karatepe uçak kazası / Türk Hava Yolları'nın Sefer Sayılı Uçuşu - Türkçe Bilgi

Karatepe Uçak Kazası

karatepe uçak kazası

Türk Hava Yolları'nın Sefer Sayılı Uçuşu

Türk Hava Yolları Uçuş , Türkiye sınırları içinde yaşanmış en büyük, Türk Hava Yolları'nın geçmişindeki, 'deki DC kazası (Türk Hava Yolları'nın sefer sayılı uçuşu) sonrasındaki en büyük ikinci kaza. Kaza 19 Eylül günü Boeing tipi Antalya adlı THY uçağı saat 'te İstanbul-Antalya seferini yapmak üzere 8 kişilik mürettebat ve yolcu ile Yeşilköy Havalimanı'ndan havalandı. Kaptan pilot Celal Topçuoğlu'nun kokpiti terk etmesiyle, yardımcı pilot uçağın kontrolünü eline aldı. Saat 'de, yardımcı pilot Isparta'nın kuzeyinde, bir doğru olarak uzanan otoyolu Antalya Havalimanı'nın pist ışıkları sanarak daha Isparta üzerindeyken uçağı inişe geçirdi. Durumunu Antalya kuleye bildirdi ancak Antalya kule uçağın ne radarda ne de çıplak gözle kendi bölgesinde görülmediği yönünde uçağı uyardı. Uçak metre ( feet) irtifaya indiğinde, kaptan pilot Celal Topçuoğlu uçağın alçalışını fark ederek hemen kokpite döndü. Tam güç vererek uçağı tırmanışa geçirmeye çalıştıysa da uçak saat 'te Karatepe mevkiinde sağ tarafından bir tepeye çarptı. Ölümler Mürettebat ve yolculardan kurtulan olmadı.

Kaza

da bağımsız Aydın milletvekili Kemal Ziya Öztürk ile 'de Sofya'ya kaçırılan Truva uçağının hosteslerinden Feyzan Güngör'ün de aralarında bulunduğu kişi yaşamını yitirdi.

Dış bağlantılar

*

Kaza

raporu

Kaynaklar

Vikipedi

THY UÇAĞININ KALINTILARI HÂLÂ ORADA

Tarih 19 Eylül Kaptan Pilot Celal Topçuoğlu ve mesul Kaptan Pilot Sacit Soğangöz yönetimindeki THY’ye ait TC-JBH kuyruk tescilli Boeing tipi uçağı İstanbul’dan Antalya’ya gitmek üzere gece saat ’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkıyordu.

İçinde yolcu ve 11 mürettebat bulunan uçak Antalya’ya doğru ilerlerken, uçağın mesul kaptanı Sacit Soğangöz, inanılmaz bir hata yapıyor ve henüz Isparta semalarındayken Antalya kule ile temasa geçerek, ‘pist ışıklarını gördüğünü ve alçalmaya başladığını’ söylüyordu.

Aslında Soğangöz’ün gördüğü Antalya pist ışıkları değil Isparta Bulvarı’ndaki Sokak ışıklarıydı. Ancak Soğangöz, kulenin tüm itirazlarına rağmen, ‘ Size mi inanayım, gözlerime mi?’ diyerek ölüme giden yoluna devam ediyordu.

Soğangöz kaptan, caddeyi pist sanarak metre irtifaya kadar düşmüştü.

Bu sırada, yolcu kabininde bulunan Kaptan Pilot Celal Topçuoğlu, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünerek kokpite geliyor ve uçuşa müdahale ediyordu.

Topçuoğlu, son anda dağları fark ediyor ve tırmanışa geçmek için motorlara tam güç veriyordu. Ancak, maalesef başarılı olamıyor ve uçak, içine girdiği vadinin sağ yamacına sağ kanadından çarparak, çarpmanın şiddetiyle, vadinin sol tarafına doğru fırlıyor ve Karatepe olarak bilinen dağa çarparak parçalanıyordu.

Bu acı kazada, 11’i mürettebat kişinin yaşamı Karatepe dağında son buluyordu.

İşte o feci kazanın üzerinden tam 33 yıl geçti. Ardında yüzlerce dram ve hikâye bırakan kazanın acıları küllenirken, Karatepe dağında hala o kazaya ait izler duruyor.

Uçağın koridoruna serilen halı, metal ve kumaş parçaları, kazanın dehşet verici yüzünü anlamak için yeterli oluyor.

Öte yandan kazada hayatını kaybedenler için 19 Eylül tarihinde Karatepe mevkiinde anma töreni düzenlenmesi planlanıyor.

İşte o kazadan geriye kalanlar, Selim Özkök ve Doç.Dr Mekin Sezik’ın objektiflerine takılanlar:





























©funduszeue.info

kaynağı değiştir]

Türkiye Tarihinin En Büyük 10 Uçak Kazası

Son dönemin popüler kitaplarından olan &#;Türk Sivil Havacılık Tarihine Damgasını Vuran Uçak Kazaları&#; kitabı, yakın Türkiye tarihine damga vurmuş olayların üzerindeki sır perdesini aralıyor. 30&#;dan fazla yolcu uçağı kazasına tanıklık eden Türkiye tarihinin en çok cana mal olan ilk 10 uçak kazasını aşağıda sizler için sıraladık..

Son seferin son anonsu, son kalkış ve gökyüzünde yapılan son yolculuklar…

1. 3 Mart /Paris – McDonnell Douglas DC/TC-JAV – kişi

3 Mart tarihinde Türk Hava Yollarına ait McDonnell Douglas DC model yolcu uçağının Paris-Londra seferini yaparken düşmesi sonucu 13&#;ü mürettebat &#;ü yolcu kişinin ölümüyle sonuçlanan uçuş. Uçak, yük kapısının düşük basınç sonucu patlaması nedeniyle Paris&#;in kuzeyindeki Ermenonville Ormanı&#;na çakılmıştır.Uçakta bulunan yolcu ve 11 mürettebattan kurtulan olmadı. kişinin hayatına mal olan bu olay, yaşandığı gün itibari ile dünya havacılığının en ölümcül uçak kazası idi. Uçağın düşme nedeni ise, kargo kapısı ile ilgili bir hatası sonucunda, tırmanış esnasında kapının açılması idi.

2. 6 Şubat /Atlas Okyanusu – Boeing /TC-GEN – kişi

Bir Türk şirketi olan Birgen Air’e ait TC-GEN tescilli Boeing , Puerto Plata’dan kalktıktan dakikalar sonra Atlas Okyanusu’na düştü. Haftalarda apronda bekleyen uçağın pitot tüplerinin korunmamış olması ile başlayan bir hatalar zinciri sonucu düşen uçakta kişi hayatını kaybetti.

3. 19 Eylül /Isparta – Boeing /TC-JBH – kişi

TC-JBH tescilli bir Boeing , İstanbul-Antalya seferi sırasında Isparta/Karatepe’ye düştü. Uçakta bulunan kişiden kurtulan olmadı. Bu kaza, aynı zamanda Türkiye toprakları üzerinde yaşanan en ölümcül uçak kazası unvanını da halen korumaktadır.

4. 1 Şubat /Ankara – Vickers Viscount/OD-ADE – + kişi

Middle East Airlines’e ait bir Vickers Viscount tipi yolcu uçağı ile Ankara semalarında eğitim uçuşu yapan C tipi askeri uçağımızın havada çarpışması sonucu gerçekleşen olaydır. Ankara şehir merkezine düşen iki uçağın enkazı, yerdeki onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Yolcu uçağının büyük parçalarının düştüğü Ulus, en çok zarar gören yerlerden birisi olmuştur. Yolcu uçağındaki 11 kişi ve askeri uçağımızdaki 3 personel ile birlikte, yerdeki onlarca insanda hayatını kaybetmiştir ancak kesin rakam halen net olarak bilinmemektedir. Kimi kaynaklara göre 87, kimi kaynaklara göre kişidir.

5. 8 Ocak /Diyarbakır – Avro RJ/TC-THG – 75 kişi

Avro RJ tipi uçak Diyarbakır Havaalanı’na inişe geçtiği sırada düştü. Sis nedeniyle düşen görüş mesafesine bağlı olarak yapılan hatalar, bu facianın sebebi olarak ortaya çıkmıştı. Uçakta bulunan 80 kişiden 5’i hayatta kalmayı başarırken, 75 kişi hayatını kaybetti.

6. 26 Ocak /İzmir – Fokker F/TC-JAO – 66 kişi

TC-JAO tescilli bir Fokker F, İzmir-İstanbul seferi için pistte hızlanmaya başladı. Uçak tekerlerini yerden kestikten sonra metre yükseldi ve düştü. Uçakta bulunan 73 kişiden 66’sı hayatını kaybetti. Kazanın nedeni ise yıllar sonra ortaya çıkacaktı…

7. 29 Aralık /Van – Boeing /TC-JES – 57 kişi

76 kişi taşıyan Boeing , Ankara-Van seferi sırasında düştü. Düşük görüş mesafesine rağmen inişte ısrarcı davranılması kazaya davetiye çıkartmıştı. 57 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul-Isparta seferini gerçekleştiren MD, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe hazırlanırken düştü. Uçakta bulunan bilim adamları nedeniyle halen çok tartışan bir kaza olan Isparta kazasından uçakta bulunan 57 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Kazanın nedenleri ise uçaktaki teknik sorunlar ve pilotaj hatası olarak ortaya çıktı.

8. 16 Ocak /Ankara – Boeing /TC-JBR – 47 kişi16 Ocak /Ankara – Boeing /TC-JBR – 47 kişi

İstanbul-Ankara seferinin son evresinde, Esenboğa Havalimanı’na inmek üzereyken düşmüştü. Pist başına kuyruğunu çarpan Boeing , üç parçaya ayrılmış ve yanmaya başlamıştır. Uçakta bulunan 67 kişiden 47’si hayatını kaybetmiştir.

9. 19 Ocak /Ankara – Sud Aviation Caravelle/OY-KRB – 42 kişi

Esenboğa Havalimanı’nın 03 pistine yaklaşırken, havalimanına yaklaşık 10 kilometre mesafede düşmüştür. Uçakta bulunanların tamamı hayatını kaybetmiştir.

İstanbul-İzmir seferinin sonuna yaklaşan uçak Yeşilköy Havalimanı’nın 06 pistine inişini tamamlayacaktı ki elektrikler kesildi. Pist ışıkları da sönünce uçak pas geçti ve tekrar 06 pistini karşılamak üzere Marmara Denizi üzerinden yaklaşmaya başladı. Her ne olduysa uçak Yeşilköy açıklarına düştü ve taşıdığı 42 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Kazaya neyin sebep olduğu halen bilinmemektedir ve uçağın enkazı ile birlikte kazanın kurbanları da halen Marmara Denizi’nin derinliklerinde yatmaktadır.

23 Aralık /Ankara – Fokker F/TC-JAT – 41 kişi

Samsun-Ankara seferini gerçekleştiren Fokker F, Ankara’nın Çubuk ilçesi yakınlarında düşmüştür. Uçakta bulunan 45 kişiden 41’i hayatını kaybetmiştir.

ETİKETLER:tarihin en büyük uçak kazaları, türk hava yolları, Türk Sivil Havacılık Tarihi, uçak kazası

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası