sinir krizi anında ne olur / Psikiyatri - Sinir Krizi Nedir? - DoktorTakvimi.com

Sinir Krizi Anında Ne Olur

sinir krizi anında ne olur

Öfke Nöbeti Nedir?

Hafif belirtilerle kendini gösteren rahatsızlıklardan çok şiddetli hiddete kadar görülen duygu durumu öfke olarak adlandırılır. Olumlu duygular kadar normal olan öfkenin kontrol edilemediği ve bu duygunun aşırı bir şekilde dışarıya yansıtıldığı durumlar ise öfke nöbeti olarak tanımlanır. Şiddetli öfke sonucu gösterilen tepkiler; kısıtlanma, engellenme, haksızlığa uğrama gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Nöbetlerin süresi ve şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Öfke Nöbeti Neden Görülür?

Öfke nöbetleri genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar. Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ve yanlış davranışlar nedeniyle çocukluk döneminde birtakım travmalar yaşanabilir. Örneğin, okul çağında dışlanan ya da fiziksel kusurları olduğunu düşünen çocuklar, erişkinlik döneminde de öfke atakları geçirebilir. Bunun dışında, çocuğun ebeveynlerle kurduğu olumsuz ilişkiler, istismara uğrama, anti-sosyal kişilik bozukluğu ve ilgi görmemek de erişkinlikte öfke nöbeti şeklinde kendini gösterebilir.

Bazı hastalıklar da öfke nöbetlerine neden olabilir. Hipertansiyon, diyabet, epilepsi gibi hastalıkların öfke nöbetleriyle ilişkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür. Öfke atakları, aynı zamanda serotonin hormonunun tam olarak salgılanamamasıyla da ilişkilidir.

Öfke Nöbeti Belirtileri Nelerdir?

Yaygın olarak görülen öfke nöbeti belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Aşırı stres hali ve gerginlik
    • Kalp atışlarında hızlanma
    • Kan basıncının artması
    • Düzensiz nefes alıp verme
    • Bir eşya ya da kişiye vurma, tekme atma gibi şiddet gösterme eğilimi
    • Diğer bireylerle iletişim kuramama
    • Sabırsızlık
    • Yüksek sesle ya da bağırarak konuşma

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Kontrol edilemeyen hiddet ve sinir hali, yetişkinler kadar çocuklarda da görülebilir. 2 yaşına gelen çocuklarda sıklıkla öfke nöbetleriyle karşılaşılır. Bu dönemde yürümeye başlayan, dil gelişimi hızlanan ve kendi başına hareket edebilen çocuklar yeni deneyimler edinmeye hazırdır. Ancak, bazı çocuklar istediği ama henüz yapamadıkları eylemler nedeniyle hayal kırıklığına uğrayabilir. Örneğin, çocuğun yürümeyi tam olarak başaramaması ya da söylediklerini istediği gibi ifade edememesi hayal kırıklığının yanı sıra gerginlik ve sinirlilik haline de neden olur.

Çocuklarda öfke nöbeti fiziksel ihtiyaçlar karşılanmadığında da ortaya çıkabilir. Yeterince beslenmeyen ya da uyumayan, tuvalet ihtiyacını karşılayamayan çocuklarda da öfke nöbeti görülebilir.

Öfke Nöbeti Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Öfke nöbetleri kontrol altına alınmadığı takdirde bazı fiziksel hastalıklar ve ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir:

    • Dışarıya yansıtılmayan birikmiş öfke, özellikle kalple ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Öfkelenmek; kalp atış hızını artırır ve kalp ritminin düzensizleşmesine neden olur. Aynı zamanda, ilerleyen dönemlerde damarlarda tıkanma ya da daralma ve buna bağlı olarak kalp krizi görülebilir.
    • Damarların sertleşmesine neden olan öfke atakları kronik yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir.
    • Ani ataklar şeklinde gelen öfke nöbetleri kandaki şeker oranının yükselmesine neden olur. Bu durum uzun vadede kişide diyabet hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir.
    • Öfke nöbetleri yalnızca fiziksel hastalıklar değil, aynı zamanda ruhsal problemlere de neden olabilir. Öfke atakları, depresyonu tetikleyebilir.
    • Öfke atakları ve bununla gelen stresin kalıtsal bazı hastalıkları ortaya çıkardığı bilinmektedir. Özellikle kanser gibi genetik olarak aktarılan hastalıkların tetiklenmesinde sık yaşanan öfke nöbetleri etkili rol oynayabilir.

Öfke Nöbetleri Nasıl Önlenir?

Öfke nöbetleri kontrol altına alınmazsa, bireyler yalnızlaşarak daha çok sinirlenme ve öfkelenme eğilimi gösterir. Bu nedenle, öfke kontrolü çalışmaları büyük önem taşır.

Psikoterapi uygulamaları öfkenin kontrol edilmesinde önemli bir rol oynar. Kişileri rahatsız eden belirtilerin saptanması, kontrol edilmesi ve ortadan kaldırılmasında bu uygulamaların etkili olduğu söylenebilir. Psikoterapi; aynı zamanda çocukluk çağı travmaları, günlük hayatta yaşanan stres, zihinsel bozukluklar gibi durumların kontrol altına alınmasını sağlar. Psikoterapide terapinin yanı sıra ilaç tedavisine de başvurulabilir.

Psikoterapi seanslarıyla birlikte genellikle antidepresan ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte, ilaç tedavisi yalnızca ruhsal bozukluklar için değil, fiziksel hastalıklar için de başvurulan bir yöntemdir. Öfke nöbetinin altında yatan herhangi bir hastalık varsa öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Bilişsel davranış terapisi de öfke nöbetlerinin kontrol altına alınması için tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu terapilerle öfke atakları yaşayan kişilerin kendileri ve sosyal çevreleriyle ilgili düşüncelerinin nasıl olduğu öğrenilir. Bu sayede, kişi; içerisinde bulunduğu bu durumun farkına vararak öfke nöbetlerinin zihinsel etkilerini anlamaya başlar.

Bilişsel davranış terapisi bazı aşamalardan oluşur. Öncelikle kişilerle ilgili ön değerlendirme yapılır. Ardından, öfke anında rahatlama tekniklerinden bahsedilir. Kişilerin kendilerini olumsuz anlamda etkileyen düşünceleri üzerinde durulur. Öfkelenmeye neden olan etkenler belirlenerek, bu etkenlerle başa çıkma yolları hakkında değerlendirme yapılır. Diğer bireylerle iletişim kurma ve problemleri çözme noktalarında kişilerin becerileri geliştirilir. Son olarak da öfke nöbetlerinin tekrar etmesini engelleyici yöntemler üzerinde durulur.

Sinir krizi kişinin aşırı öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında ortaya çıkan ortalama 15-20 dakika süren bazen 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada kişide aşırı öfke belirtileri, ağlama, bağırma, kendine ve çevreye zarar verme davranışları görülebilir. Bazen bu durumu ani gelişen bir yaşam olayı tetikleyebileceği gibi ( yakının vefatı, sevdikleri tarafından terk edilme, psikolojik ya da fiziksel şiddet vb) bazen de uzun yıllardır devam eden stres bir anda kişinin sinir krizine girmesine neden olabilir.

Sinir Krizinin Nedenleri

Stres, depresyon, öfke kontrol sorunları, maddi-manevi kayıplar, uyku düzensizliği, travmalar, örselenme vb durumlarda görülebilmektedir.

Sinir Krizinin Belirtileri Nelerdir ?

Sinir krizi geçiren birinde ilk belirtiler aşırı bağırma, hareketlilik, ağlama, huzursuzluk, yerinde duramama, halsiz, bitkin hissetme, etrafa ya da kendine zarar verme davranışları, saçlarını yolma, başını, elini kolunu duvara vurma vb belirtiler görülür. Kişinin iç dünyasından yaşamış olduğu stresli durum sonrasında;

Sinir Krizi sırasında titreme: Kriz sırasında sıklıkla olan bir durumdur, ellerde, kolda ya da vücudunda titreme olabilir. Ancak bu durum her zaman psikolojik olmayabilir ve tıbbi olarak değerlendirilmesi gerekir.

Sinir Krizi sırasında uyuşma: Sinir krizi sırasından kişiyi ve ailesinin tedirgin eden bir durumdur, ellerde, kollarda ya da vücudunun tamamında uyuşma hissi, kasılma, uyuşukluk hali olabilmektedir. Bu duruma neden olabilecek nörolojik durumların saptanabilmesi için doktor tarafından uygun görülen muayene ve tetkikler yapılmalıdır.

Sinir Krizi sonrasında konuşamama, baygınlık benzeri belirtiler görülebilir.

Sinir Krizi  Anında Ne Yapmalıyım

Sinir krizini sırasında kişi yaptığı davranışların farkında değildir bu davranışları bilerek yapmıyordur ya da şımarık davranmıyordur. Mutlaka özenle yaklaşılmalı kişi tedirgin edecek korkutacak yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Sakin bir ses tonu ile kişi ile konuşulmalı kişinin güvenliği sağlanmalıdır. Güvenlik sırasında  hem kriz geçiren kişinin kendine hem de çevresine zarar vermesi engellenmelidir. Çoğunlukla sinir krizi sırasında oluşan uyuşma, konuşamama gibi belirtiler nedeniyle ya da kişinin kendine ve çevreye zarar verme ihtimali nedeniyle kişi acil servise götürülmeli gerekli müdahale doktorlar tarafından yapılmalıdır. Sinir krizi sırsından görülen uyuşma, kasılma, titreme, bayılma, konuşamama vb belirtilerin nedeni saptanmalıdır, bazen bu tür durumlara nörolojik hastalıklarında neden olduğu unutulmamalı ve doktorunuzun uygun gördüğü muayene ve tetkikler yapılmalıdır. Eğer sinir krizinin nedeni aşırı stres  vb psikolojik hastalıklar ise bir psikiyatrist tarafından değerlendirilip gereken müdahale yapılmalıdır. Kişinin psikolojik durumu için doktorunun uygun gördüğü süre tedavi edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sinir Krizi

Sinir Krizi Nedir?

Sinir krizi yoğun mental stresin yaşandığı, 20 dakika ila 1 saate kadar süresi değişebilen dönemi tanımlayan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Kişinin her zamanki günlük işlerini yerine getiremeyecek kadar etkilenmesi nedeniyle “kriz” adını almıştır. 

“Sinir Krizi” terimi daha önceleri depresyon, anksiyete ve akut stres hastalığı gibi çeşitli psikiyatrik hastalıkların yerine de kullanılmıştır. Günümüzde ise sinir krizi bu geniş grup yerine tek başına bir hastalığı ifade etmektedir. Kişide yoğun stres belirtilerinin görülmesi ve günlük hayattaki işlerini yerine getirememesi sinir krizi olarak tanımlanır. 

Sinir krizi fiziksel veya psikolojik bir olaydan sonra aniden gelişebilir. Bazı kişilerde uzun süre maruz kaldığı durumlardan sonra gelişebilir. Sinir krizi geçirmek aşırı öfkelenme, çevreye zarar verme gibi ciddi belirtilere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Sinir krizi geçiren kişinin bilinci yerinde olmayabilir , hareketleri kendisine ve çevresindekilere zarar verebilir. Erken fark edilmesi ve müdahale edilmesi önemlidir. Uzun dönem psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Sinir Krizi Belirtileri Nelerdir?

Sinir krizinde kişiden kişiye değişen çeşitli belirtiler görülebilir. Neden olan olayın türüne göre belirtiler şekillenebilir. Sinir krizleri ruhsal ve fiziksel pek çok hasara neden olabilir. Bu hasarların kalıcı ve olumsuz sonuçlarını önlemek için erken tedavi önemlidir.

Sinir krizinde görülebilen belirtiler:

  • Aşırı Stres: Kişilerde sinir krizi aşırı stresten dolayı gelişebilir. Stresten dolayı konsantrasyonda bozulma, dikkat dağınıklığı görülebilir. Aşırı bağırma, sinirlilik, huzursuzluk, hareketlilik görülebilir. Sinir krizi sonrası baş ağrısı, kaslarda kasılma gibi etkilere neden olabilir.
  • Depresif Ruh Hali: Ümitsizlik, hayattan zevk alamama, intihar etme düşüncesi gibi ciddi belirtiler görülebilir.
  • Kendine Zarar Verme Hissi: Kişi kendine veya çevresine zarar verme düşüncesinde olabilir. Sinir krizi esnasında kişinin bilinci genellikle yerinde olmaz. Saçlarını yolma, kendisine vurma, başını bir yerlere çarpma gibi zarar verici davranışlar sergileyebilir. Aynı hareketleri çevresinden birisine de yapabilir.
  • Anksiyete: Endişe hissinin vücudu etkilemesiyle sinir krizi sonrası uyuşma, yüksek tansiyon, ellerde titreme, karın ağrısı, sarsılma hissi, kaslarda kasılma görülebilir.
  • Panik Atak: Sinir krizinde sık görülen belirtilerden biridir. Aşırı korku duyabilir, gerçeklikten ve kendisinden uzaklaşmış gibi hissedebilir. Vücutta göğüs ağrısı, terleme, sık nefes alıp verme gibi semptomlara neden olabilir.
  • Ruh durumunda aşırı değişim: Açıklanamayan ruhsal patlamalar görülebilir, kişide inişli çıkışlı ruh hali gözlenebilir.
  • İnsomnia (Uykusuzluk): Kişi uykusuzluktan yakınabilir. Uykuya dalamama, uykuda sık uyanma görülebilir.
  • Baygınlık: Bazı hastalarda sinir krizi sonrası konuşamama, bilinç bulanıklığı, baygınlık görülebilir.
  • Halüsinasyon Görme: Olmayan şeyleri var gibi görebilir, Ruhsal hastalıklarda sık görülen bir belirtidir. Vücutta herhangi bir duyuyu etkileyebilir.
  • Paranoya: Halüsinasyon benzeri olmayan kişilerin kendisini takip ettiğini veya izlediğini düşünebilir. Korku ve endişe hissi sıktır.
  • Geri Çekilme: Bazı kişilerde sinir krizi kendisini çevreden uzaklaştırarak belirti verebilir. Aşırı stres kişiyi ailesinden, arkadaşlarından ve iş yerinden uzaklaştırabilir. Sosyal ilişkilerin azalması kişide yalnızlığın ilerlemesine neden olabilir. Daha az yeme, az uyuma görülebilir. Kişisel bakıma önem vermeme, hijyene dikkat etmeme görülebilir.

Sinir Krizi Nedenleri Nelerdir?

Sinir krizi genellikle aşırı stres sonrası gelişir. Kişiler bu stresi ruhsal olarak tolere edemez, vücudun kontrolü kaybedilir. Kişi bu stresin kaynağı ile ilk kez karşılaşabilir veya uzun süreli strese maruziyet sonrası sinir krizi gelişebilir. Stresin kaynağı kişinin kendi düşünceleri veya dışardan tetikleyici bir olay olabilir.

Sinir krizinin olası nedenleri:

  • Sürekli Strese Maruz Kalma: Kişinin ailesinde, arkadaş çevresinde veya iş yerinde yaşadığı stresin birikmesi sonrası sinir krizi görülebilir. Ani gelişen ve kişinin moralini bozan olaylar yoğun stres oluşturabilir. Stres bağışıklığın düşmesine ve hastalıklara açık hale gelmesine neden olabilir.
  • Depresyon: Depresyon kişiyi mental ve fiziksel olarak yoran ve stresin etkilerine açık hale getiren bir durumdur. Ruhsal olarak stresle mücadele edilmezse sinir krizleri, panik ataklar görülebilir.
  • Travmatik Olaylar: Fiziksel veya psikolojik üzücü bir olay yaşamak sebep olabilir. Fiziksel ve ruhsal şiddet görme, örselenme, sevdiği birini kaybetmek, kazalar sonrası sinir krizi gelişebilir. Geçmiş olayların tekrar hatırlanması da krize neden olabilir.
  • Ciddi Maddi-Manevi Kayıplar: İflas gibi maddi olarak büyük kayıplar sonrası gelişebilir. Beklenmeyen ölümler, ani manevi kayıplar da sinir krizlerine sebep olabilir.
  • Majör Yaşam Değişiklikleri: Boşanma, ayrılma, aile içi tartışma gibi olaylar sonrası kişi sinir krizi geçirebilir.
  • Az Uyuma: Vücudun dinlenmesi ve rahatlaması için çok önemli olan uykuya yeterli vakit ayrılmaması stresin birikmesine neden olabilir. Vücut direncinin düşmesiyle kişi aşırı stresle baş etmekte zorlanabilir.
  • Çeşitli Sağlık Sorunları: Kişide veya ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsü olması sinir krizinin gelişmesinde yardımcı bir neden olabilir. Mevcut hastalıkları, geçirdiği kazalar günlük yaşamını etkileyebilir, aşırı strese neden olan durumlarda sinir krizi gelişebilir.

Sinir Krizi Teşhisi

Sinir krizi genellikle hastanın görülmesiyle klinik olarak konulabilir. Ek inceleme kriz anında tedavinin başlamasını geciktirebilir. Öncelikle hastanın sinir krizinin düzelmesi ve güvenliğinin sağlanması önemlidir. Sinir krizi teşhisi genellikle tıbbi geçmişin öğrenilmesiyle konulur. Kişinin bilinci yerinde değilse veya mantıklı konuşamayacak bir durumda ise yakınlarından bilgi alınabilir.

  • Tıbbi Geçmiş: Sinir krizinin ne zaman başladığı ve şikayetleri ilk olarak öğrenilmelidir. Sinir krizine neden olan bir olay varsa hasta mahremiyeti sağlanarak sorulmalıdır. Daha önce sinir krizi geçirmiş olması ve mevcut psikiyatrik hastalıkları dikkate alınmalıdır. Kullandığı ilaçlar sorulmalı, madde ve alkol bağımlılığı da mutlaka tanı koyarken göz önünde bulundurulmalıdır. Sinir krizi geçiren hasta konuşamayacak durumda olabilir, bilinç bulanıklığı görülebilir. Böyle durumlarda güvenilir bir yakınından öykü alınması gerekebilir.
  • Fizik Muayene: Sinir krizi sırasında kişi kendisine istemli veya istemsiz olarak zarar vermiş olabilir. Kişide kendisine veya çevresine zarar verme düşüncesi devam ediyorsa güvenli bir ortam sağlanmalıdır. Hastaneye erken başvurmayan hastalarda travma ve yaralanma mutlaka sorulmalıdır. Vücudunda ağrıyan bir bölge varsa hızlı şekilde muayene edilmelidir. Erken müdahale gereken aktif kanama veya kırıklar dikkate alınmalıdır.

Sinir Krizi teşhisi gerekli incelemeler sonrası Acil hekimi veya Uzman Psikiyatrist hekim tarafından konulabilir. Erken tanı ve tedavi kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması için önemlidir. 

Sinir Krizi Tedavisi

Sinir krizi tedavisinde kişide oluşan psikolojik ve fiziksel stres azaltılarak hastanın iyileştirilmesi amaçlanır. Stres kaynağının ortadan kaldırılamadığı durumlarda bunu kabul etmesi ve tolere edebilmesine yönelik tedavi düzenlenir. 

Sinir krizi anında yapılması gerekenler genellikle hastanın güvenliğini sağlamak ve sakinleşmesine yardımcı olmaktır. Kişinin sinir krizi geçirdiği ortamdan uzaklaşması ve sakin bir yere gitmesi sağlanabilir. Sakinleşmesini sağlayacak biriyle konuşması, yüzünü yıkaması veya ılık duş alması, uyuması krizi yavaşlatabilecek yöntemlerdir. Daha önce sinir krizi geçiren kişiler hekiminin reçete ettiği ilaçlarını kullanabilir. Asıl tedavi sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabilir.

Sinir krizinin uzun süreli devam ettiği durumlarda ilaç tedavisi veya ilaçsız çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. 

  • İlaç Tedavisi: Sinir krizi tedavisinde antidepresan ilaçlar tercih edilebilir. Aşırı endişeli kişilerde anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlar reçete edilebilir. Yan etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalı, bu ilaçlar hekim önerilerine dikkat edilerek kullanılmalıdır.
  • Kişiye Özel Terapi: Psikiyatrist hekim sinir krizinin neden olduğu aşırı stresi azaltmak için hastayla konuşabilir. Asıl nedenin hastayla konuşulabilmesi önemlidir. Terapide bu sorunların üzerine gidilerek kişinin korku ve endişelerini yenmesi sağlanabilir. Sinir krizinin tekrarlamaması için düzenli aralıklarla bu terapilere devam edilebilir.
  • Alternatif Yöntemler: Vücuttaki stresin kontrol altına alınmasında yoga, masaj gibi alternatif yöntemler tercih edilebilir. Haftada düzenli aralıklarla evde veya eğitmenle yoga yapılabilir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri : Sinir krizini zarar görmeden atlatabilmesi ve tekrarlamaması için kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması önerilebilir. Ruh sağlığını korumak için stres yapacak etkenlerden uzak durmak, olumlu ve yapıcı düşünmek, düzenli egzersiz, dengeli beslenme, yeterli süre uyumak tavsiye edilebilir. Vücutta stres yapan gıdalardan kaçınılmalı, kafein, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Sinir krizinin düzelmesi ve tekrarlamamasında stresin hayattan uzaklaştırılması çok önemlidir. Bunun sağlanması için yaşam tarzında değişiklik yapılması faydalıdır, zorlandıkları durumda kişiler mutlaka bir uzmandan destek almalıdır.

Sinir Krizi Tedavi Edilmezse

Sinir krizinin tedavi edilmemesi ruhsal ve fiziksel olarak kişileri yıpratabilir. Umutsuz ve endişeli ruh hali kişide baskın hale gelebilir, kendine zarar verme düşüncesi zamanla gelişebilir. Kişi çevresinden uzaklaşabilir, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Maddi ve manevi olarak olumsuz sonuçlardan etkilenmemesi için erken tanı ve tedavi gereken bir rahatsızlıktır.

Sinir Krizine Ne İyi Gelir?

Sinir krizinden kurtulmak ve tekrar yaşamamak için etken faktörlerin kişiden uzaklaştırılması faydalı olabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda kişilerin bir uzmandan destek alması krizi yenmesine yardımcı olabilir.

Yaşam tarzında değişiklik yaparak sinir krizi önlenebilir. Stresten uzak durmak, dengeli beslenmek, kafein ve alkolden uzak durmak, yeterli süre uyumak ve düzenli egzersiz yapmak bu değişikliklere örnek verilebilir. Kişinin yaşam kalitesini de iyileştirerek ruh sağlığını koruyabilir.

Sinir Krizine Ne İyi Gelmez? 

Stresli yaşam tarzı, az uyumak, dengeli beslenmemek, sürekli endişeli ve umutsuz düşünmek ruh sağlığını olumsuz etkileyen davranışlardır. Kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımı uyku problemlerine yol açabilir. Düzenli egzersiz yapılmaması da süreci olumsuz etkileyebilir

Sinir Krizi İlaçları

Sinir krizi tedavisinde antidepresan ve anksiyete engelleyici ilaçlar tercih edilebilir. İlaçların ciddi yan etkileri nedeniyle tedavi hekim tarafından düzenlenmeli, doz aşımına dikkat edilmelidir. Bağımlılık oluşturmaması için doz ve kullanım süresi hekim kontrolünde olmalıdır. 

Antidepresan İlaçlar: Genellikle depresyon tedavisinde kullanılan bu ilaçlar bazı hastalarda sinir krizi için tercih edilebilir. Vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen Serotoninin ve Noradrenalinin etkisini artırarak depresyonu azaltırlar. Etkileri genel olarak 1 ila 3 hafta arasında başlar, hastalar bu konuda bilgilendirilmeli ve ilaca devam etmesi sağlanmalıdır. Düzenli kullanımda uyku ve iştahta düzelme, sosyal yaşam kalitesinde iyileşme gözlenebilir. 

Yan etkileri: Kilo artışı, sedasyon, kabızlık, bulanık görme, ağız kuruluğu, baş dönmesi, kan basıncı düşüklüğü. 

Bu grupta bulunan çeşitli ilaç etken maddeleri :

  1. İmipramin
  2. Klomipramin
  3. Fluoksetin
  4. Paroksetin
  5. Sitalopram
  6. Reboksetin
  7. Venlafaksin
  8. Bupropion
  9. Mirtazapin örnek verilebilir.

Anti- Anksiyete İlaçları: Anksiyete (Endişe) önleyici ilaçlar sinir krizindeki kaygıyı azaltmada kullanılabilir. Beyindeki kimyasallara etki ederek anormal kaygı ve stres hissinin azaltılmasına yardımcı olurlar. Alışkanlık oluşturabilmesi önemli bir yan etkidir, günlük doz ve kullanım süresi hekim tarafından düzenlenmelidir. Bağımlılık geçmişi olan kişilerde kullanılması önerilmez. Genellikle kısa süreli reçete edilirler. 

Yan etkileri: Baş dönmesi, uyuşukluk, düşük kan basıncı, yavaş nefes alma, unutkanlık, bağımlılık. 

Bu grupta bulunan ilaç etken maddeleri: 

  1. Alprazolam,
  2. Klordiazepoksit,
  3. Klonazepam,
  4. Diazepam,
  5. Lorazepam örnek verilebilir. 

Hamilelikte Sinir Krizi

Hamilelik döneminde artan aşırı stres ve kaygı sinir krizlerine neden olabilir. Maddi ve manevi olaylar da gebenin ruh sağlığını etkileyebilir, sinir krizine yatkın bir hale gelebilir. Kilo alma, düzenli egzersiz yapmama, yetersiz uyku, dengesiz beslenme bu süreci tetikleyebilir. Stres hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. 

Hamilelikte sinir krizi geçirmek anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bebeğin anne karnındaki gelişimi stres sonucunda olumsuz etkilenir, bebeğin doğduktan sonraki yaşamında da duygusal sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Bebeğe zarar vermemesi için bu dönemin kısa sürede atlatılması önemlidir. 

Gebelik dönemindeki hekim kontrollerinde gebelerin şikayetlerini doktoruyla paylaşabilmesi önemlidir. Sinir krizi veya başka bir psikiyatrik hastalığın erken fark edilmesi ve tedavisi gebenin sağlığı için çok önemlidir. Bu süreci sevdiklerinden veya bir uzmandan destek alarak atlatabilmesi sağlanmalıdır. İlaç tedavisi gebelerde kullanılması sakıncalı bir durumdur. İlaçsız tedavi seçenekleri önerilmelidir. 

Çocuklarda Sinir Krizi

Çocuklarda fiziksel veya ruhsal travma sonrasında sinir krizi görülebilir. Düşüncelerini rahat şekilde anlatamaması, bu sıkıntıların erken fark edilmemesine neden olabilir. Baskı altında kalması çocuğun daha sinirli ve huzursuz davranmasına neden olabilir. Kendine veya başkalarına zarar verebilir, saldırgan davranışları cezalandırılarak durum daha da kötüleşebilir.

Çocukluk döneminde yaşanan travmalar ileri dönemlerde de kişinin ruh sağlığını etkileyebilir. Erken dönemde tanı alması ve tedavi edilmesi gerekir. Çocukluk döneminde sinir krizi ve diğer psikiyatrik hastalıklardan korunmak için çocuğun baskı kurulmadan yetişmesi ve sorunlarını güvendiği kişilerle paylaşabilmesi önemlidir.

Sinir Krizi için Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı stres sonrası panik hali, sinirlilik, kendisine ve çevreye zarar verme isteği gibi belirtiler görüldüğünde acilen sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Sinir krizi beklenmedik bir olay sonrası aniden gelişirse en yakın Acil Servise gidilmelidir. Uzun dönem strese maruz kalan, stresle baş etmekte zorlanan, ani üzücü olaylar sonrası ruhsal olarak iyi hissetmeyen kişilerin Uzman Psikiyatrist hekime başvurması gerekir. 

Sinir krizi kronik ruhsal bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıkların tanı ve tedavisi, sinir krizi sonrası uzun dönem tedavi uzman Psikiyatrist hekim tarafından düzenlenmelidir.

Sinir Krizi

Sinir Krizi
Sinir krizikişinin aşırı derecede sinirlenmesi ve gözü hiçbir şeyi görmeyecek kadar kendini kaybetmesi sonucunda oluşan durumudur. Sinir krizinin en temel nedeni kişinin aşırı derecede strese bağlı kalmasıdır. Sinir genellikle zararlı sonuçlara neden olan bir durumdur. Sinirlenen kişi o esnada hem kendisine hem de çevresine hiç istemediği zararlar verebilmektedir. Kişinin sinir krizi geçirmesi sırasında aslında kriz geçiren sinirler değil, adrenal bezler olmaktadır. Sinir krizinin en temel nedeni olan stres günlük hayatta yaşanan birçok olaydan dolayı kaynaklanabilmektedir. Beslenme, uykusuzluk, kadınlarda adet dönemi, boşanmalar, maddi durumlar, kişinin canını sıkabilecek ya da heyecanlanmasına neden olabilecek birçok olay strese neden olabilmektedir. Sinir krizi üç aşamada meydana gelmektedir. Bu aşamalardan ilki alarm, ikincisi karşı koyma ve son aşama ise patlama aşamasıdır. Sinir krizini düzenleyen adrenal bezler, kişinin böbreği üzerinde yer alan bir kısımdır. Stresin seviyesinin artması ile adrenal bezler de sinir krizi denilen duruma neden olmaktadır. Sinir krizi anında patlama aşaması gerçekleşmekte ve vücut kendi iç dengesini sağlayamayacak duruma gelmektedir.

Sinir Krizi Nedenleri

Sinir krizi hem psikolojik hem de fizyolojik nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Sinir krizi bazen rahatsızlıklardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Örneğin; depresyon birçok kişide aşırı strese neden olmakta ve kişi depresyon ile sinir krizi geçirebilmektedir. Sinir krizinin genel nedenleri şunlardır;

  • Stres
  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Uyku düzensizliği
  • İştahsızlık
  • Maddi sorunlar ve manevi sorunlardan kaynaklanan endişe ve kaygılar

Kişi yoğun bir şekilde strese maruz kaldığında sadece kafasındaki sorunu düşünmekte bu da kişiyi sinir krizine götürmektedir. Çünkü beyin stresi yüksek derecede kaldıramamaktadır. Ayrıca aşırı stres sonucunda adrenal bezlerin fazla çalışması sinir krizinin en önemli nedenidir. Sinir krizinin hem nedeni hem de sonucu aslında kişinin psikolojik ve fizyolojik sinir krizi geçirdiğini ayırt etmemize yarar. Depresyondan kaynaklı bir stres olabileceği gibi, kanser hastalığı gibi ciddi bir rahatsızlığın sonucunda da oluşabilmektedir.

Sinir Krizi Belirtileri

Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kan basıncında ani yükselmelerin görülmesi, istek ve ilginin azalması, kanser, adet düzensizlikleri, astım, ülser, kalp hastalıkları ve en önemlisi de depresyon sinir krizi belirtileri arasında sıkça görülmektedir. Sinir krizi geçiren kişi aslında bir nevi depresyondadır. Çünkü içerisinde bulunduğu stresli durum eğer uzun süreli ise bir depresyon aşaması var demektir. Bu depresyon sonucu da kişi sinir krizi geçirmektedir.

Sinir Krizi Tedavisi

Eğer sinir krizinin nedeni kanser, astım, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve depresyon gibi fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi sinir krizi tedavisi olarak da geçerlidir. Çünkü sinir krizinin nedeni bu rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların ortadan kaldırılması sonucu doğal olarak sinir krizi de görülmeyecektir. Özellikle sinir krizine neden olan stresten uzak durulması tedavi için en büyük adımdır. Sinir krizinin tedavi edilebilmesi için kişi yaşam koşullarında bazı değişiklikler yapmalıdır. Düzenli beslenmeye dikkat etmek, uyku düzeni, halsizliğin ortadan kaldırılması, spor yapılması, kişinin beynini rahatlatan bazı faktörlere yönelmesi sinir krizi için en uygun tedavi yöntemi olacaktır. Yoğun iş koşulları altında çalışan birisi için sinir krizi tedavisinde tatil gibi bir seçenek en iyi tedavi yöntemi olacaktır. Ya da aşırı yorgunluğun giderilmesi için masaj da sinir krizine iyi gelecektir.

Not: Sinir krizi ve tedavisinde özellikle C vitamini tüketimine özen göstermelisiniz. Çünkü C vitamini adrenal bezlere oldukça faydalıdır.

Son Güncelleme : 24.06.2023 21:25:14

Sinir Krizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


43 Yorum Yapılmış "Sinir Krizi"

Bu sinir krizi mi bilmiyorum fakat sinirlendiğinde kendime veya bir şeye zarar vermeden duramıyorum. Daha sonra da kafam titriyor cidden bu sinir krizi başlangıcı mı?
Öylesine Biri. 06.11.2018 19:25:31

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Birisi : Bugün neler çok sinirliydim ve ne yaptığımı hatırlamıyorum ama annem anlattı çığlıklar atmışım saçlarımı yolmusum ve boynumu cırmalamışım boynumda yaralar vardığım vücudum kasıldı ve titremelerim oldu kendime geldiğimde saç diplerim aciyordu boğazımda inanılmaz bir ağrı vardı. Bu babama sinirlendiğim için olmuştu ve yine görünce tetikleniyorum. Aklıma yaptıkları gelince kasılıyorum sürekli ona zarar vermekle ilgili düşüncelerim oluyor. Sinir krizi geçirmiş miyim ne oldu bana lütfen cevaplar mısınız ne yapmalıyım
03.10.2022 23:07:02

eji : benimde öyle saçımı yolluyorum bende
12.03.2021 16:14:30

Annemin de súrekli oluyor nefret ettiği kişileri gòrünce
Can Kaya&128550;. 10.08.2018

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Nurgül : Bu durumun bir psikolojik hastalığın başlangıcı mı yoksa bu devamlı oluşan bir sorun mudur? Aynı şekilde doktor olmadan buna cevap vermek mümkün değildir. Çünkü normal sağlıklı insanlarda bile nefret duygusu ansızın oluşabilir ve istemediğimiz kadar da bizi şaşırtabilir. En kısa zamanda bir psikiyatri uzmanına danışarak bu hadisenin neden kaynaklandığını araştırılmalıdır.
15.08.2018 11:20:53

Melek : Merhaba, sevmediğiniz kişileri görüne sinirlenmeniz ve onlara karşı samimi olmamanız bir sinir krizi sayılmaz. Sinir krizi durumunda kişi kendine hakim olamaz ve kendisini aşırı kasar. Hatta bazı kişiler etrafındakilere ve kişilere de zarar verirler. Sinir krizinin ilerlemiş hali bir hayli zor geçmektedir. Ancak tıbbi olarak sakinleştirici ilaçlarla kişi rahatlar.
14.08.2018 15:42:01

Esimle tartismakdan cekiniyorum hemen basliyor sinir krizlwrine bagirmalara kendine vurmaya apartman inliyor sesinden .sinirlenecegini anladigimda diyorum ki sakin ol 5 dk sonra konusalim ama beni dinlemiyor.ben susup sadece yaptiklarina bakakaliyorum.kendine zarar veriyor cevreye esyalari savuruyor .ve korkuyorum lutfen sakin ol demekden baska birsey yapamiyorum .psikolgada gitmek istemiyor .yani anlayacaginiz konusmadan bir omur gecirebilirmiyim bilmiyorum ama anladigim artik olmuyor boyle
Meral. 17.04.2018

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Nur : Şuan bende aynı durumdayim ve sonrasında bişi hatırlamıyor
01.11.2021 00:41:28

Merhaba , ben sinirlendiğimde hep ağlıyorum bundan nefret ettiğim için kendimi sıkıyorum en son bisey oluyo patlıyorum kasılıyorum bağırarak ağlıyorum ve her bağırdığımda bi öncekinden daha cok sesli bağırmak istiyorum halsiz oluyorum ve sanki çevremdekiler bi sey olduğu zaman beni suçluyo ya da ben öyle zannediyorum bilmiyorum ve geç saatlere kadar uyuyamıyorum mesela saatin şu an 02: 35 olduğu gibi
Ayşenur . 10.10.2018 02:35:30

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Nur : Aglamaniz çok normal aslnda o bende de oluyor üzücü şeylerden sonra içimden sürekli ağlamak geliyor kimse olmadan sakinleşmek
01.11.2021 00:39:52

nefret ettiğim kişilerle kavga edince biri benim hakkımı çiğneyince kendime zarar veriyorum etrafı dağıtıyorum ve yastığımı ısırıyorum
İrem Kaymaz. 04.04.2020 20:53:54

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Fatih Doğan : Bendede aynı şey var çözebildiniz mi
07.10.2020 20:13:39

Kızım şu an kriz geçiriyor. Her olumsuz olayın sebebi beni görüyor ve beni istemiyor . Me yapacağımı bilemiyorum.
Gülten Özbek. 09.01.2021 21:59:01

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

sisisj : şuan kizinizi anlamaya çalışın bende öyleyim mesela sinavin nasil geçti demeyin yada canli dersleri bitince hemen kalk ders çalış demeyin yada sen hiç bir işe yaramiyorsun senden adam olmaz gibi kelimeler söylemeyin biraz zaman tanıyın yoksa yeni nesil kızgın ve asabi olacaktır
12.03.2021 16:13:30

13 yaşındayım. Az önce abimle kavga ettik ve sinir krizi geçirmedim desem yalan söylemiş olurum. Abim canımı acıttı, ben de çığlık atmaya, boynumu tırnaklamaya, etrafımdaki yastık, yorgan vb. şeyleri fırlatmaya, hüngür hüngür ağlamaya, yatağımın nevresimini çıkartıp yırtmaya çalışmaya başladım. Kendimi kaybettim. Hatta ağzımdan salya aktığı oldu. Çok sinirlendim. Buna benzer bir şey daha önce de olmuştu, yine kendimi tırnaklamıştım nyse ki bu defa daha az tırnakladım. Ama bugünkü sinir krizi en kötüsüydü. En iyisi dünküydü, sadece hüngür hüngür ağladım. Ne yapacağımı bilmiyorum ama bundan kurtulmaya çalışıyorum. Tek sebebi stres, biliyorum. Bir hastalığım yok ama böyle devam edersem olabilir. Benim size tavsiyem, stresten kurtulun ve benim düştüğüm hale düşmeyin.Şu an gözlerim acıyor, yanaklarım ateş topu gibi yanıyor ve kafamın arkası uyuşuyor. Muhtemelen tansiyonum yükseldi. Sakibleşmeye çalışıyorum ve sakın ama sakın stres yapmayın, ben size bunu söylüyorum. Ben de bu halimden kurtulmak için elimden geleni yapıyorum. Ve bir tavsiye: Tatile çıkın. Bütün yaz evdeydim, sadece ananemlere gittik o da zaten bizim oturduğumuz şehre elli km. uzakta bir ilçe, yarım saatlik yol. Çok bunaldım evde, sıkıldım ve haliyle bu hale geldim. Yoksa böyle bir şey yaşamazdım, okul zamanı da çok sinirlendiğim oluyordu ama hiç sinir krizi boyutuna gelmedi. Kendinize aktiviteler bulun, tatillerde eve kapanmayın diyorum.
1662. 06.09.2016

CEVAP YAZ

16 yaşındayım 15 yaşında bittiğini sanmışken ailemin yaptığı bir hata sonucu anksiyete de eklendi sinir krizleri tekrar ortaya çıktı ben yazarlık yapmaya çalışıyorum edebiyatta iyiyim ama hep intihar geçiyor aklımdan ya da birini boğazlayasım geliyor hep. ben böyle olmak isttememiştim gerçekten iyileşmişken baştan daha kötü başladım artık kimseye güvenmiyorum. uykuda bile sinir krizi geçirdim bu sabah çok kötüyüm çok depresifim ve bunların hepsi tam iyileşmişken ( sevgilim sayesinde iyileşmiştim ben) elimden almak istemeleri ve beni boş yere dövmüş olmaları. ben aslında iyileşmiştim. ufacık birşey tetikledi ve ortaya çıktı hemde çok daha güçlü bir şekilde yani kurtulsanızda en az 1 2 yıl dikkat etmeniz gerekiyor.
Kayıp. 15.08.2016

CEVAP YAZ

ya bana yardim edin sınavlar çok zor o yüzden yoruluyoruz corona daha kotu bide saat 8 de uyanıyorum uyku düzensizliğim var üstelik abim ablam ve babam sürekli ders çalış diyor canli dersim bitiyor mutlu mutlu salona gidiyorum salondan kızgın mutsuz ve ağlayarak gidiyorum üstelik sinirlenince küfür ediyom her tarafi yikiyorum(dağıtmak anlaminda) ağlıyorum hatta c vitamini iyi geliyor diye düneyin 10 tane mandalina 2 portakal 1 greyfurt yedim 5 tane daha yiyecemtim annem zor zor bıraktı elimden ya bana yardim edin ne yapabilirim
Sinir Krizi. 12.03.2021 16:11:14

CEVAP YAZ

15 yaşındayım. Doğrusu annemin babamı boşanmadan önce aldattığını düşünüyorum. Başardıkları için yeni gittigim okulda yanlız kaldım. Babam da eski yaşadığım yerdeki kimseyle görüşmeme izin vermiyor. Yani hayatımda buluşabildiğim tek 2 tane arkadaşım var. Bu yüzden sık sık kriz geciriyorum. Kardeşime en ufak sözünde sinirlenip üstüne atlayabiliyorum yada geçmişimle ilgili birşey gördüğüm de anında ağlayabiliyorum. Bunu kimseye anlatacak kadar güvenim de yok. Sadece yazmak istedim.
850. 16.08.2017

CEVAP YAZ

13 yaşındayım.akrabalarım hiç yaplımamasi gereken birşey yaptı ve o an onu okuyunca titremeye başladım.sonra nefes alamamaya başladım her nefes almaya çalışığımda tıkandım.sonra hastaneye gittik oksijen taktılar ve seruma sakinleştirici koydular sonrasını hatırlamıyorum ama 3 gün boyunca yaşayan bir ölüydüm resmen bir kez daha oldu ama daha kolay atlattım tek korkum okuldada aynısı olması önceden sinirlenince sadece titrerdim ama şimdi herşey değişti hayatımda...
Rüya. 02.08.2017

CEVAP YAZ

15 yaşındayım ve benim sinirim gnetik bir durum ailemdeki kişilerde çok sinirilidir ve yaşım ilerledikçe kndimi tutamaz oldum yani sabır diye bir şey kalmadı aniden sinir basıyor,kendimi sıkıyorum gözüm dönmesin diye bu sefer tüm bedenim uyuşuyor ve ağrıyor bir gün dişlerim kırılcak diye kokuyorum .sinirimi atmak için 2 yol deniyorum ve genellikle olmuyor ama yapcak bişe yok.nefesim yettiği kadar bağırıp ağlıyorum böylece bir nebze içimi atıyorum...
Oğuz Kaan. 17.08.2017

CEVAP YAZ

Buraya dert yananlara hitaben diyeceğim, genç yaşta olmama rağmen senelerdir sinir krizleri geçiriyorum. Antidepresan kullanımına bağımlılık ve yan etkiler sebebiyle kötü bakıp itiyorum. Senelerdir atak geçiren biri olarak eğer sahiden kurtulmak istiyorsanız hayatınızı düzene sokun, ailenizle iletişimi sıkı kurun ve bu durumu onlara anlatın. Sizi kötü etkileyen ikinci şahısları hayatınızdan uzak tutun. Çünkü başka türlü geçmeyecek, geçmiyor.
Katun. 30.01.2018

CEVAP YAZ

13 yaşındayım dün akşam kardeşimle kavga ettik babam bana kızdı onun için işte birlikte çalışıyorduk lakin beni zerre sevmiyordu neyse sonra haklı olduğum halde babam herkezin içinde beni dövdü(bayram misafirliğinde) o an bağırıp titremeye başladım gözüm karardı gerisini hatırlamıyorum gözümü açtığımda etrafımdaki masalar sandalyeler kırılmıştı babam kolunu tutuyordu kardeşim ise yerde öylece yatıyordu .
Adı Lazım Değil . 13.09.2016

CEVAP YAZ

17 yaşındayım. Hayatımda yaşadığım bazı şeylerden ötürü aşırı sinirleniyorum. Yani kendimi kaybediyorum. Kendime ve karşımdakilere etrafımdakilere zarar veriyorum. Ve bu çok kötü bir şey. Kendime geldiğimde ise pişman oluyorum. Ve bu yüzden bir çok kişiyi kaybettim. Sinirlenip söylediğim şeyler yüzünden. Çok kötü bir durum. Sinir hapı kullanıyorum. Allah kimseye göstermesin..
Sadiye Nur. 15.08.2017

CEVAP YAZ

14 yaşındayım. Ailemin her kırıcı sözüne sinirleniyorum sonra ağlamaya başlıyorum. Babam annemi aldattigi halde kimsenin bilmemesi ve ben oluyor olabilmem. Sinirlendikce etrafa saldiriyorum en ufak kufurde deliye donuyorum dislerim titriyor vucudumun titremesini zor durduruyorum sadece muzik iyi getiriyor. Sinirlenince beynime dogru vuruyor ve bu agri. 1 hafta suruyor.
İsme Gerek Yok.. 09.09.2017

CEVAP YAZ

Ailemde iki kardeşim ve annemde psikolojik tedaviye ihtiyaçlari ve sürekli birbirlerine hakaret Edip kavga ediyorlar.onlara ne kadar anlatmaya calissamda tedaviyi kabul etmiyorlar.calisiyorum .beni cildirtip sinir krizi gecirmeme sebep oluyorlar.acaba ne yapabilirim.onlarla yasamak istemiyorum.guclu bir kızım ama herhangi bende psikoloji mi yiterecegim diye korkuyorum.
Zeynep. 01.02.2018

CEVAP YAZ

Bakın bu stres kaynağını bulup ondan kurtulmamız gerektiği söylenir çoğunlukla fakat bunun kaynağı okul ise ne yapacağız? o lanet olası eğitim sistemi yüzünden annem her gün bana bağırıyor ve ben sinir krizi geçiriyorum o hocalar o müdürler ı eğitim sistemi yüzünden bütün hayatım elimden gitti bütün hayatım altüst oldu ve okul yüzünden kendimden nefret ediyorum
Sana Ne. 04.01.2018

CEVAP YAZ

Ben bilgisayara çok bağımlıyım ve annem babam kalkmamı söyleyince otomatik sinirleniyor bağırıyorum argo bile kullanabiliyor terlemeye başlıyorum ve gözlerim kızarıyor günde 13 saate yakın okuldayım 8 saat falan uyuyorum ve bazen durduk yere gözlerim kızarıyor ve en ufak şeyde rage geçiriyorum
Anıl. 28.03.2019 22:00:21

CEVAP YAZ

15 yaşındayım neredeyse kendimi bildim bileli sinir krizi geçiriyorum özellikle kavgada, tartışma da falan istemeden ağzımdan kötü şeyler çıkabiliyor insanları kırdıkça ve bu hastalığım geçmedikçe çok üzülüyorum bu hastalık yüzünden kendimi kaybediyorum ve gerçekten hayatım değişti
Adı Yok . 02.05.2016

CEVAP YAZ

bi ara kendi kendime delirdim sorna yere yattım değişik orangutan sesleri çıkarmaya başladım kumbaramda 1 yıldır biriktirdim 1 ton parayı topluca yırttım sorna bilgisayarın ekranını aldım bozulasıya duvara attım yere attım şimdi sakinleştim kırık ekranla yazıyom
Aaayeter. 01.03.2018

CEVAP YAZ

Yeni evliyim eşim iki keredir sinir krizi geçiriyor bağırıyor ağır laflar söylüyor bana zarar verir diye korkuyorum. Kendine de bana da sınırı geçince sanki hiç bişi olmamış gibi oluyor normale dönüyor bence bu hiç normal birşey deil sizce ne yapmam lazım
Nur. 01.11.2021 00:36:55

CEVAP YAZ

Sürekli annemle kavga ediyorum kardeşime (üvey) bakmaktan bıktım onu yüzünden beni dövmeye kalktığında çok kötü olmuştum o günden sonra hep böyle annemle tartışınız ağlıyorum yumuşak nesneleri sıkıyorum yada kendimi ısırıyorum nefret ediyorum annemden
Ela. 04.04.2023 18:44:59

CEVAP YAZ

14 yaşındayım sinir problemimde var özellikle kavgada istemeden bazı şeyler yapıyorum ama hemen toparlanıyorum ve ordan uzaklaşıyorum eskiden çok sinirlenmmezdim ama bazı sorunlardan dolayı hayatım değişti allah hekeze sabır versin
Adı Yok. 09.03.2016

CEVAP YAZ

eşim aniden gereksiz şeylere çok sinirleniyor sevebini ben görüyor ve bana zarar veriyor ne yapmaliyim yardımcı olun lütfen o anda benim suçum yok ama anlamıyor gözü dönüyor ne yaptıgini bilmiyor
Tuğba . 16.09.2017

CEVAP YAZ

Lütfen psikolojisinin bozuk olduğunu gördüğünüz bildiğiniz kişileri ne olursa olsun yaninizdan uzaklastirin.gun gelir farkında olmadan sizde onlara benzeyebilirsiniz
İsimsiz. 12.07.2018

CEVAP YAZ

kaynanamdan nefret ediyorum kadina tahammul edemiyorum bi konusmaya basliyo bidaha susmuyo sus diyosun yine susmuyo en sonunda bana kriz gecirtiyo
Dertli. 09.11.2017

CEVAP YAZ

Bende o hastaliklar var ve ustelik cok aci cektim ben en acisida sinir crizine girdimi kalbim agriyor ve elimden kaza cikar diye korkuyom.
Agit. 17.12.2017

CEVAP YAZ

Ya kendimi iyice kaybediyorum kafayı yiycek gibi oluyorum elimi ısırdım az önce mahvoldu kanadı fln ailem yüzünden kafayı yemek üzereyim..
İsimsiz.. 02.05.2018

CEVAP YAZ

Sadece sınırlı olmamdan sinirliyken immsanlara zarar vermekten hoşlanıyorum çünkü sınırlı degilken bişi yapamıyorum ve bu beni delirtiyot
Yok. 03.09.2017

CEVAP YAZ

11yaşındayım anne demek bile istemiyorum her seferinde ağlıyorum her zaman beni kırıyor bende odama girip herşeyi dağıtıyorum.
Boş Ver. 18.01.2018

CEVAP YAZ

ben sürekli sinir krizi geçiriyorum ve bunun nedeni arkadaslarimin dalga geçmesi canımı sikiyor kendine engel olamıyorum
Bertuğ Genç. 08.02.2018

CEVAP YAZ

Admin annem sinir krizi geçirdi ve köşeye oturdu orda bağırdı ne yapmamiz lazım bı akıl ver
Murat. 14.01.2019 23:20:56

CEVAP YAZ

Kanser sinir krizinin belirtisi mi? Sinir krizi kanserin belirtisi olabilir mi?
Bir Psikolog. 27.06.2019 01:24:11

CEVAP YAZ

Daha yeni yaşadım ve hep saçlarımı yolmakla sonuçlanıyor. Sonrası pişmanlık.
İsimsiz . 27.06.2021 01:19:39

CEVAP YAZ

RAPOR ALMAK İCİN DELİRİYORUM RAPOR VERİN BENDE İNSANLARİ ÖLDÜREYİM
Ukte Betül. 09.09.2017

CEVAP YAZ

Benim aileden dolyi oluyor herşeyin başı stres sıkıntı arkadaslar
Bir Dost. 09.12.2017

CEVAP YAZ

Sinirimden daha yeni aldığım iphone7plus ı yere çarptım
Melike. 20.04.2018

CEVAP YAZ

sinirlenince titriyor ve baygınlık geçiriyorum
İmr. 28.03.2018

CEVAP YAZ

Ben kardeşime 5yıl kızdım. Bu sinir krizimi?
Zeynep Vargelci. 10.02.2018

CEVAP YAZ

Bende de aileden dolayı oluyo
Admin. 16.01.2018

CEVAP YAZ

doktor olmuyo çıldırcam
Esra Güneş. 20.08.2018

CEVAP YAZ

sinir krizi öldürür mü
Us. 11.02.2018

CEVAP YAZ

Panik Atak Türleri
Panik Atak Türleri
1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır. 2. Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir kedi, köpek veya başka bir nesneyle ya da bir durum karşısında ortaya çıkar. 3. Durumsal yatkınlık gösteri...
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Paranoya rahatsızlığı temelinde aşırı evham, endişe ve kuruntular barındırır. Halk arasında is...
Şizofreni Tanısı
Şizofreni Tanısı
• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir. • Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri uzmanı tarafından hastanın ruhsal muayenesi, hasta yakınları ile görüşme ve çoğu zaman hastanın kli...
Majör Depresyon
Majör Depresyon
Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsızlık olan majör depresyon, çokça görülen bir durumdur. Majör depresyon, erkenden müdahale edil...
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve çabuk heyecanlanan biri olur. Konsantrasyon kaybı yaşar ve dikkatini toplayamaz. Daha önce ...
Ani Sinirlenme
Ani Sinirlenme
Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halinde vücutta fazla miktarda adrenalin salgılanır. Bu kişinin stres halini anlatır. Vücutta çok kısa b...
Şizofreni
Şizofreni
Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalıkta aktif ve pasif olmak üzere dönemler yaşanır. Şizofreni hastalığı tedavisi mümkün bir...
Panik Atak
Panik Atak
Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür endişe nöbetidir. Günümüzde yoğun olarak yaşanabilen panik atak aslında genel anlamda günlük ...
Panik Bozukluk Nedenleri
Panik Bozukluk Nedenleri
1- Genetik ve ailesel nedenler. 2- Biyolojik teoriler 3- Psikodinamik teoriler 4- Gelişimsel teoriler 5- Öğrenme kuramları 6- Bilişsel modeller 1 - Genetik ve ailesel çalışmalar: Panik bozukluğu olan hastaların birinci derecede yakınlarında ...
Bipolar Bozukluk
Bipolar Bozukluk
Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapılması ve bu yönde tavırlar sergilemesi durumudur. 20'li yaşlarda rastlanma olasılığı daha yüksektir....
Madde Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı
Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamalarının birinci nedenidir. Ergenlik dönemi çocuğun ekonomik bağımsızlığını kazandığı yaşlara kadar süre...
Panik Atak Tedavisi
Panik Atak Tedavisi
Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve bilişsel-davranışçı tedavi yöntemidi...

 

Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Ani Sinirlenme
Şizofreni
Panik Atak
Panik Bozukluk Nedenleri
Bipolar Bozukluk
Madde Bağımlılığı
Panik Atak Tedavisi
Şizofreni Tedavisi
Obsesif
Sinir Ucu İltihabı
Mazoşist
Cinsel İsteksizlik
Bipolar
Aşırı Sinirlilik
Ket Vurma
Anksiyete Bozukluğu Nedir
Kendine Zarar Verme
Aşırı Heyecan
Delilik
Kendi Kendine Konuşma
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
Duygular
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Krizi
Halüsinasyon

Popüler İçerik

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni tedavisi yapılsa da, birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan b...

Obsesif

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulun...

Sinir Ucu İltihabı

Sinir Ucu İltihabı

Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacakl...

Mazoşist

Mazoşist

Mazoşist; Mazoşizm, 19. yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man' ın da anlattığı cinsel uygulamalara da...

Cinsel İsteksizlik

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin b...

Bipolar

Bipolar

Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan...

Aşırı Sinirlilik

Aşırı Sinirlilik

Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların beli...

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası