kireçlenmeyi durdurmak / Eklemlerde kireçlenmenin belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir?

Kireçlenmeyi Durdurmak

kireçlenmeyi durdurmak

Kireçlenme yada tıbbi adıyla osteoartroz eklemleri tutan bir tür dejeneratif hastalıktır. Kireçlenme temel olarak eklem kıkırdaklarında bozulmayla başlar. Kıkırdak yapısı bozulup görevini yapamayınca eklem kemiklerine aşırı yük gelmeye başlar ve bunun sonucu olarak ta kemiklerde osteofit dene yeni kemik gelişimleri ortaya çıkar. Zamanla eklemin anatomik yapısı bozulur ve fonksiyonlarında kayıplar ortaya çıkar. Bu değişikliklerin klinik yansıması ise ağrı ve eklem hareketlerinde kısıtlanmadır. İleriki dönemlerde eklemde şekil bozuklukları- deformiteler ortay çıkar.

Diz kireçlenmesi ileri yaş grubunda en sık karşılaşılan eklem kireçlenmesidir. Kadınlarda daha sık görülür. Genetik yatkınlık, kadın cinsiyet, yaş, dizlerin aşırı kullanılması, kilo diz kireçlenmesi gelişiminde rol oynayan faktörlerdir. Kireçlenme bir kez başladığında olayın gidişatı yavaşlatılabilir ama tamamen durdurmak olası değildir.

Diz kireçlenmesinin tedavisinde birçok yöntem kullanılır. Fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar (kortizon, hyalurinat ve PRP) ve cerrahi en temel tedavi yaklaşımlarıdır. Diz kireçlenmesinin tedavisinde hastaya düşen 3 önemli “olmazsa olmaz” kuralı vardı. Birincisi hastanın dizini korumasıdır. Yani merdiven inip çıkma, çömelme, dizleri katlayarak oturma, yokuş aşağı ve yokuş yukarı uzun yürüyüşler gibi aktivitelerden olabildiğince uzak durmalıdır. İkinci kuralımız hastanın kendisine verilen diz egzersizleri yapmasıdır. Üçüncü ve en önemli kural ise hastanın kilo kontrolüdür. Şişman hastalar kilo vermeli, en azından almamalıdır. Uygun hastalarda diz kireçlenmesi tedavisinde fizik tedavi uygulamaları önemli yer tutar. Dizlere fizik tedavi yapılabilmesi için kireçlenme hafif veya orta düzeyde olmalıdır. Ağır kireçlenmede fizik tedavi daha az ekli olduğundan ancak enjeksiyon ve cerrahi uygulanamıyorsa kullanılmalıdır. Diz fizik tedavisi genelde 15 seans olarak uygulanır. Bazen 20 veya daha uzun seans yapılabilir. Dizde akut alevlene bulguları (şişlik,ısı artışı) gibi durumlar yoksa genelde sıcak tedaviler tercih edilir. Bu amaçla infraruj  lambalar, sıcak paketler yüzeyel ısı amacıyla kullanılır. Eklemin derin yapılarını ısıtmak içinse ultrason diyatermi yada kısa dalağa diyatermi gibi yöntemler kullanılır. Yine alçak frekanslı akımlardan TENS ve interferans akım tedavileri de kullanılır. Kaslarda ileri düzeyde zayıflama varsa elektriksel kas uyarımı da kullanılabilir. Eğer hastanın ekleminde sıvı artışı, ödem varsa genelde anti-ödem soğuk tedaviler tercih edilir. Derin ısı cihazlarının ayarları değiştirilerek anti-ödem etkili modda kullanılır ve tedaviye alçak frekanslı akımlar eşliğinde soğuk uygulamaları (cold pack) eklenir. Hastalara eklem hareketlerini açmak ve kaslarını kuvvetlendirmek için egzersizler de yaptırılır. Bu egzersizler hastaya ev ödevi olarak ta verilir ve fizik tedavi bittikten sonra ay daha evde devam eder.  Fizik tedavi seansları gereksiz uzatılmamalıdır. Sonuçta fizik tedavi her hastada başarılı sonuç vermez. Eğer 10 seansta tedavi hastanın şikayetlerinde iyi yönde bir değişiklik yapmamışsa tedavi kesilmeli yada kullanılan modaliteler değiştirilmelidir. Değişikliğe rağmen 15 seans sonunda da tedavi işe yaramamışsa kesinlikle uzatılmamalı ve diğer tedavi alternatifleri değerlendirilmelidir.

Diz kireçlenmesi tedavisi bir bütündür. Tek başına fizik tedavi yeterli değildir. Hastanın kendisine verilen egzersizleri yapması dizlerini aşırı yükten koruması ve fazla kilosu varsa zayıflaması gerekir. Aksi takdirde tek başına fizik tedavi, başta hastanın şikayetlerin azaltsa bile etki kısa süreli olacak ve uzun vadede sonuç vermeyecektir.

Eklemlerde kireçlenmenin belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir?

Kemiklerin birbirine bağlandığı bölümler olan eklemlerde hareketi kolaylaştıran kaygan kıkırdak doku bulunur. Eklemlerdeki sürtünmeyi azaltan bu kısımlar, çeşitli etkenlere bağlı olarak aşınır. Yaşlanma, aşırı kilo, fiziksel aktiviteler, düzensiz beslenme ve zararlı alışkanlıklar gibi nedenlerle eklemlerin kusursuz hareket etme kabiliyeti azalır. Bu rahatsızlığa halk arasında kireçlenme; tıpta ise dejeneratif artrit ya da osteoartrit adı verilir. Her yaş grubunda görülebilen ve bireylerin hayat kalitesini oldukça düşüren bu eklem rahatsızlığına dair detayları yazının devamından öğrenebilirsiniz.  

Vücut Kireçlenme Sinyallerini Nasıl Verir? Belirtiler Nelerdir?

Kireçlenme, belirtilerini zamanla açığa çıkaran bir eklem rahatsızlığıdır. Yavaş yavaş ilerlediği için en başlarda eklemlerinizde herhangi bir sorun hisssetmemeniz son derece doğaldır. Ancak bir süre sonra ilgili bölümlerde sertlik, ağrı ve acı gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Eklemin olduğu bölüme göre rahatsızlığı gösteren sinyaller farklı olabilir. Aşağıda diz, boyun, omuz ve kalça gibi eklemlerde sıklıkla karşılaşılan belirtiler yer alır.

Dizde kireçlenme belirtileri: Diz ekleminde tutulma ve kilitlenme gibi sorunlar oluşur. Yürümek, koşmak ve merdivenden inip çıkmak güç hâle gelir. Ayrıca çömelmek ve dizleri kıvırmak da zorlaşır. 

Boyunda kireçlenme belirtileri: Baş, boyun ve kol ağrısı meydana gelir. Kollarda ve ellerde karıncalanma, uyuşma, beceri kaybı ve his azalması gibi belirtiler görülür.

Sırtta kireçlenme belirtileri: Ağırlık kaldırmada güçlük ve hareket kabiliyetinde azalma yaşanır. Fiziksel aktivitelerin ardından omurga bölümünde ağrı hissedilir. 

Kalçada kireçlenme belirtileri: Yürüme ve koşma gibi eylemler zorlaşır. Uzun süre oturup kalktıktan sonra eklemlerde sertleşmeler ve acı hissi oluşur. 

Eklemlerinizde bahsi geçen belirtilerin bazılarını ya da tamamını gözlemleyebilirsiniz. Osteoartrit olduğunu gösteren sinyalleri fark ettiğinizde hiç vakit kaybetmeden uzmanlara danışmanızda fayda vardır. Zira bu rahatsızlığa karşı önlem alınmadığında zamanla belirtilerin şiddetlendiğine ve günlük işleri yapmanın dahi bir hayli güçleştiğine şahit olabilirsiniz. 

Kıkırdak Yapısında Aşınmayla Ortaya Çıkan Kireçlenme Vücudun En Çok Hangi Bölgelerinde Görülür?

Kireçlenmeye daha çok vücudun sık hareket eden bölümlerinde rastlanır. Kemikler arasındaki sürtünmeyi azaltan kaygan doku, zamanla özelliğini kaybetmeye başlar. Özellikle diz, ayak, kalça, omuz, sırt ve boyun gibi sürekli hareket hâlinde olan kısımlarda kıkırdakların daha hızlı aşındığı görülür. Kıkırdak dokudaki bu tahribat sonucunda omuzda kireçlenme gibi eklem rahatsızlıkları meydana gelir. Ayrıca nispeten daha az karşılaşılsa da çene kemiğinde, parmaklarda ve kulaklarda da osteoartrit oluşabilir. 

Eklemlerde Oluşan Herhangi Bir Ağrının Kireçlenme Olup Olmadığı Nasıl Teşhis Edilir?

Eklemlerdeki ağrının kireçlenme kaynaklı olup olmadığını açığa çıkaran bazı göstergeler vardır. Bunlardan ilki, fiziksel aktivitelerin ardından ağrı hissinin hangi bölgelerde yoğunlaştığıdır. Kemiklerin birleştiği yerler olan eklemlerdeki ağrı ve acı, çoğu zaman osteoartritin varlığına işaret eder. Öte yandan kemiklerden gelen sürtünme ve gıcırdama sesleri de söz konusu rahatsızlığın sinyalleri arasındadır. Eklemlerinizde şişlik, acı ve hareket kaybı gibi belirtilere rastladığınızda doktorunuza başvurarak bahsi geçen sorunların esas nedenini öğrenebilirsiniz. 

Hareket Konforunu Geri Kazandıran Kireçlenme Tedavileri Nasıl Uygulanır?

Eklemlerinizde dejeneratif artrit oluştuğunda en basit hareketleri dahi güçlükle yapmanız muhtemeldir. Özellikle omuzlarda, dizlerde ve ayakta kireçlenme meydana geldiğinde günlük işlerinizi yapmak sizin için bir hayli zorlaşır. Hareket konforunuzu geri kazanmak için zaman kaybetmeden kireçlenme tedavisine başlamanızda yarar vardır. Tercih edebileceğiniz osteoartrit tedavilerinden biri, eklem içi enjeksiyondur. Bu yöntemde eklemlere sıvı enjekte edilir ve kıkırdak dokunun kaygan yapısı korunur.

Topikal tedavi, eklem rahatsızlıklarında faydalanabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Deri üzerinden uygulanan bu tedavide ilgili bölümlere jel, krem, losyon ve merhem gibi medikal ürünler sürülür. Böylece semptomların etkisini azaltmak mümkün hâle gelir. Ayrıca rahatsızlığın giderilmesinde başvurabileceğiniz farklı ilaç tedavileri ve cerrahi işlemler de bulunur. Uzmanlara danıştıktan sonra kireçlenmenin yaşam kalitenizi düşüren etkilerinden kurtulmanızı sağlayacak tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

eklem agrisi

kireclenme sinyalleri

eklemde kireclenme

Kireçlenme neden olur?

Eklem rahatsızlıkları yaşam kalitesini önemli düzeyde olumsuz etkileyen rahatsızlıklar arasında yer alır. Kireçlenme ise özellikle ilerleyen yaşlarda etkisini gösterir. Kireçlenme nedeniyle bozulan kıkırdak yapısının tedavisi mümkün olmadığı için en doğru seçenek kasları geliştirmek. Kireçlenme, ağrı ve eklemlerde tutukluk gibi belirti verir.


Dizde kireçlenme

Özellikle ileri yaştaki kişilerde sıklıkla karşılaşılan “Dizlerim ağrıyor” şikayetinin nedenlerinden birini kireçlenme oluşturur. Bahar aylarının nemli havasına bağlı olarak kireçlenme şikayetlerinde de artış gözlenir. Kişiler yağışlı havalarda “Yağmur yağacağını bir gün önceden hissediyorum. Barometre gibi oldum” şeklindeki ifadelerde yaşadıkları sıkıntıları anlatır. Eklemlerdeki ağrının yanında kızarıklık ve şişlik gibi semptomlar da görülür.

Dizlerinizi fazla bükmeyin

Kireçlenmeye bağlı ağrı özellikle sabah saatlerinde ve ilk harekete geçildiğinde kendini gösterir. Bunun yanında uzun süreli yürüyüşler sonrasında da ağrı yaşanabilir. Tutulumun gerçekleştiği eklem bölgesine göre yaşanan sorunlar da farklılaşır. Örneğin diz kireçlenmesi yaşayan kişiler merdiven çıkmakta zorlanırken, rahatlıkla çömelememekten şikayet eder. Ağrılar özellikle sabahları ya da ilk harekete geçiş anında kendini gösterir. Uzun süre yürüyüş yaptıktan sonra da ağrı başlayabilir. Dizi vücudun altına alıp oturmak, fazla çömelmek, eski tip alaturka tuvaletler kullanmak ağrının şiddetini azalttığı için bunlardan sakınmak gerekir. Ayrıca merdiven kullanmak yerine asansörü tercih etmekte yarar var. Ancak bu durum kişinin egzersiz yapmayacağı anlamına gelmez. Hekiminin de onayladığı uygun aktiviteler yarar sağlar.

Kireçlenmeyi durdurmak amaç

Diz kireçlenmesinde iltihaplanmanın artmasına bağlı alevlenme ve buna bağlı olarak da kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bu durumda kişiler buz tedavisinden yarar görebilir. Kireçlenmede ortaya çıkan hasarı geri döndürmek mümkün olmaz. Tedaviyle hastalığın ilerlemesinin durdurulması, ağrının azaltılması ve kişinin yaşam kalitesinin artırılması amaçlanır. Bu noktada fizik tedavi uygulamaları büyük önem taşır. Kireçlenme tedavisinde kişinin durumuna göre farklı yöntemlerden yararlanılır. Kilo kontrolü sağlamak ve eklemlere düşen yük miktarını azaltmak için kasları kuvvetlendiren egzersizlerin yapılması da yarar sağlar.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Diz kireçlenmesine karşı 3 etkili önlem (Gençlerde de yaygınlaşıyor!)

Dizde ağrı, kilitlenme, takılma, merdiven inip çıkamama… Vücudun tüm yükünü taşıyan dizler artık genç yaşlarda da yıpranıp, yaşam kalitesini düşüren birçok soruna yol açabiliyor. Halk arasında ‘kireçlenme’ olarak adlandırılan osteoartrit, günümüzde giderek yaygınlaşıyor.

Diz eklemi, mm kalınlığında, parlak, kaygan düzeyli eşsiz bir doku. Kemiklerin birbiri üzerinde sorunsuzca kaymasını sağlayarak hareket etmemizi kolaylaştırıyor. Koşma, yürüme, merdiven inme çıkma gibi günlük aktiviteleri ağrı hissetmeden yapmamızı sağlayan kıkırdak dokusu, günümüzde ne yazık ki genç yaşlarda da hızla yıpranıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tolga Tüzüner, son yıllarda diz ekleminde kıkırdak hasarının yaygın bir sorun haline geldiğini belirterek “Ortalama yaşamın arttığı, insanların eskiye oranla daha aktif yaşadığı günümüzde kıkırdak hasarları gençlerde de yaygınlaşıyor. Eklem kıkırdağı damar ve sinir uçlarından yoksun olduğundan, herhangi bir hasar durumunda kendi kendine iyileşmesi çok mümkün olmuyor, kendi kendine yenilenemiyor” diyor.

BU 3 YANLIŞTAN KAÇININ!

Farklı yaşlarda, farklı nedenlerle ortaya çıksa da eklem ve kıkırdak problemleri kişinin hareket kabiliyetini ciddi ölçüde kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren bir sorun. Hasar gören kıkırdağın pürüzsüzlüğünü ve kayganlığını yitirmesi ağrı, şişlik, kilitlenme ve takılma gibi sorunlara ve kısıtlanmalara yol açıyor. Merdiven inme ve çıkma, ağır bir işte çalışma, uzun yürüyüş gibi yüklenmenin arttığı durumların yanı sıra uzun süreli oturma pozisyonunda da bu şikayetler artıyor.

Doktor Tolga Tüzüner, fazla kilonun dizlere zarar verdiğini ve tedaviyi de zorlaştırdığını belirtirken, fazla kilolardan mutlaka kurtulmak ve ideal kiloya ulaşmak gerektiğini söylüyor. Günümüzde hareketsiz yaşam tarzının eklem kıkırdak hasarını artıran en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Uzman, düzenli egzersiz yapmanın ihmal edilmemesinin şart olduğunu söylüyor. Günlük yaşantımızda farkında olmadan dizlerimize zarar veren bir diğer yanlışımız da, yüksek topuklu ayakkabılarla uzun saatler boyunca ayakta kalmak!

Yüksek topuklu ayakkabı tercihi kıkırdaklara binen yükü arttırıyor. Bu nedenle ayakkabı seçiminde bilinçli olmak ve dizlerimize aşırı yük binmesine yol açan ve ayağın biyomekaniğini zorlayan yükseklikte topuklu ayakkabıları tercih etmemek gerekiyor.

HASAR SÜRECİNİ DURDURMAK ÖNEMLİ!

Kıkırdak lezyonlarının tedavisinde temel amaç, hiç kuşkusuz orijinal kıkırdağın elde edilmesi. Ancak bugün için halen istenilen düzeyde kaliteli bir kıkırdak elde edilemiyor. Bununla birlikte süreci durdurmak, kıkırdak hasarının ilerlemesini engellemek ve ağrıyı kontrol altına almak tedavide önemli adımlar olarak kabul ediliyor. “Ağrıyı kontrol altına almak için ilaç tedavilerini tercih edebiliyoruz. Yine hasarlı eklem çevresi kasların kuvvetlendirilebilmesi için de fizik tedavi uygulamalarından faydalanıyoruz. Ayrıca kıkırdağın yeniden oluşumunu uyarıcı tedaviler, biyolojik tedavi yöntemleri ve ileri evrelerde ise eklem yüzeylerinin değiştirildiği protez cerrahileri de gündeme gelebiliyor” diyen Prof. Tüzüner, son dönemde giderek yaygınlaşan PRP ve kök hücre uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi:  

PRP KIKIRDAK İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR MI?

“PRP (Platelet Rich Plasma) ya da diğer adıyla ‘trombositten zengin plazma’, kişinin kendi kanından hazırlanan ve tıbbın birçok alanında iyileşmeyi uyarmak ve düzenlemek için kullanılan bir yöntem. Uygulama için hastadan bir tüp ( ml) arasında kan alınıyor; bu kan özel filtreler ve cihazlar ile ayrıştırılarak istenmeyen kısımlar uzaklaştırılıyor. Ayrıştırılan kısım, trombositten zengin plazma ve dokunun onarımı ve iyileşmesine katkıda bulunan onlarca büyüme faktörünü içeriyor. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon ve kas gibi yapıların iyileşmesini hızlandırıyor. PRP bir ilaç değil, kişinin kendi kanı dışında başka bir madde içermez. İlaçların aksine PRP’nin etkisinin uygulandığı bölge ile sınırlı ve kortizon içermiyor. Yaygın kanının aksine PRP ile kök hücre tedavisi farklı yöntemler. Kök hücrelerin tedavi amaçlı kullanımları için ya kemik iliğinden alınan dokunun özel tekniklerle konsantre edilmesi ya da hastaya ait dokulardan elde edilen hücrelerin laboratuvar ortamında üretilerek uygulanmaları gerekiyor. Bugün itibariyle PRP uygulamalarının kıkırdak hasarını iyileştirdiğine dair net bir bilimsel veri yok, daha çok kas ve tendon iyileşmesini hızlandırmak amaçlı kullanılması gerekir.

KENDİ KÖK HÜCRENİZLE TEDAVİ

Kıkırdak hasarlarının tedavisinde kök hücre yeni bir tedavi yaklaşımı. Kök hücre tedavisini özellikle ileri yaşlarda görülen ve yaygın kıkırdak kayıplarının olduğu hastalarda protez cerrahisi öncesi zaman kazandırabilen bir uygulama olarak görüyoruz. Henüz kök hücre uygulamaları, eklem kıkırdak hasarının tedavisinde kendini kanıtlamış ve tüm dünyada yüksek başarı oranları ile uygulanan protez cerrahisi için bir alternatif olmaktan uzaktır. Erken dönem klinik uygulamalarımız oldukça başarılı ve uzun dönemde beklentilerimiz de büyük. Bu yöntemle hastaların ağrılarında ciddi azalma ve eklem hareketlerinde düzelmeler elde ediliyor.

CERRAHİ DE ETKİN OLARAK KULLANILIYOR

Diz eklem kireçlenmesi ileri boyutlara ulaştığında ve ağrı diğer yöntemlerle kontrol altına alınamadığında protez cerrahisi seçeneği masaya geliyor. Diz protez cerrahisi ile eklem kıkırdaklarının hasarlanmış yüzeyleri değiştiriliyor. Ameliyat sonrası ağrılarından kurtulan hastanın diz hareketleri normale dönüyor; cerrahi sonrası merdiven çıkma, bisiklete binme, yüzme, uzun yürüyüş gibi aktiviteleri sorunsuzca gerçekleştirebiliyor. Tüm cerrahi tedavilerde olduğu gibi bu cerrahi işleminin de deneyimli bir ekip tarafından en iyi şartlarda yapılması şart.”

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası