haftalık gebelik kaç ay / Kaç Aylık Hamileyim? | Gebelik Haftasına Göre Ay Hesaplama – Budizzz

Haftalık Gebelik Kaç Ay

haftalık gebelik kaç ay

Gebelik Hesaplama nedir?

Gebelik tarihi hesaplama özellikle anne adaylarının oldukça ilgisini çeken bir konudur. Gebelik süresi gün ya da 40 haftadır. Bu süre genel olarak 9 ay 10 gün olarak bilinse de hesaplama kolaylığı sebebiyle haftalık olarak hesaplanır. Hamileliğin süresi hesaplanırken son regl gününün ilk günü temel alınır. Hesaplamanın anne adayının henüz gebe kalmadığı regl tarihinin ilk gününe göre yapılıyor olmasının nedeni hamileliğin tam olarak hangi gün başladığından yani döllenmenin net olarak ne zaman olduğundan emin olma zorluğudur.

Örneğin 28 günde bir regl olan anne adayı için son regl olduğu tarihin ilk gününe göre hesaplama yapıldığında, bu tarihin iki hafta sonrasındaki döllenme tarihi baz alınır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplanırken uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Son adet görülen tarihe göre ya da gebe kalma tarihine göre yapılan hesaplamalar en çok kullanılan hesaplama yöntemleri arasındadır. 

Düzenli adet gören kadınlarda son regl olma dönemine göre hesaplama yapmak daha doğru bir sonuca götürebilir. Son adet döneminin ilk gününden 40 hafta ileriye gidildiğinde doğum tarihine ulaşılabilir. Bununla beraber gebe kalındığı düşünülen tarihe göre de hesaplama yapılabilir. Fakat bu yöntem tarih konusunda fazla güvenilir olmadığı için hata payı daha yüksektir. 

Düzensiz regl döngüsüne sahip olan kadınlar için ise regl tarihine göre hesaplama yapmak yanlış sonuca götürebilir. Bunun gibi durumlarda en garanti seçenek doktorunuzla birlikte ultrason ya da rahim ölçüsüyle gebelik haftasını hesaplamaktır.

Gebelik Kaç Hafta Sürer?

Normal koşullarda gebelik süresi yaklaşık gün ya da 40 hafta sürmektedir. Erken doğum (prematüre) durumunda ise bebeğin doğumu gebeliğin haftasından daha erken olabilir.  

  • Çok erken doğum: Doğumun hamileliğin haftasında gerçekleşmesi
  • Orta sürede doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Prematüre doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi
  • Normal süreli doğum: Doğumun hamileliğin hafta arasında gerçekleşmesi

Enfeksiyon, yüksek tansiyon, çok zayıf ya da kilolu olmak, rahmin çok gerilmesi, diyabet hastalığı, alkol kullanımı, stres, sigara ve uyuşturucu kullanmak, iki hamileliğin arasındaki sürenin kısa olması gibi durumlarda erken doğum yaşanabilir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Kaç aylık hamile olduğunuzu merak ettiğinizde bunu öğrenmeniz için birçok yöntem vardır. Bunlar arasında son regl olunan tarihin ilk gününe ya da gebe kalınan tarihe göre yapılan hesaplamalar en popüler olanlarıdır. Bu yöntemlere bağlı kalarak oluşturulan gebelik hesaplama araçları vardır. Bunlara ek olarak da sizi en doğru sonuca götürecek olan yöntem doktorunuzun uyguladığı ultrason ve rahim ölçüsü kontrolleridir.

Gebelik Hesaplama Aracımız Nasıl Kullanılır?

Gebelik haftası hesaplamasında aracımız, son adet döneminin ilk gününü ya da gebe kalma tarihini baz alır. Sayaç üzerinden bu tarihleri girip regl döngünüzün süresini eklediğinizde yaklaşık olarak doğum yapacağınız tarihe ulaşabilirsiniz.

1- Son Adet Döneminin İlk Günü

Gebelik haftası hesabı hamilelik sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir. Doğum tarihinizi hesaplamak, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden en çok tercih edilenlerden biri de regl tarihine göre hesaplamadır. Bu hesaplamada son adet görülen dönemin ilk günü baz alınır. 

Gebe kalınan tarihe göre hesaplamalar net bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda son adet olunan tarih daha güvenilir bir kaynak olabilir. Bu yönteme göre son regl olunan dönemin ilk gününe 7 gün ekleyip 3 ay çıkartıp 1 yıl ileriye gidildiğinde bebeğin doğum tarihine ulaşabilirsiniz. Ancak adet düzensizliği görülmekte ise ya da o ay yumurtlama olmadıysa bu hesaplama doğru sonuç vermeyebilir. Bu durumda doğru bilgiyi ultrason kontrollerinde doktorunuzdan alabilirsiniz.

2- Gebe Kalma Tarihi ile Gebelik Hesaplama Cetveli Ne İşe Yarar?

Son adet tarihinizin ilk gününe göre doğum yapacağınız tarihi hesaplamak, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için doğru sonuç verir. Ancak, döngünüz düzensizse, bu yöntem sizin için doğru sonuç vermeyebilir. Tahmini gebelik bitiş tarihinizi hesaplamak için gün ekleyebilirsiniz. Gebelik hesaplama cetveli ise bu durumu sizin için kolay bir hale getirmektedir. Son adetinizin ilk gününü baz alarak size bir sonuç sunar.

Ay Ay Gebelik Hesaplama: Gebelik Ayı Hesaplama

Gebelik, bebeğin gelişimini kontrol etmek için hafta hafta hesaplanır. 

  • haftalık gebeliklerde, 1 aylık denir.
  • hafta bittiğinde, 2 ay bitmiştir.
  • hafta bittiğinde, 3 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 4 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 5 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 6 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 7 ay bitmiştir.
  • haftalar bittiğinde, 8 ay bitmiştir.
  • 36 hafta bittiğinde, 9 ay bitmiş, son haftaya girilmiştir.
  • 40 hafta bittiğinde, 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmıştır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre hamilelik hesaplama için iki haftalık süreç dikkate alınmaktadır. Gebe kalmadan önceki 14 günlük dönemde döllenmenin gerçekleşmesi mümkündür. Fakat, kadın doğum uzmanları tarafından gebelik hesaplamalarında döllenme tarihinin yerini son adet tarihi belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. İlişki tarihi üzerinden gebelik haftası belirlenmesi zor bir durumdur. Bu durumda ilişki tarihine göre 3 haftalık hamile olduğunu düşünen bir anne adayının, aslında 5 haftalık hamile olduğu hesabını yapması gerekir. 14 günlük son adet döneminin de hesaplamada kullanılması gerekmektedir.

Tahmini Doğum Tarihim Ne Zaman?

Gebelik hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan bilgi, son adet tarihinin gün ve ay bilgileridir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için ise son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemeniz gerekmektedir. Adet gününe göre hamilelik hesaplamasına örnek vermek gerekirse, son adet döneminin ilk günü 10 Ekim olan anne adayı, ekim ayından 3 ay geriye giderek temmuz ayına ulaşır. 10 sayısına 7 ekler ve bu sonuç doğum yapacağı tarihi gösterir. Bu hesaplamayla bebeğin doğacağı tarih 17 Temmuz olacaktır. Fakat bu hesaplamalar bir tahminden ötesi değildir. Doğumunuz, hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebiyle, gebelik takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir.

Gebelik Hesaplama Aracı Güvenilir Midir?

Yeni anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri kaç haftalık hamile olduklarıdır. Bu sorunun cevabı doğuma kaç gün olduğunun da ortalama olarak cevabını vermektedir. Hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğu hesaplanırken son adet dönemi baz alınır. Bunun sebebi ise döllenme tarihini tam olarak bilmenin mümkün olmamasından kaynaklanır. Bulunduğunuz tarihte kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplamak için, son adet tarihinden bu yana kaç hafta geçtiğini hesaplamanız yeterli olacaktır. Hamileliğin tamamının 40 hafta olduğu yani 9 ay 10 gün olduğu düşünülür ve her 13 haftalık döneme hamilelikte trimester denir. Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmek bebeğin gelişimini takip etmeniz açısından da önem taşır. Bunun için gebelik hesaplama aracını bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.

Çin Takvimi ile Gebelik Hesaplamak Güvenilir Midir?

Çin takvimi, Çinlilerin uzun yıllar önce kullandıkları bebeklerin cinsiyetlerini önceden gösterdiği iddia edilen tamamen batıl inançlara dayanan bir takvimdir. ​​Bu cinsiyet hesaplama işlemlerinde kullanılan takvim, günümüzde kullanılan miladi takvimden daha farklıdır. Bu takvimde bazı aylar 30, bazı aylar ise 29 günden oluşmaktadır. Çin takvimi en erken 18, en geç 45 yaşındaki anne adaylarının bebeklerinin cinsiyetlerini tahmini bir şekilde hesaplamak için kullanılırdı. Çin takvimine göre, erkek bebeklerin en fazla görüldüğü yaş 18’dir. Eğer Ocak ve Mart aylarında hamile kalındıysa bu durumda kız çocuğu olma olasılığı yüzde 10 iken, diğer aylarda erkek olma olasılığı yüzde 90’dır. Doğacak olan bebeğin kız olma olasılığının en sık görüldüğü yaş ise 21’dir. Ocak ayının dışındaki aylarda hamile kalınması durumunda bu ayların tamamı kız çocuğuna sahip olunacağını göstermektedir. 

Özetle Çin takvimine göre; Ocak, Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım aylarında doğan bebeklerin erkek; Nisan, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında doğan bebeklerin ise kız olması beklenir. Bebeğin cinsiyeti, döllenmenin meydana gelmesini sağlayan sperm hücresinin X kromozomu mu yoksa Y kromozomu mu taşıdığıyla alakalıdır. Bu durumda hesaplamanın doğru çıkma ihtimali de yine %50’dir.

30 Haftal&#;k Gebelik: Diyetisyen Tavsiyeleri

Normal bir bebek 38 – 41 hafta aras&#;nda dünyaya gelmektedir. Bu da ortalama 9 ayl&#;k bir süredir. Bu haftalarda bebek sa&#;l&#;&#;&#;n&#; ve geli&#;imini tamamlam&#;&#; olur. Tabii ki bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; ve geli&#;iminin tam olmas&#; için bu süre içinde annenin sa&#;l&#;kl&#; ve dengeli beslenmesi önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Annenin gebelik öncesi fiziksel geli&#;imini tamamlam&#;&#; olmas&#;, besin depolar&#;n&#;n yeterli olmas&#; ve do&#;um ya&#;&#; çok önemlidir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için laz&#;m olanlar&#; alarak geli&#;imini tamamlamaya çal&#;&#;&#;r.

Çocu&#;un bedensel ve zihinsel geli&#;mesi do&#;um öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile ba&#;lar. Anne gebe kalmadan önce gerekli olan vitamin ve minerali vücudunda depolamaz ise çocukta istenmeyen geli&#;imsel sorunlar ortaya ç&#;kabilmektedir. Bu nedenle anne gebe kalmadan önce ve gebe kald&#;ktan sonra beslenmesine dikkat etmeli. Gerekli eklemleri beslenmesine yapmal&#;d&#;r. Özellikle de gebeli&#;in haftas&#;nda kadar beslenmeye daha çok önem verilmelidir.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz.

30 haftal&#;k gebelik

30 Hafta Gebelik Kaç Ayl&#;k?

Gebelik genel olarak hafta sistemi ile takip edilir. 30 haftal&#;k gebelik kaç ayl&#;kt&#;r sorusunu soran anne adaylar&#;m&#;za 7 ayl&#;k hamileli&#;e denk geldi&#;ini söyleyebiliriz. Bu süreçte hamileli&#;in büyük bir bölümü tamamlanm&#;&#; olur; anne karn&#; da epey büyümü&#;tür.

30 haftal&#;k gebelik

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gebelik öncesi demir depolar&#;n&#;z&#; doldurmal&#;s&#;n&#;z. Hücrelere oksijen ta&#;&#;nmas&#;nda önemli role sahip olan demir, hamilelik sürecinde bebe&#;inizin güçlü bir ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemine sahip olmas&#; için önemlidir. Gebelik öncesi ve sonras&#;nda düzenli egzersiz yapmal&#;d&#;r. Hamileli&#;e haz&#;rlanma sürecinde anne adaylar&#;, sa&#;lam ve güçlü bir vücut yap&#;s&#;na sahip olmal&#;d&#;r.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmal&#;s&#;n&#;z. Hamilelik döneminde kilo vermek do&#;ru de&#;il; bu nedenle hamile kalmadan önce kilo kontrolü sürecinizi tamamlamal&#;s&#;n&#;z. Anne, gebelik ba&#;lang&#;c&#;nda normal kiloya sahip ise her ay ortalama 1 – 1,5 kg a&#;&#;rl&#;k kazanacak &#;ekilde beslenmelidir.

Gebelik öncesi ve sonras&#;nda kalsiyum tüketiminiz ideal seviyede olmal&#;d&#;r. Kalsiyum kemik ve k&#;k&#;rdak geli&#;imi, di&#; olu&#;umu, kas ve sinir sisteminin çal&#;&#;mas&#;, hücresel çal&#;&#;malar&#;n düzenli ve sürekli olmas&#;, kan&#;n p&#;ht&#;la&#;mas&#;, kan bas&#;nc&#;n&#;n normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonlara sahiptir

Yeterli ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Gebelikten en az 3 ay önce folik asit deste&#;ine ba&#;lanmal&#;d&#;r. Kan &#;ekeri kontrol alt&#;nda tutulmal&#;d&#;r. Diyabet hamile kalmak için engel bir durum de&#;il; ancak kan &#;ekeri de&#;erlerinin olabildi&#;ince normal s&#;n&#;rlarda tutulmas&#; bebek sa&#;l&#;&#;&#; için çok önemlidir.

D vitamini düzeyi normal s&#;n&#;rlarda olmal&#;d&#;r. &#;yotlu tuz tüketin. &#;yot tiroid hormonun yap&#;s&#;nda bulunur. Tiroid hormonu büyüme, geli&#;me fonksiyonlar&#;nda rol oynamaktad&#;r.

Sigara ve alkolü b&#;rak&#;lmal&#;d&#;r. Alkol ve sigara erkeklerde sperm kalitesi ve say&#;s&#;n&#;, kad&#;nlarda ise hamile kalma &#;ans&#;n&#; azaltmaktad&#;r. Alkol ve sigara tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizli&#;ine neden olmaktad&#;r.

Hazm&#; zor olan k&#;zart&#;lm&#;&#; ve a&#;&#;r ya&#;l&#; besinlerden sak&#;n&#;lmal&#;d&#;r. Çay, yemekten saat sonra fazla olmamak &#;art&#;yla aç&#;k ve limonlu içebilir. Gebelikte kab&#;zl&#;k s&#;k görülebilir. Bunu önlemek için düzenli bir beslenme uygulanmal&#;d&#;r. Taze sebze ve meyve, kuru erik, kuru kays&#; vb. ile bunlar&#;n kompostolar&#;n&#;n tüketimi art&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Bulant&#; ve kusmay&#; önlemek için sabah yataktan kalkar kalkmaz tane tuzlu bisküvi veya benzeri kuru besinler tüketmeli, yemek s&#;ras&#;nda su içilmemelidir. Hamilelik döneminde Omega-3 ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamak için a&#;&#;r metal içermeyen bal&#;klar haftada 1 – 2 gün tüketilmelidir.

Gebelikte protein al&#;m&#; önemlidir. Çocu&#;un gebelik döneminde sinir geli&#;iminin sa&#;l&#;kl&#; olu&#;mas&#; için B grubu vitaminlerine ihtiyac&#; vard&#;r. Özellikle B12 ve B6 bebe&#;in sinir geli&#;imi için çok önemlidir.

Vücut için en önemli enerji kayna&#;&#; karbonhidratlard&#;r. Anne adaylar&#; kilo al&#;r&#;m diye günlük beslenmesinde k&#;s&#;tlama yapmamal&#;d&#;r. Tam tah&#;l ürünleri tercih edilmelidir.

Hamilelik döneminde bo&#; enerji kaynaklar&#; yerine pekmez gibi kan yap&#;c&#; besinler tercih edilmelidir. Gebelik döneminde s&#;v&#; önemlidir. Bu sebeple su tüketimini ihmal edilmemelidir. Günde en az 10 – 12 bardak su tüketilmelidir.

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Annedeki De&#;i&#;iklikler

Hamilelik döneminde anne vücudunda daha çok su tutulur. Kan hacmi gebelik döneminde artar. Ortalama olarak ml kan hacmi artar. Hamilelik döneminde kanda trigliseridler ve total kolesterol, HDL, LDL, VLDL ve serbest ya&#; asitleri art&#;&#; gösterir.

Demir gereksinimine olan ihtiyaç artar ve besinlerle temin edilemez. Bu sebeple de takviye demir haplar&#; içmek gerekir. Gebe olmayan bir kad&#;nda 3,5 litre olan kan volümü hamilelik döneminde ortalama 5 litre olacak &#;ekilde art&#;&#; gösterir.

Hamilelik sürecinde kanda beyaz küre (lökosit) art&#;&#;&#; da gözlemlenir. Hamilelik döneminde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi bask&#;lan&#;r. Hamilelik döneminde kalp at&#;&#;&#; 10 at&#;m – dakika art&#;&#; gösterir. Hamilelik döneminde kalp daha fazla kan pompalar.

Kad&#;n&#;n günlük olarak tuvalet ihtiyac&#; artar. Di&#; eti kanamalar&#; daha s&#;k görülür. Le&#;en kemikleri yani gev&#;eme olu&#;ur. Ciltte kuruma olabilir. Memelerde ve kar&#;nda çatlaklar gözlemlenebilir. Yüz de ise cilt lekeleri olu&#;abilir.

Anne, gebelik süresince hijyenine art&#; bir özen göstermelidir. Vücut bak&#;m&#; ihmal edilmemelidir. Cildin kurumas&#; nedeniyle nemlendirici özelli&#;i olan sabunlar kullan&#;lmal&#;d&#;r. Memelerde hassasiyet olabilir; a&#;r&#; ve s&#;z&#; duyulabilir. Gebeli&#;in 2. ay&#;ndan sonra büyüme meydana gelir. Meme ba&#;&#; geni&#;ler ve daha koyu olur.

Gebeli&#;in ilerleyen zamanlar&#;nda s&#;rtta ve belde a&#;r&#;lar gözlenebilir. Gebeli&#;in ilk aylar&#;nda hormonal dengedeki de&#;i&#;im nedeniyle daha çok uyku gelebilir ve odaklanmada sorun ya&#;anabilir.

30 haftal&#;k gebelik

Gebelik S&#;ras&#;nda Bebe&#;in Kilosu ve Geli&#;imi

Bebeklerin büyüme sürecinde takip edilmesi bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan çok önemlidir. 38 haftas&#;n&#; doldurmu&#;, yeni do&#;an bir bebe&#;in 3 kilo ila 3 kilo gram a&#;&#;rl&#;&#;&#;nda olmas&#; normaldir. Do&#;umdan sonraki ilk 3 -4 gün içinde bebek do&#;um a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;n %′unu, yani gram&#;n&#; kaybeder.

Bebek hayat&#;n&#;n gününde bebek do&#;um a&#;&#;rl&#;&#;&#;na tekrar ula&#;&#;r. Bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almas&#; için öncelikle anne sütü ile beslenmesi önerilir. Anne sütünün yetersizli&#;i durumunda doktoru uygun gördü&#;ü mama destek olabilir. Anne sütünün artmas&#; için sa&#;l&#;kl&#; ö&#;ünler yap&#;lmal&#;d&#;r.

 hafta hamilelik

30 Haftadan Sonra Bebek Kaç Gram Al&#;r?

Sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik devam ediyorsa ve anne sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye dikkat ediyorsa; 30, haftal&#;k gebelik döneminden sonra bebek her hafta ortalama gram al&#;r. Do&#;uma kadar ilerleyen günlerde kilo al&#;m&#; devam eder ve beklenen a&#;&#;rl&#;kta bebek dünyaya gelir.

30 Haftal&#;k Gebelikte Bebek Hangi Pozisyondad&#;r?

Bu haftadan itibaren anne aday&#;nda biraz a&#;r&#; ya&#;anabilir. Bebekler haftadan sonra ba&#; a&#;a&#;&#; dönmeye ba&#;lar. Gebeli&#;in durumuna göre planlanan do&#;um &#;ekli, bebe&#;in pozisyonuyla yeniden planlan&#;r. Anne aday&#; vajinal do&#;um istiyorsa ve bebek hala ba&#; a&#;a&#;&#; dönmemi&#;se sezaryen do&#;um gerçekle&#;ebilir.

30 Haftal&#;k Gebelikte Kaç Kilo Al&#;n&#;r?

Gebeli&#;in haftas&#;ndan itibaren annede kilo al&#;m&#; devam eder. Amniyon s&#;v&#;s&#;, bebe&#;in kilosu, vücuttaki ödem ve al&#;nan kilolarla beraber &#;u ana kadar ortalama 8 – 10 kg al&#;nm&#;&#; olabilir.

30 haftal&#;k gebelik

Diyetisyen A. Gamze GÖKTEK&#;N

Tarifleri için: Diyetisyen Gamze Göktekin

Instagram: @funduszeue.infooktekin

Facebook: Diyetisyen Gamze Göktekin

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamile Pilatesi: Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Resimli Anlat&#;m

Hamilelikte Mide Bulant&#;s&#; Hakk&#;nda En Popüler 7 Soru ve Cevaplar&#;

Hamileli&#;in &#;lk Aylar&#;nda Beslenme – Diyetisyenden 7 Önemli Tavsiye

Hamilelikte Ba&#; A&#;r&#;s&#; Nas&#;l Geçer? Ne Zaman Ba&#;lar? Nedenleri, Tedavisi

Hamileli&#;in Haftas&#;nda Neler Oluyor?

Gebeli&#;in haftas&#;nda iken çoktan hastane çantan&#;z, bebe&#;iniz için ald&#;&#;&#;n&#;z k&#;yafetler biberon ve emzik setleri haz&#;rland&#; bile. Bir an önce mele&#;inizin dünyaya gelmesini bekliyorsunuz de&#;il mi? &#;çinizde olu&#;an o heyecan, bebe&#;iniz dünyaya geldikten sonra ikiye katlanacak. Çünkü hayalini kurdu&#;unuz annelik hayali art&#;k sizin için bir gerçek…

Tatl&#; tela&#;l&#; anneler için 34 haftal&#;k bebek geli&#;imi ve annede görülen de&#;i&#;imleri inceledik. Bu yaz&#; ile 34 haftal&#;k gebelik annedeki de&#;i&#;iklikler hakk&#;nda bilgi sahibi olabilirsiniz. Sa&#;l&#;kla bebe&#;inize kavu&#;man&#;z dile&#;i ile…

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için hamileli&#;inizi takip eden do&#;um doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

hamileli&#;in haftas&#;

34 Haftal&#;k Gebelik Kaç Ayl&#;k?

34 haftal&#;k gebelik yakla&#;&#;k olarak 8 ay, tam olarak 7 ay 28 güne kar&#;&#;l&#;k gelir. Hamileli&#;in günü itibariyle haftaya giri&#; yap&#;l&#;r. 27 – haftalar hamileli&#;in son zamanlar&#; yani 3. trimester dönemidir.

34 haftal&#;k gebelik

34 Haftal&#;k Gebelik: Anne ve Bebekteki Geli&#;meler

34 haftal&#;k gebelikte bebek, hayata gelebilecek kadar geli&#;im göstermi&#;tir. Hamileli&#;in 7. ay&#;n&#;n sonu 8. ay&#;n&#;n ba&#;lar&#;na denk gelir. Do&#;uma yakla&#;&#;k olarak 6 hafta kalm&#;&#;t&#;r. Bebe&#;in akci&#;erlerinin olu&#;umunu tamamlamas&#;na bebe&#;in bünyesine ba&#;l&#; olarak 3 hafta kalm&#;&#;t&#;r.

Bebek bu dönemde annenin hal ve davran&#;&#;lar&#;ndan etkilenir. Annenin duygu durumunu hisseder; yedi&#;i yiyeceklerin içti&#;i içeceklerin tad&#;n&#; alabilir. Bebek d&#;&#; ortamdaki etki ve seslere kar&#;&#; duyarl&#; olacakt&#;r. Bu dönemde bebeklerin boyu yakla&#;&#;k 45 cm olarak geli&#;ir haftal&#;k bebe&#;in kilosu yakla&#;&#;k olarak gramd&#;r. Bu oranlar tüm bebekler için net bir bilgi de&#;ildir; geli&#;ime göre de&#;i&#;iklik gösterebilir.

34 haftal&#;k gebelik

34 Haftal&#;k Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

haftada anne art&#;k do&#;uma haz&#;rland&#;&#;&#; evrededir. Do&#;um etkileri yo&#;un &#;ekilde hissedilebilir. Annede psikolojik ve fiziksel etkiler nedeniyle stres oran&#;n&#;n azalt&#;lmas&#;n&#; sa&#;layacak meditasyon, nefes çal&#;&#;malar&#; yap&#;labilir. Çünkü bebek annedeki duygu durumundan etkilenecektir. Bu nedenle anne aday&#;m&#;z kendiniz fazla heyecanl&#; ve negatif ortamlardan kendini uzak tutmal&#;d&#;r. Doktorunuzun izin verdi&#;i egzersizleri ve ortalama 30 dakikal&#;k hafif yürüyü&#;leri deneyebilirsiniz. Bolca dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Bebek bu dönemde günün büyük bölümünü uyuyarak geçirebilece&#;inden hareketleri k&#;s&#;tlanm&#;&#; olabilir. Ayr&#;ca 34 haftal&#;k gebelikte do&#;um sanc&#;lar&#; gündeme gelebilir. Bu sanc&#;lar&#;n yalanc&#; ya da gerçek olup olmad&#;&#;&#; konusunda mutlaka doktor görü&#;ü almak gereklidir. K&#;sa süren ani ve düzensiz kas&#;lmalara brexton hicks kas&#;lmalar&#; denir; bunlar yalanc&#; do&#;um sanc&#;lar&#;d&#;r. Ac&#;dan çok rahats&#;z bir his verebilir.

Gerçek do&#;um sanc&#;lar&#; daha düzenli ve s&#;k geli&#;ir. Rahmin tüm bölümüne yay&#;lan bir a&#;r&#; net &#;ekilde hissedilir. Rahmin tepe bölümünden ba&#;layarak a&#;a&#;&#; do&#;ru iner. Bu sanc&#;lar&#; ya&#;&#;yorsan&#;z doktorunuza ba&#;vurunuz.

Do&#;um çantas&#;n&#;n anne ve bebek için gerekli tüm hastane ve ev ihtiyaçlar&#;n&#;n kar&#;&#;lanm&#;&#; olmas&#; gereklidir. Bebek odas&#;n&#;n hastane ç&#;k&#;&#;&#; konforlu &#;ekilde sizi beklemesi gerekmektedir.

34 Haftal&#;k Gebelik Bebek Kilosu Kaç Olmal&#;?

Hamileli&#;inizin haftas&#;nda bebe&#;inizin boyu yakla&#;&#;k 45 cm olacakt&#;r. Bu boya göre ise kilosu ortalama gram olacakt&#;r. Bu rakam bebe&#;in geli&#;imine ve annenin beslenmesine göre , gram de&#;i&#;kenlik gösterebilir. &#;deal kiloya sahip olmas&#; için annenin gebeli&#;in ilk haftas&#;ndan itibaren sa&#;l&#;kl&#; beslenmesi gereklidir.

34 haftal&#;k gebelik

34 Haftal&#;k Gebelikte Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Do&#;um Belirtisi Mi?

34 haftal&#;k gebelik kar&#;n a&#;r&#;s&#; görülen bir dönemdir. Yalanc&#; do&#;um a&#;r&#;lar&#; olarak bilinen a&#;r&#;lar k&#;sa süreli ya&#;an&#;r. K&#;sa süreli ve düzensiz a&#;r&#;lar do&#;um belirtisi olarak görülmez; ancak dinlenince geçmeyen ve &#;iddetini art&#;ran devaml&#; a&#;r&#;lar do&#;umun habercisi olabilir. A&#;r&#;lar gün içinde geçmezse ve su veya s&#;v&#; da gelmeye ba&#;lad&#;ysa vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir.

34 Haftal&#;k Gebelikte Uyku Pozisyonu Nas&#;l Olmal&#;?

haftaya girdi&#;iniz andan itibaren karn&#;n&#;z önceki haftalara göre daha da belirgin bir &#;ekilde görünür. Bu haftada yüzüstü yatmak çok da mümkün de&#;ildir; çünkü göbek kendini iyice göstermi&#;tir.

E&#;er rahat ve sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde uyumak isterseniz hamileler için tasarlanan yast&#;klar&#; kullanabilirsiniz. Büyük bir yast&#;&#;&#; al&#;p kendinize destek yaparak rahat etti&#;iniz yönde uyuyabilirsiniz. Birçok makalede sol yöne do&#;ru uyuman&#;n faydal&#; oldu&#;u söylense de annenin sa&#;l&#;&#;&#;na göre ve rahat&#;na göre bir yön seçimi yap&#;labilir. Bu konuda doktor görü&#;ü almak en sa&#;l&#;kl&#;s&#; olacakt&#;r.

34 Haftal&#;k Hamileler Ne Zaman Do&#;uma Girer?

Sa&#;l&#;kl&#; bir gebelikte beklenen do&#;um haftas&#; 38 ile 42 haftad&#;r. Hatta baz&#; durumlarda hafta bile riskli olabilir. haftas&#;nda olan anne adaylar&#;m&#;z son haz&#;rl&#;klar&#;n&#; tamamlamal&#;d&#;r. Bu haftadan sonra gebeli&#;in durumuna göre do&#;um için tarih ayarlan&#;r ve bir risk yoksa haftadan sonra do&#;um plan&#; yap&#;l&#;r. Bu bilgilere doktorunuz karar verecektir.

34 haftal&#;k gebelik

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için hamileli&#;inizi takip eden do&#;um doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Hamilelikte A&#;erilen 8 &#;lginç Yiyecek

Emziren Anneler Yemeli? Süt Artt&#;ran 14 Besin

Baby Shower Nedir? Baby Shower Parti Fikirleri

Hamilelikte Beslenme, Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Bebeklerde Geli&#;im, Do&#;um Sonras&#; 12 Ayl&#;k Bebek Geli&#;imi

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte hafta – 1 Ay
  • Gebelikte hafta – 2 Ay
  • Gebelikte hafta – 3 Ay
  • Gebelikte hafta – 4 Ay
  • Gebelikte hafta – 5 Ay
  • Gebelikte hafta – 6 Ay
  • Gebelikte hafta – 7 Ay
  • Gebelikte hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi ( Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi ( Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası