakkında sorular sorarak bruksizm sebebini belirlemeye çalışırız. Muhtemelen bu konuda uzman bir diş hekimi konsültasyonu ile dişlerinizde diş gıcırdatma (diş sıkma) sonucunda gelişen harabiyetin derecesi ve çözümüne dair görüş alınır. Sonrasında gerekli diş tedavilerine de bir taraftan başlanır. Muayeneniz sırasında diş sıkma sonucunda gelişen;

  • Çene kaslarındaki hassasiyet, ağrı, gerginlik,
  • Kırık, eksik dişler, diş minelerinde zararlanma ve dişlerde düzleşmeler,
  • Dişleriniz, ve yanak içlerinde hasar ve çene kemiğinde röntgen ile görülen hasar bulguları,
  • Çene ve kulak ağrısına sebep olan çene eklemi bozuklukları değerlendirilir.

Diş sıkma problemi büyük uyku sorunları ile birlikte olabilir. Gerektiğinde bir uyku uzmanı konsültasyonu istenerek “uyku testi” gibi bazı tesler ile uyku apnesi sorununuz olup olmadığı belirlenir. Unutulmamalıdır ki uyku apnesi erken bunama, kalp ve damar hastalıkları gibi yaşam süresini kısaltabilen bir rahatsızlıktır.   Eğer diş sıkma ağır bir psikolojik baskı ve stres dönemine bağlı ise o zamanda bir psikolojik destek alınabilir. Bruksizm sıklıkla ağır stres ile bağlantılı bir rahatsızlıktır. Bruksizm tedavisinde stres yaratan durumun çözümü veya baş etme yolları önem arzeder.

Diş sıkma tedavisinde Botoks uygulaması dışındaki yöntemler nelerdir?

Hafif diş sıkma probleminde tedavi çoğu zaman gerekli değildir. Bununla birlikte diş sıkma problemi orta veya şiddetli seviyede ise daha fazla diş ve çene eklemi hasarını önlemek ve çene ağrısı veya baş ağrısını hafifletmek için bazı tedavi yöntemlerine başvurulur.

Diş gıcırdatma problemi (Bruksizm) ile ilgili hangi seçeneğin sizin için en iyi sonuç verebileceğini doktorunuzla olan görüşme ve muayenenizin sonucu belirleyecektir. Siz veya çocuğunuzda bruksizm var ise bazen öncelikle dişlerin kontrolü ve ufak tedbirler yeterli olabilir. Bu tedbirler sayesinde dişlerinizin aşınmasını önlenebilir veya düzeltebilir. Ancak yapılacak diş tedavileri Bruksizmi, diş sıkma probleminizi durdurmazlar.

Diş sıkma tedavisinde gece plakları; Dişlerin mekanik olarak travmaya uğramasını engellemek için Bruksizm tedavisinde gece plakları sıkça kullanılır. Sert akrilik veya yumuşak malzemelerden yapılabilirler ve üst veya alt dişlerin üzerine otururlar.

Diş sıkma tedavisinde diş müdahaleleri; Ağır Bruksizm tedavisi amacıyla diş aşınmasını engellemek için diş hekiminiz dişlerin çiğneme yüzeylerini yeniden şekillendirmeleri veya hasarı onarmak için bazı uygulamalar yapabilir. Diğer yaklaşımlar Bu yaklaşımlardan bir veya daha fazlası bruksizmi hafifletmeye yardımcı olabilir:

Diş sıkma tedavisi amacı ile stres veya kaygı yönetimi; Stres yüzünden dişlerinizi öğütüyorsanız mevcut stresi önlemek için meditasyon gibi rahatlamayı teşvik eden yöntemleri deneyebilirsiniz. Bruksizm kaygı ile ilgiliyse, psikolojik destek amacı ile terapi seansları da kaygıyı azaltmada yardımcı olabilir. Bruksizm psikiyatri desteğinden fayda görebilir.

Diş sıkma tedavisi için davranış değişikliği tedavileri;Davranış değişikliği. Bruksizm tedavisi amacı ile uygun ağız ve çene pozisyonunu uygulayarak davranışınızı değiştirebilirsiniz. Diş hekiminizden ağzınıza ve çeneye en iyi pozisyonu göstermesini isteyiniz.

Diş Sıkma ilaç tedavisi; Genellikle bruksizm ilaç tedavisi tedavisi çok etkili değildir. Bruksizm tedavisi için kas gevşetici ilaçlar kullanılmaktadır. Diş sıkma kas gevşetici ilaçlar yatmadan birkaç saat önce alınabilir. Bruksizm antidepresan ilaçlardan bir miktar fayda görebilir. Diş sıkma tedavisinde kullanılan antidepresanlar kaygı giderici ve duygusal sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak yolu ile etki ederek belli oranda fayda gösterecektir. Yine bruksizme sebep olan ilaçların kesilmesi de semptomlarda rahatlama sağlar. Bu sebeple kullandığınız ilaçları diş gıcırdatma tedavisi amacı ile gittiğiniz doktora lütfen söyleyiniz.

Uyku apnesi ve Bruksizm ilişkisi; Uyku apnesi olanlarda diş sıkma problemi, uyku apnesinin tedavisinden sonra düzelebilir. Aynı şekilde Gastroözofageal reflü hastalığı tedavisi diş sıkma problemlerinin azalmasına sebep olabilir.

Diş sıkma tedavisinde Yaşam tarzı düzenlemeleri; Bazı yaşam tarzı düzenlemeleri bruksizmi önleyebilir. Stresi azaltın. Müzik dinlemek, sıcak bir banyo yapmak veya egzersiz yapmak rahatlamanıza yardımcı olabilir ve diş gıcırdatma tedavisinde faydalı olabilir. Akşamları yemekten sonra kafeinli kahve ya da alkol ve çay gibi uyarıcılar içilmemesi diş sıkma tedavisinde önerilen koruma yöntemlerindendir. Uyku problemlerinin düzenlenmesi diş sıkma tedavisinde önemlidir. İyi bir uyku Bruksizm tedavisinde olumlu etki yapacaktır. Uyku partnerinizden uykuda diş sıkma veya uykuda diş gıcırdatma farkederse size iletmesini isteyin. Bunlar doktorunuz için yol gösterici olacaktır. Bruksizm bitkisel ilaçlar sakinleştirici etki ile faydalı olabilir.

Diş gıcırdatma tedavisi, Bruksizm tedavisi amacı ile doktorunuza başvurmadan önce;Aşağıdaki listeyi yaparak randevunuza hazırlanabilirsiniz. Konu ile ilgili tıbbi geçmişinizi içeren bir liste hazırlayın. Alakasız olabileceğini düşündüğünüz tüm detayları ekleyiniz. Yakın zamanda yaşadığınız stresler, ağrı şikayetleri, kullanılan ilaçlar, diş sıkma bitkisel tedavisi, diş sıkma vitaminler, diş sıkma aparatı ve takviyeler hepsi bu listede olmalıdır.

Diş sıkma (bruksizm) yüzde şekil bozukluğu yaratır mı?

Diş sıkma (bruksizm) yeme ve konuşma gibi fonksiyonları olan masseter kasının hipertrofisine veya genişlemesine neden olabilir. Hacim ve kuvvet açısından büyümüş olan kas “kare yüz” dediğimiz yüz şeklini oluşturur. Kenarlı yüz yapısı özellikle kadınlarda erkeksi bir görünüm ortaya çıkartır.

Diş botoksu tedavisi “bruksizm botoks ile tedavisi” sonucunda değişen yüz şekli normale döner mi?

Diş sıkma botoksu veya diğer adı ile bruksizm botox tedavisi sonucunda kare yüz veya “diamond face” adı ile anılan yüz şekli tekrarlayan diş botoksu tedavileri ile “V şeklindeki” yüz görünümüne dönmeye hatlar yumuşamaya başlar. Tekrarlayan diş botoksu tedavileri kasın gücü ve hacmi azaltılarak yüz hatlarını estetik olarak da olması gereken orijinal haline getirir. Diş botoksu olarak da anılan “bruksizm botoks tedavisi” çene konturunu düzelterek estetik bir ek bir fayda da sağlar.

Diş sıkma tedavisi Botoksu (Diş gıcırdatma botoks tedavisi) seansları ne kadar sürer?

Diş sıkma botoksu yaklaşık  5 dakika sürer. Diş sıkmaya ait diş, çene ve eklem harabiyetlerini önlenmesinde ve diş, çene ve baş ağrısı semptomların da etki göstermesi beklenir. Aynı zamanda estetik olarak bozulan yüz şeklini de düzenli uygulamalarda en aza indirmesi beklenir. Buna ek olarak diş sıkmaya bağlı uyku bozukluklarında düzelme ve diş gıcırdatma botoks tedavisi ile yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenir.

Diş sıkma tedavisi Botox “bruksizm botoks tedavisi” ağrılı bir işlem midir?

Diş sıkma tedavisi botox veya bruksizm botoks tedavisi için çok ince iğneler ile her bir çeneye 3’er tane düşük volümde Botox enjeksiyonu yapılır. Hastalar aynı gün iş yaşamlarına geri dönebilirler.

Diş sıkma (bruksizm) nedenleri nelerdir?

Diş sıkma nedenleri fiziksel, genetik ve psikolojik olabilir. İnsanların ani gelişen veya kronik stres ile baş etmek için istemsiz oluşturduğu bir reflekstir. Günümüz stresli yaşam koşulları, iş hayatının zorlukları gece ve gündüz istemsiz olarak yapılan bu davranış ve yarattığı problemler ile bizi karşı karşıya bırakmaktadır. Bu sebepten diş sıkma tedavisinde antidepresan ilaçlar sıkça kullanılmaktadır.

Bruksizm nedenleri ve diş gıcırdatma poblemimin olası diğer nedenler neler olabilir?

Bruksizm nedenleri yukarıda sayılanlar dışında uyku bozuklukları ile birlikte olabilir. Uyku apnesi ve bruksizm birlikteliği sıktır. Uykudan sık uyanma şikayeti ve gastro özofagial reflü gibi şikayetler de bruksizm de sıktır. Diş gıcırdatma nedenleri araştırılan hastalarda mutlaka uykuya dair sorular sorulur ve gerekirse uyku testi yapılır.

Diş gıcırdatma tedavisi, diş sıkma tedavisi öncesi ne gibi testlere ihtiyacım vardır?

Diş sıkma veya diş gıcırdatma şikayeti ile gelen hastada detaylı bir özgeçmiş incelemesi sonrasında gerekirse uyku bozukluğu eşlik edip etmediğini öğrenmek için “uyku testi” yapılabilir. Yine gastroözafajial reflü şikayeti eşliğinde bir üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılabilir. Bruksizm fizik tedavi uygulamalarından fayda görebilir Detaylı bir diş muayenesi yine yapılacaklar arasındadır. Kronik bruksizm şikayetlerinde çene ekleminde kilitlenmeler, açılamama veya kapanamama şikayetleri olabilir. Bu durumda da temporomandibuler eklem grafisi veya MR incelemesi istenilebilir.

Diş sıkma tedavi edilebilir mi? Diş sıkma geçici mi yoksa kalıcı bir durum mudur?

Diş sıkma probleminde uyguladığımız tedaviler ile semptomları veya oluşması muhtemel ağız, diş, çene gibi hasarları önlemeye çalışmaktayız. Bruksizm antidepresan ilaçlar ile mevcut anksiyete azaltılmaya çalışılır. Diş sıkma botoks tedavisi ile kaslar zayıflatılarak oluşması olası yüzdeki estetik bozuklukları önleme veya düzeltmeye çalışılır. Yine diş sıkma botoksu ile diş, diş eti ve çeneye olası hasarları önlemeye çalışırız.

Diş gıcırdatma tedavisinde diş gıcırdatma aparatı ve diş koruyucu plaklar faydalı mıdır?

Diş gıcırdatma botoks tedavisi için gelen hastalarımızın genellikle başarısız bir diş gıcırdatma aparatı veya diş koruyucu plak dair başarısız bir uygulama tecrübeleri vardır. Diş gıcırdatma aparatı kullananlar genellikle bu diş koruyucu plaklar ile uyumanın zorluğundan şikayet ederler. Botoks diş gıcırdatma ve diş sıkma için koruyucu plakların alternatifi olan bir tedavi değildir. İdeal olan her ikisini de kullanarak olası diş, diş eti ve çene hasarlarını önlemektir.

Bruksizm bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır?

Bruksizm bitkisel tedavi veya diş gıcırdatma nasıl engellenir gibi başlıklar altındaki çözüm önerileri genellikle anksiyete giderici yatıştırıcı çaylar, hafif kas gevşetici etkisi olan bitkisel karışımlar ve diş sıkma fizik tedavi etkisi yapan kas üzerine ılık sıcak uygulamaları içerir. Kontrolsüz ve bilinçsizce yapılan uygulamalar mevcut durumu kötüleştirebilir veya sistemik yan etkilere sebep olabilirler.

Diş sıkmanın en iyi tedavisi nedir, Bruksizm tedavisi kesin çözüm var mıdır?

Bruksizm tedavisi kesin çözüm diye sunulan seçenekler muhtemelen sizi hedefe ulaştırmayacaktır. Diş sıkma tedavisi son derece komplike ve birden fazla sebebe bağlı olduğundan öncelikli hedefimiz dış sıkma(bruksizm) yaratması muhtemel hasarları önlemektir. Bruksizm tedavisi için terapi ve antidepresanlar ile de sebebe yönelik çalışmalar yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki diş sıkma botoksu ile diş gıcırdatma aparatları eşdeğer seviyede dişleri korumaktadır. Ancak bruksizm gece plağı kullananların yaşadıkları adaptasyon sorunları son derece konforlu olan bruksizm botoks tedavisini biraz daha cazip hale getirmektedir.

Diş sıkma tedavisi en iyi yöntemi ve bizim de tercih ettiğimiz kombine ve multidisipliner yaklaşımlardır. Hastanın diş sıkma problemini yaratan psikolojik durumun ortadan kaldırılması için gerekirse bruksizm terapi yaklaşımları ve bruksizm antidepresan kullanımlarını teşvik etmekteyiz. Bruksizm kas gevşetici kullanımı da uygun hastalarda fayda sağlayabilir. Dişlerin mevcut durumunu görmek ve hasar tespiti yapıp gerekiyorsa bruksizm koruyucu gece plağı uygulamaları için de diş hekimi konsültasyonu öneririz.

Diş sıkma botoksu, diğer adı ile massater botoksu diş sıkmaya bağlı baş ve boyun ağrısını azaltma, diş ve çene eklem hasarını azaltma gibi fonksiyonel faydaları yanı sıra yüze erkeksi bir görünüm veren köşeli çene yapısını düzeltme gibi estetik faydaları da vardır.

Diş sıkma Botoksu etkisi ne zaman görülür?

Diş sıkma Botoksu etkisi yaklaşık 2 hafta içerisinde görülür. Masseter kası hipertrofisine bağlı köşeli yüz görünümünün azaltması için ay gerekebilir.

Diş sıkma Botoksu etkisi kalıcı mıdır?

Botoks etkisi ay içerisinde geçer, yani diş sıkma botoksu etkisi kalıcı değildir. Diş sıkma botoksu etkisi masseter kasının gücüne ve kişinin metabolizma hızına göre değişir.

Diş sıkma Botoksu sonrası neler yapılmamalıdır?

Diş sıkma botoksu sonrası 4 saat yanakları oğuşturmamak ve üzerine yapmamak gerekir. Kan sulandırıcılardan 2 gün kaçınılmalı ve aynı akşam sert gıdalar çiğnememelidir.

Diş sıkma Botoksu kaç seans yapılır?

Diş sıkma botoksu devamlılık gerektiren bir uygulamadır. Botoks etkisi ay içerisinde sona erdiğinde yarattığı iyilik hali de sona erer.

Diş Sıkma Botoksu Yüzü İnceltir mi?

Diş Sıkma Botoksu, Masseter kasını küçülterek en belirgin şekilde çene kenarları boyunca yüzün alt üçte birlik kısmının genişliğini azaltabilir. Bu &#;kare&#; şeklindeki çenenin şeklini daha çok &#;V şekline&#; değiştirebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir