nar ağacında kış budaması / Nar Ağacı Ne Zaman Budanır? - Bahçeşehir Ağaç Budama

Nar Ağacında Kış Budaması

nar ağacında kış budaması

Nar AĞAÇLARINDA BUDAMA

Nar Ağaçları Neden Budanır?

Nar yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.

Budama yapılmayan ağaçlarda;

taç düzensiz gelişir,

fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

küçük ve kalitesiz meyve oluşur,

sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

kısa zamanda verim düşer

periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Nar ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Nar  ağaçlarında  budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Nar  ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlin de dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Nar ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, Nar ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Nar ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede Nar ağacının  budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde seafoodplus.infoçleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bâzı ağaçlarda, budama yapılması netîcesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.

Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Nar dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Sizlere en  iyi  gübreleme  nasıl yapılır bu  konudaki  önemli  tecrübelerimizi aktarmak  istiyoruz.

Nar Ağaçlarını Kurumaktan Kurtaran Üretici yorumları

Nar Üreticilerinin yorum videoları

Her Cinsten Ağacı Kurumaktan Kurtaran Üreticilerin Yorumları

Her Cins  Ağaç İçin Bakım videoları

Nar  Ağacı  Hakkında sitemizde yada başka  yerde bulamadık larınızı, merak ettiklerinizi bizleri arayarak yada aşağıdaki iletişim formundan mesaj atarak istediğiniz zaman  danışabilirsiniz. Sizlere en kısa zamanda dönmeye  çalışırız.

Nar  Ağacı  için çok  önemli ürünlerden olan Rekor Gelişimden, 1 adet  dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise Yurtiçi kargonun gittiği her  yere sipariş alıyoruz. 

REKOR GELİŞİMSİPARİŞ FORMU

[contact-form-7 id=&#;&#; title=&#;İletişim formu 1&#;]

 

Rekor Gelişim : Tel & Fax +90 78 22   +90 42 07  Adres : sok. No K:5  D Karşıyaka- İzmir  E-mail : [email protected]    Web: seafoodplus.info

Nar zamanı

Görüntüsüyle, tadıyla, duruşuyla insana hayranlık uyandıran nar ağacının nasıl, nerede yetişeceğini ve yetiştirileceğini; hangi iklim koşullarda yaşadığını biliyor musunuz? Haydi nar ağacını tanımaya başlayalım!

Nar ağacı; tropik ve subtropik bir ağaç olup yaprak dökendir.

Nar ülkemizde en çok Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kolaylıkla yetişmektedir.

Sıcak ve kurak iklimi sever. Hafif rüzgar esintili yerlerde sağlıklı gelişme gösterir. Kış iklimine dayanıklı olan nar ağaçları dereceye kadar dayanmaktadır.

Nar ağaçları derin kök yapısına sahip olmakla beraber nemli, serin, geçirgen topraklarda verimini yükseltir.

Asitli ve alkali toprak yapısını sever ama toprak fazla tuzluluğundan fazla hoşlanmazlar.

Nar ağaçları yapısında bulunan mineraller ve vitaminler nedeniyle ticari kullanım amacı ile sıkça tercih edilmektedir. Özellikle kozmetik ve ilaç sanayisinde tercih edilmektedir.

Nar ağacının bulunduğu mevcut toprak; yıl içerisinde üç veya dört kez havalandırılmalıdır. Yabani otları temizlenmelidir.

Nar ağaçlarında budama üç türlü yapılmaktadır. Şekil budaması, Verim budaması, Gençleştirme budaması.

Nar ağaçlarının bakımında sulama oldukça önemlidir. Sulama düzenli yapılmalıdır. Meyvelerin son on veya onbeş gün olgunlaşma sürelerinde sulama yapılmamalıdır. Aksi halde nar ağacının meyvelerinde çatlamalara neden olur.

Sonbahar mevsiminde gübreleme yapılmalıdır. Özellikle bitkinin ihtiyacına göre NPK oranlı granül gübre verilmesi nar ağacı gelişimi için iyi olacaktır.

Sağlık, Huzur ve Mutluluğun Sizinle Olması Dileğimle…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ /// YÜKSEK PEYZAJ MİMARI

&#;zlem &#;zdemir Taş

&#;zlem &#;zdemir Taş
[email protected]


Sayı: Nisan

 

ILIMAN İKLİM MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA

TEŞEKKÜRLER

Merkezimizin faaliyetlerini maddi ve manevi destekleyen Çukurova Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Alper Akınoğlu’na ve basım evi müdürü Sayın Ergin Ören’e teşekkür ederiz.



BUDAMA NEDİR?

Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını, uzun zaman iyi ve bol ürün vermelerini sağlamak için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. 


seafoodplus.infoNIN AMAÇLARI

  • Ağaca iyi şekil vermek.
  • Gövde üzerinde düzenli ve dengeli bir taç oluşumu sağlamak.
  • Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olmak.
  • Ürün miktarını artırmak ve meyve kalitesini iyileştirmek.
  • Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanmasını sağlamak.
  • Yıllar itibariyle meyve verimindeki farkı azaltmak ve daha muntazam ürün elde etmek.
  • Meyve ağaçlarının bakımını kolaylaştırmak.
  • Verimden düşen ağaçların gençleştirilerek, yeniden verimli ağaçlara dönüşmelerini sağlamak.

 

Ağaçlarda budama yapılmaz ise; ağaçların şekli bozularak mahsul verimi ile sürgün gelişimi arasındaki dengenin kaybolduğu görülür. Ve bu nedenle; çalılaşmalar, kurumalar meydana gelir. Ayrıca bitki özsuyu dolaşımı da aksayarak istenilen miktar ve kalitede ürün elde etme imkânı yitirilmiş olur.

seafoodplus.info ZAMANI

Kış Budama Zamanı

Meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasında geçen dönemdir. Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından, en uygun bir zaman dilimidir. Çünkü bu devrede hem işçi temini yaza göre daha kolay hem de ağaçlarda yapraklar olmadığı için çıkarılacak dallar kolaylıkla tespit edilebilir. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Yaz Budama Zamanı

Yaz boyunca meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların birbiriyle karşılıklı olarak bağlanmaları ve açıların genişletilmeleri, daraltılmaları gibi yapılan işlemlerin tümüne yaz budaması denir. Yazın yapılan budamalar kışın yapılanlara göre daha fazla bodurluk sağlar.

seafoodplus.info TEKNİĞİ

  • Her dal tek tek ele alınmalı ve dalın ucundan budamaya başlanmalıdır.
  • Kuru, hastalıklı ve zayıflamış dallar diplerinden kesilmelidir.
  • Şekillendirme devresinde budama işlemleri odun dallarına uygulanmalı, zorunlu olmadıkça meyve dallarına dokunulmamalıdır. Böylece meyve ağaçlarına iyi bir şekil verileceği gibi erken meyveye yatması sağlanır.
  • Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
  • Gövde üzerinde tacı oluşturan ana dallar aynı yükseklikte ve eşit açılarla dağıtılmalı, eşit kuvvette olmalıdır.

 

Yan Dalların Üstten Görünümü 

  • Ana dalların gövde ile yaptıkları açılar 45–60 0 olmalıdır. Dar açılı olan dalların direnci zayıf olduğu için çabuk kırılır.
  • Kuvvetli gelişen ağaçlarda az, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapılmalıdır.
  • Kalın dallar önce alttan, sonra üstten başlayarak dal yastığından kesilmeli, tırnak bırakılmamalıdır. Yara yerleri aşı macunu ile kapatılmalıdır.
  • Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
  • Meyve seyreltilmesine önem verilmelidir.

 



Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz.

Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.

Budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir. 

seafoodplus.info ÇEŞİTLERİ

Şekil Budaması

Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama ağaca şekil vermek içindir.

Şekil budaması yapılırken,

  1. Dikimde kök boğazından 80– cm den kesilen fidanın ilk 5 yılında tepe (lider) dalına dokunulmaz.
  2. Toprak seviyesinden 40 cm yüksekliğe kadar ki gövde üzerinde bulunan sürgünler dipten çıkarılıp atılır.
  3. Lider dal haricinde, ana gövde üzerinde birbiri üzerine gelmeyip, çepeçevre dağılmış 4 dal seçilir. Bunlar haricinde ki dallar dipten çıkarılır. Seçilen ana dallar arasındaki dikey mesafe 15–20 cm dir. İkinci yıl, seçilen 4 çatı dalından (lider hariç) o seneki uzunluğun 1/3 ü kadar kısaltılır. Her çatı dal üzerinde ikinci derecede yan dallar seçilir ve bunlarda ağacın gelişmesine göre kısaltılırlar.

 

Üçüncü, dördüncü ve beşinci yıllarda aynı yöntem izlenir. Ağacın gelişmesine göre dallarda kesim yapılır. Kıssaca ikinci yıldan itibaren her ana dal tıpkı tek bir fidanmış gibi ele alınarak bunlar üzerinde ikinci ve ondan sonraki yıllarda da üçüncü, dördüncü sıradaki dallar teşkil edilir.

Mahsul Budaması

Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Mahsul budamasında dikkat edilecek hususlar:

  1. Ana dallar tek tek ele alınmalı,bunlar üzerinde dikine büyüyen birbiri üzerine gelen dallar var ise çıkartılmalıdır.
  2. Ana veya yardımcı dallardan çıplaklaşmaya yönelenler kısa kesilerek boş yerlerde yeni dalların oluşturulmasına çalışılır.
  3. Kuru, hastalıklı veya zayıflamış dallar diplerinden kesilerek çıkarılır.
  4. Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazla miktarda meyve dalı oluşmuş ise bunlar arasında seyreltme yapılır.
  5. Verim budamasında dal bükme ve eğmelerine yer verilmemeli, dallar ancak bağ olarak kullanılmalıdır.

     

    Gençleştirme Budaması

    Yaşlanmış, verimden düşmüş ağaçların kalın dallarını kısaltmak suretiyle, yeni sürgün ve meyve dalı oluşturmaya yönelik bir budamadır. Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Yaşlı ağaçlara uygulanan gençleştirme budaması, ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler.

    seafoodplus.info ARTIKLARINA YAPILACAK İŞLEMLER

    Budama sonucu oluşan budama artıkları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Örneğin, elma yetiştiriciliği için önemli bir zararlı olan elma iç kurdu olgun larvaları, yazıcı böcekler, kırmızı örümcek erginleri vs. kışı budama artıkları, dökülen yaprakların alt kısımları vb. ortamlarda geçirirler. Bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

    Ç.Ü. Tarımsal Yayım, Arş. ve Uyg. Merk.Müd. 
    seafoodplus.info Yaşar GÜRGEN

    Telefon ve Faks: 0 67 46 

     


 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir