erik türleri isimleri / erik fidanı çeşitleri

Erik Türleri Isimleri

erik türleri isimleri

kaynağı değiştir]

Erik

Başlığın diğer anlamları için Erik (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Sahil eriği (Prunus maritima)

Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaçtürlerinin ortak adı.

Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kurak ve çok sıcak bir kısım yerlerinde ve Marmara Bölgesi'nin bazı yerlerinde yetişir.

Erkenci dönem can eriğini yaz ortalarında olgunlaşan Japon eriği (P. salicina) takip eder. Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P. domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Türkiye'de en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.

Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. Prunus institia adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir. Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 'ün üstündedir.

Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin Türkiye'de yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.

Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır.

Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelir. Yenilen kısmı etli ve suludur. Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından çok farklıdır. Tohumları (çekirdekleri) acıdır.

Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.

Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir. Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir.

Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır. Meyve olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır.

Tam bir C vitamini deposu olan erik kalsiyum açısından da zengin olduğu için birçok hastalığa iyi geliyor.[1] Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. g taze erik; kJ (46 kcal), 17,8 g karbonhidrat, &#;mg potasyum, 17&#;mg fosfor, 2&#;mg sodyum, 18&#;mg potasyum, &#;mg demir, &#;mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminini de içermektedir. Yaz meyvesidir.

Türler[değiştir

Hemen hemen Türkiye&#;nin 7 bölgesinde yetişen erik ağaçları mevcuttur. Bazı erik ağaçları belirli bölgelerde dafa fazla verim sağlamakatdır. Türkiye&#;de kaç çeşit erik ağacı vardır? Türkiye&#;de yetişen eriklerin çeşitleri nelerdir. Erik ağaçları ve ülkemizde yetişen erik çeşitleri aşağıda verilmiştir. Ülkemizde kaç tane erik çeşidi yetişmeketdir. Türkiye&#;de yetişen farklı erik ağacı çeşitleri ve açıklamaları şu şekildedir.

Ülkemizde Yetişen Can Erik Çeşitleri

Yeşil turfanda olarak tüketilen bu eriklerde meyveler Nisan-Mayıs aylarında
toplanır. Olgun olarak tüketilen Aynalı çeşidi ise Haziran ortasında toplanır.
Ağaçlar sıkı dallı, yaygın taçlı m. yüksekliğindedir.

Papaz: Meyve orta büyüklükte( g) yuvarlak, kabuk rengi parlak koyu
yeşildir. Tatlı, sulu ve gevrektir. Kendine kısmen verimlidir. Bilinen en iyi tozlayıcısı Aynalı’ dır.

Can: Papaza nazaran daha yuvarlak, açık yeşil ve mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar. Meyve ortalama
gram ağırlığındadır. Kendine verimlidir.

Kebap: Papaz ve Can’ a nazaran daha büyük meyveli ( g) basık, yuvarlak, parlak, koyu yeşildir. Tatlı ve gevrektir. Kendine verimlidir.

Havran: Papazdan gün sonra toplanır. Açık yeşil renkte gram
ağırlığında ve mayhoştur. Kabuğu diğerlerine göre daha ince, çekirdeği küçüktür. Kendine verimlidir.

Aynalı: Meyve sarı zemin üzerine kırmızı yanaklı, sulu, mayhoş, gram
ağırlığındadır. Kendine verimlidir.

Türkiye&#;de yetişen japon erik ağaçları

Formosa: Meyveler gram ağırlığında ve kalp şeklindedir. Sarı zemin
üzerine morumsu kırmızı renkte, meyve eti sarı, sulu, ince dokulu, gevrek,
tatlı ve aromalıdır. Haziran sonunda olgunlaşır. Tozlayıcıları, Santa Rosa, Wickson ve Beauty çeşitleridir.

Santa Rosa: Formasa ile aynı anda olgunlaşan gram ağırlığında meyveleri olan bir çeşittir. Kabuk koyu mor renkli,çok puslu ve caziptir. Meyve
eti koyu pembe-kırmızı,tatlı, sulu, aromalıdır. Formosa, Methley, Burmosa,
Beaty, Golden Japon veya Wickson tozlayıcı olarak kullanılır.

Climax: Formosa çeşidinden bir hafta sonra olgunlaşır. Meyve yumurta
şeklinde,kabuk kırmızı-mor,sarı benekli kalındır. Meyve eti sarı, yumuşak,
sulu, orta tatlı ve çok aromalıdır. Tozlayıcısı Santa Rosa’ dır.
Bilinen bu çeşitler dışında temmuz ayı ortalarında olgunlaşan Red Heart,
Temmuz sonunda olgunlaşan Burbank; Ağustos ortasında olgunlaşan Daurte, Reubunnel, Burmosa, Nubiana, Laroda ve Wickson gibi sofralık değeri
yüksek yeni çeşitlerde yetiştirilmeye başlamıştır.

Türkiye&#;de yetişen avrupa erik ağaçları

Kurutmalık olmakla beraber sofralık olarak tüketilmeye uygun olanları da
vardır. Kendine verimlidir. Ağaçları seyrek dallı, dik, yayvan veya sarkık taçlıdır. 12 metreye kadar yükselebilirler.

Stanley: Ağustos sonunda olgunlaşır. Meyve ortalama 58 gram ağırlığında,
yumurta şeklinde, mor-siyah renklidir. Meyve eti sarı, gevrek ve tatlıdır.
Giant:Ağustos ortasında olgunlaşan, ortalama meyve ağırlığı 55 gram,
koyu kırmızı-mor renkte, tatlı bir çeşittir.

President: Temmuz sonunda olgunlaşır. Ağaçları çok verimlidir. Dış pazarın
çok beğendiği kalite bir çeşittir. Meyve yuvarlak, puslu bordo-kırmızı renkte, orta derecede tatlı, ortalama gram ağırlığındadır.

Sugar: Temmuz sonunda olgunlaşır. Meyve ağırlığı ortalama gramdır. Meyve yumurta şeklinde, kırmızı-mor renkli, pusludur. Meyve eti koyu
sarı, tatlı, sulu ve hafif aromalıdır.

Erik Ağacı

Erik Ağacı
Erik Ağacı,Erik gülgiller ailesinden Prunus cinsinden meyvesi yenen ağaç çeşitlerinin ortak adıdır. Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayları ile Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve sıcak yerleri hariç diğer taraflarda yetişen bir ağaç türüdür. Erkenci dönem can eriği yaz ortasında yetişeni ise Japon eriği takip eder. Ağustosta yetişmeye başlayan Avrupa eriği ise ekim ayına yenilir. Değişik dönemlerde yetişen eriğin, değişik şekil ve olgunluktaki meyvelerinin ince kabuğu, türüne göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renktedirler. Türkiye'de en bilinmiş erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.

Anayurdu Anadolu olan erikler, dünyanın farklı iklim yerlerine göçler ve savaşlar nedeniyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafından dünyaya yayıldığı varsayılmaktadır. Prunus instita isimli farklı erik türünün yurdu ise Şam bölgesidir. Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 'den çoktur. Türkiye'de üretilen çeşitlerin sayısı da !ün üstündedir.

Erikler yetişme zamanlarında, kullanma durumlarına göre çeşitlere ayrılırlar. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin Türkiye'de üretilmesine tavsiye ettiği ürünler; Can, Santa Roj, Red Kennen, Climax, Formas, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.

Eril ağaçları tür ve çeşitlerine göre uzun boylu ağaçları oluşturdukları gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı gibi olanları vardır. Sert çekirdekli meyve ağacı olan eriğin iç kısımlarının sertleşmesi ile sert çekirdek kabuğu oluşur. Yenilenen tarafı etli ve suludur. Meyveleri her bakımdan birbirinden farklıdır. Tohumları acıdır. Erik çeşitleri, tohumu türünden kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup olarak toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de güzel ürün sağlanması için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.

Erik ağcı farklı toprak tiplerinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddesince zengin, humuslu, sıcak, mümkün olduğunca nemli, orta derin ve derin topraklarda daha iyi olgunlaşır. Kültür eril çeşitleri çelik ve aşıyla yetiştirilir. Fidanlıklarda en fazla durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için en uygun erik türleri; şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılır. Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler mevcuttur. Meyve olarak tüketilir. Kurutularak hoşaf ve farklı yörelerde pestil yapımında kullanılır.

Erik içeriğinde B vitaminleri bulunmaktadır, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali durumundan da zengin bir meyvedir. gr taze erik; 66 kalori, gr karbonhidrat, mg potasyum, 17mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, mg demir, mg lif, bulunmaktadır. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri bulunmaktadır. Yaz meyvesidir.

Son Güncelleme :

Erik Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


2 Yorum Yapılmış "Erik Ağacı"

İyi günler, ben Malatya da köyde yaşıyorum, küçük bir bahçemiz var, orada bir kaç kez erik çitili diktim fakat hepsi kurudu gitti, bu yörede olmuyor mu acaba yada yetiştirmede bir hata mı yapıyorum, nasıl yetiştirebilirim acaba bilgisi olan yazabilir mi?
Mustafa .

CEVAP YAZ

çok uzun projemiz vardı ve çok uzun olduğu için kendim çıkartmak zorunda kaldım bazı yazılarını kötü olmuş bilgileri güzel ama 10 üzerinden 5
Uguveve.

CEVAP YAZ

Ağaç İsimleri
Ağaç İsimleri
Ağaç isimleri, çoğumuzun bildiği klasik birkaç isimle bitmiyor. İnsan gördüğü ağaçların ismini cismini merak eder. Eğer kişinin yanında o anda ağacın adını bilen biri yoksa o ağacın adını öğrenmek biraz zor olacaktır. Doğaya ve insanlara sağladıkları
Ahlat Ağacı
Ahlat Ağacı
Ahlat ağacı, Anadolu’nun birçok yerinde ve hemen her bölgede yetişen bir ağaçtır. Kurak havaya ve hava kirliliğine karşı dayanıklı bir ağaçtır. Kurak bölgelerde, ormanlarda rastlamak mümkündür. Yabani bir ağaç olması ve meyvelerinin armudu andırma
Nareepol Ağacı
Nareepol Ağacı
Nareepol ağacı, kelime anlamıyla naree kız, bayan anlamına gelen, pol ağaç, bitki anlamına gelen, Tayland'da yetişen ilginç bir ağaçtır. Ağacın meyveleri kadın vücuduna benzer. Tayland'la birlikte Himalayalar ve Sri Lanka bölgesinde yetişir. Halk ara
En Hızlı Büyüyen Ağaç
En Hızlı Büyüyen Ağaç
En hızlı büyüyen ağaç, olarak bilinen Paulownia Ağacı, kaliteli ve sert kereste elde etmeye olanak sağlayan, yapraklarını hayvan yemi ya da yeşil gübre olarak kullanabileceğiniz, toprak verimliliğini artırabilecek ve dikildiği alanlarda tarım yapılma
Ağaç Balı
Ağaç Balı
Ağaç Balı, Ağaç balı, 3 farklı şekilde yorumlanmaktadır. Bunlar ağaçlarda arılar tarafından ağaçların dış kısmı oyularak gerçekleştirilen ağaç balı bir diğeri çam ağacından elde edilen çam ağaç balı ve son olarak da erik ve kayısı gibi ağaçların kabu
Ağaç Nasıl Kurutulur
Ağaç Nasıl Kurutulur
Ağaç Nasıl Kurutulur, Ağacın kurutulması için bazı ölçümlerin yapılması gerekmektedir. Bu ölçüm ve aşamaları sırasıyla bir inceleyelim isterseniz;Ahşabın Rutubeti Ve ÖlçülmesiAhşap içinde bulunan su, hücre duvarlarında ve hücre boşluklarında yer alma
Akasya Ağacı
Akasya Ağacı
Akasya ağacı, Baklagiller familyasından olan, sürekli yeşil yapraklı ve dikenli olan ağaç ya da ağaç türlerine verilen isimdir. Özellikle Avusturya'da sıcak ılıman ve yarı tropikal yerlerde ekilmeden kendiliğinden oluşan türü kapsar. ÖzellikleriM
Gargat Ağacı Meyvesi
Gargat Ağacı Meyvesi
Gargat Ağacı Meyvesi, Yahudilerin milli ağacı olarak bilinen bir ağaçtır. Kıyamet kopmadan önce Yahudiler ile Müslümanlar arasında büyük bir savaş olacak her ağaç ve her taş arkasına saklanan Yahudi’yi “ey Müslüman arkamda bir tane var” diyerek ihbar
Kırmızı Yapraklı Erik
Kırmızı Yapraklı Erik
Kırmızı Yapraklı Erik; Kırmızı yapraklı erik ağacı görünüşüyle çok güzeldir. Güzel görünümüyle ev bahçelerini süsler. Çoğu insan güzel görünümünden kaynaklı olarak bahçesine ekmektedir. Kırmızı yaprakları beyaz çiçekleri bahçeye şık bir hava verir. S
Tropikal Ağaçlar
Tropikal Ağaçlar
Tropikal Ağaçlar, Tropikal iklim ya da Savan iklimlerde yetişen ağaçlardır. Tropikal iklim, 10°–20° Kuzey ile Güney enlemleri arasında, 0°–10° enlemleri m’den itibaren görülür. Ekvatoral kuşak ve çöller arasındaki geçiş iklimidir. Yıllık ortalam
Kuka Ağacı
Kuka Ağacı
Kuka Ağacı, genel olarak tropikal bögelerde yetiştirilmekte olan ve ender ağaç türlerindedir. Kuka ağacı, yetiştiriciliği gibi kullanım alanları olarak geçmişi yıllar öncesine kadar gidilmektedir. Kuka ağaçları, genel yapısı olarak çok sert bir ağaçt
Gürgen Ağacı
Gürgen Ağacı
Gürgen Ağacı, Gürgengillerden, kerestesi çok tutulan bir ağaç türüdür. Yurdumuzda Karadeniz bölgesinde pek çok gürgen ormanı mevcuttur. Kerestecilikte çok kullanılır. Yakıt olarak da kullanılır. Gürgen, kibar şartlar isteyen nazik bir ağaç çeşidi değ

 

Ağaç İsimleri
Ahlat Ağacı
Nareepol Ağacı
En Hızlı Büyüyen Ağaç
Ağaç Balı
Ağaç Nasıl Kurutulur
Akasya Ağacı
Gargat Ağacı Meyvesi
Kırmızı Yapraklı Erik
Tropikal Ağaçlar
Kuka Ağacı
Gürgen Ağacı
Kavak Ağacı
Dişbudak Ağacı
Ağaç Kökü
Osuruk Ağacı
Manolya Ağacı
Ağaç Budama Mevsimi
Şimşir Ağacı
Palmiye Ağacı
Ağaç İlaçlama
Gargat Ağacı
Söğüt Ağacı
Mazı Ağacı
Çam Ağacı
Karabiber Ağacı
Sekoya Ağacı
Sarıçam Ağacı
Ağaç Gübresi
Erguvan Ağacı

Popüler İçerik

Kavak Ağacı

Kavak Ağacı

Kavak ağacı, söğütgillerden olup odunsu bir bitkidir. Sürgün verme özelliği fazla olan kavak ağacı çabuk büyür. Dolma arazilerde ve akarsu kenarların

Dişbudak Ağacı

Dişbudak Ağacı

Dişbudak ağacı, bitki aleminin, kapalı tohumlu bölümünün, çift çenekli sınıfında bulunan bir ağaç türüdür. Dişbudak ağacı zeytingiller familyasından

Ağaç Kökü

Ağaç Kökü

Ağaç kökü: Belirli bir bölgeden sürekli hırçın esen rüzgarlar, ağaç dallarının yere doğru eğilmesine sebep olur, yapı kısmının yumuşak olması sayesind

Osuruk Ağacı

Osuruk Ağacı

Osuruk ağacı, aylandız ağacı, kokar ağaç olarak ta bilinen bir ağaç türüdür. Ailanthus Glandulosa Latince adıdır. Özellikle Uzakdoğu'da, Akdeniz ve Av

Manolya Ağacı

Manolya Ağacı

Manolya ağacı, Orta Amerika, Kuzey Amerika ve Asya‘da bulunmaktadır ve tür sayısı 80 civarlarındadır. Büyük ve saplı yapraklara sahip olmakla birlik

Ağaç Budama Mevsimi

Ağaç Budama Mevsimi

Ağaç budama mevsimi, budanacak ağacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Budama işlemi, ağaçlardaki dal ve yaprakların daha kuvvetli büyüyebilm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası