ilaçlı hipofiz mr yan etkileri / TND | Hipofiz Adenomları ve Hormon Bozuklukları

Ilaçlı Hipofiz Mr Yan Etkileri

ilaçlı hipofiz mr yan etkileri

Hipofiz MR

Hipofiz MR; Tıp dünyasının gelişerek önemli adımlar atması ve akabinde yeni nesil görüntüleme sistemleri ile hastalıklar üzerinde daha net sonuçlar alınabilmesi sayesinde neredeyse çözümü olmayan hastalık kalmamış durumdadır. Hipofiz MR da yeni geliştirilen manyetik rezonans (MR) çeşitlerinden biri olup net sonuçların elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir.
 
Hipofiz MR/emar, idrar ve kandaki hormon düzeyi seviyesini belirlemek amacıyla çekilen bir emar türüdür. Bu MR türü, iki farklı şekilde çekilir. Kontrastlı veya kontrastsız olarak çekilen MR, hastalığın boyutuna ve düzeyine göre doktorun belirlemesiyle yapılmaktadır.

Hipofiz nedir?

Hipofiz, beynin alt kısmında bulunan ve ortalama 0,5 gram ağırlığında, çeşitli hormonları salgılayan endokrin bezidir. ADH’nin depolanmasını ve kan vermesini sağlar. Endokrin bezleri, vücudun çeşitli yerlerinde bulunan organlara çeşitli hormonlar üreterek bu hormonların dolaşımını sağlayan bir tür organdır.
 
Hedef bölgedeki organların işlev görmesini sağlamaktadır. Vücutta hipofiz bezi dışında endokrin bezleri de bulunur ve her birinin ayrı bir görev bölgesi vardır. Vücuttaki diğer endokrin bezleri şunlardır; paratiroid bezi, pankreas, tiroid bezi, böbrek üstü bezi, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar. Tüm bunlarla ilgilenen dala verilen isim ise “Endokrinoloji” dalıdır.
 
Endokrinoloji, bahsini ettiğimiz endokrin bezlerinin hormon seviyesini kontrol eden bir daldır. Yani eksikliği veya fazlalığını inceleyerek hastalıkların oluşum nedenlerini ve çözümlerini sağlayan bir daldır. Hipofiz MR/emarı, saydığımız endokrin bezlerindeki hormon seviyesini görüntülemek ve olası bir durumda ne şekilde bir tedavi yönteminin uygulanması gerektiğini belirlemek için uzman doktor tarafından istenir.

Endokrin Nedir?

Vücuttaki hormonların oluşumunu sağlayan salgı bezlerinin tamamına endokrin denir. Vücutta bulunan organların doğru çalışıp çalışmadığını belirleyen salgı bezleri, hastalıkların da aynı zamanda habercisi olarak değerlendirilir.
 
Endokrin sistemde bozukluk olması durumunda özellikle de ergenlik, gebelik ve stresli zamanlarda birtakım sorunlar yaşanmaya başlar. Bununla birlikte endokrin bozukluğu kısa sürede kilo almaya neden olabildiği gibi güçsüz kemik yapısının oluşumuna da neden olmaktadır.

Hipofiz Emar/MR Neden istenir?

Bu nedenle endokrin sisteminin doğru çalışması ve fonksiyonları yerine getirmesi gerekir. Hasta, herhangi bir şikâyetinden dolayı doktor muayenesine gittiğinde, doktor gerekli tetkikleri yapmak ve daha net sonuçlara ulaşmak için; bir başka deyişle endokrin sisteminin çalışma sistemini incelemek için hipofiz emar çekilmesini ister.

Hipofiz Emar/MR Neden çekilir?

Hipofiz MR, hormon seviyesinin olması gereken düzeyde olup olmadığını incelemek amacıyla çekilir.

Manyetik Rezonans (MR) nedir?

“MR”, “MRG”, veya halk arasında “emar” olarak bilinen bu sistem, vücudun farklı yerlerinde bölgesel görüntüleme yapmayı sağlayan tekniğe verilen genel bir isimdir. İnsan vücudu, tek bir parçadan oluşmaz ve her bölgenin kendine göre bir işlevi vardır.
 
Örneğin kanser çeşitlerini incelediğimizde birçok türden kanser çeşidinin olduğunu görürüz ve bu kanserler, vücudun başkaca yerlerinde görülür.
 
Her kanser türü için farklı bir görüntüleme sistemi kullanılır ve o bölge ile ilgili net sonuçlar elde edilerek hastalığın boyutu hakkında bilgi toplanır ve doktorların yapacakları tahliller ve tetkikler sonucunda nasıl bir tedavi şeklinin uygulanacağına karar verilir. Hipofiz MR ise idrar ve kandaki hormon seviyesi ile ilgili bilgi almak için çekilen bir işlemdir.
 
Hasta doktora gittiğinde öncelikle hasta genel bir muayeneden geçer, eğer muayene sonuçlarında net bir şey saptanmamış ise doktor hipofiz emar çekmesini ister.

Tiroid nedir?

Hastalıklara tanı koyma ve tedavi şeklini belirlemede tıp dünyasında atılan somut adımlar sayesinde, birçok hastalığın önüne ilaçlı tedavi yöntemleri veya cerrahi müdahalelerle geçilebilmektedir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) sistemlerinin gelişmesiyle birlikte ülkemizde özellikle de Karadeniz bölgesinde daha fazla tüketilen karalahana bitkisinin yol açtığı ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen tiroid hastalığının çözümü mümkün hale getirilmiştir.
 
Tiroid, soluk borusunu üç taraflı olarak kaplayan bir bezdir. Tiroid bezinin salgıladığı T4 (tiroksin ya da kalkanbezi hormonu)ve T3 (triiyodotironin) hormonları vücudun adrenalin ve dopamin hormonlarını salgılamasına ve hormonların dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
 
Adrenalin ve dopamin insan üzerinde son derece etkilidir. Korku, heyecan ve zevk gibi duygusal tepkilerin oluşmasında aktif bir rol oynamaktır.

Prolaktin nedir?

Beynin alt kısmında bulunan prolaktin, hipofiz bezinden üretilen bir hormondur. Daha çok kadınların emzirme döneminde süt üretimini başlatma ve devam ettirme görevini sağlar. Prolaktin hormonunun normal düzeyinde olup olmaması, sağlık açısından son derece önemlidir.
 
Özellikle gebelik döneminde hormonun olması gerektiği seviyesinde olmasına dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda gebelik harici süt üretimine neden olması, erkeklerde kısırlık ve sertleşme problemine neden olması, kadınlarda adet düzensizliğine neden olması gibi birtakım problemlerin meydana gelmesinde prolaktin hormonunun büyük bir etkisi vardır.

Prolaktin hormonunun olması gerektiği seviyede olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Tıp dünyasının her geçen gün ileri adımlar atması sayesinde, birçok hastalık ve problem ile ilgili bilgiler toplanabilmekte ve bununla birlikte problemlere karşı çözüm üretilebilmektedir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) sistemlerinde yapılan çalışmalar sayesinde daha yeni tekniklerin geliştirilmesi, hipofiz MR çekim işlemini tıp dünyasına sunmuştur.
 
Hipofiz MR, yukarıda saydığımız durumlara ek olarak prolaktin hormonunun doğru seviyede olup olmadığı konusunda da bilgi veren bir görüntüleme yöntemidir.
 
Hasta şikâyetlerini doktoruna anlattığında klasik bazı muayeneler ve tedavilerle sonuca ulaşılmaması halinde hipofiz MR/emar çekmesini ister. İlaçlı veya ilaçsız olarak çekilen emar sonucunda hormon seviyesinin ne düzeyde olduğu belirlenir ve böylelikle uygun tedavi şekli de belirlenir.

Hipofiz emar/MR nedir, nasıl çekilir?

Beynin alt kısmında bulunan ve vücudun çeşitli yerlerine (organlarına) hormon salgılayan endokrin bezinin doğru şekilde çalışması ve hormon seviyesinin olması gereken düzeyde olması çok önemlidir.
 
Eğer, bu hormon seviyeleri düşük veya yüksek olursa çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur. Hormon seviyesinin hangi düzeyde olduğunu anlamak için hipofiz MR çekilir.
 
Hipofiz MR/emar, kısa sürede hastalığa tanı koyma ve tedavi şeklini belirlemeye yardımcı olur. Manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemlerinden biri olan hipofiz emarı, doktorun çekilmesi gerektiğine karar verdikten sonra çekilen bir emardır.

Hipofiz emar/MR nasıl çekilir?

Her emar çekiminin kendine özel bir tekniği vardır ve bazı emarlar açlık gerektirebilir. Hipofiz MR çekiminde de hastanın durumuna göre doktor 4 ile 6 saat arasında çekimden önce aç kalınmasını isteyebilir. MR çektirecek hastanın üzerinde herhangi bir metal eşya bırakmaması gerekir.
 
Buna; kalp pili, kalp kapağı, kalça protezi, metal, pirsing gibi metal eşyalar da dâhildir. Emar çekimine girerken bu tür eşyaların hasta üzerinde olmaması gerekir.
 
MR çekimi iki farklı şekilde yapılır. Kontrastlı MR veya kontrastsız emar yani; ilaçlı emar veya ilaçsız emar istenebilir. Bu durum tamamen doktorun belirlemesine kalmıştır. Klasik MR çekimlerinde kullanılan kapalı MR, birçok hasta için sorun teşkil ettiği için günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.
 
Yeni nesil olarak adlandırılan açık MR sistemi sayesinde hastalara daha konforlu, daha rahat ve uzun süre sabit pozisyonda kalma zorunluğuna girmeden hipofiz MR/emar çekim işlemini gerçekleştirebilirler.

Hipofiz MR zararlı mı?

Manyetik Rezonans (MR) çekimlerinde X ışınları kullanılmadığı için hasta üzerinde herhangi bir olumsuz etki bırakmamaktadır. İlaçlı çekimde nadiren de olsa vücutta uyuşukluk meydana gelebildiği için geçici bazı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Hipofiz MR fiyatları

Gelişmiş tıp teknolojisinin daha yaygın şekilde kullanılması sayesinde MR fiyatları da düştü. Biyorad olarak hastalara en yakın görüntüleme merkezlerinden veya özel hastanelerden randevu ayarlayarak gerekli çekimin yapılması konusunda yardımcı olmaktayız. Hipofiz MR fiyatları hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Hipofiz Adenomu

HİPOFİZ ADENOMLARI: HASTANIN BİLMEK İSTEDİKLERİ

Dr Ersin Erdoğan
Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü

  1. Hipofiz Adenomları İle İlgili Genel Sorular
  1. Hipofiz tümörünün oluşumunda etkili olan sebepler nelerdir?

 Hipofiz tümörleri oldukça yaygındır. Yapılan otopsi çalışmalarında hipofiz tümörü ile ilgili kaydı olmayan ve başka sebeplerle ölen hastaların otopsilerinde %26 oranında hipofiz bezi içinde küçük adenom olduğu tespit edilmiştir. Moleküler biyoloji çalışmaları göstermiştir ki DNA de olan değişiklikler (genetik mutasyon) hipofiz hücrelerinde düzensiz büyümeye neden olup adenom denilen hipofiz tümörünü oluşturmaktadır. Tümör oluşumunda etkili olan çevresel faktörler tam bilinmemektedir. En nadir görülen hipofiz tümörü aileden genetik olarak gelip olanlardır, bu hastalığa Multibl Endokrin Neoplazi Tip I adı verilir. bu durumda ailesel olarak endokrin tümör hikayesi vardır, en sık olarak paratiroit tümör nedeniyle yüksek kalsiyum seviyesi vardır, hipofiz tümörü de bazen hormon artışı yapabilir ve daha da nadir olarak pankreasın nöroendokrin tümörü olabilir. Bu ailesel olan hastalık hipofiz tümör hastalarının sadece %4’ ünü yapar.

2. Hipofiz tümörü beyin tümörümüdür?

Hipofiz bezi beyinde DEĞİLDİR ve hipofiz dokusu beyin dokusundan farklıdır. Hipofiz beyinin altında yer alması ne bir sap ile beyine bağlandığı için beynin bir parçası olarak görülmekte ve bu nedenle buradaki tümörler YANLIŞLIKLA beyin tümörü olarak düşünülmektedir. Hipofiz tümörü beyin tümörü DEĞİLDİR.

3. Hipofiz tümörü kansermidir?

HAYIR, hipofiz tümör hastalarının % 99 dan fazlası kanser DEĞİLDİR; iyi huyludur. Tümör iyi huyluda olsa büyümesi ve etraf dokulara bası yapması neticesinde görme kaybı, normal hipofiz fonksiyonlarının kaybı (hipopituitarizm) ve/veya baş ağrısı veya hipofiz hormonlarının normalden daha fazla salınması gibi problemler yaratabilir.

4. Hipofiz tümörlü hastaların şikâyetleri nelerdir?

Şikâyetler tümörün tipine ve büyüklüğüne göre değişim göstermektedir. Büyük tümörler görme kaybı, özellikle periferal görme kaybı (hastalar at gözlüğünden bakar gibi kenarları göremezler), bu hadise optik kiazma (optik sinirlerinin hemen hipofizin üzerideki birleştiği yere verilen addır) bası olduğunda olur. Aynı zamanda baş ağrısı olur; baş ağrısı hastadan hastaya değişim gösterir. Baş ağrısı hem büyük hemde küçük tümörlerde olabilir. Tümör normal hipofiz bez fonksiyonlarını etkileyebilir ve hipotiroidizme ( düşük tiroit hormon seviyesi), adrenal yetersizliğe (kortizon seviyesinin düşmesi), hipogonadizme (erkeklerde seksüel fonksiyonlarda kayıp ve kısırlık, kadınlarda adet düzensizliği ve kısırlık) neden olabilir. Bazen hipofiz tümörü diyabetes insipitusa neden olarak hastada fazla miktarda idrara çıkma ve susuzluk hissi yapar. Diyabetes insipitus şeker hastalığı değildir buradaki problem böbreğin suyu tutmasında sıkıntı vardır bu da hipofizden salınan vazopressin (antidüiretik hormon) denilen vücutta su dengesini kuran hormonun hipofizden salınamamasına bağlıdır.

Bazı özel tümörler değişik semptomlara ve vücut fonksiyonunda değişikliklere neden olbilektedir

Prolaktinoma: erkekte çok sıklıkla seksüel fonksiyonda kayıp ve kısırlığa neden olur. Erkekte aynı zamanda jinekomasti meme dokusunda büyümeye neden olur. Doğurganlık çağındaki kadında tümör memede süt üretimine ve adet düzensizlikleri ve adet olmamasına neden olarak kısırlığa sebep olur. Menapoza girmiş kadınlarda ise adet olmadığı için adet düzensizliği yapmaz; bu durumda başa ağrısı ve görme kaybı prolaktinomanın ilk bulgularıdır.

Akromegali: Büyüme hormonunun (growth hormon, GH), aşırı salınması hastada ellerde, ayaklarda ve yüzde büyüme ve aşırı terleme ile kendini gösterir. Diğer problemler eklem ağrıları (osteoartrit), uyku apnesi (aşırı horlama ve uyku esnasında nefes alıp vermenin durması halidir), hipertansiyon (yüksek kan basıncı), diyabetes mellitus (şeker hastalığı), kolon polipleri, diş aralıklarında değişiklikler ve akne olarak sayılabilir.

Cushing Hastalığı: bu terim hipofizden fazla miktarda ACTH denilen hormon salgılanmasının böbrek üstü bezinden aşırı kortizol salınmasına neden olması olarak tarif edilebilir. Bir beyin cerrahı olan Dr Harvey Cushing tarafından yılında Cushing hastalığı olarak isimlendirilmiştir. Aşırı kortizol üretimi nedeniyle hastada aşırı kilo alımı (özellikle göbek ve ensede birikim olur), kaslarda azalma (kol ve bacaklarda) ve kas güçsüzlüğü, depresyon, konsantrasyon ve hafıza güçlüğü, uyku bozukluğu, çabuk sinirlenme, kemiklerde azalma (osteoporoz) ile beraber kemik kırılmaları ve bağışıklık sistemin zayıflaması ile enfeksiyon gelişme riskinin artması söz konusudur.

TSH Salgılayan Tümörler: En az görülen hipofiz hormon salınımı ile olan hastalıktır. Artmış TSH salınımı tiroit bezini uyararak aşırı tiroit hormonu üretimine sebep olur (Hipertiroidizm). Hipertiroidizm ile ilgili semptomlar kilo kaybı, sinirlilik, artmış kalp atışı, uyuma güçlüğü, artmış barsak hareketleri kadınlarda adet süre ve sıklılığında azalmaya neden olur.

Hormon Salgılamayan Tümörler: Bu tümörler kanda ölçülebilien herhengi bir hormon salgılamazlar. Bu tip tümörler erkeklerde seksüel disfonksiyon ve kadınlarda adet düzensizliği ile kısırlık yapabilirler. Bu tür tümörler genellikle belirli büyüklüğe gelip bası yaparak bulgu verirler, bunlar; görme kaybı, baş ağrısı, hipogonadizm (erkeklerde seksüel disfonksiyon ve kadınlarda adet düzensizliği ile kısırlık), hipotiroidizm (azalmış tiroit hormon seviyesi) veya adrenal (böbrek üstü bezi) yetmezlikle (düşük kortizol seviyesi) karşımıza çıkabilirler.

Kraniyofarengiyoma (craniopharyngioma) Rathke Cleft (yarık) kisti: Bu tümörler konjenitaldirler (doğumsaldır) – anne karnında iken hipofiz bezinin oluşmasında bir problem vardır, doğuştandır fakat çocukluk veya erişkinlik dönemine kadar problem yaratmaz. Kötü huylu değildir (kanser) fakat tümör büyüyerek hipofiz hormon bozulmasına ve başa ağrısı ile görme bozukluğuna neden olabilir. Bu tip tümörler diyabetes insipitusa neden olarak hastada fazla miktarda idrara çıkma ve susuzluk hissi yapar (diyabetes insipitus şeker hastalığı değildir)

Hipofiz Kisti: Herhangi bir endokrin bez kist oluşturabilir. Bu genellikle tiroid bezinde ve yumurtalıklarda (over) olur; hipofiz bezindeki kist benigndir (kanser değildir), fakat genişlemesi ile bası yaparak hormonlarda azalma ve görme bozukluğu yapabilir. Bazen diyabetes insipitusa neden olarak hastada fazla miktarda idrara çıkma ve susuzluk hissi yapar.

5. Hipofiz Tümöründe yapılabilecek En İyi Tedavi Nedir?

En iyi tedavi hipofiz tümörünün tipine bağlıdır. Prolaktin (prolactin) salgılayan tümörler en başarılı şekilde haplar ile tedavi edilir. Hastaların % 90’ından fazlasında tıbbi tedavi (haplar) tümör ebadını küçültür ve kan prolaktin seviyesini azaltır. Yaklaşık hastaların %’unda tıbbi tedavi yeterli olmaz burada cerrahi tedavi ve hatta ışın tedavisi (radyoterapi) gerekebilir.

Diğer tip hipofiz tümörlerindeki en iyi tedavi yöntemi tümörün cerrahi olarak tecrübeli bir cerrah tarafından çıkarılmasıdır. Bir çok beyin cerrahı bu konuda bazı deneyimlere sahip olmasına rağmen, pek azı bu konuya kendini adamıştır.

6. Eğer tümör başarılı bir şekilde çıkarılmışsa kontroller, kan testleri ve MRI tetkikleri gerekirmi?

Arzu edilen hedef tümörün tamamen çıkarılmasıdır. Hastaların çok azında tümör tekrar edecektir. Yaklaşık olarak, hormon üretmeyen hipofiz tümörü nedeniyle ameliyat edilen hastaların% 16 sında 10 yıl içinde tekrarlayacaktır ve bunların % 10 kadarı ilave tedaviye ihtiyaç duyacaktır (cerrahi, hipofiz ışınlanması). Hangi hastanın tekrar edeceği önceden tahmin edilemediği için hastaların hepsi aralıklarla takip edilmelidir. Buna ilaveten ilk tedaviden 20 yıl veya daha fazla süre sonrada tümör tekrarı olabilmektedir. Eğer tümör hormon salgılıyor ve bazı semptomlara neden oluyorsa (Cushing hastalığı, akromegali, prolaktin salgılayan tümör) hasta önce bunu fark eder. Hastanın hastalığını yapan hormonun kanda veya idrarda ölçülmesi ile tümörün tekrarlayıp tekrarlamadığını söylemek için yeterli olabilmektedir.

7. Işın tedavisi her hasta için gereklimidir? Hipofize neden ışın tedavisi yapılmaktadır?

Birçok hipofiz tümörü için ışın tedavisi ilk tedavi yöntemi değildir. Hormonların azalmasında ve tümörün küçülmesinde hemen etkili değildir. Işın tedavisi cerrahi sonrasında tümör kaldığında veya cerrahi uygulanmasının yapılamadığı hastalarda uygulanabilir. Hipofiz ışınlanmasının etkili olması için birkaç yıl gerekir. Örneğin akromegalili (aşırı büyüme hormonu salgılanan hastalık) bir hastada ışın tedavisinden sonra büyüme hormonu yıl yüksek kalabilmektedir.

8. Her hipofiz ışınlanması aynımıdır?

HAYIR. Hipofiz bezinin ışınlanmasında değişik metotlar kullanılır. Konvansiyonel (fraksiyona ayrılmış) radyasyon hafta içinde her güne yayarak tedavi verilir. stereotaktik radyasyonda ise kesin olarak odaklanmış radyasyon ışın demetleri bir hedefe verilir ve birkaç şekli vardır (Gamma Knife, LINAC, Cyber Knife gibi). Hangi radyasyon yönteminin uygulanacağına MR görüntüleri değerlendirildikten karar verilir. Optik kiazma (görme siniri) yakın olan büyük tümörler stereotaktik radyasyon yöntemleri için uygun değildir çünkü yoğun odaklanmış radyasyon göz sinirine zarar verebilir. Stereotaktik radyasyon yöntemleri sadece küçük ve optik sinire yakın olmayan tümörler için uygundur.

9. Radyasyonun (ışının) yan etkileri nelerdir?

Saç dökülmesi genellikle olmaz. En sık rastlanılan yan etki normal hipofiz fonksiyonlarının kaybolmasıdır. Bu olay tedaviden bir veya birkaç yıl sonra oluşabilir. Yapılan bir çalışmada konvansiyonel radyasyon uygulanan hastaların %50 sinde iki yıl içinde bir veya birden fazla hipofiz hormonunda eksiklik geliştiğini göstermiştir. Gamma Knife uygulanan hastalarda ise tedaviden yıl sonrasında hastaların 1/3 ünde hormon yetersizliği başlamıştır. Bu oranın zaman geçtikçe artacağı tahmin edilmektedir. Hipofiz hormon eksikliği arzu edilen bir sonuç olmamakla beraber olduğunda hormonların dışardan verilerek takviye edilmesi mümkündür. Sık olmayan bir yan etki de görmenin hasarlanmasıdır. Bu riskler tümörün büyüme riski ile karşılaştırarak tedavi ona göre planlanmalıdır.

Hipofiz tümörü hastanın yaşam süresini kısaltırmı?

Hipofiz tümörü, uygun bir şekilde tedavi edildiği müddetçe ve hasta takviye hormon tedavilerini alıyorsa, hastanın yaşam süresini KISALTMAMALIDIR. Geniş popülasyon çalışmalarında, hipofiz hastalığı nedeniyle konvansiyonel fraksiyona ayrılmış hastalarda beyin damar hastalığı (inme, stroke) nedeniyle ölüm oranının arttığı gösterilmiştir.

Hipofiz hormon eksiklikleri hormon takviyesi gerektirmektedir. Bütün ilaçlar doktorunuzun size verdiği şekilde kullanılmalıdır. İlaveten bu hastaların düzenli aralıklarla muayene ve hormon düzeyinin kontrolünü yaptırması gerektirmektedir. Hipofiz hormonu alan birçok hasta normal işini yapar ve sosyal faaliyetlere katılırlar. Eğer hasta kortizol kullanıyorsa bunu belirtecek bir kart taşımalıdır. Nezle, grip, zatürree veya kaza gibi olaylarda hastanın kullandığı kortizol miktarı artırılmalıdır. Bu önemli detaylar bilindiği taktirde hipofiz tümörlü olgular normal yaşamlarına devam edebilirler.

Kontrol edilemeyen akromegalisi (büyüme hormonu salgılayan tümör) veya Cushing hastalığı olan hastalarda yaşam süreleri hormon yüksekliği ve buna bağlı komplikasyonlar nedeniyle azalabilir. Hormon seviyelerinin azaltılması riskleri azaltır.

Hipofiz tümörlerinin komplikasyonları

Akromegali: kalp hastalığı, yüksek kan basıncı, anormal lipit düzeyi (kolesterol) diyabet, uyku apnesi, eklem hastalığı (osteoartrit), kolon polipi ve muhtemel kolon kanseri, seksüel fonksiyonların kaybı ve kısırlık görülebilir. Diğer problemler ise diş eksilmesi (alt çenenin büyümesine bağlı olarak), yağlı cilt, aşırı terleme ve kistik akne olarak sayılabilir.

Cushing hastalığı: kilo alımı (özellikle göbek ve ensede), kalp hastalıkları anormal lipitler (kolesterol), şeker hastalığı (diyabetes mellitus), yüksek kan basıncı, osteoporoz ve kemik kırıkları, depresyon hafıza kaybı, kas zayıflıkları bazen böbrek taşı, seksüel fonksiyonların kaybı, kısırlık, adet düzensizlikleri, hemen moraran ince deri ve sıklıkla karın cildinde olan kırmızı mor çizgiler şeklinde deride işaretler görülebilir.

Prolaktinoma: yüksek prolaktinin ömrü kısalttığına dair bilinen bilgi yoktur; bununla beraber erkeklerde azalmış testosteron üretimi osteoporoz yapabilerek kırıklara neden olabilir, bunun yanında kas kütlesinde azalma, anemi (kansızlık) ve bayılma olabilir. Kadınlarda yüksek prolaktin miktarı adet düzensizliğine ve kısırlığa, düşük östrojen ise osteoporoz ve kemik kırıklarına neden olabilir.

Hormonal fonksiyonu olmayan adenomlar, Kraniyofarengiyoma, Rathke yarık kisti, hipofiz kisti: Eksik olan hormonlar alındığında erken ölüm yapmazlar. Komplikasyonlar ise tamamlanan eksik hormonlara bağlıdır.

  1. Hipofiz Tümörünün Teşhisi
  1. Hipofiz Tümörüne Nasıl Tanı Konulur?

 Tanı, hem görüntüleme testleri ile (MRI, CT) çünkü hastada hipofiz adenomunu düşündüren hormon yükselmeleri oluşmaktadır hemde görme kaybı olması ile konulur.

MRI çalışması baş ağrısı ve görme bozukluğu nedeniyle yapılır. Tam bir endokrin ve göz muayenesi gereklidir. Endokrin değerlendirme ile hipofiz fonksiyonları (hormon eksikliği var mı) ve aşırı hormon salınımı ortaya konulur. Geniş tümörü olanlarda optik kiazma (görmeden sorumlu sinirlerin çaprazlaştığı yer) bası yaptığı için iyi bir görme ve görme alanı muayenesi yapılmalıdır. Yapılması gereken kan hormon testleri ise; böbrek üstü kortizol üretimi (kortizol ve ACTH), tiroit fonksiyonları (serbest T4 ve TSH), büyüme hormon üretim seviyesi (IGF-1 seviyesi), seks hormonları ( erkek: testosteron ve LH seviyesi; menopoz öncesindeki kadınlarda: adet durumu ve östrojen seviyesi), prolaktin seviyesine bakılmalı ve çıkılan idrar sıklığı sorulmalıdır. Cushing’ den şüpheleniliyorsa idrarda serbest kortizol için 24 saatlik idrar toplanmalıdır.

  1. Özel Tip Hipofiz Tümörleri

 

Akromegali: en iyi kan testi IGF-1 dir (tüm hormon üretimini ölçer). Tek seferde ölçülen büyüme hormon (GH) seviyesi, hormon dakikadan dakikaya değişimler gösterdiği için normal bulunabilir. En iyi tarama testi IGF-1 dir. En uygun test ise glikoz (şeker) içildikten hemen sonra yapılan GH funduszeue.info duruma göre oral glikoz ve IGF-1 testi birlikte de yapılabilir.

Prolaktinoma: kan prolaktin seviyesine bakılmalıdır. Fakat artmış prolaktin birçok sebebe bağlı olabilir ilaçlar (burada MR normaldir), hipofizde büyüme yapan bir tümör hafif prolaktin yüksekliği yapar (prolaktinoma değildir) ve gerçek prolaktinoma. Prolaktin seviyeleri MR ile beraber değerlendirilmelidir.

Cushing Hastalığı: tanısı en zor konulan hipofiz tümörüdür. Çünkü, kilo alımı, depresyon, obesite, diyabet ve yüksek tansiyon çok sık rastlanılan hastalıklardandır. Cushing ise nadiren görülür. Eğer Cushing düşünülüyorsa irdelenmelidir. Cushing için üç adet tarama testi vardır; 24 saatlik idrarda serbest kortizol seviyesi, gece alınan tükürükte kortizol seviyesi, deksametazon süpresyon testi. Bütün b u testler tarama için uygundur (% 95 doğruluğu vardır); tarama testleri % doğru değildir. Bu nedenle Cushing sendromu (böbrek üstü bezinden mi, hipofizden mi yoksa ektopik ACTH salınımına mı bağlı artmış kortizol üretimi vardır bunun ayrımı yapılmadan olursa sendrom diyoruz) tanısını koymak için birçok test yapılmalıdır.

Cushing tanısını koyarken birçok zorluklar vardır. Ciddi depresyonda, aşırı alkol tüketiminde artan kortizol üretimi vardır, bazı ilaçlar dexametazon’ un metabolizmasını etkileyerek kan kortizol düzeyini artırabilir. Cushing olduğuna dair soru işareti varsa ya testler tekrarlanır testler tamsa bu tanıdan uzaklaşılır. Cushing semptomlarının ve vücut değişmelerinin en sık sebebi diğer hastalıklarda kullanılan steroidlerdir (astım, artrit, eklem ağrısı için steroid kullanımı). Eğer dışardan steroid alınıyorsa hem idrar hemde kanda kortizol düşük olup ACTH seviyesi de düşük çıkacaktır. Normale dönmek için ilaçlar kesildikten sonra bazen aylarca beklenmelidir. Her şey normale döndükten sonra hala obesite kas güçsüzlüğü ve halsizlik uzun dönem devam edebilir ( ay)

  1. Hipofiz Tümörlerinin Medikal Tedavisi

İlaçlar hormon üretimini azaltarak hastanın buna bağlı şikayetlerinin azalmasına neden olurlar aynı zamanda tümör küçülmesi de sağlayabilirler

a. Prolaktin üreten tümörler (prolaktinoma):
1. Tıbbi tedavinin faydaları ve sınırları nelerdir?

Bu tip tümörde tıbbi tedavi cerrahi tedaviden daha üstündür, özellikle geniş tümörlerde (makro adenom, >10mm). Geniş tümörü olan hastaların sadece % 20 sinde cerrahi sonrasında normal prolaktin seviyesi sağlanmaktadır. Cerrahi tümörün küçülmesini hemen sağlar fakat prolaktin seviyesi yüksek kalır; cerrahi burada kesin tedavi sağlamaz. Bu durumda, cerrahi geçiren hastada hala yüksek prolaktin seviyesi varsa ilaç tedavisine devam edilmelidir. Küçük tümörü olan hastalarda (< 10mm) cerrahi ile tamamen tedavi olma şansı vardır (%). Başarılı bir cerrahi olsa da daha sonraki dönemde (aylar, yıllar) tekrarlama riski var; beş yıl sonra hastaların % sinde prolaktin yükselmesi tekrarlayabilir.

  1. İlaçlar nasıl etki gösterirler?

Prolaktin hipotalamik (beyin) hormonu olan dopamin ile baskılanır (inhibe edilir). Dopamin maddesi hipofizin beyin ile bağlantısını kurduğu sapından aşağıya hipofize inip prolaktin üretimini engeller. Dopamin agonisti (onun gibi etki gören) denilen ilaçlar prolaktin üretimini inhibe ederler. Dopamin agonistleri etken madde adıyla cabergolin ve bromokriptin olarak Türkiye’de vardır.

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Prof. Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz

 

    

Hipofiz MR, hipofiz bezinin ve beyindeki bölgelerin görüntülemesini sağlayan tanı funduszeue.info teknolojisinin uygulama aşamaları hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hipofiz Bezi Nedir?

Hipofiz bezi, vücuttaki salgı bezlerinin kontrolünden sorumlu parçacıktır. Fındık tanesi büyüklüğünde olan hipofiz bezi beyinde yer almaktadır. Hipofiz bezi; büyümeyi, kalp atışı hızını ve üremeyi kontrol etmektedir. Hormonlara emir vererek beynin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle hipofiz bezinin düzenli çalışması vücut dengesi açısından oldukça önemlidir.

Hipofiz MR Nedir?

Hipofiz, burnun arkasında yer alan çok küçük bir bezdir. Hormonların düzenlenmesine yarayan hipofiz bezindeki değişiklikler için MRI teknolojisinden faydalanılmaktadır. Kafanın ayrıntılı görüntülerinin alınmasında kullanılan manyetik rezonans görüntüleme, radyo dalgaları kullanılarak yapılan görüntülemedir. Vücudun tümünde veya bir kısmından elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına aktarılır. Bilgisayar ortamında bir araya getirilen kesitler sayesine üç boyutlu görüntüler elde edilmektedir.

Vücudun iç kısımlarında, organlardaki hasarların ve hastalıkların evresinin saptanmasında emar uygulamasından sıklıkla faydalanılmaktadır. Sağlıklı ve sağlıksız dokunun birbirinden ayırt edilebildiği görüntüleme sistemi sayesinde hastalıklı bölgeye odaklanabilir. Doktorunuz ön muayenede hipofiz bezi bozukluğuna dair bir bulgu ve semptom gördüğünde, hipofiz mr görüntüleme isteyebilir. Mr sonuçları sayesinde hipofiz bezi tümörü mr görüntüsü elde edilebilir. Emarın avantajlarından biri de uygulamanın  hızlı ve ağrısız olarak gerçekleştirilmesidir. Doktorunuz tarafından gerekli görüldüğünde, ilaçlı hipofiz emarı da çekilebilir. İlaçlı emar operasyonda kontrast madde enjeksiyonu ile organlarda daha net ve kaliteli görüntü elde edilmesi amaçlanmaktadır.

Hipofiz Emar Nasıl Çekilir?

Hipofiz mr çekimi öncesinde hazırlık gerektiren bir işlem değildir. Ancak uygulama yapılmadan önce dikkat edilmesi gerekenlere aşağıdan göz atabilirsiniz.

Hipofiz MR Taraması Öncesi;

  • MRI taraması başlamadan önce klostrofobi yani kapalı alanda kalmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, doktorunuza bildirmelisiniz. Operasyon öncesi açık emar uygulaması tercih edilebilir veya sakinleştirici almanız gerekebilir.
  • Doktorunuzun haberi olmadan uygulama öncesi farklı ilaç almayınız. Bildirilmediği sürece operasyon günü aynı şekilde yeme ve içmeye devam edebilirsiniz.
  • Operasyon günü görüntüleme odasına girdiğinizde hastane önlüğü giymeniz istenecektir.
  • Emar görüntüleme yapılacağı gün metal takılar dahil olmak üzere tüm değerli eşyalarınızı evde bırakmanız önerilmektedir. Uygulamaya başlamadan önce implantların, metal vidalar ve metal ameliyat telleri de dahil olmak üzere tüm yabancı cisimler hakkında bilgi vermelisiniz. Özellikle kafa bölgesindeki metal implant veya piercingler ile emar çektirmek tehlikeli olabilir.
  • Emar çekimi başlamadan önce ilaçlı hipofiz emar uygulanacaksa bileğinizden IV kanül takılmaktadır. IV kanülden yapılan kontrastlı madde enjeksiyonu ile daha iyi görüntüler elde edilebilmektedir.

Hipofiz MR Taraması Sırasında;

  • Görüntüleme merkezi içerisinde yer alan emar cihazının içerisinde bir masa bulunmaktadır. Bu masaya uzanmanız gerekecektir.
  • MR taraması sırasında bobinlerden gelecek yüksek sesin engellenmesi için kulak tıpaları kullanabilirsiniz.
  • Vücudunuz tarama cihazının içinde kalacak şekilde uzandıktan sonra operasyon başlayacaktır.
  • Radyologlar söylemediği sürece tarama cihazı içerisinde hareket etmemeniz önemlidir. Değişiklik yapılması durumunda görüntülerde bulanıklık çıkabilir.
  • Hipofiz emarı acısız bir operasyondur.
  • Hipofiz mr çekimi yaklaşık 20 dakika kadar sürecektir. Uygulamanın hazırlık ve dinlenme süreleri dahil edildiğinde 45 dakikaya kadar uzayabilmektedir.

Hipofiz MR Taraması Sonrasında;

Hipofiz mr çektirenler uygulama esnasında hiçbir ağrı hissetmektedir. Uygulamanın anestezili yapılması durumunda yanınızda birinin olması önerilmektedir. Anestezi nedeniyle mide bulantısı ve baş dönmesi yaşanabilmektedir. Ancak bunun dışında emar uygulamasında olası bir komplikasyon bulunmamaktadır.

Hipofiz MR Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Hipofiz emarı çekimi sonrasında radyoloji uzmanları, uygulamayı isteyen ilgili doktora raporları iletecektir. Doktorunuz, raporların incelenip analiz edilmesini ardından aynı gün içerisinde emar sonuçlarını sizinle paylaşılacaktır. Hipofiz mr sonuçları hakkında detaylı görüşme yapmak isteyen doktorunuz tekrardan randevu alınması talep edebilir.

Hipofiz MR Riskleri Nelerdir?

Her uygulamada olduğu kadar, hipofiz mr uygulamasında da bazı riskler bulunmaktadır. Doğru uygulama yapıldığında en düşük seviyede komplikasyon riski bulunmaktadır. Bunlar arasında;

  • Hipofiz bezi mr çekimi sırasında kapalı alan korkusu (klostrofobi) nedeniyle panik hali.
  • Yüksek sesten rahatsız olma
  • Emar uygulamasında anestezi uygulaması yapılırsa sonrasında baş dönmesi, mide bulantısı, sersemlik gibi etkiler
  • Çok ufak bir ihtimal olmakla beraber ilaçlı hipofiz emarı sonrası alerjik reaksiyon gelişimi olabilir. Ancak hipofiz mr ilacı, iyotlu kontrast maddeye göre çok daha güvenlidir.
  • Hipofiz mr incelemesi için beklediğiniz sürede bir yan etkiyle karşılaşmanız durumunda doktorunuza bildirmeniz önerilir. Emar yan etkileri olması durumunda anında müdahale sağlanacaktır.

Hipofiz MR Avantajları Nelerdir?

Mr görüntüleme riskleri nedeniyle uygulamayı yaptırmak istemeyebilirsiniz. Ancak uygulamanın avantajları yanında riskleri oldukça minimum seviyede kalmaktadır. Birçok hastalığın tespit ve tedavi kontrolünde kullanılan emar uygulaması aynı zamanda erken teşhis de büyük rol oynamaktadır.

Hipofiz emar avantajları arasında;

  • Hipofiz yetmezliği tespiti
  • Hipofiz bezi bozukluklarının tespiti
  • Beyindeki anormal hücrelerin görüntülenmesi
  • Beyin hareketlerinin izlenmesi

Emar çekimi sayesinde çekim yapılan bölgedeki bozuklukların tespiti sağlanabilmekte. Bu nedenle riskleri yerine avantajlarına odaklanarak, erken teşhisin getireceği faydaları görmek önemlidir.

 

Sonuç

Hipofiz emarı, burnun arkasındaki hipofiz bezindeki anormalliklerin kontrolü ve erken tanı için kullanılmaktadır. Gelişim döneminde görülebilen sorunların tespitinde büyük avantaj sağlayan uygulama ile birçok farklı sekansta görüntü elde edilebilmektedir. Dinamik hipofiz mr sayesinde beyindeki hipofiz bezinin birden fazla görüntüsü elde edilebilir. Görüntüler bilgisayar ortamında birleştirilerek üç boyutlu hale getirilir ve detaylı incelemeye olanak verir. Ancak hipofiz emarı çekimi için öncesinde doktor muayenesinde belirli semptomların tespit edilmesi gerekmektedir. Dilerseniz, Avicenna Hastaneler Grubu Radyoloji uzmanı doktorlarımızdan randevu alarak, emar taraması için ön muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Prolaktin kaç olursa beyin emarı çekilir?

Prolaktin normal seviyesi kadınlarda yaklaşık olarak 15 ile 25 µg/L arasında olmalıdır. Prolaktin seviyesinde düşüklük veya yükseklik görüldüğü durumlarda beyin emarı çekilebilir.

Beyin mr kaç dakika sürer?

Beyin emarı çekim süresi, hazırlık operasyonu dahil olmak üzere 20 25 dakika kadar sürebilir. Operasyonda görüntülerin net çıkmaması durumunda tekrarlanması gerekmektedir.

Hipofiz mr aç mı çekilir?

Hipofiz emarı çekiminde kapalı alan korkusu olan kişiler veya çocuklarda anestezi uygulanabilir. Anestezi uygulanacak olması durumunda operasyon öncesi 6- 8 saat kadar açlık gerekebilir. Anestezili uygulama yapılmayacaksa, tavsiye edilmediği sürece normal beslenmeye devam edebilirsiniz.

Hipofiz emarı fiyatı nedir?

Hipofiz emarı fiyatı, uygulamayı yaptıracağınız sağlık kuruluşuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak mr görüntülemesi, diğer görüntüleme testlerine göre daha uygun fiyatlara sahiptir. Dilerseniz, Avicenna Ataşehir Hastanesi 10 00 numaralı çağrı merkezini arayarak, hipofiz emar fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Avicenna Hastaneleri Radyoloji Bölümü Doktorlarımız

Radyoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.