uzay kirliliğinin sebepleri uzun / UZAY KİRLİLİĞİ NEDİR ? by Gülin Şevval Sarı

Uzay Kirliliğinin Sebepleri Uzun

uzay kirliliğinin sebepleri uzun

Uzay kirliliğinin sebepleri nelerdir, yol açabileceği sonuçlar nelerdir? Bu ve buna benzer sorular özellikle son birkaç senedir bilim dünyasında en çok tartışılan soruların başında geliyor.

Uzay çöplerinin oluşturduğu tehlikelerine geçmeden önce bunların ne olduğunu tam olarak anlamak gerekiyor.

Uzay Kirliliği Nedir?

Uzay düşünüldüğü gibi tertemiz bir alan değildir. Uzayın önemli bir kısmını, en azından Samanyolu galaksisinin belirli bir kısmını uzay çöpleri dolduruyor. Çöp kaynağının büyük bir kısmı insan faaliyetlerinden kaynaklı atıklar oluşturuyor.

Uzay enkazı, Dünya&#;nın yörüngesinde döndüğünden yörünge enkazı olarak da adlandırılır. Roket patlamalarından ve çarpışmalarından kalan parçaların zaman içinde birikmesi ile ortaya çıkar.

Uzay Kirliliğinin Sebepleri Nelerdir?

Uzay kirliliğinin oluşmasının en önemli sebebi, yörüngedeki çarpışmalardır. İki uydu çarpıştığında binlerce yeni parçaya ayrılır. Bu da yeni bir enkaz anlamına gelir. Bu nadiren gerçekleşse de bazı ülkeler uydularını imha edebilmektedir.

Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan da dahil olmak üzere pek çok ülke, uzaya fırlatmış olduğu uyduyu patlatarak imha etmiştir.

Bu parçalar, atmosfere girene kadar yörüngede kalır. Yörüngedeki bazı nesneler, çok fazla mesafe olmaması koşuluyla hızla geri dönebilir. Birkaç yıl geçtikten sonra enkaz tekrar atmosfere girer. Büyük bir çoğunlukla da yanmaz.

İletişim ve meteoroloji uydularından kaynaklı enkazlar yüzlerce hatta binlerce yıl Dünya&#;nın çevresinde dönmeye devam edebilir.

Uzay Kirliliğinin Yol Açabileceği Sonuçlar

Uzay çöpleri biriktikçe çalışmakta olan uydularla çarpışabilir. Çalışan uyduların bu sebepten ötürü zarar görmesi de doğal olarak insanların yaşamı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Uzay enkazını temizlemek için bazı çözüm önerileri öne sürülmüştür. Örneğin DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency), uzay çöplerini toplamak için dev bir ağ kullanma yoluna başvurulması fikrini ileri sürmüştür.

Başka bir fikir de mıknatıs kullanımını içeriyor. Bu yöntemle uzay çöplerinin Dünya&#;nın atmosferine çekilmesi amaçlanıyor. Bununla benzer bir yöntem de lazerdir. Uzay enkazının bu yöntemle ortadan kaldırılabileceği öngörülüyor.

Uzay enkazını ortadan kaldırmak için şu anda mevcut pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmaların merkezinde ise çeşitli fikirler yer alıyor. Ne var ki uzay kirliliğinin son bulması için kalabalık bir katılım gerekiyor.

Kaynak: NASA

3 Nisan Pazartesi günü NASA, Artemis 2 görevinde yer alacak astronotların isimlerini açıkladı. Görevde uçuş uzmanları; Christina Hammock Kock ve Jeremy Hansen olacak. Pilot koltuğunda Victor Glover yer alırken, görevin komutanlığını ise Reid Wiseman üstlenecek.

Artemis 2 ekibi: (soldan sağa) Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman (oturan) ve Jeremy Hansen.

Dört astronottan oluşan mürettebat, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Launch Complex 39B'den yaklaşık 10 günlük bir görev için havalanacak ve NASA’nın mega Ay roketinin üzerinde Dünya'nın yerçekimi kapsamının ötesinde parlayacak. Yaklaşık iki gün boyunca, Orion'un sistemlerini kontrol edecekler ve Ay'a doğru harekete başlamadan önce Dünya'ya nispeten yakın bir yerde bir hedefleme testi yapacaklar.

Artemis 2 astronotları, Houston’da bulunan NASA Johnson Space Center’daki Orion simülatöründe.

Orion'un Avrupa Uzay Ajansı yapımı hizmet modülü, uzay aracına Dünya yörüngesinden kurtulmak ve Ay'a rotasını ayarlamak için gereken büyük itişi sağlayacak. Bu ay-ötesi enjeksiyon yanması, astronotları yaklaşık dört günlük bir gidiş yolculuğuna gönderecek ve onları Ay'ın uzak tarafına götürecek ve sonunda Dünya'dan milden fazla uzanan bir sekiz rakamı oluşturacaklar. Ekip, maksimum mesafelerinde Ay'ın yaklaşık mil ötesine uçacak. Yaklaşık dört günlük dönüş yolculuğu boyunca astronotlar, uzay aracının sistemlerini değerlendirmeye devam edecek.

Mürettebat, San Diego açıklarında Pasifik Okyanusu'na inmeden önce Dünya atmosferi boyunca yüksek hızlı, yüksek sıcaklıktaki yeniden girişe dayanacak ve onları getirecek olan NASA ve Savunma Bakanlığı personelinden oluşan bir kurtarma ekibi tarafından karşılanacak.

NASA, sorasında Artemis III Görevi ile ise insanları Ay yüzeyine tekrardan indirmeyi planlıyor. Ancak bu görevin en erken  ya da ’da yapılması beklenmekte.


Artemis III görevi için önerilen görev planı

Uzay kirliliği nedir ve nasıl ortaya &#;ıkmıştır? Uzay kirliliği nedenleri ve nasıl &#;nlenir &#;&#;z&#;m yolları

Haberin Devamı

Uzay Kirliliği Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

  yılında Sputnik1 uzay aracının uzaya gönderilmesiyle uzay macerası başlamış oldu. İnsanlık ve gelecek için başarılı bu görevden sonra, başta, Amerika olmak üzere Çin, Rusya, Japonya gibi ülkeler uzaya cisim göndermeye başladılar.

 ABD uydusuyla uzayda en çok uydusu bulunan devlettir. Çin , Rusya uyduyla takip ediyorlar. Diğer devletlerin de toplamda uydusu bulunuyor. Dünya Bilim İnsanları Birliğinin uydu veri tabanına göre aktif olarak uydu bulunuyor.

 ’den itibaren farklı amaçlarla dünya yörüngesine binlerce uydu yerleştirildi. Uzay araçları gönderildi. Bunların çoğu dünyanın farklı yerlerine düştüler. Bu cisimlerin dünyaya düşmeleri ayrı bir tehlike, uzayda bulunmaları ayrı bir tehlike oluşturuyor. Her ne kadar dünyaya düşseler de uzayda bulundukları süre boyunca hızlı kirlenmeyi oluşturuyorlar.

 Dünya yörüngesine oturtulmuş eski uydular, roket artıkları ve parçaları, eski uzay üsleri, dağılma ve çarpışmalar sonucu oluşan parçaların birikmesi uzay kirliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu kirliliği oluşturan parçaların binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

 Kontrolsüz şekilde uzayda hareket eden bu parçalar büyük tehlike oluşturuyorlar. Faaliyette bulunan uydu ve uzay araçlarına çarparak zarar verebiliyorlar. Durum böyle olunca da uzay kirliliği gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

Uzay Kirliliği Nedenleri

 1-İşlevini tamamlayan uyduların, uzay istasyonlarının kendi başlarına uzayda bırakılmaları,

 2-Uzay araçlarının uzayda atıklar bırakması,

 3-Uzay istasyonlarına bırakılan çöpler,

 4-Uzay araçlarının meteorlarla, diğer uydularla çarpışarak parçalara bölünmeleri uzay kirliliğinin başlıca nedenleridir.

Uzay Kirliliği Nasıl Önlenir, Çözüm Yolları Nelerdir?

 Uzayda farklı görevlerde bulunan uydu ve araçların bir kullanım ömrü bulunuyor. Bu ömür bittikten sonra ya dünyaya düşüyor ya da uzay boşluğuna gönderiliyor. Bu durum uzay kirliliğinin ana temelini oluşturuyor. Uzaydaki bu kirliliğin artmasını önlemek adına bundan sonraki projeler için gönderilecek uydu ve araçları görev süreleri dolduktan sonra yok edilebilir yapmaktır. Hiç olmazsa güneşin ısı etkisiyle tamamen buharlaşabilir şekilde yapılabilir.

Haberin Devamı

 Japonya ve Amerika, uzaydaki çöpleri toplamak adına özel araçlar gönderiyorlar. Uzaydaki kirliliği bitirmek adına, uzaya araç gönderen her ülkenin, hiç olmazsa ömrünü tamamlamış araçlarını kaldırmaları en doğrusudur.

 Uzaydaki kirlilik bir nevi temizlendikten sonra, yeni araçların yenilenebilir enerjiye sahip olmaları çok önemlidir. Bu araçların kullanım ömrü çok uzun olacağından bu sürede başka araç göndermeye gerek olmayacaktır. Akıllı programlama sayesinde görev süresi bittiğinde dünya atmosferine girmeleri ayarlanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası