meniden kan gelmesi bitkisel tedavi / Sperm Sayısı : Artırma, Tedavi ve Almanız Gereken Önlemler -

Meniden Kan Gelmesi Bitkisel Tedavi

meniden kan gelmesi bitkisel tedavi

Bahçeci Sağlık Grubu

Sperm Enfeksiyonu

Sperm Enfeksiyonu; Erkek üreme hücresi olan sperm, erkeğin üreme kapasitesini belirler. Kadınların aksine erkekler belirli bir üreme hücresi kapasitesiyle dünyaya gelmez.

Ergenlik döneminde erkek vücudunda başlayan sperm üretimi, ileri yaşlara kadar devam eder. Sperm hücresinin dölleme kapasitesine ulaşması yaklaşık 45 ila 60 gün sürer. Endokrin bezleri tarafından salgılanan hormonların etkisiyle testislerde üretilen sperm, germ hücresi olarak da bilinir.

Üretildikten sonra gelişimini de testislerde sürdüren sperm, epididimde depolanır. Epididim, testislerin arka kısmında yer alan tüplerdir. Mikroskobik boyutta olan epididim, bu bölgede son derece dolaşık bir şekilde bulunur.

Sperm hücreleri, ejakülasyon sırasında sperm kanallarına itilir ve prostat ve seminal veziküllere ulaşır. Seminal veziküller ve prostat bezi tarafından salgılanan sıvılarla karışan sperm hücreleri uyarılmaya bağlı olarak üretradan geçer ve vücut dışına atılır.

Sağlıklı döllenme için meni içeriğinde mililitre başına 15 milyon sperm olması gerekir. Normal bir ejakülat sırasında vücut dışına atılması gereken sperm miktarının 40 milyon ve üzerinde olması gerekir.

Spermin miktarı kadar spermin şekil bakımından normal ve hareketli olması da kişinin üreme kapasitesini belirleyen etkenler arasındadır. Üreme sistemini ve sperm fonksiyonunu önemli ölçüde etkileyebilen sperm enfeksiyonları, zaman zaman infertiliteye yani halk arasında yaygın olarak bilinen tanımıyla kısırlığa yol açabilir.

Prostatit, klamidya ya da gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sperm DNA&#;sının hasarlanmasına yol açarak üreme hücrelerinin normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olabilir.

Bu hastalıkların yanı sıra pek çok farklı sağlık sorunu da sperm enfeksiyonuna ya da azospermi olarak tanımlanan meni örneğinde hiç sperm bulunamamasına yol açabilir. Ayrıca granülomatöz, sarkoidoz ve tüberküloz gibi akciğer hastalıklarında da epididim olumsuz etkilenebilir. Sıklıkla sorulan &#;Sperm enfeksiyonu nasıl geçer?&#; sorusundan önce &#;Sperm enfeksiyon nedir?&#; sorusunu yanıtlamak gerekir.

Sperm Enfeksiyonu Nedir?

Sperm enfeksiyonu, spermin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olan hastalıklar bütünü olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda kısırlığa yol açabilen sperm enfeksiyonları, kişinin üreme kapasitesinin düşmesine ya da geri döndürülemez şekilde zarar görmesine sebep olur.

Spermi etkileyen enfeksiyonlar, testis ve epididimden kaynaklanabileceği gibi farklı bölgelerde oluşan hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Testosteron üretiminden sorumlu olan testislerin arka kısmında bulunan epididime ait enfeksiyonların başında, halk arasında orşit olarak bilinen rahatsızlık gelir. Tıp dilinde epididimit olarak tanımlanan orşit, akut ve kronik olmak üzere iki farklı türde görülebilir.

Akut epididimit, epididimin alt kısmında başlar, hızla ilerleyerek önce tüm epididime ve ardından testislere yayılır. Sıklıkla bakterilerin yol açtığı bu sperm enfeksiyonu, konjenital nedenlere bağlı olarak da oluşabilir.

Vezikoüreteral reflü gibi doğuştan gelen hastalıkların yanı sıra bakteriyel kaynaklı böbrek ve mesane enfeksiyonları, üriner sistem hastalıklarının iyileştirilmesi için yapılan cerrahi operasyonlar ve idrar sondası kullanımı da akut epididimite yol açabilir.

Yetişkinlik döneminde geçirilen idrar yolu enfeksiyonları ve prostat iltihaplanmasına yol açan bakteriler, kan dolaşımı aracılığıyla vücudun farklı bölgelerinden de epididime ulaşabilir.

Bir akciğer hastalığı olan tüberküloz da akut epididimite neden olabilir. Testislerde ağrı ve şişlik gibi yakınmalara yol açan hastalık, ileri vakalarda kişinin yürümesine engel olacak kadar şiddetli ağrıya yol açabilir. Bazı kişilerde farklı rahatsızlıklara bağlı olarak bu belirtilerden önce penis ucundan akıntı, peniste kaşıntı, kasık ağrısı, ateş, makata vuran ağrı gibi pek çok farklı semptom ortaya çıkabilir.

Ağır geçirilen akut epididimit vakaları, sık fakat hafif şiddette seyreden kronik epididimite dönüşebilir. Geri dönüşümsüz hasarlanmaya yol açan kronik epididimit, hastalığın akut türünün aksine tam olarak tedavi edilemez.

Akut epididimit, uygun antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilirken kronik epididimitin tedavisi farklı şekillerde yapılır. Bakteriyel idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak görülen kronik epididimit tedavisinde antibiyotik kullanılırken, bazı vakalarda atakların engellenmesi için vazektomi ya da epididim ve vaz deferensinin cerrahi yöntemlerle alınması gerekebilir.

Kronik epididimitin çift taraflı olması durumunda sperm kanallarında oluşan tıkanıklığa bağlı olarak kişi, doğal yollardan çocuk sahibi olamayabilir.

Yaygın görülen bir diğer sperm enfeksiyonu ise funduszeue.info (Koli basili, Escherichia coli) kaynaklıdır. Gram negatif basillerden biri olan funduszeue.info, sperm hareketliliğini ve motilitesini yani hareketliliğini bozar.

Sperm hücrelerinin kümelenmesine yol açan hastalık, antibiyotikle tedavi edilebilir. Bu durum sperm parametrelerinin düzelmesine yol açarak kişinin doğal yollardan gebelik sağlayabilmesine olanak tanır. Spermin enfekte olmasına yol açan hastalıklardan bir diğeri de klamidyadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalığa chlamydia trachomatis isimli bakteri neden olur. Gençler arasında yaygın olan klamidya, %50 ila %70 oranında belirtiye göstermez ve üretrit, epididimit ve prostatit gibi hastalıklara yol açabilir. Penis ucundan akıntı gelmesi ile karakterize olan hastalığın sık görülen semptomları arasında ağrılı idrar, penis ucu ve çevresinde kaşıntı, testislerde ağrı ve şişlik yer alır.

Tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabilen hastalığın tanısı, fizik muayene ve klamidya testi ile koyulur. Klamidya hastalığının tedavisi de antibiyotiklerle yapılır. Sperm enfeksiyonu bitkisel ilaçlarla tedavi edilemez. Sperm enfeksiyonu tedavisi konusuna geçmeden önce &#;Sperm enfeksiyonu belirtileri nelerdir?&#; sorusunu cevaplamak gerekir.

Sperm Enfeksiyonu Belirtileri

Sperm enfeksiyonu, nedenleri açısından incelendiğinde bir hayli geniş bir yelpazede yer alır. Dolayısıyla belirtiler de, odak hastalığa bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Sperm enfeksiyonuna yol açan pek çok rahatsızlık, oksidatif strese ve lökosit miktarında artışa yol açar.

Oksidatif stres, halk arasında yaygın olarak bilinen ruhsal gerilim ile alakalı bir durum değil, vücudun oksijen kullanımı ve mekanizması sırasında ortaya çıkan serbest radikallerin vücut tarafından kontrol altında tutulamamasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Kan düzeyinde artış gösteren lökositler ise halk arasında akyuvar olarak bilinen beyaz kan hücreleridir (WBC). Dolayısıyla sperm enfeksiyonu varlığında kişinin kan düzeyinde bazı değişimler görülebilir.

Sperm enfeksiyonuna bağlı olarak, sık idrara çıkma, penis ucundan akıntı gelmesi, genital bölgede lezyon varlığı, idrar renginde ve kokusunda değişim, yorgunluk, halsizlik ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Sıkça merak edilen &#;Sperm enfeksiyonu nasıl anlaşılır?&#; sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Sperm Enfeksiyonu Testi

Sperm enfeksiyonu varlığında hekim, öncelikle kişinin anamnezini alır ve ardından fizik muayenesini yapar. Sperm enfeksiyonu, sperm hücrelerinin etkilendiği enfeksiyonlar bütünü olarak tanımlanabilir.

Dolayısıyla spermlerin neden etkilendiğinin araştırılması için bazı ek tetkiklerin yapılması gerekebilir. Hekim gerekli gördüğü durumlarda ek laboratuvar testleri ister.

Öncelikle kan testleri yapılarak kişinin kan değerleri incelenir. Hekim, sperm enfeksiyon testi olarak tanımlanabilen sperm analizi yapılmasını isteyebilir.

Bu test sayesinde hekim, sperm hücrelerinin sağlık durumunu ve spermin kadın üreme hücresi olan yumurtayı dölleyebilme kapasitesini araştırır. Test sayesinde hekim, meni örneğindeki sperm hücrelerinin miktarını, hareketliliğini, canlılığını ve şekil bakımından döllenmeye uygunluğunu değerlendirir.

Bazı vakalarda kişiye azospermi tanısı koyulabilir. Ejakülatta hiç sperm olmaması olarak tanımlanabilen azospermi varlığında kişinin doğal yollardan çocuk sahibi olması mümkün olmasa da üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yönteminde kullanılan TESE ve TESA yöntemleriyle kişi çocuk sahibi olabilir.

Sperm Enfeksiyonu Tedavisi

Sperm enfeksiyonu tedavisi, odak hastalığa yönelik olarak farklı şekillerde yapılır. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak sperm hücrelerinin etkilenmesi durumunda tedavi, uygun antibiyotik grubuyla yapılır. Hastalığın türüne bağlı olarak bazı vakaların cerrahi yöntemlerle tedavisi gerçekleştirilebilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Meniden Kan Gelmesi

Meniden Kan Gelmesi (Hematospermi) Nedir?

Meniden kan gelmesi (hematospermi) birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen bir belirtidir. Kırk yaş ve altı bireylerde çoğu zaman iyi huylu olan bu durum ileri yaşlarda ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir.

Çoğu zaman kendiliğinden düzelme eğilimi göstermektedir. Hematospermi şikayetiyle başvuran hastalarda çoğu zaman bu belirtiye neden olan hastalık bulunmamaktadır.

Meniden Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Meniden kan gelmesine çeşitli durumlar neden olabilmektedir. En sık olarak enfeksiyonlar, iltihabı durumlar, tümörler, yapısal nedenler ve travmalar ve sistemik bazı hastalıklara(kanama bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi) bağlı olarak gelişmektedir.

  • Enfeksiyonlar ve İltihabı Nedenler: Enfeksiyonlar ve iltihaplar meniden kan gelmesinin en sık nedenlerindendir. İdrar yolları ve üreme sisteminde enfeksiyonlara neden olan funduszeue.info, Gonokoklar (bel soğukluğu etkeni), funduszeue.infoum (sifiliz etkeni), funduszeue.infomatis (klamidya etkeni) gibi bakteriler ve HSV-HPV gibi virüsler meniden kan gelmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda nadir olarak tüberküloz (verem) gibi kronik mikobakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Enfeksiyonların haricinde testisler, prostat ve epididimin (sperm olgunlaştığı bölge) iltihaplarında da meniden kan gelmesi görülebilmektedir. Bu iltihabi durumlarda herhangi bir mikrop görülmeksizin idrar tahlilinde iltihap hücreleri artmış olarak izlenmektedir.
  • Tümörler: Tümörler de meniden kan gelmesine neden olan bozukluklardan biridir. İyi ve kötü huylu tümörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Mesanenin, üretranın, prostatın, epididimin ve testislerin iyi ve kötü huylu tümörlerinde izlenebilmektedir. Aynı zamanda lenfoma ve lösemi gibi hastalıklarda da bu belirti ortaya çıkabilmektedir. Özellikle risk faktörleri olan ve 40 yaş üstü bireylerde tekrarlayan hematospermi durumunda kötü huylu tümörlerin araştırılması gerekmektedir.
  • Yapısal nedenler ve travmalar: Özellikle kasık, kalça ve karın bölgesini ilgilendiren travmalara bağlı olarak hematospermi gelişebilmektedir. Medikal bazı prosedürlere bağlı travmalar da (enjeksiyonlar, radyoterapi, biyopsi gibi) meniden kan gelmesine neden olabilmektedir. Travmaların dışında çeşitli cinsel aktivitelere bağlı olarak da bu belirti izlenebilmektedir. Aşırı cinsel aktivite ve mastürbasyon, uzun süreli cinsel perhiz ve tamamlanamayan cinsel aktiviteler meniden kan gelmesine neden olabilmektedir. Bunların dışında cinsel organlarda ve idrar yollarındaki taşlar, kistler, polipler, üretranın fistülleri (iki ayrı içi boş organ arasında olmaması gereken bağlantı olması) ve prostat büyümesi gibi durumlarda da menide kan görülebilmektedir.
  • Sistemik Hastalıklar: Bazı hastalıklar vücudun bir bölgesini etkilerken bazı hastalıklar birden fazla sistemi etkileyebilmektedir. Bu sistemik hastalıkların bir kısmında belirtiler arasında hematospermi (meniden kan gelmesi) izlenebilmektedir. Kontrolsüz yüksek tansiyon, ileri karaciğer hastalıkları, kanama bozuklukları ve amiloidoz (vücudun çeşitli bölgelerinde amiloid adı verilen maddelerin birikimi ile giden kronik bir hastalık) hematosperminin görüldüğü bu sistemik hastalıklardandır.

Meniden Kan Gelmesi Teşhisi

Meniden kan gelmesi birçok farklı bozukluk ve hastalığa bağlı olarak görülebilen bir belirtidir.

Çoğu zaman tek sefer ve kendiliğinden geçme gösteren bir belirti olsa da ileri yaş, yüksek tansiyon ve kanser geçmişi gibi çeşitli risk faktörü bulunan bireylerde, eşlik eden idrarda kan gelmesi, akıntı ve ağrı gibi belirtiler varlığında ve uzun süre tekrarlaması gibi durumlarda nedenin hızlı bir şekilde araştırılması gerekebilmektedir.

Bunun araştırılması sırasında anamnez ve fizik muayenenin yanında şüphelenilen olası nedenlere yönelik çeşitli kan, sperm ve idrar analizleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi gibi teşhis elamanlarından yararlanılabilmektedir.

  • Anamnez ve fizik muayene: Diğer birçok hastalıkta da olduğu gibi meniden kan gelmesi şikayetiyle başvuran hastalarda, bu bozukluğun nedeninin araştırılmasında en önem adım hastadan alınan bilgiler ve fizik muayenedir. Doktor başvurusu sırasında doktorunuza söyleyeceğiniz bilgiler teşhisin hızlı ve doğru konulabilmesi için büyük bir önem arz etmektedir. Bu bilgiler arasında kullandığınız ilaçlar, bilinen hastalıklarınız, ailenizdeki kronik hastalıklar ve kanser geçmişleri ve şüphelendiğiniz diğer olası nedenler(şüpheli ilişkiler ve travma gibi) yer almaktadır.
  • Laboratuvar Testleri: Menide kan görülmesi durumunda doktorunuz çeşitli kan tahlilleri isteyebilir. Bu kan tahlilleri arasında tam kan sayımı, kanama-pıhtılaşma testleri, prostat-spesifik-antijen(PSA) testi, enfeksiyonlara yönelik ileri testler gibi testler yer alır. Kan tahlillerinin yanında doktorunuz çeşitli diğer testlere de başvurabilir. Bu testler arasında tam idrar tahlili, idrar kültürü ve semen analizi yer alır. Bu testler yoluyla menide kan gelmesine neden olan iltihabı durumlar ve enfeksiyonların tanısı konulabilmektedir.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Menide kan görülmesinin nedeni araştırılırken çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Ultrason bu yöntemlerin en sık kullanılanlarındandır. Prostat bozukluklarının gösterilmesinde TRUS adı verilen transrektal ultrason tercih edilebilmektedir. Bu yöntemle incelenen bölgedeki taşlar, kistler, prostat kanseri, prostat büyümesi hakkında birçok veri elde edilebilmektedir. Ultrasonun yeterli bilgi veremediği durumlarda veya ileri incelemelere gerek duyulduğunda sistoskopi, MR ve BT gibi diğer yöntemler de tercih edilebilmektedir.

Meniden Kan Gelmesi Tedavisi

Meniden kan gelmesinin birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenle tedavi arkada yatan nedene göre planlanır. Tedavinin başarısında teşhisin doğruluğu bu yüzden büyük bir önem taşımaktadır.

  • Meniden kan gelmesine bir enfeksiyonun neden olduğu düşünüldüğünde tedavinin temelini antibiyotikler oluşturur. Etken idrar veya semen kültürü ile saptanabilir. Etkenin saptanması ile eş zamanlı olarak etkenin duyarlı olduğu antibiyotikler de kültür yöntemleriyle belirlenir. Hastanın genel durumu ve verilmesine planlanan antibiyotiğin türüne göre tedavi ayaktan veya hastaneye yatış yapılarak verilebilir. Çeşitli antibiyotiklere başvurulabilmekle birlikte florokinolonlar, trimetoprim sulfametoksazol, doksisiklin gibi antibiyotikler tercih edilen antibiyotikler arasındadır.
  • İdrar yolları ve üreme sistemine ait organlarda birçok farklı tümör görülebilmektedir. Bu tümörlerin bazıları iyi huylu ve bazıları kötü huylu karaktere sahiptir. Bu tümörlerin tedavisi üroloji bölümü tarafından planlanmakta ve yönetilmektedir. Tümörün tipi, boyutu, karakteri, çevre dokularla ilişkisi gibi değişkenlere göre tedavi değişebilmektedir. Tedavide alfa-blokerler, alfa redüktaz inhibitörleri, radyoterapi, hormonal tedavi ve cerrahi gibi yöntemler tercih edilebilmektedir.
  • Meniden kan gelmesinin bir başka nedeni de cinsel aktivitelerdir. Aşırıya kaçan cinsel aktiviteler, tamamlanamayan cinsel aktiviteler ve uzun süreli cinsel perhiz gibi durumlara bağlı olarak bu durum izlenebilmektedir. Bunun yanında prostat biyopsisi gibi çeşitli medikal işlemler sonrasında da bu belirti gelişebilmektedir. Bu gibi nedenlere bağlı olan kanama genellikle birkaç sefer olur ve kendi kendine düzelme eğilimi gösterir.
  • Sistemik hastalıkların bir belirtisi olarak da meniden kan gelmesi ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların tedavisi arkada yatan hastalığa bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin tedavi almayan veya verilen tedaviye cevapsız yüksek tansiyon hastalarında tedavi antihipertansif ilaçlarken kanama bozukluklarında tedavi verilen ilacın dozunun ve türünün değiştirilmesi veya K vitamini olabilmektedir.

Meniden Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse

Meniden kan gelmesi birçok farklı hastalık ve bozuklukta görülebilen bir belirtidir. Çoğunlukla kendi kendine düzelme eğilimi gösterir.

Özellikle risk faktörü olmayan ve 40 yaş altı bireylerde çoğu zaman ileri incelemeye gerek duyulmamaktadır.

Buna karşın 40 yaşından büyük, kanser geçmişi olan, şüpheli cinsel ilişki geçmişi olan, bilinen ileri kronik hastalığı bulunan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde bunun nedeni hızlı bir şekilde ortaya konmalıdır.

Bu duruma neden olan bozukluk saptanıp tedavi edilmediği takdirde bu duruma neden olan bozukluğa bağlı olarak hayatı tehdit eden birçok farklı sorun ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin arkada yatan neden bir enfeksiyon ise enfeksiyon yayılıp şiddetlenebilir veya diğer bireylere (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) bulaştırılabilir. Ya da menide kan görülmesine sebep olan bozukluk kötü huylu bir tümör ise tümör büyüyebilir, çevre dokulara ve uzak organlara sıçrayabilir.

Meniden Kan Gelmesine Ne İyi Gelir?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak menide kan görülebilir. Birçok durumda bu belirti sadece birkaç sefer izlenir ve kendiliğinden geçme gösterir ve herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.

Böyle bir belirti fark edildiğinde telaşa kapılmamalı ve doktor randevusu sırasında yol göstermesi açısından bu belirtiye ait özellikler (kan miktarı, idrarda da kan görülüp görülmediği, cinsel hayatınız hakkında yol gösterici olabileceğini düşündüğünüz bilgiler, eşlik eden diğer belirtiler ve hastalık geçmişiniz) mutlaka not edilmelidir.

Meniden Kan Gelmesine Ne İyi Gelmez?

Bu belirtiyi fark edenler sıklıkla telaşa kapılırlar. Fakat çoğu zaman arkada ciddi bir hastalık bulunmaz.

Özellikle risk faktörü olmayan bireyler böyle bir belirti fark edildiğinde telaşa kapılmamalı ve olası nedenler hakkında fikir yürütülüp tekrarlaması durumunda doktor başvurusunda bulunmalıdır.

Bu duruma birçok farklı bozukluk ve hastalık neden olabildiği için doktor tavsiyesi olmadan tedavi yöntemi denenmemelidir.

Bu tedaviler hastalığın şiddetlenmesine ve çeşitli diğer sistemlerde birçok farklı bozukluğa neden olabilir.

Meniden Kan Gelmesi İlaçları

Meniden kan gelmesine neden olan bozukluk saptandığında tedavide ilaç tercih edilebilmektedir. İlaç tedavisine sıklıkla başvurulan durumlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ve benign prostat hiperplazisi yer alır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Medikal Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi enfeksiyonun yeri, şiddeti ve hastanın genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tedavide antibiyotikler ve gerektiği takdirde ağrı kesicilere başvurulur.

Sıklıkla tercih edilen antibiyotikler arasında fosfomisin, nitrofurantoin, sefaleksin, seftirakson ve florokinolon grubu antibiyotikler yer alır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Medikal Tedavisi

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde de tedavinin temelini antibiyotikler oluşturmaktadır.

Tedavide çeşitli antibiyotikler tek başlarına veya kombine olarak kullanılabilmekte ve partner tedavisi de sıklıkla verilmektedir.

Tedavide sıklıkla kullanılan antibiyotikler arasında seftriakson, doksisiklin, levofloksasin ve gemifloksasin yer alır.

Benign Prostat Hiperplazisinin Medikal Tedavisi

Benign prostat hiperplazisi erkeklerde yaşla sıklıkla ortaya çıkan ve prostat bezinin büyüyüp çeşitli belirtilere (idrar yapmada zorluk, idrarda ve menide kan görülmesi, sık idrara çıkma gereksinimi gibi) neden olduğu bir durumdur.

Tedavide sıklıkla ilaç tedavisi tercih edilir. Sıklıkla tercih edilen ilaçlar arasında alfa-blokerler (doksazosin, tamsulosin gibi) ve 5-alfa redüktaz inhibitörleri (finasterid, dutasterid) yer alır.

Bu ilaçlar gerektiği takdirde kombine olarak de verilebilmektedir.

Meniden Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Menide kan görülmesi çoğu zaman ciddi bir hastalığın belirtisi değildir ve kendiliğinden düzelir. Birçok vakada bu kanamanın nedeni saptanamaz.

Kronik hastalıkları olanlar, kanama bozukluğu olanlar, korunmasız ilişkiye girmiş olanlar, 40 yaş ve üzeri bireyler ve kanser geçmişi olanlar bu belirtiyi fark ettiklerinde hızlı bir şekilde doktor başvurusunda bulunmalıdır.

Hematospermiye neden olan birçok farklı hastalık olduğundan başvurulacak bölüm hasta ve hastanın eşlik eden hastalıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Temel olarak bu belirtinin tanı ve tedavi sürecini yürüten bölüm Ürolojidir.

Bunun yanında kanser, kanama bozukluğu, yüksek tansiyon, amiloidoz gibi hastalıkları olanlar mutlaka kendilerinin takibini yapan doktoru bu durum hakkında bilgilendirmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası